Πουλιά

Κοινή κούκος - περιγραφή, βιότοπος

Pin
Send
Share
Send
Send


Είναι δύσκολο να φανταστούμε τα δάση μας χωρίς τα πουλιά και το υπέροχο τραγούδι τους. Και ακόμα πιο δύσκολο να φανταστεί κανείς μια βόλτα στον καθαρό αέρα χωρίς το χαρακτηριστικό "Koo-Koo". Οι κούκος αρσενικοί κάνουν έναν τέτοιο ήχο, και οι γυναίκες αρχίζουν να γαργαλίζουν τριφύλλια. Φαίνεται ότι αυτό είναι το πιο συνηθισμένο πουλί, αλλά δεν είναι πολύ γνωστό γι 'αυτό, επειδή είναι δύσκολο να μελετηθεί.

Περιγραφή του συνηθισμένου κούκου

Ξέρετε τι μοιάζει με αυτό το πουλί;

Ο κοινός κούκος ζει σχεδόν παντού στη Ρωσία. Αλλά για να δει ότι είναι πολύ δύσκολο. Κατά κανόνα, όλοι την άκουσαν "ku-ku", αλλά πολύ λίγοι άνθρωποι μπορούν να καυχηθούν ότι είδαν αυτό το πουλί. Έτσι, ο κούκος που είναι συνηθισμένος σε μήκος μπορεί να φτάσει τριάντα οκτώ εκατοστά. Η ουρά έχει μήκος περίπου δεκατριών έως δεκαοκτώ εκατοστόμετρα και το πτερύγιο είναι πενήντα πέντε εκατοστά. Το πουλί ζυγίζει πολύ λίγο, περίπου εκατόν τριάντα γραμμάρια. Τα πόδια της είναι ισχυρά, αλλά μάλλον σύντομα. Τα θηλυκά φαίνονται διαφορετικά από τα αρσενικά.

Τα θηλυκά συνήθως έχουν κοκκινωπό φτέρωμα ή καφέ. Στο πίσω μέρος και στο κεφάλι υπάρχουν μαύρες λωρίδες. Τα πολύ φτερά με λευκή επένδυση. Και το κεφάλι και το στήθος, κατά κανόνα, είναι ανοιχτό γκρι, αλλά οι λεπτές μαύρες λωρίδες είναι σαφώς ορατές πάνω τους. Το βάρος της γυναίκας δεν υπερβαίνει τα εκατόν δέκα γραμμάρια. Οι νεαροί έχουν ανοικτές κόκκινες αποχρώσεις με σκοτεινές ρίγες σε όλο το σώμα. Πουλιών molt δύο φορές το χρόνο. Το καλοκαίρι, αυτό είναι μια μερική αλλαγή του φτερού, και το χειμώνα - πλήρης.

Στα αρσενικά, η ουρά και η πλάτη είναι σκούρα γκρι. Ο μαστός και το κεφάλι είναι γκρίζοι. Όλα τα άλλα φτερά είναι αρκετά ελαφριά με σκοτεινές ρίγες. Το ράμφος των πουλιών είναι σκοτεινό, αλλά τα πόδια είναι κίτρινα.

Πτηνά αναπαραγωγής

Το κοινό κούκος είναι ένα μάλλον μυστηριώδες πουλί. Είναι δύσκολο να το δεις. Πολλά έθνη έχουν πολλούς θρύλους γι 'αυτό. Και αυτό οφείλεται κυρίως στον ασυνήθιστο τρόπο της ζωής της.

Στις αρχές της άνοιξης, οι κούκος εγκαταλείπουν την Αφρική και πετούν προς την Ασία και την Ευρώπη, στον τόπο φωλιάσματος. Οδηγούν μια μοναχική ζωή. Τα αρσενικά καταλαμβάνουν τεράστιες εκτάσεις που φθάνουν σε αρκετά εκτάρια. Αλλά στις γυναίκες το έδαφος είναι λιγότερο εκτεταμένο. Για αυτούς, ένα σημαντικό κριτήριο είναι να βρεθούν γειτονικές φωλιές άλλων πτηνών.

Η κοινή κούκος δεν δημιουργεί φωλιές. Αλλά παρακολουθεί ενεργά άλλα πτηνά. Για παράδειγμα, για τους εκπροσώπους της οικογένειας περαστικών. Γιατί νομίζεις ότι το κάνει;

Ο κούκος επιλέγει τους μελλοντικούς φροντιστές στις νεοσσοί του. Ναι, αυτό είναι ένα τόσο πονηρό πουλί. Αφαιρεί εντελώς όλες τις φροντίδες για την ανύψωση των παιδιών και τους τοποθετεί στους ώμους των άλλων ανθρώπων.

Οι παράξενες συνήθειες του κούκου

Η προσοχή του πουλιού είναι εκπληκτική. Πυρκαγιάζει εκ των προτέρων ψάχνοντας για μια καλή κατάλληλη φωλιά. Μόλις βελτιώσει τη στιγμή, τότε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα βάζει το αυγό της σε αυτό. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ταυτόχρονα ρίχνει το αυγό κάποιου άλλου. Αλλά αυτό το γεγονός δεν επιβεβαιώνεται. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί πρέπει να το κάνει. Τα πουλιά δεν ξέρουν πώς να μετράνε, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης της φωλιάς δεν μπορεί να ανιχνεύσει επιπλέον ωάριο.

Μετά την εκκαθάριση του κούκου και να πάρει λίγο ισχυρότερη, ρίχνει όλους τους ανταγωνιστές του έξω από τη φωλιά.

Πρέπει να πω ότι ο συνηθισμένος κούκος τοποθετεί αυγά όχι μόνο στις φωλιές, αλλά και στις κοιλότητες. Ή μάλλον, τις τοποθετεί πρώτα κάπου κοντά, και μόνο τότε σε ένα ράμφος μεταφέρει.

Υπάρχει επίσης μια εντελώς αντίθετη άποψη για το πώς η κούκος ρίχνει τους απογόνους της. Το χρώμα του είναι κάπως παρόμοιο με το γεράκι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πουλί χρησιμοποιεί κληρονομιά. Φοβόμαστε τους ιδιοκτήτες της φωλιάς, που πέφτουν χαμηλά πάνω τους και ενώ κρύβονται με σύγχυση στο γρασίδι ή τα φύλλα, βάζουν τα αυγά τους. Ένα αρσενικό μπορεί να την βοηθήσει σε αυτό.

Σχολή επιβίωσης κοτόπουλων

Ο κούκος συνηθισμένος, η εμφάνιση του οποίου είναι αξιοσημείωτη, έχει όμως μια εκπληκτική πονηριά. Εναλλακτικά, ρίχνει τα αυγά της ένα προς ένα σε διαφορετικές φωλιές, ενώ η ίδια πηγαίνει με μια καθαρή ψυχή για να περάσει το χειμώνα στη Νότια Αφρική. Εν τω μεταξύ, θλιβερές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στις φωλιές των υιοθεσιών.

