Ζώα

10 πιο ενδιαφέροντα ζώα της έρημο Σαχάρας

Pin
Send
Share
Send
Send


Η λέξη "έρημος" προέρχεται από το λατινικό "vastus", που σημαίνει άδειο, άψυχο. Αλλά σε αυτό το φαινομενικά ακατοίκητο χώρο, πολλά είδη ζωντανών οργανισμών ζουν. Για να προσαρμοστούν στην ύπαρξη σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, τα ζώα της ερήμου έχουν αναπτύξει ειδικές ικανότητες. Τα περισσότερα από αυτά εξοικονομούνται από τη φωτιά με έναν απλό τρόπο: η δραστηριότητά τους είναι χρονομετρημένη στις δροσερές νυχτερινές ώρες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας προσπαθούν να κρυφτούν στη σκιά ή να σκάψουν. Ιδιαίτερα δυσμενείς χρόνοι, πολλοί εκπρόσωποι της πανίδας ξοδεύουν σε αδρανοποίηση. Κρύβουν και επιβραδύνουν τη μεταβολική διαδικασία για να εξοικονομήσουν ενέργεια και νερό. Μεγάλα θηλαστικά δροσίζουν το σώμα τους με εξάτμιση. Ποια ζώα ζουν στην έρημο και πώς μάθαιναν να προσαρμόζονται σε ακραίες συνθήκες; Σχετικά με αυτό μπορείτε να μάθετε από αυτό το άρθρο.

Καμήλες - Sands Πλοία

Ο πιο διάσημος κάτοικος της ερήμου, φυσικά, η καμήλα. Υπάρχουν δύο τύποι καμήλες - δύο-humped και ένα-humped. Το επιστημονικό όνομα μιας καμήλας με διπλό ρίγος είναι το Bactrian (Camelus bactrianus), το ένα χτυπημένο είναι ένα dromedary (Camelus dromedarius).

Νωρίτερα, άγριοι Βακτριανοί συναντήθηκαν σε όλη την Ασία, σήμερα ζουν μόνο στην έρημο Gobi. Ωστόσο, οι εξημερωμένες καμήλες με διπλό ράμφος μπορούν να βρεθούν στην Κίνα, τη Μογγολία, τα Καλύκκια, το Καζακστάν και το Πακιστάν.

Το άγριο dromedary δεν υπάρχει πια. Οι πρόγονοί τους κάποτε ζούσαν στις ζεστές ερήμους και τις ημι-ερήμους της Αραβίας και της Βόρειας Αφρικής. Οι εγχώριες μονόπυργες καμήλες είναι κοινές στη Βόρεια Αφρική και την Αραβική Χερσόνησο.

Οι καμήλες ανέχονται ακραίες συνθήκες, θερμότητα και κρύο. Τα κέρατα του κέρατος προστατεύουν τις σόλες και τις αρθρώσεις των ποδιών του ζώου από τη θερμότητα που προέρχεται από την άμμο. Τα μακρυά πόδια και η ψηλή κεφαλή εξασφαλίζουν ότι τα ευαίσθητα μέρη του σώματος βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο μακριά από το θερμό έδαφος. Οι πολύ μεγάλες βλεφαρίδες και τα ρουθούνια που κλείνουν με σχισμές προστατεύουν το ζώο από τις ιπτάμενες πέτρες. Το λίπος συσσωρεύει και αποθηκεύει ενέργεια στο καμπούρα. Οι μακρές ρινικές διόδους λαμβάνουν πολύτιμη υγρασία από τον εκπνεόμενο αέρα. Επιπλέον, το σώμα των καμήλων είναι τόσο προσαρμοσμένο στην έλλειψη υγρασίας που δεν βλάπτουν την απώλεια νερού σε ποσότητα μέχρι 40% του σωματικού βάρους. Αρχίζουν να ιδρώνουν μόνο όταν η θερμοκρασία του σώματος φτάσει τους 40 C.

Στη ζέστη του δράματος μπορεί να πάει μέχρι δύο εβδομάδες χωρίς να πιει. Με χαμηλότερη θερμοκρασία και ζουμερά τρόφιμα τα ζώα δεν μπορούν να πίνουν πολύ περισσότερο. Αλλά όταν η ευκαιρία προκύψει, η καμήλα πίνει 130 λίτρα νερού σε 10 λεπτά! Τρέφονται με χόρτα δημητριακών, αγκαθωτό βλάστηση και διάφορα είδη acacias.

Προηγουμένως, οι άγριες καμήλες ζούσαν στα περίχωρα της ερήμου. Και μόνο μετά την εξημέρωση άρχισαν, μαζί με τον άνθρωπο, να διασχίσουν τεράστιες περιοχές της Σαχάρας. Ο άνθρωπος έσκαψε βαθιά πηγάδια για να προμηθεύσει τα ζώα με νερό σε μεγάλο βαθμό. Έτσι εμφανίστηκε η αλληλεξάρτηση: χωρίς το «πλοίο της ερήμου», ένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε ποτέ να διασχίσει αυτές τις αμμώδεις θάλασσες και χωρίς ανθρώπινη συμμετοχή η καμήλα δεν θα είχε διατηρηθεί στον πλανήτη ως ανεξάρτητο είδος επί του παρόντος.

Άγρια κώλο - ανεπιτήδευτο ζώο

Το αφρικανικό άγριο γαϊδούρι (Equus africanus) ζούσε κάποτε στα Μαροκινά Όρη του Άτλαντα μέχρι το Cape Horn και εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική. Σήμερα έχει διατηρηθεί μόνο σε μικροσκοπικούς θύλακες σε έρημες περιοχές.

Το φαγητό για το άγριο γαϊδούρι είναι τα δημητριακά, το ξηρό γρασίδι και τα φύλλα των θάμνων. Ο μεταβολισμός στα ζώα είναι τέτοιος ώστε να είναι ικανοποιημένοι με μια μικρή ποσότητα τροφής και ακόμη και σε ιδιαίτερα ξηρές περιόδους δεν υποφέρουν από υποσιτισμό. Ωστόσο, πρέπει να πίνουν κάθε μέρα, έτσι τα άγρια ​​γαϊδούρια προσπαθούν να κρατήσουν κοντά στις πηγές, ή τουλάχιστον λακκούβες. Στα αποξηραμένα ποτάμια σκάβουν βαθιές τρύπες και εκχυλίζουν το νερό εκεί. Για να σώσετε τα γαϊδούρια υγρασίας, ο ιδρώτας λίγο τρέχει, προσαρμόζοντας το ρυθμό κίνησης τους στη θερμότητα. Αυτά είναι ανεπιτήδευτα, ανθεκτικά και γρήγορα ζώα. Δυστυχώς, απειλούνται με εξαφάνιση λόγω λαθροθηρίας.

Από τον αφρικανικό άγριο γάιδαρο ήρθε γάιδαρος στο σπίτι, ο οποίος σήμερα σε κάποια περιοχή είναι ένα αγαπημένο πακέτο ζώων.

Gazelle - οι χαριτωμένοι κάτοικοι της Σαχάρας

Η Σαχάρα κατοικείται από μια γαστέλα άμμου (λεβήκα Gazella) και μια πολύ παρόμοια έγχρωμη, αλλά πιο σκούρα χρωματιστή καραμέλα dorkas (Gazella dorcas). Και τα δύο είδη βόσκουν το σούρουπο και τη νύχτα, τρέφονται με χόρτα, θάμνους και γρασίδι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας προσπαθούν να κρυφτούν από τον ήλιο. Δεν χρειάζονται πόσιμο νερό, επειδή λαμβάνεται όλη η απαραίτητη υγρασία από τα τρόφιμα. Οι φαρδιές οπλές, παρόμοιες με τις μπότες, βοηθούν να μετακινηθούν στη χαλαρή άμμο της αζιμουθιάς.

Rocky Damans και Gundi

Οι έρημοι Damans του γένους Procavia είναι οπληφόροι, συγγενείς των ελεφάντων και σειρήνες. Τα δάχτυλά τους προστατεύονται από επίπεδα καρφιά. Μακριά, όπως τα χάμστερ, οι σόλες με μαξιλάρια όταν τρέχουν, εκκρίνουν ιδρώτα από τους αδένες. Οι Damans μπορούν εύκολα να κινούνται σε απόκρημνους βράχους. Τα ζώα δεν είναι ικανά να σκάψουν τις τρύπες ή να φτιάξουν φωλιές, και οι κόγχες των βράχων χρησιμεύουν ως καταφύγια.

Οι Damans τρέφονται με φυλλώματα, κλαδιά και βότανα.

Gundi - τρωκτικά, όπως τα ινδικά χοιρίδια. Ζουν σε βραχώδεις ομάδες. Όπως και οι δούλοι, ο Gundi μπορεί επίσης να σέρνει πάνω από βράχους, αλλά οι σόλες τους δεν εκπέμπουν ιδρώτα. Η πυκνή μεταξωτή γούνα του Gundi είναι ένας εξαιρετικός μονωτήρας, ο οποίος τους επιτρέπει να υπομείνουν τις κρύες νύχτες της βόρειας Σαχάρας και όχι να χειμενωθούν. Η παχιά γούνα σώζει από τη ζέστη της ημέρας. Ως τρόφιμα είναι σπόροι, φύλλα και άλλη βλάστηση.

Τόσο ο Gundi όσο και ο Damani στην έρημο έχουν πολλούς εχθρούς. Τους κυνηγούν μεγάλα αρπακτικά πουλιά, επιτραπέζια οθόνη, αλεπούδες, τσακάλια, βήχας λυγξ, κλπ.

Ο Daman και ο Gundi είναι πολύ παρόμοιοι, επομένως και οι δύο αυτοί τύποι συχνά ονομάζονται "Gundi", που στα αραβικά σημαίνει "φυλακή" (λόγω του μεγάλου αριθμού εχθρών της αποικίας των ζώων, δημιουργούνται θέσεις ασφαλείας).

Αιγυπτιακή jerboa - άριστος άλτης

Το αιγυπτιακό ζέρμπο (Jaculus jaculus) ζει στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και το Ιράν. Τα πίσω πόδια του είναι μακρά και προσαρμοσμένα για να πηδούν για γρήγορη κίνηση σε μεγάλες αποστάσεις και τα μπροστινά πόδια του είναι μικρά, έτσι τα ζώα δεν μπορούν να περπατήσουν καθόλου. Όταν άλμα, ισορροπούν την ουρά. Η κατακόρυφη θέση δίδει το πλεονέκτημα του jerboa, καθώς το σώμα του ζώου είναι πολύ πιο απομακρυσμένο από την καυτή άμμο παρά όταν μετακινείται σε τέσσερα πόδια.

Σε αναζήτηση τροφίμων, το αιγυπτιακό ζέρμπα αφήνει τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτό το μικρό ζώο μπορεί να ξεπεράσει τα 10 χλμ., Συλλέγοντας σπόρους, φρούτα και ρίζες, μη αφήνοντας σε έντομα και άλλα μικρά ζώα. Στη σύντομη περίοδο των βροχών στην έρημο αρχίζει η "ζωή", το φαγητό γίνεται όλο και το jerboa συσσωρεύει το λίπος για να το καταναλώσει στη συνέχεια σε χρόνο λιμοκτονίας.

Έρημος σκαντζόχοιρος - Σκορπιός καταιγίδα

Ο αιγαιοπελαγίτης της Αιθιοπίας (Paraechinus aethiopicus) βρίσκεται επίσης στην ξηρή έρημο, αλλά προτιμά τις βραχώδεις κοιλάδες με κακή βλάστηση. Είναι πολύ μικρότερο από τους ευρωπαίους ομολόγους του, και υπάρχει ένα χαρακτηριστικό φαλακρό σημείο στο στέμμα.

Στο κυνήγι πηγαίνει κάτω από την προστασία του σκότους. Με τα δυνατά σαγόνια του, αρπάζει ασπόνδυλα που ζουν στο έδαφος. Το Locust, οι αράχνες, οι μιλλιπάδες γίνονται θύματα ενός σκαντζόχοιρου. Αλλά πάνω απ 'όλα αγαπά τους σκορπιούς. Πριν φάει αυτόν τον αραχνοειδές, αυτός δαγκώνει άθλια το τσίμπημα.

Στην Αραβική Χερσόνησο και στην ξηρή ζώνη της Ασίας, ο σκαντζόχοιρος του Brandt ή ο σκαρφαλωμένος σκαντζόχοιρος (Paraechinus hypomelas) ζει. Είναι ένας μικρός αδερφός σκαντζόχοιρος. Σχεδόν μαύρες βελόνες κρέμονται πάνω από το σκούρο γκρίζο ρύγχος. Όπως και ο Αφρικανός συνάδελφός του, ο σκαντζόχοιρος του Brandt είναι ενεργός τη νύχτα. Από τον ήλιο και τους εχθρούς, σώζεται στις κόγχες των βράχων.

Και τα δύο είδη αδρανοποιούν, και κατά τη νηστεία γίνονται μούδιασμα, εξοικονομώντας ενέργεια.

Κυνήγι πρόβατα - ανεπιτήδευτος κάτοικος των βουνών

Mane sheep (Ammotragus lervia) - εκπρόσωπος της οικογένειας των βοοειδών. Οφείλει το όνομά του στο γεγονός ότι έχει μια μακρά χαίτη γύρω από το λαιμό και το στήθος του, και μια δέσμη μακριά μαλλιά κρέμεται στα μπροστινά πόδια του. Το ύψος των ζώων στο ακρώμιο μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο και το βάρος - 140 κιλά. Τα έντονα καμπύλα κέρατα βρίσκονται σε όλα τα ενήλικα ζώα και στα αρσενικά το μήκος τους μπορεί να είναι 70 cm.

Ο χαρακτηριστικός βιότοπος των φραγκοσυκιών είναι μια περιοχή επιρρεπής στην διάβρωση με απότομα βράχια που μετατρέπονται σε χαλίκια. Εδώ τα ζώα χάρη στις σκληρές οπλές και ένα μυϊκό σώμα μπορεί να κινηθεί γρήγορα και με επιδεξιότητα.

Τα φτερωτά πρόβατα τρέφονται με χόρτα, λειχήνες, φύλλα, η ανάγκη για νερό ικανοποιείται κυρίως από τα τρόφιμα.

Προηγουμένως, τα ζώα αυτά ήταν ευρέως διαδεδομένα, αλλά τώρα βρίσκονται μόνο σε ορισμένες δυσπρόσιτες περιοχές.

Αντιλόπη Mendez - νομάδας των αμμώδεις θάλασσες

Το Antelope Mendez (ή addax) (Addax nasomaculatus) είναι ένα αφρικανικό θηλαστικό της οικογένειας βοοειδών. Χαρακτηριστικό σύμβολο των κέρατων με μεγάλη περιστροφή των ζώων.

Αυτοί είναι ακούρατοι εξερευνητές. Οι ομάδες αντιλόπης ξεπερνούν τις γιγαντιαίες αποστάσεις, προκειμένου να βρουν διατηρημένους βοσκότοπους ανάμεσα στις αμμώδεις θάλασσες και τις εκβολές.

Τρέφεται με βότανα και φύλλα δέντρων και θάμνων. Για να εξαχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό, τα ζώα βόσκουν τη νύχτα και το σούρουπο όταν πέφτει η δροσιά. Στη θερμοκρασία της ημέρας η θερμοκρασία του σώματος της αντιλόπης Mendes αυξάνεται κατά αρκετούς βαθμούς. Έτσι αποφεύγει την υπερθέρμανση και την απώλεια της υγρασίας, γιατί όταν κρυώσει με τον ιδρώτα θα χάσει αναπόφευκτα πολύ υγρό. Προστατεύοντας από τη θερμότητα, το ζώο με τις μπροστινές οπλές του σκάει επίπεδες κοιλότητες στο έδαφος και κρύβεται εκεί στις ζεστές απογευματινές ώρες.

Αντιολισθητικός βραχίονας

Ο αλεξίπτωτης αντιλόπης (Antidorcas marsupialis) είναι το μοναδικό είδος που ζει στις ανοικτές ξηρές πεδιάδες της Ναμίμπια και του Καλαχάρι. Αυτή η αντιλόπη έχει λάβει το όνομα για την ικανότητα να πηδάει από ένα μέρος στο μεγάλο ύψος. Ελαστική ως μπάλα από καουτσούκ, η αντιλόπη ανεβαίνει στον αέρα, εργάζεται ταυτόχρονα με όλα τα άκρα της, ανοίγει την πλάτη, το λαιμό και το κεφάλι. Μπορεί να πηδήξει σε ύψος 3 μέτρων και μήκος 15 μέτρων!

Ζέβρες βουνών

Οι ζέβρες των βουνών (Equus zebra) είναι οι μικρότερες μεταξύ των ζέβρες. Αυτά τα φυτοφάγα μέλη της οικογένειας αλόγων, εύκολα αναγνωρίσιμα από τις χαρακτηριστικές σκούρες λωρίδες σε κίτρινο-λευκό φόντο, βόσκουν στις πλαγιές του βουνού. Οι οπλές τους αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, αντισταθμίζοντας την έντονη φθορά όταν μετακινούνται πάνω από βράχια.

Προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος από τους αρπακτικούς που είναι ψηλά στα βουνά, δημιούργησαν θέσεις ασφαλείας.

Νότιας Αφρικής αντιλόπου ορσί

Το νοτιοαφρικανικό ορσί (Oryx gazella) είναι ένα άλλο τυπικό έρημο ζώο. Το ύψος του Oryx μπορεί να φτάσει τα 1,2 μέτρα. Έχει ένα τεράστιο κορμό και πολύ μακριές κνήμες.

Orycteropus afer μοιάζει με χοίρο, αλλά δεν είναι συγγενείς. Το Aardvark είναι το τελευταίο είδος των αρχαίων οπληφόρων που επιβίωσαν.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας το κτήνος σπάνια βλέπει, αφού αυτή τη στιγμή κρύβεται από τη φωτιά στο καταφύγιο. Είναι ενεργό τη νύχτα και πρακτικά δεν βλέπει το φως της ημέρας. Τροφοδοτείται κυρίως από έντομα.

Οι θηρευτές της ερήμου

Μαζί με φυτοφάγα και εντομοφάγα ζώα, υπάρχουν και αρπακτικά ζώα στην έρημο. Πρώτα απ 'όλα, είναι λιοντάρια, λεοπαρδάλεις και τσίτα.

Όπου δεν υπάρχουν μεγάλοι θηρευτές, το μαύρο τσακάλι (Canis mesomelas) κυβερνά τη μπάλα.

Στις πετρώδες ημι-ερήμους της Ναμίμπια, μπορεί κανείς να συναντήσει πιο ψηλές αλεπούδες (Otocyon megalotis). Τα αυτιά αυτού του είδους είναι λίγο κατώτερα από τα αυτιά του fenek σε μέγεθος, αλλά η ακοή μιας μεγαλύτερης αλεπού αετού είναι εξίσου καλή, συλλαμβάνει ακόμα και την κίνηση των προνυμφών και των εντόμων υπόγεια.

