Ζώα

Puma (κουτάρι ή λιοντάρι βουνού)

Pin
Send
Share
Send
Send


Το Puma είναι ένα αρπακτικό ζώο αιλουροειδών. Δυναμικός και ευκίνητος κυνηγός, ένας από τους λαμπρότερους και πιο χαριτωμένους εκπροσώπους μεγάλων γατών. Σε αυτό το άρθρο μπορείτε να δείτε την περιγραφή και τη φωτογραφία του puma, να μάθετε πολλά νέα και ενδιαφέροντα πράγματα για τη ζωή αυτής της όμορφης άγριας γάτας.

Τι μοιάζει με ένα cougar και τι λέγεται;

Η Puma μοιάζει με μια ισχυρή γάτα, έχει ένα πολύ εύκαμπτο σώμα, με μια μακρά μυϊκή ουρά. Τα πόδια είναι προσαρμοσμένα για αναρρίχηση δέντρων. Η Puma έχει ένα κοντό και παχύ στρώμα.

Οι ενήλικες κουτάρ έχουν κυρίως κοκκινωπό χρώμα, η κάτω πλευρά του σώματος είναι ελαφρύτερη από την ανώτερη. Μύτη γάτας με μαύρα σημάδια και σκοτεινά αυτιά.

Το μήκος του σώματος του puma είναι 100-180 cm, το μήκος της ουράς είναι 60-75 cm, το ύψος στο ακρώμιο είναι 60-90 cm, το βάρος του puma μπορεί να φτάσει τα 100 kg. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αρσενικά είναι πολύ μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Το μέσο βάρος των θηλυκών κυμαίνεται από 30-50 κιλά και το αρσενικό - 60-80 κιλά.

Αυτό το άγριο ψάρι έχει άλλα ονόματα. Το puma ονομάζεται επίσης το λιοντάρι του βουνού και το cougar.

Πού ζει ο cougar;

Puma - ένας ξένος εκπρόσωπος μεγάλων άγριων γατών. Ο κουγάς ζει στη Βόρεια και Νότια Αμερική, κατοικεί μια αρκετά μεγάλη περιοχή - από το Yukon (Καναδάς) μέχρι την Παταγονία (Νότια Αμερική).

Η πούμα ζει σε ορεινές περιοχές και δεν φοβάται μεγάλα ύψη. Επίσης προτιμά το βιότοπο σε κωνοφόρα και τροπικά δάση, βρίσκεται σε βάλτους και πεδιάδες.

Οι πόμοι είναι σχεδόν καθολικοί, κινούνται εύκολα κατά μήκος των βουνοπλαγιών και των βράχων, ανεβαίνουν τέλεια τα δέντρα και μπορούν να κολυμπήσουν καλά στο νερό. Το κουτάβι των ζώων είναι σε θέση να προσαρμοστεί στη ζωή σε οποιαδήποτε τοποθεσία.

Τα κουτάβια ενηλίκων επιλέγουν συχνά τη ζωή μόνο, εξαιρέσεις είναι οι μητέρες με τα γατάκια και τα ζευγάρια της εποχής ζευγαρώματος. Στην άγρια ​​φύση, η γάτα puma ζει μέχρι 20 χρόνια.

Πώς κυνήγι cougar;

Ο Cougar είναι ειδικευμένος κυνηγός και εξαιρετικός αρπακτικός. Έχει μια πολύ απότομη όραση, οπότε το cougar κυνηγάει το σούρουπο και το σκοτάδι. Σε μερικές περιπτώσεις, πηγαίνετε στο κυνήγι και την ημέρα. Αυτή η αρπακτική γάτα έχει τη δική της τακτική κυνηγιού, είναι ένας μεγάλος στρατηγός.

Το άγριο ζώο cougar σκαρφαλώνει μέχρι το θήραμα από την προς τα εμπρός πλευρά έτσι ώστε να μην μυρίζει τη μυρωδιά του. Μια επίθεση κατά της πούμας γίνεται με το άλμα πάνω στην πλάτη του θύματος, μετά το οποίο το λιοντάρι του βουνού σπάει το λαιμό του θηράματος ή αρπάζει τα δόντια του στο λαιμό και αρχίζει να πνίγεται.

Οι πούμες είναι πολύ έξυπνοι και πονηροί, κρύβουν το μισό-τρώγονται κρέας με το να πέφτουν κοιμισμένοι με το φύλλωμά τους. Πείνα, επιστρέφουν στην κρυμμένη λεία. Τα ημιτελικά πτώματα παρέχουν τροφή σε άλλα ζώα που το περιβάλλουν.

Η puma κυνηγά κυρίως σε ελάφια, elk, guanaco. Ωστόσο, το αρπακτικό ζώο τροφοδοτεί άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των pumas και των ζώων. Σε ένα χρόνο, ένα cat-puma τρώει από 800-1300 κιλά κρέατος, το οποίο είναι περίπου 48 κέρατα.

Το λιοντάρι της Αμερικής έχει τριάντα δόντια αρκετά ισχυρά και προσαρμοσμένα για να δακρύζουν ιστό και να σπάσουν τα οστά. Νύχια που χρησιμοποιεί για να συλλάβει και να κρατήσει θήραμα.

Τα Cougars μπορούν να κάνουν άλματα μήκους έως 6 μέτρων και ύψους μέχρι και 2,5 μέτρων, να τρέχουν για μικρές αποστάσεις με ταχύτητες έως και 60 χλμ. / Ώρα. Το αμερικανικό βουνό λιοντάρι έχει στη διάθεσή του μια πολύ εκτεταμένη περιοχή κυνηγιού. Στα θηλυκά puma κυμαίνεται από 26 έως 350 km², ενώ στα αρσενικά κυμαίνεται από 140 έως 760 km².

Cubs puma: εμφάνιση και ανάπτυξη

Puma - το ζώο είναι αρκετά ήσυχο. Δημοσιεύει έντονες κραυγές μόνο κατά την περίοδο γάμου, η οποία έρχεται για πρώτη φορά σε ηλικία δύο ή τριών ετών. Η διάρκεια της εγκυμοσύνης του puma είναι τρεις μήνες. Κατά μέσο όρο, μια puma γεννά 2-3 cubs, βάρους 250-450 g και μήκος σώματος 25-30 cm.

Τα γατούλα Puma διαφέρουν από τους ενήλικες κυρίως στο χρώμα. Τα μικρά κουτάβια έχουν καστανόχρωμη απόχρωση με μαύρες κηλίδες που αλλάζουν κατά την ηλικία ενός.