Ο κούκος συνήθως εκκολάπτεται δυο μέρες νωρίτερα από τους συναδέλφους του. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου καταφέρνει να εγκλιματιστεί στη φωλιά. Αν και είναι ακόμα τυφλός και γυμνός, αλλά έχει ήδη αναπτύξει ένα ένστικτο εξώθησης. Φανταστείτε ότι ρίχνει τα πάντα που αγγίζουν τη γυμνή πλάτη του. Πρώτα απ 'όλα, είναι αυγά και νεοσσοί. Η γκόμενα βιάζεται να κάνει τη δουλειά του. Το Instinct λειτουργεί σε αυτό για μόνο τέσσερις ημέρες. Αλλά αυτό είναι αρκετό για την καταστροφή των ανταγωνιστών. Ακόμη και αν κάποιος επιβιώσει, εξακολουθεί να έχει ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης. Το γεγονός είναι ότι ο κούκος αφαιρεί όλα τα τρόφιμα που φέρνουν οι υιοθεσίες.

Γιατί τα πουλιά δεν παρατηρούν εξαπάτηση;

Η συμπεριφορά των ιδιοκτητών της φωλιάς είναι επίσης εκπληκτική. Δεν φαίνεται να παρατηρούν τι συμβαίνει. Και προσπαθήστε να ταΐσετε το μόνο μωρό. Ούτε βλέπουν ότι αυτό δεν είναι απολύτως το δικό τους.

Όχι πολύ καιρό πριν, διευκρινίστηκε ο λόγος αυτής της περίεργης συμπεριφοράς των πουλιών. Αποδεικνύεται ότι το κίτρινο στόμα του κούκου και η κόκκινη γουλιά δίνουν στα πουλιά ένα ισχυρό μήνυμα που κάνει τους θετούς γονείς να μεταφέρουν τρόφιμα στη μεγάλη γκόμενα. Ακόμη και τα εξωτερικά πτηνά που βρίσκονται κοντά, του δίνουν τρόφιμα που αλιεύονται για τις νεοσσοί τους. Μόλις έξι εβδομάδες μετά την πρώτη αναχώρηση από τη φωλιά, η νεοσσός αρχίζει να ζει ανεξάρτητα.

Προσαρμοστικότητα των πτηνών

Η κοινή κούκος βασικά ρίχνει τα αυγά σε μικρά πουλιά. Ορισμένα είδη όμως τα ρίχνουν στις φωλιές των γουρουνιών και των κοράκων, ενώ άλλα είναι αρκετά μεγάλα πουλιά. Παρόλα αυτά, οι κούκοι ειδικεύονται σε ορισμένα πτηνά, όπως το κοκκινοσκουφίτσα, το ρομπίν, το γκόμενα και το μύγα. Στις κούκλες, ακόμη και τα αυγά μοιάζουν με τους απογόνους τους τόσο σε σχήμα όσο και σε χρώμα.

Αλλά αυτό που αφορά το μέγεθός τους είναι γενικά ένα μυστήριο. Το ίδιο το πουλί ζυγίζει περίπου εκατόν είκοσι γραμμάρια, πράγμα που σημαίνει ότι το αυγό του θα πρέπει να ζυγίζει περίπου δεκαπέντε γραμμάρια. Αντίθετα, ο κούκος φέρει πολύ μικρά αυγά βάρους τριών γραμμαρίων, το οποίο είναι ασύμβατο με το μέγεθός του.

Μόλις στην Αγγλία, διοργάνωσε έκθεση αυγών με κούκος. Έτσι, εκτέθηκαν εννέα εκατοντάδες δεκαεννέα αντίτυπα. Όλα ήταν διαφορετικά χρώματα, μέγεθος. Αυτό σημαίνει ότι τα πουλιά βάζουν τα αυγά, τα οποία είναι σαν δύο σταγόνες νερού όπως τα αυγά των υιοθεσιών. Κούκος τους ρίχνει στις φωλιές τουλάχιστον εκατόν πενήντα ειδών πουλιών.

Αυτό είναι ένα ασυνήθιστο πουλί. Ωστόσο, ο γενικός κούκος, παρά τον παρασιτικό τρόπο ζωής, είναι ευεργετικός.

Μήπως ωφελεί ο κούκος;

Με την πρώτη ματιά, όλα είναι ξεκάθαρα. Η κοινή κούκος είναι αρπακτικό που καταστρέφει τα κοτόπουλα των καλών και χρήσιμων πτηνών. Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο απλά.

Πιθανόν, η κούκος δεν είναι πολύ κακή μητέρα, κάνει ακόμα προσπάθειες για να σώσει τους απογόνους της. Και η επιθυμία να καταστρέψουν τους ανταγωνιστές του κούκου οφείλεται στο μεγάλο λαιμό του.

Είναι αυτή η εκπληκτική αγάπη για φαγητό που κάνει αυτό το πουλί πολύ χρήσιμο. Τι πιστεύεις, τι τροφοδοτεί ο κούκος; Αυτό είναι σωστό, τα κομμάτια. Σε μία μόνο ώρα, μπορεί να καταστρέψει μέχρι εκατό κάμπιες. Και αυτό δεν είναι το όριο, γιατί το πουλί είναι εξωπραγματικό αηδιαστικό.

Εάν υπάρχουν πολλά παράσιτα στο δάσος, θα τα φάει όλα και όλοι οι συγγενείς θα επισπεύσουν να την βοηθήσουν. Έτσι οι κούκος καταστρέφουν έναν τεράστιο αριθμό παρασίτων και εντόμων.

Πολλά πουλιά δεν τρώνε τριχωτές κάμπιες. Και η κούκος δεν πάει πάνω από το φαγητό με αυτή την έννοια. Το στομάχι της είναι διατεταγμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι τρίχες των κάμπων να μην βλάπτουν, αλλά να εμφανίζονται σταδιακά.

Πού κρύο χειμώνας;

Ένα κούκος, ανεξάρτητα από το πόσο έκπληκτος είσαι, είναι ένα μεταναστευτικό πουλί. Για το χειμώνα, κινείται προς τη Νότια Αφρική. Αλλά πώς αυτό συμβαίνει είναι άγνωστο, επειδή κανείς δεν είδε κούκους που πετούν σε κοπάδια, κάτι που είναι χαρακτηριστικό των άλλων πουλιών. Προφανώς, πετούν μόνοι τους. Πολύ ήσυχα εξαφανίζονται από το δάσος το φθινόπωρο, σαν να μην ήταν εκεί. Και εξίσου απροσδόκητα εμφανίζονται την άνοιξη, με τις πρώτες φωτεινές ακτίνες του ήλιου.

Μερικές φορές οι κούκος μπορούν να πετάξουν στα νότια της Αραβικής Χερσονήσου, στις κινεζικές επαρχίες της Κεϋλάνης, στην Ινδοκίνα.

Αυτά τα άτομα που χειμώνα στην Αφρική, το αφήνουν στις αρχές Μαρτίου. Τα πουλιά πετούν πολύ αργά, ξεπερνώντας ογδόντα χιλιόμετρα την ημέρα. Δεν αναπαύονται, πετούν μέρα και νύχτα. Στο χώρο του χειμώνα, περνούν τρεις μήνες.

Όλα τα παρασιτικά πουλιά των κούκων;

Θα ήταν άδικο να πούμε ότι απολύτως όλοι οι εκπρόσωποι της οικογένειας των κούκων είναι παρασιτικά πουλιά. Από τα εκατόν πενήντα είδη, μόνο πενήντα συμπεριφέρονται όχι πολύ ωραία. Όλοι οι άλλοι είναι υποδειγματικοί γονείς, ανεξάρτητα ανυψώνουν τους απογόνους τους.