Ο λυγξ ή το καράκαλο (Felis caracal) είναι ένας ακόμη εξαιρετικός κυνηγός των αμμώδεις θάλασσες. Προηγουμένως, πιστεύεται ότι το καραγάλο κυνηγάει μόνο μικρά ζώα, αλλά αποδείχθηκε ότι αυτή η γάτα έχει ύψος μόνο 50 εκατοστά και επιτίθεται σε ενήλικα κουνουπιέρες, των οποίων το βάρος είναι 2 φορές μεγαλύτερο από το δικό τους. Από ένα κάθισμα, το θηρίο μπορεί να πηδάει μερικά μέτρα στο ύψος και να πιάσει ένα πουλί.

Ένας άλλος θηρευτής που ζει σε ακραίες συνθήκες είναι μια ύαινα. Είναι εύκολα αναγνωρίσιμο από τα μακρά μπροστινά πόδια, το πίσω μέρος της πλάτης και ένα σχετικά μακρύ λαιμό. Η δομή του σώματος του ζώου υποδεικνύει την προσαρμοστικότητά του στη χρήση όσων τα αφήνουν μεγάλα αρπακτικά μετά από ένα επιτυχημένο κυνήγι. Εντούτοις, οι κυνόδοντες της ξενούν καλά.

Το Meerkat (Suricata suricatta) είναι ένα θηρευτικό θηλαστικό της οικογένειας Mongoose. Αυτά τα χαριτωμένα ζώα εξαπλώνονται στη Νότιο Αφρική.

Η διατροφή των meerkats αποτελείται από έντομα, σαύρες, φίδια, αράχνες, σκορπιούς, αυγά πουλιών κ.λπ.

Διαβάστε περισσότερα για τα meerkats εδώ.

Το Fenech (Vulpes zerda) είναι το μικρότερο μέλος της οικογένειας των σκύλων. Το αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του είναι τα μεγάλα αυτιά, το μήκος των οποίων μπορεί να φτάσει τα 15 εκ. Ζει στις αμμώδεις ερήμους της Βόρειας Αφρικής και της Αραβικής Χερσονήσου, που βρίσκονται συχνότερα στη Σαχάρα.

Το κουνούπι παραμονεύει το θήραμά του - έντομα, σαύρες και μικρά θηλαστικά κάτω από το εξώφυλλο της νύχτας. Επίσης τρώει αυγά και φρούτα. Η Desert Fox ικανοποιεί την ανάγκη για υγρό σε βάρος των τροφίμων. Διαβάστε περισσότερα για το fenek σε αυτό το άρθρο.

Νυχτερίδες

Ένα είδος νυχτερίδων έχει προσαρμοστεί για να ζήσει στην έρημο Namib. Αυτή η αδενική πτέρυγα, που ανήκει στο γένος των νυχτερινών αναβοσβήσεων, ή των νυχτερίδων μικρής ώρας (Myotis seabrai). Τα ζώα βρίσκουν καταφύγιο στις ρωγμές των βράχων που βρίσκονται ανάμεσα στους αμμόλοφους. Η ζωή αυτών των ιπτάμενων θηλαστικών απειλείται συνεχώς από τους παράκτιους ανέμους που μεταφέρουν βυτία.

Στην έρημο, υπάρχουν πτηνά όπως αετοί, γύπες, μεσογειακά γεράκια, αφρικανικοί στρουθοκαμήλοι, κουκουβάγια της ερήμου, sandgrouse, χρυσές δρυοκολάτες και πολλά άλλα.

Σε σύγκριση με τους περισσότερους κατοίκους της ερήμου, τα πουλιά έχουν μεγάλα πλεονεκτήματα. Σε αντίθεση με τα θηλαστικά με σταθερή θερμοκρασία σώματος, η θερμοκρασία του σώματος των πτηνών είναι πολύ υψηλότερη και γι 'αυτό ανέχονται ευκολότερα τη θερμότητα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μπορούν να πετάξουν, γεγονός που καθιστά δυνατή, με μια ισχυρή θερμότητα, να ανέβει ψηλότερα σε ψυχρότερα στρώματα αέρα.

Τα αρπακτικά πτηνά περιστρέφονται σε μια στήλη αύξουσας αέρας ψηλά πάνω από την έρημο, όπου είναι πολύ πιο δροσερό από ό, τι στην επιφάνεια της γης. Αλλά πιο συχνά κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής ζέστης, τα πουλιά κάθονται ακίνητα κάτω από θάμνους ή μεταξύ των κλαδιών δέντρων. Μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους σε πιο ευχάριστες πρωινές ώρες.

Τα φίδια έχουν κατακτήσει σχεδόν όλους τους χώρους διαβίωσης της Γης και ακόμη και τις πιο άψυχες περιοχές. Φίδια όπως η κέρατα, η νυχτερινή αφροαμερικάνικη νύμφη, η αμφιλεγόμενη οχιά και τα φίδια κροτίδων που προσαρμόζονται τέλεια στη ζωή στις ζεστές αμμώδεις ερήμους. Στην καυτή άμμο κινούνται ως εξής. Όταν κάμπτεται προς το φίδι αγγίζει το ζεστό έδαφος με δύο ή τρία σημεία του σώματος του. Για να γίνει αυτό, σηκώνει το κεφάλι της και χωρίζει το σώμα από το έδαφος, γυρίζοντάς το ελεύθερα προς τα εμπρός και προς τα πλάγια, και μόνο τότε αγγίζει το έδαφος. Σε αυτή την περίπτωση, η κεφαλή και το σώμα κατευθύνονται μακριά από την κατεύθυνση της κίνησης. Στο ίδιο κίνημα, κάνει ένα νέο γύρο. Είναι είδος "βήματα" προς τα εμπρός.

Μαυριτανικός φρύνος: Τα αμφίβια ζουν στην έρημο

Στις συνθήκες της ερήμου μπορούν να ζήσουν μόνο μερικά αμφίβια, αφού χρειάζονται φρέσκο ​​νερό για να γεννήσουν. Μόνο ο μαυριτανικός φρύνος (Bufo mauritanicus) κατοικεί στα υδατικά συστήματα και στα συστήματα ύδρευσης των οάσεων της Δυτικής Σαχάρας. Για να ρίχνει χαβιάρι, είναι ευχαριστημένος με τις βραχώδεις λακκούβες στις οποίες το νερό διαρκεί αρκετές εβδομάδες. Τη νύχτα, ο μαυριτανικός ψύλλος κυνηγά για τα καρκινοειδή, τα έντομα του εδάφους και τις σαρανταποδαρούσες.

Το δηλητηριώδες ζώο της άμμου είναι ο σκορπιός

Πολλά είδη σκορπιών ζουν στην έρημο, ένας από αυτούς είναι ο σακχαρώδης σκορπιός (Androctonus australis). Το είδος αυτό έχει χρώμα που κυμαίνεται από ανοιχτό κίτρινο έως ανοικτό καφέ, γεγονός που το καθιστά σχεδόν αδιάφορο σε ελαφρά αμμώδη εδάφη. Ανασκάπτει τα εμπρόσθια άκρα του στο έδαφος, μερικές φορές κρύβεται κάτω από βότσαλα. Για να μειωθεί η απώλεια νερού, ο σκορπιός ελαχιστοποιεί την αναπνοή. Μόνο τη νύχτα ο αρπακτικός φύγει από το καταφύγιο και πηγαίνει στο κυνήγι. Το θήραμά του είναι όλα τα είδη εντόμων.

Ακόμη και τα μαλάκια που αγαπούν την υγρασία κατάφεραν να προσαρμοστούν στη ζωή στις αμμώδεις θάλασσες. Αυτές περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, το σαλιγκάρι της ερήμου (Helix desertorum), μερικά μέλη των οικογενειών Sphincterochiladae. Αναγκάζονται να προστατεύουν το ευαίσθητο σώμα τους από το στέγνωμα. Έτσι, τα γαστερόποδα (Sphincterochilidae) έχουν πάντοτε πολύ ανοιχτόχρωμο χρώμα και πολύ πυκνό κέλυφος, το οποίο αντανακλά μέχρι και το 95% του ηλιακού φωτός και προστατεύει τα εσωτερικά όργανα από την απώλεια υγρασίας. Όμως, καθώς με μεγάλη ξηρότητα αυτό δεν είναι αρκετό, τα σαλιγκάρια κλείνουν το σπίτι τους με ένα καπάκι ασβέστη και μπορούν να ζήσουν μέχρι και τρία χρόνια σε αυτή την κατάσταση.

Crustacean Artemia - κάτοικος νερού της ερήμου

Σε εκείνους τους τόπους όπου το νερό έρχεται στην επιφάνεια της γης, το Artemia salina (Artemia salina) εγκαθίσταται. Αυτό το καρκινοειδές φρυγανιές μπορεί ακόμη και να υπάρχει σε μια άλμη shotta (αλατούχο ξήρανση λίμνη), και σε ποσότητες που το νερό είναι βαμμένο κόκκινο. Τα μαλακά μαλακόστρακα μήκους 1 cm, είναι διαφανή, κόκκινα.

Desert Locust - μια τοπική καταστροφή

Μερικές φορές στις ερήμους κατά τη διάρκεια περιόδων βροχής υπάρχει μια πραγματική καταστροφή - μια εισβολή αγριόπαστα. Η ερημιά (Schistocerca gregaria) σε συνεχή αναζήτηση τροφίμων συγκεντρώνεται σε τεράστια κοπάδια, τα οποία με τη βοήθεια ενός tailwind μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις, προκαλώντας σημαντική ζημιά στις περιοχές που είναι επιρρεπείς σε αυτή τη μάστιγα.

Η ανάπτυξη αυγών αλόγου απαιτεί υγρασία, η οποία εμφανίζεται μόνο μετά από σπάνιες αλλά έντονες βροχές στους τόπους διανομής της. Κατά τη διάρκεια της άφθονης ανάπτυξης των φυτών, χάρη στην αφθονία των τροφίμων, αυτά τα έντομα πολλαπλασιάζονται. Κατά καιρούς ευνοϊκές για την ακρίδα, καθορίζει μέχρι 20 χιλιάδες αυγά ανά 1 m2 χώματος.

Ящерицы Сахары

Типичным представителем ящериц пустыни Сахара является шипохвост (Uromastyx) из семейства агам. Это животное кажется неуклюжим. У него уплощенное туловище и маленькая голова, напоминающая голову черепахи. Особенно бросается в глаза короткий хвост, покрытый оттопыренными колючими чешуйками, который служит для обороны. Σε περίπτωση κινδύνου, οι κηδεμόνες κρύβουν το κεφάλι τους στο καταφύγιο και με μια φραχτή ουρά παλεύουν από τον εχθρό.

Τα θησαυροφυλάκια προστατεύονται καλά από τις έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, χαρακτηριστικές της ερήμου. Για να γίνει αυτό, αλλάζουν χρώμα. Το πρωί, όταν υπάρχει φρεσκάδα μετά από μια κρύα νύχτα, οι σαύρες σκουραίνονται και ο ήλιος θερμαίνει το σώμα που έχει κρυώσει εν μία νυκτί.

Τα θηλυκά ζώα είναι φυτοφάγα ζώα, μόνο τα νεαρά άτομα διαφοροποιούν μερικές φορές τη διατροφή με έντομα.

Το skink φαρμακείο (Scincus scincus) είναι ένας από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους των skinks, ένα ουσιαστικό στοιχείο της ερήμου της πανίδας.

Αυτή η σαύρα, η οποία μοιάζει με μινιατούρα κροκόδειλος, κινείται χειροκίνητα στην επιφάνεια και μέσα στην άμμο. Τα κοντό αλλά ισχυρά πόδια χρησιμεύουν ως στήριγμα, η ουρά - ο τροχός και οι αιχμηρές άκρες της κοιλιάς που κόβουν την άμμο. Όταν μετατοπιστεί μια σκηνή, φαίνεται σαν να επιπλέει στην άμμο.

Στην τροφή, το σκίκι είναι ανεπιτήδευτο, όμως, όπως και άλλα ζώα της ερήμου. Μοιράζει ό, τι μπορεί να χειριστεί: σκαθάρια, προνύμφες, ακρίδες, σαρανταποδαρούσες κλπ. Όποτε είναι δυνατόν, τρώει λουλούδια, φύλλα, λοβούς και σπόρους με ευχαρίστηση.

Ο Skink έμαθε επίσης να εξοικονομεί ενέργεια και νερό. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσουν σε ένα εξαιρετικά ξηρό και λιγοστό περιβάλλον χώρο. Ως πηγή υγρασίας, χρησιμοποιεί το υγρό που περιέχεται στο θήραμα και στη ρίζα της ουράς συσσωρεύει λίπος. Εάν η άμμος είναι πολύ ζεστή κατά τη διάρκεια της ημέρας και είναι πολύ κρύα τη νύχτα, η βρύση σκάβει σε βάθος 20 cm σε χαλαρή άμμο όπου η θερμοκρασία είναι πιο άνετη.

1. Ζώα στην έρημο: κερατοειδείς

Με την επιστημονική του ονομασία - Cerastes cerastes - μπορεί να φαίνεται ότι αυτά τα ερπετά είναι αβλαβή. Στην πραγματικότητα, το δηλητήριο ενός κερατοειδούς ουρανού προκαλεί σοβαρή βλάβη στους ιστούς και στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Οι αιματοξίνες στο σώμα μπορεί να είναι θανατηφόρες. Σήμερα είναι ένα απειλούμενο είδος.

2. Κόσμος των ζώων στην έρημο: μια καμήλα με σκασίματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν ένας μεγάλος αριθμός καμήλων με βότσαλα (ή dromedars) περιπλανιόταν στις έρημες της Βόρειας Αφρικής, αλλά σήμερα μπορείτε να βρείτε μόνο κατοικίδια ζώα, τα οποία είναι απίστευτα ισχυρά και ανθεκτικά ζώα και βοηθούν τους ανθρώπους στις αφρικανικές και ασιατικές χώρες να μεταφέρουν βαριά φορτία.

Χρησιμοποιούνται επίσης για ιππασία. Σε αντίθεση με τη γνώμη πολλών ανθρώπων, στα ζώα τους δεν αποθηκεύουν νερό και το λίπος που τρώνε σε περίπτωση έλλειψης φαγητού.

3. Ζώα που ζουν στην έρημο: Gazelle Dorkas

Αυτό το ζώο έχει ένα αμμώδες χρώμα που τον βοηθά να μάσκα στην έρημο. Χάρη στη δροσιά στα φυτά με τα οποία τρέφεται, καθώς και στη χρήση φυτών εξοικονόμησης νερού, αυτή η γαζέλα δεν μπορεί σχεδόν ποτέ να πίνει.

Ένα ζώο μπορεί να φτάσει σε ύψος 65 cm και βάρος 25 kg. Αξίζει να σημειωθεί ότι η gazelle dorkas εξελίσσεται ενστικτωδώς όταν πλησιάζει σε ένα αρπακτικό. Αυτό το αντανακλαστικό χρησιμεύει ως προειδοποιητικό σήμα σε άλλες gazelles. Επιπλέον, το gorzel-dorkas τρέχει πολύ γρήγορα, φτάνοντας ταχύτητα περίπου 80 km / h.

5. Ποια ζώα ζουν στην έρημο: Addax (ή Mendeses)

Το Addax είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν σε ερημικές και ερημικές εκτάσεις που εκτείνεται από τη Δυτική Σαχάρα και τη Μαυριτανία στην Αίγυπτο και το Σουδάν. Σήμερα, η περιοχή έχει μειωθεί σημαντικά - η αντιλόπη του Mende μπορεί να βρεθεί μόνο σε πολλές αμμώδεις και πετρώδεις ερήμους του Νίγηρα, του Τσαντ, του Μάλι, της Μαυριτανίας, της Λιβύης και του Σουδάν.

Λόγω της δομής των ποδιών τους, αυτά τα πλάσματα μπορούν εύκολα να κινούνται μέσα από δύσκολες, αμμώδεις περιοχές. Όμως, το ίδιο κάνει τους ευάλωτους ενάντια στον κίνδυνο - δυσκολεύονται να ξεφύγουν από τους αρπακτικούς. Συνολικά στον κόσμο υπάρχουν περίπου 500 άτομα.

7. Ποια ζώα ζουν στην έρημο της Σαχάρας: αφρικανική στρουθοκάμηλο

Αν και η στρουθοκάμηλος δεν ξέρει πώς να πετάξει, είναι ένα από τα ταχύτερα ζώα στη Γη που μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 70 χλμ. / Ώρα.

Εκτός από την ταχύτητά του, η στρουθοκάμηλος μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά ακόμα χαρακτηριστικά: μπορεί να ταξιδέψει σε μεγάλες αποστάσεις, να έχει άριστη ακοή και όραση και να καταπολεμήσει με ασφάλεια τα αρπακτικά με τα δυνατά πόδια.

Τρώει κυρίως χόρτο, αλλά μερικές φορές μπορεί να φάει μικρά ζώα. Τα στρείδια από την έρημο της Σαχάρας είναι ένα ξεχωριστό υποείδος.

8. Ζώα που ζουν στην έρημο της Σαχάρας: Varan

Σε αντίθεση με τις απλές σαύρες, η σαύρα της οθόνης είναι πολύ επικίνδυνη λόγω του δηλητηρίου, το οποίο μπορεί να συγκριθεί με το φίδι. Αλλά δεν πρέπει να τον φοβάστε, γιατί χρησιμοποιεί συνήθως το κύριο όπλο του για το κυνήγι εντόμων, αρουραίων και άλλων μικρών ζώων.

Αυτά τα ψυχρόμορφα πλάσματα προσαρμόζονται εύκολα στο καυτό κλίμα της ερήμου. Όταν γίνεται πολύ κρύο, γίνονται πιο επιθετικοί. Επιπλέον, δεν τους αρέσει να ζουν σε αιχμαλωσία.

9. Ζώα της ερήμου της Σαχάρας: Fenech

Αυτή η μικροσκοπική αλεπού θεωρείται νυχτερινό ζώο. Ζει στις ερήμους της Βόρειας Αφρικής και ξεχωρίζει για τα ασυνήθιστα μεγάλα αυτιά, τα οποία την προστατεύουν από την υπερθέρμανση, επιτρέποντάς της να αντέξει τη θερμότητα της ερήμου χωρίς προβλήματα.

Ο Fenek τροφοδοτεί μικρούς κατοίκους της ερήμου καθώς και φυτά.

10. Ζώα της έρημης και ημι-ερήμου: Jerboa

Αυτό το τρωκτικό ζει στις στέπες, τις ημι-ερήμους και τις ερήμους της Παλαιρκακτικής. Είναι σε θέση να αντέξει σκληρές κλιματικές συνθήκες.