Τα Puma cubs ανοίγουν τα μάτια τους 2 εβδομάδες μετά τη γέννηση, τα πρώτα τους δόντια ξεσπούν την ίδια στιγμή. Αρχικά, τα γατούλα cougar έχουν έντονο μπλε χρώμα ματιών, το οποίο σταδιακά αλλάζει σε έξι μήνες. Οι κηλίδες στο μαλλί αρχίζουν να ξεθωριάζουν κατά 9 μήνες και σταδιακά να εξαφανίζονται κατά 2 χρόνια.

Τα γατάκια της Puma αρχίζουν να τρώνε ενήλικα τρόφιμα σε ηλικία 6 εβδομάδων, αλλά το γάλα εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στη διατροφή τους. Οι Puma cubs μένουν με τη μητέρα τους για δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν χρόνο να μάθουν όλες τις απαραίτητες δεξιότητες για επιβίωση και κυνήγι, για περαιτέρω ανεξάρτητη διαβίωση.

Μετά από αυτό, οι νέοι cougar πηγαίνουν να ψάξουν για τα δικά τους κυνήγι, αλλά μπορούν να παραμείνουν σε ομάδες με τους αδελφούς και τις αδελφές τους για αρκετούς μήνες μετά την αποχώρηση από τη μητέρα.

Η μεγαλύτερη γάτα της Αμερικής δεν έχει φυσικούς εχθρούς. Λίγοι θα τολμούσαν να πολεμήσουν με το μαγευτικό και γρήγορο κουτάρι. Μόνο περιστασιακά, μερικοί μεγάλοι θηρευτές μπορούν να επιτεθούν σε νεαρά και απροστάτευτα κουτάρια.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να διαβάσετε σχετικά με τα άγρια ​​ζώα, εγγραφείτε σε ενημερώσεις του ιστότοπού μας για να είστε ο πρώτος που θα λάβει μόνο τα νεώτερα και πιο συναρπαστικά άρθρα για διάφορα ζώα του πλανήτη μας.

Cougar Περιγραφή

Puma concolor - αυτό είναι το όνομα του είδους στα λατινικά, όπου το δεύτερο μέρος μεταφράζεται ως "μονόχρωμο", και αυτή η δήλωση είναι αληθινή αν εξετάσουμε το χρώμα από την άποψη της απουσίας ενός σχεδίου. Από την άλλη πλευρά, το θηρίο δεν φαίνεται εντελώς μονόχρωμο: το πάνω μέρος έρχεται σε αντίθεση με μια ελαφριά κοιλιά και στο πρόσωπο υπάρχει μια ξεχωριστή λευκή ζώνη του πηγούνιου και του στόματος.

Εμφάνιση

Ένας ενήλικος αρσενικός είναι περίπου ένα τρίτο μεγαλύτερο από ένα θηλυκό και ζυγίζει 60-80 κιλά με μήκος 1-1,8 μέτρα.. Τα μεμονωμένα αντίγραφα κερδίζουν 100-105 kg. Το puma είναι 0,6-0,9 m ψηλό και η μυϊκή, ομοιόμορφα εφηβική ουρά είναι 0,6-0,75 m. Το cougar έχει ένα επιμηκυμένο και εύκαμπτο σώμα, στεφανωμένο με ένα ανάλογο κεφάλι με στρογγυλεμένα αυτιά. Η Puma έχει πολύ προσεγμένη εμφάνιση και όμορφα μαύρα μάτια. Το χρώμα της ίριδας ποικίλει από φουντουκιά έως ανοιχτό γκρι έως πράσινο.

Τα οπίσθια φαρδιά πόδια (με 4 δάχτυλα) είναι πιο μαζικά από τα μπροστινά, τα οποία αποτελούνται από 5 δάχτυλα το καθένα. Τα δάχτυλα είναι οπλισμένα με καμπύλα και αιχμηρά νύχια που αποσύρονται, όπως όλες οι γάτες. Προκειμένου να συλληφθούν και να κρατηθούν τα θύματα, καθώς και για την αναρρίχηση των κορμών, χρειάζονται συσπειρωτά νύχια. Το παλτό του λιονταριού είναι βραχύ, χονδροειδές, αλλά παχύ, που μοιάζει με το χρωματισμό του κύριου θηράματός του. Σε ενήλικες, η κάτω πλευρά του σώματος είναι πολύ ελαφρύτερη από την άνω.

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Οι επικρατούσες αποχρώσεις είναι κόκκινες, γκρίζες-καφέ, αμμώδεις και κιτρινωπό-καφέ. Λευκές σημάνσεις παρατηρούνται στον λαιμό, το στήθος και την κοιλιά.

Τα μικρά παιδιά είναι χρωματισμένα διαφορετικά: η πυκνή τους γούνα είναι διακεκομμένη με σκοτεινά, σχεδόν μαύρα σημεία, υπάρχουν λωρίδες στο εμπρόσθιο και οπίσθιο άκρο και δακτυλίους στην ουρά. Το χρώμα των pumas επηρεάζει επίσης το κλίμα. Όσοι ζουν σε τροπικές περιοχές, δίνουν το ryzhina, και εκείνοι που βρίσκονται στα βόρεια, δείχνουν συχνά γκρίζους τόνους.

Υποείδος Puma

Μέχρι το 1999, οι βιολόγοι συνεργάζονταν με την παλιά ταξινόμηση των κουγκάρων, με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους και διακρίνοντας σχεδόν 30 υποείδη. Η σύγχρονη ταξινόμηση (βασισμένη σε γενετικές μελέτες) έχει απλοποιήσει τον υπολογισμό, μειώνοντας συνολικά την ποικιλομορφία των κουγκάρων σε 6 υποείδη που ανήκουν στον ίδιο αριθμό φυλογεωγραφικών ομάδων.

Με απλά λόγια, τα αρπακτικά ζώα διαφέρουν τόσο στα γονιδιώματα όσο και στη σύνδεσή τους με μια συγκεκριμένη περιοχή:

  • Puma concolor costaricensis - Κεντρική Αμερική,
  • Puma concolor couguar - Βόρεια Αμερική,
  • Puma concolor cabrerae - το κεντρικό τμήμα της Νότιας Αμερικής,
  • Puma concolor capricornensis - το ανατολικό τμήμα της Νότιας Αμερικής,
  • Puma concolor puma - το νότιο τμήμα της Νότιας Αμερικής,
  • Το Puma concolor concolor είναι το βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής.

