Ζώα

Fox (αλεπού)

Pin
Send
Share
Send
Send


Η αλεπού είναι ένας πολύ όμορφος αρπακτικός με μια μακρύερη ουρά. Το ρύγχος της είναι μακρύ και στενό και τα μάτια της είναι πολύ δύσκολα. Σε μέγεθος, αυτό το αρπακτικό ζώο μοιάζει με ένα σκυλί. Το χρώμα του αλεπού ποικίλλει από το φλογερό έως το γκρι. Στη στέπα είναι γκρίζο-κίτρινο και στα βόρεια είναι σχεδόν κόκκινο. Μια ασημένια αλεπού είναι μια κοινή αλεπού με ελαφρές αποκλίσεις από το συνηθισμένο χρώμα. Η γούνα των ζώων αυτών θεωρείται η πιο όμορφη, γι 'αυτό και έχουν εκτραφεί εδώ και καιρό σε αγροκτήματα.

Πού ζει αυτό το αρπακτικό θηρίο; Η Fox ζει στην Ασία, την Αμερική, την Ευρώπη και ακόμη και στην Αφρική. Συντάσσεται τέλεια σε διάφορες συνθήκες. Το Fox είναι ένα πονηρό ζώο. Μπορεί να επιδοθεί σε διάφορα κόλπα για να ζήσει.

Δίαιτα θηρευτής

Και τι αλεπού τρώει; Αν και είναι θηρευτής, η διατροφή της περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών. Φυσικά, το κρέας αποτελεί τη βάση της διατροφής του.

Σημειώστε ότι στον κατάλογο των τροφίμων αυτού του ζώου περιλαμβάνονται περισσότερες από 350 ποικιλίες μικρών θηλαστικών, διάφορα τρωκτικά (ειδικά από την οικογένεια των voles) και τα πουλιά.

Χειμερινό σιτηρέσιο Fox

Τι τρώει η αλεπού το χειμώνα και πώς θα πιάσει το θήραμά της; Σύμφωνα με έρευνες εμπειρογνωμόνων, ο μεγαλύτερος πληθυσμός αλεπούδων ζει εκεί όπου υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εκπροσώπων δολωμάτων. Τέτοια τρωκτικά για αυτούς είναι το πιο προσιτό είδος τροφής, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο, όταν είναι πιο δύσκολο να πάρετε φαγητό.

Το κυνήγι των αλεπούδων στους ποντικούς του πεδίου είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία. Ο Fox κινείται ήσυχα μέσα στο χιόνι, ακούγοντας το τρικεφάλωμα του δυνητικού του θύματος. Έχοντας αισθανθεί το τρωκτικό και υπολογίζοντας τη θέση του, βουτάει γρήγορα στο χιόνι με τη μύτη του, βοηθώντας τον εαυτό του να φτάσει στο λεία με τα πόδια του.

Ο κύριος ρόλος σε αυτό το θέμα αποδίδεται στον παράγοντα έκπληξης, επειδή το ποντίκι, παρά την εξαιρετική του ακοή, δεν μπορεί πάντα να προβλέψει τι θα εμφανιστεί μια αλεπού, με αποτέλεσμα να μην έχει χρόνο να κρυφτεί από τα δόντια του αρπακτικού.

Πρόσφατα, οι ζωολόγοι έχουν καταλήξει σε έναν όρο που χαρακτηρίζει αυτή τη διαδικασία, μυϊκό ποντίκι.

Μια αλεπού στο δάσος το χειμώνα παρακάμπτει τις δασικές φυτείες σε αναζήτηση πεσμένων πτηνών, τις όχθες των δεξαμενών, και επίσης δεν διστάζει να σπαταλάει και να ακουμπάει.

Στο φυσικό τους περιβάλλον, η βάση τροφίμων της αλεπούς είναι λαγοί, τα προαναφερθέντα ποντίκια και άλλα μικρά τρωκτικά. Επιπλέον, αυτός ο αρπακτικός με μεγάλη ευχαρίστηση ρυθμίζει το πουλί. Η ικανότητα να πετάει αποφεύγει τα δόντια και τα νύχια της αλεπούς. Κινδυνεύουν τα αυγά και οι νεοσσοί που δεν έχουν μάθει να τρέχουν σαν τους γονείς τους.

Η λεία της αλεπούς μπορεί να είναι είτε ένα μικρό πουλί, είτε ένα μεγάλο, για παράδειγμα, τρελός ή άγρια ​​χήνα. Ο κύριος βοηθός του αρπακτικού σε αναζήτηση τροφής είναι η ευαίσθητη μύτη της, η οποία μυρίζει σαν τρωκτικό ή άλλο λεία σε αρκετά μεγάλες αποστάσεις.

Ορισμένες αλεπούδες, παρά το γεγονός ότι φοβούνται τα ανθρώπινα ενδιαιτήματα (χωριά κλπ.), Εξακολουθούν να αποφασίζουν να επισκεφθούν τα κοτόπουλα σε οικισμούς που βρίσκονται κοντά στο δάσος. Τη νύχτα ή αργά το βράδυ, διεισδύουν στον αχυρώνα, πιάστε, για παράδειγμα, το κοτόπουλο από το λαιμό και το μεταφέρετε γρήγορα στο δάσος.

Φυσικά, οι αρπακτοί σπάνια αποφασίζουν για έναν τόσο επικίνδυνο ελιγμό, κατά κανόνα, αυτό συμβαίνει το χειμώνα, όταν είναι πολύ δύσκολο να πάρετε φαγητό.

Τι αλεπού τρώει στο δάσος; Λαγούς. Αυτά τα ζώα καταλαμβάνουν μια σημαντική θέση στη δίαιτα της αλεπούς. Φυσικά, η ευκολότερη λεία είναι οι λαγοί, που δεν έχουν μάθει ακόμα πώς να αναπτύξουν επαρκή ταχύτητα σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από το αρπακτικό θηρίο. Fox, βρίσκοντας μια τρύπα λαγού, μπορεί αμέσως να καταστρέψει όλα τα απορρίμματα.

Μην παραβιάζετε αυτά τα αρπακτικά και τα πτώματα των τρωκτικών στην περίπτωση του λαγού. Μερικοί εκπρόσωποι δεν φοβούνται να επιτεθούν ακόμη μεγαλύτερα ζώα, για παράδειγμα, ελάφια.

Η διατροφή των αρπακτικών στην έρημο

Τι τροφοδοτεί μια αλεπού που ζει σε ερημικές και μισοαφείς ζώνες; Η βάση της διατροφής είναι τα ερπετά (μη δηλητηριώδη φίδια, σαύρες και άλλοι). Στον Καναδά, στο βορειοανατολικό τμήμα του, οι ζωολόγοι έχουν επανειλημμένα παρατηρήσει πως οι αλεπούδες έπιαναν ψάρια από την οικογένεια σολομού από τα υδάτινα σώματα, αν και όχι ζωντανά αλλά νεκρά. Το καλοκαίρι, αυτά τα αρπακτικά με μεγάλη ευχαρίστηση μπορούν να τρώνε μεγάλα σφάλματα, προνύμφες και άλλα έντομα. Μετά τη βροχή, συλλέγουν γαιοσκώληκες.

Τρόφιμα στην τάιγκα

Τι αλεπού τρώει στη τάιγκα; Σε τέτοια σημεία, ο θηρευτής είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει, καθώς υπάρχει μικρό θήραμα. Στη ζώνη της Τούντρας, ο αρπακτικός τρώει περαστικούς, τρελό και λιγότερο συχνά πουλιά. Επιπλέον, οι κοκκινομάλλης εξαπατά κυνήγι σε μικρά τρωκτικά. Κατά κανόνα, λίγες αλεπούδες ζουν στη τάιγκα, καθώς είναι δύσκολο να επιβιώσουν εδώ. Αυτά τα αρπακτικά προτιμούν να εγκατασταθούν στη ζώνη της στέπας σε ανοιχτά μέρη, πεδιάδες και ρεματιές.

Φυτικά τρόφιμα

Τι αλεπού τρώει, εκτός από όλα τα παραπάνω; Φυτικά τρόφιμα υπάρχουν επίσης στη διατροφή αυτών των ζώων. Κατά κανόνα, οι κόκκινοι κυνηγοί που ζουν στις νότιες περιοχές το καταναλώνουν. Προτιμούν τα μούρα (ειδικά τα βακκίνια, τα λουλούδια) και τα φρούτα, καθώς και μερικά φυτικά μέρη των βρώσιμων φυτών.

