Ζώα

Άγρια δασική ευρωπαϊκή γάτα

Pin
Send
Share
Send
Send


Ένας προεξέχων εκπρόσωπος των μακρών συκωτιών με ιδιότροπο χαρακτήρα είναι μια δασική γάτα. Στο άρθρο θα μιλήσω για τα χαρακτηριστικά της φυλής, τον τρόπο ζωής και τους κανόνες της διατροφής ενός αφράτου κατοικίδιου ζώου. Θα δώσω επίσης προσοχή στο θέμα της εκτροφής και της κατοχής γάτας στο σπίτι.

Περιγραφή της εμφάνισης μιας άγριας δασικής γάτας

Με την πρώτη ματιά, είναι απίθανο να είναι δυνατόν να βρεθούν διαφορές μεταξύ μιας δασικής γάτας και ενός κατοικίδιου ζώου, ωστόσο οι ζωολόγοι διακρίνουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά της φυλής:

  • μεγαλύτερες παραμέτρους σώματος,
  • αμβλύ άκρο της ουράς,
  • πυκνό σώμα
  • τα πόδια είναι χαμηλά, και το σώμα είναι επιμηκυμένο,
  • αυτιά ευρύχωρα, έχουν το σχήμα ενός τριγώνου με ελαφρά στρογγυλοποίηση, δεν υπάρχουν πινέλα,
  • το ουραίο τμήμα είναι πιο ασαφές.

Οι παράμετροι του θηλυκού, όπως και των κατοικίδιων ζώων, διαφέρουν από τα αρσενικά · το μήκος του σώματος φτάνει τα 70 cm με βάρος 4-6 kg, ενώ το αρσενικό άτομο μεγαλώνει μέχρι 90 cm σε μήκος με βάρος 7-8 kg.

Το ύψος των δασικών γατών μπορεί να φτάσει 40-43 cm στο ακρώμιο

Το χρώμα των δασικών γατών είναι παρόμοιο με το συνηθισμένο διακοσμητικό Murkas - ένα γκρι φόντο με σκούρες (καφέ και μαύρες) λωρίδες σε όλο το σώμα και τα άκρα. Αλλά η όραση και η ακοή σε άγρια ​​ζώα είναι πολύ καλύτερα αναπτυγμένα, τα οποία δεν μπορούν να ειπωθούν για ένστικτο.

Μια ευρεία μάτια τομή δίνει μια γάτα μια ιδιαίτερη έκκληση, κάνει την εμφάνιση πιο εκφραστική. Χρώμα ματιών - κίτρινο-πράσινο με την αποκαλούμενη μεμβράνη τρίτου αιώνα.

Το προσδόκιμο ζωής είναι 15 χρόνια και σε φυσικό περιβάλλον η ηλικία φτάνει τα 30 χρόνια.

Οικότοπος της γάτας

Το ιστορικό μονοπάτι μιας δασικής γάτας έχει γιορτάσει από την αρχαιότητα, ακριβώς πριν από 12 χιλιάδες χρόνια. Την εποχή εκείνη, πολλοί εκπρόσωποι της χλωρίδας και της πανίδας πέθαναν εξαιτίας του ψυχρού κλίματος, και αυτή η φυλή κατάφερε να επιβιώσει και να αναπαραχθεί με επιτυχία, διασταύρωση με άγριες οικιακές γάτες.

Οι οικοτόποι έγιναν ψηλά βουνά και πυκνά δάση που βρίσκονται στο τμήμα της Ευρώπης και της Κεντρικής Ευρώπης (από τη δυτική πλευρά της Ρωσίας, τον Καύκασο μέχρι τα βρετανικά νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Βαλκανικής Χερσονήσου).

Επίσης, υπάρχουν φυλές άγριων ζώων που ζουν στην Άπω Ανατολή, αυτή είναι η γάτα της Άπω Ανατολής (λεοπάρδαλη) και η δασική γάτα Amur.

Τρόπος ζωής και διατροφή

Στην άγρια ​​φύση, οι δασικές γάτες μένουν μόνοι, συγκεντρώνοντας σε μικρές ομάδες μόνο κατά τη διάρκεια της εποχής ζευγαρώματος. Η συνήθης θέση είναι ομαλή. Τα άτομα ενηλίκων σηματοδοτούν το έδαφός τους, καταλαμβάνοντας έκταση μέχρι 2 εκτάρια, και σε ορεινές περιοχές μέχρι 60 εκτάρια.

Ενεργοποιημένο ζώο τη νύχτα, λόγω των κυνηγετικών συνηθειών. Η ημερήσια δόση των φυσικών γατών είναι περισσότεροι από 10 αρουραίοι ή ποντίκια (σε αιχμαλωσία η ημερήσια δόση κρέατος είναι 900 γραμμάρια). Υπό φυσικές συνθήκες, οι κυνηγοί καταφέρνουν να πιάσουν μέχρι και 20 τρωκτικά.

Μόλις το ζώο βγει από το καταφύγιο του, ο θηρευτής κυριολεκτικά πέφτει πάνω του, καλύπτοντας τα πόδια του, αφήνοντας καμία πιθανότητα για διαφυγή. Η δασική γάτα συλλαμβάνει χαριτωμένα πάπιες απευθείας από τη λίμνη, κάθεται σε ένα κλαδί που κρέμεται πάνω από το νερό.

Εκείνη τη στιγμή, όταν η λεία κολυμπάει, η γάτα αρπάζει το πόδι της από το λαιμό ή την πλάτη. Οι σκίουροι δεν ξεφεύγουν ούτε από την ικανότητά τους να πηδούν από το δέντρο στο δέντρο, να ξεπερνούν τις μεγάλες αποστάσεις, δεν είναι κατώτερες μεταξύ τους.

Δασικές γάτες τρέφονται με μικρά πουλιά και τρωκτικά

Τα τρόφιμα για μια δασική γάτα που ζει στη φύση είναι:

Χαρακτήρας και συνήθειες

Όπως κάθε αρπακτικό ζώο, μια δασική γάτα δραστηριοποιείται κυρίως τη νύχτα, κατά τη διάρκεια της ημέρας ο χρόνος περνάει για ξεκούραση. Ωστόσο, το ζώο παίρνει συννεφιασμένος καιρός για λυκόφως, έτσι ώστε να μπορεί να δει σε αναζήτηση της λείας.

Η διαδικασία του κυνηγιού είναι πολύ διασκεδαστική, η γάτα δεν σπαταλάει ενέργεια: με μια ανεπιτυχή αναζήτηση, περιμένει για ένα νέο θύμα.

Η ντροπή και ο ρυθμός αντίδρασης επιτρέπουν στη δασική γάτα να συντρίψει αρκετά μεγάλο θήραμα, υπερβαίνοντας το δικό της μέγεθος αρκετές φορές. Αν πηδώντας στην πλάτη του θύματος, ο αρπακτικός αρπαγής περνά μέσα από την καρωτιδική αρτηρία, χωρίς να αφήνει καμία πιθανότητα επιβίωσης. Τα θηλαστικά είναι τα εσωτερικά όργανα των ζώων.

Κατά την αλιεία μικρών ζώων και τρωκτικών, δεν καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια, επειδή τουλάχιστον 20 από αυτές χρειάζονται για να εξουδετερώσουν την αίσθηση της πείνας.

Ιστορικό προέλευσης

Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, οι άγριες γάτες εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Πλειστοκένιου, που έκλεισε πριν από 11.700 χρόνια και χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. Η διαδοχική επίθεση και η υποχώρηση των παγετώνων μαζών στις παγκόσμιες ηπείρους προκάλεσε μια ξαφνική αλλαγή στο κλίμα, η οποία προκάλεσε ισχυρή ενεργοποίηση των διαδικασιών συσχετισμού. Αυτό οδήγησε σε μια μεγάλη ποικιλία νέων μορφών στον ζωικό και φυτικό κόσμο, πιο προσαρμοσμένες στις πραγματικές συνθήκες ζωής (λοβός ρινόκεροι, μαμούθ, γιγαντιαία ελάφια, λιοντάρια σπηλαίων κλπ.). Δεν ήταν όλα τα ζώα σε θέση να προσαρμοστούν στο συνεχώς μεταβαλλόμενο κλίμα, πολλά πέθαναν έξω. Αλλά οι γάτες πέτυχαν, κατέκτησαν πυκνά δάση και ψηλά βουνά για να ζήσουν.

Οι άγριες γάτες ζουν στη γη για σχεδόν 12 χιλιάδες χρόνια

Το επιστημονικό όνομα της δασικής άγριας ευρωπαϊκής γάτας είναι το ευρωπαϊκό άγριο ψάρι. Στα Λατινικά - Felis silvestris Schreber. Τι μπορεί να μεταφραστεί ως - "άγρια, που ζουν στο δάσος."

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η εξημέρωση των γάτων συνέβη όταν οι άνθρωποι ασχολούνταν στενά με τη γεωργία και άρχισαν να οδηγούν καθιστική ζωή. Αποθέτουν σοδειές, οι οποίες προσελκύουν πολλά τρωκτικά. Το οποίο, με τη σειρά του, έγινε εύκολη λεία για τις γάτες.

Περιγραφή του είδους

Εάν η δασική γάτα εξοπλίζει το σπίτι της όχι μακριά από τους ανθρώπους, τότε σίγουρα θα επισκεφθεί. Για τους αγρότες, οι άγριες γάτες αποτελούν πραγματικό κίνδυνο, καθώς τα πουλερικά (χήνες, κοτόπουλα, πάπιες κ.λπ.) συχνά γίνονται θύμα τους. Είναι αρκετά δύσκολο να διακρίνουμε οπτικά έναν δασικό άγριο από μια συνηθισμένη εξημερωμένη γάτα, επομένως ένα άγριο ζώο σπάνια προσελκύει την προσοχή.

Η άγρια ​​ευρωπαϊκή γάτα είναι πολύ παρόμοια με την οικιακή γάτα

Εξωτερικά δεδομένα

Το χρώμα της άγριας γάτας είναι καφέ και καπνιστό γκρι με μπαχαρικά ώχρας. Κατά μήκος ολόκληρου του νωτιαίου μυελού, ξεκινώντας από τις ωμοπλάτες, μερικές φορές με μια ουρά που φτάνει, υπάρχει μια στενή σχεδόν μαύρη μακριά λωρίδα. Οι σκοτεινές λεπτές διαμήκεις λωρίδες κινούνται επίσης κατά μήκος των μάγουλων και της στεφάνης. Οι πλευρές και η εξωτερική πλευρά των ποδιών έχουν ομοιόμορφο, πλούσιο, ελαφρύ τόνο με καφέ κηλίδες ή μικρές ρίγες. Τα μαλλιά στην κοιλιά και στο εσωτερικό των ποδιών είναι αρκετά ελαφριά με μια χροιά ώχρας.

Στο πίσω μέρος της γάτας είναι μια σκοτεινή λωρίδα.

Το παλτό είναι υψηλότερο και πιο χοντρό από αυτό ενός ανθρώπου που ζει με ανθρώπους. Στην ουρά υπάρχουν αρκετές (5-7) εγκάρσιες μαύρες λωρίδες. Η άκρη είναι πάντα σκοτεινή. Το χειμώνα η γούνα γίνεται πιο ομοιόμορφη, χνουδωτή και χοντρή. Το Spring moult συμβαίνει τον Απρίλιο-Μάιο, στη συνέχεια το Νοέμβριο το χειμερινό τρίχωμα γούνας μεγαλώνει και πάλι. Το καλοκαίρι χρώμα της γούνας είναι λίγο πιο πολύχρωμο, και τα ωχρά-καφέ σημεία είναι πιο έντονα. Αυτό επιτρέπει στη γάτα να συγχωνευθεί με το τοπίο του δασικού τοπίου.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της φυλής είναι τα εξής:

  • το μήκος σώματος των αρσενικών μπορεί να φτάσει τα 0,9 μ., τα θηλυκά - 0,7 μ.
  • το βάρος εξαρτάται έντονα από την εποχή, την αφθονία του θηράματος και την ηλικία του ζώου: το αρσενικό - 3,5-7,8 kg, το θηλυκό - 2,7-6 kg,
  • ύψος στο ακρώμιο: αρσενικό - έως 0,43 μ., θηλυκό - μέχρι 0,4 μ.
  • το σύνταγμα είναι ισχυρό και πυκνό,
  • κορμό επιμηκυμένο, επιμήκη,
  • τα άκρα μεσαίου μήκους, τα πίσω πόδια πιο ισχυρά,
  • μικρό κεφάλι με μεγάλες μαζικές σιαγόνες και ελαφρώς επιμηκυσμένη μύτη,
  • ανασυρόμενα νύχια,
  • τα αυτιά είναι μικρά, τριγωνικά, ελαφρώς στρογγυλά, ευρύχωρα, χωρίς φούντες στα άκρα (υπάρχουν μικρές μεμονωμένες τρίχες στα άκρα),
  • η ουρά είναι συντομότερη (σε σύγκριση με την οικιακή γάτα) με χνουδωτή και πυκνή γούνα, το άκρο είναι αμβλύ (όπως ψιλοκομμένο),
  • τα δόντια είναι μικρά αλλά πολύ αιχμηρά
  • μουστάκια (vibrissae) μακρά, χωρίς βλεφαρίδες,
  • κίτρινα μερικές φορές πρασινωπό-κίτρινα μάτια τοποθετούνται αρκετά κοντά το ένα στο άλλο, εξοπλισμένα με μια πρόσθετη πτυχή του επιπεφυκότος (blink membrane), προστατεύοντας από μια ποικιλία τυχαίων τραυματισμών και τραυματισμών.