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Το Puma concolor coryi, ένας φοιτητής της Φλόριντα που ζει στα δάση / έλη της Νότιας Φλόριντα, αναγνωρίζεται ως το σπανιότερο υποείδος.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση σημειώθηκε στο Εθνικό Κρασί της Μεγάλης Κυπαρίσσης (ΗΠΑ). Το 2011, λίγο παραπάνω από 160 άτομα ζούσαν εδώ, γι 'αυτό το υποείδος περιελήφθη στον κόκκινο κατάλογο της IUCN με την κατάσταση "κρίσιμα απειλούμενο" (σε κρίσιμη κατάσταση). Σύμφωνα με τους βιολόγους, ο άνθρωπος που αποστραγγίζει τους βάλτους και κυνηγάει λόγω του αθλητικού ενδιαφέροντος είναι υπεύθυνος για την εξαφάνιση του puma της Φλόριντα. Η κτηνοτροφία συνέβαλε στην εξαφάνιση, όταν τα ζώα που συσχετίστηκαν στενά (λόγω ενός μικρού πληθυσμού).

Τρόπος ζωής, χαρακτήρα

Οι Pumas είναι βασισμένοι στο singles που συγκλίνουν μόνο στην εποχή ζευγαρώματος και στη συνέχεια όχι περισσότερο από μία εβδομάδα. Τα θηλυκά με γατάκια διατηρούν μαζί. Τα ενήλικα αρσενικά δεν είναι φίλοι: αυτό είναι χαρακτηριστικό μόνο των νεαρών κουγκάρ, που αποσπάστηκαν πρόσφατα από τον μητρικό ποδόγυρο. Η παρουσία του παιχνιδιού επηρεάζει την πυκνότητα του πληθυσμού: ένα ενιαίο cougar μπορεί να διαχειριστεί για 85 km², και πάνω από δώδεκα θηρευτές σε μια περιοχή μισού μεγέθους.

Κατά κανόνα, το θηλυκό κυνηγετικό οικόπεδο διαρκεί από 26 έως 350 χλμ., Που συνορεύει με το οικόπεδο του αρσενικού. Ο τομέας όπου τα αρσενικά κυνήγια είναι τεράστια (140-760 km ²) και δεν διασταυρώνεται ποτέ με την αντίπαλη περιοχή. Η σήμανση των ορίων γίνεται με τη βοήθεια ούρων / περιττωμάτων και γρατζουνιών στα δέντρα. Η Puma αλλάζει τη θέση εντός του ιστότοπου ανάλογα με την εποχή του έτους. Τα λιοντάρια για τα βουνά είναι τέλεια προσαρμοσμένα στη ζωή σε ανώμαλο έδαφος: είναι εξαιρετικοί άλτες (οι καλύτερες από όλες τις γάτες) τόσο σε μήκος όσο και σε ύψος.

  • μήκος άλμα - 7,5 μ,
  • υψηλό άλμα - 4,5 μ.
  • ένα άλμα από ύψος - 18 μ. (όπως από την οροφή ενός πενταόροφου σπιτιού).

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Ο Cougar επιταχύνει στα 50 km / h, αλλά γρήγορα εκπνέει, αλλά ξεπερνά εύκολα τις πλαγιές του βουνού, ανεβαίνει ψηλά βράχια και δέντρα. Οι Pumas, που εγκατέλειψαν σκύλους στις νοτιοδυτικές ερήμους των Ηνωμένων Πολιτειών, έφτασαν ακόμη και σε γίγαντες κάκτους. Το κτήνος κολυμπά καλά, αλλά δεν δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό το άθλημα.

Η πούμα κυνηγάει το σούρουπο, προτιμώντας να χτυπήσει το θύμα με ένα ισχυρό άλμα, και το απόγευμα το αρπακτικό ύπνο κοιμάται σε ένα ντεκόρ, basks κάτω από τον ήλιο ή γλείφει όπως όλες τις γάτες. Για πολύ καιρό υπήρχαν ιστορίες για την ψύχρανση της ψυχής, που δημοσιεύθηκε από το puma, αλλά όλα αποδείχθηκαν μυθοπλασία. Οι πιο δυνατές κραυγές πέφτουν στην περίοδο των ρυτίδων, και το υπόλοιπο χρονικό διάστημα το θηρίο περιορίζεται στο χτύπημα, το χασμουρητό, το σκυλάκι, το σφυροκόπημα και το συνηθισμένο «μωρό» της γάτας.

Είδη γάτας

Η απεραντοσύνη των γεωγραφικών περιοχών όπου ζει ο cougar θα δώσει την ευκαιρία να αποδίδεται στον πιο συνηθισμένο τύπο αιλουροειδών. Αλλά παρά την εξωτερική ομοιότητα με τους εκπροσώπους αυτής της οικογένειας, το puma χωρίζεται σε ξεχωριστό γένος. Και σ ​​'αυτό το γένος συμπεριελήφθη ένα είδος με ένα τεράστιο αριθμό υποείδων.

Η μακρά ουρά εξισορροπώντας σε ένα άλμα, ένα ισχυρό σώμα, ισχυρά πόδια και ένα μικρό κεφάλι έκανε το cougar μοναδικό εκπρόσωπο ενός ξεχωριστού γένους, ένα από τα πιο κοινά στη γη. Οι κάτοικοι της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, από την Παταγονία μέχρι τα βραχώδη βουνά, μπορούν να συναντήσουν αυτό το μαγευτικό ζώο στα δάση, στις πεδιάδες, στις ορεινές περιοχές, στους βάλτους και ακόμη και στην τροπική ζούγκλα. Το μόνο πράγμα που δεν του αρέσουν οι ανοιχτοί χώροι.

Ένα ενήλικο ζώο φθάνει σε μήκος έως 2 μ. Η μάζα ενός ζώου μπορεί να φτάσει το σήμα 106-110 kg. Η ουρά έχει μήκος 0,8 μ. Η κεφαλή του ζώου είναι μικρή. Μια τέτοια ισχυρή γάτα έχει πολύ ισχυρά πόδια. Το ρύγχος συνήθως έχει ένα λευκό άκρο.

