Ζώα

Ussurian (Ιμαλάια) αρκούδα

Pin
Send
Share
Send
Send


Τα ιμαλάια (διαφορετικά λευκά, Ussuri) φέρουν ζωές κοντά στο αποθεματικό Sikhote-Alin, στα σύνορα της Ρωσίας, της Κίνας και της Κορέας. Είναι εδώ ότι η περιοχή της Άπω Ανατολής των φυλλοβόλων δασών. Πολλά μικρά ποτάμια επανειλημμένα έκοψαν.

Σε μέγεθος, η αρκούδα των Ιμαλαΐων είναι ακριβώς το ήμισυ του μεγέθους μιας καφέ αρκούδας. Το ύψος του δεν υπερβαίνει τα 1,5-1,7 μέτρα, το ύψος στο ακρώμιο - 0,8 μέτρα, το βάρος - 120-140 κιλά. Τα θηλυκά και ακόμη λιγότερο, σπάνια ένα από αυτά φτάνει τα 100 κιλά. Το προσδόκιμο ζωής σπανίως υπερβαίνει τα 25 χρόνια. Η γούνα δεν είναι μεγάλη, ευχάριστη στην αφή, μαύρη, λιγότερο συχνά με κόκκινο χρώμα. Στο κέντρο του στήθους υπάρχει ένα λευκό "V" - ένα εικονιστικό σημείο. Χάρη σε αυτόν, η αρκούδα των Ιμαλαΐων ονομάζεται "αρκούδα φεγγαριού".

Τις περισσότερες φορές η αρκούδα των Ιμαλαΐων ξοδεύει σε ένα δέντρο, όπου βρίσκει φαγητό και κρύβεται από τους εχθρούς. Ως ζωοτροφές για αυτό είναι ξηροί καρποί, μούρα, φρούτα, νέοι βλαστοί και φυτρώρια ριζώματα. Αγαπά τη γιορτή του μελιού. Περιστασιακά, τροφοδοτεί τα μυρμήγκια, τους βατράχους και τα μαλάκια. Στο πεινασμένο έτος, μην το περιφρονείτε και το ακρωτήριο. Δεν υπήρξαν περιπτώσεις επιθέσεων εναντίον ανθρώπων.

Η αρκούδα των Ιμαλαΐων, όταν σκαρφαλώνει σε δέντρα, κάνει τις λεγόμενες φωλιές αρκούδων. Αντιπροσωπεύουν τη συστροφή των κλαδιών, τα οποία μοιάζουν πραγματικά με γίγαντες φωλιές.

Η αρκούδα των Ιμαλαΐων φροντίζει για τις κούρσες των δέντρων με μαλακό ξύλο (για παράδειγμα, σε φέτα, κέδρο ή λεύκα) και πολύ σπάνια στο έδαφος. Η κοίλη αρκούδα των Ιμαλαΐων είναι μεγάλη και ξηρή. Η είσοδος σε αυτό θα πρέπει να καλύπτει τα κλαδιά δίπλα σε ένα αυξανόμενο δέντρο, έτσι ώστε να μην πέφτουν καθιζήματα μέσα. Εάν η είσοδος δεν ταιριάζει στην αρκούδα σε μέγεθος, επεκτείνεται, απλώς δαγκώνοντας από την περίσσεια του ξύλου. Αν μια αρκούδα οργανώσει μια κούπα σε ένα κέδρο, τότε την άνοιξη απλά σπάει μια νέα τρύπα στον ξεφτισμένο τοίχο. Στην κοίλη λεύκα, κατά κανόνα, είναι πολύ ωμή, αλλά επειδή η αρκούδα των Ιμαλαΐων εφιστά την προσοχή στην λεύκα στην τελευταία θέση. Στην αρκούδα πάνε πάντα αναρριχείται προς τα πίσω. Βεβαιώνοντας ότι είναι αρκετά ευρύχωρο και στεγνό, τραβιέται προσεκτικά τα γουρούνια από το βαρέλι και προσπαθεί να ισοπεδώσει τους "τοίχους" του μελλοντικού χειμερινού διαμερίσματός του. Όλα αυτά τα σκουπίδια πέφτουν στο πάτωμα του σπιτιού και στη συνέχεια γίνεται ένα είδος κρεβάτι φτερού στο οποίο είναι τόσο μαλακό και άνετο για ύπνο. Η αρκούδα των Ιμαλαΐων συνήθως κοιμάται στην πλάτη ή στο στομάχι του. Στην τελευταία περίπτωση, κρύβει το πρόσωπό του ανάμεσα στα πόδια. Εάν δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο κούφωμα, η αρκούδα κοιμάται σε ημισέληλη θέση. Ο χειμώνας ξοδεύει σε αδρανοποίηση. Την άνοιξη τείνει να συσσωρεύει λίπος.

Στις αρχές του καλοκαιριού ξεκινά η περίοδος ζευγαρώματος. Μέχρι το χειμώνα, το θηλυκό φέρνει 1-2 cubs. Το βάρος τους δεν υπερβαίνει τα 0,3-0,4 κιλά. Αναπτύσσονται εξαιρετικά αργά και γίνονται σχετικά ανεξάρτητες μόνο μετά από 2-3 χρόνια.

Υπάρχει μια αρκούδα των Ιμαλαΐων και εχθροί - είναι μια τίγρη Amur και, παράξενα, ο ξάδελφος της είναι μια καφέ αρκούδα.

