Ζώα

Λιοντάρι ζώων: όπου ζει, τα τρόφιμά του και οι απόγονοί του

Pin
Send
Share
Send
Send


Σήμερα, υπάρχουν πολλές ιστορίες και θρύλοι για τον τρόπο ζωής του βασιλιά των ζώων. Αλλά για να ξεχωρίσετε την αλήθεια από τη μυθοπλασία σχετικά με το πώς και πού ζουν τα λιοντάρια, πρέπει να κατανοήσετε πλήρως την ερώτηση. Πράγματι, μεταξύ των πολυάριθμων ζώων του πλανήτη μας, οι θηρευτές αυτοί διακρίνονται από εξαιρετική δύναμη και δύναμη. Η μαγευτική χαίτη και το εκκωφαντικό βρυχηθμό δίνουν στο λιοντάρι μια πραγματικά βασιλική εμφάνιση. Και ακόμη και στη συμπεριφορά αυτού του ζώου υπάρχουν μοναδικοί βασιλικοί τρόποι.

Σοβαρές αρπαγές

Ανεξάρτητα από το πού ζουν τα λιοντάρια - στη φύση ή στην αιχμαλωσία - μένουν πάντα μόνοι τους. Πρόκειται για τεράστιους ισχυρούς θηρευτές, οι οποίοι κατέχουν απόλυτα το κινούμενο, εύκαμπτο και μυώδες σώμα τους. Τρέχουν πολύ γρήγορα και επιδέξια. Αυτές οι αρπακτικές γάτες έχουν ισχυρά σαγόνια και μεγάλα δόντια, τα οποία καθιστούν δυνατή τη συγκράτηση ακόμη και αυτών των μάλλον μεγάλων εκπροσώπων του ζωικού κόσμου ως wildebeest. Και με τη βοήθεια των νυχιών, για να σχίσει τα θήρατρα σε κομμάτια για λιοντάρια δεν είναι καθόλου πρόβλημα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι όλα! Αποδεικνύεται ότι η γλώσσα του θηρίου είναι γεμάτη με αγκάθια, που του επιτρέπει να φροντίζει καλά το δέρμα του, να πιάνει ψύλλους και να αφαιρεί κρότωνες.

Φυσικά, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ποια ήπειρο ζει λιοντάρι: ο τρόπος ζωής του, η ποικιλία των τροφίμων που παράγει και ακόμη και η εμφάνισή του. Σήμερα στην άγρια ​​φύση, αυτό το ζώο μπορεί να βρεθεί στην Αφρική και την Ασία. Ωστόσο, υπάρχει και ένας ομώνυμος συγγραφέας γης για τον πλανήτη - το λιοντάρι της θάλασσας. Και παρόλο που τα ονόματά τους είναι παρόμοια, τα ίδια τα ζώα είναι πολύ, πολύ διαφορετικά μεταξύ τους και είναι απολύτως αδύνατο να τα συγχέουμε.

Τρόπος ζωής

Το λιοντάρι είναι ο εκπρόσωπος του αιλουροειδούς, ο οποίος είναι σε θέση να κοιτάζει τον ήλιο χωρίς να αναβοσβήνει. Γι 'αυτό το αποκαλούν βασιλιά των ζώων. Πώς ζουν τα λιοντάρια, πώς επιβιώνουν σε φυσικές συνθήκες και στον αγώνα ενάντια στον άνθρωπο αξίζει τον σεβασμό και την προσοχή που τους οφείλονται.

Αυτοί οι θηρευτές ζουν σε οικογένειες, οι λεγόμενες υπερηφάνειας. Αποτελούνται, κατά κανόνα, από ένα ή δύο αρσενικά, αρκετές λοσιόν και μικρά παιδιά. Τα ενήλικα λιοντάρια ασχολούνται με την προστασία του οικοτόπου της υπερηφάνειας, καθώς εμφανίζονται συχνά περιστατικά καταπίεσης από μεμονωμένα αρσενικά. Η λέαινα ασχολείται με το κυνήγι και την αύξηση των απογόνων. Τα λιοντάρια παίζουν και πέφτουν όλη την ημέρα, αναπτύσσοντας την επιδεξιότητα και την ταχύτητα που θα χρειαστούν στο μέλλον. Ο μέσος όρος υπερηφάνειας είναι περίπου είκοσι άτομα.

Η ιδιοκτησία των λιονταριών επεκτείνεται σε δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ανοιχτών χώρων, καθώς και σε περιοχές που καλύπτονται από παχιά.

Είναι πολύ σημαντικό ότι στην κατοχή των λιονταριών υπάρχουν πολλά κέρατα. Μετά από όλα, η αφθονία των τροφίμων των αρπακτικών γάτες εξαρτάται από τον αριθμό τους.

Ινδική επιβίωση λιονταριών

Σήμερα, τα ινδικά λιοντάρια πρέπει να μοιράζονται τα εδάφη τους όχι μόνο με τους ανθρώπους, αλλά και με άλλες άγριες γάτες - ινδικές λεοπαρδάλεις και τίγρεις της Βεγγάλης. Αλλά αρκετοί αιώνες πριν κυριάρχησαν μέχρι την ίδια την ακτή της Ελλάδας. Υπήρξαν περιπτώσεις συναντήσεων ατόμων ακόμη και κατά μήκος του ποταμού Don. Σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους, στην επικράτεια της Ρωσίας το τελευταίο λιοντάρι της Βεγγάλης καταστράφηκε από τον ίδιο τον πρίγκιπα Ιγκόρ τον δέκατο αιώνα.

Το 1907, από τα ζώα αυτά παρέμειναν μόνο δεκατρία είδη. Αλλά οι απίστευτες προσπάθειες του ανθρώπου κατάφεραν να σώσουν τη ζωή του σε αιχμαλωσία. Στο προστατευόμενο απόθεμα όπου ζουν λιοντάρια σήμερα, οι ειδικοί αγωνίζονται συνεχώς για τη ζωή αυτών των ζώων.

Αφρικανικά λιοντάρια

Τα αφρικανικά λιοντάρια ζουν στην Κεντρική Αφρική. Τα υπάρχοντά τους περιλαμβάνουν τα εδάφη της σαβάνας, τα οποία φιλοξενούν τεράστιους ζωτικούς πόλους. Το κύριο στολίδι των αρσενικών αυτών των τέλειων ζώων είναι η χαίτη που καλύπτει το κεφάλι, το στήθος και το λαιμό. Το μήκος του σώματος τους φτάνει τα 240 cm, και το βάρος - 230 kg. Το ύψος και το βάρος των λιονταριών είναι λίγο μικρότερο. Το μαλλί αυτών των άγριων γατών είναι μικρό και παχύ. Σε αντίθεση με τους ασιανούς συγγενείς τους, το χρώμα του δέρματός τους ποικίλλει από ανοιχτό κίτρινο σε πλούσια άμμο. Οι άντρες των ανδρών είναι ελαφρώς πιο σκούρες από το κύριο χρώμα.

Ανεξάρτητα από την ήπειρο στην οποία ζει το λιοντάρι, στην Ευρασία ή την Αφρική, το πρόβλημα της καταστροφής τους από τον άνθρωπο είναι το ίδιο. Μετά από όλα, πριν από είκοσι χρόνια, αυτοί οι αφρικανοί θηρευτές αριθμούσαν περισσότερους από 230 χιλιάδες. Σήμερα, ο αριθμός τους έχει μειωθεί δέκα φορές. Ο λόγος για αυτό είναι η ανθρώπινη εχθρότητα. Λόγω της συχνής επίθεσης των λιονταριών στα ζώα, ο πληθυσμός στον αγώνα εναντίον τους χρησιμοποιεί δηλητηριώδη δολώματα ή όπλα. Αυτός ήταν ο λόγος για την καταστροφική μείωση του ζωικού κεφαλαίου αυτών των ζώων.

