Ζώα

Μεγάλη Panda ή Bamboo Bear (ζώο)

Pin
Send
Share
Send
Send


Σχετικά με το μεγάλο και το μικρό panda ο κόσμος έγινε γνωστός μόνο στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ αρχαία και σπάνια ζώα. Από την ανακάλυψη ξεκίνησε η μελέτη αυτών των ενδιαφερόντων και ασυνήθιστων ζώων. Αλλά μετά από δύο αιώνες συνεχούς έρευνας, πολλά γι 'αυτά τα θηλαστικά παραμένουν ένα μυστήριο. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλήξουν σε κοινή γνώμη σχετικά με την κατηγορία των ζώων αυτών. Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι αυτά τα δύο είδη έχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους. Επομένως, επί του παρόντος μπορεί κανείς να ακούσει έναν μεγάλο αριθμό συζητήσεων σχετικά με το θέμα: "Είναι ένα panda μια αρκούδα ή ένα ρακούν;"

Περιγραφή της μεγάλης "αρκούδας μπαμπού"

Αυτό το είδος ζώου αναφέρεται συνήθως στην τάξη των θηλαστικών, τη σειρά των αρπακτικών, την οικογένεια ρακούν και την υποοικογένεια panda. Όχι όμως πολύ καιρό πριν, ένας Αυστραλός ερευνητής Ε. Τενίους πραγματοποίησε μια σειρά μορφολογικών, καρδιολογικών, αιθολογικών και βιοχημικών αναλύσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο επιστήμονας διαπίστωσε ότι από τα δεκαέξι χαρακτηριστικά των πέντε μεγάλων panda είναι ένα ρακούν, και τα υπόλοιπα δώδεκα είναι ιδιόρροπο μόνο γι 'αυτήν.

Αν κοιτάξετε την εμφάνιση αυτού του ζώου, τότε το μεγάλο panda είναι αναμφισβήτητα περισσότερο σαν αρκούδες, επειδή ονομάζεται επίσης "αρκούδα μπαμπού" για κάποιο λόγο. Έχει ένα τεράστιο σώμα γεμάτο από χοντρή γούνα. Το μήκος του κυμαίνεται από 1,1 έως 1,9 μέτρα και βάρος από 75 έως 140 κιλά. Τα παχιά και κοντά πόδια αυτού του ζωικού άκρου με μαζικούς πόδες με μεγάλα νύχια.

Αν κοιτάξετε προσεκτικά τη σόλα, μπορείτε να δείτε ότι σε αυτό και κοντά σε κάθε δάχτυλο υπάρχουν περίεργα μαξιλάρια που εξυπηρετούν το ζώο για να διατηρήσουν λείες και ολισθηρές μπαμπού μίσχους.

Σε αντίθεση με μια αρκούδα, αυτό το ζώο έχει μια ουρά, το μήκος της οποίας φτάνει τα 13 cm, και τα δόντια που έχουν διαφορετική δομή. Στις προγόμφους του panda, μπορείτε να δείτε προεξοχές και προσκρούσεις που δεν βρίσκονται σε κανένα από τα άλλα είδη αρκούδων, και το κεφάλι του είναι μαζικό και ηλίθιο, με μεγάλα όρθια αυτιά.

Η περιγραφή του panda αυτού του είδους λέει ότι έχει ένα λευκό χρώμα με μαύρες κηλίδες, μαύρα πόδια και ουρά του ίδιου χρώματος, τα οποία είναι χαρακτηριστικά για τα μάτια. Και παρόλο που μοιάζει με μια αρκούδα από την εμφάνισή της, τελικά, μερικά από τα χαρακτηριστικά της ανατομίας της έκανε επιστήμονες να το αμφισβητήσουν. Σύμφωνα με αυτούς, το panda είναι ένας εκπρόσωπος της οικογένειας ρακούν, και μερικοί το έδιναν ακόμη και σε μια ειδική κατηγορία θηλαστικών.

Τι μοιάζει με το μικρό βλέμμα αυτών των ενδιαφερόντων ζώων;

Αυτή η ποικιλία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αναφέρεται στο ρακούν, καθώς έχει την ίδια ουρά με ριγωτό χρώμα, παρόμοιο ρύγχος, καθώς και το σχήμα του κρανίου και τη δομή των δοντιών. Αν και οι ανακαλύπτές του είχαν την τάση να πιστεύουν ότι το μικρό panda είναι γενικά μια γάτα με ένα φλογερό κόκκινο χρώμα. Αυτό το ζώο έχει επίσης δύο υποείδη - δυτικά και κινέζικα.

Το ζώο αυτό, σε αντίθεση με τους μεγάλους συγγενείς του, έχει σώμα, το μήκος του οποίου φθάνει το πολύ 67 cm, με ουρά έως 47 cm και μάζα που δεν υπερβαίνει τα 6 kg. Επομένως, αν απαντήσετε στην ερώτηση: "Είναι η αρκούδα ή όχι;", τότε μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι τα μικρά είδη αυτών των ζώων με το κόκκινο χρώμα αναφέρονται περισσότερο στα ρακούν και όχι στις αρκούδες.

Διαδώστε

Μεγάλα παντα ζουν στα ορεινά εδάφη στην καρδιά της Κίνας. Το σπίτι τους είναι οι περιοχές του Σιτσουάν και του Θιβέτ. Ολόκληρη η ζωή τους περνά στα δάση, όπου μεγαλώνει κυρίως το μπαμπού, βρίσκονται σε υψόμετρο 1500-4600 μ. Πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σε αυτή την περιοχή υπάρχουν αρκετά ήπιες κλιματολογικές συνθήκες και όλες οι εποχές του έτους είναι προφανείς. Επιπλέον, τα ζώα αυτά ζουν σε πολλά κέντρα και ζωολογικούς κήπους, όπου συνεχίζουν να εξερευνούν και να εξερευνούν. Υπό συνθήκες αιχμαλωσίας, η διάρκεια ζωής τους φτάνει τα 27 χρόνια, και στην άγρια ​​φύση, ακόμη μικρότερη.

Το κόκκινο panda ζει στην Κίνα, το Νεπάλ, το Μπουτάν και τη Μιανμάρ. Ζει, όπως και ο μεγάλος συγγενής της, στην ορεινή περιοχή σε υψόμετρο 4800 μ. Αυτό το μικρό ζώο κατοικεί στα δάση του κράτους Ασσάμ, καθώς και στις επαρχίες Σιτσουάν και Γιουνάν. Αυτό το ζώο ζει σε 86 ζωολογικούς κήπους του κόσμου.

Παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα και τα μικρά είδη διαφέρουν σημαντικά από την εμφάνισή τους και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα panda είναι μια αρκούδα και το άλλο είναι ρακούν, οδηγούν τον ίδιο τρόπο ζωής.

Αυτά τα ζώα ζουν κυρίως μόνοι τους. Η μόνη εξαίρεση είναι η περίοδος γάμου και η ώρα της ανύψωσης των μικρών τους. Τα ώριμα άτομα ζουν σε μια περιοχή περίπου πέντε τετραγωνικών μέτρων, η οποία είναι πολύ μικρότερη από αυτή των αρκούδων. Προκειμένου να υποδείξουν την παρουσία τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ετικέτες με συγκεκριμένη οσμή.

Το μεγάλο panda, σε αντίθεση με το μικρό, είναι ενεργό οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας. Η κοκκινίλα της συγγενής της είναι νυχτερινή, και κατά τη διάρκεια της ημέρας κοιμάται στα στέφανα των δέντρων, κουλουριασμένο σε μια μπάλα και να ακουμπά το κεφάλι της στην μεγάλη ριγέ ουρά του.

Πολυάριθμες και πυκνές παχιές μπαμπού - αυτό είναι τροφή τόσο για μεγάλα όσο και για μικρά panda. Τριάντα είδη αυτού του φυτού αποτελούν περίπου το 99 τοις εκατό της διατροφής τους. Επίσης, τρώνε πρόθυμα όλα τα είδη μούρων, φρούτων, σπόρων και βελανιδιών. Μερικές φορές μπορούν ακόμα να κυνηγήσουν μικρά πουλιά, ερπετά και τρωκτικά.

Στην αιχμαλωσία, τροφοδοτούνται με το ίδιο μπαμπού, καθώς και κέικ σφουγγαριών και προνύμφες εντόμων. Ένα panda είναι ένα ζώο που είναι ένας από τους λίγους που μπορεί να φάει φαγητό σε οποιαδήποτε θέση του σώματός του, ακόμα και να ξαπλώνει.

Αναπαραγωγή

Άτομα δύο ειδών φτάνουν στη σεξουαλική τους ωριμότητα πλησιέστερα σε πέντε χρόνια και αρχίζουν να ζευγαρώνουν μόνο επτά. Τα θηλυκά στην περίοδο ζευγαρώματος, που κυμαίνεται από δύο ημέρες έως μία εβδομάδα, κάνουν δυνατά ήχους και εκπέμπουν ενεργά μια συγκεκριμένη μυρωδιά.

Μετά από αυτό αρχίζει η εγκυμοσύνη, η οποία διαρκεί κατά μέσο όρο πέντε μήνες σε αυτά τα ζώα. Συνήθως, γεννιούνται ένα ή δύο γυμνά κύβοι με βάρος σώματος όχι μεγαλύτερο από 200 γραμμάρια και μήκος 14 έως 16 εκατοστά, όπως και σε καφέ αρκούδες. Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε ένα σαφές συμπέρασμα σχετικά με το εάν το panda είναι αρκούδα ή όχι, η διαδικασία αναπαραγωγής των δύο αυτών ζώων είναι παρόμοιου χαρακτήρα.

Κατά τη γέννηση, τα μικρά τους, όπως όλες οι αρκούδες, είναι αβοήθητοι και τυφλοί. Το θηλυκό σηκώνει τα μικρά κουτάβια και τα φροντίζει πολύ προσεκτικά και με ιδιαίτερη προσοχή. Για αρκετές μέρες μετά τη γέννησή τους, δεν αφήνει την τρύπα για ένα λεπτό, ακόμα και να φάει ή να πιει. Η μητέρα βάζει τα μωρά της στο μαστό για δεκαπέντε φορές την ημέρα, και μια διατροφή μπορεί να έχει διάρκεια περίπου μισής ώρας.

Μια panda εμφανίζεται συχνά κατά τη γέννηση με δίδυμα, αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η γυναίκα επιλέγει το ισχυρότερο μωρό από αυτά και συνεχίζει να φροντίζει γι 'αυτόν, και το δεύτερο, αντίστοιχα, πεθαίνει χωρίς επίβλεψη. Η περίοδος θηλασμού σε αυτά τα ζώα διαρκεί περίπου 45 εβδομάδες, και οι νέοι παραμένουν με τις μητέρες τους μέχρι να φτάσουν τα τρία χρόνια.

Ενδιαφέροντα γεγονότα

Αποδεικνύεται ότι για πρώτη φορά, όταν οι επιστήμονες διεξήγαγαν έρευνα σε ένα μεγάλο είδος αυτών των ζώων, δεν μπορούσαν να καταλάβουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, το panda είναι ποιος, τι είδους θηρίο. Λίγο αργότερα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ρακούν, αλλά μόνο τεράστιου μεγέθους.

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, άλλοι εμπειρογνώμονες απέρριψαν αυτή τη γνώμη, διότι με τη βοήθεια ενός γενετικού τεστ κατέστη δυνατό να αποδειχθεί ότι αυτό το είδος ζώων έχει μεγαλύτερη σχέση με τις αρκούδες.

Όσο για τα κόκκινα pandas, πολλοί επιστήμονες έχουν γράψει γενικά σε ένα είδος πεύκου, το οποίο αποτελείται από μια οικογένεια νυφιών, καθώς και ρακούν και skunk.

Αν και, κατά τη γνώμη των περισσότερων ερευνητών, τα δύο αυτά υποείδη ανήκουν σε διαφορετικές τάξεις, εξακολουθούν να έχουν κάποια ομοιότητα μεταξύ τους. Για παράδειγμα, και οι δύο παντα έχουν ένα έκτο "ψευδο-δάκτυλο" που βρίσκεται στα μπροστινά πόδια τους. Είναι ουσιαστικά περισσότεροι από πέντε άλλοι. Στην πραγματικότητα, αυτό το τμήμα του σώματος είναι ένα οστούν καρτών που καλύπτεται με το δέρμα. Μια τέτοια δομή βοηθά τα ζώα να κρατούν καλύτερα φυτά μπαμπού.