Σε περίπτωση κινδύνου, η θηλυκή αρκούδα Ιμαλαΐων τραβά το μικρό της σε ένα δέντρο, ενώ προσπαθεί να οδηγήσει τον εχθρό όσο το δυνατόν περισσότερο.

Προς το παρόν, δεν έχουν επιβιώσει περισσότερα από 6.000-8.000 άτομα στον κόσμο. Από αυτά, περίπου 5.000 στη Ρωσία. Κάθε χρόνο, ο αριθμός τους, κυρίως λόγω των λαθρομεταναστών, μειώνεται κατά 4-4,6%. Για χάρη της χοληδόχου κύστης μιας αρκούδας (η «καθολική» ιατρική της Κίνας), οι λαθροθήρες συχνά καταστρέφουν ακόμη και τα θηλυκά με μικρά παιδιά.

Τι μοιάζει με ένα μαύρο θηρευτή Ussuri;

Αυτές οι αρκούδες είναι από τις μικρότερες στην οικογένειά τους. Στο μήκος, το σώμα τους μεγαλώνει περίπου 180 εκατοστά, και το μέσο ενήλικο ζώο ζυγίζει 150 κιλά.

Η εμφάνιση αυτών των ζώων αντιστοιχεί στο όνομά τους. Το χρώμα της γούνας είναι μαύρο και το στήθος είναι διακοσμημένο με ένα άσπρο ή ανοιχτό κίτρινο σημείο σε σχήμα γωνίας. Το παλτό του ζώου είναι κοντό, μεταξένιο στον ήλιο, μεταξένιο και πολύ παχύ. Στο κεφάλι, οι τρίχες μεγαλώνουν ιδιαίτερα υπέροχα, έτσι το κεφάλι φαίνεται μεγάλο στο φόντο του σώματος.

Σε σχέση με τον ξυλώδη τρόπο ζωής των αρσενικών Ιμαλαΐων. η φύση τους έχει δώσει ισχυρά νύχια που βοηθούν σταθερά να προσκολληθούν στους κορμούς και τα κλαδιά. Τα νύχια είναι απότομα και καμπύλα.

Η ενήλικη αρκούδα Ιμαλαΐων είναι ένα σοβαρό αρπακτικό ζώο, το οποίο ακόμη και η τίγρη Ussuri φοβάται να συναντήσει

Ζωικές συνήθειες και τρόπος ζωής της αρκούδας των Ιμαλαΐων

Σε αντίθεση με άλλα είδη της οικογένειας των αρκούδων, η μαύρη αρκούδα Ussuri είναι προσαρμοσμένη να ζει σε οικογενειακές ομάδες πολλών ατόμων.

Αυτό το ζώο περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στα στέφανα των δέντρων. Εκεί η αρκούδα παίρνει καταφύγιο από τη ζέστη, επιβλαβή έντομα και παίρνει το φαγητό της. Αλλά η αρκούδα των Ιμαλαΐων κινείται επιδέξια όχι μόνο μέσα από τα δέντρα, αλλά αισθάνεται ελεύθερα στο έδαφος και κολυμπάει πολύ καλά στο νερό. Το σώμα του έχει εξαιρετική πλαστικότητα.

Ο Χειμώνας περνάει στην κοιλότητα, σε ύψος δύο μέτρων πάνω από το έδαφος. Καθώς μπορεί να έρθει μια μέρα για τον ίδιο και το κενό στο βράχο. Οδηγούν έναν καθιστό τρόπο ζωής, αφήνουν την οικεία επικράτειά τους μόνο όταν τελειώσει το φαγητό.

Και τι φέρει το δέντρο των Ιμαλαΐων;

Το φαγητό είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του τύπου - το 85% της διατροφής του είναι φυτική τροφή. Τρώει βολβούς και ρίζες φυτών, μούρα, καρύδια, βελανίδια. Αγαπά το μέλι. Όμως, η αρκούδα των Ιμαλαΐων εξακολουθεί να είναι θηρευτής και επομένως χρησιμοποιείται μερικές φορές ως έντομα τροφής, προνύμφες, αμφίβια και μεγαλύτερα ζώα. Τρέφει επιδέξια άγρια ​​οπληφόρα, ξεπερνώντας τα και με ένα ισχυρό χτύπημα που σπάει το λαιμό του θύματος.

Η διαδικασία αναπαραγωγής των απογόνων

Η εποχή ζευγαρώματος για τα ζώα αυτά αρχίζει με την άφιξη του καλοκαιριού και διαρκεί μέχρι τον Ιούλιο. Μετά το ζευγάρωμα, η θηλυκή αρσενική ιμαλαϊκή φέρει απόγονο για περίπου 8 μήνες. Εμφανίζονται 1 έως 2 μωρά, δεν ζυγίζουν περισσότερα από 400 γραμμάρια. Όπως και άλλες αρκούδες, σε θηλυκές λευκές γενειοφόρες αρκούδες, τα μωρά γεννιούνται κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκη. Τα νεογέννητα είναι τυφλά και πολύ ανήμποροι, οπότε η μητέρα-αρκούδα, πολύ περισσότερο από τα υπόλοιπα άτομα, δεν βγαίνει από τη λίμνη της, περιμένοντας τα μωρά της να γίνουν πιο δυνατά.

Ιβηαϊανοί κυνηγούς αρκούδας, που έμειναν χωρίς μητέρα με την υπαιτιότητα των σκληρών κυνηγών

Στην ηλικία των τριών έως τεσσάρων ετών, τα αρσενικά γεννούν ώριμα σεξουαλικά. Και εκπρόσωποι αυτού του είδους ζουν περίπου 25 χρόνια.

