Ζώα

Ζωγούρα ζώων

Pin
Send
Share
Send
Send


Το θηρίο που μπορεί να σκοτώσει με ένα άλμα - αυτό είναι που λένε για την jaguar, παρεμπιπτόντως, το όνομα του ζώου μεταφράζεται επίσης από τη γλώσσα του Αμερικανικού Ινδιάνου. Για πρώτη φορά αυτή η όμορφη γάτα ανακαλύφθηκε στην αμερικανική ήπειρο από τους αποικιστές του Νέου Κόσμου. Και οι Μάγια και οι Αζτέκοι είδαν το ζώο και στους τόπους όπου ζει ο τζάγκουαρ, βρέθηκαν αποδείξεις ότι οι κάτοικοι αυτών των χώρων διακοσμούσαν τα δόντια τους.

Εμφάνιση

Η Jaguar σχετίζεται με το γένος Panther και μοιάζει με λεοπάρδαλη, αλλά πολύ μεγαλύτερη. Στο κεφάλι και το σώμα του θηρίου είναι παχιά γούνα, σύντομη. Στην κορυφή του κεφαλιού υπάρχουν μικρά μαύρα στρογγυλά αυτιά με κίτρινη κηλίδα.

Μέγιστο σωματικό βάρος - 150 κιλά, με ύψος (ύψος στο ακρώμιο) 80 εκατοστά. Πού ζει η jaguar; Τα μεγαλύτερα άτομα βρίσκονται στην πολιτεία του Mato Grosso (Βραζιλία). Μικρά ζουν στην Ονδούρα και τη Γουατεμάλα.

Το χρώμα του ζώου είναι αμμώδες, με κόκκινες κηλίδες και διακοσμητικό σκούρο καφέ σκιά. Τα πόδια και το ρύγχος που καλύπτονται με μαύρα στίγματα. Τα πέλματα και τα κάτω μέρη είναι λευκά.

Το θηρίο έχει πολύ ογκώδη σαγόνι, πολύ μεγαλύτερο από αυτό των άλλων αιλουροειδών.

Habitat

Πού ζει η jaguar; Τέτοια μέρη μπορούν να περιγραφούν ως αραιοκατοικημένα. Αλλά σήμερα τέτοια μέρη στον πλανήτη είναι όλο και λιγότερο, αντίστοιχα, και ο άγριος πληθυσμός γάτας μειώνεται ραγδαία.

Πού ζει ένας τζάγκουαρ - στη Βόρεια ή Νότια Αμερική; Κάποτε υπήρχε η δυνατότητα να συναντήσετε ένα ζώο σε όλη τη Νότια Αμερική και ακόμη και στα νότια της Βόρειας Αμερικής. Σήμερα, η γάτα ζει στη Νότια και Κεντρική Αμερική μέχρι το βραζιλιάνικο κράτος Mato Grosso. Βρέθηκε επίσης στη βόρεια Αργεντινή. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι μόνο το ένα τρίτο των εδαφών όπου το ζώο ζούσε προηγουμένως. Στο Ελ Σαλβαδόρ και την Ουρουγουάη, οι άγριες γάτες γενικά καταστρέφονται εντελώς.

Η Jaguar προτιμά τα τροπικά δάση, αλλά βρίσκεται επίσης στην ακτή, όπου τροφοδοτεί θαλάσσιες χελώνες και τα αυγά τους. Το ζώο βρίσκεται σε ορεινές περιοχές και μπορεί να ζει σε υψόμετρο έως 2 χιλιομέτρων πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.

Το ζώο οδηγεί έναν μοναχικό τρόπο ζωής. Η περιοχή όπου ζει ο τζάγκουαρ μπορεί να φτάσει τα 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μια άγρια ​​γάτα μπορεί να κυνηγάει μαζί με τους συγγενείς της, αλλά δεν θα επιτρέπει σε άλλα μέλη της οικογένειας γάτας να εισέλθουν στο έδαφός της. Τα ζευγάρια είναι ζώα μόνο για εποχή ζευγαρώματος.