Και υπάρχουν μερικά είδη που είναι εν μέρει παρασιτικά. Για παράδειγμα, οι προνύμφες anime με κούκος ζουν στη Νότια Αμερική. Έτσι, ρίχνει περιστασιακά αυγά στη φωλιά, αλλά αποκλειστικά τους συγγενείς τους. Αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια. Βασικά, μεγαλώνει τα παιδιά της μόνο.

Η κοινή κούκος (οι φωτογραφίες δίνονται στο άρθρο) διακρίνεται από την ασυνήθιστη συμπεριφορά μεταξύ των μελών της οικογένειάς της.

Υπάρχουν κούκοι στον κόσμο, οι οποίοι ρίχνουν αυγά στις φωλιές, αλλά στη συνέχεια τα εκκενώνονται ή, αντίθετα, αργότερα τρέφονται ανεξάρτητα. Και υπάρχουν εκείνοι που περικλείουν τους απογόνους τους στις φωλιές μεγάλων πτηνών. Στη συνέχεια, ο κούκος δεν χρειάζεται να πετάει αντίπαλους από τη φωλιά, αφού υπάρχει αρκετό φαγητό για όλους.

Είναι όλοι υιοθετικοί γονείς πρόθυμοι να αναθρέψουν τη γκόμενα κάποιου άλλου;

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί τα πουλιά φέρουν το αλλοδαπό μωρό, έχοντας ανακαλύψει μια υποκατάσταση. Όπως δείχνουν τα πειράματα, σχεδόν όλα τα πουλιά δεν ξέρουν καλά τα αυγά τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν βλέπουν τη διαφορά. Οι πάπιες, τα κοτόπουλα και οι αετοί γενικά μπορούν να εκτοξεύσουν απολύτως οποιοδήποτε αντικείμενο που μοιάζει με ένα αυγό. Ήταν κάποτε παρατήρησε ότι οι κύκνοι είχαν την πρόθεση να εκκολάψουν το μπουκάλι.

Οι επιστήμονες έκαναν ακόμη πειράματα με την αντικατάσταση όλων των αυγών στη φωλιά, μετά την οποία το πουλί έβαλε το δικό του αυγό. Έτσι, βλέποντας ότι δεν είναι όπως όλοι οι άλλοι, το πέταξε μακριά, παίρνοντας τον για κάποιον άλλο.

Αλλά δεν είναι όλα τα πουλιά τόσο ηλίθια και δυσανάγνωστα. Μερικοί εντοπίζουν με επιδεξιότητα την αντικατάσταση και το ρίχνουν έξω από τις φωλιές. Άλλοι απλώς εγκαταλείπουν τα σπίτια τους με τους μελλοντικούς τους απογόνους και αρχίζουν να χτίζουν μια νέα φωλιά. Και μερικά πουλιά χτίζουν έναν δεύτερο όροφο πάνω από την παλιά φωλιά, αποκτάται διώροφο δομή, στο πρώτο επίπεδο του οποίου υπάρχουν εγκαταλελειμμένα αυγά, και στο δεύτερο ένα πουλί βάζει νέους απογόνους.

Πού ζει ο κούκος;

Το κοινό κούκος διανέμεται αρκετά ευρέως. Φωλιάζει στο ευρωπαϊκό μέρος της ηπειρωτικής χώρας και στα κοντινά νησιά, στην Αφρική, στην Ασία και μερικές φορές μεταναστεύει ακόμη και πέρα ​​από τον πολικό βόρειο κύκλο.

Τον Μάιο και τον Ιούλιο, στη Ρωσία, το πουλί μπορεί να βρεθεί σχεδόν παντού, εκτός από τη βόρεια Τούνδρα. Είναι ενδιαφέρον ότι σε διαφορετικές περιοχές της χώρας ζει ένας διαφορετικός αριθμός παρασιτικών ειδών. Υπάρχουν πέντε από αυτούς στη Ρωσία. Μαζί ζουν στην περιοχή Primorye, στο ευρωπαϊκό μέρος ζουν μόνο δύο από αυτούς. Οι κύριοι τόποι διαμονής είναι τα δάση, τα πάρκα, οι κήποι, οι όχθες κοντά στα μοσχεύματα, τα δάση, οι παράκτιες παγίδες και οι θάμνοι.

Σχετικά με τα παιδιά με κούκος

Ποιος είναι ένας τέτοιος κούκος συνηθισμένος; Η περιγραφή για τα παιδιά αυτού του ασυνήθιστου πουλιού πρέπει να ξεκινά με τα οφέλη που προσφέρει. Σίγουρα, η κούκος καταστρέφει τους απογόνους των πουλιών, αλλά τα μωρά τους δεν επιβιώνουν πολύ. Από τα πέντε αυγά που έχει φυτεύσει, δεν θα εκκολαφθούν όλες οι νεοσσοί, μόνο ένας νέος θα φτάσει σε ένα ενήλικο κράτος. Μετά από όλα, κάποια πουλιά, αισθανόμενα εξαπάτηση, ρίχνουν μια φωλιά μαζί με όλα τα αυγά που πεθαίνουν απλά.

Η άγρια ​​φύση του πουλιού το καθιστά πολύ χρήσιμο. Πρέπει να φάει πολλά, και δεν πηγαίνει πάνω από τα έντομα, τρώνε όλοι γύρω. Υπάρχει ακόμη και ένα δημοφιλές σημάδι ότι αν δεν υπάρχει ένα κούκος σε ένα μέρος, αυτό δείχνει ένα μεγάλο αριθμό εντόμων. Αυτή η δήλωση είναι απολύτως αληθής. Αν σε κάποιο έδαφος μεγαλώσει ένας μεγάλος αριθμός εντόμων, τότε όχι μόνο συγγενείς από τις πλησιέστερες περιοχές θα έρθουν στην γιορτή, αλλά θα φθάσουν και οι πιο μακρινές συγγενείς. Έτσι τα περίεργα πουλιά είναι διατεταγμένα.

Habitat

Η κατανομή της κούκος είναι αρκετά μεγάλη. Είναι πολύ στις ευρωπαϊκές χώρες, εγκαθίσταται στην Αφρική, στην ασιατική επικράτεια.

Στη Ρωσία, ζει σχεδόν παντού, εκτός από την Τούντρα. Για να ζήσει, επιλέγει μια δασική ζώνη, όπου εγκαθίσταται στις άκρες και τις όχθες που βρίσκονται κοντά στα μοσχεύματα, αρέσει να φωλιάζει σε παχιά σε υδάτινα σώματα και ποτάμια.

Αναπαραγωγή

Μόλις φτάσει ο Μάρτιος, οι κούκοι επιστρέφουν από τις νότιες ακμές πίσω στις πατρίδες τους - στις ασιατικές και ευρωπαϊκές χώρες. Τα αρσενικά επιλέγουν και καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις αρκετών εκταρίων. Σε θηλυκά κούκους, η περιοχή είναι μικρότερη από -1-2 εκτάρια · είναι σημαντικό για αυτούς να βρίσκονται κοντά οι φωλιές άλλων ειδών. Το αρσενικό, που πετάει γύρω από την περιοχή, επισκέπτεται τις κυρίες από καιρό σε καιρό.

Ο κούκος δεν κατασκευάζει φωλιές και δεν τους περιστρέφει, αλλά παρακολουθεί στενά τις ζωές άλλων πτηνών. Πείτε, για τα είδη από την οικογένεια των περαστικών. Κάνει αυτό για να επιλέξει εκπαιδευτικούς για τα παιδιά του. Όλοι γνωρίζουν ότι η κούκος ρίχνει αυγά σε φωλιές άλλων ανθρώπων.