Το θηριώδες θηρίο έχει μια καλά αναπτυγμένη ακουστική και οπτική συσκευή, η μυρωδιά είναι ελαφρώς ασθενέστερη. Σε γενικές γραμμές, οι άγριες γάτες είναι πολύ πιο μαζικές και μεγαλύτερες από τα συνηθισμένα κατοικίδια ζώα.

Με τη βοήθεια μιας γάτας μουστάκι ανιχνεύει εύκολα το θήραμα

Vibrissae (μουστάκι) γάτα χρησιμοποιεί για την ανίχνευση θήραμα, η οποία είναι πολύ κοντά στο ρύγχος. Το όραμα του θηρίου είναι διευθετημένο έτσι ώστε να μην μπορεί να δει τα αντικείμενα που βρίσκονται κάτω από τη μύτη του. Οι παραμικρές κινήσεις του θύματος επιτρέπουν στον αρπακτικό να το παρατηρήσει έγκαιρα.

Οι ευρωπαϊκές άγριες γάτες έχουν επιφυλακτική και συχνά επιθετική φύση, η φιλικότητα δεν διαφέρει. Ζουν πάντα μόνοι τους, επειδή είναι ενιαία αρπακτικά. Συνδέστε αποκλειστικά την περίοδο ζευγαρώματος. Κάθε ζώο ζει σε ένα μεμονωμένο οικόπεδο περίπου 2-3 ​​χλμ. (Σε βουνά έως 50-60 χλμ.), Τα όρια του οποίου είναι έντονα φυλασσόμενα και προστατευμένα. Ολόκληρη η περιοχή της περιοχής χαρακτηρίζεται με τη βοήθεια ενός οσμώμενου μυστικού που εκκρίνεται από ειδικούς πρωκτικούς αδένες. Ο ιδιοκτήτης αφήνει τη χαρακτηριστική οσμή του ιδιόμορφη μόνο σε θάμνους, δέντρα, πέτρες και πέτρες, τρίβοντας το κεφάλι του ή πίσω μέρος του σώματός του εναντίον τους. Αυτά τα ζώα δεν τους αρέσουν οι ξένοι, δεν υπολογίζουν καν με τους συγγενείς τους.

Οι άγριες γάτες είναι επιθετικές και εχθρικές

Μια άγρια ​​γάτα αποφεύγει ένα άτομο, προσπαθώντας να μην πλησιάσει κοντά στην κατοικία. Αν οι άνθρωποι εγκατασταθούν κοντά του, τότε πηγαίνει ακόμα πιο μακριά στην έρημο.

Από προσωπικές παρατηρήσεις. Οι άγριες γάτες φυλάσσονται συχνά σε ζωολογικούς κήπους. Αν και δεν είναι εξημερωμένοι, αισθάνονται καλά στα ευρύχωρα κελιά. Ειδικά με καλή διατροφή. Αλλά πάντα φαίνονται εξαιρετικά σοβαρές, ακόμη και σοβαρές. Υπάρχουν πάντα πλήθη επισκεπτών κοντά στα περίχωρά τους, αυτά τα αιώνια ζοφερά και δυσαρεστημένα ζώα φαίνονται τόσο ασυνήθιστα. Ταυτόχρονα παραμένουν όμορφα και επιβλητικά.

Η άγρια ​​γάτα προσελκύει την προσοχή με μια θλιβερή και δυσαρεστημένη έκφραση του ρύγχους

Ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες μιας δασικής γάτας

Η άγρια ​​γάτα είναι πιο ενεργή τη νύχτα, το βράδυ το λυκόφως και τις προχώρα ώρες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμά να κοιμάται στο μόνιμο χωριό ή σε άλλο απομονωμένο μέρος. Στο κυνήγι πηγαίνει με την έναρξη της βραδιάς. Η δραστηριότητα εκδηλώνεται εντός 1,5-2 ωρών πριν το ηλιοβασίλεμα, και στη συνέχεια παίρνει ένα σύντομο διάλειμμα. Λίγο πριν την αυγή, το θηρίο βγαίνει ξανά για να κυνηγήσει.

Οι άγριες γάτες είναι πιθανότερο να κυνηγήσουν το σούρουπο.

Η ευρωπαϊκή γάτα κυνηγάει πιο συχνά από μια ενέδρα, αλλά μπορεί να γλιστρήσει επάνω σε έναν απαρατήρητο στόχο. Προσεγγίζοντας την επιθυμητή απόσταση, κάνει αρκετά δυνατά άλματα και χαράζει το θήραμά του. Μερικές φορές περιμένει το θύμα στην είσοδο της τρύπής του ή σε ένα απομονωμένο μέρος. Με μια αποτυχημένη απόπειρα, σχεδόν ποτέ δεν επιδιώκει ένα διαδεδομένο τρόπαιο στο έδαφος. Ωστόσο, στη ζέστη, κυνηγώντας ένα σκίουρο, μπορεί εύκολα να πηδήξει από υποκατάστημα σε υποκατάστημα, όπως ένα marten. Μεγάλη λεία προσπαθεί να πηδήσει στην πλάτη του, να φτάσει στο λαιμό και να περάσει μέσα από την αρτηρία. Σκοτώνει μικρά τρωκτικά, δαγκώνοντας στο πίσω μέρος του λαιμού ή του λαιμού τους, έχοντας πιάσει το προηγουμένως γερά με νύχια.

Το Wildcat συχνά περιμένει ένα θύμα στην ενέδρα

Μια άγρια ​​γάτα έχει ένα μεγάλο αυτί. Τα αυτιά του στρέφονται πολύ γρήγορα και μπορούν να ανιχνεύσουν την πηγή ενός ασυνήθιστου ήχου υψηλής συχνότητας (έως και 25 χιλιάδες δονήσεις ανά δευτερόλεπτο). Καταγράφει το θόρυβο υπερήχων που δημιουργεί ένα μικρό ποντίκι σαν τρωκτικό.

Οι ευρωπαϊκές γάτες μπορούν να περιμένουν τα τρωκτικά στην έξοδο από την τρύπα

Στο σκοτάδι, άγρια ​​γάτα τέλεια προσανατολισμένη. Μπορεί να πιάσει με επιτυχία το ζώο, το οποίο δεν βλέπει, χάρη στην εξαιρετική ακοή. Αναρρίχηση των δέντρων πολύ καλά και μερικές φορές κάνει τα καταφύγια ψηλά στα στέφανα, σχεδόν στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Σε συννεφιασμένο καιρό μπορεί να βγει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν βρέξει, το ζώο δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την λίμνη χωρίς επείγουσα ανάγκη. Wildcat δεν μπορεί να ανεχθεί το βροχερό και υγρό καιρό, ως εκ τούτου, προτιμά να περιμένει έξω τον κακό καιρό σε ένα στεγνό καταφύγιο. Το κυνήγι θα αναβληθεί για μια άλλη μέρα.

Το κτήνος κολυμπά με αξιοπρέπεια, αλλά το κάνει τόσο απρόθυμα. Ακόμη και αν βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, θα προτιμούσε να ανέβει σε ένα δέντρο παρά να ανέβει στο νερό.

Μειώνοντας την άγρια ​​ευρωπαϊκή γάτα με χαμηλή φωνή στο στήθος

Η άγρια ​​γάτα χαλαρώνει με μια χονδροειδώς χαμηλή φωνή της μήτρας. Αλλά συνήθως αυτά τα ζώα είναι μάλλον σιωπηλά. Μόνο στο τέλος του χειμώνα, όταν αρχίζει η περίοδος ζευγαρώματος, επιτρέπουν στον εαυτό τους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους σε διαφορετικές καταιγίδες, φασαρίες και snorts. Λόγω της ιδιόρρυθμης δομής του λάρυγγα και των φωνητικών κορδονιών μπορεί να κουράσει. Μια θυμωμένη ή επιθετική γάτα κάνει έναν απειλητικό ουρλιαχτό και σφυρίχτρα.

Η διατροφή της δασικής γάτας είναι εξαιρετικά ποικίλη:

  • πτηνά (πάπιες, κατσαρίδες, ορτύκια, φασιανούς),
  • πουλιά και νεοσσούς,
  • τρωκτικά (σκίουροι, ψηλοί, γερβίλοι, αρουραίοι, κρεατοελιές, χάμστερ),
  • λαγοί και κουνέλια,
  • έντομα,
  • φίδια, σαύρες,
  • ψάρια γλυκού νερού, καραβίδες, σαλιγκάρια, μύδια,
  • μουςκράδες, κουνάβια, μαρτίνες και άλλα μικρά αρπακτικά ζώα,
  • τα πράσινα φύλλα με ορισμένα βότανα,
  • οπληφόρα (ιπποειδή).

Οι άγριες γάτες κυνηγούν κάθε μέρα, καθώς παίρνουν μόνο αρκετό φαγητό για μια φορά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το θηρίο μπορεί να ξεπεράσει τα 10 χιλιόμετρα, ενώ τρώει μέχρι 20 μικρά τρωκτικά (περίπου 500 γραμμάρια κρέατος). Στο μεγάλο παιχνίδι, τρώει εσωτερικά όργανα (ήπαρ, καρδιά κ.λπ.).

Το θηρίο κυνηγά κάθε μέρα, καθώς υπάρχει μόνο αρκετό θήραμα για μια φορά.

Μια δασική γάτα τρώει, σκύψιμο στα πίσω πόδια και ελαφρώς στριμωγμένη. Το φαγητό δαγκώνει τα κομμάτια, χρησιμοποιώντας τα δόντια. Το κρέας δεν σκίζει ποτέ.

Τα ζώα διακρίνονται από έντονη λιτότητα. Εάν υπάρχει πολύ φαγητό, τότε ακόμη και ένα μικρό γατάκι ηλικίας 1,5-2 μηνών μπορεί να φάει περίπου 10 μικρά τρωκτικά την ημέρα.

Αναπαραγωγή

Οι γάτες φθάνουν στην εφηβεία σε ηλικία περίπου τριών ετών, τα θηλυκά σε δύο χρόνια. Η περίοδος της κύριας διαδρομής παρατηρείται στους χειμερινούς μήνες (Ιανουάριος-Μάρτιος). Αυτή τη στιγμή, ζώα και των δύο φύλων σηματοδοτούν ενεργά την επικράτειά τους, και επίσης φωνάζουν δυνατά και θορυβώδη. Μια γάτα έτοιμη να ζευγαρώσει δίνει συγκεκριμένα μυρωδικά αρώματα που προσελκύουν αρσενικά. Γύρω της πρόκειται για πολλά άτομα του αντίθετου φύλου, τα οποία είναι πολύ επιθετικά και από καιρό σε καιρό ασκούν βίαιες μάχες. Σε ομάδες αρρένων μπορεί να υπάρχουν όχι μόνο γάτες ενός είδους, αλλά και καθαρόαιμα ζώα. Το θηλυκό ζευγάρι μαζί τους, οπότε οι απόγονοι σπάνια αποδεικνύονται καθαρόαιμοι.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, οι άγριες γάτες και οι γάτες σηματοδοτούν έντονα την επικράτειά τους

Στη μάχη για το θηλυκό και για την πατρότητα των μελλοντικών γατών, το πιο ισχυρό και ανθεκτικό αρσενικό νίκες.

Όταν μια γάτα μείνει έγκυος, κανονίζει μια λίμνη για τη γέννηση και την εκτροφή γατών σε παλιά αχρησιμοποίητα νερά, ρωγμές και ρωγμές βράχων ή σε εγκαταλελειμμένες κοιλότητες μεγάλων δέντρων. Ο πυθμένας της λίμνης είναι επενδεδυμένος με φτερά και γρασίδι, δημιουργώντας μαλακά κλινοσκεπάσματα για μελλοντικά παιδιά. Η εγκυμοσύνη διαρκεί από 63 έως 68 ημέρες. Συνήθως υπάρχουν 2 - 4 (σπάνια μέχρι 7) γατάκια στα στρωμνή, τα οποία γεννιούνται τυφλά, κωφά και καλύπτονται με ένα ελαφρύ χνουδωτό παλτό. Το βάρος του γατάκι είναι περίπου 200-300 g. Μετά από δύο ή τρεις ημέρες, τα μικρά σκάβουν λίγο. Μετά από 11-15 ημέρες ανοιχτά τα μάτια. Τα μηνιαία ζώα με ευχαρίστηση αφήνουν μια μέρα, παλεύουν, τρέχουν, παίζουν μεταξύ τους και ανεβαίνουν στα πιο κοντινά δέντρα.

Το ευρωπαϊκό άγριο ψάρι κάνει ένα νυχτερίδα σε βράχια ή ρωγμές βράχων

Η μητέρα τους ταΐζει γάλα για 3-4 μήνες, αλλά από περίπου 1,5 μήνες αρχίζουν να τρώνε στερεά τρόφιμα (κρέας). Και ήδη από δύο μήνες τα γατάκια ακολουθούν τη μητέρα τους αναζητώντας λεία, όπου τους διδάσκει όλες τις χρήσιμες δεξιότητες. Η γάτα φέρνει ζωντανή λεία στην τρύπα για να την δείξει στα παιδιά ως βοηθητικό μέσο διδασκαλίας. Η γυναίκα προστατεύει ενεργά τους απογόνους της και σε περίπτωση κινδύνου μετακινεί γρήγορα τα γατάκια σε ένα άλλο ασφαλέστερο μέρος. Παρά την επαγρύπνηση της γάτας, η οποία προσπαθεί να μην αφήσει το μωρό για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ αυτών είναι αρκετά υψηλό.

