Πουλιά

Λευκός ουρανός - περιγραφή, ενδιαίτημα, ενδιαφέροντα γεγονότα

Pin
Send
Share
Send
Send


Εμφάνιση και συμπεριφορά. Ένας πολύ μεγάλος μαζικός θηρευτής με ένα ισχυρό υψηλό ράμφος, μακριά, φαρδιά φτερά και μια μικρή ουρά. Το αρσενικό και θηλυκό δεν διακρίνονται από το χρώμα, το θηλυκό είναι κάπως μεγαλύτερο. Το μήκος του σώματος είναι 60-98 cm, το άνοιγμα των πτερυγίων είναι 190-250 cm, το αρσενικό ζυγίζει 3-5,5 kg, το θηλυκό - 4-7 kg. Καλά ανεπτυγμένο φτερό "παντελόνι" στα πόδια, το κάτω μισό του tarsk δεν είναι φτερωτό, τα πόδια είναι πολύ ισχυρά.

Περιγραφή. Το κύριο φτέρωμα ενός ενήλικου πουλιού είναι από καφέ έως κεχρωσμένο, ανομοιογενές λόγω της σκοτεινότερης βάσης φτερών και καμένων κορυφών. Το χρώμα φωτίζεται σταδιακά από το σώμα στο κεφάλι, το οποίο μπορεί να είναι σχεδόν υπόλευκο. Τα πτερύγια, η κοιλιά, τα "παντελόνια" και τα μανταλάκια είναι πιο σκούρα από το κύριο υπόβαθρο. Η ουρά είναι άσπρη, σε αντίθεση με τα φτερά, την άνω ουρά και το κάτω μέρος. Τα μάτια φαίνονται μικρά, τα μάτια είναι από καστανόχρωμα έως κίτρινα. Το κώνο, το στέλεχος, ο τροχιακός δακτύλιος είναι ανοικτό κίτρινο, τα πόδια είναι λαμπερά κίτρινα. Το νεαρό πουλί στο σύνολό του είναι σκούρο καφέ με περισσότερο ή λιγότερο έντονα ώχρα και λευκά στίγματα (κάθε κέντρο έχει ένα φωτεινό κέντρο και ένα σκοτεινό περίγραμμα).

Η ουρά είναι σκοτεινή, λιγότερο έντονη από ό, τι στο πουλί ενηλίκων. Η ίριδα είναι σκούρο καφέ, το ράμφος είναι μαύρο, το κέρινο οστό και τα πόδια είναι ανοιχτό κίτρινο, ο τροχιακός δακτύλιος και οι γωνίες του στόματος είναι υπόλευκος ή γκρίζος. Στα ενδιάμεσα ρούχα, τα πουλιά φαίνονται τρελά, ο χρωματισμός γίνεται πιο "ανομοιογενής" λόγω της εμφάνισης εκτεταμένου φωτός "μαύρισμα", κυρίως στην πλάτη, στους ώμους, nadhvoste. Το τελευταίο φωτίζει ράμφος, κεφάλι, λαιμό. Τα φτερά του τιμονιού σταδιακά γίνονται λευκά από το κέντρο, ενώ ένα σκοτεινό κορυφαίο περίγραμμα τους διαρκεί μέχρι 4-5 χρόνια (μια λευκή ουρά με σκούρα κορυφή είναι επίσης χαρακτηριστική ενός νεαρού χρυσού αετού και ενός αετού μακρύς-ουράς). Ο χρωματισμός των νεαρών πουλιών και των ενδιάμεσων ενδυμάτων είναι μεμονωμένα πολύ μεταβλητός. Τα πουλιά ενήλικων ενδυμάτων φορούν το πέμπτο ή το όγδοο έτος μετά την έναρξη της εφηβείας. Ένας αετός ενηλίκων διακρίνεται εύκολα από κάθε θηρευτή του ιδίου μεγέθους σε ολόκληρη την ουρά και το φως, χωρίς αντιθέσεις, το κεφάλι, το λαιμό και το ράμφος.