Ασυνήθιστες συνήθειες

Μια θηλυκή κούκος οργανώνει μια ενέδρα και, λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις, ψάχνει για μια κατάλληλη φωλιά. Τη σωστή στιγμή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα βάζει το αυγό του εκεί. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στην περίπτωση αυτή ένας απρόσκλητος ενοικιαστής εκτοξεύει ένα ξένο αυγό, αν και δεν είναι σαφές - για ποιο λόγο; Μετά από όλα, τα πουλιά δεν είναι εντελώς προικισμένα με τη φύση την ικανότητα να μετράνε, ως εκ τούτου - ο ιδιοκτήτης της φωλιάς δεν θα είναι σε θέση να μάθει ότι υπάρχουν περισσότερα για ένα αυγό.

Υπάρχει μια άλλη άποψη, καθώς το κούκος καταφέρνει να ρίξει τα αυγά του σε φωλιές άλλων ανθρώπων. Το χρώμα και το φτέρωμα του αρσενικού είναι λίγο σαν το φτέρωμα του γερακιού. Επωφελούμενος από αυτό, πετά πάνω από τη φωλιά, κάνει αρκετούς γύρους, οι οικοδεσπότες αρχίζουν να πανικοβάλλονται και κρύβονται με τρόμο στο φύλλωμα ή στο χορτάρι, αφήνοντας τον συμπλέκτη για λίγα δευτερόλεπτα χωρίς επίβλεψη. Το θηλυκό έχει αρκετό χρόνο για να ρίξει το αυγό κάποιου άλλου και να θέσει στην άκρη τη δική του. Οι επιστρεφόμενοι οικοδεσπότες βλέπουν ολόκληρα αυγά και συνεχίζουν την επώαση.

Πώς οι κοτόπουλοι επιβιώνουν

Ο κούκος, ως επί το πλείστον, εκκολάπτει μία ή δύο ημέρες πριν από τις υπόλοιπες νεοσσοί. Έχει αρκετό χρόνο για να εγκλιματιστεί σε μια περίεργη φωλιά. Είναι ακόμα τυφλός και γυμνός, αλλά το ένστικτο εκτίναξης είναι ήδη καλά αναπτυγμένο. Το φωλιές ρίχνει έξω από τη φωλιά ό, τι σχετίζεται με τη γυμνή, ευαίσθητη πλάτη του - κυρίως αυγά και άλλα φωλιές. Δείχνει τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στην απουσία των υιοθετών, όταν φεύγουν για φαγητό. Αυτή τη στιγμή, οι "ενοποιημένοι" μικροί συγγενείς χάνουν την κινητικότητα εξαιτίας της έλλειψης μητρικής θερμότητας. Ο κούκος απλώνει τα πόδια του όσο το δυνατόν ευρύτερα και προσπαθεί να σέρνεται κάτω από τη γκόμενα ή τον όρχι. Εάν η προσπάθεια τερματιστεί με επιτυχία, ο κούκος κάνει πολλές ωθήσεις, πιέζοντας το θύμα στην κοίλη πλάτη. Στη συνέχεια, κινείται πίσω στην άκρη της φωλιάς, ανεβαίνει στα πόδια και ρίχνει τα περιεχόμενα του πίσω. Το ένστικτο είναι βραχύβια - 4 μέρες, οπότε ο κούκος βιάζεται. Και είναι αρκετά επιτυχής. Από τους επιζώντες συγκάτοικους, ο μισθωτής αφαιρεί το φαγητό που φέρνουν οι φροντιστές γονείς.

Γιατί οι ιδιοκτήτες των φωλιών δεν βλέπουν την εξαπάτηση;

Το πιο περίεργο είναι ότι οι ιδιοκτήτες της φωλιάς θεωρούν ότι συμβαίνει αρκετά κοινό και καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να τροφοδοτήσουν το μόνο μωρό στη φωλιά. Δεν βλέπω ότι η γκόμενα είναι ξένη. Γιατί;

Πρόσφατα ανακάλυψε τον λόγο για τον οποίο τα πουλιά συμπεριφέρονται τόσο περίεργα και ασυνήθιστα. Αποδείχθηκε ότι το κίτρινο χρώμα του ανοιχτού στόματος και το κόκκινο χρώμα του φάρυγγα είναι ένα πολύ ισχυρό σήμα για τα ενήλικα πουλιά, αναγκάζοντας τους βρεφονηπιακούς γονείς να μεταφέρουν τρόφιμα σε μια ήδη νεαρή γκόμενα. Ακόμη και αλλοδαπά πουλιά αντιδρούν σε αυτό το σήμα και βρίσκονται κοντά - δίνοντας φαγητό για τα παιδιά τους.

Παρεμπιπτόντως, τροφοδοτούν το κούκος για μεγάλο χρονικό διάστημα - ακόμα και μετά την άφιξή του στην πτέρυγα, οι γονείς συνεχίζουν να προμηθεύουν το βήμα για ένα μήνα και ένα μισό.

Ο κούκος, κατά κανόνα, ρίχνει αυγά σε φτερωτές μικρές φυλές. Όπως robins, δέρματα, flycatchers. Και εξωτερικά, οι όρχεις μοιάζουν επίσης με συμπλέκτη, κατεδαφισμένο από τους γονείς - και τη μορφή και το χρώμα. Ωστόσο, υπάρχουν είδη που τα ρίχνουν στις φωλιές των κοράκων ή στα δεινά. Και αυτό που είναι ενδιαφέρον - καταφέρνουν να μεταφέρουν αυγά τόσο μεγάλα όσο τα δικά τους.

Η χρήση του κούκου

Αφενός, αυτό το πουλί συμβάλλει στον θάνατο των νεοσσών σε χρήσιμα και αναγκαία πουλιά. Από την άλλη - η κούκος είναι πολύ αδηφάγο. Και δεδομένου ότι τροφοδοτεί ως επί το πλείστον κάμπιες, έντομα και σκουλήκια, συμβάλλει στον καθαρισμό της φύσης από τα παράσιτα. Επιπλέον, μπορεί να φάει δηλητηριώδη έντομα που άλλοι κάτοικοι του βασιλείου πουλιών δεν τρώνε. Ένας από τους λίγους που τρώνε τριχωτές δηλητηριώδεις κάμπιες.

Τα κούκος είναι μεταναστευτικά πτηνά. Στα τέλη του φθινοπώρου, με την έναρξη του κρύου καιρού, πηγαίνουν σε ζεστά εδάφη - στα νότια της Αφρικής, για να ζεσταίνουν την Κίνα, την Ινδοκίνα, τη Σρι Λάνκα, στις νότιες άκρες της Αραβικής Χερσονήσου.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι κανείς δεν έχει δει ποτέ τα κοπάδια κούκων που πετούν μακριά για το χειμώνα - πιθανότατα πετούν ένα προς ένα. Επιστροφή στο σπίτι στα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου.

