Ζώα

Καφέ και λευκό μάλλινο ρινόκερο: περιγραφή και τρόπος ζωής

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Μοιραστείτε
  • Για να το πεις
  • Για να συστήσετε

Ο κόσμος της φύσης είναι συναρπαστικός και μυστηριώδης. Στη Γη, υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα ζώα. Ωστόσο, είναι πολύ λυπηρό να συνειδητοποιήσουμε ότι σήμερα πολλά είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και επομένως αναφέρονται στο Κόκκινο Βιβλίο. Και τα ζώα υποφέρουν, αν και είναι λυπηρό να το συνειδητοποιήσουμε αυτό, κυρίως λόγω του λάθους του ανθρώπου.

Ένα παράδειγμα αυτού είναι οι λευκοί ρινόκεροι που έχουν βιώσει παρόμοια ανθρώπινη "φροντίδα". Το βόρειο υποείδος αυτού του ζώου χρειάζεται τώρα να αποκαταστήσει το γένος. Πρόσφατα, ο τελευταίος άνδρας πέθανε από γήρας και μόνο 5 θηλυκά παρέμειναν στη Γη.

Το άρθρο παρουσιάζει μερικές πληροφορίες για έναν από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ζωικού κόσμου.

Habitat

Ο λευκός ρινόκερος κατοικεί κυρίως στη Νότια Αφρική: Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε και Νότια Αφρική. Αυτό είναι το Ceratotherium simum simum Burchell, το οποίο είναι ένα νότιο υποείδος.

Το δεύτερο υποείδος είναι το βόρειο ρινόκερο Ceratotherium simum cottoni Lydekker, που σήμερα ζει στο Κονγκό και το Σουδάν.

Ο λευκός ρινόκερος ανήκει στην τάξη των ακατάλληλων ρινόκερων.

Το ζώο είναι τεράστιο, επικίνδυνο, με ισχυρό και μυώδες σώμα, αιχμηρά κέρατα και εντυπωσιακές οπλές. Είναι ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος της οικογένειας, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μεταξύ των χερσαίων ζώων (ο πρώτος είναι ένας ελέφαντας).

Το σωματικό βάρος ενός παλαιού αρσενικού μπορεί να φτάσει τους 5 τόνους, μήκος σώματος - 4,2 μέτρα και ύψος - έως 2 μέτρα. Το μέγιστο μήκος της κόρνας είναι 158 cm - αυτό είναι ένα ρεκόρ. Κατά μέσο όρο, το βάρος του ζώου είναι περίπου 2,5 τόνους.

Περίεργο είναι ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα λευκό στο ρινόκερο. Αντίθετα, το χρώμα του αμαξώματος είναι γκριζωτό, σχεδόν σκοτεινό. Σε αντίθεση με τους συναδέλφους μαύρο ρινόκερο, είναι λίγο ελαφρύτερο. Γιατί τότε ονομάστηκε λευκός; Υπήρχε μια μικρή σύγχυση: οι ντόπιοι το ονόμαζαν wijde (μεταφράστηκε από τη γλώσσα Boer - "ευρύ" ή "ευρύτερο καλώδιο"), και οι Βρετανοί από αυτόν τον ήχο το ονόμασαν λευκό, το οποίο μεταφράζεται από τη γλώσσα τους ως "λευκό". Από εδώ και το όνομα του λευκού ρινόκερου εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες.

Διαφορά από μαύρο ρινόκερο

Η κύρια διαφορά μεταξύ του λευκού και του μαύρου ρινόκερου είναι ότι το άνω χείλος του είναι επίπεδο και ευρύ, ενώ σε μαύρο σημείο είναι μυστηριώδης σαν προβοσκίδα. Η δομή του χείλους του πρώτου αντιστοιχεί στο σκοπό του: το κύριο φαγητό είναι χορτώδης βλάστηση, αλλά όχι θάμνοι.

Το ζώο δαγκώνει τη βλάστηση κοντά στο έδαφος και η κερατινοποιημένη αιχμή του κάτω χείλους αντισταθμίζει πλήρως τους κοπτήρες που λείπουν από αυτό.

Τρόπος ζωής

Συνήθως οι ρινόκεροι ζουν σε μικρές ομάδες, αλλά μερικές φορές υπάρχουν αγέλες που αποτελούνται από 16-18 άτομα. Βασικά, η ομάδα αποτελείται από θηλυκά και μωρά που τρώνε από μόνα τους, αλλά τα οποία δεν μπορούν ακόμα να κάνουν χωρίς τη μητέρα. Μερικές φορές παλιά αρσενικά συνδέονται με τέτοιες ομάδες, αλλά τα θηλυκά τους με μοσχάρια υπομένουν μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις, αν δεν προσπαθούν να ζευγαρώσουν. Διαφορετικά, εκδιώχθηκαν από το κοπάδι και μερικές φορές έρχεται ακόμη και να τους σκοτώσει.

Οι άνδρες, με τη σειρά τους, δεν ανέχονται καμία αντιπαλότητα κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Ακόμη και ένας μόσχος που βρίσκεται κοντά στη μητέρα μπορεί να κινδυνεύει να σκοτωθεί από ενήλικα αρσενικά σε μια τέτοια στιγμή. Αλλά είναι πιο επιθετικοί απέναντι στον άλλο. Συχνά, οι άγριες μάχες τελειώνουν με το θάνατο ενός από τα αρσενικά.

Σε περίπτωση γενικού κινδύνου, οι λευκοί ρινόκεροι παίρνουν μια ιδιότυπη αμυντική θέση: γίνονται από ένα σφιχτό κύκλο έξω από τα κεφάλια τους, καλύπτοντας τους νέους. Επιπλέον, τα παλιά αρσενικά σηματοδοτούν τα οικόπεδα τους με τις αρωματικές ετικέτες τους.

Κατά κανόνα, σε ζεστό καιρό, οι ρινόκεροι κρύβονται στις σκιές και βόσκουν στο σούρουπο. Σε μέτριες θερμοκρασίες, βόσκουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Απαραίτητο για αυτά τα ζώα, καθώς και για τα μαύρα είδη, τα λουτρά λάσπης και το πότισμα. Όπου τα ρινότσια λούζονται, περιμένουν τις θαλάσσιες χελώνες, βγάζοντας από το δέρμα ενός ζώου που βρίσκεται στη λάσπη, τσιμπούρια μεθυσμένος.

Διατροφή

Τι τρώει ένας λευκός ρινόκερος; Το μενού, όπως σημειώνεται παραπάνω, αποτελείται κυρίως από χαμηλά αναπτυσσόμενα χορτώδη βλάστηση, στα οποία το κάτω χείλος αυτού του είδους ρινόκερου παίζει σημαντικό ρόλο στο δάγκωμα.

Μπορούν να φάνε και θάμνους, αλλά, σε σύγκριση με άλλους ρινόκερους, το κάνουν εξαιρετικά σπάνια, μόνο με επείγουσα ανάγκη.

Ο άνθρωπος και ο ρινόκερος

Αυτό το είδος, όπως και οι υπόλοιποι ρινόκεροι, υπέστη την ισχυρότερη πίεση των ανθρώπων. Εάν τα αφρικανικά έθνη κυνηγούσαν αυτό το ζώο περιστασιακά (λόγω της έλλειψης όπλων μεταξύ των φυλών), τότε με την έλευση των Ευρωπαίων η κατάσταση έχει αλλάξει πολύ. Το ανεξέλεγκτο κυνήγι του 19ου αιώνα οδήγησε τα ζώα αυτά στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

Πόσα λευκά ρινόκεροι στον κόσμο; Επί του παρόντος, ο συνολικός αριθμός των νότιων υποείδων είναι περίπου 11 χιλιάδες κεφάλια.

Σύμφωνα με το νόμο, οι λευκοί ρινόκεροι μπορούν να κυνηγηθούν μόνο με άδεια. Η αξία της σήμερα είναι εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Τα ζώα που σκοτώνουν είναι αυστηρά ελεγχόμενα. Ωστόσο, ο πληθυσμός αυτών των ζώων εξακολουθεί να υποφέρει από τη λαθροθηρία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μεταξύ των αυτοχθόνων λαών της Αφρικής υπάρχει ένας μύθος για τα θεραπευτικά οφέλη της σκόνης που παράγεται από τα κέρατα των λευκών ρινόκερων. Ως εκ τούτου, είναι ο επιθυμητός στόχος των φυλών αυτής της ηπείρου. Αυτοί οι ρινόκεροι, όπως και οι ασιάτες αδελφοί, είναι θύματα τέτοιων δεισιδαιμονιών. Η λαθροθηρία σήμερα δεν είναι παρωχημένη στην Αφρική.

Στο τέλος του τελευταίου λευκού βόρειου ρινόκερου στον κόσμο

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, πρόσφατα πέθανε το τελευταίο από τα αρσενικά του βόρειου υποείδους του λευκού ρινόκερου, που έζησε στην Κένυα στο Al Reserve Nature Reserve.

