Ζώα

Αφρικανός ελέφαντας σαβάνα: τι τροφοδοτεί και πώς ζει

Pin
Send
Share
Send
Send


Οι ελέφαντες έχουν πάντα προκαλέσει, και θα προκαλέσει ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους. Το τεράστιο μέγεθος, η δύναμη και η δύναμή τους εμπνέουν φόβο και σεβασμό. Οι ελέφαντες καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στην κατάταξη των μεγαλύτερων θηλαστικών στον κόσμο. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η πρώτη θέση κέρδισε μια γαλάζια φάλαινα.

Αφρικανικός ελέφαντας σαβάνας (Λαξοντόντα Αφρική) (αγγλικός ελέφαντας)

Με τη σειρά του, ο μεγαλύτερος ελέφαντας ελέφαντας είναι ο ελέφαντας αφρικανικής σαβάνας, του οποίου το μήκος του σώματος φτάνει τα 6-7,5 μέτρα και το ύψος στους ώμους είναι 2,5-3,5 μέτρα.

Στον κόσμο υπάρχουν μόνο 3 είδη ελέφαντες, 2 από τα οποία ανήκουν στο γένος Αφρικανών ελέφαντες (αυτό είναι σαβάνα και ελέφαντες των δασών) και 1 - σε ασιατικό (ινδικό ελέφαντα). Ο βιότοπος των αφρικανικών ελεφάντων είναι αρκετά εκτεταμένος - αυτό είναι το σύνολο της επικράτειας που βρίσκεται νότια της ερήμου της Σαχάρας. Έχει όμως κάποια κατακερματισμό λόγω της έντονης μείωσης του αριθμού αυτών των ζώων από τον 19ο αιώνα. Για παράδειγμα, τώρα οι ελέφαντες savannah δεν μπορούν πλέον να βρεθούν στη Γκάμπια, το Μπουρούντι και τη Μαυριτανία. Ως επί το πλείστον, βρίσκονται μόνο σε εθνικά πάρκα και αποθέματα, όπου είναι ασφαλή.

Οικότοπος του αφρικανικού ελέφαντα σαβάνας

Βρίσκονται σε οποιαδήποτε περιοχή, ανεξάρτητα από το τοπίο. Το κύριο πράγμα είναι ότι υπήρχε αρκετό φαγητό, νερό και σκιά για να σώσετε αυτά τα ζώα από την υπερθέρμανση.

Οι ελέφαντες της Αφρικής είναι μεγαλύτεροι από τους Ινδούς. Το μέσο βάρος των αρσενικών είναι 5 τόνοι, τα θηλυκά - 2,5-3 τόνους, αλλά μεταξύ αυτών υπάρχουν πραγματικοί γιγάντες ύψους μέχρι 4 μέτρα και βάρους 12 τόνων. Ένας τέτοιος ελέφαντας μάλιστα συμπεριελήφθη στο βιβλίο του Guinness Book ως το μεγαλύτερο γήινο θηλαστικό. Το βάρος του ήταν 12,24 τόνους.

Αλλά όχι μόνο οι συνολικές διαστάσεις είναι το χαρακτηριστικό αυτών των 2 τύπων. Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι το μέγεθος και το σχήμα των αυτιών. Οι Αφρικανοί ελέφαντες είναι σχεδόν 1,5-2 φορές μεγαλύτεροι από τους Ινδούς. Αυτά τα τεράστια αυτιά εκτελούν τις λειτουργίες ενός είδους θερμοστάτη. Η μεγάλη επιφάνεια και ένας μεγάλος αριθμός τριχοειδών επιτρέπει στον ελέφαντα να απαλλαγεί από υπερθέρμανση. Τα αφέλεια στα αυτιά σε ζεστό χρόνο δημιουργούν ροές αέρα που επιταχύνουν σημαντικά τη διαδικασία μεταφοράς θερμότητας.

Τεράστια αυτιά

Μόνο οι ελέφαντες μπορούν να καυχηθούν με ένα τόσο καταπληκτικό όργανο, όπως ο κορμός, ο οποίος σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης της μύτης και του άνω χείλους. Σε αφρικανικούς ελέφαντες, το μήκος της είναι περίπου 1,5 μέτρα και ζυγίζει περίπου 135 κιλά. Ο κορμός αποτελείται από περισσότερους από 40 χιλιάδες μυς και δεν περιέχει ούτε ένα οστό, γι 'αυτό είναι τόσο ευέλικτο και αρκετά ισχυρό. Ο κύριος σκοπός του είναι να προμηθεύσει τρόφιμα. Με τη βοήθειά του, οι ελέφαντες μπορούν να περάσουν και να πάρουν αρκετά μικρά αντικείμενα. Αυτό τον βοηθά 2 διαδικασία στο τέλος του κορμού.

Στην άκρη της χορωδίας φαίνονται 2 μικρές διαδικασίες

Επιπλέον, ο κορμός έχει πολλές άλλες λειτουργίες: ο ρόλος της αντλίας με πόσιμο νερό ή κολύμβηση, στο τέλος του κορμού είναι τα όργανα της οσμής, χρησιμεύει ως μέσο επικοινωνίας και προειδοποίησης για τον κίνδυνο. Επιπλέον, οι ελέφαντες αγαπούν να αγγίζουν ο ένας τον άλλον, για τον οποίο χτυπούν τους συγγενείς τους με έναν κορμό στα πλάγια.

Μια άλλη διακόσμηση, και ταυτόχρονα ένα τρομερό όπλο ελεφάντων είναι χαυλιόδοντες. Σε άνδρες του αφρικανικού ελέφαντα, μεγαλώνουν σε 2,5 μέτρα και ζυγίζουν περίπου 60 κιλά. Τα καρότα αναπτύσσονται καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής του ζώου, έτσι είναι δυνατόν να καθοριστεί η ηλικία του. Με τη βοήθειά τους, οι ελέφαντες μπορούν εύκολα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από οποιοδήποτε αφρικανικό θηρευτή.

Τεράστιο χαυλιόδοντο

Οι χαυλιόδοντες είναι κοπτήρες της άνω γνάθου. Εκτός από αυτά τα "δόντια", οι ελέφαντες έχουν επίσης γομφίους. Υπάρχουν μερικά από αυτά, 4-6 κομμάτια, αλλά τα μεγέθη είναι σοβαρά. Καθένα από αυτά μπορεί να φτάσει τα 30 εκατοστά και να ζυγίζει περίπου 3,7 κιλά. Για όλη τη ζωή του, οι γομφίοι έχουν αλλάξει μόνο τρεις φορές από τους ελέφαντες: οι γαλακτοί είναι μόνιμοι και ήδη σε μια ώριμη ηλικία. Αλλά τα δόντια τείνουν να φθείρονται (σε ​​65-70 χρόνια). Μετά από αυτό, ο ελέφαντας πεθαίνει από την εξάντληση, αφού δεν είναι πλέον σε θέση να αλέσει το φαγητό μαζί του.