Σημειώστε ότι αυτό το τρόφιμο είναι μάλλον μια προσθήκη στην κύρια διατροφή, δεν θα γίνει ποτέ το κύριο πιάτο στη διατροφή, επειδή η αλεπού είναι από τη φύση θηρευτής, πράγμα που σημαίνει ότι τρώει κρέας.

Τι αλεπού τρώει την περίοδο άνοιξη-καλοκαίρι;

Αυτή τη στιγμή του έτους, οι αλεπούδες χρειάζονται ιδιαίτερα καλή διατροφή και μεγάλο αριθμό θηραμάτων. Μετά από όλα, τώρα στη φροντίδα τους είναι νέοι. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, τα μωρά γεννιούνται μετά από οκτάμηνη εγκυμοσύνη. Κατά κανόνα, γεννιούνται πέντε ή έξι αλεπούδες. Οι πρώτοι 1,5 μήνες, οι νέοι τρέφονται με μητρικό γάλα. Σε ηλικία δύο εβδομάδων, τα μωρά που βλέπουν ήδη, τότε ξεκινά μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης, μέχρι τα τέλη Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου, σέρνονται έξω από την τρύπα, παίζουν μεταξύ τους και χάρτες, ταιριάζουν στο χορτάρι και μένουν ήσυχα, απολαμβάνοντας τον ήλιο. Ταυτόχρονα, οι γονείς διδάσκουν μικρές αλεπούδες στο τακτικό φαγητό, φέρνουν ζωντανή λεία, έτσι ώστε οι νέοι να αισθάνονται τον ενθουσιασμό του κυνηγιού για τέτοια τρόφιμα.

Η φροντίδα για τους απογόνους μπορεί να ωθήσει την αλεπού για να επιτεθεί στο μεγάλο θηρίο, το οποίο είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Οι επιστήμονες έχουν τεκμηριωμένες περιπτώσεις όταν αυτό το αρπακτικό θηρίο έχει δαγκώσει έναν κύκνο.

Η αλεπού πολύ συχνά έρχεται με πολύ πρωτότυπους τρόπους για να πάρει φαγητό. Παραδείγματος χάριν, παρατηρήθηκε ότι οι θηρευτές σε ασφαλή απόσταση ακολουθούν το άροτρο τρακτέρ, το οποίο ανοίγει το πεδίο τη νύχτα. Αποδείχθηκε ότι οι αλεπούδες έπιασαν τα ψηλά με τέτοιο τρόπο, των οποίων τα αυλάκια άνοιξαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οργώματος. Με το τυχαίο θάνατο αυτού του αρπακτικού (το ζώο έπεσε κάτω από ένα άροτρο), οι άνθρωποι είδαν στο στομάχι του έως και δεκαέξι τρωκτικά. Η παρατήρηση αυτή επέτρεψε στους επιστήμονες να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι τα τρωκτικά αποτελούν τη βάση της δίαιτας της αλεπούς.

Αδυνάτισμα στο σπίτι

Άγρια αλεπού μπορεί να αποκομίζετε και να μαθαίνετε στο σπίτι, αλλά γι 'αυτό είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν ειδικές συνθήκες για αυτό, καθώς και να εξασφαλιστεί η σωστή διατροφή. Η καλύτερη επιλογή για να διατηρηθεί ένας τέτοιος θηρευτής είναι ένας υπαίθριος κλωβός στον οποίο θα υπάρχει ένα σπίτι για ξεκούραση και ύπνο του θηρίου. Τώρα ας μιλήσουμε για τη σίτιση.

Αν και η αλεπού είναι ένα παμφάγο ζώο, αλλά στο σπίτι είναι καλύτερο να το ταΐζετε με υψηλής ποιότητας τροφή για σκύλους και να συμπληρώνετε μια τέτοια δίαιτα με φρούτα και μούρα.

Μικρό συμπέρασμα

Τώρα ξέρετε τι αλεπού τροφοδοτεί το χειμώνα, την άνοιξη, και σε άλλες εποχές του χρόνου. Επίσης, επανεξετάσαμε τη διατροφή αυτού του αρπακτικού στην τάιγκα και στο δάσος. Όπως μπορείτε να δείτε, η αλεπού που τρώει στην άγρια ​​φύση, κατά κανόνα, εξαρτάται από τον οικότοπό του. Αν και πάντα η βάση της διατροφής του είναι τα μικρά θηλαστικά, και τα φυτικά τρόφιμα και τα έντομα χρησιμεύουν μόνο ως συμπλήρωμα.

Fox (αλεπού): περιγραφή, χαρακτηριστικά, φωτογραφίες

Ανάλογα με το είδος, τα μεγέθη αλεπού κυμαίνονται από 18 cm (στο φινίρισμα) έως 90 cm και η αλεπού ζυγίζει από 0,7 kg (στο fenek) έως 10 kg. Οι αλεπούδες έχουν ένα χαρακτηριστικό γενικό σημάδι - ένα λεπτό επίμηκες σώμα με μάλλον μικρά άκρα, ένα ελαφρώς επιμηκυμένο πρόσωπο και ουρά.

Η χνουδωτή ουρά της αλεπούς χρησιμεύει ως ένα είδος σταθεροποιητή κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης και στο χειμωνιάτικο κρύο χρησιμοποιείται για πρόσθετη προστασία από τον παγετό.

Το μήκος της ουράς αλεπού εξαρτάται από το είδος. Στο φαινό, φτάνει τα 20-30 cm. Το μήκος της ουράς μιας συνηθισμένης αλεπούς είναι 40-60 cm.

Οι αλεπούδες βασίζονται περισσότερο στην αφή και την οσμή παρά στην όραση. Έχουν ευαίσθητη αίσθηση οσμής και εξαιρετική ακοή.

Τα αυτιά τους είναι αρκετά μεγάλα, τριγωνικά, ελαφρώς επιμήκη, με αιχμηρή άκρη. Τα μεγαλύτερα αυτιά είναι σε ένα φαινόκο (ύψους έως 15 εκατοστά) και μια μεγάλη αλεπού (μέχρι 13 εκατοστά σε ύψος).

Αλεπού με μεγάλα αυτιά (fenek)

Το ζωικό όραμα, προσαρμοσμένο για τον νυχτερινό τρόπο ζωής, επιτρέπει στα μέλη του γένους να ανταποκρίνονται καλά στην κίνηση, αλλά η δομή του αλεπού με κάθετες κόρες δεν είναι κατάλληλη για την αναγνώριση χρωμάτων.

Συνολικά, η αλεπού έχει 42 δόντια, εκτός από μια μεγάλη αλεπού, στην οποία αναπτύσσονται 48 δόντια.

Η πυκνότητα και το μήκος των μαλλιών αυτών των θηρευτών εξαρτάται από τις εποχές και τις κλιματολογικές συνθήκες. Το χειμώνα και σε περιοχές με σκληρές καιρικές συνθήκες, η γούνα της αλεπούς γίνεται χοντρή και χνουδωτή, το καλοκαίρι το χνουδωτό και το μήκος του παλτό μειώνεται.

Το χρώμα της αλεπούς μπορεί να είναι αμμώδες, κόκκινο, κιτρινωπό, καφέ με μαύρο ή λευκό σημάδι. Σε ορισμένα είδη, το χρώμα της γούνας μπορεί να είναι σχεδόν λευκό ή μαύρο-καφέ. Στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, οι αλεπούδες είναι μεγαλύτερες και ελαφρύτερες στο χρώμα, στις νότιες χώρες οι αλεπούδες είναι πιο αδύναμες και τα μεγέθη των ζώων είναι μικρότερα.

Κατά την επιδίωξη θύματος ή σε περίπτωση κινδύνου, η αλεπού είναι ικανή να επιταχύνει μέχρι 50 km / h. Κατά τη διάρκεια της εποχής ζευγαρώματος, οι αλεπούδες μπορούν να φτιάξουν ήχους γαβγισμού.

Η ζωή μιας αλεπούς σε φυσικές συνθήκες ποικίλει από 3 έως 10 χρόνια, αλλά η αλεπού διαμένει σε αιχμαλωσία μέχρι την ηλικία των 25 ετών.