Το Σουδάν (όνομα του ρινόκερου) ήταν 45 ετών. Οι κτηνίατροι αποφάσισαν να τον βάλουν στον ύπνο, καθώς υπέφερε από διάφορες ασθένειες που σχετίζονταν με την ηλικία: οι μύες του ατροφίασαν, τα οστά του κατέρρευαν κλπ. Σύμφωνα με τους γιατρούς, σταμάτησε να σηκώνεται αρκετά τις τελευταίες 24 ώρες και υπέφερε από πόνο.

Ευτυχώς, οι επιστήμονες διατήρησαν το γενετικό υλικό του αρσενικού, ελπίζοντας ότι θα είναι δυνατή η επανεμφάνιση των μικρών βόρειων ρινόκερων.

Ρινόκερος: περιγραφή και φωτογραφία. Τι μοιάζει με ένα ζώο;

Ο Rhino είναι το μεγαλύτερο χερσαίο ζώο μετά από έναν ελέφαντα. Οι σύγχρονοι ρινόκεροι φτάνουν σε μήκος 2-5 μέτρα, ύψος στους ώμους 1-3 m και ζυγίζουν από 1 έως 3,6 τόνους. Το χρώμα του δέρματός τους, όπως φαίνεται με την πρώτη ματιά, αντικατοπτρίζεται στα ονόματα των ειδών: λευκό, μαύρο και όλα είναι ξεκάθαρα. Αλλά δεν ήταν εκεί. Στην πραγματικότητα, το φυσικό χρώμα του δέρματος των λευκών και μαύρων ρινόκερων είναι περίπου το ίδιο - είναι γκρίζο-καφέ. Και ονομάζονται έτσι επειδή αγαπούν να χαλάνε σε εδάφη διαφορετικών χρωμάτων, τα οποία ζωγραφίζουν την επιφάνεια του σώματος των ρινόκερων σε διαφορετικές αποχρώσεις.

Παρεμπιπτόντως, το όνομα "λευκό" ήταν γενικά ανατεθεί στο λευκό ρινόφαρο κατά λάθος. Κάποιος πήρε τη λέξη Boer "wijde" (weide), που σημαίνει "ευρύ", για την αγγλική λέξη "λευκό" (άσπρο) - "άσπρο". Οι Αφρικανοί ονόμαζαν το ζώο για το τεράστιο τετράγωνο του πρόσωπο.

Ινδικό ρινόκερο Φωτογραφία του δημιουργού: Sepht, CC BY 2.5

Οι ρινόκεροι έχουν ένα μακρύ, στενό κεφάλι με ένα απότομα χαμηλωμένο μέτωπο. Μια κοιλότητα που μοιάζει με μια σέλα σχηματίζεται ανάμεσα στο μέτωπο και τα ρινικά οστά. Τα δυσανάλογα μικρά μάτια των ζώων έχουν ωοειδείς καφέ ή μαύρες κόρες και μικρές, χνουδωτές βλεφαρίδες αναπτύσσονται στο άνω βλέφαρο.

Ο ρινόκερος έχει μια καλά αναπτυγμένη αίσθηση της όσφρησης: τα ζώα βασίζονται περισσότερο σε αυτό απ 'ότι σε άλλες αισθήσεις. Ο όγκος της ρινικής κοιλότητας τους υπερβαίνει τον όγκο του εγκεφάλου. Επίσης, οι ρινόκεροι έχουν ένα καλά αναπτυγμένο αυτί: τα αυτιά τους, όπως οι σωλήνες, συνεχώς περιστρέφονται, προσελκύοντας ακόμη και αμυδρούς ήχους. Αλλά με την όραση των γιγάντων είναι κακή. Οι ρινόκεροι βλέπουν μόνο κινούμενα αντικείμενα από απόσταση που δεν υπερβαίνει τα 30 μέτρα. Η θέση των ματιών στις πλευρές του κεφαλιού τους εμποδίζει να βλέπουν αντικείμενα: βλέπουν πρώτα το αντικείμενο με το ένα μάτι και μετά με το άλλο.

Φωτογραφία του συντάκτη: Chi King, CC BY 2.0

Το άνω χείλος των ινδικών και μαύρων ρινών είναι πολύ κινητό. Κρέμεται λίγο και κλείνει το κάτω χείλος. Τα υπόλοιπα είδη έχουν ίσια, αδέξια χείλη.

Στις σιαγόνες των ζώων αυτών δεν υπάρχουν καθόλου δόντια. Στο ασιατικό σύστημα, στο οδοντιατρείο, οι κοπτήρες είναι παρόντες καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους και στις αφρικανικές γνάθες δεν υπάρχουν κοπτήρες και στις δύο γνάθες. Ο ρινόκερος δεν έχει κυνόδοντες, αλλά σε κάθε γνάθος αναπτύσσονται 7 γομφίοι, οι οποίοι εξαντλούνται πολύ με την ηλικία. Η κάτω γνάθο του ινδικού και του μαύρου ρινόκερου είναι επίσης διακοσμημένη με μυτερά και επιμήκη κοπτικά.

Φωτογραφία συγγραφέα: Jebulon, CC0

Το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα των ρινόκερων είναι η παρουσία κέρατων που αναπτύσσονται από το ρινικό ή μετωπιαίο οστό. Συχνότερα είναι μία ή δύο μη συζευγμένες αναπτύξεις με σκούρο γκρι ή μαύρο χρώμα. Τα κέρατα Rhino δεν αποτελούνται από ιστό οστών, όπως ταύροι, πρόβατα ή αντιλόπες, και πρωτεΐνες κερατίνης. Τα πτερύγια, τα ανθρώπινα μαλλιά και τα νύχια, τα φτερά των πτηνών, το κέλυφος του Armadillo αποτελούνται από αυτή την ουσία. Στη σύνθεση, οι outgrowths των ρινόκερων είναι πιο κοντά στο καυλωμένο τμήμα των οπλών τους. Αναπτύσσονται από την επιδερμίδα του δέρματος. Στα νεαρά ζώα, όταν τραυματίστηκαν, το κέρας αποκαθίσταται, στα ενήλικα θηλαστικά, δεν μεγαλώνει. Οι λειτουργίες των κέρατων δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, αλλά οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα θηλυκά από τα οποία έχει αφαιρεθεί το κέρατο δεν ενδιαφέρονται πλέον για τους απογόνους τους. Πιστεύεται ότι ο κύριος σκοπός τους - να ωθήσει τα δέντρα και το γρασίδι στα παχιά. Αυτή η έκδοση υποστηρίζεται από αλλαγές στην εμφάνιση των κέρατων σε ενήλικες. Γίνονται γυαλισμένα και η μπροστινή τους επιφάνεια ισοπεδώνει κάπως.

Στους ιάνοβους και τους ινδικούς ρινόκερους, υπάρχει 1 κέρατο μήκους από 20 έως 60 εκατοστά. Σε λευκό και Σουμάτρανα - 2 κέρατα και μαύρο - από 2 έως 5 κέρατα.

Το κέρατο του ινδικού ρινόκερου (αριστερά) και το κέρατο του λευκού ρινόκερου (δεξιά). Αριστερά συντάκτης φωτογραφίας: Ltshears, CC BY-SA 3.0, δικαίωμα συντάκτης φωτογραφίας: Revital Salomon, CC BY-SA 3.0

Το μακρύτερο κέρατο είναι λευκό λευκό ρινόκερο, μεγαλώνει σε μήκος 158 cm.

Συντάκτης φωτογραφίας: ΗΠΑ Έδρα Υπηρεσιών Ψαριών και Άγριας Ζωής, Δημόσιος Τομέας

Οι ρινόκεροι είναι βαριά, παχύσαρκα θηλαστικά με τρία μικρά μαζικά άκρα. Στο τέλος κάθε δακτύλου έχουν μια μικρή μεγάλη οπή.

Τα ζωικά αποτυπώματα είναι εύκολο να αναγνωριστούν: μοιάζουν με φύλλα τριφυλλιού, καθώς ο ρινόκερος στηρίζεται στην επιφάνεια του εδάφους με όλα τα δάχτυλά του.

Φωτογραφία από: Ted, CC BY-SA 2.0

Φωτογραφία συγγραφέα: Salix, CC BY-SA 3.0

Στα καλύμματα των γιγάντων δεν υπάρχει σχεδόν κανένα μαλλί. Μόνο οι άκρες των αυτιών είναι έφηβες με μια μικρή τρίχα και μια λεπτή ουρά μήκους 60-76 cm τελειώνει με μια βούρτσα από σκληρά μαλλιά. Λόγω του ότι το δέρμα των ρινόκερων δεν προστατεύεται από τίποτα, το καλύπτουν με βρωμιά, προστατεύοντας έτσι τους εαυτούς τους από τα ενοχλητικά παράσιτα.

Φωτογραφία συγγραφέα: Salix, CC BY-SA 3.0

Ο πιο "μάλλινος" σύγχρονος ρινόκερος είναι το Σουματράν και καλύπτεται με καστανές καστανές τρίχες, πιο πυκνές στα νεαρά άτομα.

