Ζώα

Nosach - μαϊμού του νησιού του Βόρνεο: εμφάνιση, συνήθειες, κύκλος ζωής

Pin
Send
Share
Send
Send


Η φύση δημιούργησε διαφορετικούς τύπους πιθήκων, τα ονόματά τους είναι μερικές φορές πολύ ασυνήθιστα και μάλιστα αστεία. Πάρτε, για παράδειγμα, ένα είδος πρωτευόντων θηλαστικών από την οικογένεια των πιθήκων που ονομάζεται nosach, ή kahau. Το ελληνικό όνομα της μύτης είναι proboscis, που σημαίνει "κορμό". Μπορείτε αμέσως να μαντέψετε ότι οι πίθηκοι με ένα τέτοιο όνομα είναι εξαιρετικά νευρικοί, βέβαια, απέχουν πολύ από τον κορμό των ελεφάντων, αλλά η μύτη έχει μεγάλο μέγεθος. Σε μερικούς εκπροσώπους αυτού του είδους είναι τόσο μεγάλο που κατά τη διάρκεια του γεύματος παρεμβαίνει με το φαγητό, επομένως ο ιδιοκτήτης του αναγκάζεται να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του. Αυτά τα καταπληκτικά ζώα βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, αναφέρονται στο Κόκκινο Βιβλίο.

Nosach (μαϊμού): περιγραφή

Αν κοιτάξετε από την πλευρά της αρσενικής μύτης, αυτό το θέαμα είναι αρκετά αστείο. Το γεγονός είναι ότι είναι πολύ παρόμοιο με έναν άνθρωπο που καταχράται αλκοόλ. Δικαστής για τον εαυτό σας: μια χαλαρή στάση, τα χέρια κείτονται απαλά στα γόνατά τους, μια μεγάλη άμορφη μύτη, χαμηλώνονται σε μια λιπαρή κοιλιά, όπως λένε στους ανθρώπους. Φωτογραφίες αυτού του "όμορφου" τώρα μπροστά σου.

Μόνο τα αρσενικά μπορούν να καυχηθούν για μια τεράστια μύτη. Είναι η πολύ μεγάλη μύτη τους, που μοιάζει με αγγούρι. Το μέγεθος αυτής της "ανδρικής ηλικίας" φθάνει σε μήκος 10 εκατοστών ή περισσότερο. Όταν το θηρίο θυμώνει ή ενθουσιαστεί από κάτι, η μύτη του μεγαλώνει και κοκκινίζει. Τα θηλυκά και τα νεαρά ζώα δεν έχουν τέτοια προεξέχουσα διακόσμηση, οι μύτες τους μπορούν να ονομάζονται snub-nosed και όχι μακρά.

Το μαχαίρι είναι μεσαίου μεγέθους, με μήκος της ουράς ίσο με το μήκος ολόκληρου του σώματος, το οποίο είναι περίπου 70-75 εκ. Τα θηλυκά είναι λεπτότερα από τους "άνδρες", το μήκος του σώματος τους είναι 60-65 εκατοστά με μέσο βάρος 10 κιλά. Τα αρσενικά ζυγίζουν περίπου 20 κιλά.

Σε ενήλικες πιθήκους, οι πλάτες καλύπτονται με μικρά, αλλά πολύ πυκνά μαλλιά. Το χρώμα μπορεί να είναι κοκκινωπό καφέ, έντονο πορτοκαλί, κιτρινωπό καφέ ή κόκκινο τούβλο. Μια λιπαρή κοιλιά είναι συνήθως ανοιχτό γκρι με μια κιτρινωπή απόχρωση. Τα αρσενικά είναι εύκολο να διακριθούν από τα θηλυκά, όχι μόνο στη μεγάλη μύτη, έχουν μια σκούρα καφέ χαίτη στην πλάτη τους.

Περιβάλλον και ενδιαιτήματα της μύτης

Το νησί του Βόρνεο περιλαμβάνεται στη λίστα εκείνων των θέσεων στη Γη που προσελκύουν σε αυτά με την άγρια ​​ομορφιά του. Τα τροπικά δάση κατοικούνται από εκπληκτικούς εκπροσώπους του ζωικού κόσμου. Kachau ζουν επίσης σε αυτό το υπέροχο μέρος. Αυτοί οι πίθηκοι στη φύση ζουν μόνο στη Μαλαισία, βρίσκονται εδώ στις ακτές και στις κοιλάδες. Τα Nosachi δεν ζουν πάνω από 200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα αγαπημένα μέρη αυτών των ζώων είναι τα δάση από μαγγρόβια και δίτροκαρπα, τα οποία μπορούν να βρεθούν και στις φυτείες Hevea.