Οι ελέφαντες μπορούν να ονομάζονται παχύ δέρμα, με την κυριολεκτική έννοια της λέξης. Το πάχος του δέρματος τους φτάνει τα 2-4 εκατοστά, παρόλα αυτά είναι αρκετά ευαίσθητο σε διάφορους τραυματισμούς. Ως εκ τούτου, οι ελέφαντες στην ποιότητα της φροντίδας του δέρματος λαμβάνουν νερό, λάσπη και σκόνη λουτρά, ανακουφίζοντας το ζώο από τα ενοχλητικά έντομα.

Κολύμβηση

Οι ελέφαντες κινούνται σχεδόν σιωπηλά. Αυτό γίνεται εφικτό από μια ειδική ελαστική μάζα στη σόλα που βρίσκεται κάτω από το δέρμα.

Ακόμη και οι ελέφαντες δεν βλέπουν καλά, αλλά αυτή η ανεπάρκεια αντισταθμίζεται από την άριστη ακοή και μυρωδιά. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, χρησιμοποιούν τη γλώσσα της αφής ή κάνουν δυνατούς ήχους τρομπέτας που ακούγονται μέσα σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων.

Οι ελέφαντες της Αφρικής ζουν σε μικρές οικογενειακές ομάδες με matriarchy. Κάθε "οικογένεια" αποτελείται από την κύρια γυναίκα, τις μεγαλύτερες κόρες της με τους νεαρούς και ακόμα μη ώριμους απογόνους (αρσενικά και θηλυκά).

Οικογένεια των ελέφαντων

Δεν υπάρχει χώρος για ώριμα αρσενικά. Μόλις φτάσουν τα 10-12 χρόνια, εκδιώχθηκαν από την οικογένεια και άρχισαν να οδηγούν έναν ενιαίο τρόπο ζωής. Τα πρώτα χρόνια μετά την απέλαση των ανδρών μπορούν να ακολουθήσουν το κοπάδι της μητέρας του, κρατώντας τον σε επαρκή απόσταση. Αλλά με την έλευση μιας πιο ώριμης ηλικίας, τα αρσενικά απομακρύνονται από το κοπάδι και σχηματίζουν τις αρσενικές τους εταιρείες.

Στην οικογένεια, όλοι υπακούουν αδιαμφισβήτητα στις οδηγίες της κύριας γυναίκας. Μετά το θάνατό της, η θέση αυτή καταλαμβάνεται από μεγαλύτερη ηλικία. Τα παλαιότερα "παιδιά" (θηλυκά) φροντίζουν τους νεότερους. Αργότερα, όταν οι ίδιοι έχουν μικρά παιδιά, εξακολουθούν να παραμένουν στην ομάδα.

Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας με τους ελέφαντες είναι αφιερωμένο στην αναζήτηση τροφίμων και τροφής. Χρησιμοποιούν μόνο φυτικά τρόφιμα: φύλλα, ρίζες, φλοιούς δέντρων και θάμνων, βλαστούς και ούτω καθεξής. Όλα εξαρτώνται από τον τόπο προσωρινής διαμονής. Παλιά άτομα με ήδη κακά δόντια περιπλανιούνται στα έλη για να τρέφονται με μαλακή βλάστηση, όπου μετά από λίγο πεθαίνουν από γηρατειά. Αυτό είναι όπου ο θρύλος πήρε τις ρίζες του από το ότι όλοι οι ελέφαντες έρχονται να πεθάνουν στο βάλτο.

Επίσης, για αυτούς είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πόσιμο νερό. Την ημέρα των ελεφάντων μπορεί να πιει από 100 έως 220 λίτρα νερού. Κατά την ξηρά περίοδο, όταν όλα τα ποτάμια και οι μικρές τρύπες νερού στεγνώσουν, οι ελέφαντες σκάβουν τρύπες στα κρεβάτια τους, όπου συσσωρεύεται το νερό από τους υδροφόρους ορίζοντες. Πιείτε με τη σειρά του, παρατηρώντας την αρχαιότητα.

Κατά τη διάρκεια των μεταναστεύσεων, οι αγέλες μπορούν προσωρινά να ενωθούν. Οι συγκρούσεις ηγεσίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι σπάνιες.

Οι ελέφαντες κοιμούνται ενώ στέκονται, συγκεντρώνονται σε πυκνές ομάδες και μόνο μωρά βρίσκονται στο έδαφος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Προφανώς, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ενήλικες δεν θέλουν να λάβουν πρόσθετη θερμότητα από τη γη που θερμαίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα παλαιότερα ζώα, ιδιαίτερα τα αρσενικά, δυσκολεύονται να εγκατασταθούν για τη νύχτα, καθώς οι δυνάμεις δεν είναι οι ίδιες, και οι μεγάλοι χαυλιές τραβούν κάτω. Ωστόσο, βρήκαν έναν πολύ πρωτότυπο τρόπο εξόδου από αυτή την κατάσταση - τα αρσενικά έβαλαν τα δαιδαλώδη δόντια τους στα δόντια ή βασίζονταν σε μεγάλα κλαδιά των δέντρων.

Η διάρκεια ζωής των ελεφάντων είναι αρκετά μεγάλη - 65-70 χρόνια. Με καλή φροντίδα στην αιχμαλωσία, μπορούν να ζήσουν μέχρι και 80 χρόνια. Η παιδική ηλικία του ελέφαντα διαρκεί πολύ καιρό. Η σεξουαλική ωριμότητα στα αρσενικά εμφανίζεται μόνο 10-12 χρόνια, και στις γυναίκες - 12-15, και κάτω από δυσμενείς συνθήκες ύπαρξης - κατά 18-22 χρόνια.


Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, η οποία εμφανίζεται συχνότερα στη μέση της εποχής των βροχών, τα θηλυκά συγκαλούν άντρες για τον εαυτό τους, κάνοντας δυνατούς ήχους τρομπέτας.

Η εγκυμοσύνη διαρκεί λιγότερο από 2 χρόνια - 20-22 μήνες. Τη στιγμή του τοκετού, ο ελέφαντας φεύγει από τη συσκευασία και συνοδεύεται από έναν άλλο ελέφαντα που προστατεύει την έγκυο γυναίκα. Ο ελέφαντας γεννιέται αρκετά μεγάλος - ζυγίζει 100-120 κιλά και ύψος περίπου 1 μέτρο. Μισή ώρα αργότερα, μπορεί να σταθεί στα πόδια του και να σταλεί πίσω με τη μητέρα στο κοπάδι. Μέχρι 1,5-5 χρόνια, το θηλυκό τροφοδοτεί το γάλα με γάλα, αν και από την ηλικία των 2 το μωρό είναι ήδη αρκετά ικανοί να τρώνε φυτικά τρόφιμα. Καθ 'όλη τη ζωή τους, τα θηλυκά φέρνουν από 2 έως 9 cubs.

Οι ελέφαντες αγαπούν να κολυμπούν και μερικές φορές μπαίνουν στο νερό με τα κεφάλια τους, αφήνοντας τον κορμό να αναπνέει στην επιφάνεια. Εάν ο ποταμός είναι μικρός, τότε αρχίζουν να δημιουργούν από πέτρες και κλαδιά του φράγματος. Αυτό αποδεικνύει και πάλι ότι οι ελέφαντες είναι πολύ ευφυή και ευφυή ζώα.