Φωτογραφία του δημιουργού: Ltshears, CC BY-SA 3.0

Το δέρμα του ινδικού ρινόκερου συγκεντρώνεται σε ογκώδεις πτυχώσεις, γεγονός που κάνει αυτό το ζώο να μοιάζει με ιππότη σε πανοπλία. Ακόμα και η ουρά του κρύβεται σε μια ειδική κατάθλιψη στο κέλυφος.

Φωτογραφία του δημιουργού: SuperJew, CC BY-SA 3.0

Πού ζει ο ρινόκερος;

Σήμερα, από την πολυάριθμη οικογένεια, μόνο 5 είδη ρινών που ανήκουν σε 4 γένη έχουν επιβιώσει, όλα έχουν γίνει σπάνια και προστατεύονται από ανθρώπους από ανθρώπους. Παρακάτω παρατίθενται τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης σχετικά με τον αριθμό των ζώων αυτών (στοιχεία που επαληθεύτηκαν στις 5 Ιανουαρίου 2018).

Τρία είδη ρινόκερων ζουν στη Νοτιοανατολική Ασία:

  • Οι πιο πολυάριθμες από αυτές, Ινδικό ρινόκερο (Latin Rhinoceros unicornis), ζει στην Ινδία και το Νεπάλ, που κατοικούν σε λιβάδια πλημμυρικών περιοχών. Το είδος είναι ευάλωτο, ο αριθμός των ενηλίκων τον Μάιο του 2007 ήταν 2575 μονάδες. 378 από αυτούς ζουν στο Νεπάλ και περίπου 2.200 στην Ινδία. Ο Rhino περιλαμβάνεται στο διεθνές κόκκινο βιβλίο.
  • Ακόμη χειρότερα: Ρινόκεροι του Σουμάτρα (Λατινική Dicerorhinus sumatrensis), ο αριθμός των οποίων δεν υπερβαίνει τα 275 ενήλικα άτομα. Βρίσκονται στο νησί της Σουμάτρας (στην Ινδονησία) και στη Μαλαισία, εγκαθιστώντας σε βαλτώδεις σαβάνες και βουνά βουνά. Ίσως ο βιότοπος πολλών ατόμων να περιλαμβάνει το βόρειο τμήμα της Μυανμάρ, το Σαραουάκ στη Μαλαισία, το νησί Καλιμαντάν (Μπορνεό) στην Ινδονησία. Το είδος κινδυνεύει από εξαφάνιση και αναφέρεται στο διεθνές κόκκινο βιβλίο.
  • Ρινόκερος Javan (Latin Rhinoceros sondaicus) ήταν σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση: το θηλαστικό μπορεί να βρεθεί μόνο στο νησί της Java σε αποθέματα ειδικά σχεδιασμένα για τη διατήρησή του. Ο ζαβάνος ζει στις επίπεδες όχθες των τροπικών τροπικών δασών συνεχώς, σε παχιά θάμνους και γρασίδι. Τα ζώα βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης και ο αριθμός τους δεν υπερβαίνει τα 50 άτομα. Προβολή που περιλαμβάνεται στο διεθνές κόκκινο βιβλίο.

Δύο είδη ρινόκεντρων ζουν στην Αφρική:

  • Λευκός ρινόκερος (Λατινική Ceratotherium simum) ζει στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής, εισήχθη στη Ζάμπια και επανεισήχθη στην Μποτσουάνα, την Κένυα, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια, τη Σουαζιλάνδη, την Ουγκάντα ​​και τη Ζιμπάμπουε. Εγκαθιστά ξηρή σαβάνα. Πιθανώς τα θηλαστικά εξαφανίζονται στο Κονγκό, το Νότιο Σουδάν και το Σουδάν. Το είδος βρίσκεται κοντά σε μια ευάλωτη θέση και παρατίθεται στο Διεθνές Κόκκινο Βιβλίο, αλλά χάρη στην προστασία, ο αριθμός του αυξάνεται σταδιακά, αν και ήδη από το 1892 ο λευκός ρινόκερος θεωρείται εξαφανισμένος. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, ο αριθμός λευκών ρινόκερων στις 31 Δεκεμβρίου 2010 ήταν περίπου 20170 μονάδες.
  • Μαύρο ρινόκερο (lat. Diceros bicornis) βρίσκεται σε χώρες όπως η Μοζαμβίκη, η Τανζανία, η Αγκόλα, η Μποτσουάνα, η Ναμίμπια, η Κένυα, η Νότια Αφρική και η Ζιμπάμπουε. Επίσης, ένας ορισμένος αριθμός ατόμων επανεισάγεται στο έδαφος της Μποτσουάνα, της Δημοκρατίας του Μαλάουι, της Σουαζιλάνδης και της Ζάμπια. Το ζώο προτιμά τα ξηρά εδάφη: αραιά δάση, ελαιώνες, στέπες, σαβάνες θάμνων, έρημο Ναμίμ. Μπορεί να βρεθεί σε ορεινές περιοχές έως 2700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σε γενικές γραμμές, η θέα βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Σύμφωνα με το Διεθνές Κόκκινο Βιβλίο, μέχρι το τέλος του 2010, υπήρχαν περίπου 4880 άτομα αυτού του είδους στη φύση.

Υπάρχουν μερικοί περισσότεροι λευκοί και μαύροι ρινόκεροι από τους ασιατικούς ομολόγους τους, αλλά ο λευκός ρινόκερος έχει πολλές φορές κηρυχθεί εντελώς εξαφανισμένος.

Φωτογραφία του δημιουργού: Ji-Elle, CC BY-SA 4.0

Τι τρώει ρινόκερο;

Ρινόκεροι είναι vegans που τρώνε έως και 72 κιλά φυτικών τροφών την ημέρα. Το κύριο φαγητό του λευκού ρινόκερου είναι γρασίδι. Με τα φαρδιά, αρκετά κινητά χείλη του, μπορεί επίσης να πάρει τα πεσμένα φύλλα από το έδαφος. Οι μαύροι και οι ινδοί ρινόκεροι τρώνε βλαστούς δέντρων και θάμνων. Τα φυτοφάγα ζώα βγάζουν τα λάχανα της ακακίας απευθείας από τη ρίζα και τα καταστρέφουν σε μεγάλους αριθμούς. Το σφηνοειδές άνω χείλος (proboscis) σας επιτρέπει να αρπάξετε και να σπάσετε κρέμονται κλαδιά. Ο μαύρος ρινόκερος αγαπά το γρασίδι του ελέφαντα (Pennisetum purpureum), τα υδρόβια φυτά, τα γαλακτοκομικά και τους νεαρούς βλαστούς. Το αγαπημένο φαγητό του ινδικού ρινόκερου είναι το ζαχαροκάλαμο. Ο ρινόκερος της Σουμάτρας τρώει φρούτα, μπαμπού, φύλλωμα, φλοιό και νεαρούς βλαστούς δέντρων και θάμνων. Τους αρέσουν επίσης τα σύκα, τα μάνγκο και τα μαγκοστένια φρούτα. Το φαγητό του ρινόκερου Javan αποτελείται από χόρτο, φύλλωμα αμπέλου, δέντρα και θάμνους.

Στους ζωολογικούς κήπους, οι ρινόκεροι τροφοδοτούνται με χόρτο και ο χλοοτάπητας συλλέγεται γι 'αυτούς το χειμώνα, πέραν του οποίου χορηγούνται συμπληρώματα βιταμινών. Τα μαύρα και ινδικά είδη πρέπει να προστεθούν στα κλαδάκια ζωοτροφών δέντρων και θάμνων.

Οι ρινόκεροι τρέφονται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Μαύρο, κυρίως, βόσκουν το πρωί και το βράδυ, άλλα είδη μπορούν να οδηγήσουν έναν ενεργό τρόπο ζωής τόσο ημέρα όσο και νύχτα. Ανάλογα με τον καιρό, το ζώο χρειάζεται από 50 έως 180 λίτρα νερού ανά ημέρα. Σε ξηρές περιόδους, τα στερεά μπορούν να κάνουν χωρίς νερό για 4-5 ημέρες.

Φωτογραφία του δημιουργού: Ltshears, CC BY-SA 3.0

Ρινόκερος αναπαραγωγής

Η σεξουαλική ωριμότητα του αρσενικού έρχεται περίπου στο 7ο έτος της ζωής. Αλλά μπορεί να προχωρήσει στην αναπαραγωγή μόνο αφού αποκτήσει την επικράτειά του, την οποία μπορεί να υπερασπιστεί. Αυτό απαιτεί επιπλέον 2-3 χρόνια. Μερικοί ρινόκεροι ξεκινούν την εποχή ζευγαρώματος τους την άνοιξη, αλλά τα περισσότερα είδη δεν έχουν χρόνο του χρόνου: τρέχουν κάθε 1,5 μήνες. Και τότε μεταξύ των αρσενικών αρχίζουν σοβαρές μάχες. Πριν από το ζευγάρωμα, οι άνδρες και οι γυναίκες ακολουθούν ο ένας τον άλλον και μπορεί ακόμη και να πολεμήσουν.