Η ζωή μαϊμού στο φυσικό περιβάλλον

Οι πίθηκοι-νοσαχάς φαίνεται να είναι γελοίοι και δυσκίνητοι, αλλά μέχρι να δούμε πόσο έξυπνοι ταξιδεύουν μέσα στα δέντρα. Τα ζώα μετακινούνται τέλεια από κλάδο σε υποκατάστημα, ταλαντεύονται στα χέρια τους, μερικές φορές ακόμη και περπατώντας σε δύο πόδια όπως οι άνθρωποι.

Οι πίθηκοι κάνουν τις καθημερινές τους δουλειές το απόγευμα, η "εργάσιμη ημέρα" τους τελειώνει με το πρώτο λυκόφως. Οι νοναχικές νάρκες είναι διατεταγμένες σε δέντρα, επιλεγμένα εκ των προτέρων, χωρίς να ξεφεύγουν από τον ποταμό πέραν των 15 μέτρων.

Μία ομάδα νεοσσών πιθήκων έχει από 10 έως 30 ζώα. Ο ηγέτης είναι ο μεγαλύτερος άνδρας, υπάρχουν περίπου 8-10 γυναίκες στο χαρέμι ​​του, η υπόλοιπη οικογένεια είναι τα μωρά και οι νέοι που δεν έχουν φτάσει στην εφηβεία. Τα αρσενικά έτοιμα για ζευγαρώματα θα πρέπει να εγκαταλείψουν την οικογένεια, ενώ θα παραμείνουν νεαρά θηλυκά. Μερικές φορές μόνο αρσενικά που δεν έχουν αποκτήσει το χαρέμι ​​τους συγκεντρώνονται σε ένα κοπάδι.

Η διάρκεια ζωής ενός μαϊμού σε καλές συνθήκες μπορεί να είναι περίπου είκοσι χρόνια.

Τι τρώει μαϊμού;

Η κύρια ζωοτροφή της νοχαχί είναι τα νεαρά φύλλα και τα φρούτα, σε αναζήτηση των οποίων περνούν μια μέρα μέχρι δύο χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των επιστημόνων, τα ζώα αυτού του είδους καταναλώνουν περίπου 47 είδη φυτών, εκ των οποίων 30 είναι φύλλα και 17 είναι βλαστοί, άνθη ή φρούτα. Βάσει αυτού, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δεν υπάρχει ειδικός ανταγωνισμός μεταξύ ομάδων πιθήκων, καθώς υπάρχει αρκετή τροφή για όλους.

Αναπαραγωγή

Το Nosach (πίθηκος) φθάνει στην εφηβεία στην ηλικία ενός και μισού έτους. Όταν έρχεται η περίοδος ζευγαρώματος, η γυναίκα καταδεικνύει την ετοιμότητά του στο αρσενικό με όλη του την εμφάνιση. Βγαίνει τα χείλη της, κουνώντας το κεφάλι της και δείχνοντας τα γεννητικά της όργανα στο αντικείμενο της λατρείας.

Η εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου έξι μήνες. Ένα μωρό γεννιέται, με ένα μπλε πρόσωπο και μια μύτη. Το λυκίσκο τροφοδοτεί το μητρικό γάλα μέχρι την ηλικία των επτά μηνών · μετά τον απογαλακτισμό, ο μικρός πίθηκος παραμένει με τη μητέρα για κάποιο χρονικό διάστημα.

Μείωση του πληθυσμού

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι μύτες ζουν στη φύση μόνο στο Βόρνεο της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι τοπικές αρχές καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για τη διατήρηση αυτού του είδους ζώων, αλλά ακόμη και αυτό δεν μπορεί να σταματήσει μια σημαντική μείωση στον πληθυσμό του Kahau. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν λιγότερα από τριακόσια μικρά ζώα σε όλο τον κόσμο με καταπληκτικά μύτη.