Ενδιαφέροντα γεγονότα

  1. Η διάρκεια ζωής της κοινής κούκος είναι 9-11 χρόνια. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που ορισμένοι από αυτούς έχουν ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα - 35, και μερικές φορές 40 χρόνια.
  2. Κάποια στιγμή, το θηλυκό μπορεί να μεταφέρει 20 αυγά και διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό.
  3. Τα κούκοι είναι μεγάλα ακούραστα φυλλάδια. Во время перелётов на зимовку и обратно стая может без остановки на отдых преодолеть 3500 тысячи километров.
  4. Из каждых пяти подкинутых в чужие гнёзда яиц вылупляется и выживает только один птенец.
  5. Кукушка подбрасывает в гнездо всегда только по одному яйцу. Ведь если их будет два, то прожорливые кукушата «объедят» друг друга, и один из них(а то и оба) погибнет от голода.Либо более сильный соперник просто выкинет собрата за пределы гнезда.
  6. Многие считают, что кукушка подкидывает яйца только в чужие гнёзда — в реальности же нередко посещает чужие дупла и несётся там. Точнее, яйцо откладывает где-то поблизости, а после берёт яичко в клювик и переносит.

Кукушки, являясь скрытными существами, ведут достаточно молчаливый образ жизни. Кукуют лишь в брачную пору. Любопытно, что поют только самцы – именно их слышно в лесной дубраве. Επικαλούνται τη γυναίκα με το αθώο "μπισκότο" της, προσκαλώντας της να μοιραστεί. Η φωνή των θηλυκών εκπέμπει ήχους που μοιάζουν περισσότερο με κάτι ανάμεσα σε ένα τρικλίνι, ένα βατράχιο και ένα γέλιο.

Κούκος - περιγραφή και φωτογραφία. Τι μοιάζει με ένα πουλί κούκος;

Σε διάφορα μέρη του κόσμου, σύμφωνα με διάφορες πηγές, ζουν από 140 έως 200 αντιπροσώπους της οικογένειας των κούκων. Το μέγεθος των πουλιών κυμαίνεται από λιγότερο από 20 έως 60-70 εκ. Στις περισσότερες κούκους, το μήκος του σώματος δεν υπερβαίνει τα 40 εκ. Και το βάρος του είναι περίπου 100 γραμ. Το μέγιστο βάρος του μεγαλύτερου κούκου, το γιγάντιο, είναι 0,93 κιλά.

Το ράμφος των μεσαίων κούκων, ελαφρώς καμπυλωμένο προς τα κάτω, με ομαλές άκρες. Λόγω της μεγάλης κοπής του ράμφους, τα πτηνά μπορούν να πιάσουν έντομα κατά τη διάρκεια της πτήσης, καθώς και να καταπιούν μεγάλο θήραμα. Τα μάτια των πτηνών είναι καφέ, κόκκινο, κίτρινο, καστανό ή καφέ. Στο κεφάλι κάποιων ειδών υπάρχει μια κορυφή.

Αφρικανική κουνουπιέρικο. Φωτογραφία του δημιουργού: Derek Keats, CC BY 2.0

Ο κορμός των πτηνών είναι λεπτός. Η ουρά είναι μεγάλη, αλλά οι διαστάσεις της δεν υπερβαίνουν το μήκος της πτέρυγας. Μπορεί να βαθμολογηθεί ή να στρογγυλοποιηθεί.

Τα πτερύγια του κούκου είναι συνήθως μακρά και αιχμηρά, αλλά σε ορισμένα είδη (για παράδειγμα, το κούκος της Λατινικής Geococcyx californicus) τα φτερά είναι μικρά και αδύναμα.

Φτερούγες κούκος συνηθισμένο. Φωτογραφία συγγραφέα: Vogelartinfo, GFDL 1.2

Τα κοντά πόδια του κούκου μπορεί να είναι κίτρινα, πορτοκαλί ή κόκκινα. Τα δάχτυλα των ποδιών κατευθύνονται σε ζεύγη: το πρώτο και το τέταρτο - το πίσω, το δεύτερο και το τρίτο - προς τα εμπρός. Παρόλο που συμβαίνει το τέταρτο δάκτυλο να κατευθύνεται προς τα εμπρός.

Κουνουπιέρα. Φωτογραφία του δημιουργού: Derek Keats, CC BY 2.0

Το φτέρωμα του κούκου είναι άκαμπτο, χνούδι λίγο. Μακρύ φτερά στα πόδια τους, σχηματίζοντας "παντελόνια". Τα χρώματα είναι γκρι, λευκό, καφέ, κόκκινο, σκουριά και ώχρα.

Το σώμα είναι γενικά πιο σκούρο από ψηλά, και η κοιλιά και το κάτω μέρος είναι ελαφρύτερο ή έχει λευκό χρώμα. Συχνά το φτέρωμα δεν είναι μονοφωνικό, αλλά με στίγματα, μπορεί να υπάρχουν περισσότερες ή λιγότερο έντονες λωρίδες στον λαιμό και την κοιλιά. Τα αρσενικά και τα θηλυκά από πολλά είδη έχουν παρόμοιο χρώμα.

Κούκος plantain. Φωτογραφία συγγραφέα: Sirevil, CC BY-SA 3.0

Κούκος Centropus sinensis. Φωτογραφία συγγραφέα: Shivramsagar, CC BY-SA 3.0

Τα κούκος πετούν πολύ γρήγορα, αυτά τα πουλιά είναι πολύ κινητά, θορυβώδη και άγρια. Είναι σχεδόν όλη την ώρα σε κίνηση και ύπνο λίγο. Κάποια είδη κούκων πετούν λίγο, αλλά μετά μετακινούνται γρήγορα στο έδαφος.

Κούκος κραυγές

Οι κούκοι συνήθως κάνουν ήχους κατά τη διάρκεια της εποχής ζευγαρώματος. Σε εύκρατα γεωγραφικά πλάτη, μπορούν να ακουστούν την άνοιξη και το καλοκαίρι. Σε κοινές κούκους, η συνηθισμένη "κούκος" ή "cuoooooooooooooooooooooooooooooooooo". Πριν από το kukaniem, που ακούγεται δυνατά και ακούγεται από απόσταση, τα αρσενικά μπορούν να κάνουν ήσυχο ήχο, σαν γέλιο: "hha-ha-ha". Τα πουλιά μαγειρέματος μπορούν να είναι αρκετά μεγάλα, μέχρι και 60 φορές στη σειρά. Η φωνή της γυναίκας είναι μια τριλογία: "ke-ke-ke", "Kli-Kli-Kli", "Bil-Bil-Bil". Εκτός της εποχής ζευγαρώματος, αυτά τα πουλιά είναι σιωπηλά. Τα διαφορετικά είδη κούκων έχουν διαφορετικούς ήχους: για παράδειγμα, ένας κωφός κουτσομπολιάς κουτσομποτάει κουφούς "bu-bu-bu-bu" ή "doo-doo-doo". δ.

Πού ζει ο κούκος;

Ο οικότοπος του κούκου καλύπτει όλες τις ηπείρους, με εξαίρεση την Αρκτική και την Ανταρκτική. Τα πτηνά βρίσκονται στην Ασία, την Αφρική, τη Ρωσία, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, καθώς και την Αυστραλία. Είναι κοινά στα δάση και στις στέπες των ευρωπαϊκών χωρών και ακόμα καταλαμβάνουν το νότιο τμήμα της δεξαμενής. Οι κούκος που ζουν στην Ευρώπη και τα βόρεια τμήματα της Ασίας είναι μεταναστευτικοί. Ο μεγαλύτερος αριθμός ειδών ζει στα ζεστά νότια γεωγραφικά πλάτη. Εδώ τα πουλιά οδηγούν σε ένα καθιερωμένο ή νομαδικό τρόπο ζωής.