Fox ταξινόμηση

Στην οικογένεια σκύλων (λύκος, σκύλος) υπάρχουν διάφορα γένη, τα οποία περιλαμβάνουν διαφορετικούς τύπους αλεπούδων:

  • Maikongi (ευρ. Cerdocyon)
    • Maikong, savanna fox (lat. Cerdocyon χιλ)
  • Μικρές αλεπούδες (ευρ. Atelocynus)
    • Μικρή αλεπού (lat. Atelocynus microtis)
  • Μεγαλύτερες αλεπούδες (ευρ. Otocyon)
    • Μεγάλη αλεπού (lat. Otocyon megalotis)
  • Οι αλεπούδες της Νότιας Αμερικής (ευρ. Lycalopex)
    • Άνδεων αλεπού (lat. Lycalopex culpaeus)
    • Νότια Αμερική Fox (Lat. Lycalopex griseus)
    • Δαρβίνος αλεπού (lat. Lycalopex fulvipes)
    • Παραγουάη αλεπού (lat. Lycalopex gymnocercus)
    • Βραζιλιάνικη αλεπού (ευρ. Lycalopex vetulus)
    • Sekuranskaya αλεπού (lat. Lycalopex sechurae)
  • Γκρίζες αλεπούδες (ευρ. Urocyon)
    • Γκρίζα αλεπού (ευρ. Urocyon cinereoargenteus)
    • Νησί αλεπού (lat. Urocyon littoralis)
  • Αλεπούδες (ευρ. Vulpes)
    • Κοινή ή κόκκινη αλεπού (ευρ. Vulpes vulpes)
    • American Fox (Lat. Τουλίπες μακρότης)
    • Αφγανική αλεπού (lat. Τουλίπες cana)
    • Αφρικανική αλεπού (ευρ. Vulpes pallida)
    • Αλεπού της Βεγγάλης (Ινδική) (Λατινική Τουλίπες bengalensis)
    • Κορσάκ, αλεπού στεπών (ευρ. Κορσάζ σε λουλούδια)
    • American Corsac (ευρ. Tulip velox)
    • Sand Fox (ευρ. Vulpes rueppelli)
    • Θιβετανική αλεπού (lat. Vulpes ferrilata)
    • Fenech (ευρ. Τουλίπες zerda, Fennecus zerda)
    • Νότια αφρικανική αλεπού (lat. Τουλίπες χαμάς)

Fox είδη, ονόματα και φωτογραφίες

Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή διαφόρων αλεπούδων:

  • Κοινή αλεπού (κόκκινη αλεπού) (lat. Vulpes vulpes)

Το μεγαλύτερο μέλος του γένους αλεπού. Η αλεπού ζυγίζει μέχρι 10 κιλά και το μήκος του σώματος μαζί με την ουρά είναι 150 εκ. Ανάλογα με την περιοχή διαμονής, τα χρώματα αλεπού μπορεί να διαφέρουν κάπως σε τόνους, αλλά το κύριο χρώμα της πλάτης και των πλευρών παραμένει έντονο κόκκινο και η κοιλιά είναι άσπρη. Οι μαύρες κάλτσες εμφανίζονται καθαρά στα πόδια. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της κοινής αλεπούς είναι το άσπρο άκρο της ουράς και τα σκοτεινά, σχεδόν μαύρα αυτιά.

Το Habitat περιλαμβάνει όλη την Ευρώπη, την επικράτεια της Βόρειας Αφρικής, την Ασία (από την Ινδία μέχρι τη Νότια Κίνα), τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.

Εκπρόσωποι αυτού του είδους αλεπούδων είναι ευτυχείς να τρώνε ποντίκια πετεινών, κουνέλια και νεαρά ελάφια · σε μια βολική ευκαιρία καταστρέφουν φωλιές χήνας και ξύλου, τροφοδοτούν το μανιόκα, τα σκαθάρια και τις προνύμφες των εντόμων. Παραδόξως, η κόκκινη αλεπού είναι ένας άγριος μαχητής καλλιεργειών βρώμης: ελλείψει του μενού κρέατος, επιτίθεται στις καλλιεργούμενες εκτάσεις δημητριακών, προκαλώντας βλάβη σε αυτό.

  • American Fox (Lat.Vulpesmacrotis)

Ένα θηρευτικό θηλαστικό μεσαίου μεγέθους. Το μήκος του σώματος της αλεπούς ποικίλλει από 37 cm έως 50 cm, η ουρά φτάνει τα 32 cm, το βάρος μιας ενήλικης αλεπούς ποικίλει μεταξύ 1,9 kg (για το θηλυκό) - 2,2 kg (για το αρσενικό). Το πίσω μέρος του ζώου είναι ζωγραφισμένο σε κιτρινωπό γκρι ή λευκούς τόνους, και οι πλευρές - σε κιτρινωπό-καφέ. Χαρακτηριστικά αυτού του είδους των αλεπούδων είναι η λευκή κοιλιά και η μαύρη άκρη της ουράς. Η πλευρική επιφάνεια του ρύγχους και τα ευαίσθητα μουστάκια είναι σκούρο καφέ ή μαύρο. Το μήκος μαλλιών του καλύμματος γούνας δεν υπερβαίνει τα 50 mm.

Η Fox ζει στις νοτιοδυτικές ερήμους των Ηνωμένων Πολιτειών και στο βόρειο τμήμα του Μεξικού, τροφοδοτεί με λαγούς και τρωκτικά (άλματα καγκουρό).

  • Αφγανική αλεπού (Bukhara, αλεπού Balochistan)(ευρ.Vulpescana)

Ένα μικρό ζώο που ανήκει στην οικογένεια των σκύλων. Το μήκος της αλεπούς δεν υπερβαίνει τα 0,5 μέτρα. Το μήκος της ουράς είναι 33-41 εκ. Το βάρος μιας αλεπούς κυμαίνεται από 1,5 έως 3 κιλά. Η Bukhara Fox διαφέρει από τα άλλα είδη αλεπού με τα μάλλον μεγάλα αυτιά, των οποίων το ύψος φθάνει τα 9 cm, και σκοτεινές ρίγες που τρέχουν από το άνω χείλος στις γωνίες των ματιών. Το χειμώνα, το χρώμα των μαλλιών της αλεπούς στο πίσω μέρος και στις πλευρές αποκτά ένα πλούσιο καστανόχρωμο χρώμα με μεμονωμένες μαύρες τρίχες φύλαξης. Το καλοκαίρι μειώνεται η έντασή του και το λευκόχρωμο χρώμα του λαιμού, του μαστού και της κοιλιάς παραμένει αμετάβλητο. Η αφγανική αλεπού δεν έχει τρίχα στην επιφάνεια των μαξιλαριών του ποδιού, προστατεύοντας άλλες αλεπούδες από την κόκκινη καυτή άμμο.

Ο κύριος βιότοπος της αλεπούς είναι το ανατολικό Ιράν, το έδαφος του Αφγανιστάν και του Hindustan. Σπάνια βρέθηκαν στην Αίγυπτο, στο Τουρκμενιστάν, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Πακιστάν. Η αφγανική αλεπού είναι ένα παμφάγο ζώο. Με την όρεξη απορροφά ακρίδες, ποντίκια και gophers, δεν αρνείται το χορτοφαγικό μενού.

  • Αφρικανική αλεπού(ευρ. Vulpes pallida)

Έχει μια εμφάνιση παρόμοια με μια κόκκινη αλεπού (lat. Vulpes vulpes), ωστόσο, έχει ένα πιο μέτριο μέγεθος. Το συνολικό μήκος του σώματος της αλεπούς μαζί με την ουρά δεν ξεπερνά τα 70-75 εκ. Και το βάρος σπάνια φτάνει τα 3,5-3,6 κιλά. Σε αντίθεση με την κοινή αλεπού, ο αφρικανός ξάδερφός της έχει μακρύτερα πόδια και αυτιά. Το χρώμα της πλάτης, των ποδιών και της ουράς με ένα μαύρο άκρο είναι κόκκινο με καφέ απόχρωση και το ρύγχος και η κοιλιά είναι λευκά. Στους ενήλικες, μια μαύρη στεφάνη είναι ορατή γύρω από τα μάτια και μια λωρίδα σκουρόχρωμης γούνας τρέχει κατά μήκος της κορυφογραμμής.