Σώμα ελέφαντα πάνω από το νερό

Στους ελέφαντες η βοήθεια και η αμοιβαία βοήθεια αναπτύσσονται έντονα. Τραυματίες συγγενείς βοηθούν να κρατούν στα πόδια τους, στέκονται στα πλάγια και δεν τον αφήνουν να πέσει. Εδώ είναι ένα άλλο απίστευτο και ταυτόχρονα λίγο λυπηρό γεγονός. Κρίνοντας από τη συμπεριφορά, οι ελέφαντες μπορούν να αναγνωρίσουν τους νεκρούς συγγενείς τους. Κάποιοι προστατεύουν ακόμη και τα υπολείμματα του ζώου από τις καταπατήσεις των αρπακτικών ζώων. Οι ελέφαντες αρχίζουν να φυσούν πάνω από τα πρόσφατα νεκρά ζώα.

Ακόμα και αυτά τα ζώα έχουν μια εξαιρετική μνήμη. Θυμούνται τέλεια όλα τα μέλη της οικογένειάς τους, τους παραβάτες και εκείνους που κάνουν καλό για αυτούς (αυτό αφορά πρωτίστως ένα άτομο). Μπορούν να εκδικηθούν τον δράστη μετά από πολλά χρόνια αν συναντηθούν ξανά, φυσικά.

Για αιώνες, οι άνθρωποι έχουν εξοντώσει αφρικανικούς ελέφαντες για το κρέας τους, τα δέρματα και τους χαυλιόδοντες. Τον 19ο και τον 20ό αιώνα, τα ζώα αυτά εξοντώθηκαν ανελέητα για την εξόρυξη ελεφαντόδοντου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή διαφόρων δαπανηρών αντικειμένων. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός αυτών των ζώων από τα μέσα της δεκαετίας του '80 ήταν μόνο περίπου 350-450 χιλιάδες άτομα. Ο ελέφαντας της Αφρικής ήταν στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Επέζησαν μόνο σε περιοχές που ήταν δύσκολο να φτάσουν στους ανθρώπους, και στις σαβάνες σχεδόν εξοντώθηκαν.

Ελεφάντων χαυλιόδοντες

Με τέτοιο ρυθμό καταστροφής, οι Αφρικανοί ελέφαντες θα έπρεπε να έχουν εξαφανιστεί από το πρόσωπο της γης μέχρι το 1995. Αλλά ευχαριστώ τον Θεό, ο άνθρωπος άλλαξε το μυαλό του εγκαίρως. Το 1988, απαγόρευσε το κυνήγι ελέφαντων και ξεκίνησε η δημιουργία αποθεμάτων και εθνικών πάρκων. Ο αριθμός των ζώων αυτών άρχισε να αυξάνεται αργά. Το 2004, στο διεθνές κόκκινο βιβλίο, ο αφρικανικός ελέφαντας άλλαξε την κατάστασή του από "απειλούμενα είδη" σε "ευπαθή είδη".

Ελέφαντας - περιγραφή, χαρακτηριστικά και φωτογραφίες.

Οι ελέφαντες είναι γίγαντες μεταξύ των ζώων. Το ύψος του ελέφαντα είναι 2-4 μ. Το βάρος του ελέφαντα είναι από 3 έως 7 τόνους. Οι ελέφαντες στην Αφρική, ειδικά η σαβάνα, έχουν συχνά μάζα μέχρι 10-12 τόνους. Το ισχυρό σώμα ενός ελέφαντα καλύπτεται με ένα παχύ (έως 2,5 cm) δέρμα καφέ ή γκρι χρώματος με βαθιές ρυτίδες. Οι ελέφαντες γεννιούνται με αραιά μίσχοι, οι ενήλικες σχεδόν στερούνται βλάστησης.

Το κεφάλι του ζώου είναι αρκετά μεγάλο με αξιόλογα αυτιά. Τα αυτιά ενός ελέφαντα έχουν μια αρκετά μεγάλη επιφάνεια, είναι παχιά στη βάση με λεπτές άκρες, κατά κανόνα, είναι ένας καλός ρυθμιστής της μεταφοράς θερμότητας. Το κυματισμό των αυτιών επιτρέπει στο ζώο να αυξήσει το αποτέλεσμα ψύξης. Το πόδι ενός ελέφαντα έχει 2 βλεφαρίδες. Μια τέτοια δομή καθιστά τον ελέφαντα το μόνο θηλαστικό που δεν μπορεί να πηδήξει. Στο κέντρο του μαξιλαριού πάχους, που σπρώχνει σε κάθε βήμα, που επιτρέπει σε αυτά τα ισχυρά ζώα να κινούνται σχεδόν σιωπηλά.

Ο κορμός ενός ελέφαντα είναι ένα καταπληκτικό και μοναδικό όργανο που σχηματίζεται από μια συζευγμένη μύτη και το άνω χείλος. Οι τενόνες και περισσότεροι από 100 χιλιάδες μύες την καθιστούν ισχυρή και ευέλικτη. Ο κορμός εκτελεί διάφορες σημαντικές λειτουργίες, ενώ ταυτόχρονα παρέχει στο ζώο αναπνοή, μυρίζει, αγγίζει και συλλαμβάνει τροφή. Μέσω του κορμού, οι ελέφαντες προστατεύουν, τρώνε τους εαυτούς τους, τρώνε, κοινωνικοποιούν και ανυψώνουν ακόμη και τους απογόνους τους. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της εμφάνισης είναι οι χαυλιόδοντες ενός ελέφαντα. Αναπτύσσονται καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής: όσο πιο ισχυροί είναι οι καυλωμένοι, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι ιδιοκτήτες τους.

Η ουρά του ελέφαντα έχει περίπου το ίδιο μήκος με τα οπίσθια πόδια. Η άκρη της ουράς είναι πλαισιωμένη από άκαμπτα μαλλιά που βοηθούν στην αποφυγή των εντόμων. Η φωνή του ελέφαντα είναι συγκεκριμένη. Οι ήχοι που κάνει ένα ενήλικο ζώο ονομάζονται αγριόχοιροι, χαμηλός, ψίθυρος και βρυχηθμός ενός ελέφαντα. Η διάρκεια ζωής ενός ελέφαντα είναι περίπου 70 χρόνια.

Οι ελέφαντες μπορούν να κολυμπήσουν πολύ καλά και να απολαύσουν τις διαδικασίες του νερού, και η μέση ταχύτητά τους στη γη φτάνει τα 3-6 χλμ / ώρα. Όταν τρέχετε για μικρές αποστάσεις, η ταχύτητα ενός ελέφαντα αυξάνει μερικές φορές στα 50 km / h.

Τύποι ελέφαντες.

Στην οικογένεια των ελεφάντων που ζουν, υπάρχουν τρία κύρια είδη που ανήκουν σε δύο γένη:

  • γένους Αφρικανοί ελέφαντες (Lat Loxodonta) χωρίζονται σε 2 τύπους:
    • σαβάνα ελέφαντα (Loxodonta africana) διακρίνεται από το γιγαντιαίο μέγεθος, το σκοτεινό χρώμα, τους χαυλιόδοντες και δύο διαδικασίες στο τέλος του κορμού. Ζει κατά μήκος του ισημεριού σε ολόκληρη την Αφρική,

    Αφρικανικός ελέφαντας (ελέφαντας σαβάνα)

    Δάσος αφρικανικός ελέφαντας

    Τα είδη συχνά διασυνδέονται και δίνουν αρκετά βιώσιμους απογόνους.

