Ζώα

Μικροσκοπικός βραχίονας - ένα μικροσκοπικό θηλαστικό

Pin
Send
Share
Send
Send


Prygunchiki - πολύ ενδιαφέροντα θηλαστικά με λεπτό κινητό proboscis και μακρύ πίσω πόδια. Ζουν αποκλειστικά στην Αφρική. Τα ζώα είναι αρκετά αρχαία, αλλά για πρώτη φορά στην επιστημονική βιβλιογραφία περιγράφηκαν μόνο στα μέσα του 19ου αιώνα. Μετά από άλλα 100 χρόνια, εμφανίστηκαν στον Τύπο αρκετές σύντομες σημειώσεις σχετικά με τη βιολογία τους και μόνο τις τελευταίες δεκαετίες η γνώση για τα jumpers έγινε εμπλουτισμένη και ο επιστημονικός κόσμος αναγνώρισε ότι οι jumpers είναι πραγματικά μοναδικοί.

Prygunchikovye, ή jumpers (Macroscelididae) - η οικογένεια των αφρικανικών θηλαστικών. Αρχικά, οι άλτες, μαζί με άλλα εντομοφάγα ζώα, ανατέθηκαν στην εντολή Insectivora, αργότερα κατατάχθηκαν ως απομακρυσμένοι συγγενείς των οπληφόρων, κατόπιν συνενώθηκαν με τους ηλίθιοι στην υποενότητα Menotyphla. Σήμερα, οι περισσότεροι βιολόγοι τις θεωρούν ανεξάρτητη μονοτυπική απόσπαση της Macroscelidea, κοντά σε τρωκτικά και λαγόμορφα. Ωστόσο, χάρη στις σύγχρονες ερευνητικές μεθόδους, όλο και περισσότεροι επιστήμονες τείνουν να πιστεύουν ότι η Macroscelidea, όπως οι ελέφαντες, οι δαίμονες, οι aardvores, οι χρυσοί θνητοί και οι tenreks, ανήκουν στον αρχαίο κλάδο των Αφρικανών θηλαστικών - στην υπερκρίτη Afroterei. Όλοι κατέβηκαν από έναν κοινό πρόγονο που ζούσε στην Αφρική περίπου 60 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Πού ζουν οι άλτες;

Αυτοί οι ημερήσιοι κάτοικοι ακραίων χώρων διαβίωσης βρίσκονται μόνο στην Αφρική (με εξαίρεση τη Δυτική Αφρική και τη Σαχάρα), όπου καταλαμβάνουν μια ποικιλία οικοτόπων. Ορισμένα είδη προτιμούν έρημους, στέπες ή σαβάνα, άλλοι - πέτρινες πεδιάδες θάμνων, τρίτο - βραχώδες σκώρο, τέταρτα - πυκνά δάση βουνών.

Τι μοιάζουν με τα μανίκια;

Εξωτερικά, οι άλτες μοιάζουν με μεγάλα ζέρμπα. Το μήκος του σώματος των ζώων μαζί με το κεφάλι, ανάλογα με το είδος, κυμαίνεται από 10 έως 30 cm, ζυγίζουν από 45 έως 500 γραμμάρια. Η ουρά των ζώων είναι μεγάλη, σχεδόν ίση με το μήκος του σώματος, καλυμμένη με κοντά μαλλιά. Η γούνα είναι παχιά και μαλακή, με διάφορες αποχρώσεις του γκρι και καφέ.

Λέγεται ότι ο Θεός, που δημιούργησε έναν βραχυκυκλωτήρα, φαινόταν να παίζει σε μετασχηματιστές: πήρε τα οπίσθια άκρα από ένα καγκουρό, το σώμα και την ουρά από έναν αρουραίο και μια proboscis από έναν ελέφαντα. Ορισμένα είδη έχουν επίσης μάγουλο σακουλάκια, όπως τα χάμστερ, με τους βραχίονες για την προμήθεια τροφίμων σε αυτά. Στην πραγματικότητα, ένας τέτοιος ασυνήθιστος συνδυασμός χαρακτηριστικών είναι μια πολύ κατάλληλη προσαρμογή των ζώων σε δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

Το πιο εκπληκτικό πράγμα για έναν βραχυκυκλωτήρα είναι, ίσως, ένα μακρύ λεπτό proboscis. Το ζώο μπορεί να το σηκώσει, να το χαμηλώσει και να το κάνει περιστροφική κίνηση. Μια τέτοια ασυνήθιστη μύτη βοηθά τον γεώτρηση να αισθάνεται τέλεια τα θύματα, τα σκουλήκια και άλλα ασπόνδυλα.

Τα επιμήκη οπίσθια πόδια με σχετικά ψηλά τακούνια μοιάζουν με άκρα καγκουρό. Παρόλο που οι άλτες στα άλματα δεν είναι τόσο ανεπτυγμένοι όσο στους ζέρμπα, πολλά είδη ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις, αναπηδώντας ελαφρά. Τα πίσω άκρα βοηθούν επίσης τα ζώα σε κίνδυνο - φεύγουν από τους εχθρούς με μεγάλα άλματα. Χάρη στα μακρά πόδια και το εκτεταμένο σύστημα των μονοπατιών, δεν είναι δύσκολο για έναν άλτης να αφήσει πολύ πίσω τους διώκτες του - φίδια και σαρκοφάγα θηλαστικά. Ωστόσο, η συνήθης μέθοδος μετακίνησης jumper - περπατώντας σε τέσσερα πόδια.

Όλοι οι άλτες έχουν μια μακρά γλώσσα που μπορούν να ξεφύγουν από την άκρη της μύτης και να τραβήξουν μικρά λεία στα στόματα τους.

Οι Hoopers είναι αρκετά καλοφτιαγμένα πλάσματα. Όταν λαμβάνονται με το χέρι, πολύ καλά αναπτυγμένα δόντια τους χρησιμοποιούνται πολύ σπάνια.

Διαθέτει jumpers στον τρόπο ζωής

Τα jumpers είναι κυρίως καθημερινά, δείχνοντας δραστηριότητα ακόμα και στις πιο καυτές ώρες. Αυτά είναι μόνο χερσαία ζώα.

Η διατροφή των jumpers αποτελείται από αράχνες, σκαθάρια, σαρανταποδαρούσες, μυρμήγκια, τερμίτες, γαιοσκώληκες, καθώς και φρούτα και σπόρους.

Τα ζώα έχουν καλά αναπτυγμένους οστικούς αδένες. Σε διάφορα είδη, μπορούν να εντοπιστούν στη ρίζα της ουράς, στο στήθος ή στα πέλματα των ποδιών. Το μυστικό των αδένων οσμών χρησιμοποιείται από τα ζώα όχι μόνο για την επικοινωνία με τους συγγενείς τους, αλλά και τους επιτρέπει να επισημάνουν το ταξίδι και να περιηγηθεί στο διάστημα.