Κατάσταση διατήρησης

Δυστυχώς, οι πανδές βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης και επομένως βρίσκονται στους καταλόγους του Διεθνούς Κόκκινου Βιβλίου. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Το κόκκινο live panda δεν αντιπροσωπεύει ανθρώπους τόσο μεγάλου ενδιαφέροντος όσο η γούνα τους. Εξαιτίας αυτού, κυνηγούσε συνεχώς, ειδικά στο Νεπάλ. Αλλά τον τελευταίο καιρό, ο αριθμός αυτού του είδους άρχισε να ανακάμπτει σταδιακά.

Τα μεγάλα παντά προστατεύονται επίσης από το νόμο, σύμφωνα με τα οποία η εξόντωση αυτού του ζώου θα τιμωρείται με θάνατο ή με τη ζωή στη φυλακή.

Αν και το θηρίο αυτό ανακαλύφθηκε αρκετούς αιώνες πριν, και το 1912 έγινε ακόμη και ο εθνικός θησαυρός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (σύμφωνα με τη νομοθεσία της Δημοκρατίας), οι επιστήμονες δεν μπορούν να φτάσουν στο αμφιλεγόμενο συμπέρασμα ότι ένα παντα είναι αρκούδα ή ρακούν. Ως εκ τούτου, η έρευνα για αυτό το ζώο συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Αναπαραγωγή

Τα αρσενικά και τα θηλυκά των μεγάλων παγών βρίσκονται μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της περιόδου ζευγαρώματος. Η εγκυμοσύνη του θηλυκού διαρκεί πέντε μήνες. Τα μικρά παιδιά γεννιούνται συχνότερα τον Ιανουάριο. Κάθε φορά που η γυναίκα γεννά ένα μωρό. Το κύβο γεννιέται σε μια φωλιά κατασκευασμένη από μπαμπού. Αν η γυναίκα γεννά δίδυμα, τότε επιβιώνει μόνο ένα μωρό. Το μωρό panda είναι μικρό: το μήκος του είναι 15 cm, και η μάζα του είναι περίπου 15,6 g. Το νεογέννητο είναι τυφλό και αβοήθητο. Στην αρχή είναι καθαρό λευκό, αλλά ένα μήνα αργότερα αποκτά το χρώμα μιας ενήλικης αρκούδας.

Παρά το γεγονός ότι το μεγάλο panda ανήκει στη σειρά των αρπακτικών, αυτό το ζώο τροφοδοτεί κυρίως φυτικά τρόφιμα. Η σύνθεση της διατροφής ενός μεγάλου panda περιλαμβάνει λεπτές βλαστοί και μερικές ρίζες μπαμπού, καθώς και άλλα φυτά και κονδύλους. Εάν το μπαμπού είναι η μόνη διαθέσιμη πηγή τροφής, το panda μπορεί να περάσει μισή ημέρα για φαγητό. Το μπαμπού περιέχει λίγα θρεπτικά συστατικά, οπότε το ζώο τρώει περίπου 20 κιλά πράσινης μάζας ημερησίως για να το πάρει αρκετά. Ως εκ τούτου, το μεγάλο panda ονομάζεται επίσης το αρκουδάκι του μπαμπού. Τα μεγάλα παντά καταστρέφουν τις φωλιές των πτηνών, τρώνε τα αυγά τους, πιάνονται έντομα, τρωκτικά.

ΖΩΗ

Οι Κινέζοι αποκαλούν το μεγάλο panda "και το Xion Mao", που σημαίνει "μεγάλη αρκούδα-γάτα". Οι αυτοκράτορες κράτησαν παντα στην παλάτια, επειδή πίστευαν ότι ήταν σε θέση να προστατεύσουν από δυστυχία. Τα μεγάλα pandas είναι μεμονωμένα ζώα. Αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας για φαγητό και ξεκούραση κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου. Για να κρύβονται από τον καιρό και τους εχθρούς, αντίθετα με τις καφέ αρκούδες, τις λεοπαρδάλεις ή άλλα ζώα, τα πανύκα ανεβαίνουν σε δέντρα. Χαλαρώνοντας, τα μεγάλα παντά εγκαθίστανται στο έδαφος, χωρίς να κάνουν καταφύγιο. Τα παχιά μπαμπού είναι παχιά, επομένως το panda προστατεύεται αξιόπιστα από τον κίνδυνο στο έδαφος. Το μεγάλο panda ζει σε περιοχές με κρύο κλίμα, σε ορεινό τοπίο. Είναι προστατευμένο από κρύο από παχύ μαλλί.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΝΔΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Το μεγάλο panda έγινε γνωστό στο δυτικό κόσμο μόνο το 1869. Για πρώτη φορά, οι φυσιοδίφες παρατηρούσαν μια φύση panda μόνο το 1913. Προηγουμένως, ο άνθρωπος ήταν ο σοβαρότερος εχθρός του μεγάλου panda. Οι άνθρωποι ευθύνονται για την καταστροφική μείωση του αριθμού αυτών των ζώων. Είναι άνθρωποι που καταστρέφουν τους τόπους διαμονής τους: όπου υπήρχαν δάση από μπαμπού, έχουν αναπτυχθεί πολυάριθμοι οικισμοί ή καλλιεργούνται αγροί ή σχηματίζονται βοσκότοποι. Ως αποτέλεσμα των εξευτελιστικών ενεργειών του ανθρώπου μετά το θάνατο των μπαμπού, τα μεγάλα παντά καταδικάστηκαν στην πείνα επειδή δεν είναι σε θέση να κάνουν το δρόμο τους μέσα από τα χωράφια και τα χωριά που έχουν στο δρόμο τους προς τα νεαρά μπαμπού. Το Big Panda - σύμβολο του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Διατήρηση της Φύσης - είναι υπό αυστηρή προστασία. Το κυνήγι για μεγάλα pandas πρακτικά δεν διεξάγεται. Αλλά μερικές φορές τα ζώα αυτά πέφτουν στις παγίδες που τοποθετούνται σε άλλα ζώα. Οι άνθρωποι φυτεύουν τα δέντρα έτσι ώστε οι παντα να μπορούν να μετακινούνται από δάσος σε δάσος μέσω δασικών διαδρόμων. Για να σώσετε αυτά τα σπάνια ζώα δημιουργήστε κρατήσεις.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ

Το μεγάλο panda διαφέρει από τους συγγενείς στις προτιμήσεις των τροφίμων. Οι θηρευτές χρησιμοποιούν τους κοπτήρες για να σχίσουν και να κόψουν το κρέας, ενώ το μεγάλο panda χρησιμοποιεί τους κοπτήρες για να πάρει βλαστούς μπαμπού. Δεν είναι περίεργο, αλλά μια μεγάλη παντα, η οποία τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με φυτά, είναι πολύ δύσκολο να χωνέψει το μπαμπού. Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο μέρος της απορροφούμενης φυτικής μάζας περνά γρήγορα μέσα από το σώμα, και το panda πρέπει να φάει ένα τεράστιο αριθμό βλαστών αυτού του φυτού για να αποκτήσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η μεγάλη αρκούδα ή μπαμπού είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Στη φύση, υπάρχουν περίπου 700 pandas, περίπου 120 ακόμη - στους ζωολογικούς κήπους. Η εικόνα ενός μεγάλου panda κοσμεί το έμβλημα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

Αυτό το ρακούν (μήκος σώματος 120-180 cm, βάρος 75-160 κιλά) ζει στα δάση μπαμπού του βουνού της Κίνας σε υψόμετρο 2600 - 3500 m πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τροφοδοτείται κυρίως από φρούτα και ρίζες μπαμπού, άλλα φυτά και μικρά ζώα. Κάθε δύο χρόνια, το θηλυκό γεννά 1-2 κουτάβια, τα οποία γεννιούνται τυφλά και ζυγίζουν περίπου 2 κιλά.

ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ.

  • Συχνά, ένα μεγάλο panda αφιερώνει στη λήψη τροφής από 12 έως 16 ώρες την ημέρα. Το μεγαλύτερο μέρος της πράσινης μάζας που απορροφάται από αυτό γρήγορα περνά μέσα από το πεπτικό σύστημα.
  • Το panda διακρίνεται από τις αρκούδες από μια αρκετά μεγάλη (12-16 cm) ουρά. Με αυτό, σηματοδοτεί την περιοχή με το μυστικό των πρωκτικών αδένων.
  • Τα μεγάλα pandas δεν αδρανοποιούν. Σε κακές καιρικές συνθήκες, τα ζώα κρύβονται σε κοίλους δένδρους ή σε βραχώδεις σχισμές.
  • Το μεγάλο panda είναι σύμβολο του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Διατήρηση της Φύσης (WWF).
  • Ο Πάντας περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον πατέρα Armand David το 1869, όταν τις ανακάλυψε στην Κίνα. Μέχρι τότε, τίποτα δεν ήταν γνωστό για αυτό το ζώο στον δυτικό κόσμο.
  • Οι πάντες έχουν ισχυρούς γομφίους.

ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΒΑΜΠΟΥ

Περίπου κάθε 50 χρόνια, δάση μπαμπού σε μια συγκεκριμένη περιοχή ανθίζουν, παράγουν σπόρους και πεθαίνουν. Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε τελευταία το 1983. Ταυτόχρονα, τα μεγάλα παντά πεθαίνουν συχνά από την πείνα, επειδή δεν μπορούν να διασχίσουν τις περιοχές και τα πεδία που κατοικούν οι άνθρωποι για να φτάσουν στα νεαρά δάση από μπαμπού.


- Μεγάλο panda ενδιαιτημάτων

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΔΑ

Η μεγάλη παντα ζει στα ορεινά δάση της νότιας Κίνας. Βρίσκεται στις βόρειες και κεντρικές περιοχές της επαρχίας Sichuan, στα βουνά που περιβάλλουν το νότιο τμήμα του Gansu και στα βουνά στα νότια σύνορα της επαρχίας Shaanxi.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ

Το Big Panda ανήκει στα πιο σπάνια και ελάχιστα μελετώμενα μεγάλα ζώα. Ο συνολικός αριθμός των pandas, σύμφωνα με διάφορες πηγές, κυμαίνεται από 200 έως 900 άτομα.

Το Panda τρώει, διασκεδάζει, περπατά, Panda, διασκέδαση με τα πόδια. Βίντεο (00:01:50)

Το κινεζικό όνομα (xiongmao shunmao) σημαίνει "bear-cat".
Πάντα στο Ζωολογικό Κήπο του Σαν Ντιέγκο.
Μεγάλη παντα, ή μπαμπού αρκούδα. Ο Πάντας κατοικεί στις ορεινές περιοχές της κεντρικής Κίνας: Σιτσουάν και Θιβέτ.
Το panda φτάνει σε μήκος 1,2-1,5 m και έχει μάζα από 30 έως 160 kg. Σε αντίθεση με άλλες αρκούδες, έχει μια μακρά ουρά μήκους 10-15 εκ. Το σώμα είναι τεράστιο, καλυμμένο με παχιά λευκή γούνα με μαύρες κηλίδες γύρω από τα μάτια ("γυαλιά"), μαύρα αυτιά και μαύρα πόδια. Τα μικρά, παχιά πίσω πόδια έχουν αιχμηρά νύχια. Οι πανδαιές είναι αρπακτικά ζώα, αλλά η διατροφή τους είναι συντριπτικά χορτοφαγική. Στην πραγματικότητα, τρώνε μόνο μπαμπού. Την ημέρα της ενήλικης πανίδας καταναλώνει έως και 30 κιλά μπαμπού και βλαστούς. Η μίσθωση μεγάλων πανδών στους ζωολογικούς κήπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία ήταν ένα σημαντικό μέρος της κινεζικής διπλωματίας στη δεκαετία του '70. Από το 1984, η Κίνα προσφέρει pandas σε άλλες χώρες για μια δεκαετή μίσθωση. Οι τυπικοί όροι μίσθωσης περιλαμβάνουν ενοικίαση ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων ετησίως και εγγυάται ότι όλα τα μικρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου ενοικίασης είναι ιδιοκτησία της ΛΔΚ.

Το Big Panda δέχεται διαδικασίες νερού. Βίντεο (00:01:15)

Ο ζωολογικός κήπος του Εδιμβούργου, ένας μεγάλος πανδός που ονομάζεται Tian Tian, ​​αισθάνεται εντελώς άνετα στην πισίνα κρύου νερού. Μεγάλη γενναία panda, μην πείτε τίποτα.

Το μεγάλο panda είναι μια αρκούδα, ένα αρπακτικό, αλλά τροφοδοτείται κυρίως από μπαμπού. Περιλαμβάνεται στο Διεθνές Κόκκινο Βιβλίο ως απειλούμενο ζωικό είδος.