Ποικιλία ειδών

Στη φύση, υπάρχουν μαύρες jaguars, οι οποίες συχνά συγχέονται με τους πάνθηρες. Το μαύρο χρώμα οφείλεται σε μελαγχολία, και σε αυτή την περίπτωση τέτοια άτομα δεν είναι ξεχωριστό είδος.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι jaguars και ταξινομούνται κατά κύριο λόγο από οικοτόπους:

  • Περουβιανό, που συχνά θεωρείται ως είδος Αμαζονίου, ζει όχι μόνο στο Περού, αλλά και στον Εκουαδόρ,
  • Κεντρική Αμερική (Κεντρική Αμερική),
  • Αριζόνα, ζει στη νότια Αριζόνα και πριν από τα εδάφη της Sonora στο Μεξικό,
  • Μεξικάνικο (Μεξικό),
  • Βραζιλιάνος, που βρέθηκε στη νότια Βραζιλία,
  • Παραγουάη, που συχνά θεωρείται υποζώνη της Βραζιλίας και ζει στην επικράτεια της Παραγουάης,
  • Το Τέξας, που έζησε στο παρελθόν στο κεντρικό τμήμα του κράτους του Τέξας, θεωρείται πλέον εντελώς καταστραμμένο είδος,
  • Αμαζονίου, ονομαστικό υποείδος, προτιμά τα δάση της Αμαζονίας,
  • Γιγουάρος του Goldman, αυτό το είδος ζει στη Γουατεμάλα, το Μεξικό και το Μπελίζε.

Σε ποια ηπειρωτική χώρα ζει ο jaguar; Το Wildcat ζει στη Νότια Αμερική και περιλαμβάνεται στο κόκκινο βιβλίο. Μερικές λήψεις επιτρέπονται στο Μεξικό και τη Βραζιλία.

Καταπληκτικός κολυμβητής που δεν μπορεί να χνούσει

Το ζώο είναι ένας εξαιρετικός κολυμβητής. Ξεπεραστεί σε ένα κολύμπι μπορεί να είναι περισσότερο από 10 χιλιόμετρα. Ένα ζώο μπορεί να χρησιμοποιήσει κούτσουρα για να κάνει την κολύμβηση ευκολότερη. Με την ευκαιρία, η γάτα μπορεί να κυνηγάει ακόμα και στο νερό.

Το Wildcat jaguar δεν ξέρει πώς να γκρινιάζει. Πριν από την επίθεση, κάνει ένα σφυρηλατημένο και σφυροκόπημα ήχους. Πιστεύεται ότι το ζώο είναι σε θέση να μιμηθεί τις φωνές, ιδιαίτερα τους ήχους που κάνει ο πίθηκος ενός πιθήκου. Το jaguar κάνει αυτό για να προσελκύσει τους πιθήκους και να τους επιτεθεί.

Ενδιαφέροντα γεγονότα

Το μεγαλύτερο άτομο που είδαν ποτέ οι άνθρωποι είναι μια jaguar των 158 λιβρών. Αν και συχνά το βάρος του ζώου δεν υπερβαίνει τα 130 κιλά.

Η Jaguar και το λιοντάρι μπορούν να διασπαστούν σε άγρια ​​κατάσταση. Ωστόσο, σε μια τέτοια ένωση γεννήθηκαν αποστειρωμένοι απογόνους.

Κάθε ζώο έχει το δικό του χρώμα, το οποίο δεν επαναλαμβάνεται ποτέ.

Πού ζει η jaguar; Η ήπειρος είναι η Νότια και Κεντρική Αμερική, οι χώρες του Νέου Κόσμου, σε άλλα μέρη του κόσμου το ζώο δεν βρίσκεται.

Το θηρίο μπορεί να επιτεθεί ακόμη και σε κροκόδειλο, αν και μόνο τα νεαρά ζώα, οι ενήλικες για έναν τζάγκουαρ είναι πολύ σοβαροί αντίπαλοι. Μια γάτα μπορεί να επιτεθεί σε οποιοδήποτε ζώο, από τα τρωκτικά μέχρι τα ελάφια, ενώ αμέσως έχει δάγκωμα στο λαιμό του θύματος. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου η γάτα επιτέθηκε στον anaconda, και αυτό είναι το μεγαλύτερο φίδι στον πλανήτη. Το θηρίο κυνηγά τη νύχτα και κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσβάλλει το θύμα του από την ενέδρα. Ένα άτομο μπορεί να επιτεθεί μόνο αν υπερασπιστεί εναντίον του.