Φωτογραφία του δημιουργού: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

Η εγκυμοσύνη μιας γυναίκας διαρκεί κατά μέσο όρο 1,5 έτη. Μόλις σε 2-3 χρόνια, γεννιέται μόνο ένα σχετικά μικρό cub. Ο νεογέννητος ρινόκερος μπορεί να ζυγίζει από 25 κιλά (όπως στους λευκούς ρινόκερους) στα 60 κιλά (όπως στους ινδικούς ρινόκερους). Στο λευκό ρινόκερο το μωρό γεννιέται τριχωτό. Λίγα λεπτά αργότερα σηκώνεται στα πόδια του, την επόμενη μέρα μετά τη γέννηση μπορεί να ακολουθήσει τη μητέρα του και μετά από τρεις μήνες αρχίζει να τρώει τα φυτά. Αλλά ακόμα, το κύριο μέρος της διατροφής ενός μικρού ρινόκερου είναι το γάλα της μητέρας.

Το θηλυκό τροφοδοτεί το γάλα με γάλα για ένα ολόκληρο έτος, αλλά είναι μαζί της για 2,5 χρόνια. Εάν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εμφανίζεται μια άλλη μητέρα στη μητέρα, το θηλυκό απομακρύνει τον γέροντα, αν και πιο συχνά επιστρέφει σύντομα.

Συντάκτης φωτογραφίας: International Rhino Foundation, CC BY 2.0

Λευκοί ρινόκεροι, μαμά με μικρό. Φωτογραφία του δημιουργού: Derek Keats, CC BY 2.0

Εχθροί των ρινόκερων στη φύση

Ενηλίκων ρινόκερος beware όλων των ζώων. Μόνο ένας άνθρωπος τον καταστρέφει ανελέητα και μέχρι σήμερα, παρά τις απαγορεύσεις και τα μέτρα προστασίας.

Οι ελέφαντες αντιμετωπίζουν τους ρινόκερους "με σεβασμό", προσπαθήστε να μην αναρριχηθείτε "στην έξαρση". Αλλά αν συμβούν να συναντήσουν σε ένα πότισμα, και ο ρινόκερος δεν αποχωρήσει, τότε ο αγώνας δεν μπορεί να αποφευχθεί. Το Duel συχνά τελειώνει με το θάνατο ενός ρινόκερου.

Лакомиться вкусным мясом детенышей носорогов любят многие хищники: тигры, львы, нильские крокодилы и др. При этом защищаются непарнокопытные не только рогами, но и клыками нижней челюсти (индийский и черный). В схватке взрослого индийского носорога и тигра у последнего шансов нет. Даже самка легко справляется с полосатым хищником.

Крупные размеры и рога не спасают носорогов от мелких кровососущих паразитов. Их кожу атакуют вши, клещи и мухи. И хотя птицы и черепахи несколько облегчают их долю, поедая наружных вредителей, гиганты сильно страдают от назойливой мелюзги. Молодых носорогов сильно ослабляют паразитические черви (глисты).

Φωτογραφία του δημιουργού: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

Είδη ρινόκερου, ονόματα και φωτογραφίες

  • Λευκός ρινόκερος (Latte Ceratotherium simum) - ο μεγαλύτερος ρινόκερος στον κόσμο και ο λιγότερο επιθετικός μεταξύ των ρινόκερων. Το μήκος του σώματος ενός λευκού ρινόκερου είναι 5 μέτρα, το ύψος στο ακρώμιο είναι 2 μέτρα και το βάρος του ρινόκερου φτάνει συνήθως 2-2,5 τόνους, αν και μερικά ενήλικα αρσενικά ζυγίζουν μέχρι 4-5 τόνους. Από τα ρινικά οστά του θηρίου μεγαλώνουν ένα ή δύο κέρατα. Το πίσω μέρος του ζώου είναι κοίλο, η κοιλιά κρέμεται, ο λαιμός είναι μικρός και παχύς. Η περίοδος ζευγαρώματος των εκπροσώπων αυτού του είδους αρχίζει το Νοέμβριο - Δεκέμβριο ή Ιούλιο - Σεπτέμβριο. Αυτή τη στιγμή, τα αρσενικά και τα θηλυκά σχηματίζουν ζεύγη για 1-3 εβδομάδες. Η εγκυμοσύνη του θηλυκού διαρκεί 16 εβδομάδες, μετά την οποία φέρνει ένα μόσχο βάρους 25 κιλών. Γίνονται σεξουαλικά ώριμα στην ηλικία των 7-10 ετών. Σε αντίθεση με άλλα είδη, οι λευκοί ρινόκεροι μπορούν να ζήσουν σε ομάδες έως 18 ατόμων. Συχνότερα συνδυάζουν τα θηλυκά και τα μικρά τους. Σε κίνδυνο το κοπάδι παίρνει μια αμυντική θέση, κρύβοντας τα μικρότερα μέσα στον κύκλο.

Ο λευκός ρινόκερος τρώει χόρτο. Ο ημερήσιος ρυθμός αυτού του είδους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον καιρό. Στη θερμότητα, κρύβονται σε λιμνούλες και σκιά, ενώ σε δροσερό καιρό αναζητούν καταφύγιο στον θάμνο · σε μέτριες θερμοκρασίες, μπορούν να βόσκουν την ημέρα και τη νύχτα.

Φωτογραφία από τον Andrew McMillan, δημόσιο τομέα

Φωτογραφία του δημιουργού: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

  • Μαύρος ρινόκερος (ευρ.Dicerosbicornis) ευρέως γνωστό για την επιθετικότητα του απέναντι σε ανθρώπους και άλλα είδη. Ο ρινόκερος ζυγίζει 2 τόνους, το μήκος του μπορεί να είναι 3 μέτρα και το ύψος στο ακρώμιο φτάνει τα 1,8 μ. Στο μεγάλο κεφάλι του ζώου διακρίνονται σαφώς 2 κέρατα. Ορισμένα υποείδη είναι ιδιοκτήτες 3 ή 5 κέρατα. Το άνω κέρατο είναι συχνά μεγαλύτερο από το κάτω κέρατο, φτάνοντας σε μήκος 40-60 cm. Ένα χαρακτηριστικό του μαύρου ρινόκερου είναι το κινητό άνω χείλος: είναι μαζικό, ελαφρώς μυτερό και καλύπτει ελαφρά το κάτω μέρος του στόματος. Το φυσικό χρώμα του δέρματος είναι καστανόχρωμο. Αλλά ανάλογα με τη σκιά του εδάφους στο οποίο ο ρινόκερος αρέσει να ταιριάζει, το χρώμα του μπορεί να διαφέρει πολύ. Μόνο όπου τα ηφαιστειακά εδάφη είναι κοινά, το χρώμα του δέρματος ρινόκερου είναι πραγματικά μαύρο. Μερικοί εκπρόσωποι του είδους οδηγούν έναν νομαδικό τρόπο ζωής, ο άλλος - καθιστικός. Ζουν ένα προς ένα. Τα ζευγάρια που βρέθηκαν σε σαβάνες είναι θηλυκά με μοσχάρια. Η περίοδος αναπαραγωγής του μαύρου ρινόκερου δεν εξαρτάται από την εποχή. Η γυναίκα φέρει κύβο 16 μηνών, το μωρό γεννιέται με βάρος 35 κιλά. Αμέσως μόλις μερικά λεπτά μετά τη γέννηση ενός μικρού nosorozhek σηκώνεται στα πόδια του και αρχίζει να περπατά. Η μητέρα τροφοδοτεί το γάλα της για περίπου δύο χρόνια. Γέννει ένα νέο μωρό σε 2-4 χρόνια και μέχρι εκείνη τη στιγμή το πρώτο της παιδί είναι μαζί της. Τα ζώα τρέφονται με νέους θάμνους και τα κλαδιά τους.

Ένας ενήλικος μαύρος ρινόκερος στη φύση έχει λίγους εχθρούς. Κάποιος κίνδυνος γι 'αυτόν είναι μόνο ο κροκόδειλος του Νείλου. Ο κύριος ανταγωνιστής είναι ο ελέφαντας. Σε αντίθεση με άλλα είδη ρινόκερου, το μαύρο δεν είναι επιθετικό προς το είδος του. Υπήρχαν περιπτώσεις όπου τα θηλυκά βοήθησαν μια έγκυο φυλετική γυναίκα, την υποστήριζαν κατά τη διάρκεια βαριών μεταβάσεων. Σε μια ξεκούραστη κατάσταση, ένας μαύρος ρινόκερος περπατάει με το κεφάλι του να χαμηλώνει και το ανασήκωσε όταν κοιτάζει γύρω ή θυμώνει. Μαζί με λεοπάρδαλα, λιοντάρια, βουβάλια και ελέφαντες, τα μαύρα ρινόκερα περιλαμβάνονται στα μεγάλα αφρικανικά πέντε ως τα πιο επικίνδυνα ζώα της ηπείρου και ταυτόχρονα τα πιο επιθυμητά κυνηγετικά τρόπαια. Το κέρατο του μαύρου ρινόκερου, όπως και τα κέρατα όλων των άλλων μελών της οικογένειας, έχει θεωρηθεί ως επούλωση από την αρχαιότητα. Για τους λόγους αυτούς, το θηλαστικό έχει πάντα εξοντωθεί βίαια, αλλά ήταν ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία 100 χρόνια. Από το 1960, ο παγκόσμιος πληθυσμός μαύρων ρινόκερων μειώθηκε κατά 97,6%. Το 2010, υπήρχαν περίπου 4880 ζώα. Για το λόγο αυτό, αναγράφηκε στο Κόκκινο Βιβλίο της Γης κάτω από τον τίτλο "Φόροι σε κρίσιμη κατάσταση".