    • Ροτ ινδική (Ασιατικοί) ελέφαντες (λατίνος Elephas) ​​περιλαμβάνει ένα είδος - Ινδικό ελέφαντα (λατίνος Elephas maximus). Είναι μικρότερο από μια σαβάνα, αλλά έχει μια πιο ισχυρή διάπλαση και μικρά πόδια. Χρώμα - από καφέ έως σκούρο γκρι. Ένα χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό αυτού του τύπου των ελεφάντων - μικρά αυτιά με τετραγωνικό σχήμα και μία διαδικασία στο τέλος του κορμού. Ο ινδικός ή ασιατικός ελέφαντας διανέμεται σε τροπικά και υποτροπικά δάση της Ινδίας, στην Κίνα, την Ταϊλάνδη, το Λάος, την Καμπότζη, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι, το Μπαγκλαντές και την Ινδονησία.

    Φεστιβάλ Ελέφαντας στην Ινδία

    Πού και πώς ζουν οι ελέφαντες;

    Οι Αφρικανοί ελέφαντες κατοικούν σχεδόν στο σύνολο της επικρατούσας Αφρικής: στη Ναμίμπια και τη Σενεγάλη, στην Κένυα και στη Ζιμπάμπουε, στη Γουινέα και στη Δημοκρατία του Κονγκό, στο Σουδάν και τη Νότια Αφρική, οι ελέφαντες αισθάνονται υπέροχα στη Ζάμπια και τη Σομαλία. Το μεγαλύτερο μέρος του ζωικού κεφαλαίου, δυστυχώς, αναγκάζεται να ζει σε εθνικά αποθέματα, έτσι ώστε να μην γίνει θήραμα των βαρβάρων-λαθροκυνηγών. Ο ελέφαντας ζει σε οποιοδήποτε τοπίο, αλλά προσπαθεί να αποφύγει τη ζώνη της ερήμου και τα πολύ πυκνά τροπικά δάση, προτιμώντας τη ζώνη της σαβάνας.

    Οι Ινδοί ελέφαντες ζουν στη βορειοανατολική και νότια Ινδία, στην Ταϊλάνδη, την Κίνα και στη Σρι Λάνκα, ζουν στη Μιανμάρ, το Λάος, το Βιετνάμ και τη Μαλαισία. Σε αντίθεση με τους συναδέλφους από την αφρικανική ήπειρο, οι ινδοί ελέφαντες αγαπούν να εγκατασταθούν σε δασικές εκτάσεις, προτιμώντας τροπικές μπαμπού και πυκνούς θάμνους.

    Τι τρώνε οι ελέφαντες;

    Περίπου 16 ώρες την ημέρα, οι ελέφαντες είναι απασχολημένοι με την απορρόφηση τροφής, ενώ τρώνε με όρεξη περίπου 300 κιλά βλάστησης. Ένας ελέφαντας τρώει γρασίδι (συμπεριλαμβανομένων rogoz, papyrus στην Αφρική), ριζώματα, φλοιός και φύλλα δέντρων (για παράδειγμα, ficus στην Ινδία), άγρια ​​φρούτα μπανάνας, μήλα, μαρούλια, ακόμη και καφέ. Η διατροφή ενός ελέφαντα εξαρτάται από τον οικότοπο, καθώς ποικίλλουν δέντρα και χόρτα στην Αφρική και την Ινδία. Αυτά τα ζώα δεν παρακάμπτουν τις γεωργικές φυτείες, προκαλώντας από τις επισκέψεις τους σημαντική ζημιά στις καλλιέργειες καλαμποκιού, γλυκοπατάτας και άλλες καλλιέργειες. Τα καρφιά και ο κορμός τους βοηθούν να φάνε φαγητό, μάσημα - γομφίους. Τα δόντια του ελέφαντα αλλάζουν καθώς αλέθονται.

    Στο ζωολογικό κήπο, οι ελέφαντες τροφοδοτούνται με σανό και χόρτα (σε μεγάλες ποσότητες) και δίνουν επίσης στα ζώα λαχανικά, φρούτα, ρίζες: λάχανο, μήλα, αχλάδια, καρότα, ζαχαρότευτλα, καρπούζια, βραστά πατάτες, βρώμη, πίτουρο, ψωμί. λιχουδιά των ελεφάντων, των μπανανών και άλλων πολιτισμών. Κατά τη διάρκεια της ημέρας στην άγρια ​​φύση, ένας ελέφαντας τρώει περίπου 250-300 κιλά τροφής. Στην αιχμαλωσία, η κατανάλωση τροφίμων από ελέφαντες έχει ως εξής: περίπου 10 κιλά λαχανικών, 30 κιλά σανό και 10 κιλά ψωμιού.

    Τα άτομα ενηλίκων είναι γνωστά ως "κάτοχοι νερού". Ένας ελέφαντας πίνει περίπου 100-300 λίτρα νερού την ημέρα, επομένως αυτά τα ζώα βρίσκονται σχεδόν πάντα κοντά σε υδάτινα σώματα.

    Αναπαραγωγή ελεφάντων.

    Οι ελέφαντες σχηματίζουν οικογενειακές αγέλες (9-12 άτομα), συμπεριλαμβανομένου ενός ώριμου ηγέτη, των αδελφών της, των κόρων και των ανώριμων αρσενικών. Το θηλυκό ελέφαντα είναι ένας ιεραρχικός σύνδεσμος στην οικογένεια, ωριμάζει μέχρι την ηλικία των 12 ετών, στην ηλικία των 16 ετών είναι έτοιμος να αντέξει τους απογόνους. Τα ώριμα αρσενικά εγκαταλείπουν την αγέλη σε ηλικία 15-20 ετών (Αφρικανός ηλικίας 25 ετών) και γίνονται μόνοι. Κάθε χρόνο, τα αρσενικά πέφτουν σε μια επιθετική κατάσταση που προκαλείται από την αύξηση της τεστοστερόνης, η οποία διαρκεί περίπου 2 μήνες, έτσι υπάρχουν συχνά αρκετά σοβαρές αψιμαχίες μεταξύ των φυλών που τελειώνουν σε τραυματισμούς και τραυματισμούς. Είναι αλήθεια ότι αυτό το γεγονός έχει το πλεονέκτημα: ο ανταγωνισμός με έμπειρους αδελφούς σταματάει τους νέους άνδρες ελέφαντες από το νωρίτερο ζευγάρωμα.