Η PANDA αποφασίζει να δραπετεύσει! Βίντεο (00:01:27)

Μια αρκούδα από παντα ή μπαμπού δεν θέλει πλέον να κλειδωθεί και αποφασίζει να δραπετεύσει. Μικρή panda με μεγάλη προσπάθεια ξεπερνά όλες τις δυσκολίες στην πορεία της, αλλά την τελευταία στιγμή όλα πέφτουν. Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Στη συνέχεια, παρακολουθήστε ένα νέο, δροσερό βίντεο σχετικά με την περιπέτεια αυτών των αστείων ζώων!

Κινεζικό απόθεμα μεγάλων πρανών Chengdu. Βίντεο (00:02:31)

Η εξαφάνιση μετά από τρεις γενιές απειλεί την άγρια ​​πανίδα, το ανεπίσημο σύμβολο της Κίνας και το σύμβολο του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), λόγω της αποψίλωσης και της κατασκευής υποδομών, γράφει η Global Times τη Δευτέρα αναφέροντας τον εμπειρογνώμονα του WWF Fan Zhiyong. Σύμφωνα με τον ειδικό, ο βιότοπος του panda, γνωστός και ως "αρκούδα μπαμπού", μειώνεται συνεχώς λόγω της περικοπής των δασών από μπαμπού και της κατασκευής υποδομών όπως αυτοκινητοδρόμων και υδροηλεκτρικών σταθμών. Έτσι, από το 1975 έως το 1985, ο χώρος των οικοτόπων των πανδών στη ΛΔΚ "συρρικνώθηκε" από 29,5 χιλ. Σε 13 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. "Επιπλέον, οι δρόμοι καθιστούν δύσκολη τη μετανάστευση των πανδών, γεγονός που εμποδίζει το ζευγάρωμα μεταξύ ζώων από διαφορετικές ομάδες και την κανονική ενημέρωση της γονιδιακής λίμνης", δήλωσε ο Fan. "Возникает проблема межродственного скрещивания - это влечёт рождение слабого потомства, зачастую неспособного к репродуктивной деятельности", - считает эксперт. Сейчас в Китае в неволе обитают 239 панд, ещё 1,59 тысячи живут в бамбуковых рощах китайских провинций Ганьсу, Сычуань и Шэньси.

Опасна ли гигантская панда для человека? Видео (00:00:34)

Люди аж заохали-заахали. Большая панда решительной походкой направилась прямо на людей. Только в самом конце ролика стало понятно, что между ними стекло:)
Большая панда - хищник. Достигает 160 кг веса. Κατά μήκος, τα αρσενικά ενός γιγαντιαίου panda (είναι μεγαλύτερα και βαρύτερα από τα θηλυκά) μπορούν να φτάσουν τα 1,8 μέτρα.
Έτσι αποφασίστε μόνοι σας, αξίζει τον κίνδυνο; Γνωστά περιστατικά επιθέσεων panda στον άνθρωπο. Πιθανότατα, αυτές οι περιπτώσεις
προκάλεσε τον ίδιο τον άνθρωπο. Το μεγάλο panda θεωρείται ένα πολύ ήρεμο ζώο και αν δεν το ζητήσετε μόνοι σας, είναι απίθανο να δείξει την επιθετικότητά του.

Οικότοπος και οικότοπος

Η επικράτεια που κατοικείται από τα παντα είναι μικρή. Βρίσκονται στις ορεινές περιοχές των κινεζικών επαρχιών του Sichuan, του Gansu και του Θιβέτ. Αν και νωρίτερα έζησαν επίσης στην Ινδοκίνα και στον π. Καλιμαντάν. Σαν ένα σπίτι, μεγάλα παντά επέλεξαν τα παχιά δάση από μπαμπού.

Οικότοπος μεγάλων παγανών δάση από μπαμπού

Ζουν σε ορεινές περιοχές, σε υψόμετρο περίπου 1.200 έως 4.500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Με την έναρξη του χειμώνα, κατεβαίνουν σε ύψος περίπου 800 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου το κλίμα κατά την κρύα εποχή είναι πιο ευνοϊκό.

Αυτές οι καλές φυσικές "αρκουδάκιες" αρκούδες

Το μέγεθος ενός ενήλικου panda είναι αρκετά εντυπωσιακό. Τα αρσενικά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Το βάρος τους φτάνει τα 85-125 κιλά, ενώ τα θηλυκά ζυγίζουν 70-100 κιλά. Το μήκος του σώματος του panda είναι 1,5-1,8 μ.

Το panda, σε αντίθεση με άλλες αρκούδες, έχει μια μακρά ουρά. Το μήκος του φτάνει τα 12 εκατοστά. Το όλο σώμα καλύπτεται από παχιά και μαλακή γούνα. Σε ένα ελαφρύ, σχεδόν λευκό φόντο, υπάρχουν σκοτεινές περιοχές: γύρω από τα μάτια με τη μορφή "γυαλιών", στα πίσω και τα μπροστινά πόδια, στους ώμους και στα αυτιά. Η άκρη της ουράς είναι επίσης μαύρη.

Μαύρα αυτιά, ποτήρια και πόδια

Παρά τα καλοσχηματισμένα πόδια του, τα pandas είναι οπλισμένα με αιχμηρά νύχια και, όπως όλες οι αρκούδες, ένα μεγάλο panda σε περιπτώσεις επίθεσης μπορεί να τραυματίσει σοβαρά ένα άτομο.

Μεγάλη ουρά

Το δεύτερο όνομά του - "αρκουδάκι μπαμπού" - μια μεγάλη panda χάρη στη διατροφή του, η οποία είναι 99% αποτελείται από βλαστοί και μπαμπού μίσχους. Αν και ζωοτροφές, όπως τα αυγά και τα έντομα, εμφανίζονται περιοδικά στο μενού panda. Αυτό το τρόφιμο είναι η κύρια πηγή πρωτεΐνης. Εκτός από το μπαμπού, οι αρκούδες δεν θα αρνηθούν από τους κρόκους σαφράν και καραμελών. Στους ζωολογικούς κήπους, περιθάλπονται με ζαχαροκάλαμο, μήλα, καρότα, χυλό ρυζιού και άλλα προϊόντα.

Για να πάρει αρκετό από αυτά τα τρόφιμα, τα pandas πρέπει να τρώνε μέχρι και 18 κιλά μπαμπού την ημέρα. Για τον ίδιο λόγο, είναι πολύ αργά και προσπαθούν να κινηθούν μόνο όταν χρειάζεται. Οι Pandas πηγαίνουν στο δρόμο μόνο εάν τα αποθέματα ζωοτροφών στην περιοχή αυτή φτάσουν στο τέλος τους.