Η αφρικανική αλεπού διαμένει στις χώρες της Αφρικής - συχνά παρατηρείται στη Σενεγάλη, στο Σουδάν και στο έδαφος της Σομαλίας. Η αλεπού της τροφής αποτελείται από δύο ζώα (μικρά τρωκτικά, σαύρες) και από συστατικά του φυτού.

  • Αλεπού της Βεγγάλης (ινδική αλεπού)(ευρ.Vulpesbengalensis)

Αυτό το είδος αλεπούς χαρακτηρίζεται από μεσαίο μέγεθος. Το ύψος των ενηλίκων στο ακρώμιο δεν υπερβαίνει τα 28-30 εκατοστά, το βάρος της αλεπούς κυμαίνεται από 1,8 έως 3,2 κιλά και το μέγιστο μήκος του σώματος φτάνει τα 60 εκ. Το μήκος της ουράς μιας αλεπούς με μια μαύρη άκρη σπάνια φτάνει τα 28 εκατοστά. , σύντομη και ομαλή. Είναι βαμμένο σε διάφορες αποχρώσεις αμμώδη-καφέ ή κόκκινο-καφέ χρώμα.

Το ζώο ζει στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, αισθάνεται μεγάλη στην Ινδία και στην επικράτεια του Μπαγκλαντές και του Νεπάλ. Στο μενού της ινδικής αλεπούς υπάρχει πάντα μια θέση για γλυκά φρούτα, αλλά προτιμάται η σαύρα, τα αυγά πουλιών, ποντίκια, έντομα.

  • Κορσάκ, αλεπού στέπας(ευρ.Vulpesκορσάκ)

Έχει μια μακρινή ομοιότητα με μια απλή αλεπού, ωστόσο, σε αντίθεση με αυτό, οι εκπρόσωποι αυτού του είδους των αλεπούδων έχουν μικρότερο μυτερό ρύγχος, μεγάλα ευρεία αυτιά και μακρύτερα πόδια. Το μήκος σώματος ενός ενήλικου κορσέκ είναι 0,5-0,6 m, και η αλεπού ζυγίζει από 4 έως 6 kg. Το χρώμα της πλάτης, των πλευρών και της ουράς της αλεπούς είναι γκρι, μερικές φορές με κόκκινη ή κόκκινη απόχρωση και το χρώμα της κοιλιάς είναι κιτρινωπό ή λευκό. Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του είδους είναι το ανοιχτόχρωμο χρώμα του πηγουνιού και του κάτω χείλους, καθώς και το σκούρο καφέ ή μαύρο χρώμα της άκρης της ουράς.

Η αλεπού βόρεια ζει σε πολλές χώρες: από τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέχρι την Ασία, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, την επικράτεια του Καζακστάν, τη Μογγολία, το Αφγανιστάν και το Αζερμπαϊτζάν. Συχνά βρίσκεται στον Καύκασο και στα Ουράλια, ζει στο Don και στην περιοχή του Βόλγα.

Οι αλεπούδες ζωοτροφών τρέφονται με τρωκτικά (voles, jerboas, ποντίκια), καταστρέφουν φωλιές, κυνήγι αυγών πουλιών, μερικές φορές επιτίθενται σκαντζόχοιροι και λαγοί. Δεν υπάρχει ουσιαστικά φυτική τροφή στη διατροφή της αλεπούς της στέπας.

  • Αμερικάνικο Corsac, αλεπού νάνος, αλεπούδων λιβαδιών(ευρ.Vulpesvelox)

Η μικρή αλεπού είναι μήκους κορμού από 37 έως 53 cm και ζυγίζει από 2 έως 3 κιλά. Το ύψος του ζώου στο άκρο σπάνια φτάνει τα 0,3 μ. Και το μήκος της ουράς είναι 35 εκ. Το χαρακτηριστικό ανοικτό γκρίζο χρώμα της παχιάς γούνας αλεπού στις πλευρές και την πλάτη κατά την καλοκαιρινή περίοδο αποκτά έντονη κόκκινη απόχρωση με κόκκινο μαύρισμα. Ο λαιμός και η κοιλιά της αλεπούς έχουν ελαφρύτερη σκιά. Επίσης, τα μαύρα σημάδια στις δύο πλευρές της ευαίσθητης μύτης και η σκοτεινή άκρη της ουράς χρησιμεύουν ως ειδικό χαρακτηριστικό του αμερικανικού κορσάκ.

Η αλεπού νάνος ζει σε περιοχές πεδιάδων και ημι-ερήμων και ουσιαστικά δεν έχει εδαφική δέσμευση.

Η αλεπού τροφοδοτείται σε ποντίκια, κουνέλια, αγαπά να γιορτάσει σε ακρίδες και αγριογούρουνα, δεν θα εγκαταλείψει το carrion που απομένει από το θήραμα καλύτερων θηρευτών.

  • Sand Fox(ευρ.Vulpesrueppelli)

Το ζώο έχει χαρακτηριστικά μεγάλα, ευρύτατα αυτιά και πόδια, τα οποία είναι προστατευμένα από την καυτή άμμο από ένα παχύ γούνινο παλτό. Σε αντίθεση με τους περισσότερους συγγενείς, οι εκπρόσωποι αυτού του είδους των αλεπούδων είναι καλά αναπτυγμένοι όχι μόνο ακούγοντας και μυρίζοντας αλλά και όραμα. Το ανοιχτό καφέ χρώμα της πλάτης, της ουράς και των πλευρών με ξεχωριστές λευκές τρίχες φύλαξης χρησιμεύει στην αλεπού με καλό καμουφλάζ χρώματος σε συνθήκες άμμου και λίθων στους οικότοπους. Το βάρος των ενήλικων ζώων σπάνια φτάνει τα 3,5-3,6 kg και το μήκος του σώματος της αλεπούς, μαζί με την ουρά, δεν υπερβαίνει τα 85-90 cm.

Ο Sand Fox ζει σε μια ερημική περιοχή. Многочисленные популяции встречаются в песках пустыни Сахары – от Марокко и знойного Египта до Сомали и Туниса.

Питается песчаная лисица не слишком разнообразно, что связано со средой обитания. В пищу лисы входят ящерицы, тушканчики и мыши, пауки и скорпионы, которых животное абсолютно не боится и ловко поглощает.

  • Θιβετιανή αλεπού(ευρ.Vulpesferrilata)

Το ζώο μεγαλώνει σε μέγεθος 60-70 cm και ζυγίζει περίπου 5 kg. Το σκουριασμένο καφέ ή φλογερό-κόκκινο χρώμα της πλάτης, μεταβαλλόμενο σταδιακά σε ανοιχτό γκρι χρώμα στις πλευρές και μια λευκή κοιλιά, δίνει την εντύπωση των λωρίδων που τρέχουν κατά μήκος του σώματος της αλεπούς. Η γούνα αλεπού είναι παχύτερη και μακρύτερη από άλλα είδη.

Η αλεπούδων ζει στην επικράτεια του θιβετιανού οροπεδίου, είναι λιγότερο συχνή στη βόρεια Ινδία, το Νεπάλ και σε ορισμένες επαρχίες της Κίνας.

Το φαγητό της αλεπού του Θιβέτ είναι ποικίλο, αλλά η βάση του είναι το pika (senostavki), αν και η αλεπού με απόλαυση αλιεύει ποντίκια και λαγούς, δεν υπονομεύει το πουλί και τα αυγά του, τρώει σαύρες και γλυκά μούρα.

Αυτή είναι η μικρότερη αλεπού στον κόσμο. Το ύψος των ενήλικων ζώων στο ακρώμιο είναι μόνο 18-22 cm με μήκος σώματος περίπου 40 cm και βάρος μέχρι 1,5 kg. Η αλεπού fenek είναι ο ιδιοκτήτης των μεγαλύτερων αυτιών μεταξύ των εκπροσώπων του γένους. Το μήκος των αυτιών φτάνει τα 15 cm. Η επιφάνεια των μαξιλαριών στα πόδια της αλεπούς είναι εφηβική, που επιτρέπει στο ζώο να κινείται ήσυχα κατά μήκος της καυτής άμμου. Η κοιλιά του ζώου είναι βαμμένη λευκή, και η πλάτη και οι πλευρές σε διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου ή του κεχριού. Η άκρη της χνουδωτής ουράς της αλεπούς είναι μαύρη. Σε αντίθεση με άλλους συγγενείς, κάνοντας τους ήχους όπως είναι απαραίτητο, οι αλεπούδες αυτού του είδους συχνά επικοινωνούν μεταξύ τους με τη βοήθεια του γαβγίσματος, του γρυλίσματος και επίσης του ουρλιαχτού.