Φωτογραφία από: Jonathunder, GFDL 1.2

Φωτογραφία του δημιουργού: Ltshears, CC BY-SA 3.0

  • Ινδικό ρινόκερο (Latin Rhinoceros unicornis) ζει σε σαβάνες και σε θέσεις που είναι κατάφυτες με θάμνους. Τα μεγαλύτερα άτομα φτάνουν τα μήκη των 2 μέτρων, το ύψος στο ακρώμιο σε 1,7 μέτρα και το σωματικό βάρος των 2,5 τόνων. Το δέρμα ενός θηρίου, παχύ με ροζ σκιά, συγκεντρώνεται σε μαζικές πτυχές. Η ουρά του ινδικού ρινόκερου, που ονομάζεται επίσης και ένα κέρατο, είναι διακοσμημένη με ένα πινέλο από σκληρά μαύρα μαλλιά. Το κέρατο των θηλυκών είναι σαν μια μικρή διόγκωση στη μύτη. Στα αρσενικά, είναι σαφώς ορατή και αυξάνεται στα 60 cm. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ινδικός ρινόκερος βρίσκεται σε λύσεις λάσπης. Στη δεξαμενή, πολλά άτομα μπορούν να συνυπάρχουν ήσυχα μαζί. Τα καλοπροαίρετα καταλύματα στο νερό αφήνουν πολλά φτερά στις πλάτες τους: ερωδιούς, ψαρόνια, μελισσοφάγους, που τρυπούν έντομα που απορροφούν το αίμα από το δέρμα τους. Η αγάπη τους για την ειρήνη εξαφανίζεται αμέσως μόλις βγουν από τις λακκούβες. Τα αρσενικά συχνά παλεύουν και αφήνουν ρηχά ουλές στο δέρμα του άλλου. Με την έναρξη του σούρουπο, τα φυτοφάγα βγαίνουν στην αναζήτηση τροφίμων. Τρώνε μίσχους ζαχαροκάλαμου, υδρόβια φυτά και χόρτο ελεφάντων. Οι ινδοί ρινόκεροι κολυμπούν καλά. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι εκπρόσωποί τους διέσχιζαν εύκολα τον ευρύ ποταμό Brahmaputra.

Μια γυναίκα ρινόκερου που έχει ένα μωρό μπορεί απροσδόκητα να επιτεθεί στους ταξιδιώτες. Συχνά βγαίνει στους ελέφαντες με τους αναβάτες στην πλάτη. Ένας κατάλληλα καταρτισμένος ελέφαντας σταματά, και ο ρινόκερος επίσης παγώνει σε απόσταση. Αλλά αν ο ελέφαντας ξεκινήσει μια πτήση, τότε ο οδηγός μπορεί να μην είναι σε θέση να αντισταθεί και να πέσει. Τότε θα έχει δυσκολία, γιατί να ξεφύγει από τον επιθετικό ρινόκερο είναι σχεδόν αδύνατο. Οι ινδοί ρινόκεροι ζουν μέχρι 70 χρόνια. Όσο μεγαλύτερος γίνεται ένα ζώο, τόσο πιο μοναχικός είναι ο τρόπος ζωής που οδηγεί. Κάθε άτομο έχει το δικό του έδαφος, το οποίο το θηρίο προστατεύει προσεκτικά και σηματοδοτεί με κοπριά.

Η σεξουαλική ωριμότητα των θηλυκών εμφανίζεται σε 3-4 χρόνια, τα αρσενικά - σε 7-9 χρόνια. Το διάστημα μεταξύ των εγκυμοσύνων του θηλυκού μπορεί να είναι 3-4 χρόνια. Οι ινδοί ρινόκεροι έχουν έναν από τους μακρύτερους όρους κύησης, ο οποίος διαρκεί 17 μήνες. Πριν από την έναρξη μιας νέας εγκυμοσύνης, η μητέρα φροντίζει το μωρό. Στην εποχή ζευγαρώματος, τα αρσενικά αγωνίζονται όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με τα θηλυκά που τα καταδιώκουν. Τα αρσενικά πρέπει να αποδείξουν τη δύναμή τους και την ικανότητά τους να προστατεύονται.

Φωτογραφία συγγραφέα: Darren Swim, CC BY-SA 3.0

Φωτογραφία του δημιουργού: Ltshears, CC BY-SA 3.0

  • Ρωμαίος Σουμάτρας (τεθωρακισμένος ρινόκερος) (ευρύς Dicerorhinus sumatrensis) - Αυτός είναι ο παλαιότερος εκπρόσωπος της οικογένειας. Το δέρμα του θηρίου είναι πάχους 16 mm και καλύπτεται με τρίχες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα παχιά στα νεαρά άτομα. Για αυτό το χαρακτηριστικό, το είδος ονομάζεται μερικές φορές το "τριχωτό ρινόκερο". Μια μεγάλη πτυχή του δέρματος περνά πάνω από την πλάτη του και πίσω από τους ώμους του, και οι πτυχώσεις του δέρματος κρέμονται πάνω από τα μάτια του ζώου. Υπάρχουν κοπτήρες στο κάτω σιαγόνα του ισοδύναμου, και στα αυτιά υπάρχει μια βούρτσα μαλλιών. Στο θωρακισμένο ρινόκερο αναπτύσσονται δύο κέρατα, το μέτωπο του οποίου φτάνει τα 90 εκατοστά, αλλά η πλάτη είναι τόσο μικρή (5 εκ. Στα θηλυκά) ότι το ζώο φαίνεται να είναι ένα κέρατο. Το ύψος του ράμφους του Σουμάτρα στο άκρο είναι 1,4 m, το μήκος του φτάνει τα 2,3 m και το ζώο ζυγίζει 2,25 τόνους. Είναι το μικρότερο είδος σύγχρονου ρινόκερου, αλλά παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα ζώα της γης.

Ημέρα και νύχτα, το κτήνος βρίσκεται σε λασπώδεις λακκούβες, τις οποίες συχνά δημιουργεί μόνος του, αφού έχει καθαρίσει την περιοχή γύρω από αυτό. Παίρνει ενεργό το σούρουπο τη διάρκεια της ημέρας. Ο ρινόκερος της Σουμάτρας τρώει μπαμπού, φρούτα, σύκα, μάνγκο, φύλλα, κλαδιά και φλοιό άγριων φυτών, μερικές φορές επισκέπτεται πεδία που έχουν σπαρεί οι άνθρωποι. Αυτό είναι ένα αρκετά επιδεικτικό ζώο, ξεπερνά εύκολα τις απότομες πλαγιές και ξέρει πώς να κολυμπήσει. Ο γιγαντής οδηγεί σε μοναχικό τρόπο ζωής. Σηματοδοτεί το έδαφος με περιττώματα και ουλές στα κορμούς των δέντρων, τα οποία αφήνει με τη βοήθεια κέρατων. Το θηλυκό φέρει μοσχάρι για 12 μήνες. Φέρνει ένα μωρό μία φορά κάθε τρία χρόνια και τρέφει το γάλα της για 18 μήνες. Η μητέρα διδάσκει το κύβο για να βρει νερό, φαγητό, καταφύγια, χώρους για τη λήψη λουτρών λάσπης. Το θηλυκό φτάνει σε σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία 4 ετών, το αρσενικό από 7 χρόνια.

Συντάκτης φωτογραφίας: International Rhino Foundation, CC BY 2.0

Φωτογραφία του συντάκτη: Willem v Strien, CC BY 2.0

  • Ραδιόφωνο Javan (Λατινικό Ρινόκερος sondaicus) που βρίσκεται τώρα μόνο στα δυτικά της Ιάβας στο φυσικό καταφύγιο της χερσονήσου Ujung Kulon. Οι κάτοικοι της Java το ονομάζουν «πόλεμο» ή «warak».