Επιπλέον, αυτό το νυχτερινό ζώο διακρίνεται από την ικανότητά του να πηδάει - μια ποιότητα που του επιτρέπει να αποφεύγει τους αρπακτικούς. Παρά το γεγονός ότι το σωματικό του μέγεθος μπορεί να φτάσει τα 25 εκ., Μπορεί να φτάσει ταχύτητες μέχρι και 25 χλμ. / Ώρα.

Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι το jerboa δεν πίνει νερό με την κυριολεκτική έννοια της λέξης, εξάγει υγρασία από τα τρόφιμα που καταναλώνει. Συνήθως αυτό το τρωκτικό τρέφεται με φυτά που καλλιεργούνται στην έρημο, τους σπόρους και τα έντομα.

Ποια ζώα τρώνε στην έρημο;

Μεταξύ των κατοίκων της ερήμου υπάρχουν πολλοί θηρευτές (τσακάλια, σαύρες, φίδια, αλεπούδες), αλλά εξακολουθούν να κυριαρχούν τα φυτοφάγα.

Οι καμήλες, οι αντιλόπες και άλλα φυτοφάγα ζώα τρέφονται με αγκάθια και θάμνους, τρωκτικά (γερβίλους, κουνουπιού, jerboas) έχουν μάθει πώς να συγκομίζουν τους σπόρους με τους οποίους καλύπτεται η έρημος και οι σαύρες αποθηκεύουν λίπος στην ουρά.

Πού βρίσκουν τα ζώα νερό στην έρημο;

Η ζωή κοντά στις δεξαμενές πάντα βράζει, αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι της έρημης έχουν αρκετή δροσιά πρωί, οι αρπακτικοί παίρνουν υγρασία από τα σώματα των θυμάτων τους και τα φυτοφάγα περιορίζονται στο χυμό φύλλων θάμνων. Όμως, οι jerboa και jumper καγκουρό δεν χρειάζονται καθόλου νερό, έχουν αρκετό από το υγρό που σχηματίζεται στο σώμα τους κατά την πέψη.

Τα "πλοία της ερήμου" αποκαλούσαν καμήλες. Είναι τόσο καλά προσαρμοσμένα στη ζωή στην έρημο ώστε να μπορούν να πηγαίνουν χωρίς νερό για μήνες. Το κύριο πράγμα είναι ότι πριν από μια ξηρασία μια καμήλα μπορεί να βάλει λίπος σε μια καμήλα, χάρη στην οποία θα είναι στη συνέχεια σε θέση να πάρει την ενέργεια και την υγρασία, η οποία σχηματίζεται κατά τη διάσπαση των λιπών.

Η έρημος της Σαχάρας είναι η έδρα της μικρότερης αλεπούς - fenek. Με μήκος σώματος 40 cm, η ουρά του γίνεται 30 cm και τα αυτιά του αυξάνονται κατά 10 cm. Είναι τα αυτιά που βοηθούν την αλεπού να κυνηγά το βράδυ - χρησιμεύουν ως "κεραίες" γι 'αυτό, και επίσης τα αυτιά βοηθούν στην απομάκρυνση της υπερβολικής θερμότητας από το σώμα.

Οι σαύρες στα πόδια έχουν βούρτσες ζυγαριάς και τρίχας, οι οποίες καθιστούν δυνατή την κίνηση με ταχύτητα αστραπής από θάμνο σε θάμνο.

Τα φίδια που ζουν ανάμεσα στις αμμουδιές ήταν σε θέση να επεξεργαστούν το δικό τους "στυλ" κίνησης - μια πλάγια πορεία, δηλαδή μια κουνούλα κουδουνίστρα, μια ουρά ουρά, έναν αμμόλοφο.

Οι εκκενωμένες και αμμώδεις στρογγυλές κεφαλές κρύβονται εντελώς στην άμμο, σαν να πνίγονται στην άμμο.

Οι πιο συνηθισμένοι κάτοικοι είναι οι χελώνες. Στην επιφάνεια, είναι μόνο 3 μήνες, για τους οποίους βάζουν μεγάλο αριθμό αυγών, και στη συνέχεια κρύβονται και πάλι στο πάχος της άμμου στις τρύπες τους.

Η στρογγυλή κεφαλή είναι ένας πολύ ενδιαφέρον τύπος σαύρας - τρέχει, στηρίζεται σε φαρδιά πόδια, με το κεφάλι ψηλά. Όταν κινείται πολύ σαν ένα σκυλί. Όταν ο εχθρός συναντάει το δρόμο, κρύβεται με πλευρικές κινήσεις στην άμμο και αν είναι σίγουρη για τη δύναμή της, την τρομάζει πρώτα με την ουρά και στη συνέχεια ανοίγει το στόμα της, οι γωνίες της στο στόμα ρίχνουν με αίμα και το στόμα της φαίνεται απλά τεράστιο.

Ο κροκόδειλος της ερήμου ονομάζεται η μεγαλύτερη σαύρα - η σαύρα της οθόνης. Φτάνει σε μήκος 1,5 μέτρων.

Η βάση του ζωικού πληθυσμού της ερήμου είναι έντομα, μεταξύ των οποίων είναι ένας μεγάλος αριθμός σκαθαριών.


Τα σκούρα καμπάνες είναι σκαθάρια με λαμπρό μαύρο σώμα που δεν μπορεί να πετάξει. Αυτά τα έντομα μπορούν να είναι πολύ επιβλαβή, τρώγοντας όλη την βλάστηση στο μονοπάτι τους.

Τη νύχτα, μπορείτε να δείτε το πράσινο φως από τα μάτια ενός ταραντούλα - μια μεγάλη αράχνη, η οποία έχει έως και 8.


Και στην έρημο ζουν δηλητηριώδεις σκορπιές.

Πολεμική Αεροπορία: Πλανήτης Γη. Έρημος. / BBC: Πλανήτης Γη. Έρημοι.

Λιοντάρια της ερήμου, ακόμα και λιοντάρια μπορούν να ζήσουν εδώ!

Η ταινία - Άγρια Αυστραλασία. Μέρος 2. Η καρδιά της ερήμου.

Μια σειρά ταινιών για τη φύση - την Παλαιστρική Έρημο. Ζωικό κόσμο της ζώνης της ερήμου Palearctic.

Όπως μπορείτε να δείτε, ακόμα και σε τόσο δύσκολες συνθήκες, τα ζώα έχουν προσαρμοστεί στη ζωή και να εξετάσουν την έρημο - την καλύτερη θέση στη Γη. Πιθανότατα ...

Αφρικανός λαγουδάκι

Ο αφρικανικός λαγνετός βάτραχος, ή ο Αφρικανός σπαθιασμένος βάτραχος, είναι ένας από τους μεγαλύτερους βατράχους της Αφρικής. Κατοικεί άγονες και ημι-άνυδρες περιοχές (σαβάνα, στέπα, περιοχές καλυμμένες με θάμνους και ημι-ερήμους). Ο αφρικανικός λαγνετός βάτραχος είναι αρκετά επιθετικός και μπορεί να δαγκώσει οδυνηρά. Οι ντόπιοι θεωρούν το κρέας αυτού του βατράχου μια λεπτότητα. Predator, τρώνε ό, τι ταιριάζει στο στόμα της.

Περιοχή: Αφρική (Μαλάουι, Ζάμπια, Νιγηρία, Σομαλία, Μοζαμβίκη, Αγκόλα, Νότια Αφρική, Κένυα, Ροδεσία, Τανζανία και Σουδάν).

Ο αφρικανικός λαγνεμένος βάτραχος είναι ένας από τους μεγαλύτερους βατράχους της Αφρικής. Ο βάτραχος του ταύρου έχει ένα ευρύ σώμα με ένα κοντό, στρογγυλεμένο ρύγχος. Το μεγάλο στόμα παρέχεται με αιχμηρά δόντια. Τα πίσω άκρα είναι πολύ δυνατά, με τη βοήθεια τους ο βάτραχος σκάει βαθιές τρύπες. Το είδος είναι αρκετά επιθετικό και μπορεί να δαγκώσει οδυνηρά. Οι λαιμοί των αρσενικών είναι κίτρινοι, τα θηλυκά είναι το χρώμα της κρέμας. Οι νεαροί και αυξανόμενοι βατράχοι έχουν λαμπερές πράσινες πλάτες με αντίξοες λευκές κηλίδες.

Οικότοπος: μπορεί να βρεθεί σε άγονες και ημι-άνυδρες περιοχές της Αφρικής (σαβάνα, στέπα, περιοχές που καλύπτονται από θάμνους και ημι-ερήμους).

Τρόφιμα: Ο αφρικανικός λαγνετός βάτραχος είναι θηρευτής, τρώει ό, τι ταιριάζει στο στόμα του: έντομα, μικρά τρωκτικά, ερπετά, πουλιά, αμφίβια, συμπεριλαμβανομένων και άλλων βατράχων.

Συμπεριφορά: το βατράχιο βόδι οδηγεί ένα χερσαίο τρόπο ζωής. Ενεργός στο σκοτάδι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάθεται στο νερό σε ρηχά νερά ή θάβει στο παράκτιο έδαφος. Το μεγαλύτερο μέρος της ξηράς εποχής, ο αφρικανικός λαγνεμένος βάτραχος κατέχει βαθιά νεράιδα (σε ένα αδιάβροχο κουκούλι του δέρματος που αποτελείται από νεκρά στρώματα του δέρματος), που πέφτει σε μια μακρά αδρανοποίηση.

Σε ένα γένος με ένα παράξενο όνομα Chuckwell, πολλά είδη από βαρετές σαύρες συνδυάζονται, χαρακτηριζόμενες από ένα φαρδύ πεπλατυσμένο σώμα και μια σχετικά μικρή, αμβλύ αιχμηρή παχιά ουρά.

Παρά τις εντυπωσιακές διαστάσεις, το θάρρος των chuckwells δεν διαφέρουν. Εάν υπάρχει ένας κίνδυνος, βιαστικά iguanas βιασύνη στις πλησιέστερες ρωγμές διεισδύουν στην επιφάνεια των βράχων. Τα ερπετά που έχουν σφηνωθεί ανάμεσα στις πέτρες αυξάνονται σε όγκο κατά 50%. Είναι δυνατόν να επιτευχθεί ένας τέτοιος μετασχηματισμός σε σύντομο χρονικό διάστημα γεμίζοντας τους πνεύμονες με ένα επιπλέον μέρος του αέρα. Το τσαλακωμένο δέρμα που δεν είναι σφιγμένο στον αυχένα και τους ώμους ταυτόχρονα είναι τεντωμένο, με αποτέλεσμα η σαύρα να φαίνεται μεγαλύτερη. Οι χονδροειδείς κλίμακες που καλύπτουν το σώμα συμβάλλουν στην καλύτερη πρόσφυση στην επιφάνεια. Οι θηρευτές, κατά κανόνα, δεν μπορούν να φτάσουν στο καταφύγιο με παρόμοιο τρόπο.

Τα ώριμα αρσενικά κυνηγούν σε μια μεγάλη ποικιλία εξαρτημάτων. Το κεφάλι, τα άκρα και οι ώμοι μπορούν να βαφτούν με κίτρινο, πορτοκαλί, κοκκινωπό-ροζ, ανοιχτό γκρι ή μαύρο χρώμα. Τα άτομα και τα θηλυκά που δεν έχουν φτάσει στην εφηβεία έλαβαν τόνους κίτρινου και γκρι κλίμακας, αραιωμένα με λωρίδες και σκούρες κηλίδες. Οι άνδρες, ξεπερνώντας τις κοπέλες σε μέγεθος, είναι σε θέση να διακρίνουν ένα μάλλον ξηρό μυστικό από καλά αναπτυγμένους μηριαίους πόρους. Χρησιμοποιείται για τη σήμανση της επικράτειας.

Οι εκπρόσωποι της οικογένειας Iguanov είναι απόλυτα προσαρμοσμένοι στη ζωή σε ημι-ερήμους και ερήμους. Η διατήρηση της δραστηριότητας παρατηρείται επίσης σε μάλλον υψηλές θερμοκρασίες (έως +39 ° C). Τα εκπληκτικά ερπετά μπορούν να βρεθούν στις νοτιοδυτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών και στο βορειοδυτικό τμήμα του Μεξικού. Απαγορεύεται η αποφυγή των ζώων. Προτίμηση παρέχεται στις εκροές των βράχων και των πυκνοτήτων των θάμνων. Κάποια άτομα βρέθηκαν στα βουνά, που υψώνονται πάνω από τη στάθμη της θάλασσας στα 1370 μ. Οι σαύρες οδηγούν σε καθημερινή ζωή: το πρωί παίρνουν ηλιοθεραπεία, καίγονται τη θερμότητα που περιμένουν στη σκιά, τρώνε το βράδυ.

Αυτό το μικροσκοπικό ζώο έχει προσελκύσει από καιρό την προσοχή των ανθρώπων. Το μέγεθός του είναι μικρότερο από το μέγεθος μιας μέσης γάτας. Μια τέτοια αλεπού ζυγίζει μέχρι 1,5 κιλά, με μήκος σώματος όχι μεγαλύτερο από 40 εκ. Το χαρακτηριστικό της χαρακτηριστικό είναι τα μεγάλα αυτιά και η ίδια μάλλον μεγάλη ουρά. Υπάρχουν μεγάλα και εκφραστικά μάτια πάνω στο αιχμηρό ρύγχος του ζώου. Είναι χάρη σε αυτές ότι η αλεπού γίνεται ακόμη πιο όμορφη από ό, τι είναι.

Οι Fenecs είναι πολύ δραστήριοι και παιχνιδιάρικοι. Με την εκπληκτική επιδεξιότητα των γατών, μπορούν να πηδήξουν σε ψηλά αντικείμενα. Ξέρουν πώς να φλοιώσουν, να κλαψουρίζουν, να σφυροκόπημα και να γκρινιάζουν. Τρώτε τροφή ζώων, που αποτελείται από κρέας, ψάρι, αυγά. Επίσης στη διατροφή αυτών των αλεπούδων περιλαμβάνονται τα λαχανικά και τα φρούτα.

Ο Φένεκ προτιμά να κυνηγάει με υπέροχη απομόνωση και τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, κρύβεται στην δική του τρύπα. Μερικές φορές το έδαφος τέτοιων υπόγειων λαβυρίνθων είναι τόσο μεγάλο που πολλές οικογένειες αλεπούς μπορούν να χωρέσουν σε αυτούς. Αυτό το κοινωνικό ζώο ανέχεται έλλειψη νερού χωρίς προβλήματα. Αντισταθμίζεται από την υγρασία τους στα τρόφιμα. Μεταξύ των ζώων επικοινωνούν με τη βοήθεια των ιδιόμορφων, εγγενών μόνο σε αυτούς, ήχους.

Ακρωτήριο λαγό ή tolai

Μικρός λαγός, σε εμφάνιση που μοιάζει με μικρό λαγό: μήκος σώματος 39-55 cm, βάρος 1,5-2,8 kg. Τα αυτιά και τα πόδια είναι μακρά, σε σχετικά μεγέθη, ακόμη μεγαλύτερα από αυτά ενός λαγού. Το μήκος της σφηνοειδούς ουράς είναι 7,5-11,6 cm, το μήκος του αυτιού είναι 8,3-11,9 cm. Τα πόδια των οπίσθιων ποδιών είναι μάλλον στενά, ο λαγός δεν είναι προσαρμοσμένος για κίνηση σε βαθύ χιόνι. Το χρώμα της γούνας, γενικά, μοιάζει με το χρώμα ενός ανοιχτό καφέ λαγού, αλλά η γούνα δεν έχει μια χαρακτηριστική κυμάτωση. Καλοκαιρινή γούνα είναι γκρι με καφέ ή ώχρα επικάλυψη, η εναλλαγή των σκοτεινών και ελαφριάς τρίχας φύλαξης δημιουργεί έντονη λεπτή σκίαση. Το κεφάλι είναι σκοτεινό, ο λαιμός και η κοιλιά είναι λευκά, η ουρά είναι σκοτεινή πάνω, με ένα πινέλο από άκαμπτα λευκά μαλλιά στο τέλος. Τα πιο τυπικά ενδιαιτήματα - ερήμικες και ημιερήσιες, έχουν σημαντική οικολογική πλαστικότητα και επομένως ζουν τόσο στις πεδιάδες όσο και στα βουνά, όπου φτάνουν μέχρι τα 3000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. m. (κεντρικό Tien Shan). Προτιμά τις λοφώδεις άμμους, τα αλμυρά έλη, τις ορεινές ακτές που καλύπτονται με βλάστηση, ζουν στις κοιλάδες των ποταμών, στις πεδινές πεδιάδες, στα βουνά που διατηρεί στις νότιες πλαγιές με βλάστηση στέπας ή σε ορεινές ημιερήδες, σε αργιλώδη έρημο είναι σπάνιο.

Καταλήγει καθιστικά, κάνοντας μικρές μεταναστεύσεις ή μεταναστεύσεις που σχετίζονται με τις συνθήκες διατροφής, την αναπαραγωγή, την προστασία από τους θηρευτές ή την αντίδραση σε αντίξοες εξωτερικές συνθήκες. Δημιουργεί προσωρινές ομάδες έως και τριών δεκάδων ζώων κατά τη διάρκεια της διαδρομής, και μερικές φορές κατά τη χειμερινή περίοδο στους σταθμούς "εμπειρίας".

Το βουνό δεν σκάβει, χρησιμοποιεί ένα ωοειδές ρηχό κρεβάτι, που βρίσκεται στο μονοπάτι ή στην κορυφή ενός λόφου κάτω από έναν θάμνο. Στα βουνά, τα ζιζάνια είναι κοινά κάτω από πέτρες · νεαρά ζώα που κρύβονται στις τρύπες των τρωκτικών σε κίνδυνο.

Reed cat

Reed cat Μοιάζει με μια συνηθισμένη οικιακή γάτα, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο επιθετική. Το σώμα είναι ελαστικό και ισχυρό με καλά αναπτυγμένους μύες, μπορεί να έχει μήκος 1m. Το βάρος είναι περίπου 16 κιλά. Τα πόδια είναι ψηλά με πολύ αιχμηρά νύχια, η ουρά είναι μικρή, το μήκος της δεν υπερβαίνει τα 30 εκ. Το κεφάλι έχει μεγάλα, τριγωνικά αυτιά, με φούντες στα άκρα τους, σαν λυγξ. Χάρη σε αυτό, το ζώο πήρε το δεύτερο όνομά του. «βάλτο βάλτο». Το πάνω μέρος του σώματος είναι χρωματισμένο γκρίζο-καφέ με κόκκινο χρώμα, το κάτω μέρος είναι ελαφρύ.

Ο θηρευτής πάσχει από κακούς παγετούς, έτσι δεν θα το δείτε ψηλά στα βουνά. Την άνοιξη μπορεί να βρεθεί στα ορεινά. Μερικές φορές τακτοποιούμε κοντά στους ανθρώπους. Ο Predator αγαπά τη νύχτα περισσότερο. Στο κυνήγι πηγαίνει με την έναρξη του λυκόφωτος, αν και το χειμώνα στέλνεται σε αναζήτηση λείας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι ένας μεγάλος κυνηγός. Συνήθως επιθέσεις από την ενέδρα, αλλά μπορεί να περιμένει το θήραμα κοντά στην τρύπα. Καλά ξέρει πώς να κολυμπήσει. Περιστασιακά μπορεί να αναρριχηθεί σε ένα δέντρο.