Τα ορυκτά υπολείμματα ενός ζώου δίνουν το δικαίωμα να πούμε ότι η jaguar είναι ο παλαιότερος κάτοικος του πλανήτη. Στη Γη, το θηρίο ζει για τουλάχιστον 2 εκατομμύρια χρόνια.

Στις φυλές Μάγια μόνο οι πιο θαρραλέοι πολεμιστές είχαν τη δυνατότητα να φορούν ζωικά δέρματα.

Παρά το μεγάλο μέγεθος, οι περισσότεροι από τους μισούς νεαρούς ζουν μέχρι δύο ετών.

Στις τζάγκουαρς, η γυναίκα επιλέγει έναν κατάλληλο σύντροφο για τον εαυτό της.

Ανατομία Jaguar

Οι Jaguars έχουν ένα πολύ μυώδες και ισχυρό σώμα. Έχουν μεγάλο κεφάλι, μικρά πόδια, χοντρές μικρές τρίχες με συγκεκριμένο χρώμα (από έντονο κόκκινο έως άμμο χρώμα). Στο δέρμα του ζώου υπάρχουν μαύρες κηλίδες που έχουν ποικίλες μορφές και το στομάχι και ο λαιμός είναι λευκοί. Το jaguar είναι παρόμοιο σε χρώμα με λεοπάρδαλη, αλλά το jaguar είναι πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος. Jaguar μήκος σώματος έως 185 cm (χωρίς ουρά). Το μήκος της ουράς στις jaguars είναι από 50 έως 75 cm. Το βάρος ενός αρσενικού είναι περίπου 90-120 kg και τα θηλυκά από 60 έως 80 kg. Μια ιδιαίτερα μεγάλη jaguar πιάστηκε με βάρος 158 κιλά.

Πού ζει η jaguar;

Η Jaguar ζει στη Νότια και Κεντρική Αμερική. Στην Ουρουγουάη και το Ελ Σαλβαδόρ, τα ζώα καταστράφηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου λόγω του κυνηγιού τους. Η jaguar ζει στην υγρή τροπική ζούγκλα, σε ελώδεις περιοχές. Είναι καλοί κολυμβητές και επομένως ζουν κοντά σε λίμνες, ποτάμια και μάλιστα έλη, σε άνυδρες περιοχές, κατά κανόνα, δεν βρίσκονται. Και στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και το βόρειο Μεξικό, οι τζάγκουαρ ζουν σε δρύινα δάση.

Τι τρώει ένας jaguar;

Η jaguar είναι ένα αρπακτικό λυκόφως. Το ζώο jaguar κυνηγάει μετά το ηλιοβασίλεμα και λίγο πριν την αυγή. Το θήραμα Jaguar είναι οπληφόρα, όπως ελάφια, τασιέρες, μάζες. Η jaguar επίσης κυνηγά πιθήκους, πουλιά, φίδια, διάφορα τρωκτικά, αλεπούδες. Ο αρπακτικός είναι ένας εξαιρετικός κολυμβητής, οπότε και το ψάρι μπορεί να είναι και το θήραμά του. Στην ακτή, η jaguar εκσφενδονίζει αυγά χελωνών και μπορεί να φάει την ίδια τη χελώνα. Τα ισχυρά σαγόνια τους μπορούν να σπάσουν ακόμα και το κέλυφος της χελώνας. Προσβάλλει συχνά τα ζώα. Η κύρια μέθοδος κυνήγι jaguars - είναι μια ενέδρα στα δέντρα ή στο χορτάρι.

Jaguar τρόπο ζωής

Η jaguar είναι ένα μοναχικό αρπακτικό. Οι ζώνες κυνηγιού τους κυμαίνονται από 25 έως 100 χιλιόμετρα. Όλη την ημέρα η jaguar βρίσκεται κάπου σε μια δροσερή σπηλιά ή στη σκιά ενός δέντρου. Ο θηρευτής κυνηγάει μετά το ηλιοβασίλεμα και πριν από την ανατολή του ηλίου. Το ζώο jaguar είναι αρκετά ειρηνικό προς τους συγγενείς του, αν οι περιοχές κυνηγιού τους διασταυρώνονται και είναι πολύ ανεκτικοί σε άλλα είδη αιλουροειδών (ιδιαίτερα pumas).