Οι περισσότεροι jumpers μπορούν να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας ήχους. Ορισμένα είδη εκπέμπουν μπιπ, χτυπώντας τα πίσω πόδια τους στο έδαφος, άλλοι βάζουν τις ουρές τους στα απορρίματα. Αν πιάσετε έναν βραχυκυκλωτήρα, αυτό κάνει αιχμηρούς ήχους.

Ράβδος των προβομψών σκύλων

Τα γένη Proboscis σκυλιά (Rhynchocyon), που περιλαμβάνει 3 είδη, είναι τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας:

  1. Ο σκύλος με στίγματα (Rhynchocyon cirnei),
  2. Χρυσό σκύλο προβοσκίδας (Rhynchocyon chrysopygus),
  3. Peters proboscis ή κόκκινα μαλλιά proboscis (Rhynchocyon petersi).

Τα Proboscis σκυλιά ζουν στα δάση της κοιλάδας και των ορεινών δασών της Κεντρικής και Ανατολικής Αφρικής. Το μήκος του σώματος είναι κατά μέσο όρο 23-31 cm, βάρος 400-440 g.

Τα σκυλιά Proboscis συνήθως διατηρούνται σε ζεύγη. Κάθε ζευγάρι καταλαμβάνει έκταση 1600 έως 6000 τ.μ. Μολονότι η μονογαμία είναι χαρακτηριστική αυτών των ειδών, η αλληλεπίδραση εντός του ζεύγους είναι πολύ περιορισμένη. Το θηλυκό και το αρσενικό ξοδεύουν πολύ λίγο χρόνο μαζί. Μοιράζονται έναν κοινό χώρο και την προστατεύουν χωριστά: το αρσενικό εξασφαλίζει ότι οι άνδρες αλλοδαποί δεν εισβάλλουν στην επικράτεια, και η γυναίκα αποβάλλει τα ξένα θηλυκά.

Συνήθως κινούνται κατά μήκος ορισμένων μονοπατιών, τόσο κατά μήκος των δικών τους όσο και κατά μήκος του μονοπατιού που έχουν τα άλλα ζώα. Ενεργοποιήστε τη μέρα και περάστε τη νύχτα σε μια φωλιά φύλλων στο δάσος.

Η διατροφή αποτελείται κυρίως από μυρμήγκια και τερμίτες, τρώει πρόθυμα άλλα ασπόνδυλα. Τα χρυσά σκυλιά proboscis περνούν σχεδόν όλη την ημέρα αναζητώντας φαγητό. Όπως και οι nosukhs, το κάνουν με τη βοήθεια του μακρού κυλίνδρου. Άλλα είδη αυτού του γένους, εκτός από τη μύτη, χρησιμοποιούν επίσης τα εμπρόσθια όρια για την αναζήτηση τροφίμων, τα οποία έχουν τρία μακριές νύχια. Τα νύχια βοηθούν τα ζώα να σκάψουν μικρές κωνικές οπές στο έδαφος.

Ράουλα μακρυμάνικα

Το γένος Elephantulus περιλαμβάνει:

  1. Ο βραχυκυκλώνας (Elephantulus brachyrhynchus),
  2. Ο Ελεφαντής Jumper του Edward (E.edwardii),
  3. Ο βραχώδης ιός του ελέφαντα (E. rupestris),
  4. Σκουρόχρωμο ελεφαντόδοντο (E. fuscipes),
  5. Bouncer ελεφάντων Μπους (Ε. Intufi),
  6. Χρυσή ουρά βραχιόλι (E. myurus),
  7. Ο Ελεφαντής Jumper του Revual (E. revoili),
  8. Zamzebian ελεφαντόδοντο (E. fuscus),
  9. Βόρειος αφρικανικός ελέφαντας άλτης (E. rozeti),
  10. Κόκκινο ελεφαντόδοντο (E. rufescens).

Εκπρόσωποι αυτού του γένους δεν είναι μεγάλοι: μήκος σώματος - 10-14 cm, ουρά 10-16 cm, μάζα ζώων - 25-50 g.

Οι βόμβες με βότσαλα και βραχώδεις ελέφαντες ζουν κυρίως σε βράχια και βότσαλα στη Νότιο Αφρική, ο βόρειος αφρικανικός ελέφαντας που βρίσκεται σε ημι-άγονους ορεινούς οικότοπους στα ακραία βορειοδυτικά της Αφρικής, άλλα είδη αυτού του γένους κατοικούν στις στέπες και τις σαβάνες της Νότιας και Ανατολικής Αφρικής.

Φάτε κυρίως τα έντομα, τα φυτικά τρόφιμα καταλαμβάνουν ένα μικρό ποσοστό της διατροφής.

Βραχώδεις άλματα και θάμνοι θάμνων σκάβουν για καταφύγια ρηχά νερά σε αμμώδες έδαφος ή, εάν το έδαφος είναι στερεό, χρησιμοποιήστε τα τρωκτικά για αυτό το σκοπό.

Ένας σημαντικός ρόλος στη ζωή του ελεφάντου του κόκκινου ελέφαντα παίζεται από πεζοδρόμια, τα οποία είναι συνεχείς καθαρισμένες σήραγγες στο δάσος. Προκειμένου τα ζώα να τρέχουν με τη μέγιστη ταχύτητα κατά μήκος τους, οι διαδρομές πρέπει να διατηρούνται σε τέλεια καθαρότητα. Όταν το ζώο πρέπει να φύγει από ένα αρπακτικό ζώο, ακόμη και ένα μικρό υποκατάστημα μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο και να οδηγήσει σε θλιβερές συνέπειες, έτσι ώστε τα ζώα να μην ξεχνούν να καθαρίζουν τα ίχνη τους τακτικά. Περίπου το 30% των ημερήσιων ωρών κάθε μέρα σε άλτες παίρνει για να επιθεωρήσει το δίκτυο των μονοπατιών τους και να επαναφέρει τη σειρά - τα πεσμένα φύλλα, κλαδιά και άλλα ζώα συντρίμματα γρήγορα βάζουν στην άκρη τα μπροστινά πόδια.

Γέφυρα του δάσους

Το μόνο είδος του γένους (Petrodromus) είναι τετράπλευρο δάσκαλο (Petrodromus tetradactylus). Το είδος έχει μέσο μέγεθος: μήκος σώματος 16-22 cm, ουρά - 13-19 cm. Βρίσκεται σε υποτροπικά και τροπικά δάση, σε υγρές περιοχές βουνών και σαβάνων της Κένυας, Τανζανίας, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Αγκόλα κλπ.