Από δύο μήνες, η γάτα παίρνει τα γατάκια στο κυνήγι.

Οι νεαροί έχουν ένα πιο ποικίλο χρώμα, διαφορετικό από τους ενήλικες. Σκούρα καφέ στίγματα και στίγματα είναι διάσπαρτα σε όλο το σώμα, συγχωνεύονται στην πλάτη με ευρείες γραμμές, η ουρά και τα πόδια καλύπτονται με πολλές εγκάρσιες λωρίδες. Αλλά από πέντε μήνες, τα γατάκια είναι επίσης γκρι-χρυσά. Γύρω από αυτό το διάστημα, τα νεαρά αρσενικά εγκαταλείπουν τη μητέρα αναζητώντας το έδαφος κυνηγιού τους, ενώ τα θηλυκά παραμένουν στη μητρική περιοχή.

Οι γάτες δεν παίρνουν κανένα ρόλο στην καλλιέργεια και την εκτροφή των νέων. Όλη η ανησυχία για τους απογόνους έγκειται στη γάτα.

Περιστασιακά, το θηλυκό μπορεί να γατάρει μια δεύτερη φορά. Τα πιο πρόσφατα γατάκια γεννιούνται στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα.

Εχθροί μιας ευρωπαϊκής γάτας

Μια άγρια ​​δασική γάτα έχει εχθρούς για τους οποίους είναι αντικείμενο κυνηγιού. Λύκοι, αλεπούδες, λύγκα, κουκουβάγιες και γεράκια είναι οι πιο επικίνδυνες. Αλλά το ζώο είναι καλά προσαρμοσμένο για τη ζωή στην άγρια ​​φύση, οπότε η αλίευση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ένα υγιές τέρας αφήνει εύκολα σχεδόν όλους τους εχθρούς της γης, καθώς ανεβαίνει αμέσως σε ψηλά δέντρα και ανεβαίνει τέλεια σε αυτά. Η γάτα μπορεί να κρυφτεί καλά και να κρυφτεί στις ρωγμές των βράχων.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις νεαρές και άπειρες άγριες γάτες είναι ο marten.

Σοβαρός κίνδυνος για τις νεαρές άγριες γάτες είναι οι martens. Ενώ το κυνήγι για αυτούς, οι άπειροι νέοι συχνά γίνονται θύματα να τραγουδούν, αν και είναι πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς.

Οικότοπος και ρόλος στο οικοσύστημα

Η δασική άγρια ​​γάτα μπορεί να συναντηθεί σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, στη Μικρά Ασία, στις νοτιοδυτικές περιοχές της Ουκρανίας, αλλά και στα ρωσικά εδάφη έως τα βουνά του Καυκάσου. Το θηρίο προτιμά να εγκατασταθεί σε απομακρυσμένα απομακρυσμένα μικτά φυλλοβόλα φυλλοβόλα δάση (μερικές φορές κωνοφόρων). Μπορεί να ζήσει σε ορεινό τοπίο (σε βραχώδεις περιοχές) σε υψόμετρο μεγαλύτερο από 2-3 χιλιόμετρα. Иногда выбирает для обитания берега рек, селится в густом кустарнике или зарослях тростника.

Дикие кошки обустраивают постоянные логова в заброшенных барсучьих и лисьих норах или в дуплах больших деревьев, не забираясь слишком высоко. Жилища выстилаются сухой подстилкой, состоящей из листьев, травы, мелких веток и перьев. Τα προσωρινά καταφύγια είναι κοιλότητες κάτω από απόκρημνες βραχώδεις πλαγιές, μικρές κοιλότητες ή απλά χοντρές συνενώσεις κλαδιών. Το θηρίο χρησιμοποιείται συχνά για τις υπόλοιπες παλιές εγκαταλελειμμένες φωλιές μεγάλων πουλιών (ερωδιούς).

Η άγρια ​​ευρωπαϊκή γάτα μπορεί να οργανώσει ένα προσωρινό καταφύγιο στα δέντρα

Στη ζεστή εποχή, αλλάζει συχνά τους ξενιστές, προσπαθώντας να ξεφύγει από τους ψύλλους και άλλα παράσιτα που πιπιλίζουν το αίμα, τα οποία κυρίως ενοχλούν το ζώο το καλοκαίρι. Μέσα στο χειμώνα, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει μία ημέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι είναι δύσκολο να κινηθεί σε βαθύ χιόνι. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι δασικές γάτες εγκαταστάθηκαν στις σοφίτες σιταποθηκών, σπιτιών, αχυρώσεων και άλλων κτιρίων.

Ένα ζώο που εγκαθίσταται κοντά σε μια ανθρώπινη κατοικία μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά, καθώς θα κυνηγάει πουλερικά. Επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις η γάτα τρώει μόνο μικρά τρωκτικά, είναι πιο συχνά ευεργετική στη φύση. Μπορεί όμως να καταστρέψει τα αυγά και τα κοτόπουλα πολύτιμων φυλών πουλιών (turachi, φασιανούς, κλπ.).

Μαζί με μια αλεπού, μια άγρια ​​δασική γάτα θεωρείται ότι είναι ο φορέας ορισμένων επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών (λύσσα, τοξοπλάσμωση κλπ.).

Άγρια ευρωπαϊκή γάτα σε αιχμαλωσία

Η ευρωπαϊκή γάτα άγριων δασών εξημερώνεται με μεγάλη δυσκολία, είναι πολύ δύσκολο να τη διατηρήσετε σε αιχμαλωσία. Το ζώο αντιλαμβάνεται τους κλειστούς χώρους πολύ σκληρά. Η γενετικά τεκμηριωμένη άγρια ​​κατάσταση και η ανεξαρτησία δεν μπορούν να ξεπεραστούν από το φόρεμα και την ανατροφή. Ωστόσο, πολλοί ζωολογικοί κήποι στον κόσμο περιέχουν αυτά τα ζώα, όπου αναπαράγουν με επιτυχία.

Κρατώντας μια άγρια ​​ευρωπαϊκή γάτα στο σπίτι είναι πολύ δύσκολο

Από προσωπικές παρατηρήσεις. Κάποτε μια άγρια ​​γατάκι ήρθε στο σπίτι μας. Πιάστηκε από έναν οικείο συμπονετικό κυνηγό στο δάσος. Στην εμφάνιση, το ζώο ήταν 5-6 μηνών. Συγκέντρωσε κάτω από το ντουλάπι, συνεστραμμένος και βουτηγμένος συνεχώς, αρνήθηκε να πάρει φαγητό. Για να το πάρει στο χέρι και δεν υπήρχε καμία αμφιβολία. Τα αιχμηρά νύχια και τα δόντια έκαναν το γατάκι επικίνδυνο για τους άλλους. Για περίπου δύο εβδομάδες προσπαθήσαμε να τον εξημερώσουμε, αλλά όλα ήταν άχρηστα και το μωρό παρέμεινε εντελώς άγριο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ήταν πολύ λεπτό και άρχισε να φαίνεται κακό. Έπρεπε να το επιστρέψω στην αγκαλιά της φύσης.

Χαρακτηριστικά της συντήρησης και φροντίδας

Είναι δύσκολο να κρατήσετε μια καθαρόαιμη γάτα σε ένα διαμέρισμα, επειδή είναι εξαιρετικά δυσάρεστο για τον αρπακτικό που ζει εκεί. Οι συνθήκες της πόλης δεν είναι απολύτως κατάλληλες για αυτό το ζώο.. Τα γατάκια που γεννιούνται από την άγρια ​​κληρονομιά κληρονομούν τα αρπακτικά ένστικτα και μια προσεκτική στάση απέναντι στους ανθρώπους από μια άγρια ​​μητέρα. Ένα άγριο ζώο προσαρμοσμένο στις φυσικές συνθήκες απαιτεί κάποια ελευθερία και σημαντικό χώρο για να κινηθεί. Ως εκ τούτου, πιο κατάλληλο ιδιωτικό νοικοκυριό με τη δυνατότητα να κρατήσει μια γάτα σε ένα ευρύχωρο κλουβί.

Συνιστάται η αγορά μικρών γατών (όχι μεγαλύτερων των 2-4 μηνών) από επαγγελματίες κτηνοτρόφους που ήδη περιέχουν αρκετές γενιές θηρευμένων άγριων ζώων. Σε αυτή την περίπτωση, η γάτα μπορεί να εξημερωθεί. Αλλά θα εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά φιλόξενος, ανεξάρτητος και ανεξάρτητος χαρακτήρας και ποτέ δεν θα είναι στοργικός. Τα μωρά που γεννιούνται στην αιχμαλωσία συνηθίζουν σε ένα άτομο από τις πρώτες μέρες της ζωής. Οι αρπακτικές συνήθειες είναι λίγο σπασμένες, τα ζώα παίρνουν φαγητό από ένα άτομο, γίνονται πιο κοινωνικά και ανταποκρίνονται στην αγάπη.

Συνιστάται να αγοράσετε γατάκια από επαγγελματίες κτηνοτρόφους.

Δεν συνιστάται να παίρνετε μια άγρια ​​γάτα στο σπίτι εάν υπάρχουν και άλλα κατοικίδια ζώα. Μπορούν δύσκολα να κάνουν φίλους. Μια προσπάθεια συνύπαρξης μπορεί να καταλήξει σε τραγωδία.

Η διατροφή μιας άγριας ευρωπαϊκής γάτας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσική. Στη διατροφή του περιλαμβάνει τα ακόλουθα προϊόντα:

  • άπαχο κρέας (βοδινό, κοτόπουλο, κουνέλι κλπ.),
  • γαλακτοκομικά προϊόντα
  • ποτάμι ψάρια,
  • παραπροϊόντα (ήπαρ, καρδιά, πνεύμονες κ.λπ.),
  • τα αυγά.

Είναι απαραίτητο να δοθούν τα σύμπλεγμα βιταμινών και ορυκτών κατοικίδιων ζώων. Τα ζώα αγαπούν τα χόρτα της γάτας και τα βλαστάρια της βρώμης.

Η διατροφή άγριων γατών σε αιχμαλωσία πρέπει να είναι ισορροπημένη.

Η σωστή διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντική για τις δασικές γάτες. Η διαταραχή της δίαιτας μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία της αναλογίας ασβεστίου και φωσφόρου στο σώμα και να προκαλέσει αυξημένο τραύμα στο ζώο (εύθραυστη οσμή). Μια μαζική σύσταση και ένα βαρύ βάρος κάνουν την κατάσταση χειρότερη.

Η κατάλληλη φροντίδα για αυτά τα αρπακτικά ζώα συνίσταται σε τακτικούς εμβολιασμούς, λήψη αντιελμινθικών φαρμάκων, κοπής νυχιών, καθαρισμό των ματιών και των αυτιών. Είναι απαραίτητο να φροντίσετε τα φάρμακα ψύλλων (σταγόνες στο ακρώμιο, κολάρα κλπ.). Είναι απαραίτητο να χτενίζετε συνεχώς το μαλλί, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου περιποίησης.

Μακροζωία και υγεία

Η γενετικά άγρια ​​ευρωπαϊκή γάτα έχει εξαιρετική υγεία και ισχυρή ανοσία. Ωστόσο, με ακατάλληλη σίτιση και κακές συνθήκες, τα ζώα υποφέρουν από διάφορες ασθένειες:

  1. Πολυκυστική νεφρική νόσο. Πολλαπλοί κυστικοί σχηματισμοί στη νεφρική λεκάνη προκαλώντας διάσπαση του ουροποιητικού συστήματος.
  2. Γλυκογένεση. Πολύ σπάνια κληρονομική παθολογία που προκαλείται από την έλλειψη ειδικών ενζύμων. Τα γατάκια πεθαίνουν τους πρώτους μήνες της ζωής.
  3. Υπερτροφική καρδιομυοπάθεια. Παθολογία του καρδιαγγειακού συστήματος, κληρονομική.
  4. Δυσπλασία της αμφιβληστροειδούς. Προκαλεί μείωση της όρασης.

Με καλή φροντίδα, η διάρκεια ζωής μιας δασικής γάτας σε αιχμαλωσία φθάνει τα 30 χρόνια, η οποία υπερβαίνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής σε φυσικές συνθήκες.

Αριθμός ειδών

Το μέγεθος της γκάμας των άγριων ευρωπαϊκών γατών τις τελευταίες δεκαετίες έχει μειωθεί σημαντικά. Οι πληθυσμοί αυτών των ζώων μειώνονται σημαντικά εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού πόλεων και του σχηματισμού προαστιακών περιοχών. Στην Ευρώπη, σχεδόν έχουν φύγει. Η κύρια απειλή για το είδος είναι η σημαντική μείωση των δασικών περιοχών. Η μέγιστη πυκνότητα δεν υπερβαίνει τα 20-30 άτομα ανά εκτάριο, αλλά συχνότερα δεν υπερβαίνει τα 2-3 τεμάχια ανά 1 km². Η μεταβολή του αριθμού των μικρών τρωκτικών που μοιάζουν με ποντίκια, καθώς και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (σοβαροί χειμώνες), έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο μέγεθος του πληθυσμού. Συχνά, το θηρίο πέφτει στις παγίδες και τις παγίδες.

Ο αριθμός των ευρωπαϊκών άγριων γατών έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Η άγρια ​​κεντρική ευρωπαϊκή γάτα περιλαμβάνεται στη σύμβαση CITES (Παράρτημα II).

Στη Ρωσία, το αγριόγατο αναγνωρίζεται ως ένα σπάνιο και μικρό είδος κοινών σε περιορισμένη περιοχή. Είναι προστατευμένο σε διάφορα αποθεματικά και αποθέματα (Tiberdinsky, Καυκάσου).