Αναπαραγωγή jaguars

Η jaguar δεν έχει περίοδο αναπαραγωγής per se, η γυναίκα είναι έτοιμη για ζευγάρωμα για το τρίτο έτος της ζωής. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ζευγαρώματος, τα αρπακτικά ζώα μπορούν να απομακρυνθούν σε μικρές ομάδες. Η γυναίκα επιλέγει έναν εταίρο ανεξάρτητα και για ολόκληρη την περίοδο ζευγαρώματος είναι στην περιοχή του αρσενικού.

Μετά από αυτό, αφήνει και ήδη 100 ημέρες μετά τη σύλληψη στη λίμνη της, που βρίσκεται σε πυκνό θάμνο ή κοίλο, εμφανίζονται νέοι (από 2 έως 4 μωρά). Για έξι εβδομάδες, οι νεαροί τζάγκουαρ περνούν στο πρωί με τη μητέρα τους, στη συνέχεια μαθαίνουν να κυνηγούν μαζί της και να παραμένουν μαζί της μέχρι να βρουν ένα κατάλληλο μέρος για το κυνήγι.

Αν σας αρέσει αυτό το υλικό, μοιραστείτε το με τους φίλους σας στα κοινωνικά δίκτυα. Σας ευχαριστώ!

Περιγραφή Jaguar

Το σκουρόχρωμο θηλυκό πάνθηρα είναι το μεγαλύτερο αρπακτικό ζώο της Αμερικής. Το ύψος των μεγαλύτερων εκπροσώπων του είδους στο ακρώμιο είναι 68-80 cm, κατά μέσο όρο 75 cm. Οι Jaguars έχουν ένα εύκαμπτο χαριτωμένο σώμα μήκους 120-180 cm και η ουρά τους μπορεί να είναι βραχεία - 45-50 cm ή να φθάνει τα 70-90 cm. στο μέγεθος, τα ζώα ζυγίζουν από 68 έως 136 κιλά. Όπως σχεδόν όλα τα θηλαστικά, τα θηλυκά είναι περίπου 1/5 μικρότερα και ελαφρύτερα από τα αρσενικά.

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Το βάρος εγγραφής που καταγράφηκε στην αρσενική jaguar ήταν 158 κιλά.

Οι Jaguars που ζουν σε ανοιχτούς χώρους είναι συνήθως μεγαλύτεροι από τους ομολόγους τους που ζουν σε πυκνά δάση. Ίσως αυτό οφείλεται στα μεγάλα κοπάδια οπληφόρων που ζουν στις ζώνες στέπας, και ως αποτέλεσμα - πιο επιτυχημένο κυνήγι αρπακτικών.

Τρόπος ζωής και συμπεριφορά

Όπως και όλες οι γάτες, οι jaguars επιλέγουν και "κρατούν" την επικράτειά τους. Το κάνουν μόνοι. Ένα θηρίο μπορεί να "ανήκει" σε ένα χώρο από 25 έως 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με αρσενικά συνήθως διπλάσια από αυτά των θηλυκών. Οι άντρες επιλέγουν τις δικές τους τριγωνικές περιοχές, κάθε 2-3 ημέρες, αντικαθιστώντας τη "γωνία" στην οποία κυνηγούν.

Περίπου μία φορά μια δεκαετία, η jaguar παρακάμπτει τα υπάρχοντά της στα σύνορα. Προστατεύοντας με ασφάλεια την περιοχή από άλλους εκπροσώπους των γατών, οκετών, κλπ., Ο jaguar δεν αντιτίθεται στη διέλευση των συνόρων με έναν άλλο εκπρόσωπο του είδους του.

Χρόνος Jaguar - λυκόφως. Πριν από το ηλιοβασίλεμα και τις πρωινές ώρες, είναι ιδιαίτερα δραστήριος στο κυνήγι. Ο πρεσβύτερος οργανώνει μια ενέδρα στο ψηλό χορτάρι, στα κλαδιά ενός δέντρου, που κρύβεται στην ακτή κοντά στην τρύπα ποτίσματος. Στο ανυποψίαστο θύμα, βγαίνει από την πλάτη ή από το πλάι, πιάνοντας το λαιμό του σφιχτά, προσπαθώντας να στραγγαλίσει αμέσως ή να τρυπήσει το κρανίο με τους κυνόδοντες του. Το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι η συσσώρευση ενός αποκλειστικά jaguar, άλλες γάτες σπάνια δαγκώνουν μέσα από το κεφάλι.