Με την τροφή του, αυτή η αρκούδα ελέγχεται με εξαιρετική επιδεξιότητα. Μερικές φορές αναρωτιέται κανείς πώς τέτοιες παχιές λαβές μπορούν να επεξεργαστούν τόσο μυαλά με λεπτούς μπαμπού μίσχους. Για να κρατήσει το μίσχο του βοηθάει ένα είδος έκτου "δακτύλου", το οποίο είναι ένα τροποποιημένο οστό του καρπού.

Η Paeda είναι λίγο μεθυσμένη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας λαμβάνεται μαζί με τους χυμώδεις βλαστοί μπαμπού, οι οποίοι είναι σχεδόν το μισό από το νερό. Αλλά όποτε είναι δυνατόν, προσπαθούν ακόμα να σβήσουν τη δίψα τους σε ένα μικρό ποτάμι ή άλλο νερό.

Περιγραφή Panda

Το μεγάλο panda - ένα είδος θηλαστικού της οικογένειας των αρκούδων, μια αρπακτική τάξη - περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Armand David μόνο το 1869.. Στην Κίνα, ο τοπικός πληθυσμός γνώριζε για την ασυνήθιστη στίξη αρκούδας από την αρχαιότητα και την ονόμαζε "Bei-Shuang", που σημαίνει "πολική αρκούδα" στα κινέζικα. Αυτή η ασπρόμαυρη αρκούδα έχει ένα άλλο κινεζικό όνομα - "bear-cat".

Αλλά εάν ο τοπικός πληθυσμός δεν αμφιβάλλει ότι το panda είναι αρκούδα, οι επιστήμονες δεν ήταν τόσο ομόφωνοι. Ήταν αμηχανία από την άτυπη δομή των δοντιών για την αρκούδα και την ουρά της πάρα πολύ καιρό. Έτσι, για σχεδόν έναν αιώνα, το panda ήταν λάθος για ρακούν, ένα πολύ μεγάλο, αλλά ακόμα, ρακούν.

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Στη Γη υπάρχουν δύο γνωστοί τύποι panda - μεγάλοι και μικροί. Ο μεγάλος είναι μια αρκούδα και ο μικρός είναι ένας εκπρόσωπος της οικογένειας των σκύλων.

Μόνο το 2008, μέσω συγκριτικής γενετικής ανάλυσης, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μεγάλο panda είναι μια αρκούδα και ότι ο πλησιέστερος συγγενής του είναι ένα αρκουδάκι που ζει στη Νότια Αμερική.

Ο Αυστραλός παλαιοντολόγος E.Tennius, έχοντας μελετήσει προσεκτικά τους βιοχημικούς, μορφολογικούς, καρδιολογικούς και άλλους δείκτες της μεγάλης panda, απέδειξε ότι είναι μια αρκούδα σε 16 λόγους, σε 5 σημάδια είναι ρακούν και στις 12 είναι εντελώς ατομική και όχι σαν και μόνο, μόνη της Το μεγάλο panda είναι μια αρκούδα μπαμπού. Αργότερα, Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν ένα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα: ο κλάδος του μεγάλου panda διαχωρίστηκε από τη γραμμή των αρκούδων στη διαδικασία εξέλιξης - πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια.

Εμφάνιση

Το μεγάλο panda έχει μια τυπική δομή αρκούδας και αναλογίες - ένα σαθρό σώμα (μήκος - μέχρι 1,8 μ., Βάρος - έως 160 κιλά), ένα μαζικό στρογγυλό κεφάλι και μια μικρή ουρά. Αλλά αυτή η "ιδιαιτερότητα" του panda είναι περιορισμένη και αρχίζουν "ατομικότητες".

Ασυνήθιστο χρώμα μεγάλο παντα. Από έξω, φαίνεται ότι η πολική αρκούδα πηγαίνει στο καρναβάλι των ζώων: βάζει μαύρα ποτήρια, γιλέκο, γάντια, κάλτσες και βάζει σε άλλα μαύρα ακουστικά. Ωραίος!

Οι ειδικοί εξακολουθούν να μην μπορούν να πουν τι ακριβώς προκάλεσε αυτή τη "μεταμφίεση". Μία από τις εκδοχές φτάνει στο γεγονός ότι ένα ασυνήθιστο χρώμα είναι καμουφλάζ στη φύση, γιατί αρχικά η αρκούδα μπαμπού έζησε ψηλά στα βουνά που καλύπτονται από χιόνι. Και ασπρόμαυρες κηλίδες είναι το καμουφλάζ του για να μπερδευτεί στις σκιές των χιονισμένων βράχων.

Παράξενο μπακάλ. Το μπακουλικό - οστό του πέους, που σχηματίζεται από τον συνδετικό ιστό, δεν είναι μόνο μια μεγάλη παγίδα, αλλά και άλλα θηλαστικά. Αλλά η αρκούδα μπαμπού κατευθύνεται προς τα πίσω, και όχι προς τα εμπρός, όπως και άλλες αρκούδες, και έχει, εξάλλου, σχήμα S.


Amble. Οι μαζικοί ώμοι και η διευρυμένη περιοχή του λαιμού, σε συνδυασμό με τα μειωμένα οπίσθια πόδια, κάνουν το βάδισμα ενός μπαμπού να φέρει μια περίεργη ιδιαιτερότητα.

Ιδιαίτερα σαγόνια. Πολύ ισχυροί, εξοπλισμένοι με φαρδιές και επίπεδες γομφίους (ευρύτερες και πιο επίπεδες από τις συνηθισμένες αρκούδες), τέτοιες σιαγόνες επιτρέπουν στο μεγάλο panda να αλέσει σκληρά μπαμπού στελέχη χωρίς προβλήματα.

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Τα τοιχώματα του στομάχου του μεγάλου πάντα είναι πολύ μυϊκά και τα έντερα καλύπτονται με ένα παχύ στρώμα βλέννας - τις απαραίτητες ιδιότητες για να αντιμετωπίσουν το χοντρό ξυλώδες φαγητό.