Θέλω να μάθω τα πάντα

Άγρια γάτα ή δάσος, Ευρωπαϊκό άγριο γάτα Λατινική ονομασία: Felis silvestris Schreber.

Αρχικά, η περιοχή καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης: στο βορρά - στην Αγγλία και τη Βαλτική Θάλασσα, στα νότια περιλαμβάνονται η Ισπανία, η Ιταλία, η Βαλκανική Χερσόνησος, η Μικρά Ασία, ο Καύκασος ​​και τα βορειοανατολικά σύνορά της πέρασαν από τις δυτικές περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Τώρα, αυτό το υποείδος κατοικεί στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ουκρανίας και στον Καύκασο. Για να ζήσει, προτιμά κωφά μικτά δάση, αν εγκατασταθεί στα βουνά, μπορεί να ανέλθει σε ύψος 2-3 χλμ. Πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Η άγρια ​​γάτα οδηγεί νυχτερινό και λυκόφρενο τρόπο ζωής. Αρέσει να μην έχει καταιγίδα, συννεφιασμένος καιρός. Επομένως, αν βράζει τη νύχτα, η ευρωπαϊκή γάτα θα καθίσει στη λίμνη της και την επόμενη μέρα θα πάει στο κυνήγι. Συχνά κυνηγούν πριν το ηλιοβασίλεμα και την αυγή.


Οι δασικές γάτες είναι ατομικιστές που ζουν μόνοι και ενώνονται μόνο για την περίοδο ζευγαρώματος. Habitat κυμαίνεται από 1-2 εκτάρια στους βάλτους, μέχρι 50-60 εκτάρια στα βουνά. Τα όρια του τόπου του κυρίου του χαρακτηρίζονται από το αρωματικό μυστικό των πρωκτικών αδένων. Τα αρσενικά κατά τη διάρκεια της διαδρομής σε αναζήτηση θηλυκών μπορούν να πάνε αρκετά μακριά από τον κύριο τόπο διαμονής. Για μόνιμα καταφύγια, μια άγρια ​​γάτα στο δάσος επιλέγει συνήθως χαμηλά κούφια παλαιών δέντρων. Στα βουνά, βρίσκει επίσης καταφύγιο στις ρωγμές των βράχων, στα παλιά λαγούμια των αχλαδιών και των αλεπούδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εκείνες τις περιοχές όπου υπάρχουν πολλές τσιπούρες, η γάτα όχι μόνο οργανώνει μόνιμα καταφύγια, αλλά και δραπετεύει από τον κίνδυνο, ακόμα και αν υπάρχουν πολλά δέντρα γύρω. Ένα κοίλο ή ένα βράχο που προορίζεται για αναπαραγωγή είναι επενδεδυμένο με ξηρό γρασίδι, φύλλα, φτερά πουλιών. Τα προσωρινά καταφύγια είναι μικρές κοιλότητες, κοιλότητες κάτω από γκρεμούς, μερικές φορές απλά μια πυκνή συνένωση κλάδων. Στα βάλτο, η γάτα συχνά κρύβεται για να ξεκουραστεί στα περονάκια των δέντρων, στις εγκαταλελειμμένες φωλιές των ερωδιών.

Η βάση της τροφής της δασικής γάτας είναι τα ποντίκια και τα ψηλά, η δεύτερη θέση ανήκει στο κοτόπουλο και τα υδρόβια πτηνά. Στις ορεινές περιοχές, συλλαμβάνει και τρώει σκίουρους και κοιμισμένους, από πουλιά - φασιανό, keklika, πέρδικες. Στις πλημμυρικές του περιοχές, το κύριο λιβάνι του είναι οι πάπιες διαφόρων ειδών, τα πτηνά βοσκών, καθώς και οι αρουραίοι και οι μύκητες. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, οι άγριες γάτες καταστρέφουν πολλές φωλιές με την κατανάλωση αυγών και νεοσσών. Στα χρόνια που υπάρχουν πολλοί λαγοί, η δασική γάτα τις κυνηγάει με επιτυχία. Στις πλημμυρικές εκτάσεις του ποταμού κατά την περίοδο των αβαθών αλιευμάτων ψαριών. Ζώντας δίπλα σε έναν άνθρωπο, φέρει μια δίκαιη ποσότητα πουλερικών.

Παρά το σχετικά μικρό μέγεθος, η δασική γάτα είναι ένα μάλλον σοβαρό θηρευτικό. Έτσι, επιτίθεται στα οπληφόρα, όπως τα ελάφια, τα γαϊδουράκια, τα κατοικίδια και τα άγρια ​​κατσίκια. Σε μέρη όπου υπάρχουν πολλοί αρουραίοι Pasyuk ή ένα συνηθισμένο χάμστερ, πέφτουν τακτικά στο δόντι μιας γάτας, αν και όχι κάθε σκύλος θα διακινδυνεύσει να επιτεθεί σε αυτά τα μάλλον βίαια τρωκτικά. Εκεί όπου εκτρέφεται η κτηνοτροφία, η γάτα διεισδύει στο αγρόκτημα και μεταφέρει τους νέους. Μερικές φορές οι άγριες γάτες επιτίθενται στα μέλη της οικογένειας των νυφών - ερμήνιο, νυφίτσα, κουνάβι. Οι Cunhas υπερασπίζονται πάντα απεγνωσμένα τους εαυτούς τους και μπορεί να καταπνίξουν την άτυχη γάτα.

Στο κυνήγι η γάτα βγαίνει για 1-2 ώρες πριν το ηλιοβασίλεμα, στη μέση της νύχτας χρειάζεται σύντομη ανάπαυση, την αυγή είναι και πάλι ενεργή. Τις περισσότερες φορές κρύβει το θήραμα και τα αλιεύματα σε 2-3 άλματα μήκους έως 3 μέτρων, αν η πρώτη ρίψη δεν είναι επιτυχής, ο αρπακτικός συχνά δεν επιδιώκει την αποτυχημένη λεία. Περνάει μικρά τρωκτικά, κάθεται κοντά στην έξοδο από την τρύπα ή στη ρωγμή στις πέτρες. Στους βάλτους, η γάτα δημιουργεί μια ενέδρα σε ένα δέντρο χαμηλό πάνω από το νερό, από το οποίο προσπαθεί να πιάσει μια πλωτή πάπια με το πόδι της ή να την πιάσει άλμα στην πλάτη της. Επιδιώκοντας ένα σκίουρο, μια δασική γάτα μπορεί να αναρριχηθεί στις κορυφές των ψηλών δέντρων, μερικές φορές άλματα σε ενθουσιασμό από δέντρο σε δέντρο, όπως ένα marten. Η γάτα αρπάζει μια μικρή θυσία με τα πόδια της και την σκοτώνει κάνοντας το πίσω μέρος του κεφαλιού. Επίθεση ενός μεγαλύτερου ζώου, μερικές φορές άλματα στην πλάτη του και προσπαθεί να καρφώσει το λαιμό του.

Με άφθονο φαγητό, το θηρίο είναι αρκετά άγριο: ένα γατάκι σε 1,5-2 μήνες μπορεί να φάει μέχρι και 10 ποντικούς την ημέρα, μια ενήλικη γάτα στην αιχμαλωσία τρώει μέχρι 900 γραμμάρια κρέατος. Η δασική γάτα, όπως όλες οι μικρές γάτες, τρώει τα πίσω πόδια της και σκύβει και δεν βάζει τα μπροστινά πόδια στο έδαφος (οι αγκώνες της ανυψώνονται). Συνήθως δαγκώνει κομμάτια φαγητού με πλευρικά δόντια και δεν το σχίζει.

Αυτό το θηρίο απομακρύνεται από κάθε επιδιαιτητή του εδάφους, κρύβεται στα δέντρα ή στις ρωγμές των βράχων. Η δασική γάτα κολυμπάει καλά, αλλά σκαρφαλώνει ανεπιθύμητα στο νερό, ακόμα και όταν επιδιώκεται. Μια άγρια ​​γάτα ψάχνει για το θήραμα με τη βοήθεια της ακοής και της όρασης, η αίσθηση της όσφρησης είναι ανεπαρκώς αναπτυγμένη. Ανυπόφορα μεταφέρει με δυσκολία, κακή εξημέρωση. Η φωνή είναι μια μάλλον χαμηλή χοντροκομμένη μωρά. Όπως όλες οι μικρές γάτες, μπορεί να "κουράσει" ενώ εισπνέει και εξέρχεται: αυτό εξασφαλίζεται από την ειδική δομή του λάρυγγα, η οποία διακρίνει τις μικρές γάτες από τις μεγάλες - τους πάνθηρες. Σε γενικές γραμμές, το φωνητικό ρεπερτόριο είναι αρκετά διαφορετικό: διαφορετικά συναισθήματα εκφράζονται από το σφυροκόπημα, το χαμηλό τρεμάμενο, το σκυλάκι.

Δασικές γάτες φυλές 1-2 φορές το χρόνο. Η κύρια διαδρομή εμφανίζεται τον Ιανουάριο-Μάρτιο, αυτή τη στιγμή τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά σηματοδοτούν συχνά την περιοχή πιο συχνά απ 'ό, τι συνήθως, φωνάζοντας δυνατά και θρήνο. Τα αρσενικά, σε ομάδες περπατώντας μετά από μια γυναίκα, από καιρό σε καιρό αγωνίζονται για την κατοχή του. Τα γατάκια της πρώτης γέννας θα γεννηθούν τον Απρίλιο-Μάιο, τα τελευταία - στις αρχές Δεκεμβρίου. Τις περισσότερες φορές, το θηλυκό φέρνει 3-6 γατάκια, είναι εντελώς αβοήθητοι, καλύπτονται με παχιά μαλλιά. Το χρώμα των νεαρών είναι διαφορετικό από το χρώμα του ενήλικα: οι σκούρες καφέ κηλίδες είναι διάσπαρτες πάνω στο σώμα, ενώνονται στην πλάτη σε φαρδιές λωρίδες · τα οπίσθια πόδια και η ουρά είναι ραβδωτά με πολυάριθμες εγκάρσιες λωρίδες. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι περισσότερο από τον χρωματισμό των ενήλικων δασικών γατών, αντιστοιχούν στον αρχαίο τύπο χρωματισμού μικρών άγριων γατών.

Το αρσενικό δεν παίρνει κανένα ρόλο στην αύξηση των απογόνων. Όλη η φροντίδα έγκειται στο θηλυκό: ενώ τα γατάκια είναι μικρά, δεν τα αφήνει μόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα, προστατεύει προσεκτικά τα μικρά αρπακτικά όπως ένα κουνάβι ή μια ερμήνα από τις επιθέσεις, σε περίπτωση κινδύνου, τραβάει σε μια νέα λίρα. Η διατροφή γάλακτος διαρκεί 3-4 μήνες, αλλά μετά από ένα μήνα και ένα μήνα μετά τη γέννηση, τα γατάκια προσπαθούν να τρώνε κρέας. Σε αυτή την ηλικία, αρχίζουν να βγαίνουν από το καταφύγιο φωλιάσματος και, όπως αρμόζει στις νεοσσοί, γουρμούρίζουν και παίζουν ατέλειωτα, συχνά αναρριμένος σε κοντινά δέντρα. Εκεί βρίσκονται σε κίνδυνο και κρύβονται. Σε ηλικία δύο μηνών, τα γατάκια αρχίζουν να ακολουθούν το κυνήγι για τη μητέρα τους, σε άλλους 2-3 μήνες χωρίζουν και γίνονται ανεξάρτητοι κυνηγοί.

Η ευρωπαϊκή δασική γάτα έχει πολλούς εχθρούς που την κυνηγούν περιοδικά. Μεταξύ αυτών είναι οι πιο επικίνδυνοι λύκοι, οι αλεπούδες, τα τσακάλια. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να πιάσει μια γάτα (τόσο άγρια ​​όσο και οικιακή), καθώς ξεφεύγει από όλους τους θηρευτές εδάφους στα δέντρα, πάνω στους οποίους ανεβαίνει καλά.

Η άγρια ​​δασική γάτα, ή μάλλον ο καυκάσιος υποείδος της, αναφέρεται στο κόκκινο βιβλίο ως ένα σπάνιο είδος που κατοικεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Ο καυκάσιος υποείδος F. s. Ζει στη Ρωσία. caucasica. Η περιοχή στη Ρωσία καλύπτει τα νότια τμήματα των εδαφών Dagestan, Chechnya, Stavropol και Krasnodar, του Kabardino-Balkaria, της Βόρειας Οσετίας και της Adygea. Το βόρειο όριο της περιοχής στην επικράτεια Κρασνοντάρ είναι περίπου 45 ° Β, ανατολικά. το σύνορο κατέρχεται 1-2 μοίρες νότια. Στις παρακείμενες περιοχές, η δασική γάτα ζει στη Γεωργία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν.

Μια δασική γάτα μοιάζει με μια συνηθισμένη γκρίζα οικιακή γάτα, ειδικά στον χρωματισμό, γι 'αυτό συχνά είναι δύσκολο να τα αναγνωρίσεις, ειδικά επειδή οι οικιακές γάτες συχνά τρέχουν άγρια. Η ουρά του είναι μικρότερη από την εσωτερική γάτα, χνουδωτή και παχιά, με αμβλύ άκρη. Τα αυτιά είναι μεσαία, στρογγυλεμένα-τριγωνικά, χωρίς φούντες, σε μεγάλη απόσταση. Το παλτό είναι μεσαίου μήκους, σχετικά ομοιόμορφο - μόνο τα μαλλιά στην ουρά είναι πολύ μακρύτερα. Χειμερινό παλτό αφράτο και παχύ. Άγριες γάτες molt δύο φορές το χρόνο: molt άνοιξη τελειώνει το Μάιο, φθινόπωρο molt στα μέσα Νοεμβρίου.