Χρώμα και οικοτόπου

Η Βόρεια Αμερική και το κλίμα της έδωσαν στο Puma μια ασημένια γυαλάδα γούνας. Στους πιο νότιους παμπούς, η γούνα του ζώου απέκτησε μια κυρίαρχη χρυσο-κόκκινη σκιά. Το cougar της Φλόριντα, που ονομάζεται για τον κύριο βιότοπό του, είναι μικρότερο από το υπόλοιπο υποείδος, αλλά και κόκκινο, με γκρίζα άμμο. Από τον τόπο όπου ζει ο cougar, εξαρτάται από το χαρακτηριστικό του χρώμα.

Απλά και ακριβή ονόματα

Το cougar της Φλόριντα βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης και παρατίθεται στο κόκκινο βιβλίο. Υπήρξε μια εποχή που περίπου 20 άτομα παρέμειναν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το Wisconsin puma καταστράφηκε από Αμερικανούς κυνηγούς το 1925. Σήμερα, μερικά υποείδη των όμορφων δημιουργιών της φυσικής ισορροπίας στα πρόθυρα της πλήρους εξαφάνισης, ο λόγος γι 'αυτό είναι ο άνθρωπος που πυροβολεί ένα λιοντάρι του βουνού, καταστρέφοντας τους φυσικούς οικότοπους του οικοτόπου του.

Ο επιπολασμός των γεωγραφικών γεωγραφικών αποστάσεων, όπου μπορείτε να συναντήσετε εκπροσώπους ενός συγκεκριμένου είδους, οδήγησε στο γεγονός ότι σε πολλά μέρη το ζώο έλαβε ποιητικά και ανακριβή ονόματα. Μόνο μερικά υποείδη έλαβαν το όνομα του οικοτόπου. Να θυμάστε πάντα ότι το cougar είναι ζώο. Όπου αυτή η ομορφιά δασών εξαρτάται από το είδος της. Τα υπόλοιπα ονόματα της δόθηκαν σε διαφορετικές περιοχές από ανθρώπους που θαυμάζονταν ή φοβόντουσαν από την δύναμη, την ομορφιά, το μυστήριο και τις εξαιρετικές δυνατότητες κυνηγιού.

Τα ονόματα είναι ποιητικά και ανακριβή

Η ευκαιρία να συναντήσετε έναν τρομερό θηρευτή σε ένα νυχτερινό κυνήγι ή το απόγευμα, στον απαλό ήλιο, προκάλεσε δέος, ψευδαίσθηση, λατρεία. Για παράδειγμα, τα βουνά της Απαλαχίας, όπου κατοικεί η πούμα, χρησίμευαν ως το όνομα του βουνού λιονταριού σε αυτά τα μέρη και στην υπόλοιπη Αμερική, ιδιαίτερα στα δυτικά, όπου το ζώο θεωρήθηκε σύμβολο των τεράστιων εκτάσεων, ονομάστηκε διαφορετικά:

  • ο διάβολος του βουνού
  • βασιλική γάτα
  • κόκκινη τίγρη
  • ασημένιο λιοντάρι
  • Μεξικάνικο λιοντάρι
  • ελάφι γάτα

Οι βιολόγοι αντιπροσωπεύουν περίπου 30 υποείδη της κόκκινης τίγρης, αλλά όλοι ζουν στη Βόρεια και Νότια Αμερική, οπότε το cougar εξακολουθεί να ονομάζεται η μεγαλύτερη γάτα στην Αμερική. Ο άνθρωπος συνεχίζει να μειώνει σταδιακά το εύρος των θέσεων όπου ζει ο cougar. Η ηπειρωτική Βόρεια Αμερική βαφτίζει το puma puma, δανείζοντας το όνομα ενός μεγαλοπρεπούς ζώου από τη γλώσσα Quechua και σχεδόν δύο υποείδη καταστράφηκαν στην πράξη.

Δυο ηπείρους

Όμορφος και μεγαλοπρεπής, ικανός να σύρει το σφάγιο ενός ζώου που συγκομίζεται από ένα κυνήγι και ζυγίζει περισσότερο από έναν κυνηγό, ο cougar διαφέρει από τα υποείδη ανάλογα με τον τόπο όπου ζει. Η απάντηση στο ερώτημα ποιο είδος ζωικής πούμα, όπου ζει (σε ​​ποια ήπειρο), προτείνει δύο επιλογές και δύο ηπείρους - Βόρεια και Νότια Αμερική. Τα υποείδη του διαφέρουν στα αμερικανικά ενδιαιτήματα:

  • Puma concolor browni - στο Μεξικό.
  • Puma concolor costaricensis - από τον Παναμά στη Νικαράγουα.
  • Puma concolor kaibabensis - στη Γιούτα, τη Νεβάδα και τη Βόρεια Αριζόνα.
  • Puma concolor osgoodi - στη Βολιβία, στις Άνδεις.
  • Puma concolor soderstromi, - στον Εκουαδόρ και ούτω καθεξής.

Σχετικά με την ύπαρξη ορισμένων υποείδων, κυρίως Λατινικής Αμερικής, που είναι γνωστά σε γελοία λίγο. Περιγράφονται σύμφωνα με τους λογαριασμούς αυτοπτών μαρτύρων, τις φτωχές και λίγες θολή φωτογραφίες και μερικά εξευγενισμένα δέρματα. Μερικές φορές ένας φυσιοδίφης μπορεί να ταυτιστεί με τρόπαιο, αλλά όπου ζει το ζώο και πώς εξορύσσεται το δέρμα είναι άγνωστο.

Παρόμοιο αλλά όχι έτσι

Η εξωτερική ομοιότητα ενός λιονταριού μπορεί να φανεί με διαφορετικές αιλουροειδείς και μερικές φορές είναι ακόμη δυνατό να αποκτήσετε ένα υβρίδιο cougar και λεοπάρδαλη, ή να το συμβεί με ocelot και jaguar. Αλλά αυτό είναι ένα τεχνητό πέρασμα, το οποίο δεν συμβαίνει στην άγρια ​​φύση, όπου ο jaguar είναι ένας από τους κύριους εχθρούς της κόκκινης τίγρης και ο τελευταίος αναγκάζεται να αποφύγει τα ενδιαιτήματα του jaguar. Ο πάνθηρας είναι παρόμοιος με τον δικό του τρόπο με το cougar. Αλλά αν κοιτάξετε προσεκτικά, τότε πολύ πιο puma σαν μια κατσικίσιο γάτα.