Είναι όλα σχετικά με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι πίθηκοι ζουν σε τροπικά δάση, τα οποία τελευταία αργά αλλά σίγουρα εξαφανίζονται από το πρόσωπο της Γης. Φαίνεται ότι πολύ πρόσφατα τα νησιά του Βόρνεο καλύπτονταν από μαγγρόβια και τροπικά δάση, αλλά τώρα τα περισσότερα από αυτά καταστρέφονται ή καταστρέφονται εντελώς. Περίπου πριν από εκατό χρόνια, οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να μην εγκατασταθούν μόνιμα στο Βόρνεο. Εκείνη την εποχή, θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει ελεύθερα πολλά κοπάδια μύτης. Αλλά με την άφιξη των ανθρώπων, οι βάλτοι στραγγίζονταν, οι πίθηκοι απλά δεν έμεναν πουθενά, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

Ενδιαφέροντα γεγονότα από τη ζωή του nosachy

Nosach - ένας πίθηκος είναι πολύ ενδιαφέρον, βλέποντας τη ζωή του στο φυσικό του περιβάλλον, μπορείτε να δείτε πολλά ενδιαφέροντα γεγονότα. Ορισμένες από αυτές παρουσιάζονται στην προσοχή σας:

• Τα Nosachi είναι εξαιρετικοί κολυμβητές, μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι 20 μέτρα κάτω από το νερό, ψάχνοντας για φαγητό που συχνά πρέπει να διασχίζουν τον ποταμό.
• Οι πίθηκοι, αντίθετα από τους άλλους συγγενείς τους, δεν παίρνουν μαζί με τους ανθρώπους.
• Το Nosachi δεν μπορεί να ζήσει μακριά από το νερό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο λόγος για αυτό είναι η χαμηλή περιεκτικότητα σε ορυκτά και άλατα στα εδάφη που απέχουν πολύ από τις θάλασσες και τα ποτάμια, τα φυτά που καλλιεργούνται εκεί δεν είναι κατάλληλα για τη διατροφή αυτών των ζώων.
• Αβορίγινες σε πολλά μέρη του Βόρνεο αποκαλούν monyet belanda nosachi, που σημαίνει "ολλανδική πίθηκος". Και αυτό το όνομα εμφανίστηκε λόγω της ομοιότητας των Nosachas με τους ολλανδούς αποικιοκράτες, που έχουν μεγάλες κοιλιές και κόκκινες μύτες, που παρατηρήθηκαν από τους ντόπιους.

Περιγραφή της μύτης

Σε σχέση με άλλους πιθήκους, οι μύτες έχουν ένα μεσαίου μεγέθους σώμα.. Το βάρος των αρσενικών είναι 20 κιλά με μήκος σώματος 73-76 εκατοστά, τα θηλυκά είναι ελαφρύτερα και μικρότερα: με βάρος 10 κιλά το μήκος του σώματος τους είναι περίπου 60-65 εκ. Ανεξάρτητα από το δάπεδο, η ουρά των ζώων είναι κατά προσέγγιση ίση με το σώμα.

Αλλά η κύρια χαρακτηριστική εξωτερική διάκριση των ενηλίκων ανδρών, που έδωσαν το όνομα στο είδος, είναι μια κρεμαστή μύτη με σχήμα αχλαδιού, το μήκος της οποίας μπορεί να φθάσει τα 10 εκ. Οι απόψεις των ζωολόγων διαιρούνται ως προς το σκοπό της αίσθησης του οργάνου οσμής με αυτή την παράξενη μορφή.

  • Σύμφωνα με μια εκδοχή, μια σημαντική αύξηση στο μέγεθος και την ερυθρότητα της μύτης μιας θυμωμένης μύτης - ένα μέσο εκφοβισμού του εχθρού.
  • Είναι επίσης πιθανό ότι η μύτη παίζει το ρόλο ενός είδους συντονιστή, ενισχύοντας τον όγκο της φωνής του Kahau. Φωνάζοντας για τη δική τους παρουσία σε μια συγκεκριμένη περιοχή, οι πίθηκοι τη χαρακτηρίζουν με τόσο ασυνήθιστο τρόπο.
  • Είναι επίσης πιθανό ότι το μέγεθος της μύτης παίζει ρόλο όταν τα θηλυκά επιλέγουν έναν ώριμο σύντροφο κατά τη διάρκεια της εποχής ζευγαρώματος.

Έχοντας μια μεγάλη κρεμαστή μύτη είναι το προνόμιο μόνο των ανδρών. Στα θηλυκά και τα νεαρά άτομα, το όργανο της οσμής δεν είναι μόνο μικρότερο, αλλά έχει και διαφορετικό σχήμα: αυτές είναι οι πικάντικα ανεστραμμένες τριγωνικές μύτες. Το γυμνό δέρμα στο πρόσωπο του μαϊμού έχει κιτρινωπό κόκκινο χρώμα του προσώπου του δέρματος .. Το πίσω μέρος ενός ενήλικου ζώου είναι καλυμμένο με μικρές παχιές τρίχες. Είναι συνήθως βαμμένο σε μια κοκκινωπή-καφέ γκάμα με πορτοκαλί, κιτρινωπό, ώχρα, καφέ αποχρώσεις. Η κοιλιά καλύπτεται με ανοιχτό γκρι ή ελαφρύ μπεζ μαλλί.