Τα ίχνη δεν διακρίνονται από τα ίχνη μιας κατσικίσιας γάτας και μόνο ελαφρώς μεγαλύτερα στους ενήλικες. Οι γάτες έχουν πέντε δάχτυλα σε κάθε ένα από τα μπροστινά πόδια και μόνο τέσσερα δάχτυλα στο πίσω μέρος. Οι γάτες έχουν νύχια που μπορούν να εισέλθουν στην θήκη όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Ωστόσο, η γάτα ζει σε πιο νότιες περιοχές όπου δεν υπάρχουν δάση, που κατοικούν κυρίως έλη - καλαμιές και τάλκους θάμνους κατά μήκος ποταμών και ακόμη και τη θάλασσα (για παράδειγμα, στο Νταγκεστάν). Εδώ γι 'αυτόν, τουλάχιστον μεμονωμένα δέντρα έχουν ιδιαίτερη σημασία, στα κοιλώματα των οποίων οργανώνει στέγαση. Μια άγρια ​​γάτα μπορεί ακόμη και να ζει σε πλωτά νησιά: μια λίμνη βρίσκεται συνήθως στο κέντρο, δίπλα σε μια παιδική χαρά όπου τα γατάκια τρώγονται και τα γατάκια παίζουν, και σε μικρή απόσταση υπάρχει μια τουαλέτα. Στις κοιλάδες των ποταμών μεταξύ των βάλτων και των θάμνων, μερικές φορές βρίσκεται μαζί με τη γάτα Kamyshev.

Στα βουνά του Καυκάσου, ζει σε υψόμετρα έως 2500-3000 μ. Μ., Κυρίως στη ζώνη των φυλλοβόλων δασών, λιγότερο συχνά σε κωνοφόρα δάση. Στις κατώτερες περιοχές του Terek και του Kuban ζουν στα καλάμια και τα παχιά θάμνοι. Προτιμά κωφούς δασικές εκτάσεις.

Εχθροί: Εχθροί και ανταγωνιστές της δασικής γάτας - καλαμιού γάτας, λύγκα, τσακάλι, αλεπού, καμήλα. Συγκεκριμένα, στα Καρπάθια, σημειώθηκε η αναχώρηση της γάτας από τις περιοχές όπου εισήχθη ο λύγκας. Ο σοβαρότερος κίνδυνος, παρά την υπεροχή του ως προς το μέγεθος, είναι για τη γάτα του τριαντάφυλλου - η ίδια η άγρια ​​λεία της γάτας, προκαλούν το θάνατο πολλών νεαρών γατών, ιδιαίτερα στην Κεντρική Ευρώπη. Όσον αφορά την καραβίδα, η περιοχή της διασχίζει μόνο με την περιοχή των δασών σε ορισμένες περιοχές - ιδιαίτερα στον Καύκασο, και ακόμη και εκεί τα είδη διαχωρίζονται βιοτόπια: ο καλάμι κατοικεί σε χαμηλές περιοχές και το δάσος καταλήγει ψηλότερα στις βουνοπλαγιές. Δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την αλεπού, ο ίδιος ο τσακάλι αποφεύγει μια άγρια ​​γάτα, αφήνοντας το μανιτάρι στην εμφάνισή του και αρχίζοντας να τρώει και πάλι μόνο αφού φύγει η γάτα.

Η δασική γάτα είναι ένα τυπικό αρπακτικό ζώο με ευρύ και ποικίλο φάσμα θηραμάτων. Το συνηθισμένο φαγητό είναι μικρά τρωκτικά: ποντίκια, ψηλά, κρεμμύδια. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα πουλιά, ειδικά το κοτόπουλο - στο Νταγκεστάν, για παράδειγμα, τα πικραλίδες και οι φασιανοί υποφέρουν από μια άγρια ​​γάτα. Τα μικρά πουλιά παίζουν μικρότερο ρόλο στη διατροφή. Τον περασμένο αιώνα, η γάτα κυνηγούσε μια φασαρία, και μια φορά στη λίμνη βρέθηκαν ακόμη και τα φτερά του αετού με ουρά.

Στα ενδιαιτήματα κοντά στο νερό, το κύριο φαγητό του είναι γκρίζα αρουραίοι, νερόδες, μυκήτοι, μερικές φορές nutria και πουλιά που φωλιάζουν εδώ - κοκτέιλ, γκασέ, γκρίζες πάπιες. Η γάτα αλιεύει τα ψάρια, ιδιαίτερα, την πέστροφα σε μικρές ροές κατά την αναπαραγωγή, τρώει καραβίδες, μαλάκια, έντομα και ενίοτε φυτά, κυρίως φύλλα οσπρίων και δημητριακών. Κυνηγά λαγοί και κουνέλια, εντομοφάγοι, ερπετά (σαύρες και πιθανώς φίδια), είναι σε θέση να κυνηγήσουν μικρούς θηρευτές (νυφίτσες, ερμαμίνες, κουνάβια, μαρτίνες). Οι επιθέσεις του σε νεαρά ελάφια και αγριογούρουνα σημειώθηκαν επανειλημμένα, ίσως μερικές γάτες να ειδικεύονται ακόμη και σε αυτά.

Οι άγριες δασικές γάτες έχουν καλά ανεπτυγμένη ακοή και όραση, η φινέτσα είναι πιο αδύναμη. Τα αυτιά της γάτας μπορούν να γυρίσουν γρήγορα για να αναγνωρίσουν την πηγή ενός συγκεκριμένου ήχου και μπορούν να ανταποκριθούν σε συχνότητες έως και 25.000 δονήσεων ανά δευτερόλεπτο. Из-за этой способности, коты могут слышать даже ультразвуковые шумы, создаваемые маленькими грызунами. Это иногда позволяет им обнаружить и захватить добычу, которую они не видят. Их зрение хорошее, но вероятно не лучше, чем у людей. Количество цветов, которые видят коты меньше, чем человеческий спектр. Глаза котов расположены на передней части головы. Хотя это позволяет им иметь превосходное восприятие глубины (стереоскопическое зрение) - полезный инструмент при охоте, коты не могут видеть объекты непосредственно под их носами.Έχουν επίσης την ικανότητα να βλέπουν ακόμη και πολύ μικρές κινήσεις, οι οποίες τους βοηθούν να ανιχνεύουν τη λεία στο χρόνο. Τα μάτια τους είναι προσαρμοσμένα για όραση σε ένα ελαφρύ φως για την επιδίωξη του θήρατος το βράδυ λυκόφως ή πριν από την αυγή.

Ένα άλλο εξαιρετικό όργανο αίσθησης στις γάτες είναι τα μουστάκια, ή vibrissae. Τα μουστάκια είναι ειδικές τρίχες που χρησιμοποιούνται ως πολύ ευαίσθητα αισθητήρια όργανα. Η γάτα χρησιμοποιεί τα μουστάκια της για να καθορίσει εάν το σώμα της μπορεί να συμπιέσει μέσα από μικρές οπές, όπως μικρές σωληνώσεις ή άλλα αντικείμενα. Επίσης, τα χρησιμοποιούν για να ανιχνεύσουν τη μετακίνηση του θηράματος κοντά στο ρύγχος.

Η γάτα είναι κατά κύριο λόγο νυκτερινή, αν και υπάρχουν πληροφορίες για το κυνήγι της ημέρας, κυρίως σε συννεφιασμένες καιρικές συνθήκες και ειδικά το καλοκαίρι. Συνήθως, το κυνήγι αρχίζει μια ώρα ή δύο πριν το ηλιοβασίλεμα, στη μέση της νύχτας θα πρέπει να ξεκουραστεί, και την αυγή, η γάτα και πάλι πηγαίνει για θήραμα. Ένα ευρωπαϊκό αγριόγατο ταξίδεψε 10 χλμ τη νύχτα.

Κοίλοι, σκάλες στους βράχους και τα νερά των άλλων ζώων χρησιμεύουν ως το συνηθισμένο καταφύγιο. Ανάμεσα στις πέτρες και στα νερά, οι γάτες ευθυγραμμίζουν τις κατοικίες με ξηρό γρασίδι, φύλλα, φτερά, και στις κοιλότητες είναι ικανοποιημένοι με τα φυσικά απορρίμματα σκόνης. Το καλοκαίρι, αλλάζουν συχνά τους χώρους ανάπαυσης, προσπαθώντας να απαλλαγούν από ψύλλους, ιδιαίτερα πολυάριθμες αυτή τη στιγμή, αλλά το χειμώνα, όταν το υψηλό χιόνι καθιστά δύσκολη την μετακίνηση, μπορούν να παραμείνουν στην ίδια μέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ποτέ δεν παρατήρησαν τα ίχνη τους κοντά σε ανθρώπινα σπίτια και ακόμη και στα ίδια τα κτίρια - στις σοφίτες των υπόστεγων και των εξοχικών σπιτιών.

Περνάει τέλεια τα δέντρα. Κυνήγι από την ενέδρα ή το skradom, που κινείται εντελώς σιωπηλά.

Ανάλογα με τα αντικείμενα του κυνηγιού, οι μέθοδοι του είναι διαφορετικές, αλλά υπάρχουν και γενικές στιγμές. Η γάτα συνήθως γλιστράει μέχρι το θήραμα, και όταν πλησιάζει πλησιάζει, το πιάζει, κάνει μερικά άλματα, δεν το επιδιώκει αν αποτύχει στο έδαφος. Ωστόσο, αν ο θύμα πήδηξε σε ένα δέντρο ενώ κυνηγούσε, θα μπορούσε να κυνηγήσει τα θύματα, να αναρριχηθεί στις κορυφές και ακόμη και να πηδά από δέντρο σε δέντρο. Μερικές φορές η γάτα παρακολουθεί το θήραμα στην έξοδο από το βουνό ή άλλο καταφύγιο.

Μικρή γάτα γατούλα νύχια και σκοτώνει, δαγκώνει το λαιμό ή το λαιμό, μεγάλα άλματα στην πλάτη του, προσπαθώντας να ξεφλουδίσει μέσα από την καρωτιδική αρτηρία. Εάν το κυνήγι είναι επιτυχημένο, μια άγρια ​​γάτα μπορεί να φάει πάνω από 2 δωδεκάδες ποντίκια με συνολικό βάρος περίπου μισό κιλό, αλλά σε μεγάλο θηρίο συνήθως ενδιαφέρεται μόνο για τα εσωτερικά - την καρδιά, τους πνεύμονες και το συκώτι. Στην αιχμαλωσία, ένα ενήλικο ζώο καταναλώνει συνήθως ένα κιλό κρέας ημερησίως.

Στα βουνά του Καυκάσου χαρακτηρίζονται από τακτικές εποχικές μεταναστεύσεις, ειδικά σε χιονισμένους και κρύους χειμώνες

Κοινωνική δομή: οδηγεί σε μυστικό μοναχικό τρόπο ζωής. Ο επιμέρους χώρος καταλαμβάνει περίπου 2-3 ​​km2.

Για να επικοινωνήσουν, οι γάτες χρησιμοποιούν τόσο ποικίλους ήχους που επικοινωνούν με διαφορετικές προθέσεις, όσο και ορισμένα οπτικά σήματα κατά τη διάρκεια μιας προσωπικής συνάντησης, όπως: ανύψωση της τρίχας στην ραχιαία πλευρά, μετακίνηση της έκφρασης ουράς και του προσώπου.

Οι αρσενικοί άγριοι γάτες σηματοδοτούν τα όρια της επικράτειάς τους ψεκάζοντας "αρωματικά" ούρα σε διάφορα αντικείμενα της πλοκής τους. Οι γάτες έχουν αδένες οσμής στο μέτωπο, γύρω από το στόμα και κοντά στη βάση της ουράς τους. Η γάτα τρίβει αυτούς τους αδένες σε διάφορα αντικείμενα για να τα σηματοδοτήσει με τη μυρωδιά της.

Η γενετική εγγύτητα των δασών και των κατοικίδιων γατών σε ορισμένες συνθήκες αποτελεί προϋπόθεση για το σχηματισμό υβριδικών μορφών, η συχνότητα των οποίων αυξάνεται ανάλογα με το βαθμό ανθρωπογενών μετασχηματισμών των φυσικών οικοτόπων και τη διατάραξη της πληθυσμιακής δομής της δασικής γάτας. Ωστόσο, στις συνθήκες του Βορρά. Το πρόβλημα της γενετικής καθαρότητας του πληθυσμού της δασικής γάτας στον Καύκασο δεν είναι τόσο έντονο όσο στη Δυτική και Νότια Ευρώπη.

Λαμβάνοντας υπόψη τις επιθετικές σχέσεις μεταξύ των γατών κατά τη διάρκεια της διαδρομής, υπάρχει αμφιβολία για την πιθανότητα επιτυχούς ανταγωνισμού των εγχώριων αρσενικών, μικρότερων και ασθενέστερων, με άγριους. Από αυτό συμπεραίνεται ότι η υβριδοποίηση μπορεί να επηρεάσει μόνο τον τύπο των κατοικίδιων γάτων. Ωστόσο, όχι μόνο τα αρσενικά υπόκεινται σε άγρια ​​κατάσταση, αλλά προφανώς και τα θηλυκά επηρεάζονται εξίσου και οι απόγονοι των άγριων αρσενικών που εκτρέφονται σε ελεύθερες συνθήκες θα εξακολουθούν να ζουν με τον άγριο πληθυσμό, αναμιγνύοντας κάπως με αυτό.