Οι Feneks ζουν κυρίως στην επικράτεια της κεντρικής Σαχάρας, αλλά πολύ συχνά αυτή η αλεπού μπορεί να δει στο Μαρόκο, στις Σινά και στις Αραβικές Χερσονήσους, κοντά στη λίμνη Τσαντ και στο Σουδάν.

Το Fenech είναι μια παμφάγα αλεπού: κυνηγά τρωκτικά και μικρά πουλιά, τρώει ακρίδες και σαύρες, δεν εγκαταλείπει τις ρίζες των φυτών και τα γλυκά τους φρούτα.

  • Νότια αφρικανική αλεπού (lat. Τουλίπες χαμάς)

Πολύ μεγάλο ζώο με μάζα 3,5 έως 5 κιλά και μήκος σώματος 45 έως 60 εκ. Η ουρά έχει μήκος 30-40 εκ. Η αλεπού είναι χρωματισμένη από γκρι με αργυρόχρωμη σκιά μέχρι σχεδόν μαύρη στην πλάτη και γκρι με κιτρινωπή σκιά στο στομάχι.

Το Fox ζει αποκλειστικά στις χώρες της Νότιας Αφρικής, ιδιαίτερα μεγάλοι πληθυσμοί βρίσκονται στην Αγκόλα και τη Ζιμπάμπουε.

Παρόμοια είδη: μικρά τρωκτικά, σαύρες, πουλιά χαμηλής φωλεοποίησης και τα αυγά τους, μανταρίνια, ακόμη και αποβράσματα τροφίμων, τα οποία το ζώο βρίσκει όταν εισέρχονται σε ιδιωτικά ναυπηγεία ή χώρους υγειονομικής ταφής, πηγαίνουν για φαγητό.

  • Maikong, σαβάνα αλεπού, αραβική αλεπού (lat. Cerdocyon χιλ)

Το είδος έχει μήκος σώματος από 60 έως 70 cm, η ουρά μιας αλεπούς φτάνει τα 30 cm, η αλεπού ζυγίζει 5-8 kg. Το ύψος του Maikong στο ακρώμιο είναι 50 εκ. Ο χρωματισμός είναι καφέ-γκρι με καστανές κηλίδες στο ρύγχος και στα πόδια. Το χρώμα του λαιμού και της κοιλιάς μπορεί να είναι γκρι, λευκό ή διάφορες κίτρινες αποχρώσεις. Οι άκρες των αυτιών και της ουράς της αλεπούς είναι μαύρες. Τα πόδια του Maikong είναι σύντομα και δυνατά, η ουρά είναι χνουδωτή και μακριά. Το βάρος ενός ενήλικου Maikong φτάνει τα 4,5-7,7 κιλά. Το μήκος του σώματος είναι περίπου 64,3 cm, το μήκος της ουράς είναι 28,5 cm.

Το Maykong κατοικεί στη Νότια Αμερική. Η αλεπού της σαβάνας τρέφεται με καβούρια και καρκινοειδή, σαύρες, ψάρι, βατράχια, έντομα, χελώνες και μερικές φορές τρώει μούρα, φρούτα και λαχανικά, όπως μπανάνες, σύκα και μάνγκο.

  • Μεγάλη αλεπού (lat. Otocyon megalotis)

Το ζώο έχει δυσανάλογα μεγάλα αυτιά, φτάνοντας τα 13 cm σε ύψος. Το μήκος του σώματος της αλεπούς φτάνει τα 45-65 εκατοστά, το μήκος της ουράς είναι 25-35 εκ. Το βάρος της αλεπούς κυμαίνεται μεταξύ 3-5,3 κιλά. Τα οπίσθια πόδια του ζώου έχουν 4 δάχτυλα, το μπροστινό - με πέντε δάχτυλα. Το χρώμα του ζώου είναι συνήθως γκρίζο-κίτρινο με καφέ, γκρι ή κίτρινα σημεία. Η κοιλιά και ο λαιμός μιας αλεπούς έχουν μια ελαφρύτερη σκιά. Οι άκρες των ποδιών και των αυτιών είναι σκοτεινές, υπάρχει μια μαύρη λωρίδα στην ουρά, η ίδια λωρίδα βρίσκεται στο ρύγχος της αλεπούς. Αυτό το είδος αλεπού διαφέρει από τα άλλα είδη από την παρουσία 48 δοντιών (για το υπόλοιπο γένος, μόνο 42 δόντια).

Η Fox ζει στη νότια και ανατολική Αφρική: στην Αιθιοπία, το Σουδάν, την Τανζανία, την Αγκόλα, τη Ζάμπια, τη Νότια Αφρική.

Το κύριο φαγητό της αλεπούς είναι τερμίτες, σκαθάρια και ακρίδες. Μερικές φορές το ζώο τρώει αυγά πουλιών, σαύρες, μικρά τρωκτικά, λαχανικά.

Πού ζει η αλεπού;

Η περιοχή διανομής των αλεπούδων περιλαμβάνει ολόκληρη την Ευρώπη, την αφρικανική ήπειρο, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και ένα σημαντικό τμήμα της Ασίας. Η αλεπούδων ζει στα δάση και τα ελαιόδενδρα της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, στις περιοχές στέπας και δασικής στέπας της Ρωσίας και της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Βουλγαρίας, στις ερημικές και ορεινές περιοχές της Αιγύπτου και του Μαρόκου, της Τυνησίας και της Αλγερίας, του Μεξικού και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Οι αλεπούδες αισθάνονται άνετα στο εύφορο κλίμα της Ινδίας, του Πακιστάν και της Κίνας, καθώς και στις σκληρές συνθήκες της Αρκτικής και της Αλάσκας.

Υπό φυσικές συνθήκες, οι αλεπούδες φιλοξενούν ρεματιές και χαράδρες κατάφυτες από βλάστηση, δάση ή προσγειώσεις διασκορπισμένες από χωράφια, σε ερημικές και ορεινές περιοχές. Σαν καταφύγιο χρησιμοποιούνται συχνά νεκροί από άλλα ζώα ή χωρίζονται ανεξάρτητα. Τα Burrows μπορούν να είναι απλά και με ένα περίπλοκο σύστημα κινήσεων και εξόδων έκτακτης ανάγκης. Οι αλεπούδες μπορούν να κρυφτούν σε σπηλιές, ρωγμές βράχων, αλλά και σε κοίλους δένδρους. Ανέχεστε εύκολα μια διανυκτέρευση στην ύπαιθρο. Το ζώο προσαρμόζεται εύκολα στη ζωή σε καλλιεργούμενα τοπία. Οι πληθυσμοί αλεπού παρατηρήθηκαν ακόμη και σε πάρκα μεγάλων πόλεων.

Σχεδόν όλα τα μέλη της οικογένειας είναι ενεργά νυχτερινά, αλλά οι αλεπούδες συχνά πηγαίνουν κυνήγι και τη διάρκεια της ημέρας.

Τι αλεπού τρώει στη φύση;

Η αλεπούδων εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον τόπο κατοικίας του ζώου, την εποχή του χρόνου και τα είδη. Βασίζεται σε τρωκτικά (ποντίκια, gophers), πουλιά που φωλιάζουν στο έδαφος και τα αυγά τους, καθώς και λαγοί. Μεγάλα άτομα προσβάλλουν συχνά μόσχους ελαφιών και άλλων μικρών θηλαστικών. Το χειμώνα, οι αλεπούδες μπορούν να τρέφονται με μανιτάρι, όλα τα τρόφιμα ή να προσβάλλουν μικρά οικόσιτα ζώα και πουλιά.

Οι αλεπούδες που ζουν στις στέπες και τις ερημικές περιοχές τρώνε διάφορα έντομα (σκαθάρια, τερμίτες, ακρίδες), ερπετά (βατράχια) και ερπετά (σαύρες, χελώνες).