Η ζωή του βασιλιά των ζώων

Μιλώντας για τη διατήρηση των ζωών των άγριων γατών, δεν μπορεί κανείς παρά να σκεφτεί πόσα λιοντάρια ζουν στην άγρια ​​φύση. Ωστόσο, αν συγκρίνουμε αυτά τα αρπακτικά ζώα με άλλα ζώα, η διάρκεια ζωής τους είναι μάλλον μικρή. Σε αντίθεση με τα λιοντάρια αιχμαλωσίας, στην άγρια ​​φύση, τα λιοντάρια σπάνια ζουν σε τριάντα χρόνια. Μετά από όλα, μέχρι την ηλικία των δεκαπέντε, γίνονται πολύ αδύναμοι, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να διατηρήσουν την εξουσία τους πάνω στην οικογένεια. Επιπλέον, πολλά άτομα δεν ζουν σε αυτήν την ηλικία λόγω των αγώνων με άλλα αρσενικά. Το προσδόκιμο ζωής για τα λιοντάρια είναι κάπως μεγαλύτερο.

Δεν είναι ασυνήθιστο τα λιοντάρια να πεθαίνουν σε μάχες με τους κροκόδειλους, οι οποίοι είναι οι μόνοι φυσικοί και θανατηφόροι εχθροί τους. Ανάμεσά τους είναι ο αιώνιος αγώνας. Αν ένα λιοντάρι μπορεί να καταστρέψει έναν κροκόδειλο στη γη, ο κροκόδειλος θα τον εκδικηθεί στο υδάτινο περιβάλλον.

Υπερηφάνεια τροφίμων

Η αγαπημένη λιχουδιά του λιονταριού είναι το κρέας. Ωστόσο, χρησιμεύει ως το κύριο φαγητό που καταναλώνει αυτό το ζώο. Ένα λιοντάρι μόνο για ένα χρόνο τρώει περίπου δεκαπέντε μεγάλα ζώα, των οποίων το μέσο βάρος φτάνει τα εκατό κιλά. Είναι ενδιαφέρον ότι οι κύριοι προερχόμενοι από το φαγητό είναι τα λιοντάρια. Αλλά όταν αρχίζει το γεύμα, ο αρχηγός της υπερηφάνειας έρχεται πρώτα στο φαγητό. Είναι αυτός που επιλέγει το πιο γευστικό για τον εαυτό του, και τα υπόλοιπα τρώγονται από γυναίκες και νέους. Τρώει την οικογένεια των λιονταριών μία φορά κάθε τρεις ημέρες. Κάθε μέλος μπορεί να φάει περίπου δεκαοκτώ κιλά κρέατος. Μετά το γεύμα, η υπερηφάνεια πηγαίνει στο σημείο ποτίσματος. Μετά από ένα καλό γεύμα, η οικογένεια αρχίζει να κοιμάται, η οποία μπορεί να διαρκέσει περίπου είκοσι ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ενδιαιτήματα και το κυνήγι άγριων γατών υπάρχουν πάντα πακέτα ύαινας ή τσακάλια. Και πολλές φορές οι υπερήφανες λιοντάρι μοιράζονται μαζί τους τα τρόφιμα που παίρνουν.

Κυνήγι λιονταριών

Τις περισσότερες φορές, τα λιοντάρια κυνήγι ελαφιών, ζέβρες, αντιλόπες, και μερικές φορές καμηλοπάρδαλες. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις και άλλα παρόμοια ζώα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το Lion Pride προσπαθεί να χαλαρώσει στη σκιά, και όταν σκοτεινιάζει, πηγαίνει στο κυνήγι. Κατά κανόνα, μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων κερδίζει ένα μεγάλο ζώο για τον εαυτό τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ο Λέων, ο οποίος έχει ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσει κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, φοβάται και αποσπά την προσοχή του θύματος. Οι συγγενείς του βρίσκονται σε ενέδρα, κρύβονται στο χορτάρι και σιγά-σιγά ανεβαίνουν. Ειδική αιματηρή δουλειά εκτελείται συνήθως από μικρά λιοντάρια και ο γέρος κατευθύνει τη συνολική διαδικασία.

Ωστόσο, συνήθως είναι η λοσιόν που είναι οι γνώσεις για την υπερηφάνεια. Περιβάλλουν το ζώο που τους αρέσει και το προσεγγίζουν. Αφού επέλεξε τη στιγμή, μία από τις λιοντάδες με ένα ισχυρό χτύπημα μεγάλων ποδιών χτυπά το θύμα κάτω και κολλάει τα δόντια του στο λαιμό. Μια επίθεση τεσσάρων άκρων για τους κυνηγούς με επιτυχία. Μόλις οι λέοντες επιτεθούν στο θήραμα, το αρσενικό λιοντάρι εμφανίζεται σε όλη του τη δόξα, που, πηδώντας δυνατά, μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 60 χλμ. / Ώρα.

Αναπαραγωγή και απόγονοι

Τα λιοντάρια είναι πολύ αγαπητά ζώα. Ίσως γι 'αυτό πολλαπλασιάζονται ανά πάσα στιγμή του χρόνου. Για το ζευγάρωμα, το αρσενικό παίρνει τη φίλη του μακριά από τον τόπο όπου ζουν τα λιοντάρια. Στην Αφρική, σε αντίθεση με τους Ασιανούς συγγενείς, ένας ηγέτης μπορεί να έχει από τέσσερις έως έξι λέοντες. Όταν η κυοφορία της γυναίκας είναι τρεισήμισι μήνες, εγκαταλείπει την οικογένεια για να παράγει απόγονο. Για να γίνει αυτό, η λέαινα επιλέγει μια απομονωμένη γωνιά στη μέση των θάμνων.

Τα μικρά λιοντάρια γεννιούνται τυφλά και αβοήθητα. Το δέρμα τους καλύπτεται από σημεία που εξαφανίζονται καθώς μεγαλώνουν. Ο μέσος αριθμός των βρεφών που γεννιούνται κυμαίνεται από τρία έως πέντε άτομα, αλλά όχι περισσότερο από τα μισά ζουν στην ενηλικίωση. Τα μικρά παιδιά τρέφονται με μητρικό γάλα, αλλά σε ηλικία επτά μηνών αρχίζουν να τρώνε κρέας. Με την υπερηφάνεια τα παιδιά εντάσσονται στην απόδοση δύο μηνών. Τα λιοντάρια ενηλίκων θεωρούνται μόνο σε ηλικία πέντε ετών.

Θαλασσινά λιοντάρια

Μιλώντας για τα λιοντάρια, δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει τον ομώνυμο νερό τους - τα λιοντάρια της θάλασσας. Αυτά τα πτερυγμένα ζώα, που δεν έχουν ομοιότητα με τις άγριες γάτες, έχουν πολλά κοινά με τις γάτες. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν επιχειρούν μεταναστεύσεις μεγάλων αποστάσεων και περνούν το χειμώνα στις ακτές τους. Όπου ζουν θαλάσσια λιοντάρια, δεν υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις με πλούσια βλάστηση και δεν υπάρχουν ζεστές μέρες όπως στις σαβάνες. Σχεδόν όλα αυτά τα ζώα ζουν στα κρύα νερά του Βόρειου Ειρηνικού, καθώς και στα νότια μέρη του Ειρηνικού και του Ατλαντικού ωκεανού. Οι τόποι κατοικίας τους περιλαμβάνουν τις ακτές της Βόρειας Αμερικής στη χερσόνησο της Καλιφόρνιας, τα νησιά Galapagos και το νοτιοανατολικό τμήμα της Θάλασσας της Ιαπωνίας.

Τα ψάρια της θάλασσας τρέφονται με ψάρια. Μερικές φορές, για να το πιάσουν, πρέπει να βουτήξουν σε ένα βάθος των ενενήντα μέτρων. Επίσης, τα μαλάκια και τα καρκινοειδή μπορούν να συμπεριληφθούν στη διατροφή αυτών των πτερυγιόποδων.