Ένα πουκάμισο που βλέπει φαίνεται μακρύς-ουρά, μαζική και άμορφη σε σύγκριση με τους αετούς και μεγάλους-επικεφαλής σε σύγκριση με τα όρνια. Ανεβαίνοντας λιγότερο συχνά αετούς, κουνώντας την πτήση πιο δύσκολη. Όταν αιωρείται, σε αντίθεση με το χρυσό αετό και το όρνιο, κρατά τα φτερά του οριζόντια, χωρίς να τα ανυψώνει πάνω από το σώμα. Τα πτερύγια του πουλιού είναι μακρά και ευρεία - "ορθογώνια", όπως αυτά των γύπες, αντίθετα από τους αετούς - σχεδόν χωρίς καμπύλο καρπό. Σε ένα πουλί που πετάει, το κεφάλι φαίνεται μικρό (σχετικά μεγαλύτερο από αυτό των γύπες, αλλά μικρότερο από αυτό των αετών). Από το χρυσό αετό και τη μακρά ουρά, ο αετός με λευκή ουρά σε όλα τα ρούχα διακρίνεται από μια κοντή σφήνα σχήματος σφήνας, ένα πιο μαζικό και ψηλό ράμφος.

Η φωνή. Χοντρό σκασίματα "Κυάκ-Κιάκ-Κιάκ. ", Κροάρισμα ή γαύγισμα"Kra-Kra". Μερικές φορές ένα ζευγάρι φωνάζει ένα ντουέτο με τα κεφάλια τους να ρίχνονται πίσω. Με το άγχος, ένα εύθραυστο μεταλλικό "kiki-kiki».

Κατανομή, κατάσταση. Διαμένει σε όλη τη βόρεια και εύκρατη ζώνη της Ευρασίας από τη νότια τούνδρα στην Τουρκία, το Ιράν, την Ανατολική Κίνα και επίσης στη νότια Γροιλανδία. Στην πλειονότητα της Ευρώπης και σε άνυδρες περιοχές υπάρχουν μόνο απομονωμένες περιοχές φωλεοποίησης. Από περιοχές με κάλυμμα πάγου για το χειμώνα πετάει μακριά, αλλά μπορεί να χειμώνα σε ορισμένες μη ψυκτικές δεξαμενές. Συγκεντρώνεται κυρίως στην Ευρώπη, στη Νοτιοδυτική Ασία, στην ανατολική Κίνα. Στη Ρωσία, εξακολουθεί να είναι κοινός στη ζώνη δάσους-τούντρα και taiga, σπάνια προς νότο (με εξαίρεση το δέλτα του Αστραχάν), εμφανίζεται σποραδικά, κυρίως σε πτήσεις και μεταναστεύσεις. Ευαίσθητο στο άγχος, πολύ εξαρτώμενο από τις διακυμάνσεις στο επίπεδο της προσφοράς τροφίμων σε δεξαμενές. Περιλαμβάνεται στο κόκκινο βιβλίο της Ρωσίας, αν και ο αριθμός αυξάνεται πρόσφατα.

Τρόπος ζωής. Τα ψάρια βάρους μέχρι 3 κιλά κυριαρχούν στη διατροφή · επίσης, τρέφονται με θηλαστικά έως το μέγεθος ενός λαγού, άρρωστου και εξασθενημένου πουλιού, μανιτάρι και σκουπίδια. Κτυπά το θήραμά του από την πτήση ξυρίσματος, αρπάζει τα ψάρια με νύχια από το επιφανειακό στρώμα του νερού, χωρίς να βυθίζεται βαθιά, σε αντίθεση με τον ψαροντούφεκο. Φτάνει πριν από το άνοιγμα των δεξαμενών, πετάει με το πάγωμα τους. Κατά τους χειμερινούς μήνες και τις μεταναστεύσεις, μερικές φορές συλλέγονται από δεκάδες άτομα, ειδικά σε δεξαμενές ιχθυοκαλλιέργειας, σε επιχειρήσεις μεταποίησης ιχθύων, σε λιμάνια, σε παράκτιους χώρους υγειονομικής ταφής. Φωλιάζει μόνο κοντά σε μεγάλα εσωτερικά ύδατα και ακτές. Η αναπαραγωγή ξεκινάει από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο, ενώ η εμφύτευση ακολουθεί ζευγάρωμα ζευγαριών με σύνθετες πιρουέτες. Δεν διαμορφώνονται εδαφικοί, φωλιαστικοί οικισμοί.