Οι κούκος ζουν σε καλάμια, θάμνους, ξυλώδη βλάστηση, κάποια είδη βρίσκονται και φτιάχνουν φωλιές στο έδαφος. Ο οικότοπος του κούκου εκτείνεται από τις πεδινές και ακτές της θάλασσας και φτάνει στα δάση υψηλού βουνό, όπου ο αριθμός των πτηνών από την οικογένεια περαστικών μειώνεται και, κατά συνέπεια, ο αριθμός των κούκων μειώνεται.

Φωτογραφία συγγραφέα: Vivekpuliyeri, CC BY-SA 3.0

Τι τρώει ο κούκος;

Η διατροφή του κούκος ποικίλλει. Ορισμένα είδη είναι σαρκοφάγα και τρέφονται αποκλειστικά με έντομα και τις προνύμφες τους (πεταλούδες, σκαθάρια, ακρίδες, έντομα ραβδώσεων, λιβελλούλες, σφήκες, τζιτζίκια, πλατύφυλλα και τερμίτες), άλλα είδη περιλαμβάνουν επίσης φυτά. Επιπλέον, οι κούκοι τρώνε φίδια, συμπεριλαμβανομένων δηλητηριωδών (π.χ. δακρύων), μικρά ερπετά (σαύρες), αμφίβια (βατράχια), μικρά θηλαστικά (ποντίκια), αράχνες, σκουλήκια, καβούρια, σαλιγκάρια, αυγά πουλιών. Υπάρχουν είδη που τρέφονται κυρίως με μούρα, φρούτα και σπόρους. Σε αντίθεση με πολλά άλλα πουλιά, το στομάχι του κούκου τους επιτρέπει να τρώνε καστανιές κάπιες (για παράδειγμα, ένα μη ζευγάρι μεταξοσκώληκα) του οποίου το σώμα είναι καλυμμένο με τρίχες. Τα κούκος φέρνουν ανεκτίμητα οφέλη στο δάσος, σε μεγάλες ποσότητες, τρώγοντας παράσιτα που μπορούν να καταστρέψουν εντελώς το φύλλωμα στα δέντρα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ως αποτέλεσμα αυτής της σίτισης, το στομάχι των πτηνών είναι πλήρως τρυπημένο με τρίχες, αλλά ο κούκος περιοδικά τους αναγκάζει μαζί με την γαστρική βλέννα.

Φωτογραφία από τον James Niland, CC BY 2.0

Κούκος ονόματα ειδών και φωτογραφίες

Παρακάτω είναι μια περιγραφή πολλών ειδών κούκων από την οικογένεια Cuculidae.

  • Κοινή κούκοςστο.Cuculus canorus) - ένα ευρύτατο είδος που ζει στη Ρωσία (από τα Ουράλια έως την Καμτσάτκα στα ανατολικά και τα σύνορα της Τούντρα στο βορρά), στην Ευρώπη (παντού εκτός από τον ακραίο βορρά), στην Ασία (στην Τουρκία, στον Καύκασο, στην Κίνα, στην Κορέα, Κεντρική Ασία). Τα κοινά κούκου είναι μεταναστευτικά πτηνά. Χειμώνονται στην Κεντρική και Νότια Αφρική, στη Νότια Αραβία, στη Νότια Ασία, φθάνοντας μέχρι την Αυστραλία.

Το μήκος του σώματος των πτηνών φτάνει τα 33-40 εκ. Το μήκος της πτέρυγας των θηλυκών κυμαίνεται από 20 έως 23 εκατοστά, στους άνδρες από 21,5 έως 25 εκ. Η ουρά είναι μακρά 15-19 εκ., Στρογγυλεμένη, βαθμημένη. Κίκος - 1,6 - 2,4 cm σε μήκος. Το κοινό κούκος ζυγίζει από 80 έως 120 γραμμάρια. Το χρώμα του φτερού σε αρσενικά και θηλυκά, καθώς και σε νέους, ενήλικες και ηλικιωμένους διαφέρει. Τα αρσενικά είναι βαμμένα σε αποχρώσεις του γκρίζου, με μια λευκή ή ανοιχτό γκρι κοιλιά και μανταλάκια, στα οποία υπάρχουν εγκάρσια ζώνες. Τα παλαιότερα θηλυκά είναι παρόμοια χρωματισμένα, αλλά έχουν καστανή απόχρωση. Τα νεαρά θηλυκά κυριαρχούνται από κόκκινους τόνους σκουριάς, έντονες μαύρες ή κόκκινες λωρίδες υπάρχουν στην κοιλιά, στο λαιμό και στο κάτω μέρος, ενώ τα φτερά των ώχρων μπορεί να υπάρχουν στην κάτω πλάτη και τα φτερά. Τα άκρα των βλεφάρων και τα μάτια όλων των ατόμων είναι κίτρινα. Μόνο στους νέους - καφέ, και στα κόκκινα θηλυκά - καρύδια.

Οι κοινές κούκλες από την επιστροφή των χειμώνων νωρίς και από τα τέλη Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου αρχίζουν αναπαραγωγή. Αυτές οι κούκλες είναι τυπικά παράσιτα αναπαραγωγής. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου, τα θηλυκά φέρουν μέχρι 20 αυγά με ένα διάστημα 1-3 ημερών. Από τα τέλη Ιουλίου, τα πουλιά αρχίζουν να πετούν για το χειμώνα. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, οι τελευταίες κούκοι πετούν νότια.

Οι κοινές κούκλες προκαλούν ζημιά μειώνοντας τον αριθμό των πτηνών στα οποία ρίχνουν τα αυγά τους στις φωλιές τους. Αλλά τα οφέλη που προσφέρουν είναι δυσανάλογα μεγαλύτερα. Τρώγοντας σε τεράστιες ποσότητες τριχωτές κάμπιες, σώζουν τα δάση από αυτόν τον φοβερό εχθρό.

Φωτογραφία του δημιουργού: Mike McKenzie, CC BY-SA 2.0

  • Μικρή κούκος(ευρ.Cuculus poliocephalus) - ένα είδος που ζει στα νότια του Primorye της Ρωσίας και στην Ασία: στα Ιμαλάια (από τα σύνορα με το Αφγανιστάν στα βόρεια του Μυανμάρ), στη Βόρεια Κίνα, στην Κορέα, στο βόρειο τμήμα της Ιαπωνίας. Μικρές κούκλες διασώζουν τη Νότια Κίνα, την Ινδία, στη χερσόνησο της Ινδοκίνας. Ορισμένα υποείδη βρίσκονται στη Μαδαγασκάρη, τα νησιά Sunda, στη Νότια Αφρική.

Στην εμφάνιση και το χρώμα, η μικρή κούκος μοιάζει με μια συνηθισμένη, αλλά διαφέρει από αυτήν σε μικρά μεγέθη: το πτερύγιο έχει μήκος 15-17,1 cm, η ουρά είναι 13-14,9 cm, ο μετατάρσιος είναι 1,7-1,9 cm, το ράμφος είναι 1,7- 1,9 εκ. Τα νεαρά άτομα της μικρής κούκος διαφέρουν από τους νέους της κοινής κούκος στα λευκά εγκάρσια σημεία τους στα φτερά των εξωτερικών πτερυγίων και σε μικρότερη ποσότητα μαύρου-καφέ χρώματος. Τα μάτια των νεαρών και των παλαιών πουλιών είναι καφέ.