Περιγραφή του λιονταριού, εμφάνιση, χαρακτηριστικά, φωτογραφίες του ζώου.

Από τις υπάρχουσες άγριες γάτες, το λιοντάρι είναι κατώτερο σε μέγεθος μόνο στην τίγρη. Ένα ενήλικο αρσενικό λιοντάρι ζυγίζει κατά μέσο όρο μέχρι 250 κιλά με μήκος σώματος 2,5 μ. Το εύκαμπτο, κινητό σώμα ενός λιονταριού έχει ένα καλά αναπτυγμένο μυϊκό σύστημα του λαιμού και των μπροστινών ποδιών. Οι δακτύλιοι ενός λιονταριού φτάνουν σε μήκος 7 cm.

Το τεράστιο κεφάλι ενός λιονταριού με επιμήκη ρύγχος είναι γεμάτο από δυνατά σιαγόνες. Το λιοντάρι έχει 30 δόντια, σκύλοι μέχρι 8 εκατοστά σε μέγεθος επιτρέπουν να κυνηγήσει με επιτυχία μεγάλα ζώα: ελάφια, αγριογούρουνα, ζέβρες και αντιλόπες. Η γλώσσα, που καλύπτεται από τους σωλήνες, βοηθάει γρήγορα να απαλλαγούμε από τα έντομα που πιπιλίζουν το αίμα και να φροντίζουν τα μαλλιά.

Στην όψη ενός λιονταριού υπάρχουν αρκετές σειρές μουστάκια με σκοτεινά σημεία στη βάση, σχηματίζοντας ένα μοναδικό πρότυπο για κάθε άτομο. Τα νεογέννητα λιοντάρια είναι πεταμένα, όπως τα λεοπαρδάλια, αλλά στην εφηβεία, τα στίγματα εξαφανίζονται. Το χρώμα της γούνας του λιονταριού μπορεί να είναι αμμώδης, καφέ ή κόκκινο. Η ουρά τελειώνει με μια θεαματική μαύρη φούντα. Τα άτομα μέσα στην φούντα έχουν ένα "κνησμό" - ένα τεχνητό σπονδυλικό άκρο.

Μια ιδιαίτερη διαφορά μεταξύ των λιονταριών είναι ο εξαιρετικός σεξουαλικός διμορφισμός. Τα αρσενικά Lions είναι πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα θηλυκά και είναι προικισμένα με μια πολυτελή χαίτη που εμφανίζεται ήδη σε κοριούς έξι μηνών. Μέσα σε τρία χρόνια, ο σωρός στη χαίτη ενός λιονταριού φτάνει στα 35-40 εκατοστά. Το χρώμα, το μήκος και η πομπή εξαρτώνται από τη γενετική, την περιοχή και την ποσότητα της τεστοστερόνης. Τα παλαιότερα, καρυκευμένα λιοντάρια έχουν την παχύτερη και πιο χαλαρή χαίτη.

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά τα λιοντάρια είναι ζώα που έχουν τη μικρότερη καρδιά μεταξύ μεγάλων θηρευτών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν διαφέρουν στην ειδική αντοχή, αν και όταν τρέχουν για μικρές αποστάσεις, τα λιοντάρια μπορούν να φτάσουν ταχύτητες έως 80 km / h. Υπό φυσικές συνθήκες, τα λιοντάρια ζουν 12-15 χρόνια, σε περιόδους αιχμαλωσίας αυξάνεται με 5-7 χρόνια.

Τύποι και ταξινόμηση των λιονταριών.

Η ταξινόμηση των λιονταριών έχει 8 υποείδη:

  • ασιατικό(Περσικό, Ινδικό) λιοντάρι (Λατινικά: Panthera leo persica): έχει ένα σώμα κατακόρυφο και μια κομψή, όχι πάρα πολύ παχιά χαίτη. Το βάρος ενός λιονταριού είναι 150-220 kg, για αρσενικά από 160 έως 190 kg, για θηλυκά από 90 kg έως 120 kg. Το ύψος του ασιατικού λιονταριού στο ακρώμιο φτάνει τα 1,05 μέτρα. Το μήκος ρεκόρ του λιονταριού έφτασε τα 2,92 μέτρα. Μόλις πάνω από 500 εκπρόσωποι αυτού του είδους των λιονταριών κατοικούν στο Ινδικό Gir Reserve. Το μεγαλύτερο ασιατικό λιοντάρι είχε μήκος 2,92 μέτρα,

Ασιατικό (Περσικό, Ινδικό) Λιοντάρι

  • βάρβαρος λιοντάρι (βαρβαρικός) (Λατινική Panthera leo leo): ο πιο μαζικός θηρευτής με μια σκοτεινή χοντρή χαίτη. Παντού κατοικούσε στην αφρικανική ήπειρο. Δυστυχώς, εξαντλήθηκε τελικά από τον άνθρωπο στις αρχές του 20ού αιώνα. Σήμερα, οι απόγονοι του μπεμπέριου λιονταριού ζουν σε αιχμαλωσία, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για το καθαρό αίμα του είδους. Το βάρος του αρσενικού λιονταριού φτάνει τα 160-270 kg, το βάρος του θηλυκού είναι 100-170 kg. Ήταν ο μεγαλύτερος θηρευτής όλων των τύπων λιονταριών,

Το λιοντάρι που προέρχεται πιθανώς από το βάρβαρο λιοντάρι (βαρβαρικό λιοντάρι)

  • Σενεγάλη(Δυτική Αφρική) λιοντάρι (lat. Panthera leo senegalensis). Τα αρσενικά διακρίνονται από ένα ελαφρύ, κοντό χαίτη (ή έλλειψη), ελαφρύ μαλλί και μικρά μεγέθη. Οι υπερηρίες αυτού του αρπακτικού είναι μικρότερες και το σχήμα του κρανίου είναι διαφορετικό από τους άλλους τύπους λιονταριών. Το Habitat βρίσκεται νότια της Σαχάρας από τη Σενεγάλη στα δυτικά και ανατολικά μέχρι την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Περίπου χιλιάδες εκπρόσωποι ζουν στις σαβάνες της Γουινέας, της Νιγηρίας και της Σενεγάλης. Αυτός ο τύπος λιονταριού απειλείται,

  • Βόρεια Κορέα NKL (lat. Panthera leo azandica): στην εμφάνιση είναι παρόμοια με άλλους αφρικανούς συγγενείς. Ζει στις σαβάνες του βορειοανατολικού Κονγκό. Ο πληθυσμός αυτού του είδους των λιονταριών μειώνεται σταδιακά

  • Ανατολική Αφρική(μασάι) λιοντάρι (Latte Panthera leo nubica) - υποείδος του αφρικανικού λιονταριού. Τα αρσενικά διακρίνονται από τα επιμήκη άκρα και μια «χτενισμένη» ετικέτα πλάτης. Τα αρσενικά λιοντάρια φτάνουν σε μήκος 2,5 - 3 μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της ουράς. Το μήκος των λιονταριών με μια ουρά 2,3 - 2,6 μέτρων. Το βάρος ενός αρσενικού λιονταριού είναι 150 - 230 kg, τα θηλυκά 100 - 165 kg. Τα λιοντάρια και τα λιοντάρια έχουν ύψος 90-135 εκ. Το βιότοπο αυτού του είδους λιονταριών - Ζάμπια, Ουγκάντα, Μοζαμβίκη και άλλα κράτη στην ανατολική Αφρική, κατοικούν επίσης στο Κένυα αποθεματικό Masai Mara,

Λάος Ανατολικής Αφρικής (Masai)