Πολύ μαζικές φωλιές, μερικές φορές πάνω από 2 μέτρα σε ύψος και σε διάμετρο, που χρησιμοποιούνται για πολλά χρόνια, τα ζευγάρια χτίζονται σε μεγάλα δέντρα (αντίθετα από τον ψαροκόκαλο, όχι στην κορυφή, αλλά σε ένα πιρούνι στο πλάι του κορμού), λιγότερο συχνά σε βράχους, ζώνη. Σε συμπλέκτη, συνήθως 2, λιγότερο συχνά 3 αυγά, υπόλευκα, μερικές φορές με σκούρες κηλίδες. Το θηλυκό επωάζει κυρίως, η επώαση διαρκεί 34-48 ημέρες, σίτιση - έως 70 ημέρες. Το γκριζωπό-καφέ πρώτο κοτσάνι κοριτσιών σε ηλικία 3 εβδομάδων αντικαθίσταται από παχύτερο, σκούρο γκρι. Οι νεοσσοί που πετούν αρχικά στο γονικό οικόπεδο, τα ανώριμα πουλιά μεταναστεύουν ευρέως. Ξεκινήστε τη φωλιά σε ηλικία 5-6 ετών.

Άγιος ουρανός (Haliaeetus albicilla)

Όπου κατοικεί

Η περιοχή του αετού λευκού-ουράς είναι πολύ μεγάλη. Στην Ευρασία, το είδος αυτό διανέμεται από τη Σκανδιναβία και τη Βαλκανική Χερσόνησο στο Chukotka, στην Kamchatka και στην ακτή του Ειρηνικού της Ανατολικής Ασίας. Βόρεια, το είδος διεισδύει στη ζώνη της Τούντρα, στα νότια - στην Ελλάδα, στη Μικρά Ασία, στο Βόρειο Ιράκ, στο Βόρειο Ιράν, στις χαμηλότερες περιοχές της Αμμού Ντάρια, στη Βόρεια Μογγολία και στη Βορειοανατολική Κίνα. Βρίσκεται επίσης στη Γροιλανδία.

Λευκός ουρανός αετός κατά την πτήση

Στο πρώτο μισό του XX αιώνα. Ο αετός λευκοκέφαλος κατοικούσε σε ολόκληρη την επικράτεια της Ρωσίας, με εξαίρεση την αρκτική τούνδρα. Μέχρι σήμερα, το νότιο όριο της περιοχής στη χώρα μας έχει μετακινηθεί σημαντικά προς τα βόρεια.

Πώς φαίνεται

Ο αετός με άσπρο ρύγχος είναι ένα μεγάλο πουλί, το άνοιγμα των πτερυγίων του φτάνει τα 2,5 μ. Το μήκος του σώματος του αετού άσπρο-ουράς μπορεί να φτάσει τα 90 εκατοστά και το βάρος του - 7 κιλά. Το φτέρωμα είναι καφέ, μόνο το κεφάλι και η κάτω πλευρά του σώματος είναι ελαφρώς ελαφρύτερα. Στα ενήλικα πουλιά, η ουρά είναι σφηνοειδής λευκού χρώματος (από όπου προέκυψε το όνομα αυτού του είδους). Το πανίσχυρο ράμφος με ανοιχτόχρωμη κίτρινη απόχρωση είναι απόλυτα αντιληπτό από το σκοτεινό φτέρωμα των αετών.

Στα ενήλικα πτηνά, το ράμφος του αετού είναι κίτρινο.

Τα νεαρά πτηνά είναι σκούρα καφέ, με διαμήκη κηλίδες στο κάτω μέρος του σώματος, ενώ η ουρά και το ράμφος νεαρών πουλιών είναι σκοτεινά. Φτερά ενηλίκων νεαρούς αετούς αποκτούν μόνο σε ηλικία περίπου πέντε ετών.

Η φωνή του Λευκού Τραγουδιού του Αετού - γαβγίζει ή χτυπάει ήχους.

Τρόπος ζωής

Αυτά τα πουλιά χειμώνουν στις ακτές των μη καταψυκτικών θαλασσών και των λιμνών από τη Δυτική Ευρώπη μέχρι τη Νότια Ασία, την Εγγύς και Μέση Ανατολή, την Ινδία, τη Νοτιοανατολική Ασία, σε μέρη όπου συγκεντρώνονται τα υδρόβια πτηνά και άλλα υδρόβια ζώα. Στη Ρωσία, αυτό το πουλί χειμώνει στη Μαύρη και Κασπία Θάλασσες, καθώς και στο Νότιο Primorye. Ωστόσο, μερικά πουλιά μπορούν να παραμείνουν όλο το χειμώνα στα βόρεια ποτάμια - κοντά στις περιοχές όπου δεν ψύχονται.