Σε μέγεθος είναι κοντά στον Ινδικό, και ανήκουν στο ίδιο γένος, αλλά το σχήμα του σώματος του varak είναι πιο άπαχο. Το ύψος στο ακρώμιο ποικίλλει από 1,4 έως 1,7 m, το μέγεθος (μήκος) χωρίς ουρά είναι 3 m, και τα ρινόκερα ζυγίζουν 1,4 τόνους. Τα θηλυκά είναι εντελώς απαλλαγμένα από κέρατα, ενώ στα αρσενικά το μήκος ενός κέρατος είναι μόνο 25 cm. η πτυχή του δέρματος ατόμων αυτού του είδους αυξάνεται και δεν λυγίζει, όπως και στον ινδικό ρινόκερο. Το αγαπημένο φαγητό του είναι τα φύλλα των νέων δέντρων, τρώει επίσης φύλλα θάμνων και αμπέλια.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους ρινόκερους

  • Μόνο το 1513 οι κάτοικοι της Ευρώπης μάθαιναν για την ύπαρξη ενός «παράξενου θηρίου». Τον παραδόθηκε στον Πορτογάλο βασιλιά Μανουήλ Α από τον ινδικό Raja Cambie. Ο πρώτος ρινόκερος εξέθεσε το πλήθος και στη συνέχεια αποφάσισε να στείλει τον Πάπα. Το ζώο δεν μπόρεσε να αντέξει το θαλάσσιο ταξίδι, πήγε μπερδεμένο, χτύπησε την πλευρά του πλοίου και βυθίστηκε στη θάλασσα.
  • Τα τελευταία 15 χρόνια, πολλά είδη ζώων έχουν εξαφανιστεί στη Γη εντελώς. Μεταξύ αυτών είναι το υποείδος του μαύρου ρινόκερου - του δυτικού μαύρου ρινόκερου (lat Diceros bicornis longipes).
  • Ο μεγάλος Merk rhinoceros ζούσε στα Ευρασιατικά δάση κατά την τεταρτημοριακή περίοδο της Κινεζοϊκής εποχής, έζησε στο Holocene ένα άλλο ρινόκερο - elasmotherium (lat. Elasmotherium) και σχετικά πρόσφατα (8-14 χιλιάδες χρόνια πριν) ο μάλλινος ρινόκερος (Lat. Coelodonta antiquitatis). Ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος των ευγενών στην ιστορία της Γης ήταν το indricotherium (Λατινικό Indricotherium), που έζησε 20-30 εκατομμύρια χρόνια πριν. Το ύψος του ήταν 8 μέτρα και ζύγιζε μέχρι 20 τόνους.
  • Ο σκελετός ενός μάλλινου ρινόκερου (lat Coonodonta antiquitatis), που συλλέγεται από τα οστά διαφόρων ατόμων που βρίσκονται στη Σιβηρία, μπορεί να δει στο παλαιοντολογικό μουσείο του κρατικού πανεπιστημίου Tomsk. Το μήκος του μεγαλύτερου κέρατος είναι 120 cm, το μικρότερο είναι 50 cm, το ύψος του σκελετού είναι 160 cm. Οι επιστήμονες έχουν αποφασίσει ότι τα κέρατα ενός μάλλινου ρινόκερου έχουν μεγαλώσει όλη τη ζωή τους.
  • Η λέξη "ρινόκερος" βρίσκεται όχι μόνο στο όνομα του ιπποειδούς. Υπάρχει επίσης ένα σκαθάρι ρινόκερου, ένας σκαρφαλωμένος, μια ουρά ρινόκερου, μια κατσαρίδα ρινόκερου, ένα ψάρι ρινόκερου και ένας ρινοκέρος ιγκουάνας. Όλοι έχουν κέρατα που τα κάνουν να μοιάζουν με ένα μεγάλο όμορφο θηλαστικό.
  • Το Παγκόσμιο Ταμείο για την Άγρια Ζωή (WWF) καθιέρωσε το 2010 την ημέρα του ρινόκερου, η οποία γιορτάζεται στις 22 Σεπτεμβρίου.

Εξαφανισμένο φονικό ρινόκερο. Φωτογραφία από: Honymand, CC BY-SA 4.0

Τι μοιάζει με το μάλλινο ρινόκερο;

Η γούνα ενός μάλλινου ρινόκερου ήταν πολύ τραχιά, το πάχος του στο στήθος και στους ώμους έφτασε τα 1,5 εκ. Το μήκος του σώματος του ζώου θα μπορούσε να είναι 3-4,5 μ., Το ύψος στο ακρώμιο - 2 μ.

Το βάρος κυμάνθηκε και θα μπορούσε να φθάσει τους 1,5 και 3,5 τόνους. Κρίνοντας από το μέγεθος, ο αρχαίος ρινόκερος ήταν κατώτερος μόνο από το μαμούθ. Τα κέρατα του ζώου ήταν 2, είχαν τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά. Το σχήμα των κέρατων συμπιέζεται από τις πλευρές. Το άκρο του κέρατος μπροστά ήταν καμπύλο προς τα πίσω, το μήκος του θα μπορούσε να είναι από 1 έως 1,4 μέτρα. Το δεύτερο, μακρινό κέρας, είχε μήκος μόνο 50 cm.

Ο λοβός ρινόκερος ζούσε στην Ευρασία.

Χάρη στα καλά διατηρημένα λείψανα ενός μάλλινου ρινόκερου που βρέθηκε στη βόρεια Ρωσία και στην Ασία, οι επιστήμονες μπόρεσαν να αποκτήσουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τη δομή και τις παραμέτρους του σώματός του. Στο μόνιμο πάγο στη Σιβηρία, ανακαλύφθηκαν ολόκληρα μούμιγμα σφαγίων αυτών των φυτοφάγων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το προσδόκιμο ζωής ενός ισχυρού ζώου ήταν περίπου 45 χρόνια. Αυτό το σχήμα ελήφθη μετά τη σύγκριση της φθοράς των δοντιών σε ένα απολιθωμένο δείγμα με έναν σύγχρονο εκπρόσωπο των ειδών ρινόκερου.

Ποιες ήταν οι συνήθειες του εξαφανισμένου ρινόκερου και τι έτρωγε;

Στις περιοχές όπου ζούσε ο μάλλινος ρινόκερος, το πάχος του καλύμματος χιονιού ήταν ελάχιστο, πράγμα που επέτρεψε στα ζώα να σχίζουν το χιόνι και να τρέφονται με χορτάρι. Τα απομεινάρια των φυτικών τροφών που βρέθηκαν στα στομάχια των ορυκτών ρινόκερων έδωσαν μια εξαντλητική απάντηση, τι έτρωγαν αυτά τα θηλαστικά. Οι επιστήμονες προτείνουν ότι τα κέρατα των ζώων τους εξυπηρετούσαν να τσουγκράσουν το χιόνι. Ο τρόπος ζωής του αρχαίου θηρίου ουσιαστικά δεν διέφερε από τη ζωή των σύγχρονων ρινόκερων, αν και οι τελευταίοι ζουν σε ένα θερμότερο κλίμα. Το αρχαίο είδος βόσκυνε μεγάλο μέρος του χρόνου στους άφθονους βοσκότοπους στις κοιλάδες του ποταμού και στο συσσωρευμένο λίπος.

Αυτοί οι ρινόκεροι ήταν μοναχικοί και δεν αποτελούσαν κοπάδια ή ομάδες. Οι ειδικοί εξηγούν την εξαφάνιση του μάλλινου ρινόκερου από το γεγονός ότι ο παγετώνας υποχώρησε περαιτέρω και βορειότερα και το πάχος του καλύμματος χιονιού αυξήθηκε. Τα ζώα δύσκολα μπορούσαν να φτάσουν στη βλάστηση και συχνά, όταν μετακινούνταν, έπεφταν βαθιά στο χιόνι. Ως αποτέλεσμα της αλλαγής του κλίματος, οι ευρύχωρες στέπες άλλαξαν τα πυκνά δάση και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις των μάλλινων ρινόκερων μειώθηκαν σημαντικά. Είναι εξαιτίας της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών, όπως υποθέτουν οι επιστήμονες, ότι αυτά τα ισχυρά στερεά έχουν εξαφανιστεί.

Μάλλινο κρανίο ρινόκερου.

Ένας άλλος λόγος για τη μείωση του πληθυσμού των μάλλινων ρινόκερων, που ονομάζεται το κυνήγι γι 'αυτούς από τους αρχαίους ανθρώπους. Σε μια εποχή που τα ζώα αυτά υπέφεραν από έλλειψη τροφής, η καταστροφή τους από τους ανθρώπους συνέβαλε στην εξαφάνιση του είδους. Έτσι, οι σπηλαιολόγοι επιτάχυναν την εξαφάνιση του αρχαίου ρινόκερου, ο οποίος αναπαράγει τους απογόνους πολύ αργά. Μια γυναίκα αυτού του είδους φέρνει μόνο 7-8 κουτάβια σε ολόκληρη τη ζωή της. Υπό δυσμενείς συνθήκες, με τέτοια ποσοστά αναπαραγωγής, δεν ήταν δυνατόν να διατηρηθεί ο πληθυσμός σε κανονικό επίπεδο.

Για τους λόγους αυτούς, είναι πλέον δυνατόν να κοιτάξουμε τον μάλλινο ρινόχρωμο μόνο στο μουσείο της παλαιοντολογίας.