Εκτός από τη μύτη και την εντυπωσιακή στρογγυλεμένη κοιλιά, υπάρχουν και άλλες διαφορές στην εμφάνιση των αρσενικών από τα θηλυκά - ένα δερμάτινο μαξιλάρι που καλύπτεται με τέντες, σχηματίζοντας ένα μάλλον ογκώδες κολάρο γύρω από το λαιμό και μια θεαματική σκοτεινή χαίτη κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Τα άκρα σε σχέση με το σώμα φαίνονται δυσανάλογα τεντωμένα και στεγνά, καλυμμένα με ανοιχτό γκρι μαλλί. Η ουρά, όπως και τα πόδια, είναι ανθεκτική, μυϊκή, αλλά η μύτη δεν χρησιμοποιείται σχεδόν ποτέ.

Η εμφάνιση του αδέξια luzhnee είναι παραπλανητική: στην πραγματικότητα, οι Kahau είναι σε θέση να μετακινούνται πολύ έξυπνα μέσα από τα δέντρα, ταλαντεύοντας στα μπροστινά άκρα και τραβώντας προς τα πίσω το πίσω, κινούντας έτσι από υποκατάστημα σε υποκατάστημα. Οι περισσότεροι από τους μαϊμούδες περνούν εκεί. Μόνο η ανάγκη για νερό ή μια ιδιαίτερα ελκυστική λιχουδιά στο έδαφος τις κάνει να πέσουν κάτω. Ο Nosachi ηγείται καθημερινής ζωής, ξοδεύει τη νύχτα στα στέφανα των δέντρων, τα οποία επιλέχθηκαν εκ των προτέρων κοντά στην όχθη του ποταμού

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Για να ξεπεράσει μια μικρή απόσταση στις μεταβάσεις, το kahau μπορεί να πάει στα οπίσθια άκρα. Και μπορούν να κολυμπήσουν σαν σκύλος, βοηθώντας τον εαυτό του με τα πίσω πόδια, εξοπλισμένα με μεμβράνες. Αυτοί είναι οι μόνοι πίθηκοι που μπορούν να βουτήξουν: είναι σε θέση να ξεπεράσουν απόσταση μέχρι 20 μέτρων κάτω από το νερό.

Οι μύτες ζουν σε ομάδες από 10 έως 30 άτομα.. Επιπλέον, μπορεί να είναι ένας αμιγώς "αντρικός σύλλογος", και ένα χαρέμι ​​8-10 θηλυκών, με επικεφαλής έναν ενήλικα αρσενικό. Τα υπόλοιπα μέλη της μικτής ομάδας είναι μη ώριμοι απόγονοι (αν υπάρχουν). Από τη φύση τους, τα nosachi είναι αρκετά καλοπροαίρετα και σπάνια δείχνουν επιθετικότητα, ειδικά μέσα στο πακέτο. Τα ζώα επικοινωνούν μεταξύ τους όχι μόνο με τη βοήθεια των εκφράσεων του προσώπου, αλλά και με παράξενους ήχους.

Οι διαμάχες και οι συγκρούσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας ανακύπτουν πολύ σπάνια και γρήγορα σβήνουν: οι προσπάθειες των χαμαιμιστών να κάνουν ένα σκάνδαλο σταματούν αμέσως από τον μαλακό, ρινικό ήχο που εκπέμπει ο ηγέτης. Από καιρό σε καιρό, μπορεί να εμφανιστούν "κοροί εξουσίας" σε ένα κοπάδι. Το νεαρό και ισχυρότερο αρσενικό γίνεται το κύριο, οδηγώντας τον αγωνιζόμενο μακριά, στερίζοντάς τον από τα προηγούμενα προνόμια του και ακόμη και από τους απογόνους του. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η μητέρα του νεκρού μωρού αφήνει επίσης τη συσκευασία.