Οι κύριες απαιτήσεις για θέσεις φωλεοποίησης αυτού του είδους είναι η παρουσία υψηλών και βολικών για φωλιές συσκευών δέντρων που βρίσκονται κοντά σε ποτάμια και λίμνες. Ο αετός με ουρά χτισμένο πάνω σε ένα μεγάλο δέντρο σε ύψος 4 έως 22 μ. Από το έδαφος. Περιστασιακά, τα πτηνά αυτού του είδους φωλιάζουν σε γκρεμούς, πετρώματα ή στη ζώνη της δεξαμενής σε μεγάλες απότομες όχθες ποταμών, σε τοπογραφικούς πύργους. Η φωλιά - μια τεράστια δομή από μεγάλα κλαδιά και κλαδιά - μπορεί να φθάσει τα 2 μέτρα σε διάμετρο και το ίδιο σε ύψος. Η επένδυση της φωλιάς αποτελείται από χόρτο, ζωική γούνα.

Το πιο συνηθισμένο θήραμα του αετού είναι το ψάρι. Επίσης, αυτά τα αρπακτικά αλιεύουν με επιτυχία τα πουλιά - πάπιες, χήνες, γλάροι, πέρδικες, κορίτσια - και ζώα - λαγούς, γκόφερ, μοσκράδες, lemmings, voles. Ο Κάρριον τρώει με ανυπομονησία (πτώματα σφραγίδων, ιδιαίτερα στις ακτές της θάλασσας).

Αναπαραγωγή

Η φωλιά του αετού του λευκού ουρανού είναι μια τεράστια και βαριά κατασκευή κλαδιών και κλαδιών. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου χρησιμοποιήθηκαν οστά ζώων για την κατασκευή φωλιάς. Ένα παντρεμένο ζευγάρι το έχει χρησιμοποιήσει για πολλά χρόνια στη σειρά, παραμένοντας πιστός ο ένας στον άλλον και στο σπίτι τους. Σε συμπλέκτη υπάρχουν συνήθως 2-3 βρώμικα λευκά αυγά. Στην εκκόλαψη αυγών, η οποία διαρκεί 37-40 ημέρες, συμμετέχουν και οι δύο γονείς.

Οι νεαροί αετοί εγκαταλείπουν τη φωλιά σε ηλικία δέκα εβδομάδων, αφού οι νεοσσοί εγκαταλείψουν τη φωλιά, οι αετοί συνεχίζουν να φροντίζουν για κάποιο διάστημα, διδάσκοντας στους νεαρούς τις λεπτές αποχρώσεις του κυνηγιού.

Καταχωρήθηκε στο Κόκκινο Βιβλίο της Ρωσίας

Ο αετός λευκός-ουράς είναι ένα σπάνιο και απειλούμενο είδος. Ο συνολικός αριθμός αυτών των ειδών στη Ρωσία είναι περίπου 2500 ζεύγη.

Η ταχεία ανθρώπινη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών, η κοπή των παλαιών δασών και η μείωση ενός από τους κυριότερους πόρους του είδους αυτού - τα ψάρια, οδηγούν σε μείωση του αριθμού των όμορφων αρπακτικών. Επιπλέον, οι αετοί καταστρέφονται σε παγίδες, από φυτοφάρμακα, υποφέρουν από ανθρώπινο άγχος και ο παράγοντας άγχους για αυτά τα πουλιά είναι πολύ σημαντικός. Ακόμη και μια βραχυπρόθεσμη παρουσία ενός ατόμου κοντά στη φωλιά είναι αρκετή για να αφήσει τα πουλιά για πάντα.

Ενδιαφέρον γεγονός

Όπως και πολλά άλλα μέλη της οικογένειας, ο αετός με ουρά είναι ένα σύμβολο πουλιών. Η σημαία της δημοτικής περιφέρειας Slavyansky της Krasnodar Επικράτειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι διακοσμημένη με ένα ανυψωμένο αετό με άσπρη ουρά, αρχαίος κάτοικος των εκτάσεων Azov. Ο Orlan - σύμβολο της δύναμης, της εμπιστοσύνης και της ανεξαρτησίας - αντικατοπτρίζει απόλυτα τον χαρακτήρα των ντόπιων, που εκτιμούν και σέβονται την ελευθερία και το θάρρος. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν αετοί και αετοί. Πώς είναι διαφορετικά; Στην πραγματικότητα, πρόκειται για δύο γένη: Aquila (αετοί) και Haliaeetus (αετοί), που ανήκουν στην ίδια υποοικογένεια μωσαϊκών (Buteoninae) της οικογένειας των γερακιών (Accipitridae). Οι αετοί είναι κάπως μεγαλύτεροι από τους αετούς και έχουν μη σημαδεμένο tarsk (κάτω πόδια).

