Ψάρια και άλλα υδρόβια πλάσματα

Το θηλαστικό Belukha και τα χαρακτηριστικά του

Pin
Send
Share
Send
Send


Τα Belugas είναι μεγάλα ζώα: το μήκος του σώματος τους είναι 3-5 μέτρα, το βάρος είναι 500-1500 κιλά. Τα αρσενικά είναι περίπου 25% μακρύτερα από τα θηλυκά και σχεδόν το διπλάσιο της μάζας τους.

Οι νεογέννητες φάλαινες είναι καφέ, κατόπιν φωτίζονται σταδιακά, αποκτώντας ένα γκρι χρώμα από την ηλικία ενός. Οι ενήλικες είναι λευκές ή ελαφρώς κιτρινωτές.

Χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό των φαλαινών beluga είναι ο κινητός λαιμός, χάρη στο οποίο, σε αντίθεση με τα περισσότερα κητοειδή, είναι σε θέση να γυρίσουν τα κεφάλια τους από τη μια πλευρά στην άλλη.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η απουσία του ραχιαίου πτερυγίου. Αντ 'αυτού, το beluga κατά μήκος της πλάτης (από τη μέση του σώματος μέχρι την ουρά) είναι μια κορυφή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λευκή φάλαινα μπορεί να αλλάξει την έκφραση "πρόσωπο". Όταν η φάλαινα είναι σε κατάσταση ηρεμίας, φαίνεται σαν να χαμογελάει. Αλλά η επίδειξη ανοιχτού στόματος με 32-40 δόντια είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Τα δόντια τους κόβονται μόνο στο δεύτερο ή το τρίτο έτος της ζωής και είναι πιθανό ότι η κύρια λειτουργία τους δεν είναι να μασήσουν καθόλου. Οι Belugas συχνά κάνουν κλικ στα σαγόνια τους, και τα δόντια τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πάρουν έναν πιο δυνατό ήχο. Επιπλέον, θέλουν να επιδείξουν το "χαμόγελο" τους στους συγγενείς τους.

Οι ενήλικες έχουν ένα πολύ έντονο πεπόνι (ένα στρογγυλεμένο μαξιλάρι στο μέτωπο), αλλά αναπτύσσεται αργά και στα νεογνά είναι εντελώς απούσα. Σε κορίτσια ηλικίας ενός έτους, το πεπόνι είναι ήδη αρκετά μεγάλο, αλλά κακώς διαχωρισμένο από το ρύγχος. Μόνο από την ηλικία των 5-8 ετών (είναι αυτή τη στιγμή η εφηβεία αρχίζει), το λίπος pad παίρνει τη συνήθη μορφή του.

Το πεπόνι χρησιμοποιείται για την εστίαση ήχων κατά τη διάρκεια της ανάκλησης. Αυτή η ικανότητα είναι ζωτικής σημασίας για τη στόχευση και την αναζήτηση θήρας σε σκοτεινό νερό ή στο σκοτάδι.

Η φύση εξασφάλισε ότι η λευκή φάλαινα δεν παγώνει σε κρύο νερό, παρέχοντάς της ένα στρώμα λίπους. Επιπλέον, αυτό το στρώμα είναι τόσο παχύ που το κεφάλι φαίνεται πολύ μικρό για ένα τέτοιο σώμα.

Habitat

Στην προϊστορική εποχή, οι κάτοικοι του Belugas ζούσαν στα νερά των εύκρατων ζωνών. Σήμερα, ζουν μόνο στις κρύες θάλασσες της Αρκτικής της Βόρειας Ρωσίας και της Βόρειας Αμερικής, καθώς και στη Γροιλανδία και το Σπίτσεργκεν. Βρίσκονται τόσο στα παράκτια ύδατα όσο και στον ανοικτό ωκεανό, και το καλοκαίρι στις εκβολές των ποταμών.

Στη Θάλασσα του Μποφόρ κατά τη μετανάστευση προς τα ανατολικά, οι φάλαινες beluga σταματούν για περίπου μία εβδομάδα στο τεράστιο δέλτα του ποταμού Mackenzie και στη συνέχεια συνεχίζουν το ταξίδι τους. Σε ορισμένες περιοχές, όπως το Svalbard, οι φάλαινες έρχονται στους πρόποδες των παγετώνων.