Αυτό το είδος δεν φτιάχνει φωλιές, δεν καταφεύγει και δεν ζει σε βράχια. Όσο για το κόκκινο φλοιό ελέφαντα, τα μονοπάτια είναι μεγάλης σημασίας για αυτό το είδος.

Οικογενειακά θέματα

Αν και οι άλτες είναι διαφορετικοί και ζουν σε μια ποικιλία οικοτόπων, η σεξουαλική τους συμπεριφορά είναι παρόμοια. Οι χρυσές και βελούδινοι ώμους proboscis, τετράπλευροι, βραχώδεις και βραχυπρόθεσμοι jumper ζουν σε μονογαμικά ζευγάρια, αλλά περνούν λίγο χρόνο μαζί. Στους τροπικούς, οι άλτες φέρνουν τους απογόνους αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του έτους, και σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, η αναπαραγωγή γίνεται εποχική και συνήθως πέφτει στην υγρή περίοδο.

Ανάλογα με το είδος, η εγκυμοσύνη διαρκεί από 42 ημέρες (για τους χρυσούς proboscis σκύλους) έως 57-65 ημέρες (για τους κόκκινους ελέφαντες jumpers). Στο νεογνό, συνήθως βρέθηκαν 1-2 μωρά, και μόνο ο βόρειος Αφρικανός άλτης και ο στίβος σκύλος proboscis φέρνουν συχνά 3 μωρά το καθένα. Τα μωρά γεννιούνται ήδη καλυμμένα με γούνα και έχουν αναπτυχθεί καλά. Μόνο οι απόγονοι των μικρών ωροσκόπων περνούν τις πρώτες μέρες της ζωής στη φωλιά, άλλα είδη σχεδόν αμέσως μετά τη γέννηση αρχίζουν να ακολουθούν τη μητέρα παντού. Το θηλυκό φροντίζει τους απογόνους, κατά κανόνα μόνο, το αρσενικό την βοηθά λίγο. Ήδη στην ηλικία των 1,5 μηνών, οι άλτες φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα.

Υπό φυσικές συνθήκες, η ηλικία των jumpers δεν είναι αρκετά μεγάλη - κατά μέσο όρο 2,5-3 χρόνια, στην αιχμαλωσία ζουν λίγο περισσότερο.

Διατήρηση στη φύση

Το χρυσό σκυλί proboscis, ο σκύλος Peters proboscis, ο επαναστατικός ελέφαντας άλτης, βρίσκονται σε κατάσταση που προκαλεί φόβους. Το σκύψιμο σκυλάκι προβοσκίδας, ο βραχυπρόθεσμος βραχυκυκλωτήρας, ο ελαφρύς βραχίονας Edward και ο βραχώδης βραχίονας ελέφαντα είναι ευάλωτοι. Τα χρυσά σκυλιά proboscis και τα τετράπυρα δασικά άλματα στις ακτές της Κένυας αλιεύονται και χρησιμοποιούνται ως τρόφιμα.

Αλλά το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου των πληθυσμών των jumpers απειλούνται από την αποψίλωση των δασών. Θα είναι μια φοβερή απώλεια εάν μετά από 50 εκατομμύρια χρόνια της ύπαρξής της, εξαιτίας της καταστροφής των οικοτόπων τους, οι άλτες θα εξαφανιστούν από το πρόσωπο της γης.

Κοινωνική συμπεριφορά

Τα ζώα είναι ενιαία, τα ζευγάρια σχηματίζονται πάντα μόνο για την περίοδο ζευγαρώματος. Εάν το ζευγάρι δεν καταρρεύσει, τότε υπάρχει πάντα ένας λόγος για αυτό - για παράδειγμα, το μικρό μέγεθος των επιμέρους αγροτεμαχίων, η έλλειψη καταφυγίων ή τα περιορισμένα αποθέματα ζωοτροφών. Αλλά ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι άλτες ζουν στην ίδια επικράτεια, δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να ονομαστεί ένα σύστημα λανθάνουσας συνεργασίας: δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ ατόμων, ο καθένας ζει μόνος του

Ιστορικό ζωής στο ζωολογικό κήπο

Η εμπειρία του περιεχομένου του bouncer δείχνει ότι πρέπει να υπάρχει ένα σημείο θερμότητας στο σύστημα θέρμανσης των ορνιθών. Αυτό το μέρος κάτω από τη λάμπα χρησιμοποιείται ενεργά από τα ζώα. Ο αέρας πρέπει να είναι στεγνός. Το ημερήσιο σιτηρέσιο πρέπει να περιέχει μια ποικιλία ζωοτροφών, καθώς τα ζώα τρώνε λίγο, αλλά κάθε φορά ένα διαφορετικό φαγητό.

Jumper μπορείτε να δείτε στο περίπτερο της έκθεσης του περιπτέρου "Night World", όπου χύνεται αμμώδες έδαφος και κλάδους στην ανώτερη βαθμίδα. Οι άλτες ελέφαντα ζουν μαζί με την αφρικανική κοιλιά. Δεδομένου ότι τα ζώα χρησιμοποιούν διαφορετικές βαθμίδες των πτηνών, συναντώνται καλά. Προηγουμένως, οι άλτες πήραν επίσης καλά με ριγέ ποντίκια και δεν υπήρξε επιθετικότητα μεταξύ των ζώων.

Οι τροφοδότες στο κυνήγι βρίσκονται στο σκουπίδια σε ειδικά εξοπλισμένα γλάστρες. Η καθημερινή διατροφή των jumpers περιλαμβάνει έντομα, φρούτα, τεμαχισμένα καρότα, τυρί cottage, ένα δροσερό αυγό, θρυμματισμένα καρύδια, πράσινα (μαρούλι, πικραλίδες, λάχανο), παιδικές τροφές. Το νερό αναγκαστικά δίνεται σε αφθονία. Ενώ τρώτε μπερδεμένα λίγο, θα πρέπει πάντα να έχουν φρέσκο ​​φαγητό.

Επί του παρόντος, ο ζωολογικός κήπος δεν εκπροσωπείται στην έκθεση.