Ταξινόμηση

Βασίλειο: Ζώα (Animalia).
Τύπος: Χορδάτα (Χορδάτα).
Κατηγορία: Πτηνά (Aves).
Ομάδα: Falconiformes (Falconiformes).
Οικογένεια: Hawk (Accipitridae).
Rod: Αετός (Haliaeetus).
Προβολή: Άγιος αετός (Haliaeetus albicilla).

Η εμφάνιση του αετού

Ο αετός με ουρά είναι ένα αρπακτικό πουλί φτάνοντας σε μεγάλα μεγέθη, ενώ τα θηλυκά είναι πολύ μεγαλύτερα από τα αρσενικά. Το θηλυκό ζυγίζει περίπου 5-7 χιλιόγραμμα, η μεγαλύτερη γυναίκα καταγράφηκε στη Σκωτία, το βάρος της ήταν 7,5 χιλιόγραμμα. Το βάρος των αρρένων δεν υπερβαίνει τα 5 χιλιόγραμμα. Στο μήκος, το πουλί φτάνει τα 70-95 εκατοστά. Τα φτερά είναι 2,2 μέτρα, με το μήκος της ίδιας της πτέρυγας - 50-70 εκατοστά. Μήκος ουράς - 30-35 εκατοστά.

Ένα ζευγάρι αετών που κοιτάζουν έξω για το θήραμα.

Στον αετό άσπρο-ουρά, το φτέρωμα είναι καφέ, με το κεφάλι, το λαιμό και την κοιλιά ελαφρύτερο από το υπόλοιπο σώμα, δίνουν μια κιτρινωπή απόχρωση.

Ο λογαριασμός είναι ισχυρός με καμπύλη άκρη, έχει κίτρινη άνθηση. Η ουρά αυτού του είδους είναι λευκό. Τα άκρα είναι κίτρινα με μεγάλα νύχια σε μαύρο χρώμα. Τα πόδια δεν καλύπτονται με φτερά, αυτό διευκολύνει τον αετό να κυνηγάει στο νερό. Τα δάχτυλα είναι επίσης προσαρμοσμένα για το κυνήγι του νερού - η εσωτερική τους επιφάνεια είναι τραχιά, χάρη σε αυτά τα πουλιά κρατούν ολισθηρή λεία.

Το φτέρωμα νεαρών ζώων είναι πιο σκούρο από αυτό των ενηλίκων. Η ουρά και το ράμφος είναι επίσης σκοτεινές. Το χρώμα των ενηλίκων στη νεότερη γενιά εμφανίζεται σε 5 χρόνια.

Η συμπεριφορά και η διατροφή του Eagle

Αυτοί οι φτερωτοί θηρευτές τρέφονται με ψάρια, θηλαστικά και άλλα πουλιά. Μερικές φορές οι αετοί παίρνουν φαγητό από άλλα αρπακτικά πουλιά. Οι λευκοί ουρανοί κυνηγούν ψάρια που κολυμπούν κοντά στην επιφάνεια του νερού. Οι θηρευτές επιτίθενται επίσης σε υδρόβια πτηνά. Κατά τη διάρκεια αυτού του κυνηγιού, ο αετός αναγκάζει το θήρα να βουτάει συνεχώς κάτω από το νερό μέχρι να εκπνεύσει, τότε γίνεται εύκολο θήραμα. Αν το θήραμα που αλιεύεται είναι μεγάλο, ο αετός με ουρά τράβηξε την ακτή δεξιά κατά μήκος του νερού.

Ο Orlan είναι πτηνό βόρειου γεωγραφικού πλάτους.

Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις επίθεσης αυτού του ισχυρού αρπακτικού πτηνού στον άνθρωπο. Στη Νορβηγία, το 1932, αυτό το αρπακτικό επιτέθηκε σε ένα 4χρονο κορίτσι που έπαιζε στο αγρόκτημα των γονιών του. Ο αετός με ουρά χτύπησε το κορίτσι με το φόρεμα και σηκώθηκε στον αέρα. Το πουλί πέταξε με το παιδί 800 μέτρα στη φωλιά του, η οποία βρισκόταν στην πλαγιά του βουνού. Η φωλιά βρισκόταν σε ένα απότομο περίγραμμα. Όταν ο αρπακτικός άνοιξε τα νύχια του, η κοπέλα έπεσε όχι στη φωλιά, αλλά κοντά. Το παιδί ήταν πολύ τυχερό, το φόρεμα πιάστηκε στο βράχο και το μωρό κρέμασε στον αέρα. Για να βοηθήσει το παιδί πήγε αμέσως σχηματίζεται απόσπαση των διασώστες. Η κοπέλα διασώθηκε με ασφάλεια, είχε μόνο μικρούς μώλωπες και εκδορές. Και το φόρεμα έχει γίνει ένα πραγματικό λείψανο, εξακολουθεί να τηρείται από εκπροσώπους της οικογένειας.

Η άποψη του πουλιού είναι σοβαρή, όπως και η φύση του.

Αριθμός

Ο αετός λευκός ουράς δεν έχει αξιόλογους αντιπάλους μεταξύ άλλων αρπακτικών πτηνών. Αλλά για να μειώσετε τον αριθμό οδηγεί σε ένα κακό περιβάλλον. Επιπλέον, αυτά τα αρπακτικά ζώα καταστράφηκαν από τους κατοίκους της περιοχής, υποδηλώνοντας λανθασμένα ότι οι αετοί με άσπρο ρύγχος είναι επικίνδυνοι για τα ζώα.

Στην Ευρώπη τον εικοστό αιώνα, το μέγεθος του πληθυσμού του είδους μειώθηκε απότομα. Στη δεκαετία του 1980, αναπτύχθηκαν μέτρα για την προστασία των πτηνών. Σήμερα η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί και η εξαφάνιση των αετών χωρίς ουρά δεν απειλείται.

Περιγραφή του αετού λευκού-ουράς

Το Haliaeetus albicilla (αετός λευκός) ανήκει στο γένος των αετών που περιλαμβάνεται στην οικογένεια των γερακιών. Η εμφάνιση και η συμπεριφορά του αετού άσπρο-ουρά (στην Ουκρανία γνωστή ως serovaten) μοιάζει πολύ με τον αμερικανικό συγγενή του Haliaeetus leucocephalus, τον φαλακρό αετό. Για ορισμένους ορνιθολόγους, η ομοιότητα των δύο ειδών ήταν η βάση για το συνδυασμό τους σε ένα σούπερ είδος.

Habitat

Αν κοιτάξετε την ευρασιατική περιοχή του αετού της Λευκοκρατίας, εκτείνεται από τη Σκανδιναβία και τη Δανία στην κοιλάδα του Έλβα, συλλαμβάνει την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, πηγαίνει από τη Βαλκανική Χερσόνησο έως τη λεκάνη Anadyr και την Kamchatka, διασχίζοντας την ακτή του Ειρηνικού της Ανατολικής Ασίας.

Στο βόρειο τμήμα του, η σειρά περνάει κατά μήκος της ακτής της Νορβηγίας (μέχρι τον 70ο παράλληλο), κατά μήκος του βόρειου τμήματος της χερσονήσου Kola, νότια του Kanin και του Timan tundra, κατά μήκος του νότιου τομέα του Yamal, προχωρώντας προς τη χερσόνησο Gydansky στον 70ο παράλληλο, στη συνέχεια στα στόμια των Yenisei και Pyasiny (στον Taimyr), που σφηνώνει ανάμεσα στις κοιλάδες του Khatanga και της Lena (μέχρι τον 73ο παράλληλο) και καταλήγει κοντά στη νότια πλαγιά της σειράς Chukotka.

Επιπλέον, ο αετός λευκοκέφαλος βρίσκεται στις περιοχές που βρίσκονται στο νότο:

  • Της Μικράς Ασίας και της Ελλάδας,
  • το βόρειο Ιράκ και το Ιράν
  • τα κατώτερα σημεία της Αμού Ντάρια,
  • τα χαμηλότερα τμήματα των Alakol, Ili και Zaisan,
  • Βορειοανατολική Κίνα,
  • βόρεια Μογγολία
  • Κορεατική Χερσόνησος.