Η μικρή κούκος κάνει μια κραυγή πέντε ή έξι λέξεων που ακούγεται σαν "wee-wee, wee-wee".

Φωτογραφία του δημιουργού: markus lilje

  • Κίτρινο χρεωμένο αμερικανικό κούκος(ευρ.Coccyzus americanus) πήρε το όνομά του λόγω του κιτρινωπού χρώματος της κάτω γνάθου και του λεπτού, καμπύλου ράμφους, καθώς και του οικοτόπου του. Αυτό το είδος φωλιάζει στη Βόρεια Αμερική και τους χειμώνες στο Νότο.

Το μέγεθος του σώματος των σαρκοφάγων πουλιών είναι μικρό, αλλά η ουρά είναι μεγάλη. Από πάνω, η κούκος είναι βαμμένη σε καφετί χρώμα με χάλκινη απόχρωση, η κοιλιά και η ταινία στην ουρά είναι λευκά.

Αυτά τα κούκος μπορούν να ρίξουν αυγά σε φωλιές άλλων ανθρώπων, αλλά, γενικά, εκκολάπτουν τα ίδια τα αυγά. Ο χρόνος τοποθέτησης είναι πολύ εκτεταμένος. Στη φωλιά μπορεί να υπάρχουν και αυγά και φωλιές έτοιμες για πτήση. Συνολικά, ο κούκος τοποθετεί μέχρι και 10 αυγά σε μια φωλιά που χτίζει τον εαυτό του.

Ένα κούκο με κίτρινο χρυσό, καθώς και ένα συνηθισμένο, μόνο πιο δυνατά. Γενικά, αυτό το πουλί είναι πολύ μυστικό. Δίνει συχνά φωνή πριν από τη βροχή, για την οποία έλαβε το ψευδώνυμο του πτηνού βροχής.

Φωτογραφία συγγραφέα: Factumquintus, CC BY-SA 3.0

  • Κούκος της Γης της Καλιφόρνιας (Κούκος της Καλιφόρνιας, Κούκος της Καλιφόρνιας)(ευρ.Geococcyx californianus) - Είναι ένα αρκετά μεγάλο πουλί, φτάνοντας σε μήκος 60 εκ. Έχει μεγάλη ουρά και ψηλά ισχυρά πόδια, αλλά μικρά και αδύναμα φτερά. Κούκος-plantain έχει μια πολύ περίεργη εμφάνιση και αδιαφανή χρωματισμό. Η πλάτη της είναι καφέ με λευκά-κόκκινα σημεία, η κοιλιά είναι υπόλευκη και το κάτω μέρος του λαιμού είναι μαύρο και ποικίλο. Το κεφάλι του πουλιού είναι διακοσμημένο με μια μέτρια κορυφή. Το μη επισημασμένο δέρμα του προσώπου της είναι σκούρο μπλε, αλλά το πορτοκαλί σημείο πίσω από τα μάτια της ξεχωρίζει με έντονο τρόπο. Το μεγάλο ράμφος είναι ίσο με το μήκος του κεφαλιού του πουλιού.

Υπάρχει ένα κοκκινωπό κούκος στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και στο βόρειο τμήμα του Μεξικού, σε άκρως αραιοκατοικημένες περιοχές: σε κάκτοι κάκτων στις βουνοπλαγιές και στις πεδιάδες. Πετάει άσχημα και σπάνια, αλλά τρέχει καλά, φτάνοντας σε ταχύτητα έως και 42 km / h. Ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, όπως το κοτόπουλο, στο έδαφος. Εδώ ψάχνει τρόφιμα - έντομα, μικρά σπονδυλωτά (σαύρες, ποντίκια, κ.λπ.). Ανάμεσα στους θάμνους στο έδαφος, ο κουνουπιδιός χτένια χτίζει τη φωλιά του, χρησιμοποιώντας κλαδιά και λεπίδα χόρτου για να το κάνει.

Το θηλυκό βάζει 3-9 αυγά λευκού χρώματος, επωάζοντας τα με τον άνδρα με τη σειρά του.

Φωτογραφία συγγραφέα: Alan Vernon, CC BY 2.0

  • Giant κούκος (latScythrops novaehollandiae) - Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κούκος του κόσμου και το μεγαλύτερο παράσιτο φωλιάσματος. Αυτό το πουλί ζει στην Αυστραλία, σε κάποια νησιά της Ινδονησίας, στη Νέα Γουινέα και στα κοντινά νησιά του Ειρηνικού.

Το μήκος του σώματος της γιγάντιας κούκος φτάνει τα 66 cm και το πουλί ζυγίζει μέχρι 930 g. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό αυτού του είδους είναι ένα μεγάλο, καμπύλο ράμφος. Τα φτερά και η ουρά είναι μακρά, όπως όλα τα μέλη της οικογένειας. Το φτέρωμα είναι ως επί το πλείστον γκρίζο: από ασήμι και σκούρο γκρι στην πλάτη και φτερά στο ανοιχτό γκρι στην κοιλιά, το στήθος και τις πλευρές. Τα άκρα των φτερών είναι μαύρα, το κάτω μέρος της ουράς και οι πλευρές με μαύρες εγκάρσιες λωρίδες. Το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι γυμνό, κοκκινωπό ή καφέ χρώμα. Το ράμφος είναι γκρι στη βάση και το φως στο τέλος. Τα μάτια των νέων ατόμων είναι καφέ, στους ενήλικες - κόκκινο.

Οι γιγάντιες κούκλες στην περιοχή τους οδηγούν έναν νομαδικό ή μεταναστευτικό τρόπο ζωής. Ζουν σε ελαιώνες μαγγρόβης, στα άκρα και στις άκρες των δασών (όπου αναπτύσσονται ευκάλυπτος και συκιές), κατά μήκος των όχθων των ποταμών και των ακτών της θάλασσας.

Οι γιγάντιες κούκοι τρώνε διάφορα φρούτα (σύκα, γκι, μουριά), έντομα (πεταλούδες, σκαθάρια, ακρίδες, έντομα), αυγά και νεογέννητα νεογέννητα, καθώς και μανιτάρια. Τα αυγά τοποθετούνται κυρίως στις φωλιές διαφόρων πτηνών από την οικογένεια των κοραλιδών (στοπερίπουκλέφτης, κλέφτηςπερίπουμας, jackdaws), καθώς και το γεράκι γεράκι και Αυστραλιανό κόκκους. Η φωνή του γιγαντιαίου κούκου ακούγεται σαν "kouak" ακολουθούμενη από παρατεταμένη και ταχύτητα σφυρίχτρα ή γαργάλια "Klu-Klu-Klu".

Φωτογραφία του δημιουργού: Dominic Sherony, CC BY-SA 2.0

  • Κόκκινο χόρτο κούκος(latCarpococcyx renauldi) - είδη που οδηγούν στον χερσαίο τρόπο ζωής. Habitat - Χερσόνησος της Ινδοκίνας (Ταϊλάνδη, Καμπότζη, Βιετνάμ, Λάος).

Οι νεοσσοί με κόκκινα χτυπήματα εκκενώνονται. Φωλιάζουν τόσο στα δέντρα όσο και στο έδαφος. Τρέφονται με μικρά σπονδυλωτά.