Ρινόκερος: περιγραφή, δομή, χαρακτηριστικά. Τι μοιάζει με ρινόκερο;

Η λατινική ονομασία του ρινόκερου - Rhinocerotidae, είναι ουσιαστικά πανομοιότυπη με τη δική μας, αφού "Rhino" σημαίνει "μύτη" και "ceros" κέρατο, αποδίδεται "ρινόκερος", το όνομα που χαρακτηρίζει πολύ καλά αυτό το κτήνος, επειδή το μεγάλο κέρατο στη μύτη, Το ρινικό οστό αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό όλων των αξιοπρεπών ρινόκερων (αν και όχι αξιοπρεπών).

Και επίσης ένας ρινόκερος, το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό μετά από έναν ελέφαντα - το μήκος ενός ρινόκερου είναι από 2 έως 5 μέτρα, με ύψος 1-3 μέτρα και βάρος από 1 έως 3,6 τόνους.

Τα χρώματα των ρινών εξαρτώνται από το είδος τους, στην πραγματικότητα, με την πρώτη ματιά, φαίνεται ότι τα ονόματα των ρινόκερων προέκυψαν από το χρώμα τους: λευκό ρινόκερο, μαύρο ρινόκερο. Αλλά τα πάντα δεν είναι τόσο προφανή και ξεκάθαρα, το γεγονός είναι ότι το πραγματικό χρώμα του δέρματος, τόσο του λευκού όσο και του μαύρου ρινόκερου είναι το ίδιο - γκρίζο-καφέ, αλλά λόγω του γεγονότος ότι αυτοί οι ρινόκεροι αγαπούν να βάλουν στη γη διαφορετικά χρώματα, διαφορετικά χρώματα και να στείλετε τα ονόματά τους.

Το κεφάλι του ρινόκερου είναι μακρύ και στενό, με ένα απότομα χαμηλωμένο μέτωπο. Μεταξύ των ρινικών οστών και του μετώπου έχει μια κοιλότητα, κάτι σαν σέλα. Τα μικρά μάτια ενός ρινόκερου με καφέ ή μαύρους μαθητές με το μέγεθος τους φαίνονται πολύ αντίθετα από το φόντο του μεγάλου κεφαλιού τους. Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, με τα μάτια των ρινόκερων, τα πράγματα δεν είναι σημαντικά, μπορούν μόνο να δουν κινούμενα αντικείμενα από απόσταση όχι μεγαλύτερη από 30 μέτρα. Επιπλέον, το γεγονός ότι τα μάτια τους βρίσκονται στα πλάγια, δεν τους δίνει την ευκαιρία να εξετάσουν σωστά αυτό ή το αντικείμενο, το βλέπουν πρώτα με το ένα μάτι και μετά το δεύτερο.

Αλλά η αίσθηση της όσφρησης στα ρινόκερα, αντίθετα, είναι καλά αναπτυγμένη και είναι σε αυτόν που στηρίζονται περισσότερο. Είναι ενδιαφέρον ότι ο όγκος της ρινικής κοιλότητας στους ρινόκερους είναι μεγαλύτερος από τον όγκο του εγκεφάλου τους. Επίσης καλά αναπτυγμένο σε αυτούς τους γίγαντες και την ακοή, τα αυτιά των ρινόκερων είναι σαν σωλήνες που συνεχώς περιστρέφονται, παίρνουν ακόμα και αδύναμους ήχους.

Τα χείλη του ρινόκερου είναι ίσια και αδέξια, με εξαίρεση τον ινδικό και το μαύρο ρινόκερο που διαθέτει ένα κινητό κάτω χείλος. Επίσης, όλοι οι ρινόκεροι στο οδοντιατρικό σύστημα έχουν 7 γομφίους, οι οποίοι σβήνουν έντονα με την ηλικία τους, οι ασιατικοί ρινόκεροι, εκτός από τα δόντια, έχουν κοπτήρες που απουσιάζουν στους αφρικανικούς ρινόκερους.

Όλοι οι ρινόκεροι έχουν παχύ δέρμα, το οποίο είναι σχεδόν εντελώς απαλλαγμένο από παλτό. Μια εξαίρεση είναι ο σύγχρονος ρινόκερος του Σουμάτρα, του οποίου το δέρμα είναι ακόμα καλυμμένο με καστανά μαλλιά και το μάλλινο ρινόκερο που κάποτε ζούσε στα γεωγραφικά μας πλάτη, το οποίο, μαζί με τον ίδιο μαρούλι μάγου, δυστυχώς δεν έχει επιβιώσει στην εποχή μας.

Τα πόδια του ρινόκερου είναι βαριά και μαζικά, σε κάθε πόδι υπάρχουν τρία νύχια, με αποτέλεσμα να είναι πολύ εύκολο να τα αναγνωρίσεις από τις διαδρομές των ρινόκερων όπου περνούσαν αυτοί οι γίγαντες.

Ρόνο κέρατο

Το κέρατο Rhino είναι η επαγγελματική του κάρτα και θα πρέπει να αναφέρεται ξεχωριστά. Έτσι, ανάλογα με το είδος, ένας ρινόκερος στη μύτη μπορεί να αναπτυχθεί ως ένα ή ως δύο κέρατα, με το δεύτερο κέρατο να βρίσκεται πιο κοντά στο κεφάλι ενός μικρότερου μεγέθους. Τα κέρατα των ρινόκεων αποτελούνται από την πρωτεϊνική κεροτίνη · παρεμπιπτόντως, η ίδια πρωτεΐνη αποτελείται από ανθρώπινα μαλλιά και νύχια, βελόνα βελανιδιάς, φτερά των πτηνών και ένα κέλυφος του στρατού. Τα κέρατα από την επιδερμίδα των ρινόκερων αναπτύσσονται.

Στα νεαρά ρινόκερα, όταν τραυματίζεται η πληγή, αποκαθίστανται τα κέρατα, στην παλιά, όχι πλέον. Σε γενικές γραμμές, όλες οι λειτουργίες του κέρατος ρινόκερου δεν έχουν μελετηθεί πλήρως από τους ζωολόγους, αλλά για παράδειγμα, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ένα τόσο περίεργο γεγονός - αν αφαιρεθεί η κόρνα από το θηλυκό ρινόκερο, τότε δεν θα ενδιαφέρεται πλέον για τους απογόνους της.

Ο ιδιοκτήτης του μακρύτερου κέρατος είναι ο λευκός ρινόκερος, φτάνει τα 158 εκατοστά σε μήκος.

Πόσος ρινόκερος ζει

Η διάρκεια ζωής των ρινόκερων είναι πολύ μεγάλη, αφού οι αφρικανοί ρινόκεροι ζουν στην άγρια ​​ζωή κατά μέσο όρο 30-40 χρόνια και ζουν σε 50 χρόνια σε ζωολογικούς κήπους. Όμως, τα μεγαλύτερα μακρά συκώτια μεταξύ των ρινόκερων είναι ινδοί και ιάγανοι ρινόνοι, οι οποίοι μπορούν να ζήσουν σε 70 χρόνια, σχεδόν ως όρος ανθρώπινης ζωής.

Εχθροί του ρινόκερου

Главным врагом носорогов является, конечно же, человек, в былые времена безжалостно истреблявший этих животных, в том числе ради их знаменитых рогов, которые по поверью обладают различными целебными свойствами. До истреблялись до того, что сейчас все 5 видов носорогов занесены в Красную книгу, так как из-за низкой их численности они перебывают на грани исчезновения.

В природных же условиях другие животные, учитывая размеры и осторожно-подозрительный нрав носорогов, их стараются обходить стороной. А вот на детенышей носорогов вполне могут поохотиться разные хищники: львы, тигры, крокодилы. Αλλά με έναν ενήλικα μεγάλο ρινόκερο με παχύ δέρμα και ένα αιχμηρό μεγάλο κέρατο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Μπορεί να οδηγήσει μακριά ένα λιοντάρι ή μια τίγρη, ο ρινόκερος, ωστόσο, αποδεικνύεται εντελώς ανυπεράσπιστος εναντίον διαφόρων μικρών παρασίτων που τον ενοχλούν: ψείρες, τσιμπούρια, μύγες. Οι πραγματικοί φίλοι του ρινόκερου σώζουν την κατάσταση - σέρνουν πουλιά που τρώνε αυτά τα παράσιτα από το δέρμα.

Μαύρο ρινόκερο

Αυτό το είδος του ρινόκερου είναι εξαιρετικά επικίνδυνο λόγω της επιθετικής του φύσης. Κατά την προσέγγιση ενός ατόμου, ακόμα κι αν είναι ένας αθώος τουρίστας με μια κάμερα μπορεί να αντιδράσει αρκετά νευρικά, οπότε πρέπει να μείνετε μακριά από αυτόν. Όπως και ο λευκός ρινόκερος έχει δύο κέρατα, ένα μεγάλο και το δεύτερο μικρό, αλλά κάπως μικρότερο. Το μήκος του σώματος του μαύρου ρινόκερου είναι μέχρι 3 μ. Επίσης χαρακτηριστικό του μαύρου ρινόκερου είναι η παρουσία ενός κινητού μαύρου χείλους. Ο μαύρος ρινόκερος ζει σε πολλές χώρες της Δυτικής, Ανατολικής και Νότιας Αφρικής: στη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα, την Τανζανία, την Κένυα, την Αγκόλα, τη Ναμίμπια, τη Ζιμπάμπουε, τη Μοζαμβίκη.