Ασυνήθιστα μπροστινά πόδια. Το μεγάλο panda έχει έξι δάχτυλα στα μπροστινά πόδια του. Πέντε από αυτά συγκρατούνται μαζί, και το ένα είναι κολλημένο στο πλάι και είναι γνωστό ως ο "αντίχειρας του παντα". Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι ένα δάκτυλο, αλλά μια ορισμένη δερμάτινη προεξοχή, πιο συγκεκριμένα - ένα τροποποιημένο οστό, που εφευρέθηκε από τη φύση για να βοηθήσει την αρκούδα, για να κρατήσει καλύτερα τους βλαστούς μπαμπού κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Τρόπος ζωής, συμπεριφορά

Το Big Panda έχει μεγάλη μυστικότητα. Δεν βιάζεται να εμφανιστεί στους ανθρώπους στο μάτι, προτιμώντας έναν μοναχικό τρόπο ζωής στην άγρια ​​φύση. Για πολύ καιρό κατάφερε να μην πει τίποτα για τον εαυτό της. Και ο άνδρας δεν το γνώριζε. Τα κενά άρχισαν να γεμίζουν, όταν το σχεδόν εξαφανισμένο είδος της αρκούδας ενοχλήθηκε σοβαρά και άρχισε να δημιουργεί αποθέματα ασφαλείας γι 'αυτό. Παρακολουθώντας τις συνήθειες της αρκούδας μπαμπού, η οποία βρίσκεται τώρα στο οπτικό της πεδίο, ο άνθρωπος έμαθε πολλά γι 'αυτόν.

Το μεγάλο panda είναι απαλό και ευγενές. Συμπεριλαμβάνει σημαντικά, ακόμα και ανήσυχα, βόλτες με χαλάρωση. Πίσω από αυτό το ήρεμο μεγαλοπρέπεια κρύβεται μια λογική και ειρηνική φύση. Αλλά ακόμη και ένα panda έχει μια αγάπη για την ειρήνη. Και δοκιμάστε την υπομονή τους δεν αξίζει κανέναν - ούτε συγγενείς, ούτε άνθρωπος.

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Η αίσθηση της "στερεότητας" σε μια αρκούδα μπαμπού δίνεται από τις χαρακτηριστικές στάσεις της. Μπορεί συχνά να βλέπει να κάθεται "όπως σε μια καρέκλα" - ακουμπώντας την πλάτη του πάνω σε ένα αντικείμενο και ακουμπώντας το μπροστινό του σκαλοπάτι σε ένα χείλος. Δεν είναι μια αρκούδα, αλλά ένας πραγματικός βασιλιάς μπαμπού!

Το Giant panda είναι τεμπέλης. Φαίνεται ότι το χαλαρό ρυθμό του μεγάλου panda συνορεύει με την τεμπελιά. Υπάρχει ένα αστείο για αυτό το θέμα - λένε, το panda είναι τεμπέλης σε τέτοιο βαθμό που είναι πολύ τεμπέλης για να πολλαπλασιαστεί ακόμα. Στην πραγματικότητα, το panda έχει μια αυστηρή παροχή ενέργειας, λόγω της δίαιτας χαμηλών θερμίδων του.

Για να πάρει αρκετό φαγητό, το panda πρέπει να τρώει, πρακτικά, συνεχώς - 10-12 ώρες την ημέρα. Το υπόλοιπο διάστημα κοιμάται. Επιπλέον, το panda είναι ενεργό την αυγή και τη νύχτα, και κοιμάται το απόγευμα, που εκτείνεται κάπου στη σκιά. Όλη η ενέργεια που το μεγάλο panda παίρνει από το φαγητό, ξοδεύει στη δική της λεία. Έχει παρατηρηθεί ότι στην αιχμαλωσία, όπου δεν υπάρχει πρόβλημα με την κατανάλωση μιας αρκούδας μπαμπού, συμπεριφέρεται πιο ενεργά και παιχνιδιάρικα. Μπορεί να σταθεί στο κεφάλι σας, να πέσει, να αναρριχηθεί σχάρες και σκάλες. Επιπλέον, το κάνει με προφανή ευχαρίστηση, στη γενική απόλαυση και συγκίνηση.

Μπαμπού αρκούδες δεν αδρανοποιούν. Το χειμώνα, απλά μετακινούνται σε μέρη όπου η θερμοκρασία του αέρα είναι αρκετά βαθμούς υψηλότερη.

Μεγάλα pandas - μόνοι. Η εξαίρεση είναι η περίοδος αναπαραγωγής, η οποία είναι πολύ μικρή και συμβαίνει κάθε δύο χρόνια. Τον υπόλοιπο καιρό, οι παντάδες προστατεύουν την ιδιωτική τους ζωή, προστατεύοντας τον οικοτόμο από τους ενορίτες - άλλες αρκούδες από μπαμπού.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η συμπεριφορά προκαλείται από το γεγονός ότι δύο pandas δεν μπορούν να τρέφονται σε έναν ιστότοπο. Τα γιγαντιαία πανδιά δεν είναι κατασκευαστές, δεν κάνουν μόνιμες τρύπες, προτιμώντας φυσικά καταφύγια - σπηλιές, δέντρα. Οι Πάντες μπορούν να κολυμπήσουν, αλλά δεν τους αρέσει το νερό - κρύβονται από τη βροχή, δεν εισέρχονται στο ποτάμι χωρίς ανάγκη και αρνούνται να κολυμπήσουν στην πισίνα. Ταυτόχρονα, τα μεγάλα παντά είναι πολύ καθαρά ζώα.

Θα είναι επίσης ενδιαφέρον:

Οι μητέρες είναι απαλές και φροντίδες. Βλέπονται στο παιχνίδι με τα μικρά τους για διασκέδαση. Μερικές φορές ξυπνούν τα μωρά τους μόνο για να παίξουν μαζί τους.

Τα μεγάλα pandas δεν είναι ομιλητικά. Είναι σπάνιο να ακούμε τη φωνή τους. Μερικές φορές κάνουν έναν ήχο σαν ζωντάνια. Και τίποτα δεν δείχνει ότι σε μια ενθουσιασμένη κατάσταση, αυτή η αρκούδα είναι ικανή να εκκωφαντικά "φωνητικά". Μπορεί να "φυσήξει" έτσι ώστε το γυαλί να κουνηθεί στα παράθυρα. Μπορεί επίσης να μοιάζει με μια αγελάδα και ακόμη και ψαλμωδία.

Οι Πάντες δεν είναι εχθρικές. Αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους χωρίς επιθετικότητα, θυμούνται γρήγορα το ψευδώνυμό τους και καλπάζουν καλά σε νεαρή ηλικία.