Μικρά τυφλά γατάκια

Το αμερικανικό λιοντάρι γεννά 2 έως 6 γατάκια και, όπως μια πραγματική γάτα, είναι μικρά, τυφλά και εντελώς ανήμπορος. Και παρόλο που ήδη σε 9 μήνες μπορούν να κυνηγήσουν μόνα τους, η γυναίκα τους φροντίζει για σχεδόν 2 χρόνια. Όλα αυτά συμβαίνουν στο άλλο ημισφαίριο και σε έναν άλλο ζωικό κόσμο και σε διαφορετικές συνθήκες, αλλά στην εμφάνιση μικρές πύμεις μοιάζουν τόσο με την οcelot, όσο και με την jaguar και τον πάνθηρα, επειδή γεννιούνται στίγματα. Μόνο μεγαλώνουν, αποκτούν το χαρακτηριστικό χρώμα του είδους τους και τα στίγματα εξαφανίζονται. Αυτός είναι ο αυτόχθονος κάτοικος της Αμερικής και ονομάζεται στη γλώσσα των αυτόχθονων κατοίκων της Αμερικής - το puma. Πού ζει στη Ρωσία; Στη Ρωσία, απλώς δεν υπάρχει. Είναι μόνο στον ζωολογικό κήπο.

Ακόμη και στον ζωολογικό κήπο, το puma κρύβει τα μικρά του από τα αδιάκριτα μάτια και τα παίρνει για μια βόλτα μόνο σε ηλικία ενός μηνός.

Τρόφιμα και οικότοποι

Πρηστεί, τεράστια, πανέμορφη, πραγματική βασιλική γάτα - αν χρειαστεί, μπορεί να φάει ακόμη σαλιγκάρια και έντομα. Ένα μικρό παιδί, όπως μαρμότσες, μικρά πουλιά, κογιότ, μπετάδες, ακόμα και φίδια δεν είναι το κύριο φαγητό, αλλά ένα ελαφρύ, πλούσιο σνακ.

Οι αβορίγινες πίστευαν ειλικρινά ότι η πούμα ζει μόνο όπου βρέθηκαν ελάφια, αλλά σε ορισμένα ενδιαιτήματα διαβάζει σε στρατιά. Στο κυνήγι, η αγαπημένη της μέθοδος είναι μια επίθεση ενέδρα, και η βασιλική γάτα σε ένα άλμα μοιάζει ιδιαίτερα μεγάλη.

Το Puma είναι αρπακτικό. Κυνήγι διάφορα ζώα, από σπουργίτια και ποντίκια σε ελάφια, ταύρους και πιθήκους. Συνήθως το θηρίο επιλέγει να κυνηγήσει τη νύχτα. Το απόγευμα, όπως και όλοι οι εκπρόσωποι της γάτας, της αρέσει να μαζεύει στον ήλιο. Η εγκυμοσύνη μιας τέτοιας γάτας διαρκεί 3 μήνες. Η διάρκεια ζωής της Puma είναι 18-20 χρόνια.

Η καταστροφική δραστηριότητα των ανθρώπων σε σχέση με την άγρια ​​ζωή έχει οδηγήσει στο γεγονός ότι ένα θαυμάσιο ζώο, ένας εκπρόσωπος ενός συγκεκριμένου είδους, σε ορισμένες περιπτώσεις απειλείται με πλήρη εξαφάνιση. Και είναι ιδιαίτερα πικρό να συνειδητοποιήσουμε, θυμόμαστε για το μυαλό του, την ομορφιά, τη χάρη και την πρωτοτυπία.

Διανομή και υποείδη

Στην αρχαιότητα, ο βιότοπος του puma θεωρήθηκε πολύ εκτεταμένος μεταξύ όλων των θηλαστικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Και ακόμα και σήμερα, από την άποψη του εύρους της διανομής, αυτή η χαριτωμένη γάτα είναι συγκρίσιμη (από την οικογένεια των γατών) μόνο σε μια δασική γάτα, ένα λυρδί και ένα όμορφο λεοπάρδαλο. Τώρα στην Αμερική και τον Καναδά, το puma διατηρείται κυρίως στις ορεινές περιοχές στα δυτικά της χώρας. Στα ανατολικά, το πούμα εξοντώθηκε εντελώς. Η εξαίρεση είναι μόνο ένας πολύ μικρός πληθυσμός σπάνιων υποείδων του Puma concolor coryi, που ζει στη Φλόριντα.

Σύμφωνα με τους λογαριασμούς των αυτοπτών μαρτύρων, σήμερα το cougar βρίσκεται συχνά στο Κεμπέκ στον Καναδά και στο Βερμόντ (ΗΠΑ).

Florida puma

Αυτή είναι η πιο σπάνια πούμα. Το ζώο, ο αριθμός του οποίου στη φύση ανήλθε σε μόλις 160 άτομα το 2011, ζει σε βάλτους και δάση της νότιας Φλώριδας. Η ταχεία εξαφάνισή του οφείλεται στην αποστράγγιση των βάλτων, των δηλητηριάσεων, του αθλητικού κυνηγιού.

Το Florida cougar έχει σχετικά μικρό μέγεθος. Χρώμα παλτό - κοκκινωπό, σκούρο. В результате инбридинга пума приобрела загнутый кончик хвоста. В настоящее время американские ученые собираются скрестить флоридских пум с представителями других подвидов, чтобы создать устойчивую саморегулирующуюся популяцию.

Черная пума

В природе существуют белые пумы, а также темно-коричневые особи, которые встречаются в Америке. Черная пума – животное, скорее, мифическое. Ученые утверждают, что черной пумы и пумы-меланиста в природе не существует.

Νωρίτερα υπήρξαν αναφορές για την ανακάλυψη των μελανωτών puma, των λευκών, των αλβινών. Αναφορές μαύρου cougar προήλθαν από τη Νότια και Κεντρική Αμερική. Ένας μαύρος cougar που σκοτώθηκε στην Κόστα Ρίκα το 1959 αποδείχθηκε σκούρο καφέ και όχι μαύρος.

Αναφέρθηκε ότι το μαύρο πούμα ήταν σταθερό στο Κεντάκι, αλλά αργότερα αποδείχθηκε ότι αυτή η γάτα είχε μια ελαφρύτερη σκιά της κοιλιάς. Αυτό σημαίνει ότι το ζώο ήταν σκούρο καφέ χρώμα.