Τα είδη Fox που ζουν κατά μήκος ποταμών, στα οποία επιστρέφει ο σολομός από την ωοτοκία, είναι στην ευχάριστη θέση να τρέφονται με ψάρια. Τους καλοκαιρινούς μήνες, το μενού αλεπούς συμπληρώνεται με διάφορα φρούτα, μούρα και φρούτα, καθώς και ζουμερά μέρη φυτών.

Fox Breeding

Οι αλεπούδες, όπως οι λύκοι, είναι μονογαμικά ζώα των οποίων η εποχή ζευγαρώματος εμφανίζεται μία φορά το χρόνο. Ο χρόνος της διαδρομής, καθώς και η διάρκειά του εξαρτώνται από τον τύπο της αλεπούς και εμφανίζονται κατά την περίοδο από Δεκέμβριο έως Μάρτιο. Για να παράγουν και να εκπαιδεύουν τις δεξιότητες κυνηγιού των απογόνων, οι αρσενικές και θηλυκές αλεπούδες σχηματίζουν μία εποχή για μία εποχή. Οι εξαιρέσεις είναι οι Corsaks, οι οποίες δημιουργούν μόνιμα ζεύγη, και το Fenekas, που έχουν μόνιμες κοινότητες που αριθμούν περισσότερα από δέκα άτομα.

Ακόμη και πριν από την αρχή της ζευγαρώματος, η αλεπού αρχίζει να ψάχνει για μια τρύπα στην οποία θα αναπαράγει.

Συχνά, οι εύνοιες των γυναικών επιτυγχάνονται από αρκετούς αιτούντες · ως εκ τούτου, συμβαίνουν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ τους. Η αρσενική αλεπού με κάθε δυνατό τρόπο διακοσμεί τη λίμνη και ακόμη και τα ψύγματα και άλλα παράσιτα σε έγκυο θηλυκό.

Νεογέννητα αλεπούδες (κουτάβια αλεπού)

Η διάρκεια της κυοφορίας των αλεπούδων σε διάφορα είδη μπορεί να διαφέρει ελαφρά, κατά μέσο όρο, κυμαίνεται από 48 έως 60 ημέρες.

Σε ένα κοπάδι υπάρχουν από 4 έως 16 τυφλά, κωφά και κουτάβια χωρίς δόντια. Το χρώμα της γούνας τους μπορεί να είναι είτε πολύ ελαφρύ είτε σκούρο καφέ, αλλά πάντα με ένα λαμπερό άκρο στην ουρά.

Cubs της Νότιας Αφρικής αλεπού

Το βάρος των νεογέννητων αλεπούδων κυμαίνεται από 40 έως 100 γραμμάρια και το μέγεθος τους δεν υπερβαίνει τα 14 εκατοστά. Μετά από μερικές εβδομάδες, τα κουτάβια της αλεπούς αποκτούν την ικανότητα να ακούν και να βλέπουν το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, τα πρώτα τους ανώτερα δόντια ξεσπούν.

Η περίοδος σίτισης με γάλα διαρκεί περίπου ενάμιση μήνα, ενώ ταυτόχρονα οι γονείς διδάσκουν τους απογόνους τους σε τρόφιμα κρέατος και το θήραμά τους. Για να γίνει αυτό, διδάσκουν τα μωρά για να κυνηγούν έντομα, σαύρες και βατράχια. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, τα κουτάβια της αλεπούς θυμίζουν ήδη ενήλικα ζώα και το Νοέμβριο αφήνουν τους γονείς τους και ξεκινούν μια ανεξάρτητη ζωή. Η σεξουαλική ωριμότητα στις αλεπούδες αρχίζει στο δεύτερο έτος της ζωής.

Κουτάβια μιας μεγάλης αλεπού

Fox στο σπίτι: συντήρηση και φροντίδα

Διατηρώντας μια αλεπού σπίτι σε ένα σπίτι ή διαμέρισμα είναι δυνατή, αλλά γι 'αυτό πρέπει να ακολουθήσετε μια σειρά κανόνων. Φροντίστε να βρείτε έναν καλό κτηνίατρο ο οποίος θα παρακολουθεί περιοδικά την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας. Το κλουβί για την αλεπού θα πρέπει να είναι ευρύχωρο, ώστε το θηρίο να μπορεί να το οργανώσει. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι διαρρυθμισμένο έτσι ώστε να είναι εύκολο να το καθαρίσετε. Στο κλουβί είναι επιτακτική η ανάγκη να τοποθετήσετε έναν ποτό ώστε το ζώο να μην διψαστεί. Εάν το έδαφος ενός εξοχικού σπιτιού επιτρέπει, τότε μπορείτε να κανονίσετε για μια αλεπού σπίτι μια μεγάλη εσωτερική περίφραξη με ένα περίπτερο. Το πλέγμα πρέπει να είναι θαμμένο στο έδαφος με σχεδόν ένα μέτρο, έτσι ώστε το πονηρό κατοικίδιο ζώο να μην σκάψει και δεν έφυγε.

Για να μην βαρεθεί η αλεπού, είναι απαραίτητο να παίζεις και να γυμνάζεσαι μαζί της - η αλεπού του σπιτιού γίνεται γρήγορα προσαρτημένη στους ιδιοκτήτες, γι 'αυτό το κάνει με ευχαρίστηση. Ωστόσο, δεν πρέπει να καταφεύγετε σε επιθετικά παιχνίδια, επειδή ακόμη και ένα εξημερωμένο ζώο μπορεί να διασχίσει τη γραμμή και να δαγκώσει ή να χαράξει τον ιδιοκτήτη. Η καλύτερη επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα οπλοστάσιο όχι για τα σκυλιά, αλλά για "τυπικά διασκέδαση γάτας".

Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, οι αλεπούδες εκπέμπουν μια ισχυρή και μάλλον δυσάρεστη οσμή, γι 'αυτό συνιστάται να κάνετε μπάνιο την αλεπού του σπιτιού σας τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο εβδομάδες.

Πώς να τροφοδοτήσετε μια σπιτική αλεπού;

Στη σίτιση, οι εγχώριες αλεπούδες είναι ανεπιτήδευτες και τρώνε με χαρά τροφή για σκύλους, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι πρέπει να είναι της υψηλότερης ποιότητας. Τα φρούτα, τα μούρα και τα λαχανικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συμπληρώματα βοτάνων. Το Fox μπορεί να τροφοδοτηθεί με κοτόπουλο, βόειο κρέας και ψάρι. Αλλά προτού να μεταχειριστείτε το κατοικίδιο ζώο σας με αυτά τα καλούδια, πρέπει να βράσουν και τα ψάρια θα πρέπει να εξεταστούν για μεγάλα κόκαλα επιλέγοντάς τα από τον πολτό. Το ζώο δεν θα αρνηθεί τα γαλακτοκομικά προϊόντα - τυρί cottage, μαλακό τυρί, γάλα. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι αυτές οι λιχουδιές πρέπει να συμπεριληφθούν στη διατροφή όχι περισσότερο από δύο φορές σε 2 εβδομάδες, περιορίζοντας την κατανάλωσή τους σε 100-180 γραμμάρια ανά σίτιση.

Μπορείτε να περιποιηθείτε την αλεπού του σπιτιού σας με "ζωντανή" τροφή αγοράζοντας ένα ζωντανό ποντίκι ή αρουραίο σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα, αλλά δεν πρέπει να χαλάτε το κατοικίδιο ζώο σας με αυτή την επιλογή μενού - η αλεπού μπορεί να εγκαταλείψει εντελώς την τυποποιημένη τροφή για χάρη του κυνήγι ζώων.

Αρπακτικά κοκκινομάλλα

Αλεπούδες δεν περιορίζονται σε ένα πιάτο, μπορούν να τρώνε περισσότερα από τριακόσια ζώα διαφορετικών ειδών. Το κύριο μέρος της διατροφής είναι ποντίκια-voles, gophers και άλλα μικρά τρωκτικά. Ως εκ τούτου, πιστεύεται ότι οι αλεπούδες φέρνουν σημαντικά οφέλη στη γεωργία, μειώνοντας τον αριθμό των παρασίτων.