Έτσι, αν η ίδια η δυνατότητα υβριδισμού μεταξύ μιας κατσικίσιας γάτας και μιας άγριας είναι απολύτως φυσική, οι απόψεις σχετικά με τις πραγματικές φυσικές της κλίμακες διαφέρουν σοβαρά.

Οι γάτες που εγκαθίστανται κοντά στην κατοικία μπορούν να τρώνε πουλερικά. Η δασική γάτα βλάπτει την καταστροφή των διαφόρων πτηνών πουλιών, αλλά μερικές φορές τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με μικρά τρωκτικά, τα τρώει σε μεγάλο αριθμό από ό, τι είναι προφανές όφελος. Στον Καύκασο, σε μέρη όπου υπάρχουν πολλοί φασιανοί και ποδηλάτες, είναι αναμφισβήτητα επιβλαβής επειδή καταστρέφει αυτά τα πολύτιμα πουλιά.

Η εμπορική αξία του δεν είναι μεγάλη. Αν και στα μέσα του ΧΧ αιώνα. ο αριθμός των γατών επηρεάστηκε από το κυνήγι - στη δεκαετία του '50. στον Βόρειο Καύκασο, συλλέχθηκαν μέχρι 5.000 δέρματα κάθε χρόνο. Στις σύγχρονες συνθήκες, το κυνήγι δεν αποτελεί σημαντικό περιοριστικό παράγοντα και, κατά κανόνα, δεν επικεντρώνεται. Η δασική γάτα πέφτει συχνά στις παγίδες και τις παγίδες που τοποθετούνται σε μαρίνες.

Οι τοπικές γάτες φέρουν μια σειρά ασθενειών που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο, όπως η λύσσα, ο πυρετός γάτας και αρκετές παρασιτικές λοιμώξεις.

Περιλαμβάνεται στο προσάρτημα 2 της σύμβασης CITES, προσάρτημα 2 της σύμβασης της Βέρνης.

Είναι προστατευμένο σε διάφορα αποθέματα (Καύκασος, Teberdinsky, κλπ.) Και τα αποθέματα βορειοανατολικά. Τον Καύκασο. Κατηγορία: 3 είναι ένα σπάνιο είδος με μικρό αριθμό και κοινό σε περιορισμένη περιοχή. Δεν έχουν αναπτυχθεί ειδικά μέτρα ασφαλείας. Το πρόβλημα της διατήρησης δασικής γάτας στη Ρωσία συνδέεται στενά με το πρόβλημα της εξορθολογισμού των δραστηριοτήτων υλοτόμησης στο Βορρά. Τον Καύκασο και τη διατήρηση μιας μοναδικής ζώνης φυλλοβόλων δασών.

Για διάφορους λόγους, η κύρια εκ των οποίων είναι η μείωση των δασών, σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η δασική γάτα έχει εξαφανιστεί. Ως εξαφανισμένο είδος, περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο της Λευκορωσίας, η διατήρησή του στη Λιθουανία είναι προβληματική. Στη Μολδαβία (που εκτιμάται στα μέσα της δεκαετίας του '80) παρέμειναν 60-70 άτομα. Στην Ουκρανία, έχει εξαπλωθεί πρόσφατα αρκετά ευρέως: σε όλο το Polesie, ειδικά στα δυτικά, στα Καρπάθια - σε υψόμετρα 1200-1400 μ. - και στη Transcarpathia, καθώς και στα νοτιοδυτικά κατά μήκος των χαμηλότερων περιοχών των ποταμών. Τώρα διατηρείται μόνο στα Καρπάθια Όρη (με 300-400 άτομα) και ενδεχομένως στο στόμιο του Δούναβη.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο αριθμός και η έκταση της καστανικής δασικής γάτας στη Ρωσία έχει μειωθεί πρωτίστως ως αποτέλεσμα της καταστροφής των φυσικών βιοτόπων. Η θέα εξαφανίστηκε στις κάτω περιοχές του ποταμού. Sulak (Dagestan), ο αριθμός των ανθρώπων στις ορεινές περιοχές μειώθηκε λόγω της συνεχιζόμενης καταστροφής των φυλλοβόλων δασών. Στους βέλτιστους βιότοπους, η πυκνότητα του πληθυσμού μπορεί να φθάσει τα 20-30 άτομα / km2, αλλά συνήθως δεν υπερβαίνει το 1-2. Η πυκνότητα του πληθυσμού των δασικών γατών στις συνθήκες του Καυκάσου υπόκειται σε διακυμάνσεις με περιόδους περίπου 2-3 ​​ετών, οι οποίες συνδέονται συνήθως με τη δυναμική του αριθμού των τρωκτικών που μοιάζουν με ποντίκια και με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (κρύες και χιονισμένες χειμώνες).

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον συνολικό αριθμό δασικών γατών στη Ρωσία. Στο Νταγκεστάν στα τέλη της δεκαετίας του '80. υπήρχαν περίπου 100 άτομα αυτού του είδους.

Τόσο εδώ είναι - η συνηθισμένη γάτα μας. Ένας στενός συγγενής, αν όχι ο ίδιος, είναι μια ευρωπαϊκή άγρια ​​γάτα.

Και εδώ ξεκίνησε το rubric μας: Wildcats: MANUL

Η ζωή στην αιχμαλωσία

Η φυλή δασικής γάτας, λόγω των φυσιολογικών της χαρακτηριστικών, απαιτεί χώρο και ελευθερία. Δεν συνιστάται η διατήρηση τέτοιων ζώων σε διαμερίσματα μικρών πόλεων, είναι πιο κατάλληλα για ιδιωτική κατοικία ή διαμέρισμα με μεγάλη έκταση.

Έχοντας "πολύπλοκο χαρακτήρα», η δασική γάτα στο σπίτι μπορεί να sizzle στον ιδιοκτήτη, αλλά, σε γενικές γραμμές, είναι ισορροπημένη, δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε συγκρούσεις, επιδεικνύει επιθετικότητα εξαιρετικά σπάνια. Μπορεί επίσης να κάνει φίλους με άλλα κατοικίδια ζώα, συμπεριλαμβανομένου του σκύλου. Διαχωρίζει την παρατήρηση, συνηθίζει σε μια συγκεκριμένη διάταξη αντικειμένων. Δεν συμπαθεί τους επισκέπτες και αποφεύγει. Το κατοικίδιο ζώο είναι επιρρεπές να δείχνει νυχτερινή δραστηριότητα, η οποία προκαλεί ταλαιπωρία στους ιδιοκτήτες.

Η φροντίδα για τις δασικές γάτες δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες - αρκεί να επισκεφθείτε τακτικά τον κτηνίατρο, να χτενίζετε τα μαλλιά μία φορά την εβδομάδα, να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή. Το ζώο που ζει στο διαμέρισμα, πρέπει να περπατήσετε. Η δίαιτα σχετικά με το περιεχόμενο των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδατανθράκων δεν πρέπει να διαφέρει από εκείνη στην άγρια ​​φύση. Θα πρέπει να περιλαμβάνει τα παραπροϊόντα, το άπαχο κρέας, τα ψάρια και τα συμπληρώματα βιταμινών.

Οι άγριες γάτες έχουν καλή υγεία και με σωστή φροντίδα μπορούν να ζήσουν περισσότερα από 15 χρόνια.

Μπορείτε να αγοράσετε μια δασική γάτα σε ένα εξειδικευμένο φυτώριο. Το κόστος της φυλής είναι αρκετά υψηλό, η τιμή ξεκινά από 10 χιλιάδες ρούβλια.

Είδος: Felis silvestris Schreber = Άγρια [ευρωπαϊκή, δασική] γάτα

Άγρια γάτα ή δάσος, Ευρωπαϊκό άγριο γάτα Λατινική ονομασία: Felis silvestris Schreber.

Μερικές φορές μια δασική γάτα και μια σταφυλόγατα (F. lybica) κοντά σε αυτήν συνδυάζονται σε ένα είδος με την κοινή ονομασία δασική γάτα. Υποείδος: Καυκάσια δασική γάτα / Felis silvestris caucasica

Αρχικά, η περιοχή καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης: στο βορρά - στην Αγγλία και τη Βαλτική Θάλασσα, στα νότια περιλαμβάνονται η Ισπανία, η Ιταλία, η Βαλκανική Χερσόνησος, η Μικρά Ασία, ο Καύκασος ​​και τα βορειοανατολικά σύνορά της πέρασαν από τις δυτικές περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ο καυκάσιος υποείδος F. s. Ζει στη Ρωσία. caucasica. Περιοχή στη Ρωσία περίπου αρπάζει τα νότια τμήματα των νήσων Νταγκεστάν, Τσετσενίας, Σταυρούπολης και Κρασνοντάρ, του Καμπαρντίνο-Βαλκαρίας, της Βόρειας Οσετίας και της Αδγίας. Το βόρειο όριο της περιοχής στην επικράτεια Κρασνοντάρ είναι περίπου 45 ° Β, ανατολικά. το σύνορο κατέρχεται 1-2 μοίρες νότια. Στις παρακείμενες περιοχές, η δασική γάτα ζει στη Γεωργία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν.

Μια δασική γάτα μοιάζει με μια συνηθισμένη γκρίζα οικιακή γάτα, ειδικά στον χρωματισμό, γι 'αυτό συχνά είναι δύσκολο να τα αναγνωρίσεις, ειδικά επειδή οι οικιακές γάτες συχνά τρέχουν άγρια. Η ουρά του είναι μικρότερη από την εσωτερική γάτα, χνουδωτή και παχιά, με αμβλύ άκρη. Τα αυτιά είναι μεσαία, στρογγυλεμένα-τριγωνικά, χωρίς φούντες, σε μεγάλη απόσταση. Το παλτό είναι μεσαίου μήκους, σχετικά ομοιόμορφο - μόνο τα μαλλιά στην ουρά είναι πολύ μακρύτερα. Χειμερινό παλτό αφράτο και παχύ. Άγριες γάτες molt δύο φορές το χρόνο: molt άνοιξη τελειώνει το Μάιο, φθινόπωρο molt στα μέσα Νοεμβρίου.

Τα ίχνη δεν διακρίνονται από τα ίχνη μιας κατσικίσιας γάτας και μόνο ελαφρώς μεγαλύτερα στους ενήλικες. Οι γάτες έχουν πέντε δάχτυλα σε κάθε ένα από τα μπροστινά πόδια και μόνο τέσσερα δάχτυλα στο πίσω μέρος. Οι γάτες έχουν νύχια που μπορούν να εισέλθουν στην θήκη όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Τα δόντια της γάτας είναι εξαιρετικά εξειδικευμένα. Οι κυνόδοντες είναι εξαιρετικοί για να πάρουν τα θύματα (κρατώντας το θάνατο). Οι Pinnacles ειδικεύονται στην μάσημα. Η γλώσσα είναι καλυμμένη με πολύ μικρές, στραβές θηλές, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την περιποίηση και τη γλύψιμο του κρέατος από τα οστά. Αν και οι γάτες έχουν μουστάκι, δεν έχουν βλεφαρίδες. Έχουν ένα πλήρες εσωτερικό βλέφαρο ή μια μεμβράνη που αναβοσβήνει, η οποία προστατεύει το μάτι από βλάβη και ξήρανση.

Χρώμα: Ο συνολικός τόνος είναι γκρίζος. Ένα χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό του χρωματισμού είναι μια στενή μαύρη λωρίδα που τρέχει από τις ωμοπλάτες κατά μήκος της κορυφογραμμής κατά μήκος ολόκληρης της ράχης, μερικές φορές περνώντας πέρα ​​από την ουρά. Στο μέτωπο και το στέμμα υπάρχουν 4 μαύρες διαμήκεις λωρίδες. Οι πλευρές και η εξωτερική πλευρά των ποδιών έχουν σκοτεινές λωρίδες ή μη ομοιόμορφες κηλίδες. Η κοιλιά και οι εσωτερικές επιφάνειες των ποδιών είναι ελαφρύτερες, με έναν υπαινιγμό ώχρης, ο οποίος εμφανίζεται επίσης στο πρόσωπο του κεφαλιού. Στον λαιμό μερικές φορές υπάρχει ένα λευκό σημείο, λιγότερο συχνά υπάρχουν λευκές κηλίδες ανάμεσα στα μπροστινά πόδια και στη βουβωνική χώρα. Τέλος: το άκρο (μερικά εκατοστά) είναι ομοιόμορφα μαύρο, τότε - 5-7 εγκάρσιες δακτυλιοειδείς ταινίες, πιο μαύρες και ευρείες μέχρι το τέλος, λιγότερο - στη ρίζα.

Το καλοκαίρι, η γούνα είναι ελαφρύτερη, με μικρότερη πρόσμειξη ώχρας και λιγότερο έντονο μοτίβο. Σε νεαρά γατάκια που δεν έχουν ακόμη αποχωρήσει από την κούνια, τα μαύρα βελούδινα σημεία είναι φωτεινότερα και μεγαλύτερα σε σχέση με το κύριο φόντο. Ίσως το μοτίβο και το χρώμα ξεθωριάζουν με την ηλικία. Δεν υπάρχουν πρακτικά διαφορές φύλου στο χρώμα.

Ένας ενήλικος αρσενικός έχει μήκος 91 cm (σε ύψος 43 cm στους ώμους), το θηλυκό - 40-77 cm.