Φυσικοί εχθροί των μαύρων Ussuri αρκούδων, ποιοι είναι αυτοί;

Η αρκούδα των Ιμαλαΐων δέχεται επιθέσεις από μεγαλύτερα αρπακτικά ζώα, όπως η τίγρη Amur και η καφέ αρκούδα. Μερικές φορές οι αρκούδες των Ιμαλαΐων πέφτουν θύματα του λύγκα και των λύκων. Αλλά συνήθως όλοι αυτοί οι αρπακτικοί - οι εχθροί επιτίθενται σε νεαρά άτομα. Όταν μια αρκουδάκι είναι ηλικίας 5 ετών, γίνεται πολύ ισχυρότερη, και τότε πολλά ζώα δεν θα αισθάνονται πρόθυμα να την επιτεθούν.

Η μητέρα τους σκοτώθηκε όταν ήταν μόλις λίγες μέρες.

Ιμαλαϊκή αρκούδα, ως αντικείμενο της ανθρώπινης αλιείας

Η αξία αυτών των ζώων είναι το κρέας και η γούνα τους, και γι 'αυτό οι αρπαγές των Ιμαλαΐων αποτελούν το αντικείμενο του κυνηγιού του λαθρεμπορίου. Στη λαϊκή ιατρική, η χοληδόχος κύστη αυτού του ζώου είναι πολύτιμη, και για τους Κινέζους, το κρέας από τα πόδια της αρκούδας των Ιμαλαΐων είναι ένα πολύ δημοφιλές μαγειρικό πιάτο.

Η επιστροφή στην άγρια ​​φύση αυτών των ορφανών θα είναι πολύ δύσκολη ...

Τι μοιάζουν;

Η αρκούδα των Ιμαλαΐων είναι εξωτερικά ασυνήθιστη και εντελώς γοητευτική. Αυτές οι αρκούδες είναι το ήμισυ του μεγέθους των καφέ δασικών ιδιοκτητών που είμαστε συνηθισμένοι. Με σχετικά μικρές διαστάσεις, αυτές οι αρκούδες διακρίνονται από στρογγυλά σχήματα. Μοιάζουν με καλοκαιρινές ξαπλώστρες. Δεν είναι περίεργο γιατί οι Κινέζοι τις συγκρίνουν με ζυμαρικά.

Το ρύγχος αυτών των αρκούδων αλλάζει διαρκώς την έκφρασή του, τα ζώα δείχνουν συναισθήματα σχεδόν σαν ένα ανθρώπινο ον. Αυτό το χαρακτηριστικό οφείλεται στην αιχμηρή τους μύτη και τα μεγάλα στρογγυλά αυτιά που προεξέχουν λοξά από τις γωνίες των ματιών. Αν συνδέσετε την άκρη της μύτης, τις γωνίες των ματιών και των αυτιών σας με τις γραμμές, θα πάρετε ένα κομψό, ψηλό τρίγωνο.

Πόσο μικρό είναι;

Όταν περιγράφουν μια αρκούδα Ιμαλαΐων, σχεδόν πάντα υποδεικνύουν μικρές διαστάσεις σε σύγκριση με άλλα αρπακτικά από αυτή την οικογένεια.

Κατά μέσο όρο, τα αρσενικά Ιμαλάια έχουν ως εξής:

  • μήκος σώματος - από 1,5 έως 1,7 μ.
  • ύψος στο ακρώμιο - περίπου 80 cm,
  • βάρος - 120 - 140 κιλά.

Τα θηλυκά είναι πολύ μικρότερα.

Είναι μόνο μαύρο;

Η αρκούδα των Ιμαλαΐων δεν είναι εκατό τοις εκατό brunet. Το κοντό γυαλιστερό γούστο του έχει πάντα κάποια σκιά. Εκτός από το μαύρο, τα Ιμαλάια βρίσκουν σκούρο καφέ και βρώμικο κόκκινο.

Κάθε ένα από αυτά έχει μια λευκή ή κίτρινη "γραβάτα" στο στήθος. Το σημείο έχει σχήμα ημιτελές. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα να τον αποκαλούν "αρκούδα φεγγαριού".

Habitat

Όπου ζει η αρκούδα των Ιμαλαΐων, μπορείτε να καταλάβετε, ξεκινώντας από το όνομα του ζώου.

Whitehead πιο δυνατά:

  • στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της Κίνας,
  • στην επαρχία Primorsky, στο Altai, στην επικράτεια Khabarovsk,
  • στη Βόρεια Κορέα,
  • στο Πακιστάν, εν μέρει στο Αφγανιστάν και το Ιράν.

Τέτοιες αρκούδες ζουν επίσης στην επικράτεια των βόρειων νησιών της Ιαπωνίας και, φυσικά, στα Ιμαλάια.

Πώς βοηθούν τον άνθρωπο;

Εκτός από τους ζωολογικούς κήπους, τα Ιμαλάια ζουν σε αρκούδες. Εκεί όχι μόνο διατηρούνται, αλλά και εκτρέφονται. Ο κύριος σκοπός της αναπαραγωγής - εξόρυξη της αρκούδας αρκούδας. Το εκχύλισμα αυτό εξάγεται από τη χοληδόχο κύστη του ζώου. Το κύριο χημικό συστατικό του είναι το ursodeoxycholic acid. Η χολή είναι η κύρια ουσία σε πολλά παραδοσιακά φάρμακα.