Στο Αϊντάχο, το φθινόπωρο του 2007, το πούμα πυροβολήθηκε με ένα μαύρο ρύγχος, λαιμό και στήθος. Πίσω από το αυτί της είχε μια μαύρη κηλίδα, η οποία αναγνωρίστηκε από τους επιστήμονες ως φαινόμενο μερικής μελανισμού. Για την επίσημη επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος, απαιτείται ένα πούμα με γνωστούς γονείς, το οποίο κρατείται σε αιχμαλωσία. Επομένως, σήμερα δεν έχουν επιβεβαιωθεί τα στοιχεία για την ύπαρξη μαύρων κουγκάρων.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Το puma είναι ένα ζώο του οποίου η περιγραφή μπορεί να βρεθεί σε όλες τις δημοσιεύσεις που αφιερώνονται στη ζωή των αρπακτικών. Όχι μόνο οι ειδικοί, αλλά και οι απλοί λάτρεις των ζώων ενδιαφέρονται για τις συνήθειες αυτών των όμορφων ανδρών.

Ένας από τους μεγαλύτερους θηρευτές αιλουροειδών που ζουν σήμερα στις ΗΠΑ είναι ο κουγκάρ. Το μέγεθος του ζώου είναι κατώτερο μόνο από την jaguar. Αυτό το γατάκι έχει μήκος σώματος μέχρι 180 εκ., Με μήκος ουράς 75 εκ. Το ύψος στο ακρώμιο φτάνει τα 76 εκ. Το βάρος ενός ενήλικου αρσενικού είναι περίπου 105 κιλά. Τα θηλυκά είναι 30% μικρότερα από τα αρσενικά.

Puma - ένα ζώο με εύκαμπτο και επιμηκυμένο σώμα, χαμηλά πόδια και μικρό κεφάλι. Τα οπίσθια πόδια είναι πολύ πιο μαζικά από το μπροστινό μέρος. Η ουρά είναι μυϊκή, μακρά, εφηβική ομοιόμορφη.

Τα πόδια είναι φαρδιά και τελειώνουν με αιχμηρά καμπύλα νύχια. Οβάλ μαξιλάρια δακτύλων.

Παλτό και χρώμα

Το Puma (φωτογραφία του ζώου μπορεί να δει σε όλα τα βιβλία αναφοράς για τα αρπακτικά) έχει μια παχιά, μικρή και χονδροειδή γούνα. Οι Pumas είναι οι μοναδικές γάτες της Αμερικής με ένα μόνο χρώμα.

Τα ενήλικα ζώα έχουν γκριζωπό-καστανή ή καφέ-κίτρινη επίστρωση. Σε αυτή την περίπτωση, η κάτω πλευρά του σώματος είναι πολύ ελαφρύτερη από την άνω. Τα pumas είναι παρόμοια σε χρώμα με το βασικό τους θήραμα, ελάφι. Στο λαιμό, το στήθος και την κοιλιά υπάρχουν ελαφρά καψάκια, στο πρόσωπο - μαύρα σημεία. Τα αυτιά είναι σκοτεινά, η ουρά τελειώνει με ένα μαύρο στίγμα. Οι κουνούπια που ζουν σε τροπικές περιοχές είναι κόκκινα και τα βόρεια άτομα έχουν γκρι χρώμα.

Σε νεαρή γούνα είναι πολύ παχύτερο. Έχει σκούρες λωρίδες, κηλίδες στο πίσω και εμπρός άκρες, καθώς και δακτυλίους στην ουρά.

Τρόπος ζωής

Οι Pumas ζουν σε διάφορες τοποθεσίες - από πεδιάδες έως αρκετά ψηλά βουνά (4700 μ.), Σε διαφορετικά τοπία - σε κωνοφόρα δάση βουνών, σε χορτώδεις πεδιάδες, σε πεύκα. Εν ολίγοις, το puma είναι ένα ζώο που ζει σε οποιαδήποτε τοποθεσία. Θα πρέπει να βρει μόνο αρκετό φαγητό και ένα ασφαλές καταφύγιο.

Αυτά τα άγρια ​​ζώα προσπαθούν να αποφύγουν τους υγρότοπους και τις πεδιάδες. Το cougar δίνει μια τέτοια περιοχή στους jaguars που έχουν επιλέξει τέτοιους τόπους. Αυτά τα αρπακτικά ζώα είναι καλά προσαρμοσμένα στη ζωή σε ανώμαλο έδαφος. Τα μυϊκά άκρα τους επιτρέπουν να πηδούν μέχρι έξι μέτρα σε μήκος και μέχρι δύο και μισό μέτρα ύψος. Οι πομφοί κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους μπορούν να φτάσουν ταχύτητες έως 50 km / h (αν και μόνο σε μικρές αποστάσεις).

Puma (μπορείτε να δείτε μια φωτογραφία ενός ζώου στο άρθρο μας) - ένα ζώο που προτιμά να ζει μόνο του. Οι οικογένειες σχηματίζονται μόνο κατά την περίοδο ζευγαρώματος. Η πυκνότητα πληθυσμού εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα του παιχνιδιού

Το τμήμα της θηλυκής που κυνηγάει είναι μεταξύ 26 και 350 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το οικόπεδο του αρσενικού μπορεί να καταλαμβάνει τεράστια έκταση μέχρι 760 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Puma κινείται στο οικόπεδο σύμφωνα με την εποχή. Το χειμώνα, μπορεί να είναι σε μία τοποθεσία, και το καλοκαίρι - σε άλλη.

Για το θήραμα το πούμα βγαίνει το βράδυ. Η διατροφή της είναι ως επί το πλείστον οπληφόρα - ελάφια, μους, αγκάθια. Δεν θα εγκαταλείψει τα ζώα.

Την ίδια στιγμή, το puma τρώει διάφορα ζώα - από σκίουρους και ποντίκια έως λυγμούς, κογιότ και ακόμη και pumas. Σε αντίθεση με τα λεοπάρδαλα και τις τίγρεις, η puma δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ κατοικίδιων και άγριων ζώων, συχνά επιτίθενται σε ζώα, γάτες, σκυλιά. Ταυτόχρονα, σκοτώνει πολύ περισσότερα ζωντανά πλάσματα από ό, τι μπορεί να φάει.