Ερευνητικές εργασίες με το είδος αυτό στο ζωολογικό κήπο της Μόσχας

1. G.V. Vakhrusheva, Ι.Α. Alekseicheva, OG Ilchenko, 1995 "Μικροί βραχίονες ελεφάντων: φύλαξη και εκτροφή σε αιχμαλωσία, η εμπειρία της τεχνητής διατροφής των μικρών παιδιών", Επιστημονική έρευνα σε ζωολογικά πάρκα, τεύχος 5

2. S.V. Popov, A.S. Popov, 1995 "Η μεταβολή των συνθηκών του περιεχομένου επηρεάζει τη συμπεριφορά των μικρών ακροατών του ελέφαντα (Macroscelides proboscideus); Επιστημονική έρευνα σε ζωολογικά πάρκα, τεύχος 5

3. A.S. Popov, 1997 "Ορισμένες ιδιαιτερότητες της συμπεριφοράς των βραχυπρόθεσμων ελαφρών αλόγων (Macroscelides proboscideus) στην έκθεση του ζωολογικού κήπου της Μόσχας", Επιστημονική έρευνα σε ζωολογικά πάρκα, τεύχος 9

4. S.P. Sapozhnikova, OG Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, 1997 "Φυσιολογικά βάρη των βραχυχρόνιων βραχιόνων ελεφαντόδοντου (Macroscelides proboscideus) σε συνθήκες δουλείας", Επιστημονική έρευνα σε ζωολογικά πάρκα, τεύχος 9

5. S.V. Popov, O.G. Ilchenko, E.Yu. Olekhnovich, 1998 "Ζωική Δραστηριότητα στη Νυχτερινή Παγκόσμια Έκθεση", Επιστημονική Έρευνα στα Ζωολογικά Πάρκα, τεύχος 10

6. S.P. Sapozhnikova, OG Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, 1998 "Η συμπεριφορά των βραχυπρόθεσμων μανδύων ελεφαντόδοντου κατά το σχηματισμό ζευγών", Επιστημονική έρευνα σε ζωολογικά πάρκα, τεύχος 10

7. O.G. Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, 1999 "Δυναμική της καθημερινής δραστηριότητας της οικογενειακής ομάδας των βραχυπρόθεσμων ιππαστών ελέφαντα (Macroscelides proboscideus), Επιστημονική έρευνα σε ζωολογικά πάρκα, τεύχος 11

8. O.G. Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, S.R. Sapozhnikova, 2003 "Αναπαραγωγή μικρών ακροατών αλόγων (Macroscelides proboscideus) στο ζωολογικό κήπο της Μόσχας", Επιστημονική έρευνα σε ζωολογικά πάρκα, τεύχος 16

Εξωτερική περιγραφή του βραχυκυκλώνα

Ο βραχυπρόθεσμος βραχυκυκλωτήρας έχει το μικρότερο μέγεθος μεταξύ ολόκληρης της οικογένειας των jumper. Το μήκος του σώματος του δεν είναι μεγαλύτερο από 12,5 εκατοστά.

Αλλά η ουρά των ζώων αυτών είναι αρκετά μεγάλη. Το μήκος του κυμαίνεται από 9,7 έως 13,7 εκατοστά. Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι η εμφάνιση του βραχυπρόθετου jumper είναι χαρακτηριστική για τα μέλη της οικογένειας στην οποία ανήκει.

Βραχυπρόθεσμος βραχυκυκλωτήρας (Macroscelides proboscideus).

Το χαρακτηριστικό λεπτό ρύγχος του βραχυπρόθεσμου βραχυκυκλωτήρα είναι εξαιρετικά εκτεταμένο. Σε σύγκριση με άλλα άλματα, τα αυτιά του ζώου στρογγυλεύονται πολύ πιο δυνατά και κάπως μικρότερα από ό, τι σε άλλους εκπροσώπους αυτού του γένους.

Το πρώτο δάκτυλο στα οπίσθια πόδια έχει ένα νύχι και είναι μικρό σε μέγεθος. Το παλτό είναι μαλακό, παχύ και αρκετά μακρύ.

Το άνω μέρος του σώματος είναι πορτοκαλί-κίτρινο, ανοιχτό γκρι, ανοιχτό βρώμικο κίτρινο, αμμώδες καφέ ή μαύρο. Η κοιλιά είναι συνήθως λευκό ή γκριζωπό.

Ο βραχυπρόθεσμος βραχυκυκλωτήρας, σε αντίθεση με άλλα μέλη της οικογένειας, δεν διαθέτει τους χαρακτηριστικούς λαμπρούς δακτυλίους γύρω από τα μάτια.

Το θηλυκό του βραχυπρόθεσμου βραχίονα έχει τρία ζεύγη θηλών και το κρανίο του διακρίνεται από εξαιρετικά μεγάλα βαρέλια ακουστικής ακοής. Η οδοντική φόρμουλα αυτών των bouncer είναι 40. Είναι ενδιαφέρον ότι ο ανώτερος κοπτήρας αυτού του τρωκτικού είναι σχετικά μικρός. Φωτεινά δαχτυλίδια γύρω από τα μάτια, χαρακτηριστικά των άλλων jumpers, απουσιάζουν. Η ουρά είναι πολύ καλυμμένη και έχει μια ξεχωριστή οσμηρή αδένα στην κάτω πλευρά της.

Μικρός τρόπος ζωής

Οι βραχυπρόθεσμοι γερανοί κατοικούν στις ημι-ερήμους και τις σαβάνες του νοτιοδυτικού τμήματος της Νότιας Αφρικής, που κατοικούν σε χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Νότια Μποτσουάνα και η Ναμίμπια. Η συνολική περιοχή διανομής του βραχυπρόθεσμου γερανού είναι πάνω από μισό εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το Prygunchik εγκαθίσταται σε σαβάνες θάμνων και ημι-ερήμους.

Τα βραχυπρόθεσμα jumper είναι κυρίως καθημερινά και ζουν και είναι ενεργά ακόμα και στις ζεστές ώρες της ημέρας. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή, αυτά τα ζώα αγαπούν να πάρουν λουτρά σκόνης ή bask στον ήλιο. Η αλλαγή του καθεστώτος καθημερινής δραστηριότητάς σας και η αναζήτηση τροφής κατά τη διάρκεια του λυκόφωτου χεριού ενός βραχυπρόθεσμου βραχυκυκλωτήρα μπορεί να αποτελεί απειλή μόνο από τους φυσικούς εχθρούς του, μεταξύ των οποίων και τα κυριότερα είναι τα διάφορα αρπακτικά πουλιά. Σε αυτή την περίπτωση, δείχνοντας δραστηριότητα σε ώρα λυκόφως, ο βραχυπρόθεσμος βραχυκυκλωτήρας θα κρυφτεί στη βλάστηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ως καταφύγιο, κατά κανόνα, επιλέγουν άδειο λαγουδάκι που έχει απομείνει μετά από άλλα τρωκτικά.

Ο τρόπος ζωής του βραχυπρόθεσμου γερανού, το ζώο είναι επίσης ενεργό στις ζεστές ώρες της ημέρας, όταν θερμαίνεται από τον ήλιο ή παίρνει τα λουτρά σκόνης.

Ωστόσο, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι ο βραχυπρόθεσμος γεράκι είναι σε θέση να ζει μόνο στα σπίτια άλλων ανθρώπων. Αν δεν βρεθεί κανένα κατάλληλο διαμέρισμα, μπορεί να σκάψει μια τρύπα ο ίδιος. Σε κάθε περίπτωση, στο αμμώδες έδαφος το κάνουν πολύ καλά. Επίσης, θέλουν να σκάψουν μικρά κοντά σε θάμνους, ειδικά στις ρίζες τους.