Η διατροφή τους είναι αρκετά διαφορετική. Οι περισσότερες γάτες τρέφονται με τρωκτικά και πουλιά. Μπορούν να τρώνε ψάρια, σαύρες, φίδια, χελώνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κυνήγι για κουνέλια, λαγοί και άλλα μικρά ζώα. Μπορούν να φάνε οικόσιτα κοτόπουλα, πάπιες, χήνες.

Πρόκειται για ένα επιφυλακτικό και μυστικό θηρίο που προτιμά να κρύβεται στα καλάμια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το ζώο έχει εξαιρετική ακοή, οπότε όταν άκουσε ότι η λεία είχε εμφανιστεί κοντά, αθόρυβα γλιστράει και συλλαμβάνει. Μπορεί να πιάσει ένα πουλί στο χέρι λόγω της δυνατότητάς του να πηδήξει ψηλά.

Ο θηρευτής προτιμά να ζει μόνος του. Ένα αρσενικό μπορεί να ζήσει σε μια μεγάλη περιοχή, η οποία προστατεύεται έντονα από άλλα αρσενικά. Κατά μέσο όρο, η ιδιοκτησία της γάτας καλαμιού καταλαμβάνει από 50 έως 200 χιλιόμετρα. Σε αυτή την περιοχή μπορούν να ζήσουν αρκετά θηλυκά.

Cape Σκίουρος

Το ακρωτήριο σκίουρος του ακρωτηρίου είναι ένα μικρό τρωκτικό του γένους πήλινων σκίουρων που ζει στις ερήμους και τις σαβάνες του νότιου τμήματος της αφρικανικής ηπείρου. Το τρίχωμα των τριχών είναι βραχύ και χονδροειδές. Δέρμα μαύρο. Το χρώμα του πίσω μέρους του σώματος ποικίλλει μεταξύ σκούρων και ανοιχτόχρωμων αποχρώσεων του κοκκινωπού καφέ. Ο κάτω κορμός, τα άκρα, ο λαιμός και το ρύγχος είναι λευκοί. Τα αυτιά είναι μικρά. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του σκίουρου της γης Kapa είναι μια χνουδωτή ελαφριά ουρά, το μήκος της οποίας ισούται με το μήκος του σώματος του ζώου. Половой диморфизм выражается в различии размеров тела. Τα αρσενικά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα θηλυκά.

Капская земляная белка предпочитает тропические регионы с сухой средой обитания, например, пустыни, саванны и пастбища. Они также встречаются в пустыне Калахари, которая находится на высоте 600-1200 м над уровнем моря. Капские белки живут в норах, которые защищают их от экстремальных погодных условий и хищников.

Ο σκίουρος του ακρωτηρίου είναι ένα ζώο ημέρας, χρησιμοποιώντας λακκούβες στο έδαφος ως καταφύγια. Κατά κανόνα, αφήνουν την τρύπα το πρωί, λίγες ώρες μετά την ανατολή. Πρώτα απ 'όλα, μαζεύουν στον ήλιο και φροντίζουν τη γούνα τους, και έπειτα ψάχνουν φαγητό. Στις πιο καυτές ώρες, οι ακρωτηριασμοί του ακρωτηρίου χρησιμοποιούν τις μεγάλες, χνουδωτές ουρές τους σαν μια ομπρέλα. Για να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος, κανονικά τρέχουν στις τρύπες. Μετά το σκοτάδι, αυτά τα ζώα έχουν την τάση να επιστρέφουν στα καταφύγιά τους.

Το σώμα των καμήλων μοιάζει πολύ με το σώμα των οπληφόρων. Για το λόγο αυτό, οι μη αγνοούμενοι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι καμήλες είναι βαρεθείσες. Στην πραγματικότητα, μόνο οι οπλές των ζώων αυτών και όχι. Υπάρχουν δύο τύποι καμήλες - ένα βόμβο και δύο-humped. Και τα δύο ζώα είναι αρκετά μεγάλα. Για παράδειγμα, ένα μονοχρωματικό dromedary της καμήλας ζυγίζει από 300 έως 700 κιλά, ο συγγενής του με δύο καμπούρες είναι λίγο περισσότερο - από 500 έως 800 κιλά.

Το σώμα τους προστατεύει τα ζώα από την υπερθέρμανση. Μάλλινα, ρουθούνια, και, φυσικά, καμάρες που σώζουν καμήλες από την αφυδάτωση τους βοηθούν με αυτό. Αυτά τα θηλαστικά έχουν μάθει να παλεύουν καλά με το κρύο της νύχτας και τη ζέστη της ημέρας. Οι έρημοι solyankas, οι ακανθώδεις θάμνοι και τα σκορπισμένα δέντρα είναι τα ενδιαιτήματα των ερημικών πλοίων. Αυτά είναι καθιστικά ζώα, αλλά δεν είναι συνηθισμένα να βρίσκονται στην περιοχή στην επικράτειά τους · οι μεταβάσεις πραγματοποιούνται τακτικά. Λίγοι γνωρίζουν, αλλά η λέξη καμήλα μεταφράζεται ως "αυτή που περπατά πολύ".

Για βοσκότοπους επιλέγουν τις πρωινές και βραδινές ώρες. Ευτυχισμένο ψέμα και μασήστε το. Τη νύχτα στα ίδια μέρη κανονίζουν να περάσουν τη νύχτα. Αυτά τα κοινωνικά ζώα προτιμούν να ζουν σε ομάδες 5-8 ατόμων. Η ανωτερότητα στις ομάδες αυτές πέφτει στα αρσενικά. Συμβαίνει ότι μεταξύ των ανδρών υπάρχουν έμπειρες μοναχικές καμήλες.

Στην τροφή, τα ζώα δεν είναι απολύτως επιλεκτικά. Στην πορεία πηγαίνει το πικρό και αλμυρό χορτάρι, ξηρή και φραγκόσυκο. Εάν μια καμήλα έρχεται στο δρόμο μιας καμήλας, πίνουν με κυνήγι και σε μεγάλες ποσότητες. Για να προστατεύσει το χαρέμι ​​του, το αρσενικό δεν απολύει καμία δύναμη. Μια αμυντική αντίδραση ξεκινά με τη γνωστή σούβλα καμήλας. Εάν αυτό το προειδοποιητικό σήμα δεν λειτουργεί, τότε οι καμήλες συγκλίνουν σε μια μονομαχία. Ο ηττημένος αντίπαλος πρέπει να υποχωρήσει. Οι εχθροί γι 'αυτά τα ζώα είναι λύκοι, λιοντάρια και τίγρεις.

Κόκκινη σφήνα

Η σαχαρική κερατοειδής φτερνή είναι ένα φίδι μήκους 60-80 εκατοστών, με ένα παχύ σώμα και μια οξεία στενή κοντή ουρά. Πάνω από τα μάτια βγαίνει μια κατακόρυφη κάθετη κλίμακα. Το μήκος αυτών των κλιμάκων είναι πολύ διαφορετικό. Οι κλίμακες στις πλευρές του σώματος είναι μικρότερες από την ραχιαία, στρέφονται έντονα και κατευθύνονται λοξά προς τα κάτω, σχηματίζοντας μια ομοιότητα ενός πριονιού που τρέχει κατά μήκος κάθε πλευράς. Το χρώμα της κερατοειδούς είναι ασημί-κίτρινο με σκούρες καφέ κηλίδες κατά μήκος της πλάτης και στις δύο πλευρές του σώματος. Αυτό το φίδι κατοικεί ολόκληρη την έρημο της Σαχάρας και τους πρόποδες και τις στεγνές σαβάνες δίπλα της, καθώς και την Αραβική Χερσόνησο. Το απόγευμα το φίδι κρύβεται στην άμμο ή κρύβεται στις τρύπες των τρωκτικών και το καλοκαίρι πηγαίνει στο κυνήγι μικρών τρωκτικών και πτηνών. Οι νεαροί τρέφονται με ακρίδες και σαύρες.

Η κερατοειδής φλούδα είναι ωοτοκία, στον συμπλέκτη της υπάρχουν 10-20 αυγά. Από τα αυγά, που επωάζονται στους 28-29 °, η νεαρή εκκόλαψη σε 48 ημέρες.

Η κεραυνοειδής οσμή μετακινείται σε μια «πλάγια πορεία», ρίχνοντας το οπίσθιο μισό του σώματος προς τα εμπρός και προς τα πλάγια και τραβώντας το εμπρόσθιο τμήμα προς το μέρος του. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει ούτε ένα ίχνος στην άμμο, αλλά ξεχωριστές πλάγιες ταινίες υπό γωνία 40-60 ° προς την κατεύθυνση της κίνησης, αφού όταν «ρίχνει» προς τα εμπρός το φίδι δεν αγγίζει το έδαφος στη μέση του σώματος, ακουμπώντας μόνο στα μπροστινά και τα πίσω άκρα του σώματος. Κατά τη διαδικασία της κίνησης, το φίδι μεταβάλλει περιοδικά την "πλευρά εργασίας" του σώματος, προχωρώντας προς τα εμπρός είτε προς τα αριστερά είτε προς τα δεξιά. Έτσι, ένα ομοιόμορφο φορτίο στους μυς του σώματος επιτυγχάνεται με μία ασύμμετρη μέθοδο κίνησης.

Μικρές ζυγωματικές κλίμακες, πριονισμένες, που βρίσκονται στις πλευρές του σώματος, φέρνουν το φίδι διπλά οφέλη. Πρώτα απ 'όλα, χρησιμεύουν ως ο κύριος μηχανισμός σκάψιμου όταν ένα φίδι είναι θαμμένο στην άμμο. Το Viper απλώνει τις πλευρές στις πλευρές, ισοπεδώνει το σώμα και απλώνει την άμμο στα πλάγια με μια γρήγορη εγκάρσια δόνηση, «βυθίζοντας» σε αυτό κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας. Οι κλίμακες Kilevy ενεργούν ταυτόχρονα με τα μικροσκοπικά άροτρα.

Η κηλιδωμένη ύαινα ζει νότια της ερήμου της Σαχάρας, κατοικώντας όχι μόνο σαβάνα και τροπικά δάση, αλλά και κορυφές στα βουνά σε υψόμετρο έως 4000 μ. Γενικά, η υένα ζει παντού, εκτός από τα πολύ πυκνά δάση. Τις περισσότερες φορές, αυτό το είδος της ύαινας μπορεί να βρεθεί στην Τανζανία, τη Ναμίμπια, την Κένυα, τη Μποτσουάνα και την Αιθιοπία.

Το Crocuta crocuta είναι ένα πολύ μεγάλο αρπακτικό, το βάρος των θηλυκών φτάνει τα 64 κιλά και τα αρσενικά - 55 κιλά. Στο έδαφος της Ζάμπια υπάρχουν οι μεγαλύτερες ύαινες, το βάρος τους φτάνει τα 67 κιλά.

Οι χοντροειδείς τρίχες αυτών των ζώων είναι μικρότερες από εκείνες άλλων υενίων · εμφανίζονται καφέ κηλίδες στην κορυφή των ποδιών και στις πλευρές. Τα μπροστινά πόδια είναι μεγαλύτερα από τα οπίσθια πόδια, έτσι το ζώο φαίνεται υποτονικό. Το ρύγχος είναι μακρύ, και τα ισχυρά σαγόνια είναι ικανά να δαγκώσουν οστά. Η ακατέργαστη γλώσσα δεν επιτρέπει καθόλου υπολείμματα για να αφαιρεθεί το κρέας από τα οστά.

Παρά το γεγονός ότι οι ύαινες θεωρούνται σαρωτές, μόνο το 20% της μερίδας του ζώου αποτελείται από κορόιδο, σε άλλες περιπτώσεις το κυνήγι ζώων και τρώει νωπό κρέας. Η Crocuta crocuta αποτυγχάνει στο κυνήγι μόνο στο 10% των κυνηγών, σε αντίθεση με τα λιοντάρια, των οποίων το κυνήγι είναι 50% επιτυχημένο. Μια υένα μπορεί να συντρίψει την αντιλόπη, τρεις φορές τη μάζα του ίδιου του αρπακτικού.

Οι κεκαθαρμένες ύαινες ζουν σε μικρές οικογενειακές ομάδες στις οποίες η χαμηλότερη κοινωνική κατάσταση είναι στα αρσενικά. Η κατάσταση του Hyena μπορεί να καθοριστεί από την ουρά: μειωμένη - χαμηλή κατάσταση, ανυψωμένη - υψηλή.

Τα θηλυκά της εγκυμοσύνης διαρκούν 14 εβδομάδες. Τότε δεν γεννιούνται περισσότερα από 7 κουτάβια. Μια μητέρα ανιδιοτελώς προστατεύει τα μικρόβια της, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά και μπορούν να πάνε χωρίς φαγητό για μια ολόκληρη εβδομάδα.

Αυτή η χαριτωμένη γάτα είναι πολύ διαφορετική από άλλες γάτες. Ο τσίτα είναι διαφορετικός από τις περισσότερες γάτες με διάφορους τρόπους, και αυτές οι διαφορές είναι αρκετά σημαντικές. Στην εμφάνιση και την ανατομική δομή του σώματος, ο τσίτα είναι παρόμοιος με τον σκύλο λαγωνικών από τη γάτα, καθώς είναι απόλυτα προσαρμοσμένος για γρήγορη λειτουργία. Επίσης, οι τσίτα κάθονται σαν σκυλιά, όχι σαν γάτες. Επίσης, κυνήγι όπως τα σκυλιά και ακόμη και πάσχουν από ασθένειες σκύλων. Τα μαλλιά των γεννητόρων είναι παρόμοια με εκείνα των λείων μαλλιών. Αλλά οι κηλίδες στο δέρμα ενός τσίτα εξακολουθούν να μοιάζουν με γούνα γάτας. Η διαδρομή του τσίτα είναι επίσης γάτα. Επιπλέον, όπως και οι περισσότερες γάτες, ο τσίγος αρέσει να σκαρφαλώνει σε δέντρα.

Τα πόδια είναι ισχυρά και πολύ μακρά, λεπτή, αν και λεπτή. Τα νύχια του τσίτα είναι εν μέρει αναδρομικά, αυτό δεν είναι τυπικό για τους αιλουροειδείς και εκτός από τον τσίτα παρατηρείται μόνο στον γάτα-ψαράς, την ιριόμοτη γάτα και τη γάτα του Σουματράν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γατάκια γατάκια μπορούν να τραβήξουν τα νύχια μέχρι την ηλικία των 10-15 εβδομάδων. Τα πιό πρόσφατα νύχια παραμένουν ακίνητα.

Η ουρά του τσίτα είναι μακρά και λεπτή, εφηβική ομοιόμορφα. Όταν τρέχετε γρήγορα, η ουρά λειτουργεί ως εξισορροπητής. Το κεφάλι δεν είναι μεγάλο. Ο τσίτα έχει μια μικρή χαίτη.

Η γούνα είναι μικρή και αραιή. Ο συνολικός τόνος είναι κιτρινωπός ή αμμώδης. Εκτός από την κοιλιά, μικρές σκοτεινές κηλίδες είναι πυκνά διασκορπισμένες σε όλο το δέρμα του τσίτα. Μαύρες λωρίδες κατά μήκος της μύτης - τα στοιχεία του χρώματος καμουφλάζ. Κάνουν τον τσίτα μη διακριτικό στους θάμνους και στο χορτάρι. Και σε συνδυασμό με το κηλιδωμένο δέρμα, η μεταμφίεση του τσίτα είναι απλά πανέμορφη. Ο τσίτα ζει σε επίπεδες ερήμους και σαβάνα. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική και ανατολική Αφρική, την Ινδία και την Ασία. Ο τσίτα είναι ένα μικρό είδος και σπάνια βρίσκεται σε ολόκληρο τον οικότοπό του.

Ο τσιτάχ, σε αντίθεση με πολλές γάτες, είναι η μέρα. Κυνηγάει κατά τη διάρκεια της ημέρας ή το σούρουπο, μερικές φορές τη νύχτα. Πριν από το κυνήγι, ένας τσίτα αναπαύεται στο κρησφύγετο του, στο χορτάρι ή στη σκιά ενός βουνού. Ο τσίτα έχει μια πολύ απότομη όραση. Παρατηρεί το θύμα του από μακριά και γλιστρά πάνω του, χρησιμοποιώντας άνισο έδαφος για απόσταση 151 έως 200 μέτρων. Μετά από αυτό ξεκινά μια γρήγορη και γρήγορη (μέχρι 500 μέτρα) κυνηγητό. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, ο τσίτα πατάει ταυτόχρονα με τα πίσω και τα μπροστινά πόδια του.

Κογιότ - Αυτό είναι ένα αμερικανικό τσακάλι. Σε αντίθεση με πολλά αρπακτικά, προσαρμόστηκε στην εισβολή του πολιτισμού στον κόσμο της άγριας πανίδας και κατάφερε να επιβιώσει, αν και ο άνθρωπος τον κατέστρεψε ανελέητα. Ήταν ο άνθρωπος που συνέβαλε στην επανεγκατάσταση του κογιότ σε όλη την ήπειρο. Προηγουμένως, οι κογιότες ζούσαν μόνο στα οροπέδια της Δύσης. Μετά την έναρξη του κυνηγιού, άρχισε να φύγει και τώρα αυτοί οι θηρευτές ζουν σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική από την Αλάσκα στο νότιο Μεξικό.

Ο νυχτερινός τους τύπος ακούγεται από τους κινηματογράφους στις βίλες τους ανάμεσα στους λόφους του Χόλιγουντ και τους τουρίστες στην πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ, όπου πριν από 30 χρόνια δεν υπήρχε ούτε ένα κογιότ. Ο συνολικός αριθμός των κογιότ στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τώρα περίπου ένα εκατομμύριο.

Το κογιότ μοιάζει με ένα μειωμένο αντίγραφο ενός λύκου - ζυγίζει από 9 έως 18 χιλιόγραμμα: τρεις φορές λιγότερο από τον μεγάλο του συγγενή. Τα πόδια του είναι πιο λεπτά από αυτά ενός λύκου, τα πόδια του είναι πιο χαριτωμένα, η μύτη του είναι πιο έντονη, τα μάτια του είναι χρυσοκίτρινα και η ουρά του είναι μακριά και χνουδωτή. Με γρήγορο πνεύμα, δεν είναι κατώτερος από έναν λύκο, είναι περισσότερο διακριτικός σε τρόφιμα, έχει προσαρμοστεί στη γειτονιά των ανθρώπων και έχει μάθει να μην τους συναντήσει.