  • Νοτιοδυτική Αφρική(katanga) λιοντάρι (Λατινική Panthera leo bleyenberghi): διαφορετικό χρώμα φωτός. Ζει στη νοτιοδυτική Αφρική από την Αγκόλα στη Ζιμπάμπουε. Το μήκος του αρσενικού λιονταριού μαζί με την ουρά είναι 2,5 - 3,1 μέτρα, το μήκος της λεύκας είναι 2,3 - 2,65 μέτρα. Η μάζα ενός αρσενικού λιονταριού είναι 140-240 kg, το βάρος των θηλυκών είναι 105-170 kg. Τα απειλούμενα είδη των λιονταριών βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης,

  • νοτιοανατολικά της Αφρικής(μεταβατικό) λιοντάρι (Λατ. Panthera leo krugeri): μεγάλα άτομα, τα αρσενικά είναι ιδιοκτήτες μιας μακράς σκούρας χαίτης. Μερικοί εκπρόσωποι έχουν λεύκωμα, μια μετάλλαξη που σχετίζεται με την απουσία μελανοκυττάρων. Τέτοια εξωτικά έχουν λευκά μαλλιά και ροζ δέρμα. Το μήκος του σώματος ενός λιοντάρι Transvaal με μια ουρά είναι 2,6 - 3,2 μέτρα, το μέγεθος της λεύκας είναι πιο μέτριο 2,35 - 2,75 μέτρα. Το βάρος των αρσενικών φτάνει τα 150-250 κιλά, τα θηλυκά - 110-180 κιλά. Περισσότεροι από 2 χιλιάδες λιοντάρια ζουν στο Εθνικό Πάρκο Kruger, καθώς και στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου και στην έρημο Καλαχάρι,

  • Ακρωτήριο Λιοντάρι (lat. Panthera leo melanochaita). Ένα υποείδος που εξαφανίστηκε τον 19ο αιώνα. Το τελευταίο λιοντάρι ακρωτηρίου καταρρίφθηκε το 1858. Αυτά τα λιοντάρια ζούσαν στο ακρωτήριο στο Cape Good Hope, το οποίο βρίσκεται στη νότια Αφρική. Αυτό το είδος λιονταριών διακρίθηκε από μαύρες άκρες των αυτιών και η χαίτη ενός λιονταριού κάλυπτε την κοιλιά και τους ώμους ενός θηλαστικού.

Εξαφανισμένο Ακρωτήριο Λιοντάρι

Μαζί με την τίγρη, τη λεοπάρδαλη και την ιαγουάρα, το λιοντάρι σχηματίζει το γένος Panthera, των οποίων οι εκπρόσωποι μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται για να σχηματίσουν βιώσιμα υβρίδια: ligers (τίγρεις), leopons (λεοπάρδαλη + λιοντάρια) και yagulvas (jaguars + λιοντάρια).

Τα λευκά λιοντάρια δεν είναι υποείδος, αλλά μια γενετική ασθένεια που ονομάζεται λεύκωση, όταν το τρίχωμα γίνεται λευκό. Τα λευκά άτομα ζουν στο Εθνικό Πάρκο Kruger και στο Reserve Timbavati, τα οποία βρίσκονται στα ανατολικά της Νότιας Αφρικής. Βασικά, τα ζώα αυτά κρατούνται σε αιχμαλωσία.

Υπάρχουν μαύρα λιοντάρια στη φύση;

Μαύρα λιοντάρια δεν υπάρχουν, στην αιχμαλωσία αυτού του είδους θα μπορούσε να επιβιώσει, αλλά στην άγρια ​​φύση είναι αδύνατο. Στο Okovango είδαν μια υπερηφάνεια σκοτεινά καφέ λιοντάρια, τα οποία οι επιστήμονες κάλεσαν το αποτέλεσμα της στενά συνδεδεμένης διέλευσης. Γενικά, δεν υπάρχουν στοιχεία για την ύπαρξη ενός μαύρου λιονταριού.

Πού και πώς ζουν τα λιοντάρια;

Τα λιοντάρια ζουν σε 2 ηπείρους: στην Αφρική και την Ασία. Η περιοχή διανομής των λιονταριών στην Αφρική βρίσκεται στο νότιο τμήμα της ερήμου της Σαχάρας. Στην Ασία, το άγριο λιοντάρι ζει στην Ινδία, στο δάσος Gyr του ινδικού κράτους του Γκουτζαράτ.

Στην πραγματικότητα, κατά την εποχή του πρώιμου Μεσαίωνα, ο βιότοπος των λιονταριών ήταν πολύ ευρύτερος: τα ζώα ζούσαν σε ολόκληρη την Αφρική και την Ινδία, στη Μέση Ανατολή, στο Ιράν και ακόμη και στη νότια Ευρώπη και τη Ρωσία. Αλλά η καταστροφή των ενδιαιτημάτων των θηρευτών και η επιδίωξη των ανθρώπων οδήγησε σε μείωση του οικοτόπου του λιονταριού.

Στη φύση, τα λιοντάρια ζουν σε σαβάνα, μερικές φορές σε δάση ή θάμνους. Οι θηρευτές ζουν σε μικρά κοπάδια - περηφάνια αποτελούμενα από 5-6 συγγενικά θηλυκά, τους νέους και 1-2 ώριμα αρσενικά (2 αρσενικά μπορούν να είναι στην υπερηφάνεια μόνο αν είναι αδέλφια). Τα νεαρά λιοντάρια, που εκδιώχθηκαν από την υπερηφάνεια, αναμένουν μια ενιαία ζωή, την ευκαιρία να ενώσουν μια άλλη υπερηφάνεια ή να δημιουργήσουν τη δική σας.

Τι τρώει ένα λιοντάρι;

Το νυχτερινό κυνήγι επιτρέπει στα λιοντάρια να γλιστρήσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στα θύματά τους. Οι λοσιόν είναι όμορφοι κυνηγοί, ευέλικτοι και ευκίνητοι, πράγμα που δεν συμβαίνει με τα αρσενικά που καλύπτονται με βαριά χαίτη. Τα θηλυκά περικυκλώνουν ένα κοπάδι οπληφόρων και αμέσως επιτίθενται σε ένα ζώο που εκκενώνεται. Στην Ινδία, το λιβέλι των λιονταριών είναι τα warthogs (αγριογούρουνα) και τα ελάφια. Τα αφρικανικά λιοντάρια τρέφονται με μανιτάρια, βουβάλια και ζέβρες. Τα μεγάλα μεταφορικά λιοντάρια συχνά κυνηγούν καμηλοπαρδάλεις.

Περιστασιακά λιοντάρια επιτίθενται σε ιπποπόταμους και μικρούς ελέφαντες, μην παρακάμψετε το ζωικό κεφάλαιο. Οι λεοπαρδάλεις, οι τίγρεις, οι ύαινες, ζωντανές, νοσούντες ή σκοτωμένες από άλλα, αδύναμα αρπακτικά, γίνονται τρόφιμα για τα λιοντάρια. Το λιοντάρι καταναλώνει περίπου 7-8 κιλά κρέατος την ημέρα, η ανάγκη του θηλυκού είναι λιγότερο - πέντε κιλά κρέατος είναι αρκετό γι 'αυτό.

Λιοντάρι - αναπαραγωγή σε άγρια ​​κατάσταση.

Lions φυλή ανεξάρτητα από την εποχή. Οι άνδρες γίνονται σεξουαλικά ώριμοι στην ηλικία των 6 ετών, τα θηλυκά κατά 4 έτη. Οι Λιοντες οργανώνουν σκληρές μάχες για τη γυναίκα, που συχνά οδηγούν στο θάνατο ενός ανταγωνιστή. Беременность львицы продолжается 110 дней. Перед родами львица покидает прайд, укрывшись в безопасном месте. На свет рождаются 1-4 беспомощных и слепых детеныша весом до 2 килограмм. Глаза львята открывают через 7 дней.