Τρόπος ζωής

Το μεγαλύτερο μέρος του έτους, οι φάλαινες beluga περνούν μακριά από την ακτή, σε περιοχές με μεγάλες ποσότητες πάγου, και μερικές φορές σε μεγάλους polynyas σε πάγο συσκευασίας.

Από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, αυτές οι εκατοντάδες φάλαινες συγκεντρώνονται σε ευρείες εκβολές ποταμών. Αυτή τη στιγμή γλύκονται: το παλιό κιτρινωπό δέρμα ξεφλουδίζει, αντικαθίσταται από ένα νέο γυαλιστερό λευκό δέρμα.

Οι πιο κοινωνικές φάλαινες

Η φωνή των φαλαινών είναι ένα από τα πιο κοινωνικά ζώα μεταξύ των κητωδών. Είναι σπάνια δει μόνοι. Συστάδες εκατοντάδων και χιλιάδων belugas είναι αρκετά κοινές και συχνά καλύπτουν μια έκταση πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων. Φαίνεται ότι ένα τέτοιο σύμπλεγμα συμπεριφέρεται ως σύνολο, αλλά αν κοιτάξετε από πάνω, μπορείτε να δείτε ότι αποτελείται από πολλές μικρές ομάδες, που συνήθως περιλαμβάνουν άτομα ίδιου μεγέθους ή φύλου. Τα θηλυκά με μόσχους συγκεντρώνονται, μεγάλα ενήλικα αρσενικά αποτελούν επίσης ξεχωριστές ομάδες.

Μεταξύ των λευκών φαλαινών επικοινωνούν μέσω των ηχητικών σημάτων και των εκφράσεων του προσώπου. Κάνουν πολλή ποικιλία ήχων, όπως μούδιασμα, σκασίματα, σφυρίγματα, σκασίματα κ.λπ. Κάτω από το νερό, οι ήχοι των κοπαδιών αυτών των φαλαινών μοιάζουν με τον ήχο ενός αχυρώνα. Μερικά ακουστικά σήματα που εκπέμπονται από αυτά μπορούν να ακουστούν πάνω από το νερό.

Η μετακίνηση του στόματος και του λαιμού επιτρέπει στις φάλαινες beluga να επικοινωνούν μεταξύ τους και να χρησιμοποιούν εκφράσεις του προσώπου.

Τι τρώνε οι λευκές φάλαινες;

Η διατροφή των φαλαινών beluga είναι αρκετά διαφορετική. Όλα τα είδη σχολικών ψαριών, καλαμάρια, διάφορα σκουλήκια, γαρίδες, καρκινοειδή και μαλάκια χρησιμεύουν ως τρόφιμα για αυτά.

Τραγουδώντας φάλαινες κυνηγούν συνήθως κοντά στο βάθος σε βάθη έως 500 μέτρα. Μπορούν να βουτήξουν σε βάθος πάνω από 1000 μέτρα, περιορίζοντάς τους μόνο τη διάρκεια της αναπνευστικής παύσης, η οποία κανονικά είναι 10-20 λεπτά.

Ο κινητός λαιμός επιτρέπει στα κητώδη να σαρώσουν οπτικά και ακουστικά μια μεγάλη επιφάνεια του πυθμένα. Μπορούν να απορροφήσουν το νερό και να το αφήσουν έξω για να πάρουν το κρυμμένο θύμα από το καταφύγιο.

Αναπαραγωγή

Η εγκυμοσύνη διαρκεί 14-15 μήνες. Ο τοκετός συχνότερα συμβαίνει στις αρχές του καλοκαιριού, όταν ο πάγος στη θάλασσα ανοίγει. Συνήθως γεννιέται ένα μικρό παιδί, τα δίδυμα είναι εξαιρετικά σπάνια.

Αμέσως μετά τη γέννηση, δημιουργείται ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ της μητέρας και του μωρού. Ένα μωρό μπορεί να καταναλώνει γάλα για περισσότερο από δύο χρόνια. Όλη αυτή τη φορά, η μητέρα και το μωρό είναι σχεδόν αδιάσπαστα. Ο πλήρης κύκλος αναπαραγωγής της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας διαρκεί 3 χρόνια ή περισσότερο.