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Αν τα βοοειδή είναι θήραμα, ο τζάγκουαρς τείνει να τον σπάσει στο έδαφος για να χτυπήσει το κεφάλι του και να τραυματιστεί πριν σκοτώσει. Συχνά δεν χρειάζεται καν να χρησιμοποιήσουν τις κυνόδοντες τους - το θύμα απλά σπάει το λαιμό του.

Εάν μια πιθανή λεία έχει ευαίσθητα αυτιά και έχει ακούσει το θηρίο πριν βιαστικά, είναι τυχερός - έχει την ευκαιρία να δραπετεύσει, η σφαίρα σπάνια κυνηγάει. Αλλά στο νερό η jaguar, που θα κολυμπήσει τέλεια και θα αγαπήσει αυτό το στοιχείο, θα καλύψει εύκολα το θύμα της. Περιπτώσεις jaguars που επιτίθενται σε κροκόδειλους, αλίευση ψαριών, χελώνες κυνηγιού είναι γνωστές. Η Jaguar σπάνια επιτίθεται σε έναν άνθρωπο και ποτέ δεν το κάνει αν δεν του δοθεί επιθετικός λόγος. Όλες οι συγκρούσεις ανθρώπων με jaguars είναι η αυτοάμυνα των τελευταίων. Δεν τρώνε ανθρώπινο κρέας. Ωστόσο, ένα περίεργο νεαρό ζώο μπορεί να αναζητήσει ένα άτομο από περιέργεια.

Habitat

Το βόρειο όριο του οικοτόπου των τζάγκουαρς περνάει από τις στέπες του Μεξικού και τις νοτιοδυτικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα ζώα εγκαταστάθηκαν στα βόρεια σύνορα της Αργεντινής και της Παραγουάης, καθώς και στην ακτή της Βενεζουέλας. Τα μεγαλύτερα άτομα των jaguars ζουν στην πολιτεία της Βραζιλίας, Mato Grosso. Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί των jaguars συγκεντρώνονται στην κοιλάδα του Αμαζονίου.

Για τη ζωή, μια jaguar χρειάζεται πολλά στοιχεία:

  • πηγή νερού κοντά στο βιότοπο
  • παχιά χόρτα για να συγκαλύψουν ενώ το κυνήγι,
  • Δυνητική παραγωγή σε επαρκείς ποσότητες.

Η φύση τους έχει παράσχει τέτοιους πόρους σε τροπικά δάση, σε παράκτιες κοιλάδες, σε κοιλάδες ποταμών και κοντά σε βάλτους. Σε ξηρές περιοχές, οι τζάγκουαρς σχεδόν απουσιάζουν. Αλλά μπορούν να ανέβουν στα βουνά, αλλά όχι πάνω από 2700 μ. (Κάτοικοι των Άνδεων). Οι Jaguars συναντήθηκαν κάποτε στην Κόστα Ρίκα σε υψόμετρο 3800 μ., Αλλά αυτό ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, συνήθως δεν προσελκύονται από τα ορεινά δάση.

Τη διατροφή της Jaguar

Jaguar - αρπακτικό, αυστηρά σαρκοφάγο πλάσμα. Κυνήγι για διάφορα είδη λείαδων, περίπου 85 είδη διαφόρων ζώων έπεσαν στα δόντια του, σύμφωνα με τους ερευνητές. Είναι ικανός ενός θύματος που ζυγίζει μέχρι 300 κιλά. Η πιο επιθυμητή θυσία για την jaguar είναι μεγάλα ζώα "κρέατος" - οπληφόρα, χοίροι, συμπεριλαμβανομένου του ζωικού κεφαλαίου.

Η jaguar δεν αποφεύγει τον πίθηκο, τα πουλιά, την αλεπού, το χοιροστάσιο, τα μικρά τρωκτικά και ακόμη και τα ερπετά. Ζωντανό κοντά στο νερό, αυτή η μεγάλη γάτα συλλαμβάνει τα ψάρια με ευχαρίστηση.