Το μήκος του κορμού ενός πουλιού είναι 68 εκ. Το φτέρωμα είναι ανοιχτό γκρι. Ο λαιμός και η ουρά είναι σκοτεινοί. Κρόκος και τα πόδια κόκκινο χρώμα. Τα μάτια είναι κίτρινα. Τα φτερά γύρω από τα μάτια είναι μπλε και το δέρμα είναι μοβ.

Φωτογραφία συγγραφέα: Alois Staudacher, CC BY-SA 3.0

  • Coel(ευρ.Eudynamys scolopaceus) - Κούκος που ζει στην Ασία - στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην Ινδία και την Κίνα, καθώς και στην Αυστραλία. Πήρε το όνομά της από τους ήχους που εκπέμπουν τα αρσενικά: "koo-her, koo-el".

Το πουλί έχει μια πολύ μεγάλη ουρά, η οποία είναι σχεδόν το ήμισυ του μήκους του σώματος, η οποία είναι περίπου 42 εκατοστά. Τα αρσενικά και τα θηλυκά είναι χρωματισμένα έντονα, αλλά διαφέρουν το ένα από το άλλο. Τα αρσενικά είναι μπλε-μαύρα με πράσινη απόχρωση, τα θηλυκά είναι χάλκινα-καφέ με λευκές κηλίδες.

Το Koeli οδηγεί ένα μυστικό τρόπο ζωής, βρίσκεται στα στέφανα των ψηλών δέντρων, κρύβοντας ανάμεσα στο φύλλωμα σε κίνδυνο. Η διατροφή αυτών των πτηνών αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από φρούτα και μούρα, τα οποία τρέφονται στο δάσος ή στους κήπους. Αυτά περιλαμβάνουν σύκα, ziziphus, μουριά, παπάγια, γκουάβα, κάπαρη, tamarind, κλπ. Τα έντομα, τα αυγά των πουλιών και των σαλιγκαριών αποτελούν ένα ασήμαντο μέρος της διατροφής.

Ο Koeli αναφέρεται στην κούκος που ασχολείται με την εμφάνιση του παρασιτισμού. Τα αυγά με ροζ-πορτοκαλί απόχρωση και καλυμμένα με κοκκινωπά σημεία και παύλες, το Koeli ρίχνει τις φωλιές μικρών πουλιών, όπως το Oriole.

Coel αρσενικό. Φωτογραφία του δημιουργού: K Hari Krishnan, CC BY-SA 3.0

Ο Coel είναι γυναίκα. Φωτογραφία από: TheSomdeep, CC BY-SA 4.0

  • Κούκος φασιανός σούρ(ευρ.Centropus phasianinus) - ένας εκπρόσωπος του γένους Spur Cuckoo, που ζει στα δυτικά της Ινδονησίας, στην Αυστραλία, στην Παπούα Νέα Γουινέα. Ζει σε δάση με παχιά υποβρύχια και βαλτώδεις περιοχές σε ψηλό, χοντρό χορτάρι.

Αυτό το μεγάλο πουλί φτάνει τα 70 εκατοστά και έχει μακρά ουρά. Το χρώμα του φτερού είναι γκρίζο-καφέ.

Οι εκκολαφθέντες κούκοι δεν ανήκουν στα παράσιτα φωλιάσματος και το αρσενικό παίρνει ενεργό ρόλο στην επώαση των αυγών και τη διατροφή των νεοσσών. Τα πτηνά είναι σχεδόν επίγεια, αν και μπορούν να πετάξουν. Τρέφονται με έντομα, αυγά άλλων πουλιών, μικρά τρωκτικά, σαύρες, αμφίβια, νεοσσοί, καβούρια.

Φωτογραφία από: Greg Schechter, CC BY 2.0

  • Γουίρα (γουίρα) (ευρ.Γουίρα Γκούιρα) - Νότια αμερικανική κούκος, η οποία βρίσκεται νότια της πεδιάδας του Αμαζονίου και ανατολικά των Άνδεων. Βρίσκεται σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Βολιβία, η Παραγουάη, η Ουρουγουάη, η Αργεντινή.

Το πουλί έχει μέσο μέγεθος (35-40 cm), ζει σε ψηλά δέντρα, χτίζει φωλιές και γεννά νεοσσούς. Το φτέρωμα Guira έχει γκρίζα-καφέ απόχρωση. Ο Bill είναι κίτρινος στη βάση και πορτοκαλί στο τέλος. Στο κεφάλι των ενηλίκων υπάρχει μια κορυφή.

Φωτογραφία συγγραφέα: Andreas Trepte, CC BY-SA 4.0

  • Κουνώντας την Άνι (ευρ.Crotophaga sulcirostris) - ένα πουλί από την οικογένεια κούκων, που ζει στη βόρεια Νότια Αμερική και τα νησιά της Καραϊβικής. Το όνομά του αντικατοπτρίζει τις εξωτερικές ενδείξεις: τα αυλάκια που τρέχουν κατά μήκος ενός μεγάλου καμπυλωτού ράμφους και τον ήχο που έκανε το πουλί - "Ani-ani".

Τα κουνουπιέρες τρώνε έντομα, σκουλήκια και αλιεύουν μαλάκια στις παράκτιες περιοχές. Η διατροφή τους περιλαμβάνει επίσης φυτικά τρόφιμα.

Μεγάλο μήκος φτάνουν τα 33 εκατοστά με μάζα 70-80 γραμ. Το φτέρωμα των ράμφων είναι μαύρο, με μοβ απόχρωση. Η ουρά είναι μαύρη, μακρά, με μπλε χροιά. Τα μάτια και τα πόδια είναι γκρίζα.

Αυτές οι κούκλες διακρίνονται από το γεγονός ότι δημιουργούν από κοινού φωλιές, επωάζουν νεοσσούς και φροντίζουν μαζί τους. Η φωλιά του αύλακα είναι ένα κυπελλοειδές κύπελλο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον κορμό ενός δέντρου σε ύψος ανθρώπινης ανάπτυξης και στηρίζεται στα πλευρικά κλαδιά. Σε μια τέτοια δομή σχήματος μπολ μπορεί να είναι από 15 έως 50 αυγά. Το Ani πετάει λίγο και άσχημα, κινούμενος στο έδαφος αρκετά έξυπνα. Τα πουλιά προτιμούν ανοιχτούς χώρους, κρύβονται στο δάσος μόνο από τη βροχή. Παρατηρώντας τον κίνδυνο, εξαφανίζονται γρήγορα στις πυκνές θάμνων.

Φωτογραφία συγγραφέα: Hans Hillewaert, CC BY-SA 3.0

Γιατί ένα κούκος ρίχνει αυγά στις φωλιές άλλων ανθρώπων;

Μια κούκος βάζει ένα αυγό κάθε φορά και φέρνει την επόμενη μόνο μετά από ορισμένα προσωρινά διαλείμματα. Αν έπρεπε να τα εκκολαπτεί, τότε θα έπρεπε να ζει σε μια φωλιά όλο το καλοκαίρι. Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι οι άνισες νεοσσοί θα μπορούσαν να ζουν μαζί. Επιπλέον, το καλοκαίρι, τα παράσιτα αναπαραγωγής βάζουν 10 έως 25 αυγά. Είναι απλά αδύνατο να τροφοδοτήσετε ένα τέτοιο αριθμό μεγάλων και άγριων μικρών μικρών πτηνών, επομένως ρίχνουν αυγά σε ξένες φωλιές.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org