Διατήρηση του Belugas στη φύση

Οι Belugas επιστρέφουν στους καλοκαιρινούς τους οικότοπους κατά μήκος των ίδιων διαδρομών, ακόμα και αν κυνηγηθούν εκεί. Η σταθερότητα αυτή καθιστά το είδος αυτό ιδιαίτερα ευάλωτο. Είναι τόσο συντηρητικοί, προτιμώντας τις γνωστές διαδρομές μετανάστευσης και τους τόπους αναπαραγωγής που δεν πληρώνουν τα κενά εδάφη όπου εξοντώθηκε ο πληθυσμός. Ένα από αυτά τα μέρη - ο κόλπος Ungava στη χερσόνησο Labrador. Προηγουμένως, οι λευκές φάλαινες ήταν αρκετά πολυάριθμες εδώ, αλλά σήμερα δεν συμβαίνουν.

Στους XYIII και XIX αιώνα, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι φαλαινοθήρες οδήγησαν εκατοντάδες belugas στην ακτή. Ο ιθαγενής πληθυσμός τους οδήγησε επίσης στο κυνήγι, αλλά στο παρελθόν κυνηγούσαν σχετικά μικρό αριθμό ζώων χωρίς να προκαλούν σημαντική βλάβη στον πληθυσμό. Στον εξοπλισμό των σύγχρονων κυνηγών του Εσκίμμου περιλαμβάνονται τουφέκια με ταχείες πυρκαγιές, πυροβόλα όπλα και μηχανοκίνητα σκάφη, οπότε ένα τέτοιο κυνήγι θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά τον πληθυσμό των κητοειδών.

Επί του παρόντος, ο αριθμός των φαλαινών beluga σε όλο τον κόσμο εκτιμάται σε περίπου 100 χιλιάδες, ενώ το σύνολο των ετήσιων αλιευμάτων κυμαίνεται από εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες άτομα. Αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία προκαλείται από την υποβάθμιση των οικοτόπων της beluga λόγω της ανάπτυξης πετρελαϊκών πεδίων και της κατασκευής υδροηλεκτρικών σταθμών, αν και η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί επίσης να αποτελέσει πρόβλημα στο μέλλον.

Εμφάνιση

Για να καταλάβετε τι μοιάζει με μια λευκή φάλαινα, πρέπει να φανταστείτε ένα τεράστιο δελφίνι με ένα μικρό κεφάλι χωρίς ράμφος ("μύτη"). Χαρακτηριστικό γνώρισμα του ζώου είναι η παρουσία ενός μεγάλου προεξέχοντος μέσου στο κεφάλι, γι 'αυτό και τα λευκά beluga συχνά ονομάζονται "lobasty". Οι αυχενικοί σπόνδυλοί τους δεν είναι συγκολλημένοι · επομένως, αυτοί οι εκπρόσωποι κητοειδών, σε αντίθεση με τους περισσότερους συγγενείς τους, μπορούν να γυρίσουν τα κεφάλια τους προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Οι belugas έχουν μικρά ωοειδή θωρακικά πτερύγια και ισχυρή ουρά, αλλά δεν υπάρχει ραχιαίο πτερύγιο.

Τα ενήλικα ζώα (άνω των τριών ετών) έχουν ένα μονοχρωματικό λευκό δέρμα, από το οποίο έρχεται το όνομά τους. Τα μωρά γεννιούνται μπλε ή ακόμα και σκούρα μπλε, αλλά μετά από ένα χρόνο το δέρμα τους λαμπρύνεται και γίνεται λεπτή μπλε γκρίζα απόχρωση.

Το Beluga είναι θηλαστικό εντυπωσιακού μεγέθους: τα αρσενικά φτάνουν σε μήκος 5-6 μέτρα και ζυγίζουν τουλάχιστον 1,5-2 τόνους, τα θηλυκά είναι μικρότερα.

Ενδιαιτήματα

Αυτοί οι θαλάσσιοι κάτοικοι έχουν επιλέξει τα ύδατα του Αρκτικού Ωκεανού - τις θάλασσες Kara, Barents, Chukchi. Στη Λευκή Θάλασσα βρίσκονται συχνά κοντά στα νησιά Solovetsky. Οι πιο πυκνοί λευκές φάλαινες εγκαταστάθηκαν μεταξύ 50 ° και 80 ° βόρειου γεωγραφικού πλάτους. Οι οριακές θάλασσες του Ειρηνικού Ωκεανού - η θάλασσα του Okhotsk, η Ιαπωνία και το Bering, κατοικούν στη Βαλτική Θάλασσα (λεκάνη του Ατλαντικού Ωκεανού).