Чтобы не привлекать других хищников, львица мать переносит потомство на другое место несколько раз и охотится неподалеку от надежно спрятанных малышей. Молочное вскармливание длится 6-7 месяцев. В полтора месяца львята допускаются к охоте, и начинается мясной прикорм. Στη συνέχεια, η μητέρα με τα μικρά παιδιά επιστρέφει στην υπερηφάνεια.

Χαρακτηριστικά και λεπτομερής περιγραφή του λιονταριού

Τα αρσενικά λιοντάρια είναι η μόνη αιλουροειδής χαίτη. Η χαίτη δίνει στο λιοντάρι μια βασιλική ματιά που του έφερε τον τίτλο του "βασιλιά των θηρίων". Η χαίτη ενός αρσενικού λιονταριού είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά του είδους. Κάνει το κεφάλι του λιονταριού πιο οπτικά, επιδεικνύοντας τέλεια μια φοβερή ματιά. Βοηθά το λιοντάρι σε συναντήσεις με άλλα λιοντάρια και με τον κύριο ανταγωνιστή του λιονταριού στην Αφρική, την κηλιδωμένη ύαινα.

Τα αρσενικά λιοντάρια ζυγίζουν από 150 έως 225 kg (330-500 λίβρες), τα θηλυκά κυμαίνονται από 120 έως 150 kg (260-330 λίβρες). Το μήκος της ουράς των λιονταριών είναι 70-100 εκατοστά (2 πόδια 3 ίντσες - 3 πόδια 3 ίντσες). Το πίσω άκρο της ουράς τελειώνει με ένα τριχωτό τούφικο. Αυτή η δέσμη κρύβει την άκρη της σπονδυλικής στήλης μήκους περίπου 5 mm, η οποία αποτελείται από τα οστά του τελευταίου τμήματος της ουράς που είναι συγχωνευμένα μεταξύ τους. Το λιοντάρι είναι ο μόνος αιλουροειδής που έχει μια φούντα στην ουρά · οι λειτουργίες αυτής της θυσάνου φούντας είναι άγνωστες. Κατά τη γέννηση, απουσιάζει, αρχίζει να αναπτύσσεται μόνο σε ηλικία 5 μηνών και στους 7 μήνες γίνεται ορατή. Στην άγρια ​​φύση, τα λιοντάρια ζουν για περίπου 10-14 χρόνια, και σε αιχμαλωσία μπορούν να ζήσουν για περισσότερα από 20 χρόνια.

Τι τρώνε λιοντάρια και που κυνηγούν

Τα λιοντάρια είναι σαρκοφάγα, πράγμα που σημαίνει ότι τρέφονται με κρέας. Κάτω από φυσικές συνθήκες, τα λιοντάρια συνήθως κυνηγούν πέρδικα, ζέβρες και διάφορα οπληφόρα (καμηλοπαρδάλεις, βουβάλια και γκαζέλες). Μερικές φορές τα λιοντάρια κυνηγούν ακόμα και νέους ελέφαντες, ρινόκερους και ιπποπόταμους. Τα λιοντάρια μπορούν επίσης να πάρουν θήραμα από τους ύαινες και άλλους αρπακτικούς. Τα λιοντάρια είναι περίφημα επιλεκτικά και τρώνε τρωκτικά, μικρά πουλιά, λαγοί και ερπετά.

Τα λιοντάρια, που επιδιώκουν τη λεία τους, μπορούν να καλύψουν μια απόσταση σε μήκος από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου σε μόλις έξι δευτερόλεπτα. Τα μάτια ενός λιονταριού έχουν αντανακλαστικά κελιά που μεγεθύνουν την εικόνα αρκετές φορές και σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε προσεκτικά το θήραμά σας ακόμη και στο σκοτάδι.

Στο ζωολογικό κήπο, η διατροφή των λιονταριών αποτελείται από ειδικά προετοιμασμένα τρόφιμα για γάτες, που αποτελούνται από κοτόπουλα (μια ενδιαφέρουσα ιστορία για ένα κοτόπουλο), κουνέλια (όπως σε αυτή τη φωτογραφία), αρνί και κρέας αλόγου.

Πώς ζουν τα λιοντάρια με υπερηφάνεια και τι κάνουν

Τα λιοντάρια γενικά ενεργοποιούνται το σούρουπο και τη νύχτα. Τα λιοντάρια περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους ανάπαυσης, συχνά μέχρι και 20 ώρες την ημέρα. Αυτό συμβαίνει για πολλούς και διάφορους λόγους, μεταξύ άλλων για την εξοικονόμηση ενέργειας, για να επιβιώσει η θερμότητα και οι περίοδοι έλλειψης παραγωγής.

Σε περιόδους ανάπαυσης, τα λιοντάρια έχουν άφθονες ευκαιρίες επικοινωνίας. Συνενώνονται και κοιμούνται σε ομάδες, τρίβουν τα κεφάλια τους μαζί, παίζουν μαζί. Όλα αυτά είναι ευεργετικά για την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών τους.

Η ομαδική ζωή επιτρέπει στα λιοντάρια να κυνηγούν μαζί. Οι λιοντάρι από την ίδια υπερηφάνεια μπορεί να περιβάλλουν τη δυνητική λεία για να την επιτεθεί από όλες τις πλευρές. Γενικά για το κυνήγι των λιονταριών επιλέγουν τακτικές παρακολούθησης, καθώς για τη μακρά άσκηση δεν είναι τόσο ανθεκτικά.

Κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, τα λιοντάρια συνήθως εγκαταλείπουν την καταδίωξη για 45-100 μέτρα (50-110 ναυπηγεία). Τα λιοντάρια καταπνίγουν τα θύματά τους, ενώ μεγαλύτερο θήραμα πιέζεται στο έδαφος με ένα λαιμό για να εμποδίζει την αναπνοή. Αυτό το αρπακτικό μπορεί επίσης να τοποθετήσει ένα πόδι στη μύτη, το στόμα ή το λαιμό του θηράματος. Το λιοντάρι συλλαμβάνει εύκολα το μικρό θήραμα με ένα χτύπημα ενός από τα μαζικά του πόδια.

Παρά την τεράστια δύναμη και την αποτελεσματικότητά του, τα λιοντάρια δεν είναι πάντοτε σε θέση να πετύχουν επιθέσεις κατά της λείας. Αν το αποτυχημένο θύμα δραπετεύσει, περιμένουν ένα νέο. Στον ζωικό κόσμο υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί κυνηγοί που πιάζουν τη λεία τους πιο χαριτωμένα - είναι λιβελλούλες.

Τα λιοντάρια αναπαραγωγής και τα μικρά τους

Οι λοσιόν μπορούν να παράγουν απογόνους αρκετές φορές το χρόνο. Εντούτοις, ένα ενήλικο θηλυκό λιοντάρι δεν παράγει το επόμενο στρωμνή, έως ότου τα μικρόβια είναι ηλικίας περίπου 2 ετών. Αλλά αν όλα τα απορρίματα πεθαίνουν, θα ξανασυμβούν σύντομα μετά το θάνατο του τελευταίου λιονταριού.

Η περίοδος κυοφορίας των λιονταριών κυμαίνεται από 110 έως 119 ημέρες.. Σε σκουπίδια κατά μέσο όρο από 3 έως 6 cubs. Τα μικρά παιδιά γεννιούνται συνήθως σε ένα απομονωμένο μέρος και όταν φθάνουν 4-6 εβδομάδες, καθορίζονται στο νηπιαγωγείο, που εισάγεται με υπερηφάνεια.

Τα μικρά λιοντάρια είναι πολύ μικρά κατά τη γέννηση, ζυγίζουν περίπου 950 γραμμάρια (2-3 λίβρες). Τα λιοντάρια που θηλάζουν θηλάζουν για περίπου 6 μήνες και το κρέας αρχίζει να τρώει περίπου τριών μηνών. Οι λοσιόν ανυψώνουν όλα τα μωρά τους και, πέραν των δικών τους, μπορούν να ταΐσουν και άλλα μοσχάρια. Ως παράδειγμα ενός νεαρού βασιλιάδων ζώων που έχουν ωριμάσει, μπορείτε να δείτε τις εικόνες ενός λιονταριού.