Κατά κανόνα, τα βραχυπρόθεσμα jumper οδηγούν έναν μοναχικό τρόπο ζωής και, ζώντας σε φυσικές συνθήκες, προτιμούν να μένουν μόνοι. Και μόνο στην εποχή ζευγαρώματος, συνδυάζονται σε ζεύγη. Η συνολική έκταση που καταλαμβάνει ο βραχυκυκλωτήρας είναι συνήθως ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Ως καταφύγιο για ένα άλτης είναι κενές τρύπες τρυπάνι ή αυλάκια που σκάφη από τον ίδιο τον γεράκι σε αμμώδες έδαφος.

Ένα μικρό υπόβαθρο του βραχυπρόθεσμα jumper

Η ιστορία της μελέτης αυτού του είδους θυμίζει κάπως ένα αστείο. Μόνο όχι σε κατάσταση ζωής, αλλά επιστημονική.

Το Springboks καταναλώνει μια μικρή ποσότητα φυτικών τροφίμων - βλαστοί φυτών, ρίζες και μούρα.

Όταν το ζώο αυτό ανακαλύφθηκε στο νότο της αφρικανικής ηπείρου, οι βιολόγοι προσπάθησαν αμέσως να καθορίσουν ποιος ήταν, πράγμα που ήταν μια φυσική επιθυμία. Αλλά ποιος μοιάζει; Σε γενικές γραμμές, κανένας άλλος, εκτός από άλλα τέτοια jumpers. Поначалу короткоухого прыгунчика отнесли к отряду насекомоядных, посчитав, что они являются близкими родственниками ежей, землероек и кротов. Однако спустя некоторое время ученые мужи, внимательно присмотревшись к этому млекопитающему, «одумались» и, приглядевшись к некоторым чертам внутренней организации короткоухого прыгунчика, решили, что больше всего он похож, как это ни дико звучит, на примата! Вслед за этим, было высказано предложение объявить прыгунчиков примитивными представителями отряда приматов.

Οι βραχυπρόθεσμοι μύτες κρατούνται κυρίως μεμονωμένα και μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου ζευγαρώματος - σε ζευγάρια.

Οι παλαιοντολόγοι δεν έμειναν στην άκρη και πρότειναν ότι οι άλτες δεν είναι πρωτεύοντα για τον απλό λόγο ότι είναι στενοί συγγενείς των αρχαίων οχημάτων. Έτσι, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο άλτης κατάφερε να επισκεφτεί έναν συγγενή και σκαντζόχοιροι, μαϊμούδες και άλογα. Αυτή η αβεβαιότητα προφανώς δεν ευχαριστούσε τον επιστημονικό κόσμο και οι επιστήμονες που κρατούσαν διαφορετικές απόψεις αποφάσισαν να χωρίσουν αυτά τα αστεία ζώα σε ξεχωριστή αποσύνδεση που ανήκε μόνο σε αυτούς, η οποία έλαβε τη λατινική ονομασία Macroscelidae.

Αναπαραγωγή βραχυπρόθεσμου βραχυκυκλωτήρα

Στις φυσικές συνθήκες της ζωής, οι βραχυπρόθεσμοι μύτες οδηγούν έναν μοναχικό τρόπο ζωής, παρά το γεγονός ότι σε συνθήκες αιχμαλωσίας, προτιμούν ένα ζευγάρι του τρόπου ζωής. Η περίοδος αναπαραγωγής συνεχίζεται τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Η διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι περίπου 56-61 ημέρες. Στο τέλος αυτής της περιόδου, η γυναίκα γεννά δύο νέους ή, σπανιότερα, ένα. Τα θηλυκά δεν είναι ικανοποιημένα με τις φωλιές για τη γέννηση, και οι απόγονοι γεννιούνται σε ένα κανονικό βουνό ή καταφύγιο.

Τα μικρά παιδιά γεννιούνται καλά, καλύπτονται με τα μαλλιά και με ανοιχτά μάτια. Μόλις λίγες ώρες μετά τη γέννηση, είναι σε θέση να τρέξουν.

Για πρώτη φορά, το θηλυκό ταΐζει τον νεαρό με γάλα αμέσως μετά τη γέννησή του. Επιπλέον, αν γεννιούνται δυο μικρά, τότε η σίτιση του πρώτου μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τη γέννηση του δεύτερου. Τα χαζομένα παιδιά πηγαίνουν σε ένα από τα καταφύγια, όπου κάθονται ήσυχα. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή τη στιγμή, οι γονείς δεν ενδιαφέρονται πολύ για τους απογόνους τους, επιδίδονται σε μια ταραχώδη σχέση αγάπης. Και στη συνέχεια, συνεχίζουν να συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο, ζώντας σχεδόν αποκλειστικά για δικούς τους λόγους και σαν να ξεχνάμε ότι έχουν απόγονα.

Όσο για τα παιδιά, σχετίζονται με τέτοια γονική απροσεξία που γίνεται τέλεια και κάθεστε δίπλα στο σπίτι, αφήνοντας μόνο περιστασιακά το καταφύγιο, εξερευνώντας τον περιβάλλοντα χώρο και δοκιμάζοντας τα ενήλικα τρόφιμα. Όσον αφορά τους γονείς τους, χρησιμοποιούν άλλα καταφύγια για ξεκούραση. Και αν στη διαδικασία της κίνησης μέσα στο χώρο σκοντάφτουν τους νέους τους, τότε μην τους δώσετε καμία προσοχή.

Η περίοδος αναπαραγωγής του βραχυπρόθεσμου γερανού εμφανίζεται τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, πιο κοντά στο τέλος της ημέρας, η μητέρα, σαν να υπενθυμίζει ότι έχει πραγματικά παιδιά και πηγαίνει στο σπίτι για να εκτελεί τα καθήκοντα που εκχωρούνται από τη φύση, σπεύδοντας βιαστικά να εκπαιδεύσει τη νεολαία.

Ταυτόχρονα, μπορεί να αρπάξει τα δόντια οποιουδήποτε από το παιδί της, ο οποίος έρχεται πρώτα σε αυτήν, μετά από τον οποίο τον τράβηξε στο καταφύγιο, και συχνά όχι εκείνος που επέλεξαν οι ίδιοι οι ίδιοι.

Όταν ένας μικρός άλτης βρίσκει τον εαυτό του σε ένα άγνωστο νιφάδα, αμέσως τρέχει μακριά από εκεί και συνήθως συναντά τη μητέρα του, η οποία τραβάει ήδη ένα άλλο cub. Στη συνέχεια η κατάσταση επαναλαμβάνεται και τα παιδιά αλλάζουν θέσεις αρκετές φορές.