Οι προσπάθειες να ξεχαστεί η μύτη δεν έχει ακόμη επιτύχει. Οι ερευνητές επισημαίνουν τη χαμηλή τους ικανότητα κοινωνικοποίησης, την κακή μάθηση. Για το λόγο αυτό, δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τη μακροζωία των μύτη σε αιχμαλωσία. Στην άγρια ​​φύση, οι πίθηκοι ζουν για περίπου 20 χρόνια, αν δεν έχουν γίνει θύματα εχθρών. Σε γενικές γραμμές, η περίοδος αυτή καθορίζεται από την ποιότητα και την ποσότητα της προσφοράς τροφίμων στην περιοχή διανομής.

Habitat

Οι παράκτιες και παράκτιες πεδιάδες του νησιού του Βόρνεο είναι το μόνο μέρος στη Γη, όπου μπορείτε να συναντήσετε νυχτερινές πιθήκους. Ως ενδιαιτήματα, συχνά επιλέγουν ελώδη μανγκρόβια, τεράστιες εκτάσεις διπτεροκαρπικών δασών με αειθαλές γιγάντιους δένδρους, φυτείες hevea δίπλα σε τύρφη.

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Οι μαϊμούδες Nosaty, επιλέγοντας θέσεις για τους οικισμούς τους, προτιμούν τις όχθες των γλυκών υδάτινων σωμάτων και των ποταμών. Θεωρείται ότι αυτό οφείλεται σε μια ορισμένη περιεκτικότητα σε ορυκτά και άλατα στο έδαφος, η οποία είναι χαρακτηριστική αυτής της περιοχής και είναι μια σημαντική συνθήκη σχηματισμού του συστήματος τροφοδοσίας nasach.

Σε μια περιοχή που βρίσκεται πάνω από τη στάθμη της θάλασσας πάνω από 200-350 μ., Το καχάου δύσκολα μπορεί να δει.

Ration nosacha

Η βάση του μενού μαϊμού είναι:

  • νεαρά φύλλα δέντρων
  • βρώσιμα βλαστοί
  • λουλούδια με γλυκό νέκταρ
  • φρούτα, κατά προτίμηση άγευστο.

Λιγότερο συχνά, αυτή η "χορτοφαγική κουζίνα" συμπληρώνεται από προνύμφες εντόμων, κάμπιες, μικρά ασπόνδυλα. Η αναζήτηση για φαγητό Kahau ξεκινάει από τον ποταμό, βαθμιαία ψάχνει στο δάσος και κινείται κατά μήκος της πρύμνης. Για να φτάσουν αρκετά, μερικές φορές περπατούν μερικά χιλιόμετρα την ημέρα και μόνο το βράδυ επιστρέφουν στο βιότοπό τους.

Φυσικοί εχθροί

Δεν υπάρχουν αρπακτικά μεγάλα θηλαστικά στο Μπορνέο. Οι κύριοι εχθροί των νοσαχίων είναι οι γιγαντιαίοι κροκόδειλοι που ζουν σε βάλτους μαγγρόβιου, θαλάσσιες λιμνοθάλασσες, στα χαμηλότερα ρέματα και στα ποτάμια δελτάρια. Περίμενα και προσβάλλουν πιθήκους όταν διασχίζουν τον ποταμό. Για το λόγο αυτό, τα nosachi, παρά το γεγονός ότι είναι μεγάλοι κολυμβητές, προσπαθούν να κάνουν τη μετάβαση στο στενότερο σημείο της περιοχής του νερού.

Είναι σημαντικό! Οι καπνιστές λεοπάρδαδες που ζουν στη γη δεν αποτελούν μεγάλη απειλή για τις μύτες: ο πληθυσμός αυτών των θηρευτών είναι πολύ μικρός και προτιμούν επίσης να κυνηγούν μεγαλύτερα θηράματα, ελάφια, άγριους χοίρους.

Πολύ πιο συχνά, τα kahau πέφτουν θύματα μεγάλων σαυρών παρακολούθησης και πυθών, θαλάσσιων αετών. Η λαθροθηρία είναι επίσης ένας συγκεκριμένος κίνδυνος γι 'αυτούς: ένα άτομο ακολουθεί ένα ψάρι μύτης λόγω νόστιμου κρέατος και ωραίας γούνας.

Κατάσταση πληθυσμού και ειδών

Η ταχεία μείωση της έκτασης των τροπικών δασών, η κοπή των μανγκροβάρων, η αποστράγγιση των υγροτόπων, η καλλιέργεια φοινικέλαιου σε εύφορες πεδιάδες οδήγησαν όχι μόνο σε αισθητή αλλαγή των κλιματικών συνθηκών του Βόρνεο.