Όταν ένα νέο αρσενικό έρχεται στην υπερηφάνεια, μπορεί να σκοτώσει τα νεογέννητα μικρά, έτσι ώστε τα θηλυκά να μοιράζονται μαζί του για να παράγουν τα δικά του μικρά. Τα νεαρά μόσχοι αρχίζουν να συμμετέχουν στο κυνήγι υπερηφάνειας σε 11 μήνες, αν και δεν είναι σε θέση να επιβιώσουν μόνοι τους μέχρι την ηλικία των 30 μηνών περίπου.

Η βρεφική θνησιμότητα μεταξύ των λιονταριών είναι πολύ υψηλή, ενώ το ποσοστό των μόσχων που επιβιώνουν μετά το πρώτο έτος ζωής είναι μικρότερο από 50%. Στο πακέτο των λιονταριών, η ιεραρχία εφαρμόζεται αυστηρά.. Τα αρσενικά λιοντάρια τρέφονται πρώτα, τότε η λέαινα, και τέλος τα μικρά. Στην υπερηφάνεια συμβαίνει συχνά ότι το θήραμα σκοτώνεται μία φορά κάθε 3-5 ημέρες, τόσα πολλά μωρά πεθαίνουν από την πείνα. Ωστόσο γιατί ο μικρός είναι πιο πιθανό να επιβιώσει κατά τη γέννηση στην υπερηφάνειααπ 'ό, τι αν μια λέαινα με ένα μωρό από μόνη της.

Κατάσταση διατήρησης

Ως συνήθως, όταν στην ιστοσελίδα μας για τα ζώα μιλάμε για ένα συγκεκριμένο κτήνος, τερματίζουμε το άρθρο με το τμήμα "Κατάσταση προστασίας της φύσης". Ο αριθμός των λιονταριών μειώνεται γρήγορα, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, ο αριθμός των ατόμων που ζουν στο φυσικό περιβάλλον κυμαίνεται από 16.000 έως 30.000, σε σύγκριση με περίπου 100.000 στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο κίνδυνος για το είδος είναι επίσης το γεγονός ότι οι πληθυσμοί λιονταριών συχνά απομονώνονται γεωγραφικά ο ένας από τον άλλον, γεγονός που οδηγεί σε ένα τέτοιο φαινόμενο όπως η συγγένεια (στενά συνδεδεμένη διασταύρωση).

Περιγραφή του αφρικανικού λιονταριού

Όλοι γνωρίζουμε από την παιδική ηλικία τι μοιάζει με λιοντάρι, αφού από μια μόνο χαίτη ένα μικρό παιδί μπορεί να αναγνωρίσει τον βασιλιά των ζώων. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να δώσουμε μια σύντομη περιγραφή αυτού του ισχυρού θηρίου. Το λιοντάρι είναι ένα ισχυρό ζώο, όμως, λίγο περισσότερο από δύο μέτρα μήκος. Για παράδειγμα, η τίγρη Ussurian είναι πολύ μεγαλύτερη από ένα λιοντάρι, το μήκος της φτάνει τα 3,8 μέτρα. Το συνηθισμένο βάρος ενός άνδρα είναι εκατόν ογδόντα κιλά, σπάνια όταν έχουν διακόσια.

Αυτό είναι ενδιαφέρον!
Τα λιοντάρια που ζουν σε ζωολογικούς κήπους ή σε μια ειδικά οριοθετημένη ζώνη φυσικής ιστορίας ζυγίζουν πάντα περισσότερο από τους αδελφούς τους που ζουν σε άγρια ​​κατάσταση. Κινούν λίγο, τρώνε πάρα πολύ, και η χαίτη τους είναι πάντα παχύτερη και μεγαλύτερη από αυτή των άγριων λιονταριών. Στις περιοχές της φυσικής ιστορίας φροντίζονται τα λιοντάρια, ενώ οι άγριες γάτες στη φύση φαίνονται αδιάφορες, με αχαλίνωτες χείλη.

Το κεφάλι και το σώμα των λιονταριών είναι πυκνά και ισχυρά. Το χρώμα του δέρματος είναι διαφορετικό, ανάλογα με το υποείδος. Ωστόσο, το κύριο χρώμα για τους βασιλιάδες των ζώων είναι η κρέμα, η ώχρα ή η κίτρινη άμμος. Τα ασιατικά λιοντάρια είναι όλα λευκά και γκρίζα.

Τα παλιά λιοντάρια έχουν σκληρό κεφάλι, καλύπτοντας το κεφάλι, τους ώμους και κατεβαίνοντας στην κάτω κοιλία. Οι ενήλικες διαθέτουν μια μαύρη, πυκνή χαίτη ή μια χαίτη με σκούρο καφέ απόχρωση. Αλλά ένα από τα υποείδη του αφρικανικού λιονταριού, Masai, δεν έχει μια τέτοια πλούσια χαίτη. Στους ώμους των μαλλιών δεν πέφτει, και στο μέτωπό της δεν είναι.

Όλα τα λιοντάρια έχουν στρογγυλεμένα αυτιά, με κίτρινο σημείο στη μέση. Το κηλιδωτό μοτίβο παραμένει στο δέρμα των νεαρών λιονταριών, μέχρις ότου οι λέοντες γεννήσουν τα μικρόβια και τα αρσενικά δεν φτάσουν στην εφηβεία. Όλοι οι εκπρόσωποι των λιονταριών έχουν ένα πινέλο στην άκρη της ουράς. Είναι εκεί που τελειώνει το σπονδυλικό τους τμήμα.

Habitat

Μια φορά κι έναν καιρό, τα λιοντάρια ζούσαν σε εντελώς διαφορετικές περιοχές από ό, τι στον σύγχρονο κόσμο. Το υποείδος του αφρικανικού λιονταριού, της Ασίας, ζούσε κυρίως στο νότο της Ευρώπης, στην Ινδία, ή εγκαταστάθηκε στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Το αρχαίο λιοντάρι έζησε παντού στην Αφρική, αλλά ποτέ δεν εγκαταστάθηκε στη Σαχάρα. Το αμερικανικό υποείδος του λιονταριού ονομάζεται επομένως Αμερικανός επειδή ζούσε στα εδάφη της Βόρειας Αμερικής. Τα ασιατικά λιοντάρια άρχισαν σταδιακά να πεθαίνουν ή να εξοντώνονται από τον άνθρωπο, εξαιτίας του οποίου απαριθμούνται στο Κόκκινο Βιβλίο. Και τα αφρικανικά λιοντάρια παρέμεναν σε μικρά κοπάδια μόνο στις αφρικανικές τροπικές περιοχές.

Σήμερα, το αφρικανικό λιοντάρι και τα υποείδη του βρίσκονται μόνο σε δύο ηπείρους - Ασίας και Αφρικής. Οι Ασιάτες βασιλιάδες των ζώων ζουν ήσυχα στο Γκουτζαράτ της Ινδίας, όπου υπάρχει ένα ξηρό, αμμώδες κλίμα, σαβάνα και δάση θάμνων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σήμερα έχουν καταχωρηθεί και τα πεντακόσια είκοσι τρία ασιατικά λιοντάρια.

Τα πραγματικά, τα αφρικανικά λιοντάρια θα είναι μεγαλύτερα στις δυτικές χώρες της αφρικανικής ηπείρου. Σε μια χώρα όπου το καλύτερο κλίμα για τα λιοντάρια, Μπουρκίνα Φάσο, λιοντάρια πάνω από χίλια. Επιπλέον, πολλοί από αυτούς ζουν στο Κονγκό, υπάρχουν περισσότεροι από οχτώ εκατοντάδες από αυτούς.