Το θηλυκό δεν προστατεύει τους απογόνους, επιστρέφοντας σε αυτό μόνο μία φορά την ημέρα για να τρέφονται με γάλα.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι στη διαδικασία μεταφοράς τέτοιων απογόνων, η γυναίκα εμφανίζει σπάνιο ενθουσιασμό και αυτό το «καρουσέλ» συνεχίζει μέχρι να κουραστούν και να εγκαταλείψουν τα κουτάβια.

Μετά από αυτό, το δεύτερο στάδιο ξεκινάει στη ζωή των νέων και αν νωρίτερα η γυναίκα δεν έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον γι 'αυτούς, τώρα όλες οι προσπάθειες των μικρών παιδιών να εγκαταλείψουν το καταφύγιο που επέλεξε η μητέρα για τους απογόνους τους είναι αυστηρά κατασταλμένοι από τον άγρυπνο γονέα. Αληθινή, αφού η γυναίκα ανακαλύψει ότι έχει βάλει τα πράγματα σε τάξη σε αυτό το θέμα, αμέσως μεγαλώνει κρύο σε αυτή την εκπαιδευτική πτυχή που χρησιμοποιούν τα παιδιά της αμέσως.

Στη φύση, η διάρκεια ζωής ενός βραχυπρόθεσμου γερανού είναι μικρή - 1-2 χρόνια, σε αιχμαλωσία - μέχρι 3 χρόνια.

Μετά από αυτό, η μητέρα έχει την ακόλουθη "λύση-ιδέα" - τη διατροφή των μωρών. Αρχίζει να πλησιάζει τα μικρόβια και χτυπά απαλά τη μύτη της στις πλάτες τους. Ο κύβος παίρνει αυτό ως σήμα για να αρχίσει να τρώει και ψάχνει για θηλή μιας μητέρας, η οποία βρίσκεται κάτω από το χέρι της. Η μητέρα παίρνει τη στάση που είναι χαρακτηριστική της σίτισης - κάθεται, παίρνοντας το πρόσθιο πόδι στην άκρη. Στη συνέχεια, το δεύτερο cub έρχεται επάνω σε αυτό και, έχοντας βρει την άλλη θηλή, λαμβάνεται επίσης για την πρόσληψη τροφής. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, το θηλυκό κάθεται με τα πόδια μακριά.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του μικρού κρανίου του βραχυπρόθεσμου βραχίονα είναι τα μεγάλα τύμπανα ακοής.

Μερικές φορές, όταν οι νεαροί τρέφονται, αρχίζουν να γεμίζουν αρκετά τις γωνίες του στόματος της μητέρας και να τους μασάζουν με τα πόδια τους. Σύντομα η μητέρα συναινέσει στις λεηλασίες των απογόνων, ανοίγει το στόμα της, και τα παιδιά αρχίζουν να καταβροχθίζουν το φαγητό που βγαίνει από τη μητέρα. Έχοντας λάβει μια τέτοια θεραπεία, οι μικροί βραχυπρόθεσμοι jumper μετακινούνται σε έναν υπνάκο απόγευμα, και η μητέρα επιστρέφει στην επιχείρηση της. Δύο ώρες αργότερα, η τροφοδοσία των μικρών παιδιών επαναλαμβάνεται ξανά. Κατά τη διάρκεια μιας νύχτας, η μητέρα-πηγή τροφοδοτεί τους απογόνους του τέσσερις έως πέντε φορές. Με την άνοδο του ήλιου, η γυναίκα πάλι πιστεύει ότι είναι απόλυτα απαλλαγμένη από τη φροντίδα της μητέρας μέχρι το βράδυ. Όσο για τη συμπεριφορά του αρσενικού, δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τους απογόνους του καθόλου.

Καθώς μεγαλώνουν οι απόγονοι, η γυναίκα παύει να εξασφαλίζει ότι οι νέοι δεν αφήνουν το καταφύγιο τους, σταματά να τις μεταφέρουν και όλο και πιο συχνά παραλείπουν τη σίτιση. Σύντομα, για να πάρει το γάλα της μητέρας, θα πρέπει να καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες μικροί βραχυπρόθεσμοι γερανοί. Στο τέλος, το θηλυκό θα ταΐσει τα μικρά παιδιά μία φορά την ημέρα.

Καθώς οι νέοι μεγαλώνουν, η μητέρα τους αρχίζει να αντιμετωπίζει τους απογόνους τους όλο και πιο δροσερά και "τρέχει μακριά από το σπίτι".

Περίπου την εικοστή μέρα της ζωής (αλλά όχι νωρίτερα από το δέκατο έκτο και το αργότερο από το εικοστό πέμπτο), τα παιδιά εγκαταλείπουν το καταφύγιο και αρχίζουν την ενήλικη ζωή. Τα ζώα φθάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα περίπου την σαράντα τρίτη ημέρα της ζωής.

Κατάσταση πληθυσμού βραχυκυκλώνα

Το 1996, βραχυπρόθεσμα jumper εισήχθησαν στον λεγόμενο Κόκκινο κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, που έλαβε το καθεστώς "ευάλωτων ειδών". Αλλά επτά χρόνια αργότερα, αυτή η απόφαση αναθεωρήθηκε και η κατάσταση του άλτης ορίστηκε ως "ένα είδος κινδύνου". Αυτή η αναθεώρηση της απόφασης οφείλεται στο γεγονός ότι, παρά το γεγονός ότι η πυκνότητα του πληθυσμού αυτών των ζώων είναι πολύ μικρή, τα εδάφη που καταλαμβάνουν τα είδη αυτά είναι πολύ μεγάλα.

Γένος: Macroscelides Smith A., 1829 = Μικροσάκοι βραχυχρόνια

Είδος: Macroscelides proboscideus Shaw = Βραχυπρόθεσμος [απλός ελεφαντόδοντος] άλτης, ελέφαντας

Είδος βραχυκυκλωμάτων= Macroscelides A. Smith, 1829

Στο γένος μόνο είδη: βραχυπρόθεσμα jumper -Macroscelides proboscideus Shaw, 1800.

Τα μεγέθη είναι μικρά (τα μικρότερα στην οικογένεια). Το μήκος του σώματος είναι 9,5-12,4 εκ. Το μήκος της ουράς είναι 9,7-13,7 εκ. Η εμφάνιση είναι χαρακτηριστική για την οικογένεια. Το λεπτό ρύγχος είναι πολύ επιμηκυμένο, τα αυτιά είναι σχετικά μικρότερα και πιο στρογγυλεμένα από ότι σε άλλα γένη των jumper. Το πρώτο δάκτυλο στα πίσω άκρα είναι μικρό και έχει νύχι. Το παλτό είναι μακρύ, παχύ και απαλό. Στο πάνω μέρος του σώματος είναι αμμώδες-καφέ, χλωμό-βρώμικο κίτρινο, ανοιχτό γκρι, πορτοκαλί-κίτρινο, μερικές φορές μαύρο, στο κοιλιακό λευκό ή γκριζωπό. Οι θηλές 3 ζεύγη. Το κρανίο έχει πολύ μεγάλα οστεώδη ακουστικά τύμπανα. Οδοντικός τύπος = 40. Ο άνω κοπτήρας είναι σχετικά μικρός.