Τα κογιότ διακρίνονται από την πραγματική οικογενειακή συνοχή. Έχοντας δημιουργήσει ένα ζευγάρι, συνήθως μένουν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής τους. Το κογιότ αρσενικό βοηθά με σιγά-σιγά το θηλυκό να αυξήσει τα κουτάβια. Τους φυλάει, παίζει μαζί τους, τους γλείφει, τους φέρνει ένα κομμάτι λείας. Τα κογιότ είναι σχετικά μικρά και επομένως απαιτούν μικρή ποσότητα τροφής.

Οι ανάγκες τους είναι απόλυτα ικανοποιημένες με λαγούς, ποντίκια, σαύρες, αυγά πουλιών και απορρίμματα σε δοχεία απορριμμάτων. Είναι το γεγονός ότι σχεδόν δεν βλάπτουν τη γεωργία και τους σώζουν από την εξολόθρευση. Φυσικά, μερικές φορές αγαπούν να επιτεθούν στο σπίτι κότας, τρώνε πεπόνια και ντομάτες στα χωράφια, αλλά αυτά είναι πολύ μικρές αμαρτίες σε σύγκριση με τα οφέλη που φέρνουν.

Αμέσως, οι κτηνοτρόφοι των προβάτων έγιναν οι ορκωτοί εχθροί των κογιότων, οι οποίοι, χωρίς να υπολογίζουν τα αρνιά, πολέμησαν έναν πραγματικό πόλεμο με τους κογιότες με μανία. Αν και οι ερευνητές δείχνουν ότι οι κογιότες προσβάλλουν πρόβατα πολύ σπάνια.

Η μεγαλύτερη και πιο τρομερή από τις μεγάλες γάτες είναι τίγρης. Οι ενήλικες τίγρεις Amur φτάνουν σε μήκος τρεισήμισι μέτρα. Μια τίγρη ζυγίζει περισσότερο από τριακόσιες λίρες. Αλλά αυτά είναι τα μεγαλύτερα ζώα. Οι νότιες τίγρεις της Βεγγάλης είναι πολύ μικρότερες. Ζυγίζουν όχι περισσότερο από 225 κιλά. Πιστεύεται ότι η πατρίδα των τίγρεων είναι η Νοτιοανατολική Ασία, από όπου εγκαταστάθηκαν στα βόρεια πριν από περισσότερα από 10 χιλιάδες χρόνια, φθάνοντας στην περιοχή Ussuri και την περιοχή Amur.

Εκτός από την Άπω Ανατολή, οι τίγρεις ζούσαν σε ολόκληρη την Ινδία, στα νησιά του Αρχιπέλαγου Malay και στα νησιά Σουμάτρα, Java και Μπαλί. Αλλά τώρα οι τίγρεις έχουν γίνει πολύ σπάνια ζώα. Υπάρχουν μόνο 2 χιλιάδες από αυτούς που μένουν στην Ινδία. Και πιο πρόσφατα, υπήρχαν πάνω από 20 χιλιάδες. Στη Σουμάτρα, την Ιάβα και το Μπαλί, η σκοτεινή νησιώτικη τίγρη έχει εξαφανιστεί εντελώς. Το θηρευτικό κυνήγι βάζει αυτό το υπέροχο ζώο στο χείλος της εξαφάνισης.

Μια πεινασμένη τίγρη είναι έτοιμη να φάει κυριολεκτικά όλα όσα συναντάμε στο δρόμο. Το μενού της τίγρης είναι πολύ διαφορετικό, υπάρχουν ελάφια, άγριοι ταύροι, εγχώριες αγελάδες, βουβάλια, πίθηκοι, αγριόχοιροι, αρκούδες, ασβούρες, λύκοι, λύκοι, καβούρια, ψάρια, ακρίδες, τερμίτες, φιδάκια, ποντίκια, γρασίδι. . Έχουν υπάρξει περιπτώσεις κατά τις οποίες οι τίγρεις επιτέθηκαν κροκόδειλοι, πύθωνες και λεοπαρδάλεις. Η Τίγρη, αν έχει λιμοκτονούν, μπορεί να έχει πρωινό και τους συγγενείς τους. Υπάρχουν επίσης κανιβάλικες τίγρεις. Αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια, αλλά αν εμφανιστεί ένας τέτοιος κακοποιός, ολόκληρες περιοχές χάνουν την ειρήνη τους μέχρι να σκοτωθεί.

Σε ζωολογικό κήπο ή τσίρκο, η τίγρη φαίνεται να είναι ένα πολύ φωτεινό τέρας. Αλλά στη φύση, ένα πορτοκαλί με μαύρες ρίγες το κρύβει πολύ καλά. Η τίγρη είναι ένας μοναχικός κυνηγός. Ακόμη και με ένα θηλυκό δεν κυνηγάει περισσότερο από μια εβδομάδα, μετά από την οποία αποκλίνουν. Τίγρη - ο αιώνιος τυμπανισμός. Φυσικά, σηματοδοτεί την επικράτειά του και προειδοποιεί με ένα δυνατό βρυχηθμό ότι αυτό είναι το σπίτι του, αλλά όχι για πολύ. Σε λίγες εβδομάδες, θα ταξιδέψει ξανά. Οι τίγρεις ζουν περίπου είκοσι χρόνια.

Οι περισσότερες γάτες δεν τους αρέσει πολύ το νερό. Αλλά αυτό δεν ισχύει για τις τίγρεις. Απλώς αγαπούν να κολυμπήσουν. Ειδικά τίγρεις της Βεγγάλης που ζουν στις τροπικές περιοχές.

Η τίγρη αρέσει να επιτεθεί από τον πυκνό θάμνο. Σχεδόν συγχωνεύεται μαζί του, χάρη στον χρωματισμό. Με το να έρχεται πολύ κοντά, βγαίνει στο θύμα με γρήγορο τράνταγμα και την σκοτώνει: δαγκώνει στο λαιμό ή σπάει το λαιμό του με ένα πόδι. Επίθεση, ποτέ δεν μουρμουρίζει. Το να σηκώνεις ένα πόδι της τίγρης είναι τρομερό και θανατηφόρο. Με ένα χτύπημα σκοτώνει ένα άλογο. Οι τίγρεις πηγαίνουν το κυνήγι το βράδυ, αλλά, μερικές φορές λιμοκτονούν, κυνηγούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Dune cat

Ζει στις ερήμους της βόρειας Αφρικής και της κεντρικής περιοχής της Ασίας. Για πρώτη φορά εμφανίζεται ένα ζώο στην άμμο της Αλγερίας. Η ανακάλυψη χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Στη συνέχεια, στις ερήμους της Αλγερίας ήταν μια γαλλική αποστολή. Στη σύνθεση του ήταν ένας φυσιοδίφης. Περιέγραψε ένα πρωτοφανές ζώο.

Η γάτα barchan έχει ένα ευρύ κεφάλι με εξίσου ευρέως διαδεδομένα αυτιά. Τα κοχύλια τους κοιτάζουν προς τα εμπρός. Τα αυτιά είναι μεγάλα. Στα μάγουλα μιας γάτας υπάρχει μια ομοιότητα των μουστάκια. Το παχύ μαλλί είναι ακόμη και στα μαξιλάρια. Αυτή είναι μια συσκευή που αποθηκεύει το δέρμα ενός αρπακτικού από εγκαύματα όταν περπατάει σε καυτή άμμο.

Ο μετασχηματισμός αναφέρεται στους θηρευτές των Mustelidae, που αναφέρονται στο Κόκκινο Βιβλίο, είναι το μοναδικό είδος του είδους του. Για την ομορφιά και την πρωτοτυπία του μαλλιού χρωματισμού καλούνται "μαρμάρινα κουνάβια" ή pereguzny. Εξωτερικά, η σύνδεση ή η επαναφόρτιση μοιάζει με μικροσκοπικό κουνάβι, η κυριολεκτική μετάφραση του λατινικού ονόματος σημαίνει "μικρό σκουλήκι". Το ρύγχος του είναι ελαφρά στρογγυλεμένο, τα αυτιά του είναι μεγάλα με άσπρο χείλος. Το σχήμα του σώματος είναι χαρακτηριστικό για μια οικογένεια mustelles: ένα επιμηκυμένο στενό σώμα και κοντά πόδια. Η κύρια διαφορά του είναι το πανέμορφο αρχικό χρώμα της χοντροειδούς γούνας, που αποτελείται από εναλλασσόμενες λευκές, μαύρες και κίτρινες κηλίδες σε καφέ φόντο.

Οι αγριόχοιροι ζουν στη φύση για 6-7 χρόνια, μερικές φορές μέχρι και 9 σε ζωολογικό κήπο. Στον πόλεμο, όταν επιτίθεται στους εχθρούς, σώζεται σε ένα δέντρο και με άμεση απειλή σκύβει την πλάτη του, ανασηκώνει τα μαλλιά του, δείχνει τα δόντια του, γυρίζοντας το κεφάλι του πίσω. Η φοβερή όψη επιβεβαιώνεται από το χτύπημα, το σκασίλισμα και τη χημική επίθεση: το ζώο βγαίνει και απελευθερώνει ένα φουσκωμένο υγρό από τους ειδικούς πρωκτικούς αδένες από κάτω από την ουρά.

Η κύρια ζώνη κατοικίας είναι οι ανοικτές στεπές περιοχές, χωρίς φυτείες, μερικές φορές καλυμμένες με θάμνους, στα περίχωρα των δασικών ορεινών όγκων, στις κοιλάδες των ποταμών, στις δασικές στέπες και στις ημιπετέριες πεδιάδες. Περιστασιακά υπάρχουν ορειβάτες στα βουνά μέχρι το ύψος των 3 χιλιομέτρων, βρίσκονται σε πάρκα και πλατείες της πόλης, που συχνά βρίσκονται κοντά στο πεπόνι. Επιλέγουν τόπους διαμονής για τους εαυτούς τους στα έτοιμα νερά των άλλων ζώων, κάποιες φορές να σκάψουν το δικό τους, χρησιμοποιώντας πόδια με μακριά νύχια και δόντια για να αφαιρέσουν τις πέτρες. Στη διάρκεια της ημέρας, καθίστε στο καταφύγιο και αλλάξτε την καθημερινά.

Γκόφωνας

Ο λαιμός είναι μεγάλης έκτασης, ανοιχτό καφέ χρώμα, με μακρύ λαιμό καλυμμένο με λεπτό λευκό χρώμα και διακοσμημένο με λευκό και οι νέοι έχουν καφέ κολάρο. Το κεφάλι είναι μικρό, ισχυρό ράμφος. Κατά την πτήση, μπορεί να αναγνωριστεί από τα φαρδιά φτερά που μοιάζουν με δάχτυλα και από την κοντή ουρά τετράγωνου σχήματος. Δεν υπάρχει σεξουαλικός διμορφισμός.

Καθιστικό και νομαδικά είδη, 2 υποείδη στη νότια Ευρασία και στη Βόρεια Αφρική. Στην Ευρώπη, είναι σύνηθες μόνο για την Ισπανία, υπάρχουν αρκετά μεγάλοι πληθυσμοί στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Στην Ιταλία, στη Σαρδηνία, λιγότερο από 30 φωλιές ζευγαριών, στη Σικελία εξαφανίστηκε περίπου από το 1965. Μετά από μια πρόσφατη επανεισαγωγή, καταγράφηκαν περιπτώσεις φωλεοποίησης στους πρόποδες των Άλπεων στην περιοχή Friuli-Venezia-Julia και στις περιοχές των Απενίνων στην περιφέρεια Abruzzi.

Για τη φωλιά επιλέγει απότομα βράχια με μαρκίζες και γκρεμούς κοντά σε ανοικτά οικόπεδα, βοσκότοπους που χρησιμοποιούνται για κυνήγι. Στη μέση του χειμώνα, το μόνο λευκόχρυσο αυγό, που οι δύο γονείς επωάζονται για 54-58 ημέρες. Το νεαρό πουλί γίνεται σε μια πτέρυγα περίπου τρεισήμισι μήνες μετά τη γέννηση. Σε ένα χρόνο το ένα. Συνήθως ένας σιωπηλός, λευκός-κεφαλιός όρκος γίνεται vociferous στην εποχή ζευγαρώματος. Πετάει γύρω από τα κυνήγι, εξερευνώντας τα από ένα μεγάλο ύψος, στο οποίο ανυψώνεται, εκμεταλλευόμενοι τις αυξανόμενες ζεστές ροές. Πτώση, περιγράφει ευρείες σπείρες στον αέρα. Στο έδαφος κινείται αδέξια άλματα.

Άσπρες σαύρες

Λεπίδα χωρίς πόδιαποια είναι αυτή; Ο μύθος ή οι σαύρες είναι σαν τα φίδια. Ναι αγαπητοί φίλοι χωρίς λυπάρι και η αλήθεια υπάρχει στον πράσινο πλανήτη μας και σήμερα θα μιλήσουμε για αυτά τα καταπληκτικά πλάσματα, θα σας πούμε όπου ζουν, πώς μοιάζουν και ποιος είναι ο τρόπος ζωής τους. Ρωτάτε, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ ενός φιδιού και μιας σαύρας; Σε αυτή την ερώτηση μπορείτε να βρείτε την απάντηση στο άρθρο μας! Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε;

Καλά χωρίς λυπάρι μοιάζει πραγματικά με ένα φίδι, επειδή οι σαύρες διακρίνονται από την παρουσία των ποδιών τους και στο ερπετό μας απουσιάζουν και τα κινήματα και η έκφραση των ματιών μοιάζουν περισσότερο με ένα φίδι ή μια ομόχρυσα.

Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι όλοι υπάρχουν 4 είδη αστεριών σαύρας:

  1. Καλιφόρνια
  2. Jeronymsky
  3. Zheltopuzik
  4. Αδράνεια

Και πώς νομίζετε ότι είναι σημαντικά διαφορετικός τρόπος ζωής ανύπαρκτη σαύρα από το συνηθισμένο. Φυσικά, η απουσία των ποδιών γίνεται αισθητή, αλλά και οι δύο τάξεις ζουν στη γη και οδηγούν έναν τρόπο ζωής. Τα ερπετά σκάβουν βάθη βιζόν 10-15 cm, όπως ένας γαιοσκώληκας, και πρέπει να έχετε δει πώς συμβαίνει αυτό. Κρύβονται σε κενά κάτω από πέτρες ή κάτω από κορμούς δέντρων που βρίσκονται στο έδαφος σε περίπτωση κινδύνου. Οι σαύρες απαντώνται πιο συχνά σε πυκνά δάση με βλάστηση, αλλά μπορούν επίσης να παρατηρηθούν στα βράχια.

Ποια είναι η διατροφή; Τι άλλο να τρέφονται με τη σαύρα, αν όχι έντομα και οι προνύμφες, αράχνες και διάφορα αρθροπόδια. Правда, пищу добывают скорее под землей, чем на поверхности, дожидаясь, когда жертва случайно пойдет не тем путем и угодит прямо в нору безногой. При всем этом, способны по запаху обнаружить и на поверхности, быстро высунув свою голову и схватив добычу.

У этого представителя пресмыкающийся есть и сходства и отличия между подобными видами. Но все же, сам факт о безногости το πλάσμα σας κάνει να αναρωτιέστε πόσο καταπληκτικό και ανεξερεύνητο στη φύση! Και ίσως σήμερα για μερικούς από εσάς, αυτή ήταν μια νέα ανακάλυψη.

Σκορπιός - μια απόσπαση αρθροπόδων από την κατηγορία των αραχνοειδών. Αποκλειστικά έδαφος μορφές, οι οποίες βρίσκονται μόνο σε θερμές χώρες. Συνολικά γνωστά περίπου 1200 είδη σκορπιών. Ανάμεσά τους είναι τα μεγαλύτερα αραχνοειδή, όπως ο αυτοκρατορικός σκορπιός της Γουινέας, φτάνοντας σε μήκος 180 mm και σχετικά μικρό - μόνο 13 mm.

Scorpios - η παλαιότερη μονάδα μεταξύ των χερσαίων αρθροπόδων. Οι πρόγονοι των σκορπιών είναι παλαιοζοικοί σκορπιών (ευρυπτερίδες). Στο παράδειγμα των σκορπιών, μια εξελικτική μετάβαση από τον υδρόβιο βιότοπο στη γήινη ζωή είναι καλά εντοπισμένη. Τα ευρύπτερα από το Silurian, που ζούσαν στο νερό και είχαν βράγχια, είχαν πολλά κοινά με τους σκορπιούς. Οι μορφές της γης κοντά στους σύγχρονους σκορπιούς είναι γνωστές από την εποχή του άνθρακα.

Ολόκληρο το σώμα ενός σκορπιού καλύπτεται με χιτινώδες κέλυφος, που αντιπροσωπεύει το προϊόν της επιλογής του υποκείμενου υποδερμικού στρώματος. Διαχωρίστε τον κεφαλοθάκρα, καλύπτοντας τον κεφαλοτόρροο από την ραχιαία πλευρά και στη συνέχεια στην περιοχή του προ-τομέα, αντίστοιχα, τον αριθμό των τμημάτων 7 των ραχιαίων και κοιλιακών ελασμάτων που αλληλοσυνδέονται με μια μαλακή μεμβράνη και, τέλος, στην περιοχή μετά την επέκταση 5 κλειστούς πυκνούς χιτινικούς δακτυλίους που συνδέονται με λεπτή φλούδα.

Οι σκορπιές βρίσκονται αποκλειστικά στη ζεστή ζώνη και στις θερμότερες περιοχές της εύκρατης ζώνης - στη νότια Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία), στην Κριμαία, στον Καύκασο, στην Κεντρική Ασία, στη Βόρεια και Νότια Αμερική και στη Μέση Ανατολή. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, κρύβονται κάτω από πέτρες, στις ρωγμές των βράχων, κλπ., Και μόνο τη νύχτα υπερβαίνουν το θήραμα. Τρέχουν γρήγορα, κάμπτουν την οπίσθια κοιλιά (postabdomen) προς τα επάνω και προς τα εμπρός. Οι σκορπιές τρέφονται με έντομα και αραχνοειδή και συλλαμβάνουν τη λεία με τα νύχια, ενώ τα ανυψώνουν πάνω από τον κεφαλοθάρο και σκοτώνουν με ένα τσίμπημα βελόνας (τσίμπημα) τοποθετημένο στο οπίσθιο άκρο της οπίσθιας κοιλιάς.

Oryx ή Oryx

Το Oryx ή το oryx είναι θηλαστικό από την αποκόλληση των Artiodactyls, της οικογένειας του βοδιού. Το ύψος στο ακρώμιο είναι περίπου 120 εκατοστά, τα μακρά και αιχμηρά κέρατα φτάνουν στα 85-150 εκ. Κατά μέσο όρο, τα βάρη βάρους 240 κιλών.

Ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του Oryx:

  • Οι Orixes διαφέρουν στο ασπρόμαυρο χρώμα του ρύγχους, το οποίο μοιάζει με μάσκα.
  • Η Oriksy φτάνει ταχύτητες έως 70 km / h.
  • Oryxes σηκωθεί και να ακολουθήσει το κοπάδι λίγες ώρες μετά τη γέννηση.
  • Οι άνδρες αγωνίζονται για τα θηλυκά. Υπάρχει ένα ορισμένο τελετουργικό: τα αρσενικά στέκονται στον ώμο στον ώμο, μετά από το οποίο αρχίζουν να «φράσσονται» με τη βοήθεια των κέρατων. Ο νικητής είναι αυτός που χαμηλώνει τον αντίπαλο στα γόνατά του ή διαρκεί περισσότερο εάν ο αντίπαλος εκπνεύσει. Σε αυτή την περίπτωση, οι Oryxes τηρούν τους κανόνες της μάχης και ποτέ δεν χτυπούν ο ένας τον άλλον στο σώμα, αποφεύγοντας σοβαρούς τραυματισμούς.
  • Το Oryx απεικονίζεται στο οικόσημο της Ναμίμπια.

Γίγαντα τυφλά

Ένας εκπρόσωπος της οικογένειας ποντικών αρουραίων ζυγίζει σχεδόν ένα κιλό και έχει μήκος 35 εκατοστά. Εξ ου και το όνομα. Το ζώο είναι τυφλό γιατί οδηγεί μια ζωή σαν ένα mole. Ο κάτοικος της έρημος σκάει επίσης τις σήραγγες στο έδαφος. Για να γίνει αυτό, το θηρίο είναι εξοπλισμένο με ισχυρά νύχια και μεγάλα δόντια που κολλάνε έξω από το στόμα του. Αλλά τα αυτιά και τα μάτια δεν έχουν αρουραίους. Εξαιτίας αυτού, η εμφάνιση του ζώου είναι αποθαρρυντική.

Blind - ζώα της ερήμουπου μπορεί να συναντήσει κάτοικους του Καυκάσου και του Καζακστάν. Μερικές φορές τα ζώα βρίσκονται στις περιοχές στέπας. Ωστόσο, η ύπαρξη υπόγειου, ολισθαίνοντος με τα μάτια σπάνια εμφανίζεται πάνω από αυτό. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τα ζώα επιστρέφουν στην ταχύτητα αστραπής. Ως εκ τούτου, οι συνήθειες των κακοποιών δεν γίνονται κατανοητά ακόμη και από τους ζωολόγους.

Αυτά τα χαριτωμένα ζώα βρίσκονται σε μεγάλη αφθονία στα εδάφη της Ασίας και της Αφρικής, αλλά ορισμένα είδη βρίσκονται επίσης στη νότια Ευρώπη. Τα κέντρα μέγιστης ποικιλομορφίας της οικογένειας των ζέρμω είναι οι ημι-ερήμεις της δυτικής Μογγολίας και των ερήμων της Κεντρικής Ασίας. Στην ίδια περιοχή, υπάρχουν μερικές φορές μέχρι 6 διαφορετικά είδη.

Αυτά τα ζώα μοιάζουν με μικροσκοπικά καγκουρό στην εμφάνισή τους. Δείχνουν σαφώς την ίδια δυσαναλογία του σώματος: το πίσω μέρος του κορμού είναι ισχυρότερο, πιο μαζικό και τα οπίσθια άκρα είναι τρεις φορές μακρύτερα από το μέτωπο. Το μήκος του σώματος του jerboa, ανάλογα με το είδος, κυμαίνεται από 5 έως 26 cm.

Η ουρά ενός τόσο χαριτωμένου ζώου είναι συνήθως μεγάλη και χωρίζεται σε δύο φούντες. Αυτό το τμήμα του σώματος έχει ιδιαίτερη σημασία για τη ζωή του ζώου. Ο ρόλος του είναι ανεκτίμητος, επειδή είναι ένα αξιόπιστο "σκαμνάκι" όταν κάθεται, και ένας "ωθητής", όταν σπρώχνει από την επιφάνεια, και ένα τιμόνι που διατηρεί ισορροπία. Επιπλέον, είναι επίσης ένα μέσο επικοινωνίας.

Η ουρά του jerboa σηματοδοτεί στους φυλές ότι είναι κοντά. Επιπλέον, η ίδια αναντικατάστατη ουρά μπορεί να ξεγελάσει τους εχθρούς (ο jerboa άλματα στα αριστερά και η ουρά κινείται προς τα δεξιά και ο αρπακτικός δεν βλέπει τα κόλπα και τρέχει σε λάθος κατεύθυνση).

Τα μάτια του jerboa είναι τεράστια, καθώς απαιτεί έναν νυχτερινό τρόπο ζωής. Τα αυτιά είναι ίσια, μεσαίου μεγέθους, σε σχήμα κουταλιού, και από το ένα τρίτο στο μέγεθος του ίδιου του κεφαλιού του ζώου (μερικές φορές οι βάσεις τους μεγαλώνουν μαζί σε ένα "σωληνάριο"). Ένα τέτοιο εντυπωσιακό βοήθημα ακρόασης δείχνει επίσης μια μεγάλη ανάπτυξη της ικανότητας να ακούει τα πάντα σε μεγάλες αποστάσεις, γεγονός που συμβάλλει στην επιτυχή παραγωγή τροφίμων.

Ένα ενεργό και αήττητο jerboa προτιμά να οδηγεί έναν καθιστό τρόπο ζωής και να μην αφήνει το άνετο βουνό του για μεγάλες αποστάσεις. Ωστόσο, οι μεγάλες κινήσεις στην γύρω περιοχή είναι πολύ πιθανές. Συχνά, αυτά τα τρωκτικά επιλέγουν για ζωή τα εδάφη που βρίσκονται πολύ κοντά στην ανθρώπινη κατοικία. Εδώ οι πιθανότητες καλής διατροφής είναι πολύ μεγαλύτερες. Σε μια απόσταση από τους ανθρώπους, το αγαπημένο φυσικό φαγητό των jerboas είναι διάφορα φυτά και οι ρίζες τους, τα έντομα, οι σπόροι, οι ωοθήκες κλπ. Αγαπημένες λιχουδιές είναι οι βολβοί και οι κόνδυλοι. Μην αποφεύγετε αυτά τα ζώα και δοκιμάστε τα αυγά άλλων ανθρώπων και τα ίδια τα κοτόπουλα. Και κολοκύθες και καρπούζια - σε γενικές γραμμές, το όριο των ονείρων τους!

Θωρηκτό

Το σώμα του armadillo προστατεύεται από το στέρεο κέλυφος των οστών. Μεγαλώνοντας μαζί με το σώμα, το σταθερό οστικό κάλυμμα αντικαθιστά το δέρμα. Η εξαίρεση είναι τρεις έως έξι κινητές ζώνες που τρέχουν στο μέσο της πλάτης. Οι κινητήριες ζώνες διευκολύνουν την κίνηση του ζώου. Και ένα από τα είδη αυτών των ατόμων μπορεί ακόμη και να σκύψει. Η αφθονία των δοντιών είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό των armadillos. Υπάρχουν περίπου εκατό από αυτά. Όπως και άλλα μισά οδοντωτά δόντια, τα πεντάστερα πόδια αυτού του πλάσματος είναι οπλισμένα με ισχυρά νύχια για να σκάψουν τη γη.

Ο κύριος βιότοπος του armadillo είναι η Νότια Αμερική και το βόρειο Μεξικό. Αυτά τα ζώα φυλάσσονται στα χωράφια και τις αμμώδεις πεδιάδες, κοντά στις άκρες του δάσους, αλλά δεν διεισδύουν βαθιά μέσα στα δάση. Το θωρηκτό - ένα μοναχικό ζώο. Συναντιέται με θηλυκά μόνο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου.

Απολύτως όλα τα είδη των armadillos κρύβονται σε τρύπες. Αυτά τα θηλαστικά σκάβουν τα νερά τους κυρίως στη βάση των τερμιτών και των θόλων. Αυτό είναι κατανοητό, επειδή το κύριο φαγητό του armadillos είναι τερμίτες, καθώς και τα μυρμήγκια και οι προνύμφες τους. Όπως και πολλά δάση ζώα, armadillos τρώνε γυμνοσάλιαγκα και σκουλήκια, δεν περιφρονούν το carrion. Υπάρχουν είδη που τρώνε φυτικά τρόφιμα.

Το μεγαλύτερο είναι το γιγαντιαίο θωρηκτό - το ζώο ζυγίζει μέχρι 50 κιλά και το μήκος του σώματος του είναι πάνω από ένα μέτρο. Το σώμα είναι καλυμμένο με ασπίδες οστών με τρίχες μεταξύ τους. Τα πόδια είναι οπλισμένα με ισχυρά νύχια που προορίζονται για το σκάψιμο της γης. Οικότοπός του - Γουιάνα και Βραζιλία, λιγότερο Παραγουάη. Οι ντόπιοι λένε ότι αυτό το ζώο τρώει μαντρί, και επίσης δάκρυα τάφους και καταβροχθίζει ανθρώπινα πτώματα. Αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για αυτό. Μόνο οι προνύμφες των σκαθάρια, των αράχνων, των σκωλήκων και των κάμπιων βρέθηκαν στα στομάχια των αρραδάλων. Η μυρωδιά μυκήτων ενός γιγαντιαίου στρατού είναι τόσο δυνατή που οι Ινδοί αρνούνταν να το φάνε.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα η πούμα αποδόθηκε στην οικογένεια των αιλουροειδών, ωστόσο, το ζώο είναι μοναδικό. Με την πρώτη ματιά, το puma μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με μια γάτα, αλλά πολλά χαρακτηριστικά το διακρίνουν από τους εκπροσώπους αυτής της μεγάλης οικογένειας. Αυτή η δήλωση ισχύει για μακρύτερα σώματα και ουρές, φτάνοντας συνολικά 1,5 έως 2,8 μέτρα, ισχυρά ισχυρά πόδια, σχετικά μικρό κεφάλι και απουσία έντονου μοτίβου στα μαλλιά. Η γούνα Puma είναι πολύ παχιά και κοντή, βαμμένη σε χρώματα αποχρώσεων άμμου. Μόνο στην κοιλιά το παλτό έχει ελαφρύτερο χρώμα και τα αυτιά είναι μαύρα. Αυτό το αρπακτικό ζώο ζυγίζει από 50 έως 100 κιλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα θηλυκά είναι ένα τρίτο μικρότερο από τα αρσενικά και οι μούλτιες που ζουν στο βορρά είναι πολύ μεγαλύτερες από τα άτομα που ζουν στις νότιες περιοχές.

Αυτοί οι κάτοικοι του Νέου Κόσμου τρέφονται κυρίως με ελάφια και βουνά, αλλά δεν αρνούνται τους άγριους χοίρους, αλλά και τους σκίουρους και τα κουνέλια. Οι Pumas κυνηγούν για όλα όσα κινούνται και τρώνε με ανυπομονησία τα πάντα. Η εξαίρεση είναι τα άγρια ​​μυρωδικά skunks που αυτά τα αρπακτικά ζώα δεν τρώνε εξαιτίας της μη ελκυστικής οσμής τους. Οι Cougars κρύβουν τα τρόφιμα στο απόθεμα εάν δεν μπορούν να καταναλώσουν τα πάντα με τη μία.

Όπως και όλες οι γάτες, κατά την περίοδο ζευγαρώματος, οι σιωπηλές κουγκάρες κάνουν κραυγές από καρδιά. Το θηλυκό φέρνει στον κόσμο 2 ή 4 κηλίδες, τα χρώματα των οποίων ποικίλλουν κατά το έτος. Τα παιδιά μένουν με τη μητέρα τους έως και 2 χρόνια, μετά από τα οποία πηγαίνουν να κατακτήσουν το δικό τους χώρο. Αυτές οι αμερικανικές γάτες ζουν μέχρι 20 χρόνια.

Επειδή οι κουγκάρες είναι μοναχικές, αποφεύγουν τους ανθρώπους. Ωστόσο, με την απρόσεκτη ανθρώπινη συμπεριφορά και την εισβολή του στο έδαφος του ζώου, αυτός ο αρπακτικός μπορεί να επιτεθεί με όλες τις επακόλουθες συνέπειες.

Griffin - αρπακτικό πτηνό, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές. Το γρίφον σπανίως επιτίθεται στα ζώα, προτιμώντας το φλοιό. Μόνο μερικές φορές, κατά τη διάρκεια του αγωνιώδους λιμού, ο όρκος τολμά να επιτεθεί σε ζωντανά ζώα, αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση επιλέγει τους πιο αδύναμους ή τους πιο άρρωστους. Πιο εύκολα οι γρύπες τρώνε τα σφάγια των θηλαστικών, αλλά μην παραμελούν τα πτώματα πουλιών, ψαριών και ερπετών. Στην Ινδία, τρώνε τα σώματα ανθρώπων που εγκαταλείφθηκαν στα Γάγγη μετά το θάνατο.

Αυτά τα πουλιά κατοικούν σχεδόν σε ολόκληρη την υδρόγειο, εκτός από την Ανταρκτική και την Αυστραλία. Οι γύνοι προτιμούν ένα ζεστό κλίμα, γι 'αυτό και είναι οι περισσότεροι στην Αφρική.

Οι γύνοι δεν φαίνονται πολύ ελκυστικοί. Έχουν μακρύς, εντελώς γυμνοί λαιμοί, ένα τεράστιο ράμφος σε σχήμα γάντζου και ένα μεγάλο γοφό. Τα φτερά των γύπες είναι μεγάλα και φαρδιά, στρογγυλεμένα στις άκρες, η ουρά είναι άκαμπτη, βγαίνει και τα πόδια είναι δυνατά, αλλά με αδύναμα δάχτυλα, εξοπλισμένα με μικρά, αμβλύ νύχια.

Οι γύνοι είναι αρκετά ευκίνητα και κινητά πτηνά. Περπατούν εύκολα, με σύντομα, γρήγορα βήματα, πετούν καλά, αλλά αργά, αλλά είναι σε θέση να ανέβουν τεράστια ύψη. Επίσης, δεν έχουν στερηθεί την όραση και δουν το θήραμα από ένα μεγάλο ύψος. Το μόνο πράγμα που στερείται ο γύφος είναι η εφευρετικότητα. Κάποια αμβλύτητα ανταμείβει τους γύπες με ένα μεγάλο σύνολο αρνητικών ποιοτήτων. Αυτά τα πουλιά είναι δειλά, φρόνιμα, πολύ γρήγορα και ευερέθιστα. Μεταξύ άλλων, είναι αλαζονική, αλλά δειλή. Για να το ξεπεράσει, ο γύνος είναι γνωστός για το ότι είναι το πιο άγριο από όλα τα αρπακτικά πουλιά.

Γύπες κάνουν τις φωλιές τους όταν έρχεται η άνοιξη. Τα περισσότερα είδη επιλέγουν είτε δύσβατους βράχους είτε πυκνά δάση γι 'αυτό. Η φωλιά είναι μια συμπαγής δομή, παρόμοια με τις φωλιές άλλων αρπακτικών πτηνών. Η τοποθέτηση αποτελείται από ένα, δύο αυγά. Τα Nestling γεννιούνται εντελώς αβοήθητα και μόνο λίγους μήνες αργότερα γίνονται ικανά για ανεξάρτητη διαβίωση.

Η οικογένεια των griffins είναι πολύ διαφορετική, περιλαμβάνει ένα γκρίζο όρνιο, ουράνιο, φαλακρό και καφέ γύπες, καθώς και την αμερικανική και την πιο ευγενή της ολόκληρης οικογένειας σαρωτών - ράβδος ράχης. Ένα ιδιαίτερο γένος αποτελείται από γύπες. Διακρίνονται από το επιμήκιο αδύναμο ράμφος, τα ισχυρά πόδια και το μακρύ λαιμό της χήνας.

Το meerkat είναι το μικρότερο μέλος της οικογένειας mongoose. Το συνολικό μήκος του σώματος τους, καλυμμένο με γκριζωπο-καφέ γούνα, είναι μόνο 50-60 εκατοστά, τα μισά από τα οποία πέφτουν σε μια δυνατή ουρά. Οι θηλυκοί εκπρόσωποι είναι κάπως μεγαλύτεροι από τους άνδρες, αλλά σπάνια φτάνουν το 1 κιλό. Οι μπροστινοί βραχίονες είναι πολύ πιο ανεπτυγμένοι από ότι σε άλλα μέλη της οικογένειας. Χρησιμεύουν τόσο για την εξόρυξη τροφίμων όσο και για την εξόρυξη οπών, όπου ζουν τα ζώα. Το ανεπτυγμένο τρίτο βλεφάρων προστατεύει αξιόπιστα τα μάτια του ζώου από το χτύπημα της άμμου και οι μακριές vibrissae βοηθούν να προσανατολίζονται στους σκοτεινούς διαδρόμους της κατοικίας.

Ο τομέας της διανομής των μερκάτς είναι οι περιοχές της Νότιας Αφρικής στην έρημο. Τα ζώα φοβούνται τα παχιά και τα δάση, προτιμώντας να εγκατασταθούν είτε σε ανοιχτό αμμώδες έδαφος είτε σε ορεινές περιοχές. Ανάλογα με αυτό, είτε σκάβουν ολόκληρες πόλεις κάτω από το έδαφος είτε χτίζουν μια κατοικία σε φυσικές σπηλιές.

Συνήθως, τα meerkats ζουν σε οικογένειες με μέσο όρο 30 άτομα. Στην αρχή κάθε οικογένειας είναι η κυρίαρχη γυναίκα. Κατευθύνει κυριολεκτικά τα πάντα και μόνο έχει το δικαίωμα αναπαραγωγής των απογόνων. Αν κάποια άλλη γυναίκα φέρει μικρά παιδιά, μπορεί να εκδιωχθεί από τη φυλή, η οποία ισοδυναμεί με θάνατο. Μεταξύ του αντρικού πληθυσμού στις οικογένειες των meerkats εμφανίζονται αψιμαχίες, ως αποτέλεσμα των οποίων καθορίζεται το κυρίαρχο αρσενικό και μόνο έχει την ευκαιρία να ζευγαρώσει με την κυρίαρχη γυναίκα.

Ο απόγονος των ζώων μπορεί να φτάσει μέχρι τέσσερις φορές το χρόνο, αλλά συχνότερα συμβαίνει κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου, η οποία διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο. Η εγκυμοσύνη διαρκεί 70-75 ημέρες, μετά από την οποία γεννιούνται από δύο έως πέντε cubs (λίγο γενικά είναι όμορφο, βλέπει κανείς το βίντεο παρακάτω). Κάθε οικογένεια έχει τη δική της οσμή ομάδας, με την οποία τα ζώα αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον. Στο έδαφος της φυλής, που μπορεί να εκτείνεται μέχρι τρία χιλιόμετρα, υπάρχουν αρκετές τρύπες, οι οποίες χρησιμοποιούνται εναλλακτικά και επισημαίνονται με τη βοήθεια ειδικών αδένων. Οι μερκάτς διακρίνονται από την ισχυρή συνοχή, κάνουν κυριολεκτικά τα πάντα μαζί. Αυτό ισχύει για τα τρόφιμα, την ανάπαυση, τη φροντίδα για τα μικρά παιδιά και την προστασία της επικράτειας.