Μια ιδιαίτερη λιχουδιά για την jaguar είναι η χελώνα: τα ισχυρά σαγόνια εύκολα μυρίζουν ένα ανθεκτικό κέλυφος. Η Jaguar αγαπά να γιορτάζει με αυγά χελωνών, τραβώντας άμμο από τον συμπλέκτη. Το ευγενές κτήνος σχεδόν ποτέ δεν τρώει φασκόμηλο. Αρχίζει να τρώει το πρόσφατα σκοτωμένο θύμα από το κεφάλι του, κινούμενο στο ζαμπόν. Εάν είναι αρκετά τυχερός για να σκοτώσει ένα μεγάλο ζώο, ο jaguar δεν θα απομακρυνθεί από αυτό για αρκετές ημέρες στη σειρά.

Φυσικοί εχθροί

Ο σημαντικότερος και επικίνδυνος εχθρός για έναν τζάγκουαρ είναι ένας άνθρωπος που τον κυνηγάει λόγω της όμορφης γούνας του. Στη φύση, αυτός ο βασιλιάς της ζούγκλας δεν έχει ουσιαστικά ανταγωνιστές και απειλές: στον οικότοπό του, είναι ο υψηλότερος στην τροφική αλυσίδα.

Είναι σημαντικό! Για την περιοχή μπορεί να πολεμήσει με μεγάλες κουγκάρες, συνήθως κυριαρχούν, αλλά μερικές φορές δέχονται σοβαρούς τραυματισμούς.

Κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού, οι jaguars αντιμετωπίζουν μερικές φορές σοβαρούς και επικίνδυνους αντιπάλους - τους caimans, αν και τραβούν ακόμα και 2-μέτρο τέρατα από το εγγενές τους στοιχείο. Κυνήγι μεγάλα ερπετά, μπορούν περιστασιακά να γίνουν θύματα ενός anaconda ή ενός boa.

Αναπαραγωγή και απόγονοι

Οι Jaguars δεν έχουν ειδική εποχή ζευγαρώματος. Μια γυναίκα έτοιμη για ζευγάρωμα (σε ηλικία 3 ετών) "ενημερώνει" τα αρσενικά για αυτό, ούρηση δένδρων, και επίσης εκπέμπει χαρακτηριστικό "φωνητικά" στα οποία τα αρσενικά αποκρίνονται με χυδαία κραυγή κραυγές.

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Κάποιοι κυνηγοί της τζάγκουαρ τους παρασύρουν, μιμούμενοι την ζευγαρωτική κλήση της γυναίκας. Οι Jaguars, συνήθως singles, μόνο σε αυτή την περίπτωση μπορούν να συνδυαστούν σε ομάδες.

Αλλά τα αρσενικά δεν αγωνίζονται μεταξύ τους, η επιλογή γίνεται αποκλειστικά από τη νύφη και μετακινείται προσωρινά στο χώρο των επιλεγμένων.

Μετά το ζευγάρωμα, χωρίζουν. Το θηλυκό καθιστά τον εαυτό του μια δεξαμενή μεταξύ των παχιών, σε ένα κρυφό κοίλωμα ή σπηλιά, όπου μετά από 100 ημέρες εγκυμοσύνης 2-4 γατάκια γεννούν. Οι μικρές τζάγκουαρ δεν είναι ακόμη εξίσου ξεπερασμένες με τους γονείς τους, οι παχιές μαύρες κηλίδες κυριαρχούν στη γούνα τους. Η μητέρα δεν τους αφήνει να ξεφύγουν από την κούνια κατά τους πρώτους 1,5 μήνες της ζωής τους.

Εντούτοις, πιπιλίζουν το μητρικό γάλα για περίπου 5-6 μήνες. Η μητέρα αρχίζει να τα παίρνει μαζί της για να κυνηγήσει μέχρι τη στιγμή που μεγαλώνουν και θα μπορέσουν να καταλάβουν μια ανεξάρτητη περιοχή, συνήθως περίπου 2 χρόνια. Μόνο τα μισά από τα γεννηθέντα μωρά ζουν μέχρι την ωριμότητα. Η jaguar μπορεί να παράγει απογόνους διασχίζοντας με έναν πάνθηρα ή μια λεοπάρδαλη.

Κατάσταση πληθυσμού και ειδών

Ο άνθρωπος υπέστη κακό βλάβη στον πληθυσμό των jaguar, τους κυνηγούσε για να προστατέψει τα κοπάδια τους και για χάρη της όμορφης γούνας. Προηγουμένως συναντήθηκαν στην Ουρουγουάη και στο Ελ Σαλβαδόρ, τώρα εξοντώνονται εκεί. Λόγω της αυξημένης δραστηριότητας κυνηγιού, ο οικότοπος των jaguars μειώθηκε κατά 2/3 από το αρχικό. Ακόμη και χωρίς το κυνήγι, ένα άτομο κόβει κάτοικους χώρους για αυτούς τους αρπακτικούς.