Ένας μικρότερος ρόλος σε σύγκριση με τα τρωκτικά στη διατροφή των αλεπούδων παίζει τα πουλιά, αν και η αλεπού δεν θα χάσει ποτέ την ευκαιρία να κυνηγήσει οποιοδήποτε πουλί που έχει πετάξει, τόσο μικρό όσο και μεγάλο, δεν παρακάμπτει την τοποθέτηση αυγών, μικρών νεοσσών και καταστρέφει φωλιές.

Μους

Το χειμώνα, οι περισσότερες πηγές τροφίμων εξαφανίζονται, πετάνε προς τα νότια, κοιμούνται βαθιά σε βρύα, δεν υπάρχει ουσιαστικά φυτική τροφή και στη συνέχεια η αλεπού βοηθάται από ποντίκια που είναι πάντα διαθέσιμα. Το χειμώνα, συχνά στο γήπεδο, μπορείτε να δείτε ένα κοκκινομάλλης αρπακτικό που εκτελεί περίπλοκο χορό. Αυτό είναι το μικρό πράγμα.


Ακούγοντας και αισθανόμενος τη φωλιά των voles, η αλεπού αρχίζει να χορεύει σε ένα μέρος, αναπηδώντας στα πίσω πόδια και χτυπώντας σκληρά στο χιόνι ή στο έδαφος με τα μπροστινά πόδια του. Στη συνέχεια, παραμένει να πιάσουμε φοβισμένα ποντίκια που τρέχουν από τις τρύπες τους. Μερικές φορές βουτάει στο χιόνι με το πρόσωπό της και μπορεί να πέσει στο μισό του σώματός της κάτω από το χιόνι. Κάθε τέτοια κατάδυση απονέμεται με την παρουσία θήρας στο στόμα της αλεπούς.



Δεν είναι ένα κρέας

Στο νότιο τμήμα της Ευρώπης, οι αλεπούδες συχνά κυνηγούν μικρά ερπετά · στην Άπω Ανατολή και τον Καναδά, που ζουν κατά μήκος των ποταμών, τρέφονται εποχιακά με ψάρια σολομού, τα οποία βάζουν στην ξηρά μετά την ωοτοκία τους. Το καλοκαίρι η αλεπού κυνηγά για σφάλματα και άλλα έντομα με ευχαρίστηση και επιδεξιότητα, και τα τρώει πολλά. Αυτές οι αλεπούδες φέρνουν μεγάλα οφέλη στο δάσος και τη γεωργία: τρώγοντας τους σκώληκες του May και τις προνύμφες τους, διατηρούν τον αριθμό των σκαθάρων στο κανονικό εύρος. Για τα σκαθάρια του Μαΐου, οι αλεπούδες αγαπούν να κυνηγούν, να ασχολούνται με τις δεξιότητές τους και να προσελκύουν την αγαπημένη τους λιχουδιά. Μην ξεχνάτε την αλεπού και τον ψαράδοντα ψαρά ή μάλλον το δίχτυ του με τα ψάρια.

Τέλος, οι αλεπούδες, ελλείψει των καλύτερων, δεν περιφρονούν τα διάφορα κορόινα και τον χρόνο λιμοκτονίας και όλα τα σκουπίδια. Τότε μπορούν να δουν να σκάβουν κάδους απορριμμάτων, χωματερές, αν και δεν το κάνουν τόσο συχνά όσο κάνουν οι άνθρωποι.

Και για επιδόρπιο

Η ικανότητα της αλεπούς να γιορτάζει με το πιο ποικίλο φαγητό εδράζεται σταθερά στη λαογραφία.


Η αλεπού μπορεί ακόμη και να έχει ένα καλό σνακ σε ένα ακατάστατο πεδίο σόγιας.

Στην αιχμαλωσία, με μια αφθονία κρέατος, η αλεπού θα είναι ακόμα ευτυχής να τρώει λαχανικά, καρότα ή, για παράδειγμα, ακατέργαστες, αποφλοιωμένες πατάτες. Επίσης, μην αφήνετε γάλα ή γευστικό σάντουιτς.

Πού ζουν οι αλεπούδες;

Οι αλεπούδες, που έμαθαν να προσαρμοστούν στις πιο διαφορετικές κλιματικές συνθήκες, είναι εξαιρετικά διαδεδομένες. Το βιότοπό τους είναι σχεδόν ολόκληρη η επικράτεια της Ευρώπης και της Ασίας, της Βόρειας Αμερικής και της Βόρειας Αφρικής. Αυτά τα ζώα εγκλιματίστηκαν επιτυχώς στην Αυστραλία, όπου εισήχθησαν στα μέσα του 19ου αιώνα.

Η αλεπούδων ζει σε μια ευρεία ποικιλία εδαφών - από τα βουνά και τις νότιες στέπες μέχρι τις εκτάσεις της ταΐγκα και της τούντρας. Αυτά τα αρπακτικά μπορούν να αντιμετωπιστούν ακόμη και σε μέρη όπου το πόδι ενός προσώπου δεν έχει προχωρήσει, και σε αγροτικές γειτονιές. Η αλεπού προσαρμόζεται εξαιρετικά καλά στις πιο ποικίλες συνθήκες οικοτόπων, αλλά προτιμά τα ανοιχτά τοπία: χωρίσματα δασών, λόφους, χαράδρες, πεδία και δασική στέπα. Δεν του αρέσει πολύ η κωφάλαλη taiga, οι χιονισμένες περιοχές και η έρημος.

Περιγραφή Fox

Το Fox είναι το μεγαλύτερο είδος του γένους αλεπού. Το μήκος σώματος του θηρίου είναι 60-90 cm, βάρος - 6-10 kg.

Το χρώμα και το μέγεθος των αλεπούδων ποικίλλουν σε διαφορετικές τοποθεσίες. Υπάρχει ένα μοτίβο: το βορειότερο, οι αλεπούδες είναι μεγαλύτερες και φωτεινότερες, ο μακρύτερος νότος, τόσο μικρότερο είναι το μέγεθος του ζώου, και η γούνα χάνει τη φωτεινότητα, μειώνεται. Το πιο δημοφιλές χρώμα των αλεπούδων είναι ένα φωτεινό κόκκινο πίσω με ένα θολό σκοτεινό μοτίβο, μια λευκή (σπάνια μαύρη) κοιλιά, και τα σκοτεινά πόδια. Στα νότια γεωγραφικά πλάτη, το χρώμα της γούνας της αλεπούς ποικίλει από ανοιχτό γκρι έως αμμώδες κίτρινο.

Η αναμφισβήτητη διακόσμηση οποιασδήποτε αλεπούς είναι η ουρά: χνουδωτή, με άσπρο underfur και μαύρη άκρη. Μερικές φορές σε μήκος είναι σχεδόν ίσο με το μήκος του σώματος του θηρίου.

Το σώμα της αλεπούς είναι ελαφρύ, ξηρό και κινητό: το ζώο είναι ικανό, καμπυλωτό, να γλιστρήσει κατά μήκος του εδάφους, όταν κρύβει το θήραμα και τεντώνει όταν τρέχει γρήγορα σε ένα καλπασμό. Τα πόδια είναι λεπτές και αρρυθμίες, εύκαμπτες στις αρθρώσεις. Όπως τα περισσότερα ζώα που μπορούν να τρέξουν γρήγορα, η αλεπού τρέχει, στηριζόμενη στα δάχτυλα. Αυτό εξηγεί το callosum του σώματος, τα σκληρά πέλματα και τα σύντομα αμβλύ νύχια. Το μεγάλο μήκος και δύναμη των οπίσθιων ποδιών όχι μόνο προωθεί την ταχεία κίνηση σε επίπεδο έδαφος, αλλά και κάνει απροσδόκητα άλματα και στροφές, στα οποία η μακριά ουρά λειτουργεί σαν τιμόνι και βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας. Η ίδια ουρά, αφράτη, όπως το μεγαλύτερο μέρος του σώματος, χρησιμεύει ως μια κουβέρτα για την αλεπού κατά τη διάρκεια του ύπνου. Στρέφοντας σε μια μπάλα και στρέφοντας την ουρά του μπροστά, η αλεπού το χρησιμοποιεί ως συμπλέκτη, βυθίζοντας τα πιο ψυχρά μέρη του σώματος σε μαλακά μαλακά μαλλιά - πόδια και ένα ρύγχος που καλύπτεται με κοντά μαλλιά. Εάν κοιτάξετε το κεφάλι του ζώου, είναι εύκολο να πιάσετε εδώ τα κύρια χαρακτηριστικά του αρπακτικού. Τα σχετικά μεγάλα και όρθια αυτιά μιλούν για άριστη ακοή, έντονα προεξέχον ρύγχος με λεπτή μύτη - εξίσου τέλεια αίσθηση οσμής, ζωντανή, κίτρινη και ελαφρώς κεκλιμένα μάτια με κοίλη κόρη (τοποθετημένη όρθια σαν γάτες, αλλά ελαφρώς πιο στρογγυλεμένη) - o όραση προσαρμοσμένο στο σκοτάδι.