Ο οικότοπος των μύγων, που, επιπλέον, χάνει τον ανταγωνιστικό αγώνα για τους εδαφικούς και τους τροφικούς πόρους στους επιτιθέμενους, τους μακάκους μακρυμάλλης και τους χοίρους, έχει επίσης μειωθεί. Αυτοί οι παράγοντες, όπως και η λαθροθηρία στο νησί, που άκμασε στο νησί, οδήγησαν στο γεγονός ότι ο αριθμός των ειδών τον περασμένο μισό αιώνα μειώθηκε κατά το ήμισυ και σήμερα υπερβαίνει τα 3000 άτομα.

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Σε μικρή απόσταση από την πόλη Sandakan υπάρχει ένα αποθεματικό Monkey Sanctuary Proboscis, όπου μπορείτε να δείτε τις μύτες σε φυσικές συνθήκες. Η ιστορία αυτού του τόπου είναι αξιοσημείωτη.

Ο σημερινός ιδιοκτήτης του αποθέματος στη δεκαετία του '90 απέκτησε μια μεγάλη έκταση μαγγρόβρυου για την καλλιέργεια πετρελαίου ελαίου. Βλέποντας τις μύτες που ζούσαν εκεί, ο ιδιοκτήτης της φυτείας ήταν κυριολεκτικά γοητευμένος από ασυνήθιστους πιθήκους. Ήθελε να μάθει τα πάντα για τον τρόπο ζωής και τη συμπεριφορά τους. Αφού μάθαιναν ότι τα ζώα ήταν στα πρόθυρα της εξαφάνισης, άλλαξε τα αρχικά του σχέδια.

Τώρα, αντί για φυτεία φοινικέλαιου, το έδαφος καταλαμβάνεται από ένα φυσικό δασικό πάρκο, όπου ζουν περίπου 80 μύτες. Ο τόπος είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους τουρίστες που έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τους πιθήκους από μια βολική ευρεία περιοχή, που περιβάλλεται από διάφορες πλατφόρμες. Δύο φορές την ημέρα, οι φύλακες φέρνουν τα καλάθια με μια αγαπημένη λιχουδιά νυχτερίδας - άγευστα φρούτα. Μέχρι αυτή την εποχή, οι πίθηκοι, ήδη συνηθισμένοι σε τακτικές απολαύσεις, αναδύονται από το δάσος κάτω από την ανάπτυξη στο ανοιχτό χώρο.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, όχι μόνο δεν φοβούνται τους ανθρώπους, αλλά συμμετέχουν πρόθυμα σε φωτογράφιση, τοποθετώντας το φόντο του φωτεινού πράσινου της ζούγκλας. Η κυβέρνηση της Μαλαισίας, που ασχολείται με την οικολογική κατάσταση στο Βόρνεο συνολικά, λαμβάνει μέτρα που αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στην προστασία από την πλήρη εξάλειψη των ασυνήθιστων και καταπληκτικών πιθήκων: το είδος παρατίθεται στο ISC και προστατεύεται σε προστατευόμενες περιοχές.

Περιγραφή του είδους

Ένας πίθηκος μύτης ανήκει σε πρωτεύοντα μέσου μεγέθους, ανάλογα με το φύλο, το βάρος τους δεν υπερβαίνει τα 20 κιλά και το μήκος του σώματος δεν υπερβαίνει τα 78 εκ. Έτσι, το μέσο βάρος των θηλυκών είναι 8-10 κιλά με μήκος σώματος 55-65 εκ. ζυγίζει 15-20 kg, μήκος σώματος - 73-78 cm. Κατά κανόνα, η ουρά, ανεξάρτητα από το φύλο, είναι ίση με το μήκος σώματος.

Το κύριο χαρακτηριστικό των αρσενικών πρωτευόντων είναι μια μεγάλη μύτη με σχήμα αχλαδιού, χαμηλωμένη, το μέγεθος της μπορεί να έχει μήκος έως και 10 εκατοστά. Μερικές φορές αυτό το όργανο προκαλεί πολύ ταλαιπωρία όταν τρώει, και ο πίθηκος αναγκάζεται να το υποστηρίξει. Στη μελέτη των οσφρητικών δυνατοτήτων της μύτης και του σκοπού της, οι γνώμες των εμπειρογνωμόνων είναι διαιρεμένες.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι κατά τη διάρκεια διαμάχης με άλλα πρωτεύοντα, μια αυξανόμενη σε μέγεθος, κοκκινιστική μύτη φοβίζει τον εχθρό.
Σύμφωνα με άλλους, χάρη στο τεράστιο οσφρητικό όργανο, οι πίθηκοι είναι σε θέση να φωνάξουν δυνατά, είναι με μια κραυγή ότι το ζώο ειδοποιεί για την παρουσία του σε οποιαδήποτε επικράτεια, σημειώνοντας έτσι.