Τύποι μεγάλων panda

Υπάρχουν δύο υποείδη του μεγάλου panda:

  • Ailuropoda melanoleuca - Βρίσκεται μόνο στην κινεζική επαρχία Sichuan και χαρακτηρίζεται από ένα τυπικό ασπρόμαυρο χρώμα.
  • Ailuropoda melanoleuca qinlingensis - κατανεμήθηκε σε ανεξάρτητο υποείδος μόνο το 2005. Ζει στα βουνά Qinling, στο δυτικό τμήμα της Κίνας. Διαφέρει σε μικρότερα μεγέθη και καφέ με λευκό χρώμα γούνας αντί για μαύρο με λευκό. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα τέτοιο χρώμα είναι το αποτέλεσμα μιας γενετικής μετάλλαξης και των ιδιαιτεροτήτων της διατροφής σε αυτό το περιβάλλον.

Habitat

Στην άγρια ​​φύση, η μεγάλη παντιά βρίσκεται μόνο στην Κίνα και μόνο στις τρεις επαρχίες της - Gansu, Sichuan και Shaanxi, και μόνο στις ορεινές περιοχές τους. Προηγουμένως, μεγάλα παντά ζούσαν όχι μόνο στα βουνά, αλλά και στις πεδιάδες. Αλλά η ανθρώπινη δραστηριότητα και η αποδάσωση προκάλεσε αυτά τα ζώα, που εκτιμούν τη μοναξιά, να ανέβουν στα βουνά.

Είναι σημαντικό! Σήμερα, το συνολικό εύρος των μεγάλων παγανών δεν φθάνει τα 30 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ως ενδιαιτήματα, μεγάλα pandas επιλέγουν τα δάση των υψίπεδων σε απόκρημνες πλαγιές με την υποχρεωτική παρουσία μπαμπού.

Διατροφή Panda

Τα μεγάλα pandas είναι αρπακτικά χορτοφάγοι. Παρά το γεγονός ότι ανήκουν στη σειρά των αρπακτικών, η διατροφή τους αποτελείται από φυτικά τρόφιμα κατά 90%. Βασικά, είναι μπαμπού. Το τρώνε σε μεγάλες ποσότητες. Ένα ενήλικο άτομο χρειάζεται τουλάχιστον 30 κιλά μπαμπού την ημέρα για φαγητό.

Κέρδισε τις ελλείπουσες θερμίδες μεγάλα panda άλλα φυτά και φρούτα. Τα πρωτεϊνικά τρόφιμα οφείλονται σε έντομα, αυγά πουλιών, ψάρια και μικρά θηλαστικά. Μην αποφεύγετε και φέρεστε.

Κατάσταση πληθυσμού και ειδών

Big Panda - ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση και περιλαμβάνεται στο διεθνές κόκκινο βιβλίο. Στη φύση, είναι μόλις 2.000.

Σήμερα όλοι αυτοί υπολογίζονται εκ νέου. Και υπήρξαν χρόνοι, ειδικά κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης, όταν όλα τα προγράμματα για τη διατήρηση αυτού του σπάνιου ζώου απενεργοποιήθηκαν και οι μεγάλες παγίδες πυροβολήθηκαν ανεξέλεγκτα για πολύτιμη γούνα.

Η ανθρωπότητα έρχεται στα αισθήματά της μόνο στις αρχές του 21ου αιώνα και ασχολείται ενεργά με την εξοικονόμηση μιας αρκούδας μπαμπού. Στην Κίνα, για τη δολοφονία του εισήγαγε τη θανατική ποινή, δημιουργούνται αποθεματικά. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι το μεγάλο panda είναι γνωστό για τη χαμηλή σεξουαλική του δραστηριότητα και το γεγονός ότι αναπαράγεται άσχημα στην αιχμαλωσία. Κάθε κύβος ενός μεγάλου panda, που γεννήθηκε σε ένα ζωολογικό κήπο, γίνεται ένα αστέρι.

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Στην Κίνα, η αρκούδα μπαμπού δηλώνεται ως εθνικός θησαυρός. Και επειδή ο τοπικός αγρότης, ο οποίος πυροβόλησε το μεγάλο panda το 1995, έλαβε μια ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Επί του παρόντος, μεγάλοι πανδάνες βρίσκονται στους ζωολογικούς κήπους της Σαγκάης, της Ταϊπέι, του Σαν Ντιέγκο, της Ατλάντα, του Μέμφις, της Βιέννης, της Νότιας Κορέας και του Εθνικού Ζωολογικού Κέντρου των ΗΠΑ.

Πάντα και ο άνθρωπος

Λόγω του εξαιρετικά μικρού αριθμού τους, τα μεγάλα pandas δεν περιλαμβάνονται μόνο στον Κόκκινο Κατάλογο της IUCN, αλλά προστατεύονται επίσης από κάθε είδους αυστηρότερους νόμους (ειδικά στην Κίνα).

Προηγουμένως, οι πανταί εξαντλήθηκαν εξαιτίας της πολύτιμης γούνας τους, αλλά τώρα δεν πρέπει να το σκεφτείτε. Στη φύση, έχουν λίγους φυσικούς εχθρούς - μόνο λεοπάρδαλα και κόκκινα λύκους, αλλά είναι επίσης σπάνια σε αυτά τα μέρη. Ο κύριος λόγος για τη σταδιακή μείωση του αριθμού τους είναι η εξαφάνιση του φυσικού τους οικοτόπου, δηλ. μπαμπού και ξύλα. Αυτό οφείλεται είτε στην ανθρώπινη παρέμβαση είτε για φυσικούς λόγους.

Το μπαμπού μεγαλώνει περίπου 20-25 ετών, μετά την ανθοφορία και την εμφάνιση των σπόρων, πεθαίνει. Έτσι, ολόκληρα δάση "πεθαίνουν" αμέσως. Νέοι βλαστοί από τους σπόρους θα αρχίσουν να εμφανίζονται μόνο μετά από 2-3 χρόνια. Επομένως, για πολλά ζώα που εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από το μπαμπού, αυτές οι περίοδοι είναι καταστροφικές.

Το Big Panda είναι πολύ δημοφιλές. Είναι ο πρωταγωνιστής διαφόρων κινηματογραφικών ταινιών, που απεικονίζονται στα εμβλήματα και τα σύμβολα διαφόρων οργανισμών, ένα ζωντανό παράδειγμα του οποίου είναι το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org