    Η αναπαραγωγή των ελεφάντων συμβαίνει ανεξάρτητα από την εποχή. Ένας άνδρας ελέφαντας προσεγγίζει το κοπάδι όταν αισθάνεται την ετοιμότητα της γυναίκας για ζευγάρωμα. Πιστοί ο ένας στον άλλον στη συνήθη ώρα, οι άνδρες οργανώνουν αγώνες γάμου, με αποτέλεσμα ο νικητής να επιτρέπεται στο θηλυκό. Η εγκυμοσύνη ενός ελέφαντα διαρκεί 20-22 μήνες. Οι γεννήσεις των ελεφάντων πραγματοποιούνται σε μια κοινωνία που δημιουργείται από τα κορίτσια του κοπαδιού, που περιβάλλουν και προστατεύουν την εργαζόμενη γυναίκα από τυχαίο κίνδυνο. Συνήθως ένα μωρό ελέφαντας ζυγίζει περίπου ένα centner, μερικές φορές δίδυμα. Μετά από 2 ώρες, ο νεογέννητος ελέφαντας μωρών σηκώνεται στα πόδια του και είναι στην ευχάριστη θέση να πιπιλίζει το μητρικό γάλα. Μετά από λίγες μέρες, ο κύβος ταξιδεύει εύκολα με τους ομοειδείς του, κρατώντας την ουρά του κορμού από τον κορμό του. Το γάλα διατροφής διαρκεί μέχρι 1,5-2 χρόνια και συμμετέχουν στη διαδικασία όλες οι θηλάζουσες γυναίκες. Μέχρι 6-7 μήνες, στο γάλα προστίθεται λαχανικό.

    Γιατί οι ελέφαντες φοβούνται τα ποντίκια;

    Σχετικά με τον υποσυνείδητο φόβο, ο οποίος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, οι γιγαντιαίοι ελέφαντες έχουν μικρά μέλη της οικογένειας των τρωκτικών - ποντίκια - είναι γνωστός σε πολλούς. Αλλά όλοι δεν γνωρίζουν ότι το γεγονός αυτό είναι μάλλον μύθος. Υπάρχει ένας θρύλος σύμφωνα με τον οποίο στην αρχαιότητα υπήρχαν τόσα πολλά ποντίκια που έκαναν τόλμη να επιτεθούν στα πόδια του ελέφαντα, σπρώχνονταν σχεδόν στο κόκαλο τα άκρα των ζώων και εγκαταστάθηκαν εκεί μόνοι τους. Γι 'αυτό και από τότε οι ελέφαντες έχουν αρχίσει να κοιμούνται όχι ψέματα, αλλά στέκεται. Υπάρχει ελάχιστη λογική σε αυτό, επειδή πολλά ζώα, όπως τα άλογα, δεν φοβούνται καθόλου τα ποντίκια ενώ στέκονται. А вот предположить, что лежащему слону грызун может забраться в хобот и перекрыть ему доступ воздуха, что привело бы к смерти слона – намного вероятнее, тем более, несколько таких случаев было зафиксировано.

    Есть еще одна теория, немного смешная, но все же: мыши, забираясь на слона, сильно щекочут исполина своими цепкими лапками, от чего слон испытывает постоянную потребность чесаться, а сделать это ему довольно трудно. Εντούτοις, όλες αυτές οι υποθέσεις ανακαλύφθηκαν από επιστήμονες: ήταν πεπεισμένοι ότι οι ελέφαντες είναι απολύτως αδιάφοροι με τα ποντίκια, συνυπάρχουν ειρηνικά μαζί τους στους θαλάμους των ζωολογικών κήπων, επιτρέποντας στα μικροσκοπικά τρωκτικά να γιορτάζουν τα απομεινάρια του γεύματος τους και δεν φοβούνται καθόλου αυτά.

    Γιατί ένας ελέφαντας έχει μακρά μύτη;

    Ο κορμός είναι το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του ελέφαντα. Φτάνοντας σε μήκος περίπου 1,5 μέτρων και με βάρος 130-150 κιλά, αυτό το μέρος του σώματος είναι απλά απαραίτητο για το ζώο, καθώς και για τα χέρια, τη μύτη ή τη γλώσσα του ανθρώπου.

    Οι πρόγονοι των ελεφάντων, που έζησαν στο μακρινό παρελθόν στα έλη, είχαν ένα πολύ μικρό κορμό-βλάστηση: του επέτρεψε να αναπνεύσει κάτω από το νερό. Εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης ανάγκασαν τον αρχαίο προκάτοχό του ελέφαντα να βγει από το βάλτο, αύξησε σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος του ζώου, με αποτέλεσμα ο κορμός του ελέφαντα να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ύπαρξης.

    Με τον κορμό του, ένας ελέφαντας παίρνει βάρος, κόβει τις ζουμερές μπανάνες από τους φοίνικες και τις βάζει στο στόμα του, σαν να αντλεί νερό από μια λίμνη ή ποτάμι και να οργανώνει ντους για τον εαυτό του κατά τη διάρκεια της καύσης θερμότητας, να κάνει δυνατούς ήχους, να παίρνει οσμές, στο στόμα. Εκπληκτικά, η δυνατότητα χρήσης του κορμού ως πολυλειτουργικού εργαλείου είναι μια αρκετά περίπλοκη επιστήμη που οι μικρές ελέφαντες δεν μάχονται αμέσως: συχνά τα παιδιά βήμα μάλιστα στον κορμό τους, φροντίζοντας υπομονετικά τους ελέφαντες και αρκετούς μήνες διδάσκουν τα παιδιά τους να χρησιμοποιούν αυτή την απαραίτητη "διαδικασία" .