Το Guanaco είναι ένα θηλαστικό θηλαστικό της οικογένειας των καμηλών, ένα γένος από λαλάδες. Αυτό το ζώο είναι ο πρόγονος του εξημερωμένου λαμά. Η πρώτη περιγραφή του guanaco δόθηκε από τον Cies de Leon στο βιβλίο του The Chronicle of Peru το 1553. Στην Quechua, το ζώο ονομάζεται "wanaku", από το οποίο προέρχεται το όνομα του "guanaco".

Guanacos έχουν μια λεπτή, ελαφριά κατασκευή, αναλογίες παρόμοια με μια αντιλόπη ή ελάφια, μόνο το λαιμό είναι πιο επιμηκυμένο. Ο μακρύς λαιμός για ένα ζώο είναι ένας εξισορροπητής όταν τρέχει και περπατάει.

Η κεφαλή συμπιέζεται πλευρικά, επίσης μεγάλη. Το άνω χείλος καλύπτεται με τρίχες. Προβάλλει προς τα εμπρός, βαθιά διαιρεμένη, πολύ κινητή. Μάτια μεγάλα, μακριά βλεφαρίδες. Αυτιά μεγάλα, κολλημένα έξω, μυτερά.

Το σγουρό δέρμα έχει μια κιτρινωπή ή κοκκινωπή καφετιά απόχρωση, γκρίζα γκρίζα στο λαιμό και το κεφάλι, υπόλευκη στη μέση του στήθους, πίσω, κάτω και στο εσωτερικό των ποδιών, μαυρισμένη στην πλάτη και στο μέτωπο.

Τα ενδιαιτήματα Guanaco είναι ημι-ερήμεις, παμπα και υψηλά βουνά των Άνδεων από το νότιο Περού έως την Tierra del Fuego, μέσω της Αργεντινής και της Χιλής. Επίσης, ένας μικρός πληθυσμός αυτών των ζώων επιλέχθηκε από τη δυτική Παραγουάη. Guanaco έρχονται ψηλά στα βουνά - μέχρι 4 χιλιάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει το guanaco φθάνει τα 56 km / h. Τα ζώα ζουν σε ανοικτές περιοχές, γι 'αυτό το τζόκινγκ είναι πολύ σημαντικό γι' αυτούς, τους βοηθά να επιβιώσουν. Οι Guanacos είναι φυτοφάγα που μπορούν να περάσουν χωρίς νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι φυσικοί τους εχθροί είναι οι pumas, οι λύκοι και οι σκύλοι.

Τα κατοικίδια ζώα χρησιμοποιούνται ως αποθέματα πακέτων στις πεδιάδες της Παταγονίας και της Pampa, στα βουνά της Βολιβίας, του Περού και της Χιλής, σε νησιά κοντά στο ακρωτήριο Horn. Στην άγρια ​​φύση, τα guanacos εξακολουθούν να βρίσκονται σε δυσπρόσιτα υψίπεδα, αλλά ο αριθμός των ζώων αυτών έχει μειωθεί σημαντικά.

Στρογγυλή κεφαλή

Μεταξύ των ισχυρών αμμόλοφους, που καλύπτονται μόνο με μεμονωμένους θάμνους, ζει μια μεγάλη αιχμηρή στρογγυλή κεφαλή. Στις ζεστές ώρες της ημέρας, μια αιχμηρή στρογγυλή κεφαλή τρέχει κατά μήκος της άμμου, ανεβάζοντας το σώμα της ψηλά στα ευρύχωρα πόδια της. Αυτή τη στιγμή, μοιάζει με ένα μικρό σκυλί. Μια τέτοια στάση προστατεύει την κοιλιά μιας σαύρας από το κάψιμο σε καυτή άμμο. Αφού παρατήρησε έναν επικίνδυνο εχθρό, η μακρόστενη στρογγυλή κεφαλή περνάει στην άλλη πλευρά του αμμόλοφου και αμέσως καταστέλλεται στην άμμο με τη βοήθεια πλευρικών κινήσεων του σώματος. Παράλληλα όμως συχνά αφήνει το κεφάλι της στην επιφάνεια για να γνωρίζει τα περαιτέρω γεγονότα.

Αν ο εχθρός είναι πολύ κοντά, η σαύρα κινούνται στην ενεργό άμυνα. Πρώτα απ 'όλα, αναστρέφει ενεργά και γυρίζει την ουρά της, ζωγραφισμένο - από κάτω στο βελούδινο μαύρο χρώμα. Στη συνέχεια, γυρίζοντας στον εχθρό, ανοίγει το στόμα του ευρύ, "αυτιά" - πτυχές του δέρματος στις γωνίες του στόματος - ισιώστε και γεμίστε με αίμα. Αποδεικνύεται ψεύτικο "στόμα" τρεις φορές ευρύτερο από το πραγματικό στόμα. Με μια τόσο τρομακτική ματιά, η σαύρα κάνει έγκαυμα προς την κατεύθυνση του εχθρού και στην αποφασιστική στιγμή το καταλαμβάνει με αιχμηρά δόντια.

Το σκαθάρι Scarab ανήκει στην τάξη των εντόμων, τη σειρά των σκαθάρια της οικογένειας των platyla, ένα από τα σημάδια των οποίων είναι το ειδικό σχήμα των κεραιών, το οποίο χαρακτηρίζεται από έναν πείρο σε σχήμα πλάκας, ικανό να ανοίγει με τη μορφή ανεμιστήρα.

Επί του παρόντος, οι επιστήμονες έχουν βρει περισσότερους από εκατό εκπροσώπους αυτού του γένους που ζουν σε ξηρές περιοχές με αμμώδη εδάφη: ερήμους, ημιερήδες, ξηρές στέπες, σαβάνα. Τα περισσότερα βρίσκονται μόνο στην τροπική Αφρική: στο Παλαρευτικό (μια περιοχή που καλύπτει την Ευρώπη, την Ασία βόρεια των Ιμαλαΐων και τη Βόρεια Αφρική στα νότια σύνορα της Σαχάρας) υπάρχουν περίπου είκοσι είδη, ενώ στο δυτικό ημισφαίριο και την Αυστραλία απουσιάζουν εντελώς. Το μήκος των σκαθαριών σκαραβαίων κυμαίνεται από 9,5 έως 41 mm. Τα περισσότερα από αυτά είναι μαύρα, πολύ σπάνια ένα έντομο από ασήμι-μεταλλικό τόνο. По мере взросления жук приобретает блестящий отлив. Самца от самки отличить можно благодаря его задним лапкам, с внутренней стороны покрытые рыжевато-золотистой бахромой.

Переднеспинка у насекомого простая, сильно поперечная, зернистой структуры, мелко зазубренная на основании и с боков. Надкрылья с шестью бороздками, в два раза длиннее переднеспинки, основание без каймы, характерна зернистая структура. На основании задний отдел брюшка имеет кайму. На брюшке и лапках (всего у него три пары ножек) – длинные тёмные волоски.

Στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, το σκαθάρι σκαραβαίος εμφανίζεται στη μέση της άνοιξης και όσο είναι κρύο το βράδυ και είναι ενεργό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το καλοκαίρι, όταν είναι πολύ θερμότερο τη νύχτα, μεταβαίνει στη νυχτερινή ζωή. Το έντομο ονομαζόταν εργάτης αποχέτευσης του αμμώδους εδάφους (θα μπορούσε να πει κανείς, ένα είδος ειδικού για τη διάθεση αποβλήτων): σχεδόν όλη του η ζωή είναι συγκεντρωμένη γύρω από την κύρια πηγή τροφής - κοπριάς.

Γύπα

Τα σπλάχνα είναι αρπακτικά που ειδικεύονται στην τροφοδοσία του ψαριού. Υπάρχουν μόνο δύο είδη αυτών των πτηνών στον κόσμο - τα κοινά και καφέ γύπες, τα οποία χωρίζονται σε ανεξάρτητα γένη στην οικογένεια των γρυφών. Η απομόνωση αυτή εξηγείται από την άτυπη δομή αυτών των πτηνών.

Το πρώτο πράγμα που αγγίζει το μάτι σας όταν κοιτάζετε τους γύπες είναι το μικρό τους μέγεθος. Και τα δύο είδη σε μήκος δεν υπερβαίνουν τα 60 cm και ζυγίζουν 1,5-2,1 kg. Έτσι, μεταξύ άλλων, οι γύπες είναι οι μικρότεροι. Για να ταιριάζει με το γενικό σύνταγμα και το ράμφος τους - λεπτό, αδύναμο, με ένα μακρύ γάντζο στο τέλος, μοιάζει περισσότερο με τσιμπιδάκι παρά με ένα εργαλείο για τη σύνθλιψη κρανίων. Όσο για το φτέρωμα, στο καφετί γύπνο αναπτύσσεται στο σώμα με τον ίδιο τρόπο όπως στους άλλους γύπες, δηλαδή το κεφάλι και ο λαιμός παραμένουν αδιαφανείς.

Ο καφέ όρκος ζει στην Κεντρική και Νότια Αφρική, με το αντίστοιχο τμήμα του που καλύπτει ολόκληρη την Αφρική, καθώς και τις μεσογειακές ακτές της Ευρώπης, τον Καύκασο, την Ινδία, ορισμένα άτομα σημειώνονται στην Κριμαία. Τα πουλιά από τους ευρωπαίους πληθυσμούς πετούν στο χειμώνα στην Αφρική για το χειμώνα. Αν και οι γύπες ζουν σε ζεύγη, μπορούν να ονομαστούν κοινωνικά πουλιά. Γίνονται εύκολα κοπάδια, όχι μόνο κοντά στο θήραμα, αλλά και στις διακοπές. Για την επικοινωνία, χρησιμοποιούν μια ποικιλία ήχων: το κούνημα και το κροάρισμα (κατά την πτήση και σε μια ήσυχη κατάσταση), το ύφος και ακόμη και μια γκρίνια (όταν θυμωμένος ή προστατευμένος).

Με τα αδύναμα ράμπα τους, οι γύπες δεν μπορούν να αποκόψουν το παχύ δέρμα των οπληφόρων, δεν τους υπόσχονται το μεσημεριανό γεύμα και τη βοήθεια μεγαλύτερων συγγενών, αν μετά το γεύμα των μεγάλων γύπες οι γύπες παραμένουν και μερικά κομμάτια παραμένουν, τότε μόνο τα πιο ασήμαντα. Ως εκ τούτου, και τα δύο είδη πτηνών ειδικεύονται στην κατανάλωση των πτωμάτων μικρών πτηνών, τρωκτικών, κουνελιών, σαύτων, φιδιών, βατράχων, σάπιων ψαριών, εντόμων - με μια λέξη, ό, τι δεν μπορεί να ενδιαφέρει τους ισχυρούς γύπες.

Skink gecko

Ορισμένες σαύρες στις ερήμους έχουν προσαρμοστεί στον νυχτερινό τρόπο ζωής. Αυτοί είναι διάφοροι geckos. Ένας από τους πιο αξιοσημείωτους εκπροσώπους των νυχτερινών σαυρών είναι η σκηνική σαγιά που κατοικεί στα ερήμματα της Κεντρικής Ασίας. Έχει ένα μεγάλο κεφάλι με τεράστια μάτια που έχουν μια σχισμένη σε σχήμα κοπής και είναι καλυμμένα με μια διαφανή δερματοειδή ταινία. Βγάζοντας το βράδυ από το βιζόν της, το γκέκο, πρώτα απ 'όλα, γλείφει και τα δύο μάτια με μια φαρδιά λοξότμητη γλώσσα. Αυτό αφαιρεί τη σκόνη και τους κόκκους άμμου που έχουν εγκατασταθεί στο δέρμα του οφθαλμού. Το δέρμα του γυαλιού gecko είναι λεπτό και ημιδιαφανές. Αν το αρπάξετε, οι επιδερμίδες του δέρματος αποκολλώνται εύκολα από το σώμα της σαύρας. Ένα ακόμη μικρότερο, κομψό και εύθραυστο gecko είναι χτενισμένο. Το σώμα του είναι τόσο διαφανές που τα οστά του σκελετού και τα περιεχόμενα του στομάχου μιας σαύρας είναι ορατά από το φως. Οι γκέκο μας έχουν χτένια κλίμακας στα πόδια τους, καθιστώντας τους πιο εύκολο να μετακινηθούν στην άμμο. Αλλά το gecko από την αμμώδη έρημο Namib στη Νότια Αφρική έχει ακόμα πιο μοναδική προσαρμογή. Έχει μεμβράνες μεταξύ των ποδιών του, αλλά όχι για κολύμπι, αλλά για περπάτημα στην άμμο.

Έρημος Crow

Ο αρουραίος στην έρημο είναι ένα είδος πουλιών. Τα μεγέθη είναι μικρότερα από αυτά του κοινού κοράκι: το μήκος του σώματος είναι 52-56 cm, το μέσο μήκος των πτερύγων των ανδρών είναι 411, τα θηλυκά 310 mm. Το μέσο βάρος είναι 580 γραμμάρια. Τα νεαρά πτηνά είναι καφέ-μαύρα χωρίς καφέ απόχρωση. Τα ενήλικα πουλιά είναι μαύρα με χαλύβδινη απόχρωση και διαφέρουν απότομα από το κοινό κοράκι με σοκολάτα-καφέ απόχρωση στο κεφάλι, το λαιμό, την πλάτη και το γούνα. Το ράμφος και τα πόδια είναι μαύρα.

Σε μια τυπική ερήμωση, ο κοράκι είναι ουσιαστικά το μόνο μαύρο πουλί, αφού το μαύρο κοράκι και το βουνό (έξω από τους οικισμούς) ουσιαστικά δεν υπάρχουν εδώ. Ακόμη και στα βαθύτερα μέρη της ερήμου, ο κοράκι διακρίνεται από την προσοχή στη συμπεριφορά, δεν το παραδέχεται κοντά στον εαυτό του και καλά "μαθαίνει" το όπλο. Κατά τον χρόνο φωλιάσματος είναι λίγο αισθητή και σχετικά σπάνια πιάζει το μάτι. Η φωνή, όπως και εκείνη ενός συνηθισμένου κοράβου, είναι "απατεώνας, απατεώνας, απατεώνας ...", επιπλέον, μια κραυγή κραυγής, παρόμοια με την κροκάδα ενός μαύρου και γκρίζου κοράκι, που εκδίδεται από αυτό κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης. Το κοράκι δεν τρέχει, μόνο περπατά, κυματίζει από τη μια πλευρά στην άλλη, περπατά αργά και μάλλον βαριά. Σπάνια κάνει μικρά άλματα. Κατά τη διάρκεια των κανονικών κινήσεων, η πτήση του κοράκι είναι ομαλή και ομαλή, ενώ τα πτερύγια είναι αερομεταφερόμενα, η πτήση είναι κάπως επιταχυνόμενη, ένα όμορφο θέαμα είναι γνωστό - η ταχεία πτώση του κοράκι με μια σπείρα από ένα μεγάλο ύψος. Στο κυνήγι, η πτήση είναι πολύ αργή.

Ένα συνηθισμένο πουλί, αλλά όχι πολλά. Στο Karakum, ο αριθμός των κοράκων, γενικά, αυξάνεται από τα δυτικά προς τα ανατολικά, ο οποίος βρίσκει την πιθανή εξήγησή του στις ιδιαιτερότητες του τοπίου και, ειδικότερα, στη σχετικά μεγάλη ανάπτυξη των saxauls στο ανατολικό Karakum. Το κοράκι της ερήμου δεν σχηματίζει μεγάλα σμήνη στο Τουρκμενιστάν, ακόμη και στην κρύα εποχή. Δεν παρατηρούνται αυτές οι τεράστιες εκατοντάδες πακέτων, που αναφέρονται από ερευνητές στη Βόρεια Αφρική.

Προφανώς, στο Kyzylkum, το μεταναστευτικό πουλί μεταναστεύει στα νότια το φθινόπωρο. Στην έρημο Karakum βρίσκεται σίγουρα όλο το χρόνο. Στην ψυχρή εποχή, όμως, τα περισσότερα κοράκια από τα βόρεια τμήματα αυτής της έρημης κινούνται στις πιο νότιες περιοχές της.

Addax, ή αντιλόπη διορθώνει

Αντέλωπος addax ή, όπως άλλως ονομάζεται, ο Mendes είναι θηλαστικό της οικογένειας των βοοειδών. Το όνομα του είδους προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων "nasus", που σημαίνει "μύτη", και "macula", η οποία μεταφράζεται ως "spot", δηλ. "Βλεννομένη μύτη".

Το καλοκαίρι χρώμα addaksov αμμώδη-λευκό, το χειμώνα - γκριζωπό καφέ. Στην κοιλιά, τα αυτιά και τα άκρα, μπορείτε να δείτε λευκές κηλίδες, και στη μύτη - λευκό σχήματος X σχήματος. Τα λεπτότερα κέρατα κατευθύνονται προς τα πίσω και στρίβουν σε στροφές 1,5-3. Στα θηλυκά, τα κέρατα φτάνουν τα 80 cm σε μήκος, στα αρσενικά - περίπου 109 cm.

Όπως η αντιλόπη με σάβαρα πόδια, ο addax είναι κάτοικος των ερήμων της Βόρειας Αφρικής και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τον κράτησαν επίσης σε αιχμαλωσία. Αλλά κατά τον τελευταίο αιώνα, ο οικότοπος του addax έχει μειωθεί σημαντικά. Στα τέλη του 19ου αιώνα. εξαφανίστηκε εντελώς από την Τυνησία, την Αλγερία, τη Λιβύη, τη Σενεγάλη. Μέχρι το 1900, δεν υπήρχε addax στην Αίγυπτο, και τώρα έχει διατηρηθεί μόνο στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Σαχάρας.

Το Addax είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα υψηλής ειδίκευσης για τη ζωή σε εξαιρετικά ξηρές συνθήκες. Σε μικρές ομάδες (μόνο σπάνια σε 10-15 ζώα), με επικεφαλής ένα παλιό αρσενικό, addaks συνεχώς περιπλανιούνται στην αναζήτηση των βοσκοτόπων, ικανοποιώντας την πείνα με σπάνια έρημο βλάστηση. Για εβδομάδες και μήνες μπορεί να κάνει χωρίς πότισμα. Τα φυτοφάρμακα παράγουν νερό που είναι απαραίτητο για τη ζωή από απορροφημένα φυτά. Η μεγαλύτερη δραστηριότητα μεταξύ των addaks παρατηρείται το βράδυ, τη νύχτα και το πρωί, δεδομένου ότι αυτή είναι η πιο κρύα στιγμή της ημέρας στην έρημο. Την ημέρα, κρύβονται σε βαθιά κοιλώματα που έχουν τραβηχτεί στην άμμο από τις οπλές τους. Συνήθως, αυτός ο τόπος βρίσκεται στη σκιά μιας μεγάλης πέτρας ή βράχου.