Όταν το κυνήγι χρησιμοποιεί το έκπληκτο παράγοντα, ο σκύλος μπαίνει σε μεγάλο θήραμα και πηδάει στο θύμα του από μια αρκετά κοντινή απόσταση, σπάει το λαιμό του. Κατά τη διάρκεια του έτους, ο cougar καταναλώνει έως και 1300 κιλά κρέατος. Οι θηρευτές κρύβουν τα θραύσματα του θήρατος, κοιμούνται με το πινέλο, τα φύλλα ή το χιόνι. Μπορούν να επιστρέψουν σε αυτό το αποθετήριο περισσότερες από μία φορές.

Το puma είναι ένα πολύ ισχυρό και ανθεκτικό ζώο που μπορεί να σύρει ένα σφάγιο σε μεγάλη απόσταση, το οποίο είναι πέντε έως επτά φορές το δικό του βάρος.

Στη φύση, το πούμα δεν έχει εχθρούς. Μόνο περιστασιακά μεγάλα αρπακτικά ζώα (grizzly, jaguars, λύκοι) επιτίθενται σε νεαρά και άρρωστα άτομα.

Habitat

Αυτή είναι η μοναδική άγρια ​​γάτα της Αμερικής, η οποία καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη περιοχή της ηπείρου.. Μερικούς αιώνες νωρίτερα, η puma μπορούσε να βρεθεί σε μια τεράστια περιοχή από το νότο της Παταγονίας (Αργεντινή) στον Καναδά και την Αλάσκα. Σήμερα, η εμβέλεια έχει μειωθεί σημαντικά και τώρα οι κουγκάρες (αν μιλάμε για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά) εντοπίζονται μόνο στη Φλόριντα, καθώς και στις λιγότερο πυκνοκατοικημένες δυτικές περιοχές. Είναι αλήθεια ότι η ζώνη των ζωτικών συμφερόντων τους εξακολουθεί να είναι η Νότια Αμερική ως σύνολο.

Οι ζωολόγοι έχουν παρατηρήσει ότι η σειρά puma επαναλαμβάνει πρακτικά το εύρος διανομής των άγριων ελαφιών, του κύριου εμπορικού τους αντικειμένου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο θηρευτής ονομάζεται λιοντάρι - προτιμά να εγκατασταθεί στα δάση των υψίπεδων (μέχρι 4.700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας), αλλά δεν αποφεύγει τις πεδιάδες. Το κύριο πράγμα είναι ότι στην επιλεγμένη περιοχή υπάρχουν πολλά ελάφια και άλλα παιχνίδια χορτονομής.

Οι Pumas κατοικούν σε διαφορετικά τοπία, όπως:

  • τροπικά δάση
  • κωνοφόρων δασών
  • pampas
  • χορτώδεις πεδιάδες
  • βαλτώδεις πεδιάδες.

Είναι αλήθεια ότι οι μικρού μεγέθους cougars της Νότιας Αμερικής φοβούνται να εμφανιστούν στα ελώδη πεδινά όπου κυνηγούν οι jaguars.

Cougar φαγητό

Το κτήνος πηγαίνει στο κυνήγι όταν σκοτεινιάζει και συνήθως βρίσκεται σε ενέδρα για να πηδήξει απότομα στα ζωντανά πλάσματα. Μια ανοιχτή αντιπαράθεση με έναν ταύρο ή ένα μους δίνονται στο πούμα με δυσκολία, γι 'αυτό εφαρμόζει τον παράγοντα έκπληξη, το σταθεροποιώντας με ένα σωστό άλμα στην πλάτη του θύματος. Μόλις βρεθεί στην κορυφή, το cougar, λόγω του βάρους του, κυλά στο λαιμό του ή (όπως και άλλες γάτες) κολλάει τα δόντια του στο λαιμό του και το στραγγίζει. Η διατροφή του puma αποτελείται κυρίως από θηλαστικά θηλαστικά, αλλά μερικές φορές το διαφοροποιεί με τρωκτικά και άλλα ζώα. Η Puma έχει επίσης δει στον κανιβαλισμό.

Το μενού λιοντάρι του βουνού μοιάζει με αυτό:

  • ελάφια (άσπρο-ουρά, μαύρη-ουρά, pampas, caribou και wapiti),
  • ξωτικά, ταύροι και υψηλά αγκάθια πρόβατα,
  • χοίροι, λεβιές και όσμουσ,
  • κουνέλια, σκίουροι και ποντίκια,
  • οι κάστορες, οι μοσχοκράτες και οι αγουτί,
  • skunks, armadillos και ρακούν,
  • μαϊμούδες, λύγκα και κογιότες.

Η Puma δεν αρνείται τα πουλιά, τα ψάρια, τα έντομα και τα σαλιγκάρια. Ταυτόχρονα, δεν φοβάται να επιτεθεί σε baribals, αλλιγάτορες και ενήλικες grizzlies. Σε αντίθεση με τις λεοπαρδάλεις και τις τίγρεις, για το cougar δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα εγχώρια και τα άγρια ​​ζώα: σε κάθε βολική ευκαιρία, κόβει τα ζώα / πουλερικά, δεν σαρώνει επίσης τις γάτες και τα σκυλιά.

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Για το έτος, ένας cougar τρώει από 860 έως 1300 kg κρέατος, το οποίο είναι ίσο με το συνολικό βάρος περίπου πενήντα οπληφόρων. Συχνά και πολύ σέρνει το ακρωτηριασμένο σφάγιο για να κρυφτεί (γεμάτο με βούρτσα, φύλλωμα ή χιόνι) και να επιστρέψει σε αυτό αργότερα.

Το cougar έχει μια κακή συνήθεια να σκοτώνει το παιχνίδι με ένα αποθεματικό, δηλαδή, σε ένα όγκο που υπερβαίνει κατά πολύ τις ανάγκες του. Οι Ινδοί που το γνώριζαν παρακολουθούσαν τις κινήσεις του αρπακτικού και συλλέγονταν για τους εαυτούς τους, που ήταν συχνά εντελώς άθικτοι.

Αναπαραγωγή και απόγονοι

Πιστεύεται ότι τα λιοντάρια των βουνών δεν έχουν σταθερή εποχή αναπαραγωγής και μόνο για τους pumas που ζουν στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο - αυτή είναι η περίοδος από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο. Τα θηλυκά έχουν προγραμματιστεί να ζευγαρώσουν για περίπου 9 ημέρες. Το γεγονός ότι οι cougars αναζητούν ενεργά έναν σύντροφο, δείχνουν τις κραυγές των αρσενικών και τις μάχες τους. Το αρσενικό συνυπάρχει με όλα τα θηλυκά του οίστρου που περιφέρονται στην επικράτειά του.