Βάρος: Το βάρος, ανάλογα με την ηλικία, την εποχή και την αφθονία των τροφών, ποικίλει στους άνδρες από 3,3 έως 7,7 kg (συνήθως 5-7 kg), και σε θηλυκά από 2,6 έως 5,8 kg. Δεδομένα σχετικά με το βάρος των αρσενικών έως 11,5 και των θηλυκών μέχρι 10 κιλά δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες. Αναφορές για γάτες βάρους 15 και ακόμη 18 κιλών θεωρούνται συνέπειες υπερβολικών θηραμάτων.

Διάρκεια ζωής: Η μέγιστη διάρκεια ζωής είναι 15 χρόνια, σε αιχμαλωσία - έως και 30 χρόνια.

Φωνή: Οι ήχοι μιας δασικής γάτας είναι σαν τις κραυγές των κατοικίδιων γατών. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν επιθετικές σφυρίχτρες και ουρλιάζοντας, ήπιο φούσκωμα, σφυρίζοντας και άλλους ήχους.

Habitat: Σε αντίθεση με τον λύγκα, ένα είδος κυρίως της taiga, η δασική γάτα είναι ένας τυπικός κάτοικος φυλλοβόλων και μικτών δασών, που καθορίζει το βιότοπό του. Ο πιο χαρακτηριστικός βιότοπος αυτού του είδους είναι τα φυλλοβόλα δάση (στα Καρπάθια είναι κυρίως οξιά). Στα βουνά προτιμά τις βραχώδεις και πετρώδεις περιοχές, όπου οργανώνει τη στέγαση σε ρωγμές ή πλακίδια, εγκαθίσταται επίσης σε κοίλους δένδρους (συνήθως όχι πολύ ψηλά), σε κοιλότητες πεσμένων κορμών και μπορεί να καταλαμβάνει εγκαταλελειμμένες αλεπούδες και αχλαδιές.

Ωστόσο, η γάτα ζει σε πιο νότιες περιοχές όπου δεν υπάρχουν δάση, που κατοικούν κυρίως έλη - καλαμιές και τάλκους θάμνους κατά μήκος ποταμών και ακόμη και τη θάλασσα (για παράδειγμα, στο Νταγκεστάν). Εδώ γι 'αυτόν, τουλάχιστον μεμονωμένα δέντρα έχουν ιδιαίτερη σημασία, στα κοιλώματα των οποίων οργανώνει στέγαση. Μια άγρια ​​γάτα μπορεί ακόμη και να ζει σε πλωτά νησιά: μια λίμνη βρίσκεται συνήθως στο κέντρο, δίπλα σε μια παιδική χαρά όπου τα γατάκια τρώγονται και τα γατάκια παίζουν, και σε μικρή απόσταση υπάρχει μια τουαλέτα. Στις κοιλάδες των ποταμών μεταξύ των βάλτων και των θάμνων, μερικές φορές βρίσκεται μαζί με τη γάτα Kamyshev.

Στα βουνά του Καυκάσου, ζει σε υψόμετρα έως 2500-3000 μ. Μ., Κυρίως στη ζώνη των φυλλοβόλων δασών, λιγότερο συχνά σε κωνοφόρα δάση. Στις κατώτερες περιοχές του Terek και του Kuban ζουν στα καλάμια και τα παχιά θάμνοι. Προτιμά κωφούς δασικές εκτάσεις.

Εχθροί: Εχθροί και ανταγωνιστές της δασικής γάτας - καλαμιού γάτας, λύγκα, τσακάλι, αλεπού, καμήλα. Συγκεκριμένα, στα Καρπάθια, σημειώθηκε η αναχώρηση της γάτας από τις περιοχές όπου εισήχθη ο λύγκας. Ο σοβαρότερος κίνδυνος, παρά την υπεροχή του ως προς το μέγεθος, είναι για τη γάτα του τριαντάφυλλου - η ίδια η άγρια ​​λεία της γάτας, προκαλούν το θάνατο πολλών νεαρών γατών, ιδιαίτερα στην Κεντρική Ευρώπη. Όσον αφορά την καραβίδα, η περιοχή της διασχίζει μόνο με την περιοχή των δασών σε ορισμένες περιοχές - ιδιαίτερα στον Καύκασο, και ακόμη και εκεί τα είδη διαχωρίζονται βιοτόπια: ο καλάμι κατοικεί σε χαμηλές περιοχές και το δάσος καταλήγει ψηλότερα στις βουνοπλαγιές. Δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την αλεπού, ο ίδιος ο τσακάλι αποφεύγει μια άγρια ​​γάτα, αφήνοντας το μανιτάρι στην εμφάνισή του και αρχίζοντας να τρώει και πάλι μόνο αφού φύγει η γάτα.

Η δασική γάτα είναι ένα τυπικό αρπακτικό ζώο με ευρύ και ποικίλο φάσμα θηραμάτων. Το συνηθισμένο φαγητό είναι μικρά τρωκτικά: ποντίκια, ψηλά, κρεμμύδια. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα πουλιά, ειδικά το κοτόπουλο - στο Νταγκεστάν, για παράδειγμα, τα πικραλίδες και οι φασιανοί υποφέρουν από μια άγρια ​​γάτα. Τα μικρά πουλιά παίζουν μικρότερο ρόλο στη διατροφή. Τον περασμένο αιώνα, η γάτα κυνηγούσε μια φασαρία, και μια φορά στη λίμνη βρέθηκαν ακόμη και τα φτερά του αετού με ουρά.

Στα ενδιαιτήματα κοντά στο νερό, το κύριο φαγητό του είναι γκρίζα αρουραίοι, νερόδες, μυκήτοι, μερικές φορές nutria και πουλιά που φωλιάζουν εδώ - κοκτέιλ, γκασέ, γκρίζες πάπιες. Η γάτα αλιεύει τα ψάρια, ιδιαίτερα, την πέστροφα σε μικρές ροές κατά την αναπαραγωγή, τρώει καραβίδες, μαλάκια, έντομα και ενίοτε φυτά, κυρίως φύλλα οσπρίων και δημητριακών. Κυνήγι λαγών και κουνελιών, εντομοφάγων, ερπετών (σαύρες και ενδεχομένως φιδιών) και μπορεί να κυνηγά μικρά αρπακτικά ζώα (νυφίτσες, ερμαμίνες, κουνάβια, μαρτίνες). Οι επιθέσεις του σε νεαρά ελάφια και αγριογούρουνα σημειώθηκαν επανειλημμένα, ίσως μερικές γάτες να ειδικεύονται ακόμη και σε αυτά.

Οι άγριες δασικές γάτες έχουν καλά ανεπτυγμένη ακοή και όραση, η φινέτσα είναι πιο αδύναμη. Τα αυτιά της γάτας μπορούν να περιστρέφονται γρήγορα για να αναγνωρίσουν την πηγή ενός συγκεκριμένου ήχου και μπορούν να ανταποκριθούν σε συχνότητες μέχρι και 25.000 δονήσεις ανά δευτερόλεπτο. Λόγω αυτής της ικανότητας, οι γάτες μπορούν να ακούσουν ακόμη και τον θόρυβο υπερήχων που παράγεται από μικρά τρωκτικά. Αυτό μερικές φορές τους επιτρέπει να ανιχνεύουν και να συλλάβουν θήραμα που δεν βλέπουν. Η όρασή τους είναι καλή, αλλά πιθανώς όχι καλύτερη από αυτή των ανθρώπων. Ο αριθμός των χρωμάτων που βλέπουν οι γάτες είναι μικρότερος από το ανθρώπινο φάσμα. Τα μάτια των γατών βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού. Αν και τους επιτρέπει να έχουν μια εξαιρετική αντίληψη βάθους (στερεοσκοπική όραση) είναι ένα χρήσιμο εργαλείο κατά το κυνήγι, οι γάτες δεν μπορούν να δουν αντικείμενα ακριβώς κάτω από τις μύτες τους. Έχουν επίσης την ικανότητα να βλέπουν ακόμη και πολύ μικρές κινήσεις, οι οποίες τους βοηθούν να ανιχνεύουν τη λεία στο χρόνο. Τα μάτια τους είναι προσαρμοσμένα για όραση σε ένα ελαφρύ φως για την επιδίωξη του θήρατος το βράδυ λυκόφως ή πριν από την αυγή.

Ένα άλλο εξαιρετικό όργανο αίσθησης στις γάτες είναι τα μουστάκια, ή vibrissae. Τα μουστάκια είναι ειδικές τρίχες που χρησιμοποιούνται ως πολύ ευαίσθητα αισθητήρια όργανα. Μια γάτα χρησιμοποιεί τα μουστάκια της για να καθορίσει εάν το σώμα της μπορεί να συμπιέσει μέσα από μικρές τρύπες, όπως μικρές σωληνώσεις ή άλλα αντικείμενα. Επίσης, τα χρησιμοποιούν για να ανιχνεύσουν τη μετακίνηση του θηράματος κοντά στο ρύγχος.

Η γάτα είναι κατά κύριο λόγο νυκτερινή, αν και υπάρχουν πληροφορίες για το κυνήγι της ημέρας, κυρίως σε συννεφιασμένες καιρικές συνθήκες και ειδικά το καλοκαίρι. Συνήθως, το κυνήγι αρχίζει μια ώρα ή δύο πριν το ηλιοβασίλεμα, στη μέση της νύχτας υπάρχει ανάπαυση, και την αυγή η γάτα πηγαίνει και πάλι για θήραμα. Ένα ευρωπαϊκό αγριόγατο ταξίδεψε 10 χλμ τη νύχτα.

Обычным убежищем служат дупла, расселины в скалах и норы других животных. Среди камней и в норах коты выстилают жилища сухой травой, листьями, перьями, в дуплах же довольствуются естественной подстилкой из трухи. Летом они часто меняют места отдыха, стремясь избавиться от блох, особенно многочисленных в это время, зимой же, когда высокий снег затрудняет передвижение, могут подолгу держаться в одном логове. Не раз замечали их следы вблизи человеческих домов и даже в самих постройках - на чердаках сараев и дач.

Περνάει τέλεια τα δέντρα. Κυνήγι από την ενέδρα ή το skradom, που κινείται εντελώς σιωπηλά.

Ανάλογα με τα αντικείμενα του κυνηγιού, οι μέθοδοι του είναι διαφορετικές, αλλά υπάρχουν και γενικές στιγμές. Η γάτα συνήθως γλιστράει μέχρι το θήραμα, και όταν πλησιάζει πλησιάζει, το πιάζει, κάνει μερικά άλματα, δεν το επιδιώκει αν αποτύχει στο έδαφος. Ωστόσο, αν ο θύμα πήδηξε σε ένα δέντρο ενώ κυνηγούσε, θα μπορούσε να κυνηγήσει τα θύματα, να αναρριχηθεί στις κορυφές και ακόμη και να πηδά από δέντρο σε δέντρο. Μερικές φορές η γάτα παρακολουθεί το θήραμα στην έξοδο από το βουνό ή άλλο καταφύγιο.

Μικρή γάτα γατούλα νύχια και σκοτώνει, δαγκώνει το λαιμό ή το λαιμό, μεγάλα άλματα στην πλάτη του, προσπαθώντας να ξεφλουδίσει μέσα από την καρωτιδική αρτηρία. Εάν το κυνήγι είναι επιτυχημένο, μια άγρια ​​γάτα μπορεί να φάει πάνω από 2 δωδεκάδες ποντίκια με συνολικό βάρος περίπου μισό κιλό, αλλά σε μεγάλο θηρίο συνήθως ενδιαφέρεται μόνο για τα εσωτερικά - την καρδιά, τους πνεύμονες και το συκώτι. Στην αιχμαλωσία, ένα ενήλικο ζώο καταναλώνει συνήθως ένα κιλό κρέας ημερησίως.

Στα βουνά του Καυκάσου χαρακτηρίζονται από τακτικές εποχικές μεταναστεύσεις, ειδικά σε χιονισμένους και κρύους χειμώνες

Κοινωνική δομή: οδηγεί σε μυστικό μοναχικό τρόπο ζωής. Ο επιμέρους χώρος καταλαμβάνει περίπου 2-3 ​​km2.

Για να επικοινωνήσουν, οι γάτες χρησιμοποιούν τόσο ποικίλους ήχους που επικοινωνούν με διαφορετικές προθέσεις, όσο και ορισμένα οπτικά σήματα κατά τη διάρκεια μιας προσωπικής συνάντησης, όπως: ανύψωση της τρίχας στην ραχιαία πλευρά, μετακίνηση της έκφρασης ουράς και του προσώπου.

Οι αρσενικοί άγριοι γάτες σηματοδοτούν τα όρια της επικράτειάς τους ψεκάζοντας "αρωματικά" ούρα σε διάφορα αντικείμενα της πλοκής τους. Οι γάτες έχουν αδένες οσμής στο μέτωπο, γύρω από το στόμα και κοντά στη βάση της ουράς τους. Η γάτα τρίβει αυτούς τους αδένες σε διάφορα αντικείμενα για να τα σηματοδοτήσει με τη μυρωδιά της.

Εάν τα θηλυκά των γατών από το πρόβατο παραμένουν συνήθως στην περιοχή γέννησής τους, τα αρσενικά τα εγκαταλείπουν και προσπαθούν να βρουν μια μεμονωμένη περιοχή κυνηγιού κάπου αλλού. Σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση τοπικών γατών εν γένει, σχηματίζεται μεταξύ τους μια ιεραρχία. Οι νεοαφιχθέντες γάτες πρέπει να περάσουν από μια σειρά αγώνων με τοπικά ζώα πριν από την καθιέρωσή τους στην ιεραρχία και θα πάρουν μια άξια θέση σε αυτό (στην ιεραρχία).