Σήμερα, το κυνήγι για τους τζάγκουαρς απαγορεύεται, αλλά, δυστυχώς, η λαθροθηρία συνεχίζεται. Αυτό το είδος περιλαμβάνεται στο Διεθνές Κόκκινο Βιβλίο της IUCN ως απειλητικό με καταστροφή. Ωστόσο, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Βολιβία επιτρέπεται να τους κυνηγήσουν με ορισμένους περιορισμούς.

Πώς να το μάθετε;

Η jaguar είναι ο μεγαλύτερος θηρευτής εδάφους του Νέου Κόσμου. Το μήκος σώματος χωρίς ουρά φτάνει τα 180 cm, και το βάρος - 100-120 kg. Έχει μια μαζική, αλλά χαριτωμένη σωματική διάπλαση, μεγάλο κεφάλι και ισχυρά άκρα. Το ανοιχτόχρωμο δέρμα καλύπτεται με σκούρες κηλίδες, οι οποίες είναι συχνά περιγράμματα με μικρότερα σημεία μέσα σε ένα ελαφρύ φόντο. Υπάρχουν μέχρι εννέα υποείδη, αλλά η συζήτηση για την ταξινόμηση δεν υποχωρεί. Πολλοί επιστήμονες προτείνουν να τους δοθεί η ιδιότητα όχι υποείδους, αλλά πληθυσμών. Πολύ συχνά μπορείτε να συναντήσετε μελανιστές jaguars, άτομα σκούρου χρώματος, στο δέρμα του οποίου μπορείτε ακόμα να δείτε το χαρακτηριστικό κηλιδωμένο χρώμα.

Τον τρόπο ζωής και τη βιολογία

Η jaguar είναι ένα μοναχικό αρπακτικό. Τόσο άνδρες όσο και γυναίκες έχουν ένα μεμονωμένο οικόπεδο 25-100 km2. Τα ζώα σηματοδοτούν τα όριά τους με σήματα ούρων και νυχιών στα δέντρα. Μετά από 5-15 ημέρες, το θηρίο επιστρέφει στους ίδιους χώρους, ελέγχοντας ότι η ιδιοκτησία του είναι σωστή. Κυνήγι το σούρουπο, αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα ή πριν από την αυγή. Στον πυρήνα του, είναι ένας αρπακτικός δράκος, καταδιώκοντας ένα θύμα σε χοντρό χορτάρι ή καθισμένο σε ένα δέντρο. Η jaguar είναι ένας εξαιρετικός κολυμβητής, οπότε το κυνήγι στο νερό δεν είναι δύσκολο γι 'αυτόν. Μπορεί να ψαρέψει ή ακόμα και να επιτεθεί σε έναν κροκόδειλο που κοιμάται σε ένα ποτάμι. Οι Capybaras, οι τασιέρες και οι αρτοποιοί είναι ένα από τα πιθανά θύματα του. Είναι πάντα έτοιμος να επιτεθεί σε οποιαδήποτε διαθέσιμη λεία, είτε πρόκειται για θηρίο είτε για πουλί. Συχνά σπάει την τοποθέτηση των αυγών χελωνών και μπορεί να αντιμετωπίσει μια χελώνα ενηλίκων. Η σεξουαλική ωριμότητα στην jaguar έρχεται στο τρίτο έτος της ζωής. Η περίοδος αναπαραγωγής δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Οι άνδρες δεν οργανώνουν μάχες - η επιλογή ενός συνεργάτη εξαρτάται από τη γυναίκα. Όταν καθορίζεται με τον πατέρα του μελλοντικού απογόνου, μετακινείται στην επικράτειά του.

Η εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 100 ημέρες, γεννιούνται δύο ή τέσσερις κυψέλες, οι οποίες έχουν χρώμα παρόμοια με τους ενήλικες, μόνο πιο σκούρες. Περίπου έξι εβδομάδες, τα μωρά ξοδεύουν με τη μητέρα τους σε ένα κρησφύγετο, και στη συνέχεια πηγαίνουν σε ένα ταξίδι πέρα ​​από τις αμερικανικές εκτάσεις. Ο κύριος εχθρός, αλλά μάλλον ένας ανταγωνιστής, η jaguar είναι το cougar. Το μέσο προσδόκιμο ζωής ενός τζάγκουαρ είναι 20-25 χρόνια.