Η άγρια ​​φύση δεν έχει πια τόσα λιοντάρια, όπως ήταν στη δεκαετία του '70 του περασμένου αιώνα. Σήμερα τους μόνο 30 χιλιάδες αριστεράκαι αυτό είναι σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία. Τα αφρικανικά λιοντάρια έχουν επιλέξει τη σαβάννα της αγαπημένης τους ηπείρου, αλλά ακόμη και εκεί είναι αδύνατο να τα προστατεύσουν από τους κυνηγούς, παντού περπατώντας γύρω από την αναζήτηση εύκολων χρημάτων.

Το κυνήγι και το φαγητό του αφρικανικού λιονταριού

Τα λιοντάρια δεν μου αρέσουν η σιωπή και η ζωή στη σιωπή. Προτιμούν τους ανοιχτούς χώρους των σαβανών, άφθονο νερό και εγκατασταθούν κυρίως όπου κατοικείται το αγαπημένο τους φαγητό - τα θηλαστικά των καλλιτεχνών. Δεν αξίζει τον τίτλο του "βασιλιά των σαβανών", όπου αυτό το ζώο αισθάνεται καλό και ελεύθερο, καθώς ο ίδιος καταλαβαίνει ότι είναι ο άρχοντας. Ναι Τα αρσενικά λιοντάρια κάνουν ακριβώς αυτό, κυβερνούν μόνο, απολαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στη σκιά των θάμνων, ενώ τα θηλυκά παίρνουν φαγητό για τον εαυτό τους, για αυτόν και για τα λιοντάρια.

Τα λιοντάρια, όπως και οι άντρες μας, περιμένουν τη βασίλισσα της λοσιόν να πάρει δείπνο γι 'αυτόν και να μαγειρέψει τον εαυτό της, να την φέρει σε μια ασημένια πιατέλα. Ο βασιλιάς των ζώων θα πρέπει να είναι ο πρώτος που θα δοκιμάσει το θήραμα που φέρει η γυναίκα, ενώ η ίδια η λοσιόν περιμένει με υπομονή τον αρσενικό της να τρώει και να αφήνει τα ερείπια του "βασιλικού τραπεζιού" σε αυτήν και τα λιοντάρια. Παρόλα αυτά, τα λιοντάρια δεν θα βλάψουν ποτέ τις λέοντες και τα μικρά τους, αν τα λιοντάρια κάποιου άλλου καταπατηθούν πάνω τους.

Το κύριο φαγητό του λιονταριού είναι τα ζώα με οπλές - λαλάδες, πρασινοκέφαλοι, ζέβρες. Αν τα λιοντάρια είναι πολύ πεινασμένα, τότε δεν θα περιφρονήσουν ακόμη και ρινόκερους και ιπποπόταμους, αν μπορούν να τα ξεπεράσουν στο νερό. Επίσης, μην ασχολείστε με το παιχνίδι και μικρά τρωκτικά, ποντίκια και μη δηλητηριώδη φίδια. Για να επιβιώσει, ένα λιοντάρι πρέπει να τρώγεται ανά ημέρα. πάνω από επτά χιλιόγραμμα οποιοδήποτε κρέας. Εάν, για παράδειγμα, 4 λιοντάρια ενωθούν, τότε ένα επιτυχημένο κυνήγι για όλα αυτά θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το πρόβλημα είναι ότι ανάμεσα στα υγιή λιοντάρια υπάρχουν άρρωστοι που δεν μπορούν να κυνηγήσουν. Τότε μπορούν ακόμη και να επιτεθούν σε ένα άτομο, αφού, όπως είναι γνωστό, για αυτούς, "η πείνα δεν είναι θεία!".

Αναπαραγωγή λιονταριών

Σε αντίθεση με πολλά θηλαστικά, τα λιοντάρια είναι αρπακτικά πακέτα και συνεργάτες σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, γι 'αυτό μπορείτε συχνά να δείτε την εικόνα όταν μια παλιά λοσιά basks στον ήλιο με λιοντάρια διαφορετικών ηλικιακών κατηγοριών. Παρά το γεγονός ότι τα θηλυκά δεν έχουν τίποτα να ανησυχούν, μπορούν να αναπαράγουν ήρεμα λιοντάρια και ακόμη να περπατούν δίπλα-δίπλα με άλλα θηλυκά, αρσενικά, αντίθετα, μπορούν να αγωνιστούν για θηλυκά, μέχρι το θάνατό τους. Οι ισχυρότεροι επιβιώνουν και μόνο το ισχυρότερο λιοντάρι έχει το δικαίωμα να κατέχει ένα θηλυκό.

Η θηλυκά φέρει κουτάβια για 100-110 ημέρες, και κυρίως γεννιούνται τρία ή πέντε νεογνά. Τα μικρά λιοντάρια ζουν σε μεγάλες ρωγμές ή σπηλιές που βρίσκονται σε μέρη που είναι δύσκολο να φτάσουν οι άνθρωποι. Τα μικρά λιοντάρια γεννιούνται τριάντα εκατοστά παιδιά. Έχουν ένα όμορφο, κηλιδωτό χρώμα που διαρκεί μέχρι την έναρξη της εφηβείας, η οποία εμφανίζεται κυρίως στο έκτο έτος της ζωής του ζώου.

Στην άγρια ​​φύση, τα λιοντάρια δεν ζουν πολύ, κατά μέσο όρο 16 χρόνια, ενώ στα λιοντάρια των ζωολογικών κήπων μπορεί να ζήσει και τα τριάντα χρόνια.

Είδος αφρικανικού λιονταριού

Σήμερα, υπάρχουν οκτώ ποικιλίες του αφρικανικού λιονταριού, οι οποίες διαφέρουν στο χρώμα, το χρώμα της χαίτης, το μήκος, το βάρος και πολλά άλλα χαρακτηριστικά. Υπάρχουν υποείδη λιονταριών που είναι πολύ παρόμοια μεταξύ τους, εκτός από ότι υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες, γνωστές μόνο σε επιστήμονες που έχουν μελετήσει τη ζωή και την ανάπτυξη των λιονταριών από την οικογένεια των γατών εδώ και πολλά χρόνια.