Άμμος boa

Αυτό το μικρό φίδι ζει στο νότο της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία και στην ανατολική Κισαουσκία. Ζουν κυρίως σε άμμο, που μερικές φορές απαντώνται σε αργιλώδη εδάφη. Μήκος σώματος 40 - 80cm. Το μυϊκό σώμα είναι ελαφρώς πεπλατυσμένο, το μικρό κεφάλι είναι ελαφρώς πεπλατυσμένο. Έχει μικρά μάτια, που βρίσκονται στην ανύψωση της κορυφής του κεφαλιού και κατευθύνονται προς τα πάνω. Η ίριδα είναι κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα, η κόρη είναι μαύρη. Υπάρχουν οξέα μικρά δόντια στο στόμα, τα οποία δυσάρεστα δαγκώνουν, αλλά δεν περιέχουν δηλητήριο. Το χρώμα του φιδιού είναι καμουφλάζ - κίτρινο-καφέ με μοτίβο με μικρά στίγματα ή μικρές κηλίδες και λωρίδες καφέ.

Το καταφύγιο ανάμεσα στις άμμους δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθεί και οι κάτοικοι της ερήμου προσαρμόζονται στη ζωή όσο μπορούν. Κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πολύ ζεστός κάτω από τον καυτό ήλιο, επομένως, ο αμμώδης ξένος καταστέλλει τον εαυτό του στην άμμο για αυτή τη φορά. Μπορεί να πει "επιπλέει" εκεί σε ένα μικρό βάθος, κινείται γρήγορα. Αισθάνεται άνετα με αυτό. Μπορείτε να δείτε, και στη συνέχεια, απλά κοιτάζοντας προσεκτικά, τα διογκωμένα μάτια και τα ρουθούνια του. Αυτός είναι για το κυνήγι. Το καλοκαίρι το φίδι είναι ενεργό το σούρουπο και τη νύχτα, και την άνοιξη και το φθινόπωρο εντοπίζει τη λεία ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τρέφεται με τρωκτικά (γερβίλους, χάμστερ, ζέρμπα), σαύρες (γκέδες, στρογγυλά κεφάλια), πουλιά (σπουργίτια, σπαθιά). Ποντάει στο θύμα ξαφνικά και αστραπιαία, την αρπάζει με δυνατά σαγόνια και στη συνέχεια αρχίζει να πνίγεται, περιτυλίγοντας δαχτυλίδια στο θήραμα. Η άμμος boa περιμένει, το κυνήγι σε φυλακή, και μπορεί να "έρθει να επισκεφθεί" τον εαυτό του, εξετάζοντας τα σπίτια των ζώων στην άμμο που βρίσκονται στην επικράτειά του. Οδηγεί μια μόνο ζωή. Έχει πολλούς εχθρούς, αν και οδηγεί έναν τέτοιο μυστικό τρόπο ζωής - παρακολουθεί σαύρες, σκαντζόχοιροι, χαρταετούς. Hibernates τέλη Οκτωβρίου.

Ένα από τα πιο κοινά ζώα της ερήμου - χελώνες. Η περίοδος δραστηριότητας στις χελώνες στεριάς της Κεντρικής Ασίας είναι πολύ μικρή - μόνο 2-3 μήνες το χρόνο. Βγαίνοντας από τις τρύπες χειμώνας στις αρχές της άνοιξης, οι χελώνες αρχίζουν αμέσως την αναπαραγωγή, και το Μάιο-Ιούνιο τα θηλυκά βάζουν τα αυγά στην άμμο. Στα τέλη Ιουνίου, σχεδόν δεν θα βρεθούν χελώνες στην επιφάνεια της γης - όλοι κατέρρευσαν βαθιά μέσα στο έδαφος και αδρανοποιήθηκαν μέχρι την επόμενη άνοιξη. Οι νεαρές χελώνες, που εμφανίζονται από τα αυγά το φθινόπωρο, παραμένουν στο χειμώνα στην άμμο και έρχονται στην επιφάνεια μόνο την άνοιξη. Οι χελώνες της Κεντρικής Ασίας τρώνε κάθε είδους πράσινη βλάστηση. Στις ερήμους της Αφρικής ζουν διάφορα είδη χελωνών - οι πλησιέστεροι συγγενείς της χελώνας της Κεντρικής Ασίας μας.

Το Efa είναι ένα μικρό φίδι, συνήθως 50-60 εκατοστά σε μήκος, μερικές φορές φθάνει το μέγεθος των 70-80 εκ. Τα αρσενικά είναι κατά μέσον όρο ελαφρώς μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Τα μάτια των efs είναι μεγάλα και ψηλά, έτσι ώστε οποιοδήποτε τμήμα του κεφαλιού να σχηματίζει μια αξιοσημείωτη εκτροπή. Το κεφάλι καλύπτεται με μικρές ραβδώσεις ζυγών, στις κλίμακες του σώματος υπάρχουν επίσης αιχμηρές νευρώσεις. Στις πλευρές του σώματος υπάρχουν 4-5 σειρές μικρότερων και στενότερων ζυγών, κατευθυνόμενων λοξά προς τα κάτω και εξοπλισμένων με ραβδώσεις. Αυτές οι κλίμακες χρησιμεύουν ως ένα "μουσικό όργανο", που εκπέμπει ένα είδος ξηρού κνησμού, που περιγράφηκε παραπάνω στην κέρατα. Η συνολική διάσταση του epha είναι πυκνή, αλλά λεπτή, η οποία συνδέεται με τη μεγάλη κινητικότητα και την ταχύτητά της, στην οποία διαφέρει από τις περισσότερες δαγκάνες.

Το χρώμα του σώματος είναι ποικίλο και μεταβλητό σε μια ευρεία περιοχή, αλλά το τυπικό χρώμα του αμαξώματος είναι γκρίζο-αμμώδες και δύο ανοιχτές λωρίδες ζιγκ-ζαγκ κατά μήκος των πλευρών, οι οποίες προεξέχουν από τον πυθμένα με μια άσχημη σκοτεινή λωρίδα. Από πάνω, κατά μήκος του σώματος, υπάρχει μια σειρά από ελαφρώς εγκαρσίως επιμήκεις κηλίδες αυστηρά ευθυγραμμισμένες με τις ζιγκ-ζαγκ των πλευρικών λωρίδων. Ένα φωτεινό σταυροειδές μοτίβο ξεχωρίζει στο κεφάλι, μοιάζει πολύ με τη σιλουέτα ενός πουλιού που πετάει. Αυτή η εικόνα υπογραμμίζει την ταχύτητα των γρήγορων βολών ενός φιδιού.

Τα ενδιαιτήματα του εφά είναι πολύ διαφορετικά - οι λοφώδεις άμμοι που καλύπτονται με σαξόλ, λεκές και ακόμη και ερημικές ερήμους, ξηρούς δασούς σαβάνας, ρυάκια ποταμών και ταράτσες, τα ερείπια των αρχαίων οικισμών.

Αυτή είναι μια γάτα έρημος. Καταστρέφει εύκολα την αντιλόπη. Για να γίνει αυτό, το αρπακτικό μπορεί όχι μόνο ισχυρή λαβή και ευκινησία, αλλά και το μέγεθος. Το μήκος του κελύφους φτάνει τα 85 εκατοστά. Το ύψος του ζώου είναι μισό μέτρο. Το χρώμα του θηρίου είναι αμμώδες, το μαλλί είναι μικρό και μαλακό. Στα αυτιά υπάρχουν βούρτσες από μακρά γκαζόν. Κάνει το κοράλι να μοιάζει με λύγκα. Ελεύθερος λυγός λιβρών, ενεργός τη νύχτα. Με την έναρξη του σκότους, ο θηρευτής κυνηγάει μεσαίου μεγέθους θηλαστικά, πουλιά και ερπετά.

Φάλαγγες καπνού

Τα φαλάγγια με την εμφάνισή τους μοιάζουν με αράχνες, ο λόγος γι 'αυτό είναι το συγκεκριμένο σχήμα των άκρων (τα φαλάγγια είναι αρθροπόδια) και η θέση τους στο σώμα αυτού του μεγάλου (μεμονωμένα δείγματα φθάνουν 5-7 εκ.) Του ζώου, καθώς και η παρουσία δερματοστιγμάτων που μοιάζουν με νύχια podkleshen, όπως οι αράχνες. Ωστόσο, τα phalanges, ή, όπως μερικές φορές αποκαλούνται, solpugs, δεν είναι, αν και είναι μέρος της αραχνοειδούς κατηγορίας.

Τα Φαλάγγες είναι νυχτερινά αρπακτικά ζώα. Η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από μικρά σφάλματα και τερμίτες, αν και υπήρξαν επίσης γεγονότα σχετικά με την επίθεση των φαλάγγων στις σαύρες, γεγονός που καθιστά δυνατή την εξέταση αυτών των παμφάγων.

Είναι ενδιαφέρον ότι, όταν επιτίθεται σε μια φάλαγγα, φοβίζει τον εχθρό με έναν δυνατό ήχο, ο οποίος επιτυγχάνεται αγγίζοντας και τρίβοντας το cheliceur ο ένας εναντίον του άλλου. Λόγω του συγκεκριμένου σχήματος του σώματος, τα φαλάγγες είναι εξαιρετικά κινητά και ελιγμένα. Μερικά άτομα μπορούν να φτάσουν ταχύτητες 16 km / h. Αυτή η ιδιότητά τους καθορίζει την προέλευση ενός από τα ονόματα των ειδών στα αγγλικά - "άνεμος σκορπιός" ("Σκορπιός του ανέμου").

Μεγάλες φαλάγγες μπορεί να δαγκώνουν μέσω του ανθρώπινου δέρματος και αυτό κάνει επικίνδυνη τη φολάνη για τον άνθρωπο. Το γεγονός είναι ότι αν και τα φαλάγγια δεν έχουν αδένες που παράγουν δηλητήρια και συγκεκριμένες συσκευές για την έγχυση τους, όπως οι άμεσοι συγγενείς τους - αράχνες και σκορπιούς, αλλά θραύσματα προηγούμενων θυμάτων συχνά παραμένουν στα σαγόνια τους, σαπίζουν και επομένως πολύ τοξικά. Εάν είναι δαγκωμένο σε ανοιχτό τραύμα, η ουσία που σχηματίζεται ως αποτέλεσμα της αποσύνθεσης μπορεί να προκαλέσει τόσο τοπική φλεγμονή όσο και γενική λοίμωξη αίματος. Το δάγκωμα της ίδιας της φάλαγγας, ακόμη και χωρίς συνέπειες, είναι ένα δυσάρεστο και οδυνηρό πράγμα.

Αγκαθωτή σαύρα με ακανθώδη ουρά. Οι διαγωνισμοί είναι οι πρωταγωνιστές της αντοχής μεταξύ των σαυρών. Τα ενδιαιτήματά τους είναι τα πιο καυτά ερήμματα της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής και μπορούν να αντέξουν σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος μέχρι 60 ° C. Τα εικονίδια είναι αρκετά μεγάλα, το μήκος σώματος ορισμένων ατόμων φτάνει τα 75 εκατοστά. Έλαβαν το όνομά τους για την ειδική δομή των φρακτών ζυγών στην ουρά. Οι νεαροί θησαυροί έχουν δόντια, αλλά με την ηλικία τους πέφτουν, και έπειτα το στόμα της σαύρας γίνεται σαν χελώνα. Κατά παρόμοιο τρόπο, τρώνε, τρώγοντας μόνο ποώδη φυτά. Ο ντόπιος πληθυσμός τρώει το πιπέρι στο φαγητό, τραβώντας αυτή τη σαύρα από την τρύπα από την ουρά.

Τι είναι η έρημος και η ημι-έρημος;

Πριν μιλήσουμε για τα ζώα της ερήμου και της ημι-ερήμου που ζουν στον πλανήτη μας, αξίζει να μιλάμε για τα ενδιαιτήματά τους. Ποια είναι η έρημος; Ποια χαρακτηριστικά χαρακτηρίζει;

Η έρημος είναι ένα μέρος με σκληρό κλίμα και σχεδόν απουσία χλωρίδας και πανίδας. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες:

Κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, ανάλογα με τα διαφορετικά ζώα που ζουν σε αυτά. Αλλά, το πιο σημαντικό, σε όλες τις ποικιλίες της ερήμου - μια μικρή ποσότητα των βροχοπτώσεων. Κατά κανόνα, δεν φθάνουν τα 200 mm ετησίως. Και τα περισσότερα από αυτά (έως και 50%) πέφτουν την άνοιξη. Αλλά δεν είναι ασυνήθιστο ότι δεν υπάρχει καθόλου βροχή για αρκετά χρόνια.

Αν μιλάμε για παραμέτρους θερμοκρασίας, μπορεί να είναι διαφορετικές. Όλα εξαρτώνται από τη θέση της ερήμου. Εάν η μεγαλύτερη "ερημιά" - η Σαχάρα, φημίζεται για τις υψηλές θερμοκρασίες της (φυσικά μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας), τότε άλλοι, για παράδειγμα, οι περίφημοι Gobi, είναι διάσημοι για χειμωνιάτικους παγετούς (μέχρι -50 μοίρες). Σε γενικές γραμμές, το καλοκαίρι σε κάθε έρημο είναι πολύ ζεστό κατά τη διάρκεια της ημέρας, και τη νύχτα η θερμοκρασία μπορεί να πέσει κάτω από το μηδέν. Το χειμώνα, πολύ πιο κρύο, αλλά όχι παντού. Όλα θα εξαρτηθούν από την απόσταση της ερήμου από την ακτή του ωκεανού. Όσο μακρύτερα, τόσο ψυχρότερο.

Η Ρωσία δεν έχει πραγματικές ερήμους. Υπάρχουν όμως και ημι-ερήμεις στη χώρα. Εδώ το κλίμα είναι ελαφρώς ήπιο και η χλωρίδα και η πανίδα είναι πλουσιότερη. Η μείωση της θερμοκρασίας εδώ δεν είναι τόσο σημαντική. Και η βροχόπτωση πέφτει τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερο από ό, τι στην έρημο.

Χαρακτηριστικά του ζωικού κόσμου της ερήμου και της ημι-ερήμου

Η πανίδα που κατοικεί στην έρημο και την ημι-έρημο έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Συνδέονται με τις ιδιαιτερότητες του οικοτόπου.

  1. Μεγάλα φυτοφάγα τρέχουν γρήγορα. Η έρημος χαρακτηρίζεται από κακή φυτική ζωή, να έχει αρκετό φαγητό που χρειάζεστε για να τρέξετε πολλά. Εκτός αυτού δεν υπάρχει χώρος να κρυφτεί, που σημαίνει σωτηρία από τους αρπακτικούς μόνο σε ταχεία λειτουργία. Το ίδιο ισχύει για τα πουλιά. Είναι σε θέση να πετούν μεγάλες αποστάσεις σε μια μέρα.
  2. Τα μικρότερα ζώα, για να ξεφύγουν από τους αρπακτικούς, έμαθαν να πηδούν. Οι jerboas και λαγοί, που φύγουν από τις αλεπούδες, πηδούν και μπερδεύουν τα ίχνη τους.
  3. Δεδομένου ότι πολλά μικρά θηλαστικά και σαύρες ζουν σε λαγούμια, έχουν αποκτήσει διάφορες συσκευές για σκάψιμο (χτένες και βούρτσες στα πόδια τους).
  4. Λόγω της έλλειψης μεγάλης βλάστησης, πολλά πουλιά φτιάχνουν τις φωλιές τους σε εγκαταλελειμμένα νερά.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά δημιουργούν μια ιδιαίτερη πανίδα της ερήμου και της ημι-ερήμου. Όμως, εκτός από συγκεκριμένους κατοίκους, ζουν και εδώ εκπρόσωποι γειτονικών κλιματικών ζωνών. Για παράδειγμα, σε ημι-ερήμους μπορεί κανείς να συναντήσει συχνά έναν λύκο στέπας ή μια αλεπού.

Πανίδα των ρωσικών ερήμων και ημιπερατών

Η Ρωσία, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, δεν έχει πραγματικές ερήμους. Υπάρχουν πολλά μέρη που καλύπτονται με άμμο (Tsimlyansky και Archedinsko-Don άμμο), αλλά το έδαφός τους είναι μάλλον μικρόΩς εκ τούτου, ο φυσικός κόσμος είναι ο ίδιος όπως στη γειτονική ζώνη στέπας.

Όμως, η Ρωσία διαθέτει μερικές περιοχές με ημιπεραμίδα στις νότιες περιοχές (περιοχές του Orenburg, Rostov, Volgograd). Εδώ είναι η πραγματική ημι-έρημος και ο ζωικός κόσμος ανταποκρίνεται σε αυτό.

Εδώ οι εκπρόσωποι:

  • θηλαστικά: λαγοί από ψαμμίτη, αχλαδιού ακανόνιστος, gopher, jerboa, κορσάζ,
  • φτερωτό: σπουργίτι, τσίλι, φασαρία, πέρδικα, Σλάβκα, λάκκος, jay,
  • ερπετά: σαύρες παρακολούθησης, διάφορες σαύρες, πολλά φίδια, χελώνες στέπας,
  • έντομα: αράχνες, σκαθάρια, ακρίδα (μια πραγματική καταστροφή για τη γεωργία).

Τα περισσότερα ζώα, ειδικά το καλοκαίρι, είναι νυχτερινά. Αυτό οφείλεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Ολόκληρο день они проводят в норах и только в сумерках выходят на добычу пропитания.

Но есть и такие, которые бодрствуют днем. Так, например, настоящим стражем полупустыни можно назвать сусликов. Это типичные для России обитатели таких регионов. Они живут большими группами, несколько представителей которых постоянно находятся на страже.

Хищники представлены корсарами. Это небольшое (длина тела до 60 см) животное из семейства псовых. Ο κορσέρης ζει σε τρύπες, αλλά σπάνια το σκάει. Κυρίως χρησιμοποιεί εγκαταλελειμμένες κατοικίες. Εκτός από το κορσέ μπορείτε συχνά να συναντήσετε λύκους και αλεπούδες, αλλά έρχονται εδώ από τις στέπες δίπλα στην ημι-έρημο.

Ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος των κατοίκων της ημι-ερήμου είναι μια καμήλα. Στη χώρα μας ζει στις στέπες Kalmyk και Orenburg. Αυτό το μεγάλο ζώο μπορεί να πάει χωρίς νερό για πολλές εβδομάδες.

Ωστόσο, λόγω της έλλειψης τροφής, οι περισσότεροι εκπρόσωποι της πανίδας των περιοχών αυτών είναι μικρόιτοι. Όλοι οι τύποι αντιπροσώπων τρωκτικών και σαύτων, μικρών πτηνών και μικρών αρπακτικών - αυτοί είναι οι κύριοι κάτοικοι τέτοιων άγονων περιοχών.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org