Οι κάτοικοι καλύπτονται από πεδιάδες πυκνών θάμνων με αμμώδη εδάφη. Η δραστηριότητα είναι κυρίως καθημερινή και συχνά στις ζεστές ώρες της ημέρας. Το άσυλο χρησιμεύει ως λαγούμια, τα οποία το ζώο σκάβει συνήθως στις ρίζες των θάμνων, λιγότερο συχνά παίρνει τους ξένους. Διατηρείται μόνος ή σε ζεύγη. Τροφοδοτεί τα έντομα, κυρίως τα μυρμήγκια και τους τερμίτες, καθώς και μερικά φυτικά αντικείμενα: ρίζες, μούρα. Τα νεογέννητα μικρά είναι σχετικά μεγάλα, ανοιχτά τα μάτια, το σώμα καλύπτεται με τα μαλλιά.

Βρίσκεται στη Νότιο Αφρική (Cape Province) και στη Νοτιοδυτική Αφρική.

Στη νότια Αφρική, ζωντανά θαυμάσια ζώα - βραχυπρόθεσμα ιωδοφόρα (Macroscelides proboscideus). Τι τους αρέσει; Ναι, κανείς. Στους jumper! Προηγουμένως, είχαν ανατεθεί στην ομάδα των εντομοκτόνων, λαμβάνοντας υπόψη τους στενούς συγγενείς των σκωληκοειδών, των σκουλών και των σκαντζόχοιρων. Αλλά τότε οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι σε πολλές πτυχές της εσωτερικής οργάνωσης οι άλλοι είναι σαν. πρωτεύοντα! Και πρότειναν να τους δηλώσουν πρωτόγονοι εκπρόσωποι αυτής της αποσπάσεως. Και οι παλαιοντολόγοι έχουν προτείνει ότι οι βραχυκυκλωτήρες στη δομή τους είναι κοντά στους αρχαίους προγόνους των οπλών ζώων. Υποστηρικτικά, οι υποστηρικτές των διαφόρων απόψεων υιοθέτησαν μια «Σολωμονοϊκή» απόφαση - να κατανείμουν τους bouncer jumpers σε μια ξεχωριστή αποσύνδεση που έλαβε το λατινικό όνομα Macroscelidae *.

Εμείς άλματα στο ζωολογικό κήπο της Μόσχας πριν από λίγα χρόνια. Μια ματιά σε αυτά ήταν αρκετή για να εξασφαλίσει μια καλή διάθεση. Κρατήστε τον εαυτό σας - το σώμα, το μέγεθος και το σχήμα που μοιάζουν με ένα αυγό κοτόπουλου, κάπου στην περιοχή της υποτιθέμενης μέσης - σχετικά μεγάλα στρογγυλά αυτιά, μπροστά - ένα προβοσκίδα που κινείται όλο το χρόνο, πίσω - μια ραφή "ραμμένη" είναι σαφώς ψηλή. Και όλα αυτά διατηρούνται σε λεπτά πόδια - μακρύ πίσω και κοντό μπροστά. Για να συντονίσουν τις κινήσεις των διαφόρων μεγέδων άκρων τους, οι άλτες συχνά κινούνται σε τρία πόδια, πιέζοντας ένα οπίσθιο πόδι. Και αν το ζώο σκέφτεται να ξύσει το αυτί με ένα πόδι, μπορεί να τελειώσει με δάκρυα - το πόδι θα κολλήσει στην πλάτη και μπορεί να απελευθερωθεί μόνο πέφτοντας στην πλευρά του. Με μια λέξη, «το θηρίο που δεν υπάρχει».

Αρχικά, οι άλτες μας ενθουσιάστηκαν - πήγαν αρκετά εύκολα σε ζευγάρια και σύντομα γεννήθηκαν τα πρώτα μωρά. Για τέτοια μικρά ζώα (μήκους μόνο 11 cm), η εγκυμοσύνη των jumpers είναι πολύ μεγάλη - δύο μήνες. Γένουν μόνο ένα ή δύο μωρά, αλλά μεγάλα. Ένα είδος μικρών αντιγράφων των γονέων, αμέσως στη γούνα, με ανοιχτά μάτια και μάλλον ευκίνητα.

Τα πρώτα μας μικρά έχουν αυξηθεί με ασφάλεια. Και τότε το πρόβλημα άρχισε. Τα θηλυκά το ένα μετά το άλλο άρχισαν να αρνούνται να ταΐσουν τα παιδιά τους. Και εμείς, οι εργαζόμενοι του ζωολογικού κήπου, έπρεπε να γίνουμε γονείς γονείς με 8-10 g ψίχουλα. Περιττό να πούμε πόσο ενοχλητικό ήταν αυτό! Για τις πρώτες μέρες τις τροφοδοτούσαμε κάθε 2 ώρες, κάνοντας ένα 4ωρο διάλειμμα μόνο τη νύχτα. Στη συνέχεια, ο αριθμός των ζωοτροφών μειώθηκε σταδιακά. Αλλά τελικά, δεν είχαμε καμία εμπειρία και ιδέα για το τι περιλαμβάνεται στο σύμπλεγμα των γονικών ευθυνών αυτού του κακοσχεδιασμένου είδους! Ως εκ τούτου, μακριά από πάντα η νοσηλευτική τελείωσε με επιτυχία. Και κάθε φορά υπήρχε η αίσθηση ότι χάσατε κάποιον κοντά. Δεν υπάρχουν επιχειρήματα λόγου, τα οποία, όπως λένε, αξίζει να γίνουν τόσο αναστατωμένα εξαιτίας του "μικρού ποντικιού", δεν βοήθησαν. Φυσικά, αυτά τα ζώα που μεγάλωναν, υποστήριζαν το πνεύμα μας, αλλά καταλάβαμε ότι θα τελειώσει άσχημα. Η πρακτική δείχνει ότι κανένα είδος δεν μπορεί να διατηρηθεί με τεχνητή σίτιση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν κατηγορήσαμε τις "απρόσεκτες" μητέρες - καταλάβαμε ότι δεν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε αποδεκτές συνθήκες για τους jumper. Ως εκ τούτου, όλη την ώρα πειραματίζεται, προσπαθώντας να κάνει τη ζωή των κατοικίδιων ζώων μας πιο άνετα. Και οι προσπάθειές μας δεν ήταν μάταιες - οι γυναίκες τελικά «θυμούνται» τις γονικές ευθύνες τους και αφαιρούν αυτό το δύσκολο βάρος από τους ώμους μας.