Το Belukha είναι θαλάσσιο θηλαστικό, αλλά επιδιώκοντας το θήραμα εισέρχεται συχνά στα μεγάλα βόρεια ποτάμια - τα Amur, Ob, Lena, Yenisei, που κατευθύνονται προς τα εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Η βάση της μερίδας των belugas είναι η εκπαίδευση ψαριών - καπελάν, ρέγγας, αρκτικού γάδου, μπακαλιάρου, Ειρηνικού Ναβάγκας. Τους αρέσει να τρώνε καλαμάρια, λευκά ψάρια ή σολομό, λιγότερο συχνά κυνήγι για καρκινοειδή και κεφαλόποδα.

Αυτά τα θηλαστικά αποστέλλονται σε ψάρια από ένα μεγάλο κοπάδι. "Συνομιλία" μεταξύ τους και ενεργώντας από κοινού, οδηγούν τα ψάρια σε ρηχά νερά, όπου είναι πιο βολικό να τα πιάσουμε.

Η λευκή beluga απορροφά και καταπίνει πλήρως το θήραμά της. Ένας ενήλικας καταναλώνει τουλάχιστον 15 κιλά ψαριών την ημέρα.

Κατάσταση πληθυσμού

Belukha - ένα θηλαστικό που προστατεύεται. Ο πληθυσμός των "λευκών φαλαινών" μειώθηκε σημαντικά στους αιώνες XVIII-XIX, όταν έγιναν η περιζήτητη θήρα φαλαινών λόγω του υψηλής ποιότητας λίπους, του νόστιμου τρυφερού κρέατος και των παχιών σκληρών δερμάτων. Αργότερα, η σύλληψη του beluga έγινε ελεγχόμενη, και επί του παρόντος, ο αριθμός των ζώων αυτών είναι, σύμφωνα με κατά προσέγγιση υπολογισμούς, 200 χιλιάδες άτομα. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει προφανής απειλή εξαφάνισης των belugas, αν και υποφέρουν σημαντικά λόγω της έντονης ανάπτυξης της Αρκτικής από τους ανθρώπους και της ρύπανσης των υδάτων του Αρκτικού Ωκεανού.

Ενδιαφέροντα γεγονότα

Οι φάλαινες beluga έχουν πολύ ανεπτυγμένους μυς, έτσι ώστε να μπορούν να αλλάξουν την έκφραση του "προσώπου", δηλαδή να επιδείξουν θλίψη ή θυμό, χαρά ή πλήξη. Αυτή η εκπληκτική ικανότητα δεν είναι εγγενής σε όλους τους υποθαλάσσιους κατοίκους.

Οι Belugas κολυμπούν στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, η φυσική τους μόνωση παρέχει ισχυρό δέρμα πάχους έως δύο εκατοστά και ισχυρό στρώμα πάχους μέχρι 15 cm, που προστατεύει τα ζώα από υποθερμία.

Τα Belugas ονομάζονται "πολικά καναρίνια" ή "τραγουδούν φάλαινες", διότι σχηματίζουν έως και 50 διαφορετικούς ήχους, καθώς και κλικ με υπερήχους, μέσω των οποίων επικοινωνούν μεταξύ τους. Ήταν από την ικανότητα των "λευκών φαλαινών" να κάνουν δυνατούς ήχους που πήγαινε το ρωσικό ιδίωμα «βρυχηθή beluga».

Belukha - φάλαινα ή δελφίνι;

Τώρα ξέρετε τα πάντα για αυτό το θαλάσσιο. Αλλά παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα εάν η φάλαινα beluga είναι φάλαινα ή δελφίνι. Στους ανθρώπους δεν ονομάζεται τίποτα άλλο από το πολικό ή λευκό δελφίνι. Η ονομασία αυτή οφείλεται στην εμφάνιση και τον οικότοπο του ζώου. Αλλά με τη βιολογική έννοια, η λευκή φάλαινα ανήκει στην ομάδα φαλαινών, και το δελφίνι μπορεί να ονομαστεί ξάδελφος του. Οι εξελικτικές πορείες των προγόνων τους αποκλίνουν αρκετά εκατομμύρια χρόνια πριν. Επομένως, είναι πιο σωστό να πούμε ότι η λευκή φάλαινα είναι μια φάλαινα και όχι ένα δελφίνι.