Δυστυχώς, ακόμη και ο ανθρώπινος σύγχρονος τρόπος του φράκτη (χωρίς να σκοτώνει ένα ζώο) επηρεάζει την υγεία της αρκούδας και τη διάρκεια της ζωής της. Οι κάτοικοι εκμεταλλεύσεων δεν ζουν περισσότερο από 5 χρόνια.

Οι αρκούδες δεν είναι μόνο στη Ρωσία, αλλά και σε άλλες χώρες:

Πολλές κοινοτικές οργανώσεις αντιτίθενται στην κατάχρηση των ζώων στις εκμεταλλεύσεις αρκούδων. Ωστόσο, τα αγροκτήματα φέρουν τους κύριους προμηθευτές φαρμακευτικών πρώτων υλών στην Ασία και την Ανατολή. Η χολή των αρκούδων χρησιμοποιείται όχι μόνο στην παραδοσιακή ιατρική, αλλά και στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Πώς ζουν στη φύση;

Ο τρόπος ζωής των αρπακτικών των Ιμαλαΐων διαφέρει από τα άλλα είδη αυτών των ζώων. Οι "αρκούδες φεγγαριών" προτιμούν να περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στα δέντρα. Αγαπούν ιδιαίτερα τα παλιά τριαντάφυλλα και τις μεγάλες λεύκες. Ακόμα και σε χειμερία νάρκη Οι Ιμαλαίοι στοιβάζονται σε μεγάλα κοίλα δέντρων και θέλουν να πάρουν έναν υπνάκο.

Τα δέντρα εξυπηρετούν τα Ιμαλάια όχι μόνο ως ένα άνετο σπίτι για το χειμώνα και ένα μέρος όπου μπορείτε να πάρετε έναν υπνάκο. Εδώ οι λευκοί λαοί σώζονται τόσο από τα μαστίγια όσο και από τους εχθρούς τους:

Με έναν άνθρωπο σε μια σχέση αρκούδας είναι περίπλοκη. Παρόλο που υπάρχουν περιστασιακές αναφορές στον τύπο για επιθέσεις εναντίον ανθρώπων, η εικόνα τους στα παραμύθια είναι μάλλον ειρηνική. Ναι, και βλέποντας τις συνήθειες των ζώων στο ζωολογικό κήπο, μπορούμε να σημειώσουμε πολλές ιδιότητες, αλλά όχι επιθετικότητα.

Αλλά μην ξεχνάτε ότι ακόμη και ένα τέτοιο χαριτωμένο και φιλόξενο Ιμαλάϊα παραμένει, πρώτα απ 'όλα, ένα άγριο θηρίο, το οποίο είναι πλήρως ικανό να προστατεύσει τόσο την επικράτειά του όσο και τον εαυτό του από οποιαδήποτε εξωτερική απειλή, συμπεριλαμβανομένης και της ανθρώπινης παρουσίας .

Τι τρώνε;

Τροφίμων περισσότερο από το ήμισυ αποτελείται από φυτικές τροφές. Η βάση της καθημερινής διατροφής τους είναι:

  • βελανίδια
  • ξηρούς καρπούς,
  • σπόρους,
  • μούρα,
  • βλαστοί θάμνων
  • βότανα,
  • χυμώδη ριζώματα και βολβοί.

Υπάρχει μια λαϊκή κινεζική ιστορία που λέει πώς μια αρκούδα πήγε σε έναν αγρότη σε ένα κήπο της κουζίνας και έσυρε λαχανικά από εκεί. Ένα τέτοιο οικόπεδο δεν είναι τόσο φανταστικό. Για παράδειγμα, στο ζωολογικό κήπο της Μόσχας, ένα αρκούδο τρώει τα καρότα και το λάχανο με ευχαρίστηση, προκαλώντας πάντα ευχαρίστηση και αγάπη από το κοινό που παρακολουθεί τη σίτιση.

Μην ξεχνάτε αυτές τις αρκούδες και τα πρωτεϊνικά συστατικά στη διατροφή τους. Συχνά βασιλικοί:

Αυτές οι αρκούδες δεν τους αρέσει να κυνηγούν, αλλά με ευχαρίστηση τρώνε τα υπολείμματα της θήρας κάποιου άλλου.

Τι διακρίνει το αρκουδάκι;

Η Ιμαλάια Guba Bear είναι ξεχωριστό είδος. Εξωτερικά, τα ζώα αυτά είναι πολύ παρόμοια με τα "φεγγάρια". Ωστόσο, το σφουγγάρι είναι μικρότερο και πολύ πιο σαθρό.

Οι αρκούδες κατοικούν στην Ινδία, την Κεϋλάνη. Ο Gubach, όπως και ο λευκός, ζει καλά στην αιχμαλωσία. Υπάρχουν εκείνοι στο ζωολογικό κήπο της Μόσχας.

Διακεκριμένη gubachy από "αρκούδες φεγγαριών" και διατροφικές προτιμήσεις. Shaggy κατοίκους των ινδικών δασών προτιμούν να γιορτάσουν τα έντομα, τα μυρμήγκια χρησιμοποιούν την ιδιαίτερη γαστρονομική τους αγάπη. Η δομή των χεριών αυτών των αρκούδων καθιστά το θηράγγι των συμπλέκτων μυρμηγκιών πολύ εύκολο. Λόγω του ελαφρώς επιμήκους σχήματος των χειλιών, όπως ένας σωλήνας, φέρει και πήρε αυτό το όνομα.