Ακόμα άλλοι λένε ότι είναι στο μέγεθος της μύτης ότι η γυναίκα επιλέγει το πιο ώριμο αρσενικό για τον εαυτό της κατά τη διάρκεια της περιόδου ζευγαρώματος.

Η αιωρούμενη μύτη είναι χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό μόνο των αρσενικών · σε θηλυκά και νεαρά πρωτεύοντα θηλαστικά, το μικρότερο οσφρητικό όργανο ανατρέπεται, ανυψώνεται, έχει τριγωνικό σχήμα. Το δέρμα στο πρόσωπο είναι ομαλό χωρίς μάλλινο κάλυμμα, με ανοιχτό κόκκινο χρωματισμό. Το πίσω μέρος ενός ώριμου πρωτεύοντος καλύπτεται με κοντά μαλλιά. Το χρώμα του μπορεί να είναι σκοτεινό, σε καφέ-κόκκινο ή βαθύ πορτοκαλί τόνους, ή ελαφρύ, λαμπερό κίτρινο ή ώχρα. Το μαλλί στην κοιλιά έχει ανοιχτό μπεζ ή ανοιχτό γκρι χρώμα.

Εκτός από τη μύτη, την κοιλιά και το μέγεθος, υπάρχουν διάφορες εξωτερικές διαφορές μεταξύ των αρσενικών. Γύρω από το λαιμό των αρσενικών μαλλιών μεγαλώνει πολύ παχύτερο, σχηματίζοντας ένα είδος κολάρο, και κατά μήκος ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης υπάρχει μια παχιά, σκοτεινή χαίτη. Όσον αφορά το σώμα, τα άκρα φαίνονται φτωχά και επιμήκη, είναι ομοιόμορφα καλυμμένα με ανοιχτό γκρι μαλλί. Η ουρά των πρωτευόντων είναι ισχυρή και ανθεκτική, ωστόσο, πρακτικά δεν χρησιμοποιείται, σε αντίθεση με τα μυϊκά πόδια.

Τρόπος ζωής

Με την πρώτη ματιά, η μύτη δημιουργεί μια αίσθηση αδέξιας ασυλότητας, αλλά αυτή είναι μια παρανόηση. Обезьяны очень ловкие и легко перемещаются с дерева на дерево, они хватаются за ветку передними лапами, раскачиваются и перепрыгивают, подтягивая задние конечности. Большую часть дня они проводят на верхушке деревьев, иногда спускаясь вниз за водой или особым лакомством. Наибольшая активность животного наблюдается во второй половине дня. Ночью прячутся в кронах деревьев.

Примечательно, что только этот вид обезьян умеет нырять, более того, проплывать под водой до 20 метров. Στα πίσω άκρα, έχουν μεμβράνες που βοηθούν πιθήκους να κολυμπούν στην επιφάνεια του νερού. Από τη γέννηση, το θηλυκό διδάσκει ένα μωρό στις διαδικασίες ύδρευσης.

Επιπλέον, μόνο 2 είδη πρωτευόντων θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένης της μύτης, μπορούν εύκολα να μετακινηθούν στα οπίσθια άκρα, κατά κανόνα το κάνουν σε πυκνά δάση, όπου είναι δύσκολο να περάσουν σε τέσσερα πόδια.

Τα πρωτεύοντα ζουν σε μικρές ομάδες από 10 έως 30 άτομα. Μερικές φορές περιλαμβάνει μόνο αρσενικά ή αντίστροφα - τα θηλυκά με επικεφαλής ένα ώριμο αρσενικό, αλλά πιο συχνά είναι μικτά κοπάδια. Τα Nosachi θεωρούνται καλό είδος των πιθήκων, μπορούν να είναι επιθετικοί μόνο για την υπεράσπιση της επικράτειάς τους, οι συγκρούσεις σε ένα κοπάδι συμβαίνουν εξαιρετικά σπάνια. Μεταξύ τους, η επικοινωνία των ζώων γίνεται με τη βοήθεια ασυνήθιστων ήχων ή εκφράσεων του προσώπου.