Fox τρόπο ζωής

Οι αλεπούδες, κατά κανόνα, είναι νυχτερινές, αλλά υπάρχουν εκείνοι που κυνηγούν για φαγητό το πρωί και τις απογευματινές ώρες και κοιμούνται τη νύχτα.

Οι αλεπούδες μπορούν να σκάψουν πολύ μακριές και πολλαπλές κάμπιες στις πλαγιές των χαράδρων ή των λόφων, αλλά να μην τις χρησιμοποιούν ως μόνιμη κατοικία. Οι Burrows χρησιμεύουν για την αναπαραγωγή των απογόνων και μερικές φορές ως καταφύγιο από τον κίνδυνο. Εδώ, το θηλυκό κουτάβι - φέρνει 5-6 αλεπούδες. Για λόγους ασφαλείας, η αλεξίπτωτο έχει αρκετές εξόδους - σχισμένες. Οι αλεπούδες ζουν στον κύριο θάλαμο κάτω από το έδαφος, αλλά μπορούν να ξεφύγουν από τον εχθρό (για παράδειγμα, από τη φυλή σκυλιών - το Fox Terrier, ειδικά εκτραφέν για κυνήγι αλεπού) μέσω εξόδων έκτακτης ανάγκης. Μερικές φορές η αλεπού χρησιμοποιεί τα λαγούμια άλλων ανθρώπων - αχλαδιές ή μαρμότες, κυνηγώντας τους καθαρούς ιδιοκτήτες με την ισχυρή και δυνατή μυρωδιά τους.

Οι αλεπούδες δεν πέφτουν σε κατάσταση αδρανοποίησης. Καθ 'όλη την κρύα εποχή, περιφέρονται γύρω από την επικράτειά τους και σπάνια χρησιμοποιούν το βουνό τους.

Μια αλεπού είναι ένα προσεκτικό θηρίο, αλλά ταυτόχρονα δεν έχει περιέργεια. Ένα άδειο κασσίτερο, ένα έγχρωμο κομμάτι χαρτί - σίγουρα θα ερευνήσει για να μην συναντήσει το δρόμο της. Τι οδηγεί μια αλεπού όταν πρόκειται για το θόρυβο ενός αυτοκινήτου ή τρένου - απλή περιέργεια ή περιέργεια για την προσωπική ασφάλεια; Το θηρίο σαν να ελέγχει ποιος εμφανίστηκε στο δάσος και από ποιον να περιμένει τον κόπο.

Κάθε ζώο έχει το δικό του οικόπεδο στο οποίο ζει και τροφοδοτεί τον εαυτό του και αν τα «σύνορα» σπάσουν από μια άλλη αλεπού, η ακεραιότητα του εδάφους αποκαθίσταται από τυχόν σκασίματα.

Τι τρώνε οι αλεπούδες;

Η αλεπού είναι ένα τυπικό αρπακτικό. Το κύριο και πιο σταθερό θηρίο αποτελείται από ποντίκια, στην κρίση των οποίων οι λεπτόκοκκοι κοπτήρες και οι στενοί μύτες προσαρμόζονται τέλεια.

Το χειμώνα, μπορείτε να παρακολουθήσετε το κούρεμα αλεπού. Εάν το χιόνι δεν είναι βαθύ, τότε το ζώο μυρίζει το ποντίκι κάτω από αυτό, και από πάνω "ρολόγια" με τη βοήθεια της αίσθησης της όσφρησης τη μετακίνηση του θηράματος κάτω από το χιόνι. Η αλεπού ανεβαίνει στα οπίσθια πόδια της, περιμένει, και στη συνέχεια απότομα, σε ένα άλμα, βγάζει τα μπροστινά πόδια του στο σημείο όπου το θύμα κρύβεται κάτω από ένα στρώμα χιονιού. Только трудность добывания мышей в снегу или в количестве, необходимом для выкармливанья щенков, обычно вынуждает обратиться к ловле птиц и крупных грызунов.

Вообще, лисица – зверь всеядный. Все, что попадется живого ей под лапу, идет на пропитание: от улиток и жуков до зайцев и ночующих под снегом тетеревов. Бывает, что посещает Патрикеевна и курятники, а также городские свалки, где всегда есть чем поживиться. Не брезгует она и растительными кормами – ягодами и фруктами. Зверь с удовольствием ловит рыбу и раков, а иногда даже выкапывает дождевых червей.

Η αλεπού έχει μεγάλη οικονομική σημασία ως μαχητής τρωκτικών και παρασίτων εντόμων. Ταυτόχρονα, οι αλεπούδες είναι φορείς οξείας μολυσματικής νόσου - λύσσας.

Οικογενειακά θέματα

Ο "χρόνος γάμου" για τις αλεπούδες ξεκινάει τον Φεβρουάριο-Μάρτιο. Ένα μόνο θηλυκό φροντίζεται από πολλά αρσενικά ταυτόχρονα, χωρίς να ξεφεύγει από αυτό με ένα μόνο βήμα. Οι μάχες για το "αγαπημένο" μεταξύ των ανδρών αυτή τη στιγμή είναι αναπόφευκτες. Ο ισχυρότερος από τους ισχυρότερους γίνεται ο πατέρας της οικογένειας, στην οποία συνήθως υπάρχουν 4-6 κουτάβια, μερικές φορές περισσότερο (έως 12-13). Η διάρκεια κύησης του Fox είναι 52-56 ημέρες. Τα κουτάβια γεννιούνται τυφλά και κωφά, αλλά καλύπτονται με χνουδωτή καστανή γούνα. Ήδη από την εικοστή μέρα, οι αλεπούδες αρχίζουν να σέρνουν από το βουνό, αλλά συνεχίζουν να τρώνε το μητρικό γάλα μέχρι και ενάμιση μήνα. Οι ταχέως αναπτυσσόμενοι νέοι γίνονται ολοένα και πιο δύσκολο να τρέφονται, και οι γονείς (και η μητέρα και ο πατέρας συμμετέχουν στην αύξηση της νεότερης γενιάς) αρχίζουν να τους διδάσκουν τα κόλπα του κυνηγιού. Τώρα τα κουτάβια τρέχουν ήδη από το βουνό σε αξιοπρεπείς αποστάσεις και αρχίζουν να πιάζουν μικρά ζώα - σκαθάρια, ακρίδες κ.λπ. Συνήθως μέχρι τον Αύγουστο οι νέοι μεγαλώνουν τόσο πολύ που μπορούν ήδη να ζουν ανεξάρτητα. Οι σεξουαλικά ώριμες αλεπούδες γίνονται ηλικίας ενός έτους.

Υπό φυσικές συνθήκες, η ζωή της αλεπούς είναι σπάνια περισσότερο από 7 χρόνια, ενώ στην αιχμαλωσία μπορεί να ζήσει μέχρι και 20 χρόνια. Μια τέτοια διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι στη φύση το ίδιο το ζώο μπορεί να γίνει θύμα για μεγαλύτερα αρπακτικά ζώα - αρκούδες, λύκοι, wolverines, ακόμα και πουλιά - γεράκια, αετοί, γεράκια και χρυσαετοί και για τους λάτρεις των κυνηγών αλεπού - ένα επιθυμητό τρόπαιο κυνηγιού. Μερικοί άνθρωποι κρατούν αλεπούδες ως κατοικίδια ζώα, παρόλο που η ίδια η φράση "home fox" είναι αρκετά αμφιλεγόμενη. Όμως, στην αιχμαλωσία οι αλεπούδες ζουν πολύ περισσότερο για κατανοητούς λόγους - ένα άτομο φροντίζει την ίδια, μένει μόνος, δεν ξοδεύει ενέργεια αναζητώντας φαγητό, κλπ.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org