    Ειδικά χαρακτηριστικά

  • Οι κάτοικοι της Αφρικής λένε ότι οι ελέφαντες έχουν ένα μυστηριώδες μέρος όπου πηγαίνουν να πεθάνουν σε γήρας ή λόγω ασθένειας. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι σχεδόν κανείς δεν βρήκε τους χαυλιούς των νεκρών ελεφάντων. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες έχουν διαλύσει αυτές τις εικασίες. Έχει αποδειχθεί ότι οι χοίροι καταναλώνουν ελεφαντόδοντο όταν πεθαίνουν. Με αυτόν τον απλό τρόπο καλύπτουν ένα έλλειμμα στις ωφέλιμες ορυκτές ενώσεις. Ο κορμός του ελέφαντα μπορεί να φτάσει σε μήκος 7 μ. Εμφανίστηκε λόγω της διασταύρωσης της μύτης και του άνω χείλους. Ο κορμός συγκεντρώνει περίπου εκατό χιλιάδες μυϊκές ίνες. Βοηθάει τους ανθρώπους να κάνουν ήχους, να πίνουν, να αναπνέουν.
  • Με ένα κορμό τα ζώα συλλαμβάνουν διάφορα αντικείμενα και επικοινωνούν μεταξύ τους. Στα αφρικανικά άτομα, υπάρχουν διάφορες διαδικασίες στον κορμό. Είναι απαραίτητα για το σπάσιμο του γρασιδιού, καθώς και για το σπάσιμο των δέντρων και των κλαδιών. Ακριβώς τα ζώα του κορμού είναι λερωμένα. Μερικές φορές αναζητούν βρώμικο νερό, ο άργιλος στη συνέχεια στεγνώνει και φοβίζει τα παράσιτα, δημιουργώντας ένα είδος φραγμού. Οι ελέφαντες διακρίνονται από μεγάλα αυτιά. Είναι μεγαλύτερες από τους Ινδούς εκπροσώπους. Τα άτομα δεν έχουν σμηγματογόνους αδένες, έτσι δεν ξέρουν πώς να ιδρώνουν. Τα αυτιά εκτελούν τη λειτουργία της μεταφοράς θερμότητας, όταν θερμαίνεται το σώμα, η θερμότητα απελευθερώνεται μέσω αυτών.
  • Φυσικά, τα ακουστικά όργανα που τα ζώα χρησιμοποιούν ως ανεμιστήρα. Εκφοβίζουν ενοχλητικές μύγες και άλλα έντομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελέφαντες δεν είναι σε θέση να πηδήξουν ή να τρέξουν. Έμαθαν να κινούνται βιαστικά σε βάρος ενός γρήγορου βήματος. Ωστόσο, η δομή των γόνατων δεν επιτρέπει στα ζώα να τρέχουν. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό είναι η παρουσία ειδικών μαξιλαριών στα πόδια. Φαίνονται να είναι ελαστικοί, έτσι τα ζώα κινούνται ήσυχα, παρά την κατηγορία βάρους τους. Αυτά τα ίδια τακάκια τείνουν να επεκτείνονται.
  • Στα ζώα, το πάχος του δέρματος είναι μεγαλύτερο από 3 εκατοστά. Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα άτομα αυτά είναι δυσκίνητα. Όμως, σε καιρό ανάγκης, μπορούν να επιταχυνθούν στα 30 χιλιόμετρα την ώρα. Ακόμη και σε υγρότοπους, τα άτομα περπατούν χωρίς φόβο. Έχουν εξαιρετική όραση. Αλλά καθοδηγείται από την αίσθηση της όσφρησης και της ακοής. Επίσης, εμπιστευτείτε την επαφή. Οι βλεφαρίδες στα μάτια είναι πολύ πυκνά και μακρά, προστατεύονται από τη σκόνη. Οι ελέφαντες κολυμπούν καλά και αγαπούν να το κάνουν, με ταχύτητα μέχρι 70 χιλιόμετρα την ώρα. Μπορεί να κολυμπήσει χωρίς να αγγίξει τα άκρα προς τα κάτω για 6 ώρες ή περισσότερο. Όταν τα άτομα κάνουν ένα χτύπημα ήχου, ακούγεται σε απόσταση 10 χλμ.
  • Τρόπος ζωής

    1. Συχνά τα εν λόγω άτομα αποτελούν αγέλες στο φυσικό περιβάλλον. Σε κάθε υπάρχει περίπου 15 ζώα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια τέτοια οικογένεια υπάρχουν μόνο γυναίκες. Και συνδέονται με συγγένεια. Σε ένα τέτοιο αγέλη που κυριαρχούσε στο Matriarchy.
    2. Είναι ενδιαφέρον ότι τέτοια άγρια ​​ζώα δεν ανέχονται τη μοναξιά. Ως εκ τούτου, προσπαθούν να κρατήσουν ομάδες για να επικοινωνούν συνεχώς με τους συγγενείς τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εκπροσωπούμενα άτομα παραμένουν πιστά στην οικογένειά τους μέχρι το θάνατό τους.
    3. Τα μέλη μιας τέτοιας ομάδας προσπαθούν πάντα να βοηθήσουν και να φροντίσουν ο ένας τον άλλον. Τα ζώα αυξάνουν ακόμη και τους απογόνους μαζί. Οι ελέφαντες πάντα προστατεύονται ο ένας από τον άλλο από τον κίνδυνο και βοηθούν τους ασθενέστερους συγγενείς.
    4. Όσο για τα αρσενικά, τα άτομα είναι κυρίως μοναχικά. Τις περισσότερες φορές τα αρσενικά προσπαθούν να κρατούν κοντά στην ομάδα των θηλυκών. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, μπορούν να σχηματίσουν τα δικά τους κοπάδια.
    5. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέοι ζουν σε μια ομάδα έως 14 ετών. Μετά από αυτό, οι απόγονοι μπορούν να επιλέξουν, μπορούν να μείνουν στην οικογένεια ή να σχηματίσουν το δικό τους κοπάδι. Είναι ενδιαφέρον ότι οι ελέφαντες δείχνουν μεγάλη συμπάθεια για τον αποθανόντα συγγενή. Τα άτομα είναι πολύ λυπηρά.
    6. Αυτοί οι ελέφαντες σέβονται τα ερείπια των συγγενών τους. Ποτέ δεν θα τα βγάλουν πέρα ​​από αυτά και, αν είναι απαραίτητο, θα τα παραμερίσουν. Είναι ενδιαφέρον ότι οι ελέφαντες μπορούν να αναγνωρίσουν ακόμη και τον συγγενή τους από τα ερείπια.
    7. Η υπόλοιπη ζωή αυτών των ατόμων είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Αυτά τα ζώα δεν κοιμούνται περισσότερο από 4 ώρες την ημέρα. Και κατά τη διάρκεια των διακοπών, παίρνουν σχεδόν πάντα μια κάθετη θέση. Είναι ενδιαφέρον ότι τα άτομα συγκεντρώνονται σε έναν κύκλο και κλίνουν μεταξύ τους.
    8. Μερικοί μεγάλοι ελέφαντες προσπαθούν να βάλουν τους μεγάλους χαυλιόδοντες τους σε ένα δέντρο ή στο τερμιτάριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πλησιέστεροι συγγενείς αυτών των ατόμων - ινδιάνικοι ελέφαντες, προτιμούν να κοιμούνται απλά ψέματα. Βρίσκονται ήσυχα στο έδαφος ενώ αναπαύονται. Τέτοια ζώα είναι πολύ έξυπνα και η δομή του εγκεφάλου τους είναι περίπλοκη.
    9. Το βάρος του ενήλικου εγκεφάλου μπορεί να φτάσει έως και 5 κιλά. Επομένως, με ακρίβεια μπορούμε να πούμε ότι στον κόσμο των άγριων ζώων, οι ελέφαντες έχουν την υψηλότερη νοημοσύνη. Τα άτομα που εκπροσωπούνται είναι τόσο έξυπνα ώστε να μπορούν να ταυτιστούν στον καθρέφτη. Ως εκ τούτου, οι ελέφαντες είναι αυτογνωσμένοι.
    10. Μόνο δελφίνια και πιθήκους μπορούν να καυχηθούν αυτού του είδους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελέφαντες και οι χιμπατζήδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά διάφορα εργαλεία. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα εν λόγω άτομα χρησιμοποιούν ένα υποκατάστημα από ένα δέντρο ως σφύρα από μύγα. Οι ελέφαντες έχουν εξαιρετική μνήμη. Τα ζώα αυτά απομνημονεύουν διάφορα μέρη και ανθρώπους με τους οποίους επικοινωνούν.