Ταξινόμηση των λιονταριών

  • Ακρωτήριο Λιοντάρι Αυτό το λιοντάρι δεν είναι πλέον στη φύση. Σκοτώθηκε το 1860. Το λιοντάρι διέφεραν από τους συναδέλφους του επειδή είχε μια μαύρη και πάρα πολύ χοντρή χαίτη και μαύρες φούντες στα αυτιά. Το Cape Lions έζησε στην περιοχή της Νότιας Αφρικής, πολλά από αυτά επέλεξαν το Cape Good Hope.
  • Άτλας λιοντάρι. Θεωρήθηκε το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό λιοντάρι με μαζική διάπλαση και πολύ σκούρο δέρμα. Έζησε στην Αφρική, έζησε στα βουνά του Άτλαντα. Αυτά τα λιοντάρια αγάπησαν να κρατούν υπό την ιδιότητά τους ως φύλακες των Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι το τελευταίο λιοντάρι της Atlas πυροβολήθηκε από κυνηγοί στο Μαρόκο στις αρχές του 20ού αιώνα. Πιστεύεται ότι οι απόγονοι αυτού του υποείδους ενός λιονταριού ζουν στις μέρες μας, αλλά οι επιστήμονες εξακολουθούν να υποστηρίζουν την αυθεντικότητά τους.
  • Ινδικό λιοντάρι (ασιατικό). Έχει ένα πιο οκλαδόν σώμα, το μαλλί δεν είναι τόσο διαδεδομένο, και η χαίτη τους είναι πιο κηλίδα. Αυτά τα λιοντάρια ζυγίζουν 200 εκατοστά, θηλυκά και ακόμη λιγότερο - μόνο ενενήντα. Σε ολόκληρη την ιστορία του ασιατικού λιονταριού, εισήχθη ένα ινδικό λιοντάρι στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness, το μήκος του οποίου ήταν 2 μέτρα 92 εκατοστά. Υπάρχουν ασιατικά λιοντάρια στο Gujarayet της Ινδίας, όπου υπάρχει ειδικό αποθεματικό.
  • Katanga λιοντάρι από την Αγκόλα. Τον κάλεσαν έτσι, επειδή ζει στην επαρχία Katanga. Έχει ένα ελαφρύτερο χρώμα από άλλα υποείδη. Ένας ενήλικος λιοντάρος Katanga είναι μήκους τριών μέτρων και μια λέαινα είναι δυόμισι. Αυτό το υποείδος του αφρικανικού λιονταριού έχει εδώ και καιρό ονομάζεται απειλούμενο, καθώς υπάρχει πολύ λίγο αριστερός στον κόσμο του.
  • Δυτικό αφρικανικό λιοντάρι από τη Σενεγάλη. Επίσης, πολύ στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Τα αρσενικά έχουν μια δίκαιη χαίτη, μάλλον σύντομη. Μερικά αρσενικά μπορεί να μην έχουν χείλη. Η κατασκευή των αρπακτικών δεν είναι μεγάλη, επίσης το σχήμα του ρύγχους, ελαφρώς διαφορετικό, λιγότερο ισχυρό από αυτό ενός κανονικού λιονταριού. Ζει νότια της Σενεγάλης, στη Γουινέα, κυρίως στην κεντρική Αφρική.
  • Masai λιοντάρι. Αυτά τα ζώα είναι διαφορετικά από άλλα, επειδή διαθέτουν μακρύτερα άκρα και η χαίτη δεν είναι ξεθωριασμένη, όπως αυτή ενός ασιατικού λιονταριού, αλλά "χείλη" χτενισμένη πίσω. Τα λιοντάρια Masay είναι πολύ μεγάλα, τα αρσενικά μπορεί να έχουν μήκος πάνω από δύο μέτρα και ενενήντα εκατοστά. Το ύψος του ακρώτου και των δύο φύλων είναι 100 εκατοστά. Το βάρος φτάνει τα 150 χιλιόγραμμα και άνω. Οικότοπος του λιονταριού Masai - οι νότιες χώρες της Αφρικής, επίσης ζουν στην Κένυα, σε αποθεματικά.
  • Κονγκολέζικο λιοντάρι. Πολύ θυμίζουν τους Αφρικανούς ομολόγους τους. Ζει μόνο στο Κονγκό. Όπως και το ασιατικό λιοντάρι, είναι ένα απειλούμενο είδος.
  • Transvaal leion. Προηγουμένως, αποδόθηκε στο λιοντάρι Kalaharsky, δεδομένου ότι σύμφωνα με όλα τα εξωτερικά δεδομένα ήταν γνωστό ως ένα πολύ μεγάλο ζώο και κατείχε τη μακρύτερη και πιο σκοτεινή χαίτη. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι για μερικά υποείδη του λιονταριού Transvaal ή της Νότιας Αφρικής παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές για πολύ καιρό λόγω του γεγονότος ότι τα λιοντάρια αυτού του υποείδους δεν είχαν μελανοκύτταρα, τα οποία εκκρίνουν μια ειδική χρωστική ουσία μελανίνη. Το μαλλί τους είναι λευκό και το χρώμα του δέρματος είναι ροζ. Στο μήκος, οι ενήλικες φτάνουν τα 3,0 μέτρα, και η λέαινα - 2,5. Ζουν στην έρημο Καλαχάρα. Αρκετά λιοντάρια αυτού του είδους δημιουργήθηκαν στο Krugersky Reserve.
  • Λευκά λιοντάρια - οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα λιοντάρια δεν είναι υποείδος, αλλά γενετική ανωμαλία. Τα ζώα που πάσχουν από λευχαιμία έχουν ένα ελαφρύ, λευκό παλτό. Υπάρχουν πολύ λίγα τέτοια ζώα και ζουν σε αιχμαλωσία, στο ανατολικό απόθεμα της Νότιας Αφρικής.

Θέλουμε επίσης να αναφερθούμε στα "Berberia lions", που κρατήθηκαν σε αιχμαλωσία, οι πρόγονοι των οποίων ζούσαν στην άγρια ​​φύση και δεν ήταν τόσο μεγάλοι και ισχυροί όσο οι σύγχρονοι "Βερμπέρνοι". Ωστόσο, από κάθε άλλη άποψη, τα ζώα αυτά είναι πολύ παρόμοια με τα σύγχρονα, έχουν τις ίδιες μορφές και παραμέτρους με τους συγγενείς τους.

Αυτό είναι ενδιαφέρον!
Δεν υπάρχουν καθόλου μαύρα λιοντάρια. Στην άγρια ​​φύση, τέτοια λιοντάρια δεν θα είχαν επιβιώσει. Ίσως κάπου και είδε ένα λιοντάρι μαύρου χρώματος (αυτό γράφτηκε από ανθρώπους που ταξίδευαν κατά μήκος του ποταμού Okavango). Φαίνεται ότι είδαν μαύρα λιοντάρια εκεί με τα μάτια τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τέτοια λιοντάρια είναι αποτέλεσμα της διέλευσης λιονταριών διαφορετικών χρωμάτων ή μεταξύ συγγενών. Γενικά, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για την ύπαρξη μαύρου λιονταριού.

Τι μοιάζει με ένα λιοντάρι;

Τα λιοντάρια είναι μεγάλα ζώα που μοιάζουν με γάτες. Το μαλλί τους έχει αρκετές αποχρώσεις κόκκινου και καφέ. Κατά κανόνα, η πλάτη έχει χρώμα καφέ, οι πλευρές είναι κόκκινες και τα πόδια είναι σχεδόν κίτρινα (ή λευκά).

Πολύ σπάνια, ένα λευκό λιοντάρι μπορεί να γεννηθεί σε ένα θηλυκό λιοντάρι, δηλαδή ένα αλμπίνο. Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ σπάνιο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν καθόλου μαύρα ή γκρίζα λιοντάρια στη φύση.

Όλοι δεν γνωρίζουν ότι πριν τα λιοντάρια συναντηθούν στο νότο της Ευρώπης, στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο, αλλά καταστράφηκαν από τον άνθρωπο. Ο Μεγάλος Δούκας του Κιέβου, Βλαντιμίρ Μονομάκ, μίλησε για τη συνάντησή του με ένα λιοντάρι τον 12ο αιώνα.

Δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς το λιοντάρι από τη λέαινα στη χαίτη, που μπορεί να καλύψει τους ώμους, το στήθος και μέρος του πίσω μέρους του ζώου. Πιστεύεται ότι με τη βοήθεια του το λιοντάρι φοβίζει τους εχθρούς και προσελκύει μια λέαινα - όσο πιο πλούσια και σκοτεινότερη είναι η χαίτη, τόσο περισσότερες πιθανότητες πρέπει να ευχαριστήσει τον επιλεγμένο. Επιπλέον, το χρώμα της χαίτης διακρίνει διαφορετικά υποείδη ενός λιονταριού. Το θηλυκό είναι πολύ μικρότερο από το αρσενικό σε μέγεθος σώματος. Το αρσενικό ζυγίζει περίπου 190-230 kg (βάρος ρεκόρ ήταν περίπου 270 kg), και το θηλυκό δεν υπερβαίνει τα 150 (το βάρος ρεκόρ ήταν 180 kg). Στην περίπτωση αυτή, το αρσενικό έχει μήκος σώματος μεγαλύτερο από τρία μέτρα και το θηλυκό δεν μεγαλώνει περισσότερο από δυόμισι μέτρα.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org