Η Jaguar περιλαμβάνεται στο κόκκινο βιβλίο

Τις τελευταίες δεκαετίες, το αρχικό εύρος της jaguar έχει μειωθεί κατά 8,75 εκατομμύρια km2. Σήμερα είναι το 46% του αρχικού. Το είδος εξαφανίστηκε από πολλά συνηθισμένα ενδιαιτήματα και διατηρήθηκε κυρίως στη λεκάνη του Αμαζονίου. Последний ягуар на юге США был убит приблизительно в 1900 г. Некогда обычный и даже широко распространенный вид пострадал из-за преследования человеком и утраты естественной среды. К сожалению, браконьерская охота на него полностью не остановлена, несмотря на большое число природоохранных документов и штрафных санкций.Επιπλέον, ορισμένοι ιαγουάροι πεθαίνουν στα χέρια των αγροτών, για τους οποίους τα ζώα αυτά αποδεικνύονται σοβαρά παράσιτα, καθώς επιτίθενται βοοειδή. Το εμπορικό κυνήγι για τους τζάγκουαρς με σκοπό την εξόρυξη των δερμάτων, καθώς και η σύλληψη ζώων προς πώληση σε ιδιωτικές συλλογές, έχουν ουσιαστικά σταματήσει από τη δεκαετία του '70.

Ωστόσο, οι ιθαγενείς συνεχίζουν να σκοτώνουν τους τζάγκουαρς για χάρη της απόκτησης πολύτιμων τροπαίων. Σε όλες τις χώρες όπου ζει αυτό το είδος της οικογένειας των γατών, λαμβάνονται μέτρα διατήρησης για τη διατήρησή τους. Από τη δεκαετία του 1990. ο αριθμός της jaguar άρχισε να ανακάμπτει. Το 2002, μεταφέρθηκε από την κατηγορία VU στην κατηγορία NT.

Είναι ενδιαφέρον

Η Jaguar κατέλαβε σημαντική θέση σε πολλές εθνοτικές καλλιέργειες της Αμερικής, ιδίως στον πολιτισμό των Αζτέκων και της φυλής των Μάγια, όπου το ζώο ήταν ένα ειδικό σύμβολο της εξουσίας και της δύναμης. Οι Μάγια πίστευαν ότι η jaguar είναι ένας διαμεσολαβητής μεταξύ του κόσμου του ζωντανού και του κόσμου των νεκρών, καθώς και ένας ειδικός προστάτης των ηγεμόνων και ιερέων. Επίσης, σύμφωνα με τις ινδικές πεποιθήσεις, η jaguar μπορεί να μιμηθεί την κραυγή οποιουδήποτε πουλιού ή ζώου για να τους δελεάσει.

Οι ιδιαιτερότητες της μυστηριώδους "μεγάλης γάτας"

Αυτός ο γοητευτικός κάτοικος του τροπικού δάσους έχει υπέροχη όραση και ακοή, απαραίτητο για το κυνήγι, καθώς και απίστευτα ισχυρά και αιχμηρά δόντια. Τη νύχτα, ο τζάγκουαρ βλέπει απλά υπέροχο και το ευαίσθητο μουσελκό είναι το κύριο άγγιγμα του ζώου. Τρώει διάφορα ζώα, όπως τα τασιάρες, τα ελάφια, τα λιοντάρια, τις χελώνες και άλλα. Χωρίς αμφιβολία, η jaguar είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο.

Τα θηλυκά της Jaguar επιλέγουν τον σύντροφο εξαιρετικά σχολαστικά, οπότε η περίοδος του γάμου για το αρσενικό δεν είναι ποτέ εύκολη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καταφέρνουν να εξοπλίσουν για τα γατάκια τους ένα απομονωμένο καταφύγιο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τους νέους από διάφορες εξωτερικές απειλές, συμπεριλαμβανομένων και εκπροσώπων του δικού τους είδους. Τα παιδιά σύντομα μεταβαίνουν σε ζωοτροφές και στη συνέχεια αρχίζουν να συμμετέχουν στη διαδικασία της παραγωγής τους με τη μητέρα τους.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org