Οι αμφιβολίες σε μεικτές ομάδες αποκλείονται σχεδόν, σε θηλυκά σμήνη συμβαίνουν, αν και σπάνια. Μόλις ωριμάσει η σύγκρουση μεταξύ των θηλυκών, ο ηγέτης τον σταματά απότομα και εκπέμπει ρινικό ήχο. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένας νεαρότερος και πιο πολεμοχάς αρσενικός στον αγώνα για εξουσία αποβάλλει τον ηγέτη του πακέτου και καταστρέφει τους απογόνους του, οπότε και η μητέρα των νεκρών μικρών μικρών πρέπει να εγκαταλείψει την ομάδα.

Όλες οι απόπειρες των ζωολόγων να εξουδετερώσουν τον Kahau απέτυχαν, αυτό οφείλεται στην κακή προσαρμογή τους και τη χαμηλή ικανότητα τους να μάθουν. Επομένως, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια της ζωής τους σε αιχμαλωσία. Στις συνθήκες της ζωής στη φύση, η μύτη ζει για περίπου 20 χρόνια, κατά κανόνα, εξαρτάται από τα τρόφιμα και τους οικοτόπους.

Habitat

Οι παράκτιες περιοχές και οι πεδινές περιοχές των Νήσων Μπόρνεο είναι ενδιαιτήματα των νυχτερινών πιθήκων. Οι τυρφώνες, τα δάση του διπτεροκαρπίου, οι υγρότοποι με μαγγρόβια είναι προτιμώμενες ζώνες οικισμών για αυτούς. Επιπλέον, οι πίθηκοι δεν ανεβαίνουν σε περιοχές που βρίσκονται πάνω από 250 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, το ιδανικό μέρος για αυτούς - την ακτογραμμή κατά μήκος οποιωνδήποτε δεξαμενών με γλυκό νερό.

Οι πιό κοινές πιθήκους διατροφής nosach είναι:

  • απλά τα ανθισμένα φύλλα των δέντρων,
  • νεαρούς βλαστούς
  • λουλούδια,
  • άγριους καρπούς.

Σε γενικές γραμμές, περίπου 47 ονόματα φυτών.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο για τα πρωτεύοντα να τρώνε τις προνύμφες των δένδρων, των σκαθάρια και των κάμπιων. Αυτή η ομάδα πιθήκων έχει ένα ογκομετρικό στομάχι, προκειμένου να γεμίσει, μερικές φορές πρέπει να περπατήσουν αρκετά χιλιόμετρα την ημέρα, επιστρέφοντας στον τόπο εγκατάστασης μόνο αργά το βράδυ. Αρχίζουν να ψάχνουν για φαγητό κοντά στις όχθες των ποταμών και βαθμιαία κινούνται βαθιά μέσα στο δάσος.

Το Nosach αποφεύγει τα φυτά που περιέχουν ένα φυσικό αντιβιοτικό και το αντίστροφο - μπορεί να φάει αυτά που είναι δηλητηριώδη. Το γεγονός αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το στομάχι του Kahau περιέχει βακτήρια ικανά να εξουδετερώσουν τα δηλητήρια, αλλά πεθαίνουν από τη δράση των αντιβιοτικών.

Εχθροί ενός μαϊμού

Λιγότερο συχνά, οι πίθηκοι γίνονται θύματα μεγάλων φιδιών, αετών ή σαφρών παρακολούθησης. Παρά την προστασία του πληθυσμού Kahau, εξακολουθούν να θηρεύονται από λαθροκυνηγοί λόγω της πολύτιμης γούνας και του κρέατος. Οι καπνιστές λεοπάρδαδες που ζουν στο Μπορνέο προτιμούν να κυνηγούν βοοειδή και σχεδόν ποτέ να μην προσβάλλουν πιθήκους.

Πληθυσμού Kahau

Η αποδάσωση, η αποστράγγιση των βάλτων και η καλλιέργεια περιοχών που κάποτε χρησίμευαν ως βιότοπος για πιθήκους οδήγησαν σε απότομη μείωση του αριθμού τους. Τα υπόλοιπα εδάφη, που είναι πιθανόν να εγκατασταθούν, καταλαμβάνονται από ένα πιο επιθετικό είδος μακακίων μακράς ουράς. Τοποθεσίες του δείγματος Kahau προσελκύουν την εκκολαπτόμενη αλιεία λαθροθηριών. Τα τελευταία 50 χρόνια, ο αριθμός των μαϊμούδων έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, μέχρι σήμερα, ο πληθυσμός τους είναι περίπου 3000 άτομα. Το είδος περιλαμβάνεται στο διεθνές κόκκινο βιβλίο ως απειλούμενο.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org