Πόσο καιρό ζουν οι αρκούδες των Ιμαλαΐων;

Η μέση διάρκεια ζωής των "αρκούδων φεγγαριών" είναι 25 χρόνια. Σε ευνοϊκές συνθήκες, όπως και σε ζωολογικούς κήπους, οι αρκούδες μπορούν να ζήσουν έως 35 χρόνια.

Η εποχή ζευγαρώματος για αυτά τα ζώα αρχίζει στις αρχές του καλοκαιριού. Μια αρκούδα γεννά ένα ή δύο ζευγάρια νεαρών, το καθένα ζυγίζει λιγότερο από 500 γραμμάρια. Τα μικρά παιδιά μεγαλώνουν αργά, ακόμη και σε ένα μήνα, είναι εντελώς ανήμποροι. Τα Ιμαλάια μεγαλώνουν μόνο μέχρι την ηλικία των δύο, κατά κανόνα, δεν ζουν όλοι σε αυτήν την ηλικία.

Αυτές οι αρκούδες έχουν εδώ και καιρό αναγραφεί στο κόκκινο βιβλίο. Ωστόσο, δεν αναγνωρίζονται ως ευπρόσβλητα ή απειλούμενα είδη, δηλαδή επιτρέπεται η θήρα αυτών των ζώων, αν και είναι περιορισμένη.

Περιγραφή της μαύρης αρκούδας

Μορφολογικά, το είδος μοιάζει με μια προϊστορική αρκούδα.. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ο πρόγονος της πλειοψηφίας των «αρκούδων», εκτός από τις παγανές και τις αρκούδες. Παρόλο που, γενικά, εκπροσωπείται από φυτοφάγα ζώα, μερικά από τα οποία ενδέχεται να παρουσιάζουν ενδείξεις επιθετικότητας απέναντι σε ανθρώπους και ζώα που έχουν δηλώσει το κυνήγι τους.

Εμφάνιση

Η ασιατική αρκούδα έχει ένα μαύρο και ανοιχτό καφέ ρύγχος, ένα λευκόχρωμο πηγούνι και μια έντονη λευκή κηλίδα στο σφηνοειδές στήθος. Τα δυσανάλογα μεγάλα προεξέχοντα αυτιά της λευκής αρκούδας έχουν σχήμα καμπάνας. Μήκος ουράς 11 εκ. Το πλάτος των ώμων ενός ενήλικου αρκούδας είναι 70-100 εκ., Το ύψος είναι περίπου 120-190 εκ., Ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του ζώου. Τα ενήλικα αρσενικά ζυγίζουν από 60 έως 200 κιλά, το μέσο βάρος είναι περίπου 135 κιλά. Τα ενήλικα θηλυκά ζυγίζουν στην περιοχή των 40-125 kg. Ιδιαίτερα μεγάλο εύρος 140 kg.

Οι ασιατικές μαύρες αρκούδες έχουν παρόμοια εμφάνιση με καφέ, αλλά έχουν ελαφριά δομή σώματος με λεπτότερο εμπρόσθιο και οπίσθιο άκρο. Τα χείλη και η μύτη της αρκούδας των Ιμαλαΐων είναι μεγαλύτερα και πιο κινητά από τα καφέ. Το κρανίο μιας μαύρης αρκούδας είναι σχετικά μικρό, αλλά μαζικό, ειδικά στην περιοχή της κάτω γνάθου. Έχει διαστάσεις μήκους από 311,7 έως 328 mm και πλάτους 199,5-228 mm. Ενώ το θηλυκό έχει μήκος 291,6-315 mm και πλάτος 163-173 mm. Αν και το ζώο είναι κυρίως φυτοφάγο, η δομή του κρανίου δεν είναι παρόμοια με τη δομή του κρανίου των παντα. Έχουν στενότερες υπερκείμενες καμάρες, πλευρικά φυλλάδια και οι κροταφικοί μύες είναι πολύ παχύτεροι και ισχυρότεροι.

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Κατά μέσο όρο, οι ενήλικες αρκούδες των Ιμαλαΐων είναι ελαφρώς μικρότερες από τις αμερικανικές μαύρες, αλλά ιδιαίτερα τα μεγάλα αρσενικά μπορούν να ξεπεράσουν το μέγεθος άλλων ειδών. Ταυτόχρονα, το σύστημα αίσθησης της αρκούδας των Ιμαλαΐων είναι πιο ανεπτυγμένο από αυτό της καφέ αρκούδας.

Η αρκούδα των Ιμαλαΐων έχει μια μοναδική δομή του ποδιού, ακόμα και με σπασμένα οπίσθια άκρα, μπορεί ακόμα να ανέβει πάνω στο δέντρο, χρησιμοποιώντας μόνο τα μπροστινά. Έχει ισχυρότερο άνω κορμό και σχετικά αδύναμα οπίσθια πόδια από ό, τι σε είδη που διανύουν μεγάλο χρονικό διάστημα στο έδαφος. Ακόμη και τα νύχια στα μπροστινά πόδια του λευκού φέρουν ελαφρώς περισσότερο από τα πίσω. Αυτό είναι απαραίτητο για την αναρρίχηση των δέντρων και την ικανότητα να σκάψουν.