Τι μοιάζει με μια λευκή φάλαινα;

Τα αρσενικά φτάνουν σε μήκος 6 μ. Και ζυγίζουν μέχρι 2 τόνους, τα θηλυκά είναι ελαφρώς μικρότερα. Κατά τη διάρκεια της ζωής, το χρώμα της λευκής φάλαινας αλλάζει: το δέρμα των νεογέννητων μωρών έχει λαμπερή μπλε απόχρωση, μετά από ένα χρόνο γίνεται γαλαζωπό γκρι, και στην ηλικία των 3-5 ετών - λευκό. Είναι για αυτό το χρώμα του δέρματος ότι το ζώο ονομάστηκε beluga. Οι σπόνδυλοι στο λαιμό δεν είναι συγχωνευμένοι μεταξύ τους, έτσι ώστε η λευκή φάλαινα, σε αντίθεση με τις περισσότερες φάλαινες, μπορεί να γυρίσει το κεφάλι της, το οποίο είναι χρήσιμο όταν ελιγμούς στον πάγο. Το δέρμα των belugas είναι τόσο πυκνό όσο η πανοπλία, προστατεύοντας τα ζώα από ζημιές ενώ κολυμπούν ανάμεσα στον πάγο. Ένα παχύ στρώμα υποδόριου λίπους, το οποίο ανέρχεται στο 40% του σωματικού βάρους του beluga, εξοικονομεί από υποθερμία. Δεν έχει ραχιαίο πτερύγιο, οπότε το ζώο έλαβε το λατινικό όνομα delphinapterus, το οποίο μεταφράζεται ως "απεριόριστο δελφίνι".

Στο κόκκινο βιβλίο

Το 1996, το καθεστώς προστασίας των λευκών φαλαινών στο κόκκινο βιβλίο του κόσμου ήταν η VU. Ο πληθυσμός του είδους είναι σήμερα περίπου 100.000 άτομα, και ταυτόχρονα τα τελευταία χρόνια, σε ορισμένες περιοχές, η φάλαινα beluga έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Στη διεθνή κόκκινη λίστα, η κατάσταση φρουράς της λευκής φάλαινας είναι ΝΤ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η σημερινή κατάσταση του είδους μπορεί να εκτιμηθεί ως ευημερούσα. Ο παγκόσμιος πληθυσμός της λευκής φάλαινας αποτελείται από μεγάλο αριθμό τοπικών υποπληθυσμών · επομένως, οι τοπικές διαδικασίες αντικατοπτρίζονται στο είδος ως σύνολο. Η σοβαρότερη απειλή για την ύπαρξη του είδους είναι η φαλαινοθηρία. Δεδομένου ότι οι λευκές φάλαινες χαρακτηρίζονται από τη φιλοσοφία, είναι πολύ προβλέψιμες. Οι λαθροθήρες υπολογίζουν εύκολα εκείνες τις εκβολές στις οποίες θα υπάρχουν πολλά καλοκαίρια το καλοκαίρι και το είδος γίνεται ευάλωτο. Επιπλέον, η γενική ρύπανση του Παγκόσμιου Ωκεανού, η παραγωγή πετρελαίου, η βιομηχανική αλιεία, η παγκόσμια αλλαγή του κλίματος - όλα αυτά οδήγησαν στο γεγονός ότι η φάλαινα beluga ανήκει στην προστατευόμενη κατηγορία ΝΤ.

Ενδιαφέρον γεγονός

Το χειμώνα, οι Belugas συνήθως κολλάνε στην άκρη του πάγου. Ωστόσο, μπορούν να διεισδύσουν πολύ μακριά στη ζώνη των παγετώνων. Εδώ οι φάλαινες beluga βρίσκουν ανοίγματα στα οποία κολυμπούν για να αναπνεύσουν. Είναι επίσης σε θέση να κάνουν τρύπες στον κρούστα του πάγου από μόνα τους, προκαλώντας γρήγορες και αιχμηρές κινήσεις στον πάγο. Οι Belugas διατηρούν polynyas καθ 'όλη τη διάρκεια του χειμώνα, αφού αν οι τρύπες έχουν τραβηχτεί σε πολύ παχύ στρώμα πάγου, τα ζώα μπορεί να πεθάνουν.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org