Ο αετός λευκός-ουράς ζει επίσης στη δυτική ακτή της Γροιλανδίας μέχρι τον κόλπο Disco. Το πουλί φωλιάζει σε νησιά όπως τα νησιά Kuril, Sakhalin, Oland, Ισλανδία και Hokkaido. Οι ορνιθολόγοι υποδεικνύουν ότι πληθυσμοί θαλάσσιων αετών ζουν στα νησιά Novaya Zemlya και Vaygach. Νωρίτερα, ο αετός ενεπλάκη ενεργά στις νήσους Φερόες και στα βρετανικά νησιά, τη Σαρδηνία και την Κορσική. Για τους χειμερινούς αετούς με λευκή ουρά επιλέγει ευρωπαϊκές χώρες, ανατολικά της Κίνας και Νοτιοδυτική Ασία.

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Στο βορρά, ο αετός συμπεριφέρεται ως ένα τυπικό μεταναστευτικό πουλί, στη νότια και στη μεσαία λωρίδα - ως καθιστή ή περιπλάνηση. Οι νεαροί αετοί που ζουν στη μεσαία λωρίδα συνήθως κατευθύνονται προς το νότο το χειμώνα, ενώ οι παλαιοί δεν φοβούνται να περάσουν το χειμώνα σε μη υδάτινα σώματα.

Στη χώρα μας, ο αετός με ουρά είναι πανταχού παρόν, αλλά η μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα βρίσκεται στην περιοχή Αζόφ, στην Κασπία Θάλασσα και στη λίμνη Baikal, όπου το πουλί παρατηρείται πιο συχνά. Οι αετοί με λευκή ουρά φωλιάζουν κυρίως κοντά σε μεγάλες δεξαμενές εντός της ηπειρωτικής και θαλάσσιων ακτών, οι οποίες παρέχουν στα πτηνά άφθονη τροφή.

Δίαιτα αετού με ουρά

Το αγαπημένο πιάτο του αετού είναι το ψάρι (όχι βαρύτερο από 3 κιλά), το οποίο καταλαμβάνει την κύρια θέση στη διατροφή του. Αλλά τα ενδιαφέροντα για τα τρόφιμα του αρπακτικού δεν περιορίζονται στα ψάρια: τρώει δάσος (έδαφος και πουλιά) με ευχαρίστηση και συχνά μεταβαίνει σε καρρί το χειμώνα.

Η διατροφή του Eagle White-tailed περιλαμβάνει:

Ο Orlan αλλάζει την τακτική του κυνηγιού, ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθος του επιδιωκόμενου αντικειμένου. Ανυπομονεί το θύμα κατά την πτήση ή κατάδυση σε αυτό από την κορυφή, επιθεωρώντας τον από τον αέρα, καθώς επίσης και κατά τη βούληση, καθισμένος σε μια πέρκα ή απλά να το πάρει μακριά από έναν ασθενέστερο αρπακτικό.

Στην περιοχή της στέπας, οι αετοί της θάλασσας περιμένουν βαϊκάκια, αρουραίους και γκόφερ κοντά στα νερά τους, και τα ταχύτατα θηλαστικά, όπως τα λαγούρια, πέφτουν στον αέρα. Για τα πτηνά των υδρόβιων πτηνών (συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου, του μεγέθους ενός κόλπου, των πάπιων) χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνική, αναγκάζοντάς τους να βουτήξουν στο φόβο.

Είναι σημαντικό! Τα θύματα των αετών είναι συνήθως άρρωστα, αδύναμα ή παλιά ζώα. Άλλοι θαλάσσιοι αετοί ελεύθεροι από τα κατεψυγμένα, σαρκώδη και μολυσμένα από σκουλήκια ψάρια. Όλα αυτά, καθώς και το φαγητό, μας επιτρέπουν να θεωρούμε τα πουλιά να είναι πραγματικά φυσικά νοσηλευτές.

Οι ορνιθολόγοι είναι σίγουροι ότι οι αετοί με λευκή ουρά διατηρούν τη βιολογική ισορροπία των βιοτόπων τους.

Φυσικοί εχθροί

Λόγω του εντυπωσιακού μεγέθους του και του ισχυρού ράμφους, ο αετός με άσπρο ρύγχος στερείται σχεδόν φυσικών εχθρών. Είναι αλήθεια ότι αυτό ισχύει μόνο για τα ενήλικα άτομα και τα αυγά και τα κοτόπουλα των αετών είναι συνεχώς υπό πίεση από αρπακτικά ζώα που μπορούν να αναρριχηθούν σε φωλιά. Οι ορνιθολόγοι έχουν βρει ότι πολλές φωλιές που κατασκευάζονται από αετούς στα βορειοανατολικά Σαχαλίνη καταστρέφονται από ... καφέ αρκούδες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από χαρακτηριστικές γρατζουνιές στο φλοιό. Έτσι, το 2005, οι νεαρές αρκούδες κατέστρεψαν σχεδόν το ήμισυ των φωλιών με νεοσσούς του αετού λευκού-ουράς σε διαφορετικά στάδια της ανάπτυξής τους.