Χαρακτήρας και τρόπος ζωής

Οι ασιατικές μαύρες αρκούδες είναι καθημερινά, αν και είναι συχνές επισκέπτες σε ανθρώπινες κατοικίες τη νύχτα. Μπορούν να ζήσουν σε οικογενειακές ομάδες αποτελούμενες από δύο ενήλικα άτομα και δύο διαδοχικές γεννήσεις. Οι αρκούδες των Ιμαλαΐων είναι καλές ορειβάτες, ανεβαίνουν στα ύψη για να κρυφτούν από τους εχθρούς, να κυνηγήσουν ή απλά να χαλαρώσουν. Σύμφωνα με την περιοχή Ussuri, οι μαύρες αρκούδες ξοδεύουν μέχρι και το 15% του χρόνου τους σε δέντρα. Διαπερνούν τα κλαδιά και τα κλαδιά για να βελτιώσουν τον τόπο διατροφής και ύπνου. Οι μαύρες αρκούδες των Ιμαλαΐων δεν αδρανοποιούν.

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Οι αρκούδες προετοιμάζουν τα σπίτια τους στα μέσα Οκτωβρίου και κοιμούνται μέσα τους από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο. Τα αυλάκια τους μπορούν να τοποθετηθούν μέσα σε κοίλα δέντρα, σπηλιές ή τρύπες στο έδαφος, κοίλα κούτσουρα ή σε απότομες, ορεινές και ηλιόλουστες πλαγιές.

Οι ασιατικές μαύρες αρκούδες έχουν ένα ευρύ φάσμα ήχων. Εκπνοήσουν, κλαψουρίζουν, γκρινιάζουν, χούπι. Ειδικοί ήχοι γίνονται κατά τη διάρκεια του άγχους και του θυμού. Φωνάζουν δυνατά στη μετάδοση προειδοποιήσεων ή απειλών και φωνάζουν όταν αγωνίζονται. Κατά τη στιγμή της προσέγγισης άλλων αρκούδων, κάνουν κρότωνες της γλώσσας και "κροάκ" κατά τη διάρκεια του θανάτου του αντίθετου φύλου.

Habitat

Διανέμονται στα Ιμαλάια, στο βόρειο τμήμα της Ινδικής Υποκείμενης, στην Κορέα, στη Βορειοανατολική Κίνα, στη Ρωσική Άπω Ανατολή, στο Χονγκσού και στο Σίκοκου, στα νησιά της Ιαπωνίας και στην Ταϊβάν. Οι μαύρες αρκούδες τείνουν να κατοικούν φυλλοβόλα και μικτά δάση, ερήμους. Σπάνια ζουν σε υψόμετρο άνω των 3.700 μ. Στα Ιμαλάια το καλοκαίρι και κατεβαίνουν στα 1.500 μ. Το χειμώνα.

Οι μαύρες αρκούδες καταλαμβάνουν μια στενή λωρίδα από τα νοτιοανατολικά του Ιράν προς τα ανατολικά μέσω του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, στους πρόποδες των Ιμαλαΐων στην Ινδία, στη Μιανμάρ. Με εξαίρεση τη Μαλαισία, οι μαύρες αρκούδες βρίσκονται σε όλες τις χώρες της ηπειρωτικής Νοτιοανατολικής Ασίας. Απουσιάζουν στο κεντρο-ανατολικό τμήμα της Κίνας, αν και έχουν κεντρική κατανομή στο νότιο και βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Μπορούν να παρατηρηθούν στο νότιο τμήμα της Ρωσικής Άπω Ανατολής και στη Βόρεια Κορέα. Οι περισσότεροι από αυτούς στη Νότια Κορέα. Τα μαύρα μαύρα στήθη φέρουν επίσης στην Ιαπωνία, στο νησί Honshu και Shikoku και στην Ταϊβάν και το Hainan.

Δεν υπάρχουν σαφείς εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των ασιατικών μαύρων αρκούδων. Япония собрала данные относительно 8-14,000 особей, обитающих на Хонсю, хотя надежность этих данных не подтверждена официально. Оценки популяции ЗСК России – 5,000-6,000. В 2012 году японское Министерство окружающей среды, зафиксировало численность популяции – 15,000-20,000 особей.Κατά προσέγγιση εκτιμήσεις πυκνότητας χωρίς στοιχεία υποστήριξης έγιναν στην Ινδία και το Πακιστάν, με αποτέλεσμα να υπολογίζονται 7.000-9.000 άτομα στην Ινδία και 1.000 στο Πακιστάν.

Η διατροφή των Ιμαλαΐων φέρει

Στον πυρήνα της, οι αρκούδες με λευκές ραγάδες είναι πιο φυτοφάγα από τους καφέ συγγενείς, αλλά πιο επιθετικές από τις αμερικανικές μαύρες αρκούδες. Σε αντίθεση με τα pandas, η αρκουδάκι δεν εξαρτάται από τη συνεχή παροχή τροφίμων χαμηλών θερμίδων. Είναι πιο παμφάγο και χωρίς πικρία, δίνει το πλεονέκτημα της υψηλής διατροφής τρόφιμα σε μικρότερες ποσότητες. Τρώνε άφθονο, το βάζουμε σε αποθήκη για το σωματικό λίπος και στη συνέχεια αδρανοποιούμε ειρηνικά κατά τη διάρκεια της έλλειψης τροφίμων. Σε περιόδους έλλειψης, περιπλανιούνται στις κοιλάδες των ποταμών για να αποκτήσουν πρόσβαση σε φουντούκια και προνύμφες εντόμων από σήψη.