Τώρα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τις "κανονικές" σχέσεις στην οικογένεια των jumpers. Πρέπει να πω ότι ήταν κάπως απροσδόκητες για εμάς.

Την πρώτη φορά που το θηλυκό τρέφει τον μόσχο αμέσως μετά τη γέννησή του - αν γεννιούνται τα δίδυμα, η σίτιση του πρώτου παιδιού μπορεί να συμβεί ταυτόχρονα με τη γέννηση του δεύτερου παιδιού. Παιδιά που τρέφονται καλά πηγαίνουν σε ένα από τα καταφύγια και κάθονται ήσυχα εκεί. Αυτή τη στιγμή, οι γονείς δεν είναι μέχρι τα αδέλφια - όχι x αναπτύσσει έναν ταραχώδη ειδύλλιο. Αλλά στο μέλλον σχεδόν για όλη την ημέρα, τα ενήλικα ζώα ζουν για τον εαυτό τους, σαν να ξεχνούν την ύπαρξη παιδιών. Αυτοί, με τη σειρά τους, αντιμετωπίζουν αυτό εντελώς ήρεμα - κάθονται δίπλα-δίπλα στο σπίτι, αφήνοντας μερικές φορές το καταφύγιο, εξερευνώντας το χώρο και δοκιμάζοντας το φαγητό των ενηλίκων. Τα ενήλικα ζώα ανάπαυσης χρησιμοποιούν άλλα μη καταληκτικά καταφύγια. Αν αυτή τη στιγμή σκοντάφτουν τα παιδιά τους, τότε τα αντιμετωπίζουν απλώς ως έπιπλο.

Αλλά αργά το απόγευμα, περίπου στις 5 μ.μ., η γυναίκα "θυμάται" ότι έχει κάποια καθήκοντα στη νεότερη γενιά και αναλαμβάνει την εκτροφή των παιδιών. Αγκαλιάζει ένα παιδί που μπαίνει κάτω από το πόδι από τα δόντια του σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος και τον τράβηξε στο σπίτι, συχνά όχι αυτό που οι ίδιοι οι ίδιοι επέλεξαν. Στη συνέχεια, ο μικρός αναρρίχηση βυθίζεται κατευθείαν στο αγαπημένο του καταφύγιο, συναντώντας τη μητέρα και τον αδελφό στο στόμα στο δρόμο. Στη συνέχεια, αλλάζουν θέσεις, και ήδη από το στόμα της μητέρας του παρακολουθεί το άλλο cub που τρέχει στο σπίτι. Και αυτό επαναλαμβάνεται αρκετές φορές. Σε αυτή την περίπτωση, η γυναίκα δεν ξεθωριάζει τον ενθουσιασμό για να θέσει τα πάντα στη θέση της και οι νέοι σταδιακά κουράζονται και υποβάλλονται σε μοίρα. Από εκείνη τη στιγμή, βρίσκονται υπό κατ 'οίκον περιορισμό και όλες οι προσπάθειές τους να εγκαταλείψουν το καταφύγιο διακόπτονται από την άγρυπνη μητέρα. Είναι αλήθεια ότι έχοντας αποκατασταθεί η τάξη, χάνει το ενδιαφέρον για αυτή την πτυχή της ανατροφής, την οποία τα παιδιά βιάζονται να χρησιμοποιήσουν. Στη συνέχεια, το θηλυκό παίρνει το επόμενο πρόβλημα - τα μωρά πρέπει να τρέφονται. Γύρισε στο μωρό και αγγίξει απαλά τη μύτη της με ένα προβοσκίδα στην πλάτη του. Το παιδί αντιλαμβάνεται αυτή τη χειρονομία ως πρόσκληση για δείπνο και αρχίζει να ψάχνει για τη θηλή της μητέρας, που βρίσκεται κάτω από το χέρι. Το θηλυκό παίρνει τη θέση τροφοδοσίας - κάθεται και τραβάει το μπροστινό σκέλος στο πλάι. Από την άλλη πλευρά, ένα άλλο cub είναι συνδεδεμένο με αυτό, και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα γαληνικά πιπιλίζουν το γάλα. Μερικές φορές, μετά το φαγητό, οι νέοι αρχίζουν να γλείφουν ενεργά και να μασάνουν τις γωνίες του στόματος της γυναίκας με τα πόδια τους. «Αποδίδοντας την πειθώ», ανοίγει το στόμα της και τα παιδιά τρώνε ένα burp από εκεί. Μετά από ένα τέτοιο "επιδόρπιο", ξεκουράζονται οι μικροί άλλοι και το θηλυκό πηγαίνει για την επιχείρησή της. Μετά από δύο ώρες η τροφοδοσία επαναλαμβάνεται. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το θηλυκό τροφοδοτεί τους απογόνους 4-5 φορές, και την αυγή, αρχίζει και πάλι να θεωρεί τον εαυτό της ελεύθερο από τη γονική φροντίδα μέχρι το επόμενο βράδυ. Και το αρσενικό και δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για τους απογόνους τους.

Καθώς τα νεογνά μεγαλώνουν, η μητέρα αρχίζει να αποφεύγει τα καθήκοντά της: σταματά να μεταφέρει παιδιά, φροντίζει να μην αφήνουν το καταφύγιο και προσπαθεί να ξεφύγει από τη σίτιση. Οι μικροί βραχυπρόθεσμοι γερανοί πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια να πάρουν το γάλα από τη μητέρα τους. Σε ηλικία 25 ημερών, οι παιδικοί άλτες τελειώνουν και τα νεαρά ζώα είναι έτοιμα για ανεξάρτητη διαβίωση.

Έτσι, όπως αποδείχθηκε, δεν ήμασταν οι καλύτεροι αναπληρωματικοί γονείς, που ήταν συγκλονισμένοι από τα κουτάβια. Αργότερα, όταν έπρεπε να τροφοδοτούμε τεχνητά άλματα, προσπαθήσαμε να είμαστε σαν τις επιπόλαιες μητέρες τους και να ταΐζουμε τα παιδιά όχι περισσότερο από πέντε φορές την ημέρα και μόνο σε μια κατάλληλη στιγμή για εμάς. Πρέπει να πω ότι αυτή η καινοτομία έχει ωφελήσει όλους. Για εμάς, η σίτιση έχει πάψει να είναι ένα βαρύ φορτίο, και οι μικροί άλλοι είναι λιγότερο πιθανό να αρρωσταίνουν.

O.G. Ilchenko, G.V. Vahrusheva, ζωολογικός κήπος της Μόσχας. Σχέδια V.Kostenko

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org