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Στα μέσα του περασμένου αιώνα, ένας άνθρωπος έγινε ο χειρότερος εχθρός των αετών, οι οποίοι αποφάσισαν ότι έτρωγαν πάρα πολλά ψάρια και συγκομίζονταν ένα άπιαστο αριθμό μουσκράδων που του παρείχαν πολύτιμη γούνα.

Το αποτέλεσμα της σφαγής, όταν πυροβόλησαν όχι μόνο ενήλικα πουλιά, αλλά σκόπιμα εξοντωμένα συμπλέγματα και νεοσσοί, ήταν ο θάνατος ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού. В наше время орланы-белохвосты признаны друзьями человека и фауны, но сейчас у птиц появились новые поводы для стресса, например, наплыв охотников и туристов, приводящий к смене мест гнездования.

Немало орланов гибнет в капканах, расставленных на лесных животных: ежегодно по этой причине погибает примерно 35 птиц. Επιπλέον, ο αετός, μετά από την απρόσεκτη επίσκεψη ενός άνδρα, χωρίς λύπη, ρίχνει τον παλιό συμπλέκτη του, αλλά ποτέ δεν επιτίθεται στους ανθρώπους, ακόμα και αν καταστρέψουν τη φωλιά του.

Κατάσταση πληθυσμού και ειδών

Η Νορβηγία και η Ρωσία (όπου φυλάσσονται έως και 7 χιλιάδες ζευγάρια) αντιπροσωπεύουν πάνω από το 55% του ευρωπαϊκού πληθυσμού του αετού λευκού, αν και στην Ευρώπη η κατανομή του είδους είναι μάλλον σποραδική. Το Haliaeetus albicilla περιλαμβάνεται στα Ερυθρά Βιβλία Δεδομένων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της IUCN και στη δεύτερη αναφέρεται με τη σημείωση "λιγότερη ανησυχία" λόγω της μεγάλης ποικιλίας οικοτόπων.

Στην Ευρώπη, ο πληθυσμός του αετού λευκού-ουράς είναι 9-12,3 χιλιάδες αναπαραγωγικά ζευγάρια, που ισούται με 17,9-24,5 χιλιάδες ενήλικα πουλιά. Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IUCN, αποτελεί περίπου το 50-74% του παγκόσμιου πληθυσμού, γεγονός που καθιστά δυνατό να μιλήσουμε για τον συνολικό αριθμό του θαλάσσιου αετού, ο οποίος είναι κοντά σε 24,2-49.000 ώριμα πουλιά.

Παρά την επιβράδυνση του παγκόσμιου πληθυσμού, ο αετός με άσπρο ρύγχος υποφέρει από διάφορους ανθρωπογενείς παράγοντες:

  • υποβάθμιση και εξαφάνιση υγροτόπων,
  • κατασκευή ανεμογεννητριών,
  • ρύπανση του περιβάλλοντος
  • δυσκολία των τόπων φωλεοποίησης (λόγω των σύγχρονων μεθόδων που χρησιμοποιούνται στη δασοκομία),
  • δίωξη από ένα άτομο
  • την ανάπτυξη της βιομηχανίας πετρελαίου,
  • χρήση βαρέων μετάλλων και οργανοχλωρικών παρασιτοκτόνων.

Είναι σημαντικό! Τα πουλιά αφήνουν τις παραδοσιακές τοποθεσίες φωλιάσματος εξαιτίας της τεράστιας κοπής των παλαιών δέντρων με καλά αναπτυγμένα κορώνα, καθώς και λόγω της εξαθλίωσης της προσφοράς τροφίμων από τη λαθροθηρία και την αλιεία.

Παρά τις ευρείες γαστρονομικές τους προτιμήσεις, οι αετοί χρειάζονται περιοχές πλούσιες σε θηράματα / ψάρια για να τροφοδοτήσουν τους απογόνους τους. Σε ορισμένες περιοχές, ο αριθμός των αετών αυξάνεται σταδιακά, αλλά, κατά κανόνα, αυτές είναι προστατευόμενες περιοχές, όπου οι άνθρωποι σχεδόν ποτέ δεν συμβαίνουν.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org