    Αναπαραγωγή

    1. Όσον αφορά την περίοδο αναπαραγωγής, η περίοδος ζευγαρώματος δεν έχει σοβαρό χρονικό διάστημα. Αλλά υπάρχει ένα επιβεβαιωμένο γεγονός ότι στην εποχή των βροχών, το ποσοστό γεννήσεων των ελεφάντων αυξάνεται σημαντικά. Ο χρόνος του οίστρου στις γυναίκες διαρκεί μόνο μερικές ημέρες. Αυτή τη στιγμή, ψάλλει ένα αρσενικό.
    2. Το ζευγάρι σχηματίζεται για αρκετές εβδομάδες. Μόνο σε μια τέτοια χρονική περίοδο το θηλυκό απομακρύνεται μερικές φορές από το κοπάδι. Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι μεταξύ των ανδρών ελεφάντων υπάρχουν ομοφυλόφιλοι. Το πρόβλημα είναι ότι το θηλυκό μπορεί να μοιράζεται μόνο μία φορά το χρόνο. Επιπλέον, η εγκυμοσύνη διαρκεί πολύ.
    3. Με τη σειρά τους, τα αρσενικά συχνά χρειάζονται έναν σεξουαλικό σύντροφο. Ως εκ τούτου, δεν έχουν πουθενά να πάει, πώς να ξεκινήσει μια σχέση του ίδιου φύλου. Το θηλυκό συνεχίζει να φέρει απογόνους για σχεδόν 2 χρόνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, γεννιέται μόνο ένα μωρό. Σε αυτή την περίπτωση, όταν το θηλυκό πρόκειται να γεννήσει, όλα τα μέλη της οικογένειας είναι παρόντα. Είναι πάντα έτοιμοι να βοηθήσουν.

    Οι ελέφαντες είναι μοναδικοί και πολύ ενδιαφέροντες εκπρόσωποι ζώων στη φύση. Τα άτομα αυτά ζουν κυρίως σε αγέλες. Κάθε μέλος της οικογένειας θα προστατεύει πάντα το άλλο. Οι ελέφαντες εκτιμούν τέτοιες σχέσεις και σέβονται ο ένας τον άλλον.

    Περιγραφή του αφρικανικού ελέφαντα

    Αφρικανικός ελέφαντας - το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό στον πλανήτη μας. Είναι πολύ μεγαλύτερο από τον ασιατικό ελέφαντα και σε μέγεθος μπορεί να φτάσει 4.5-5 μέτρα ύψος, και το βάρος του είναι περίπου 7-7,5 τόνους. Υπάρχουν όμως πραγματικοί γίγαντες: ο μεγαλύτερος αφρικανικός ελέφαντας, ο οποίος ανακαλύφθηκε, ζύγιζε 12 τόνους και το μήκος του σώματος του ήταν περίπου 7 μέτρα.

    Σε αντίθεση με τους ασιανούς συγγενείς, οι χαυλιόδοντες του αφρικανικού ελέφαντα είναι παρόντες τόσο στους άνδρες όσο και στα θηλυκά. Τα μεγαλύτερα ευρήματα που βρέθηκαν σε μήκος ήταν περισσότερο από 4 μέτρα και ζύγιζαν 230 κιλά. Οι ελέφαντες τους χρησιμοποιούνται ως όπλα για την άμυνα εναντίον των αρπακτικών. Αν και δεν υπάρχουν ουσιαστικά φυσικοί εχθροί τέτοιων μεγάλων ζώων, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι μοναχικοί, παλιοί και εξασθενημένοι γίγαντες επιτίθενται από πεινασμένα λιοντάρια. Επιπλέον, με τη βοήθεια των χαυλιόδοντων, οι ελέφαντες σκάβουν το έδαφος και απογυμνάζουν το φλοιό από τα δέντρα.

    Οι ελέφαντες έχουν επίσης ένα ασυνήθιστο εργαλείο που τα διακρίνει από πολλά άλλα ζώα - αυτό είναι ένα μακρύ εύκαμπτο κορμό. Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της συγχώνευσης του άνω χείλους και της μύτης. Τα ζώα του χρησιμοποιούνται με επιτυχία για να πάρουν χόρτο, να συλλέγουν νερό μαζί του και να σηκώνονται για να χαιρετίσουν τους συγγενείς τους. Ενδιαφέρουσα τεχνολογία είναι. πώς οι ελέφαντες πίνουν νερό σε ένα πότισμα. Στην πραγματικότητα, δεν πίνει μέσω του κορμού, αλλά συλλέγει νερό σε αυτό, και στη συνέχεια το στέλνει στο στόμα του και το ρίχνει έξω. Με αυτό τον τρόπο, οι ελέφαντες παίρνουν την υγρασία που χρειάζονται.

    Μεταξύ των ενδιαφερόντων γεγονότων σχετικά με αυτούς τους γίγαντες, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τον κορμό τους ως σωλήνα αναπνοής. Υπάρχουν περιπτώσεις που αναπνέουν μέσω του κορμού όταν βυθίζονται κάτω από το νερό. Επίσης ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι ελέφαντες μπορούν να "ακούν με τα πόδια τους". Εκτός από την κανονική ακοή, έχουν ειδικά ευαίσθητα σημεία στα πόδια τους, μέσω των οποίων μπορούν να ακούσουν τις δονήσεις του εδάφους και να καθορίσουν από πού προέρχονται.

    Επίσης, παρά το γεγονός ότι έχουν πολύ παχύ δέρμα, είναι πολύ τρυφερό και ο ελέφαντας είναι σε θέση να νιώσει όταν ένα μεγάλο έντομο κάθεται πάνω του. Επίσης, οι ελέφαντες έχουν μάθει να αποφεύγουν απόλυτα από τον καυτό αφρικανικό ήλιο, περιστασιακά ψεκάζοντας τον με άμμο, αυτό βοηθά στην προστασία του σώματος από το ηλιακό έγκαυμα.

    Η ηλικία των αφρικανικών ελεφάντων είναι αρκετά μεγάλη: ζουν κατά μέσο όρο 50-70 χρόνιατα αρσενικά είναι αισθητά μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Κυρίως ζωές κοπαδιών 12-16 ατόμων, αλλά νωρίτερα, σύμφωνα με τους ταξιδιώτες και τους ερευνητές, ήταν πολύ πιο πολυάριθμα και μπορούσαν να φτάσουν μέχρι 150 ζώα. Το κοπάδι είναι συνήθως επικεφαλής μιας παλιάς γυναίκας, δηλαδή, οι ελέφαντες έχουν matriarchy.

    Αυτό είναι ενδιαφέρον! Οι ελέφαντες είναι πολύ φοβισμένοι από τις μέλισσες. Λόγω του λεπτού δέρματός τους, μπορούν να τους προκαλέσουν πολλά προβλήματα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ελέφαντες άλλαξαν τις οδούς μετανάστευσης λόγω του γεγονότος ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να συναντήσουν σμήνη άγριων μελισσών.

    Ο ελέφαντας - ένα κοινωνικό ζώο και οι μοναχοί μεταξύ τους είναι εξαιρετικά σπάνιοι. Τα μέλη των αγελών αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλο, βοηθούν τραυματίες αδελφούς και προστατεύουν από κοινού τους απογόνους σε περίπτωση κινδύνου. Συγκρούσεις μεταξύ των μελών της αγέλης - μια σπανιότητα. Οι ελέφαντες έχουν πολύ καλά αναπτυγμένη αίσθηση οσμής και οσμής, αλλά το όραμα είναι πολύ χειρότερο, έχουν επίσης εξαιρετική μνήμη και μπορούν να θυμούνται τον παραβάτη τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Υπάρχει ένας κοινός μύθος ότι οι ελέφαντες δεν μπορούν να κολυμπήσουν λόγω του βάρους και των δομικών χαρακτηριστικών τους. Στην πραγματικότητα, είναι εξαιρετικοί κολυμβητές και μπορούν να κολυμπήσουν σε μεγάλες αποστάσεις αναζητώντας χώρους σίτισης.