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Οι μαύρες αρκούδες των Ιμαλαΐων είναι παμφάγα. Τρέφονται με έντομα, σκουλήκια, προνύμφες, τερμίτες, καρρί, αυγά, μέλισσες, όλα τα μικρά σκουπίδια, μανιτάρια, βότανα, λουλούδια και μούρα. Τρώνε επίσης φρούτα, σπόρους, καρύδια και σπόρους.

Από τα μέσα Μαΐου έως τα τέλη Ιουνίου, θα συμπληρώσουν τη διατροφή τους με πράσινα φυτά και φρούτα. Από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, οι αρκούδες αυτού του είδους ανεβαίνουν σε δέντρα για να τρώνε κεράσια, κώνοι, αμπέλια και σταφύλια. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τρώνε νεκρά ψάρια κατά την αναπαραγωγή, αν και αυτό αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρότερο μέρος της διατροφής τους από εκείνο της Καφέ αρκούδας. Είναι πιο αρπακτικές από τις αμερικανικές καφέ αρκούδες και είναι σε θέση να σκοτώσουν οπληφόρα, συμπεριλαμβανομένων των κατοικίδιων βοοειδών, με μια ορισμένη κανονικότητα. Μεταξύ των άγριων θηραμάτων μπορεί να είναι ελάφια μουντζιάκι, αγριόχοιροι και βουβάλια ενηλίκων. Kill λευκή αρκούδα μπορεί, σπάζοντας το λαιμό του θύματος.

Αναπαραγωγή και απόγονοι

Μέσα στο Sikhote-Alin, η εποχή αναπαραγωγής των μαύρων αρκούδων ξεκινά νωρίτερα από αυτή των καφέ αρκούδων, ξεκινώντας από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου.. Η γέννηση εμφανίζεται επίσης νωρίτερα - στα μέσα Ιανουαρίου. Μέχρι τον Οκτώβριο ο όγκος της μήτρας μιας εγκύου γυναίκας αυξάνεται στα 15-22 mm. Στα τέλη Δεκεμβρίου, τα έμβρυα ζυγίζουν 75 γραμμάρια. Η πρώτη γέννα της γυναίκας εμφανίζεται, περίπου, σε ηλικία τριών ετών. Συνήθως η αρκούδα αποκαθίσταται μεταξύ των γένη για 2-3 χρόνια.

Τα έγκυα θηλυκά, κατά κανόνα, αποτελούν το 14% του πληθυσμού. Ο τοκετός πραγματοποιείται σε σπηλιές ή κοίλους δένδρους το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη μετά από μια περίοδο κύησης 200-240 ημερών. Τα μικρά ζευγάρια ζυγίζουν 370 γραμμάρια κατά τη γέννηση. Την ημέρα 3, ανοίγουν τα μάτια τους και την ημέρα 4 μπορούν να κινούνται ανεξάρτητα. Τα σκουπίδια μπορούν να αποτελούνται από 1-4 cubs. Έχουν αργό ρυθμό ανάπτυξης. Μέχρι τον Μάιο, τα μωρά φτάνουν μόλις 2,5 κιλά. Γίνονται εντελώς ανεξάρτητες σε ηλικία 24-36 μηνών.

Φυσικοί εχθροί

Οι ασιατικές μαύρες αρκούδες μπορεί μερικές φορές να επιτεθούν σε τίγρεις και καφέ αρκούδες. Έχουν επίσης εχθρότητα με λεοπάρδαλα και πακέτα λύκων. Ο λύγκας της Ευρασίας είναι ένας δυνητικά επικίνδυνος αρπακτικός για λευκούς κυνηγούς. Οι μαύρες αρκούδες τείνουν να κυριαρχούν στις λεωφόρους της Άπω Ανατολής ως αποτέλεσμα φυσικών συγκρούσεων σε περιοχές με πυκνή βλάστηση, ενώ οι λεοπαρδάλεις κυριαρχούν σε ανοικτές περιοχές, αν και το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος των μεμονωμένων ζώων. Οι λεοπαρδάλοι είναι γνωστοί για να αρπαχτούν σε αρκουδάκια ηλικίας κάτω των δύο ετών.

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Οι τίγρεις κυνηγούν επίσης μαύρες αρκούδες. Οι Ρώσοι κυνηγοί μπορούν συχνά να συναντηθούν με τα σφάγια των λευκών αρκούδων με ίχνη μιας τσιγγάνικης τίγρης. Σε επιβεβαίωση, κοντά στα υπολείμματα μπορείτε να δείτε τα περιττώματα των τίγρεων.

Για να ξεφύγουν, οι αρκούδες ανεβαίνουν ψηλά στα δέντρα για να περιμένουν να βαρεθεί ο αρπακτικός και θα φύγει. Η τίγρη, με τη σειρά της, μπορεί να προσποιηθεί ότι έχει αποσυρθεί, περιμένοντας κάπου όχι πολύ μακριά. Τίγρεις κυνηγούν τακτικά νεαρές αρκούδες, για τους ενήλικες συχνά παίρνουν τον αγώνα.

Οι μαύρες αρκούδες, κατά κανόνα, μετακινούνται στη ζώνη ασφαλείας από τις επιθέσεις των τίγρεων σε ηλικία πέντε ετών. Whitechest - γενναίοι μαχητές. Ο Jim Corbett παρατήρησε κάποτε μια εικόνα του πώς μια αρκούδα των Ιμαλαΐων κυνηγούσε τα τακούνια μιας τίγρης, παρά το γεγονός ότι μέρος του τριχωτού της κεφαλής ήταν σκισμένο και το πόδι του τραυματίστηκε.