Αναπαραγωγή: Τα θηλυκά, όταν είναι έτοιμα να ζευγαρώσουν, εκπέμπουν οσμές που είναι εξαιρετικά ελκυστικές για τους άνδρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου από την αρχή της διαδρομής, ακούγονται οι κραυγές των δασικών γατών, παρόμοιες με τις κραυγές των κατοικίδιων γάτων, και οι άμαχοι αγώνες λαμβάνουν χώρα μεταξύ των αρσενικών. Τα τουρνουά γάμου τελειώνουν με το ζευγάρωμα της ισχυρότερης γάτας με το θηλυκό.

Πριν από τη γέννηση, το θηλυκό κάνει συνήθως μια φωλιά στο κοίλωμα ενός δέντρου ή στις ρωγμές των βράχων, μερικές φορές σε μια παλιά τρύπα ενός ασβούστη ή αλεπού. Τα γατάκια γεννιούνται στα τέλη Απριλίου ή Μαΐου - τυφλά και αβοήθητα. Είναι πλήρως καλυμμένα με μαλλί, όπως τα γατάκια μιας κατσικίσιας γάτας, και μπορούν να σέρνουν μέσα στην λίμνη ήδη σε 3 ημέρες. Τα νεογέννητα ζυγίζουν 38-45 γραμ. Τα φωτεινά μπλε μάτια τους αρχίζουν να ανοίγουν την 9η-11η ημέρα και αρχίζουν να σκουραίνονται σε δύο εβδομάδες και λαμβάνουν το χρυσό-κίτρινο χρώμα τους σε ηλικία περίπου 5 μηνών. Οι μητέρες τους ταΐζουν γάλα για 3-4 μήνες.

Ενώ τα γατάκια είναι μικρά, η μητέρα τους φροντίζει πολύ, τα προστατεύει από τα μικρά αρπακτικά ζώα και τα μεταφέρει σε μια άλλη πηγή κινδύνου. Τα θηλυκά τρέφονται τρομακτικά με τους απογόνους τους, αλλά παρ 'όλα αυτά πολλά γατάκια πεθαίνουν κατά τους πρώτους μήνες της ζωής.

Τα γατάκια μόλις πάνω από ένα μήνα βγαίνουν ήδη από το κρησφύγετο, παίζουν, ανεβαίνουν τα δέντρα και μισοί - αρχίζουν να τρώνε κρέας και από δύο μήνες πηγαίνουν στο κυνήγι με τη μητέρα τους και μένουν μαζί της για περίπου πέντε μήνες. Τα γατάκια μεγαλώνουν σχετικά γρήγορα και από το φθινόπωρο διαφέρουν ελάχιστα από τους ενήλικες και ξεκινούν μια ανεξάρτητη ζωή.

Νέες γάτες που κυνηγούν μόνο τον Αύγουστο είναι ένα κοινό φαινόμενο, ωστόσο παρατηρήθηκαν στα μέσα Ιουνίου (Καυκάσιος Αποθεματικό). Περιγράφεται πώς, στα Καρπάθια, με το χιόνι να πέφτει, το θηλυκό παίρνει τους απογόνους σε χαμηλότερα τοποθετημένα σημεία, όπου παραμένουν - το ένα μετά το άλλο, αλλά η ίδια επιστρέφει στην περιοχή της.

Τα αρσενικά δεν ενδιαφέρονται για τους απογόνους. Ωστόσο, παρατηρούνται παρατηρήσεις όταν άγριες γάτες (αρσενικά) έφεραν φαγητό στη λίμνη, αν και η γυναίκα κυνηγούσε το αρσενικό αν πλησίαζε πολύ κοντά στα γατάκια της.

Οι έγκυες και θηλάζουσες θηλυκές με γατάκια, που παρατηρούνται στο δεύτερο μισό του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, υποδεικνύουν δύο σκουπίδια ετησίως, αν και είναι πιθανό ότι το δεύτερο εμφανίζεται μόνο αν πεθάνει ο πρώτος.

Η γενετική εγγύτητα των δασών και των κατοικίδιων γατών σε ορισμένες συνθήκες αποτελεί προϋπόθεση για το σχηματισμό υβριδικών μορφών, η συχνότητα των οποίων αυξάνεται ανάλογα με το βαθμό ανθρωπογενών μετασχηματισμών των φυσικών οικοτόπων και τη διατάραξη της πληθυσμιακής δομής της δασικής γάτας. Ωστόσο, στις συνθήκες του Βορρά. Το πρόβλημα της γενετικής καθαρότητας του πληθυσμού της δασικής γάτας στον Καύκασο δεν είναι τόσο έντονο όσο στη Δυτική και Νότια Ευρώπη.

Λαμβάνοντας υπόψη τις επιθετικές σχέσεις μεταξύ των γατών κατά τη διάρκεια της διαδρομής, υπάρχει αμφιβολία για την πιθανότητα επιτυχούς ανταγωνισμού των εγχώριων αρσενικών, μικρότερων και ασθενέστερων, με άγριους. Από αυτό συμπεραίνεται ότι η υβριδοποίηση μπορεί να επηρεάσει μόνο τον τύπο των κατοικίδιων γάτων. Ωστόσο, όχι μόνο τα αρσενικά υπόκεινται σε άγρια ​​κατάσταση, αλλά προφανώς και τα θηλυκά επηρεάζονται εξίσου και οι απόγονοι των άγριων αρσενικών που εκτρέφονται σε ελεύθερες συνθήκες θα εξακολουθούν να ζουν με τον άγριο πληθυσμό, αναμιγνύοντας κάπως με αυτό.

Έτσι, αν η ίδια η δυνατότητα υβριδισμού μεταξύ μιας κατσικίσιας γάτας και μιας άγριας είναι απολύτως φυσική, οι απόψεις σχετικά με τις πραγματικές φυσικές της κλίμακες διαφέρουν σοβαρά.

Περίοδος / περίοδος αναπαραγωγής: Στην Ουκρανία και στον Καύκασο, η περίοδος συρρίκνωσης συμβαίνει το Φεβρουάριο-Μάρτιο, και σε πιο θερμές περιοχές μπορεί να ξεκινήσει τον Ιανουάριο και το Δεκέμβριο.

Εφηβεία: Τα θηλυκά γίνονται σεξουαλικά ώριμα στο δεύτερο έτος της ζωής, τα αρσενικά στην τρίτη.

Εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 2 μήνες (63-68 ημέρες).

Προγονικότητα: Αριθμός νεογέννητων - 1-7 (συνήθως 3-4)

Οι γάτες που εγκαθίστανται κοντά στην κατοικία μπορούν να τρώνε πουλερικά. Η δασική γάτα βλάπτει την καταστροφή των διαφόρων πτηνών πουλιών, αλλά μερικές φορές τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με μικρά τρωκτικά, τα τρώει σε μεγάλο αριθμό από ό, τι είναι προφανές όφελος. Στον Καύκασο, σε μέρη όπου υπάρχουν πολλοί φασιανοί και ποδηλάτες, είναι αναμφισβήτητα επιβλαβής επειδή καταστρέφει αυτά τα πολύτιμα πουλιά.

Η εμπορική αξία του δεν είναι μεγάλη. Αν και στα μέσα του ΧΧ αιώνα. ο αριθμός των γατών επηρεάστηκε από το κυνήγι - στη δεκαετία του '50. στον Βόρειο Καύκασο, συλλέχθηκαν μέχρι 5.000 δέρματα κάθε χρόνο. Στις σύγχρονες συνθήκες, το κυνήγι δεν αποτελεί σημαντικό περιοριστικό παράγοντα και, κατά κανόνα, δεν επικεντρώνεται. Η δασική γάτα πέφτει συχνά στις παγίδες και τις παγίδες που τοποθετούνται σε μαρίνες.

Οι τοπικές γάτες φέρουν μια σειρά ασθενειών που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο, όπως η λύσσα, ο πυρετός γάτας και αρκετές παρασιτικές λοιμώξεις.

Περιλαμβάνεται στο προσάρτημα 2 της σύμβασης CITES, προσάρτημα 2 της σύμβασης της Βέρνης.

Είναι προστατευμένο σε διάφορα αποθέματα (Καύκασος, Teberdinsky, κλπ.) Και τα αποθέματα βορειοανατολικά. Τον Καύκασο. Κατηγορία: 3 είναι ένα σπάνιο είδος με μικρό αριθμό και κοινό σε περιορισμένη περιοχή. Δεν έχουν αναπτυχθεί ειδικά μέτρα ασφαλείας. Το πρόβλημα της διατήρησης δασικής γάτας στη Ρωσία συνδέεται στενά με το πρόβλημα της εξορθολογισμού των δραστηριοτήτων υλοτόμησης στο Βορρά. Τον Καύκασο και τη διατήρηση μιας μοναδικής ζώνης φυλλοβόλων δασών.

Για διάφορους λόγους, η κύρια εκ των οποίων είναι η μείωση των δασών, σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η δασική γάτα έχει εξαφανιστεί. Ως εξαφανισμένο είδος, περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο της Λευκορωσίας, η διατήρησή του στη Λιθουανία είναι προβληματική. Στη Μολδαβία (που εκτιμάται στα μέσα της δεκαετίας του '80) παρέμειναν 60-70 άτομα. Στην Ουκρανία, έχει εξαπλωθεί πρόσφατα αρκετά ευρέως: σε όλο το Polesie, ειδικά στα δυτικά, στα Καρπάθια - σε υψόμετρα 1200-1400 μ. - και στη Transcarpathia, καθώς και στα νοτιοδυτικά κατά μήκος των χαμηλότερων περιοχών των ποταμών. Τώρα διατηρείται μόνο στα Καρπάθια Όρη (με 300-400 άτομα) και ενδεχομένως στο στόμιο του Δούναβη.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο αριθμός και η έκταση της καστανικής δασικής γάτας στη Ρωσία έχει μειωθεί πρωτίστως ως αποτέλεσμα της καταστροφής των φυσικών βιοτόπων. Η θέα εξαφανίστηκε στις κάτω περιοχές του ποταμού. Sulak (Dagestan), ο αριθμός των ανθρώπων στις ορεινές περιοχές μειώθηκε λόγω της συνεχιζόμενης καταστροφής των φυλλοβόλων δασών. Στους βέλτιστους βιότοπους, η πυκνότητα του πληθυσμού μπορεί να φθάσει τα 20-30 άτομα / km2, αλλά συνήθως δεν υπερβαίνει το 1-2. Η πυκνότητα του πληθυσμού των δασικών γατών στις συνθήκες του Καυκάσου υπόκειται σε διακυμάνσεις με περιόδους περίπου 2-3 ​​ετών, οι οποίες συνδέονται συνήθως με τη δυναμική του αριθμού των τρωκτικών που μοιάζουν με ποντίκια και με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (κρύες και χιονισμένες χειμώνες).

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον συνολικό αριθμό δασικών γατών στη Ρωσία. Στο Νταγκεστάν στα τέλη της δεκαετίας του '80. υπήρχαν περίπου 100 άτομα αυτού του είδους.

Αιχμαλωσία

Η δασική γάτα είναι ένα άγριο ζώο, αλλά χάρη στις προσπάθειες των κτηνοτρόφων εκτελείται η εκτροφή οικιακών ζώων προσαρμοσμένων σε περιορισμένο βιότοπο.

Τα γατάκια που γεννιούνται στην αιχμαλωσία δεν στερούνται φυσικής ελευθερίας και αυτοπεποίθησης, οπότε δεν υπάρχει λόγος να ελπίζουμε να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο ζώο που να φιλοξενεί και χωρίς χαρακτήρες.

Δασική γάτα αγαπά χώρο και δεν μπορεί να κρατηθεί στο διαμέρισμα

Για την κανονική διαβίωση στο σπίτι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • να εξοπλίσει σπίτιόπου η γάτα θα ξεκουραστεί και θα υποχωρήσει από το νοικοκυριό,
  • να εξοπλίσει τόπος σίτισης και πότης,
  • να δημιουργηθεί μια πολυεπίπεδη δομή στο δωμάτιο όπου θα μπορούσε να ανέλθει το κατοικίδιο ζώο,
  • επισκέπτεται τακτικά τον κτηνίατρο για συνήθεις επιθεωρήσεις και εμβολιασμούς,
  • ανάπτυξη ισορροπημένης διατροφής.

Ο περιορισμός του οικοτόπου στους τοίχους ενός μικρού διαμερίσματος θεωρείται ψευδαισθήσεις. Υπό ευνοϊκές συνθήκες, το κατοικίδιο ζώο ζει μέχρι 15 χρόνια.

Ο οικότοπος του ζωολογικού κήπου θεωρείται ασφαλέστερος και πιο άνετος, όπου διατίθενται ειδικές περιφράξεις με δέντρα και δομές για γάτες. Τα γεύματα σερβίρονται από τους εργαζόμενους στο πάρκο σε συγκεκριμένες ώρες, γεγονός που καταστρέφει το ένστικτο του κυνηγιού του αρπακτικού.

Οι βασικοί κανόνες για τη φροντίδα μιας δασικής γάτας δεν διαφέρουν πολύ από τις άλλες φυλές Fuzzies. Αλλά για να δημιουργήσετε ένα άνετο μικροκλίμα χωρίς αγάπη για το ζώο δεν λειτουργεί, ακόμα και αν σκεφτείτε την κατάσταση και το θέμα της διατροφής με τις ελάχιστες λεπτομέρειες.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org