    Habitat

    Προηγουμένως, οι Αφρικανοί ελέφαντες είχαν εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Αφρική. Τώρα, με την έλευση του πολιτισμού και της λαθροθηρίας, το οικοσύστημα τους μειώθηκε σημαντικά. Οι περισσότεροι ελέφαντες ζουν στα εθνικά πάρκα της Κένυας, της Τανζανίας και του Κονγκό. Κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα σε αναζήτηση γλυκού νερού και φαγητού. Εκτός από τα εθνικά πάρκα, στην άγρια ​​φύση, βρίσκονται στη Ναμίμπια, τη Σενεγάλη, τη Ζιμπάμπουε και το Κονγκό.

    Επί του παρόντος, ο βιότοπος των αφρικανικών ελεφάντων μειώνεται ραγδαία λόγω του γεγονότος ότι όλο και περισσότερες εκτάσεις γίνονται για κατασκευαστικές και γεωργικές ανάγκες. Σε ορισμένα συνηθισμένα ενδιαιτήματα του αφρικανικού ελέφαντα δεν υπάρχει πλέον. Λόγω της αξίας του ελεφαντόδοντου, οι ελέφαντες έχουν σκληρό χρόνο ζωής, συχνά γίνονται θύματα των λαθρομεταναστών. Ο κύριος και μοναδικός εχθρός των ελεφάντων είναι ο άνθρωπος.

    Ο πιο συνηθισμένος μύθος για τους ελέφαντες είναι ότι υποτίθεται ότι θάβουν τους νεκρούς συγγενείς τους σε ορισμένες περιοχές. Οι επιστήμονες πέρασαν πολύ χρόνο και προσπάθεια, αλλά δεν βρήκαν ιδιαίτερους χώρους όπου θα συγκεντρωθούν τα σώματα ή τα ζώα. Τέτοιες θέσεις δεν υπάρχουν πραγματικά.

    Ισχύς. Αφρικανική δίαιτα ελέφαντα

    Οι Αφρικανοί ελέφαντες είναι πραγματικά ασταμάτητα πλάσματα, τα αρσενικά ενήλικα μπορούν να φάνε μέχρι και 150 κιλά φυτικής τροφής την ημέρα, τα θηλυκά είναι περίπου 100. Λαμβάνουν 16-18 ώρες την ημέρα για να απορροφούν τα τρόφιμα, ξοδεύουν το υπόλοιπο χρόνο ψάχνοντας για αυτήν, 2-3 ώρες Αυτό είναι ένα από τα πιο χαμηλά σε εγρήγορση ζώα στον κόσμο.

    Υπάρχει προκατάληψηΟι αφρικανοί ελέφαντες αγαπούν πολύ τα φιστίκια και ξοδεύουν πολύ χρόνο ψάχνοντας τους, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Φυσικά, οι ελέφαντες δεν έχουν τίποτα εναντίον μιας τέτοιας λιχουδιάς, και το τρώνε πρόθυμα σε αιχμαλωσία. Αλλά ακόμα στη φύση δεν τρώει.

    Χόρτα και βλαστοί των νέων δέντρων είναι το κύριο φαγητό τους, τρώνε φρούτα ως μια απόλαυση. Με το λαιμό τους, βλάπτουν τη γεωργική γη, οι αγρότες τους τρομάζουν μακριά, καθώς απαγορεύεται η θανάτωση των ελεφάντων και προστατεύονται από το νόμο. Σε αναζήτηση τροφίμων, αυτοί οι γίγαντες της Αφρικής ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Τα μικρά παιδιά μεταβαίνουν εντελώς σε φυτικές τροφές μόλις φτάσουν τα τρία χρόνια και πριν τρώνε το μητρικό γάλα. Μετά από περίπου 1,5-2 χρόνια, εκτός από το μητρικό γάλα, αρχίζουν σταδιακά να λαμβάνουν ενήλικα τρόφιμα. Καταναλώνουν πολύ νερό, περίπου 180-230 λίτρα την ημέρα.

    Δεύτερος μύθος λέει ότι τα παλιά αρσενικά που εγκατέλειψαν την αγέλη έγιναν δολοφόνοι των ανθρώπων. Φυσικά, υπάρχουν περιπτώσεις επιθέσεων ελεφάντων στους ανθρώπους, αλλά αυτό δεν συνδέεται με ένα συγκεκριμένο μοντέλο συμπεριφοράς αυτών των ζώων.

    Ο μύθος ότι οι ελέφαντες φοβούνται τους αρουραίους και τα ποντίκια, καθώς δαγκώνουν τα πόδια τους, παραμένει επίσης μύθος. Φυσικά, οι ελέφαντες δεν φοβούνται τέτοια τρωκτικά, αλλά δεν έχουν ακόμα πολύ αγάπη γι 'αυτούς.

    Αφρικανικά είδη ελέφαντα

    Επί του παρόντος, η επιστήμη είναι γνωστή για 2 είδη ελέφαντες που ζουν στην Αφρική: σαβάνα και δάσος. Ο κέρατος ελέφαντας κατοικεί στις εκτάσεις των πεδιάδων, είναι μεγαλύτερο από το δάσος, σκούρο χρώμα και έχει χαρακτηριστικές διεργασίες στο τέλος του κορμού. Αυτό το είδος διανέμεται σε ολόκληρη την Αφρική. Είναι ο ελέφαντας savannah που θεωρείται Αφρικανός, όπως τον ξέρουμε. Στην άγρια ​​φύση, αυτά τα δύο είδη τέμνονται εξαιρετικά σπάνια.

    Ο ελέφαντας των δασών είναι μικρότερος, γκρι χρώματος και ζει στα τροπικά δάση της Αφρικής. Εκτός από το μέγεθος, διαφέρουν στη δομή των γνάθων, είναι περισσότερο σε αυτό από ό, τι στη σαβάνα. Επίσης, οι ελέφαντες των δασών στα πίσω πόδια έχουν τέσσερα δάκτυλα, ενώ η σαβάνα έχει πέντε. Όλες οι άλλες διαφορές, όπως οι μικρές λοφίες και τα μικρά αυτιά, οφείλονται στο γεγονός ότι ήταν βολικό για τους να περάσουν μέσα από πυκνά τροπικά παχιά.

    Ένας άλλος δημοφιλής μύθος για τους ελέφαντες είναι ότι είναι τα μόνα ζώα που δεν μπορούν να πηδήξουν, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Πραγματικά δεν μπορούν να πηδήξουν, απλά δεν υπάρχει ανάγκη για αυτό, αλλά στην περίπτωση αυτή οι ελέφαντες δεν είναι μοναδικοί, όπως τα ζώα περιλαμβάνουν επίσης ιππότες, ρινόκερους και λιοντάρια.

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send

zoo-club-org