Ινδικό ρινόκερο

Όπως ίσως έχετε μαντέψει, η Ινδία είναι η γενέτειρα του ινδικού ρινόκερου, αλλά εκτός από αυτό, οι ινδοί ρινόκεροι επίσης ζουν στο Νεπάλ. Το μήκος του σώματος του Ινδικού ρινόκερου είναι κατά μέσο όρο 2 μέτρα και με βάρος σώματος 2,5 τόνων. Το κέρας του ινδικού ρινόκερου είναι μόνο ένα και αυτός, σε αντίθεση με τον αφρικανικό ρινόκερο, δεν είναι αιχμηρός αλλά πιο αμβλύς, κυρτός.

Ρινόκερος του Σουμάτρα

Ο μόνος σύγχρονος τύπος ρινόκερου, του οποίου το δέρμα είναι καλυμμένο με ένα μικρό παλτό, γι 'αυτό ονομάζεται μερικές φορές και ο «τριχωτός ρινόκερος». Είναι επίσης το παλαιότερο μεταξύ όλων των ρινόκερων. Το μήκος σώματος του ρινόκερου της Σουμάτρας είναι 2,3 μ. Και ζυγίζει 2,25 τόνους. Μεταξύ των ρινόκερων, ο ρινόκερος του Σουμάτρα είναι ο μικρότερος, αλλά παρά αυτό, παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ζωικού κόσμου του πλανήτη μας. Ο ρινόκερος της Σουμάτρας στην πραγματικότητα ζει στη Νήσο Σουμάτρα (στην Ινδονησία), επίσης στη Μαλαισία.

Ρινόκερος Javan

Αυτός ο ρινόκερος βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα λυπηρή κατάσταση, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ζωολόγων, μόνο περίπου 50 άτομα του ρινόκερου Javan διατηρούνται σήμερα. Εμμένει μόνο στο νησί της Ιάβας σε ένα ειδικά δημιουργημένο αποθεματικό γι 'αυτό, στο οποίο καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για την επακόλουθη συντήρησή του. Όσον αφορά το μέγεθος και την κατασκευή, ο ρινόκερος της Ιάβας είναι παρόμοιος με τον ινδικό ρινόκερο, αλλά το χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό του χαρακτηριστικό είναι η πλήρης απουσία κέρατων στα θηλυκά. Μόνο τα αρσενικά του ρινόκερου έχουν κέρατα. Οι πτυχές του παχουριού του δέρματος θυμίζουν κάπως την ιππική πανοπλία.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους ρινόκερους

  • Οι Ευρωπαίοι είδαν για πρώτη φορά το ρινόκερο μόνο το 1513, παραδόθηκαν στους πορτογάλους ναυτικούς από τον ινδικό Raja Cambie. Στην αρχή, ένα παράξενο κτήνος εκτέθηκε για τη διασκέδαση του πλήθους, τότε οι Πορτογάλοι αποφάσισαν να το στείλουν ως δώρο στον Πάπα, αλλά στο δρόμο προς το πλοίο ο ρινόκερος πήγαινε μπερδεμένος, τρυπούσε την πλευρά του πλοίου και βυθίστηκε.
  • Το Παγκόσμιο Ταμείο για την Άγρια Ζωή (WWF Wildlife Fund) έχει δημιουργήσει μια ειδική "μέρα ρινόκερου" που γιορτάζεται στις 22 Σεπτεμβρίου.
  • Ο μεγάλος, μάλλινος ρινόκερος της elasmothery, κάποτε έζησε στα δάση, στο έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας της Ουκρανίας, καθώς και σε πολλά άλλα μέρη στην Ευρασία. Δυστυχώς, πέθανε πριν από 8 χιλιάδες χρόνια.
  • Η ίδια η λέξη "ρινόκερος" βρίσκεται στο όνομα πολλών άλλων ζώων, όπως για παράδειγμα υπάρχει ένα σκαθάρι ρινόκερου, μια ουρά ρινόκερου, ένας κέρας, μια ιγκουάνα, ένας ρινόκερος, ένα ρινοκέρος. Όλοι έχουν κέρατα, πράγμα που τους κάνει να μοιάζουν με τον σημερινό μας ήρωα - έναν ρινόκερο.

Λευκό, μάλλινο ρινόκερο

Στα μέσα του 14ου αιώνα βρέθηκε κρανίο άγνωστης ζώου στην περιοχή της αυστριακής πόλης Klagenfurt. Οι κάτοικοι της πόλης ήταν πεπεισμένοι ότι το κρανίο ανήκε στον θρυλικό δράκο Lindwurms, ο οποίος ζούσε στη λίμνη Wörthersee. Αλλά μετά από τρεις αιώνες, αποδείχθηκε ότι το κρανίο δεν ανήκε στον μυθικό δράκο, αλλά στο μάλλινο ρινόκερο που ζούσε στην Ευρασία στην αρχαιότητα.

Ο λευκός ρινόκερος είναι ένα εξαφανισμένο θηλαστικό της οικογένειας των ρινοκεραίων. Έζησε στους τεράστιους χώρους της Ευρώπης και της Ασίας, εξαφανίζοντας τελικά 8-14 χιλιάδες χρόνια πριν.

Οι κυριότεροι λόγοι για την εξαφάνισή του είναι οι κλιματικές αλλαγές και οι αλλαγές στη χλωρίδα. Δεν αποκλείεται ότι οι αρχαίοι που τους κυνηγάνε ενεργά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξαφάνιση των λοβών ρινόκερων.

Τα απολιθωμένα οστά των ρινόκερων έχουν ανακαλυφθεί εδώ και αρκετό καιρό στη Σιβηρία και τη Μογγολία, αλλά για πολύ καιρό δεν μπορούσαν να ταυτοποιηθούν σωστά.

Τα οστά των μάλλινων ρινόκερων άρχισαν να προσελκύουν την προσοχή των επιστημόνων στα τέλη του 18ου αιώνα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα απολιθωμένα κέρατα είναι τα νύχια των αρχαίων πτηνών. Αλλά το 1769, χάρη στον διάσημο γερμανο-ρωσικό ταξιδιώτη Π. Πάλλα, διαπιστώθηκε τελικά ότι τα απολιθωμένα βρέφη ανήκουν στον ρινόκερο.

Πάνω από 130 χιλιάδες χρόνια πριν, η περιοχή του ρινόκερου κατέλαβε μια μεγάλη περιοχή. Ο Ρινόκος κατοικούσε στην Ευρώπη, η ρωσική κοιλάδα, η ανατολική και νότια δυτική Σιβηρία, το Primorye, η βόρεια Κίνα, η Μογγολία. Τα ευρήματα των υπολειμμάτων λοβού ρινόκερου έλαβαν χώρα ακόμα και στα νέα νησιά της Σιβηρίας.

Ο λευκός ρινικός ρινόκερος ήταν προφανώς απόντος στο νησί της Ιρλανδίας, στην Ιαπωνία, στο βόρειο τμήμα της κεντρικής Σιβηρίας, στη Βόρεια Αμερική (αν και άλλα ζώα, για παράδειγμα, ο στέπανος βίσον και ο μαμούθ, έζησαν εκεί).

Εμφάνιση

Στην εμφάνιση, ο λευκός ρινικός ρινόκερος ήταν παρόμοιος με το σύγχρονο μέλος της οικογένειας, αλλά παρ 'όλα αυτά διέφερε σε κάποιες λεπτομέρειες της δομής. Είχε ένα πιο εκτεταμένο σώμα, το κεφάλι του ήταν επίσης πιο επιμηκυμένο, και τα πόδια του ήταν μικρότερα. Το τρίχωμα ανατράφηκε από ένα χτύπημα, το οποίο σχηματίστηκε από μύες και περιείχε μεγάλη ποσότητα λίπους. Το σώμα ενός λευκού νυχτερινού ρινόκερου ήταν καλυμμένο με μακριά μαλλιά κόκκινου-καφέ χρώματος και το δέρμα ήταν πολύ παχύ, το οποίο ήταν ένα προσαρμοστικό χαρακτηριστικό για να κατοικήσει σε ένα πολύ σκληρό κλίμα της στέψης στέπας. Ο μάλλινος ρινόκερος είχε δύο κέρατα, το μέτωπο του οποίου έφτασε τα 1,4 μέτρα και το βάρος του ήταν περίπου 15 κιλά. Το δεύτερο κέρατο ήταν σημαντικά μικρότερο - όχι περισσότερο από 0,5 μέτρα.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org