Κατάσταση πληθυσμού και ειδών

Κατατάσσεται ως "ευάλωτη" από την IUCN, κυρίως λόγω της αποψίλωσης και του κυνηγιού για πολύτιμα μέρη του σώματός του. Η ασιατική μαύρη αρκούδα αναφέρεται ως προστατευόμενο ζώο στην Κίνα. Φρουρείται επίσης στην Ινδία, αλλά λόγω της ατέλειας της μεταρρύθμισης των εναγομένων, είναι δύσκολο να προσαχθεί στη δικαιοσύνη. Επίσης, για τον πληθυσμό λευκών αρκούδων μαύρων αρκούδων αγωνίζονται ενεργά στην Ιαπωνία. Επιπλέον, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη αποτελεσματικών μεθόδων διατήρησης των ιαπωνικών μαύρων αρκούδων. Εμφανίζονται οι αρκούδες με λευκές ραγάδες Κόκκινο βιβλίο Η Ρωσία, ως σπάνιο είδος, υπόκειται σε ειδική προστασία με την απαγόρευση του κυνηγιού τους. Αυτό το είδος περιλαμβάνεται επίσης στο κόκκινο βιβλίο του Βιετνάμ.

Η κύρια απειλή για τον οικότοπο των κινεζικών μαύρων αρκούδων φέρνει την αποψίλωση των δασών. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η περιοχή της μαύρης αρκούδας μειώθηκε στο 1/5 της περιοχής που υπήρχε πριν από τη δεκαετία του 1940. Τα απομονωμένα άτομα αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικό και γενετικό στρες. Ωστόσο, ένας από τους σημαντικότερους λόγους για την αμείλικτη εξαφάνισή τους είναι η αλιεία. Επειδή τα πόδια μιας μαύρης αρκούδας, το δέρμα και η χοληδόχος κύστη είναι πολύ ακριβά. Επίσης, οι αρκούδες των Ιμαλαΐων προκαλούν ζημιές σε γεωργικές εκτάσεις - κήπους και μελισσοκομικά αγροκτήματα.

Είναι σημαντικό! Επίσης, στην Ινδία, η λαθροθηρία για μια μαύρη αρκούδα είναι ανεξέλεγκτη, και στο Πακιστάν, χαρακτηρίζεται ως απειλούμενο είδος.

Αν και η λαθροθηρία είναι γνωστή σε όλη την Ιαπωνία, οι αρχές δεν κάνουν τίποτα για να διορθώσουν την κατάσταση. Παράσιτα φονιάς ασκούνται εδώ όλο το χρόνο για να αυξήσουν την απόδοση. Τα κιβώτια παγίδευσης έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς από τη δεκαετία του 1970 για να τα πιάσουν. Εκτιμάται ότι στο μέλλον ο αριθμός των αρκούδων που εξοντώνονται θα πρέπει να μειωθεί λόγω της μείωσης του αριθμού των παλαιών παραδοσιακών κυνηγών και της αύξησης της νεότερης γενιάς του πληθυσμού, οι οποίοι είναι λιγότερο πρόθυμοι να κυνηγήσουν.

Αν και οι μαύρες αρκούδες προστατεύονται στη Ρωσία από το 1983, η λαθροθηρία που προκαλείται από την αυξανόμενη ζήτηση για αρκούδες στην ασιατική αγορά παραμένει η κύρια απειλή για τον ρωσικό πληθυσμό. Πολλοί εργαζόμενοι κινεζικής και κορεατικής καταγωγής, οι οποίοι φέρονται ότι απασχολούνται στη βιομηχανία ξυλείας, συμμετέχουν στην πραγματικότητα στο παράνομο εμπόριο. Σύμφωνα με ορισμένους ρώσους ναυτικούς, μπορείτε να αγοράσετε μια αρκούδα από τους τοπικούς κυνηγούς για να πουλήσετε στην Ιαπωνία και τη Νοτιοανατολική Ασία. Η δασική βιομηχανία αναπτύσσεται ραγδαία στη Ρωσία, γεγονός που αποτελεί σοβαρή απειλή για το βιότοπο της ασιατικής μαύρης αρκούδας. Η κοπή δέντρων που περιέχουν κοιλότητες στερεί τις μαύρες αρκούδες από τον κύριο βιότοπό τους. Αυτό τους αναγκάζει να τοποθετήσουν τα πετρώματα τους στο έδαφος ή στα βράχια, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα σε τίγρεις, καφέ αρκούδες και κυνηγούς.

Η συγκομιδή ξύλου έπαψε να αποτελεί σοβαρή απειλή για την μαύρη αρκούδα της Ταϊβάν, αν και η νέα πολιτική σχετικά με τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της γης από το κράτος σε ιδιωτικά συμφέροντα έχει αντίκτυπο σε κάποιους κατοίκους πεδινών, ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η οικοδόμηση μιας νέας διασταυρούμενης εθνικής οδού μέσα από ένα βιότοπο μιας αρκούδας είναι επίσης δυνητικά απειλητική.

Η Νότια Κορέα παραμένει μία από τις δύο χώρες, η οποία επιτρέπει τη διατήρηση των μαύρων αρκούδων σε αιχμαλωσία. Όπως αναφέρθηκε το 2009, περίπου 1.374 άτομα ζούσαν σε 74 αγροκτήματα με αρκούδες, όπου φυλάσσονταν για σφαγή για χρήση στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org