Το puma φέρει απογόνους από 82 έως 96 ημέρες, γεννώντας μέχρι και 6 γατάκια, το καθένα βάρους 0,2-0,4 κιλά με μήκος 0,3 μ. Μετά από μερικές εβδομάδες, το νεογέννητο αρχίζει να βλέπει τον κόσμο και να βλέπει τον κόσμο με γαλάζια μάτια. Μετά από έξι μήνες, το χρώμα του ουρανού της ίριδας αλλάζει σε πορτοκαλί ή γκρι. Μέχρι την ηλικία ενός και ενός μηνός, τα γατάκια, τα οποία έχουν ήδη κόψει τα δόντια τους, αλλάζουν σε μια διατροφή ενηλίκων, αλλά δεν αρνούνται το μητρικό γάλα. Το πιο δύσκολο έργο αντιμετωπίζει η μητέρα, η οποία πρέπει να φέρει το κρέας στους μεγάλους της (τρεις φορές περισσότερο από ό, τι για τον εαυτό της).

Μέχρι την ηλικία των 9 μηνών, σκοτεινές κηλίδες αρχίζουν να εξαφανίζονται στη γούνα των γατών, εξαφανίζοντας εντελώς μέχρι 2 χρόνια. Τα μικρά παιδιά δεν αφήνουν τη μητέρα τους έως ότου είναι ηλικίας 1.5-2 ετών και στη συνέχεια διασκορπίζονται στην αναζήτηση των αγροτεμαχίων τους. Φεύγοντας από τη μητέρα, οι νεαροί κουγάδες για αρκετό καιρό κρατούν σε μικρές ομάδες και τελικά διασκορπίζονται, εισερχόμενοι στην περίοδο της εφηβείας. Στα θηλυκά, η γονιμότητα αρχίζει στα 2,5 χρόνια, στους άνδρες - έξι μήνες αργότερα.

Φυσικοί εχθροί

Η Puma δεν έχει πρακτικά κανένα. Με κάποιο τέντωμα, τόσο μεγάλα αρπακτικά όσο μπορούν να αποδοθούν στους φυσικούς κακοποιούς του:

  • jaguars
  • λύκοι (σε ​​πακέτα),
  • grizzly αρκούδα
  • μαύρα caimans
  • Μισισιπής αλλιγάτορες.

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Ο Puma ανέχεται στωικά τα βασανιστήρια με μια παγίδα (σε αντίθεση με την τρελή jaguar και την τίγρη). Κάνει αρκετές προσπάθειες να απελευθερωθεί, μετά την οποία παραιτείται από τη μοίρα της και κάθεται ακίνητος μέχρι να φτάσει ο κυνηγός.

Όλα αυτά τα ζώα επιτίθενται συνήθως σε αδύναμα ή νεαρά κουτάρια. Ένας από τους εχθρούς ενός puma είναι ένας άνθρωπος που τον πυροβολεί και τον παγιδεύει.

Puma και ο άνθρωπος

Ο Θεόδωρος Ρούσβελτ δημιούργησε την Εταιρεία Προστασίας Ζώων, αλλά για κάποιο λόγο δεν του άρεσε η pumas και (με την υποστήριξη του επικεφαλής της Zoological Society της Νέας Υόρκης) του επέτρεψε να εξοντωθεί με ατιμωρησία σε όλη τη χώρα. Οι κυνηγοί δεν χρειάστηκε να πεισθούν για πολύ καιρό και εκατοντάδες χιλιάδες Κουγάρι καταστράφηκαν στην Αμερική, παρά το γεγονός ότι το ίδιο το θηρίο αποφεύγει το άτομο και τον επιτίθεται πολύ σπάνια. Συνολικά, στις ΗΠΑ και τον Καναδά (από το 1890 έως το 2004) σημειώθηκαν λιγότερες από εκατό εγγεγραμμένες επιθέσεις cougar, οι περισσότερες από τις οποίες σημειώθηκαν στον Fr. Βανκούβερ.

Πρέπει να τηρούνται στοιχειώδεις προφυλάξεις στον οικότοπο του puma:

  • φροντίστε τα παιδιά
  • πάρτε μαζί σας ένα ισχυρό ραβδί
  • μην κινούνται μόνα τους,
  • όταν απειλείται, κανένας δεν πρέπει να ξεφύγει από το πούμα: θα πρέπει να κοιτάξει κανείς στα μάτια της και ... να ουρλιάζει.

Αποδεικνύεται ότι το τέρας φοβάται τους ψηλούς ανθρώπους. Κατά κανόνα, τα αντικείμενα της επίθεσής του είναι παιδιά ή ενθουσιώδεις ενήλικες που διασχίζουν το μονοπάτι της πούμα στο σκοτάδι.

Κατάσταση πληθυσμού και ειδών

Χάρη στα μέτρα ασφαλείας (από το 1971, τα pumas προστατεύονται από το κράτος), ο πληθυσμός ανακάμπτει σταδιακά. Το κυνήγι κουγκάρων απαγορεύεται ή περιορίζεται σε όλη την Αμερική, αλλά εξακολουθούν να πυροβολούνται, λόγω των ζημιών που προκαλούνται στη θήρα και στα ζώα.

Παρά τις περιοδικές λήψεις και τις περιβαλλοντικές αλλαγές, μερικά υποείδη του puma πολλαπλασίαζαν τους αριθμούς τους, προσαρμόζοντάς τους στα προηγούμενα άγνωστα τοπία. Για παράδειγμα, ο πληθυσμός cougar αναβίωσε, εγκαταστάθηκε στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και ουσιαστικά καταστράφηκε εκεί τον περασμένο αιώνα. Σήμερα, έχει σχεδόν 30.000 θηρευτές, οι οποίοι έχουν αρχίσει να διερευνούν ενεργά τις ανατολικές και νότιες περιοχές.

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Ωστόσο, τρία υποείδη (Puma concolor coryi, Puma concolor couguar all και Puma concolor costaricensis) εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι CITES για τα απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα.

Και το τελευταίο. Όλο και περισσότεροι γενναίοι παίρνουν την εκπαίδευση των χαριτωμένων μικρών πούμπα. Η μόδα επηρεάζει τους εξωτικούς και επικίνδυνους εκπροσώπους της πανίδας. Πώς καταλήγουμε να προσπαθούμε να δαμάσουμε άγρια ​​ζώα, ξέρουμε από το παράδειγμα της οικογένειας Berber.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org