Ζώα

Ρινόκερος μαύρος

Pin
Send
Share
Send
Send


Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να κάνουν τα πάντα για να σώσουν απειλούμενα είδη ζώων, οι πιο ασυνήθιστοι εκπρόσωποι μοναδικών πλασμάτων εξαφανίζονται κάθε χρόνο. Έτσι, η ανθρωπότητα έχασε έναν μοναδικό γίγαντα, και σήμερα - το 2013 - μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι ο μαύρος ρινόκερος είναι εξαφανισμένος. Για αρκετές δεκαετίες, προσπάθησαν να διατηρήσουν αυτό το είδος, αλλά οι λαθροθήρες και άλλοι εγκληματίες αποδείχθηκαν πιο ευκίνητοι και το έκτακτο ζώο εξαφανίστηκε για πάντα από το πρόσωπο της Γης. Η ιστορία των ρινικών χρονολογείται από εκατοντάδες χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρχαν ειρηνικά σε σαβάνες και σε πράσινες ηπείρους.

Ο μαύρος ρινόκερος εμφανίστηκε στην Αφρική και αρχικά υπήρχαν δύο είδη αυτού του ζώου: λευκό και μαύρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρώμα του δέρματος είναι γκρι. Οι διαφορές στα ονόματά τους εξαρτώνταν από τους τόπους όπου ζούσαν οι γιγάντες, συγκεκριμένα, από το χρώμα και τη σύνθεση της γης. Όπως γνωρίζετε, οι ρινόκεροι αγαπούν να βυθίζονται στη λάσπη και, κατά συνέπεια, το έδαφος, το οποίο ήταν περισσότερο πηλό, έδωσε στο δέρμα του ζώου μια λευκή απόχρωση.

Ο μαύρος ρινόκερος είναι ένα μεγάλο ζώο του οποίου το βάρος φτάνει τους δύο τόνους και το μήκος του ήταν πάνω από 3 μέτρα (με ύψος 1,5 μέτρα). Παρά το γεγονός ότι είμαστε εξοικειωμένοι με το γεγονός ότι ο στρατευμένος γίγαντας έχει μόνο ένα κέρατο στο κεφάλι του, στην πραγματικότητα, τα αφρικανικά άτομα συνήθως είχαν 2, και μερικές φορές 5. Η μπροστινή κόρνα ήταν η μεγαλύτερη και το μήκος της φτάνει μερικές φορές σε μισό μέτρο. Στην ιστορία υπήρχαν άτομα στα οποία ο κύριος μπρόσμιος έφθασε σε μήκος μεγαλύτερο από ένα μέτρο. Στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχαν τεράστιοι αριθμοί μαύρων ρινόκερων και ήταν οι πιο συνηθισμένοι κάτοικοι της σαβάνας. Αυτά τα εκπληκτικά ζώα ζούσαν στα κεντρικά, ανατολικά και νότια μέρη της Αφρικής.

Ο τρόπος ζωής και η συμπεριφορά του Rhino

Ρινόκερος έφαγε νεαρούς βλαστούς θάμνους, ανέχεται καλά τη θερμότητα. Τα ζώα πήγαν στα σημεία πότισμα πολύ μακριά, μερικές φορές ξεπερνώντας τις αποστάσεις των 8-10 χιλιομέτρων. Στον τρόπο ζωής του, ο μαύρος ρινόκερος ήταν μάλλον ένας μοναχικός.

Η εγκυμοσύνη της γυναίκας διήρκεσε περίπου 15-16 μήνες, και γεννήθηκε μόνο ένα μωρό, το οποίο για πολλά χρόνια τρέφονταν με μητρικό γάλα.

Οι μαύροι ρινόκεροι πέρασαν τη νύχτα όπου ήταν άνετοι, επειδή το τεράστιο μέγεθος τους επέτρεπε να μην φοβούνται κανέναν. Οι γίγαντες κοιμούνται στο πλάι ή κάμπτουν τα πόδια τους κάτω από αυτά. Ήταν συνήθως ότι τα ζώα σηματοδοτούν ένα έδαφος, αφήνοντας τεράστιους σωρούς κοπριάς. Στην πραγματικότητα, αυτό συνέβη αυθόρμητα, χωρίς λόγο. Οι μαύροι ρινόκεροι βόσκουν τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα - σε οποιαδήποτε βολική στιγμή.

Ο μόνος κίνδυνος για το ρινόκερο ήταν τα λιοντάρια, που μερικές φορές επιτέθηκαν σε μικρά μικρά μικρά παιδιά. Αλλά, συχνά, οι θηρευτές υπέφεραν, όπως και στον αγώνα, ακόμα και με ένα ρινόκερο, υπήρχαν ελάχιστες πιθανότητες νίκης. Ωστόσο, οι ρινόκεροι είναι πολύ κοντόφθαλμοι και αργές. Αυτό ήταν εναντίον τους όταν οι λαθροκυνηγοί επιτέθηκαν. Ακόμα και σε μικρή απόσταση από ένα άτομο ή ένα δέντρο, τα ζώα δεν μπορούσαν να το αναγνωρίσουν. Αλλά η φήμη των ρινόκερων είναι καλά αναπτυγμένη. Ορισμένοι κυνηγοί σημείωσαν την ικανότητα των αδέξια λιπαρών ανδρών να αισθανθούν τον κίνδυνο ανά χιλιόμετρο και να διαφύγουν με επιτυχία.

Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό γνώρισμα των γίγαντων, φυσικά, θεωρήθηκε ο ζεστός χαρακτήρας τους. Όντας σε μια φαινομενικά ήρεμη κατάσταση, σε ένα δευτερόλεπτο ο ρινόκερος μπορεί να μπερδευτεί και να αρχίσει να σπεύδει στους εργάτες του ζωολογικού κήπου ή του φυσικού καταφυγίου. Συχνά υπήρχαν περιπτώσεις όπου κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, οι τουρίστες σε σαφάρι αντιμετώπισαν ένα επιθετικό ζώο που κυριολεκτικά γύρισε το αυτοκίνητό τους. Παρά τη βραδύτητα και τη δυσκολία, ο ρινόκερος μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 45 χιλιόμετρα την ώρα ή περισσότερο. Έτσι σε μια δίκαιη μάχη, κερδίζει πάντα. Είναι γνωστό ότι μερικές φορές οι ρινόκεροι συναντούν ελέφαντες και συνήθως αυτές οι «μάχες» τελειώνουν σε θάνατο για έναν από τους αντιπάλους. Τις περισσότερες φορές, ο λόγος για τη διαμάχη είναι η απροθυμία ενός από τους γίγαντες να δώσουν τη θέση τους σε έναν άλλο. Και, παρά το γεγονός ότι ο ελέφαντας είναι σημαντικά μεγαλύτερος, ο αντίπαλός του είχε πάντα ένα εντυπωσιακό όπλο μαζί του. Όπως γνωρίζετε, το μήκος του κέρατος ενός μαύρου ρινόκερου ήταν τουλάχιστον 0,5 μέτρα, οπότε θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς σε ένα μεγαλύτερο ζώο.

Υπήρχαν τέσσερα υποείδη αυτού του ατόμου.

Νότιο-κεντρικό μαύρο Rhino

Ο οικότοπος αυτού του ζώου είναι από το κεντρικό τμήμα της Βόρειας Αφρικής έως το ανατολικό τμήμα της Νότιας Αφρικής. Ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων μπορούσε να βρεθεί στη νότια περιοχή. Στην πραγματικότητα, αυτό το υποείδος εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά έχει ήδη αναφερθεί στο Κόκκινο Βιβλίο και η κατάστασή του εκτιμάται σήμερα ως κρίσιμη.

Ανατολικό αφρικανικό ρινό

Ιστορικά, αυτό το υποείδος βρισκόταν στο έδαφος του Νοτίου Σουδάν, της Αιθιοπίας και της Σομαλίας. Τώρα, ορισμένοι εκπρόσωποι του ρινοπαθούς της Ανατολικής Αφρικής μπορούν να βρεθούν στην Κένυα, αλλά ο αριθμός των ατόμων κάθε χρόνο μειώνεται στο ελάχιστο και τώρα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Δυτικός αφρικανικός μαύρος ρινός

Θυμηθείτε ότι ο μαύρος ρινόκερος της Αφρικής σήμερα έχει εξαφανιστεί εντελώς και επισήμως έχει χαρακτηριστεί εξαφανισμένος. Ήδη στις αρχές του 20ου αιώνα, ο αριθμός αυτού του είδους ήταν μόνο λίγα άτομα και οι επιστήμονες προσπαθούσαν τελικά να τους σώσουν. Μετά από έρευνα το 2006, οι ειδικοί δεν μπόρεσαν να ανιχνεύσουν έναν μόνο εκπρόσωπο του μαύρου ρινόκερου της Δυτικής Αφρικής. Ως εκ τούτου, το 2011, αυτό το υποείδος δηλώθηκε επισήμως εξαφανισμένο.

Τι έχει προκαλέσει η εξαφάνιση των ρινικών;

Πρώτον, όλα αυτά συνδέονται με τη δραστηριότητα των λαθρομεταναστών στην Αφρική, που πωλούν όχι μόνο το κρέας και το δέρμα αυτών των καταπληκτικών ζώων, αλλά κινούνται ενεργά για τα μοναδικά τους κέρατα, το κόστος των οποίων στην μαύρη αγορά είναι ένα πολύ εντυπωσιακό ποσό.

Σύμφωνα με τα σχόλια των επιστημόνων, ο κύριος λόγος για την πλήρη εξαφάνιση του μαύρου ρινόκερου και η πιθανότητα για την εξαφάνιση του λευκού είναι η αμέλεια εκ μέρους του κράτους για την προστασία των γιγάντων στα ενδιαιτήματά τους. Κάθε χρόνο, όλο και περισσότερες εγκληματικές συμμορίες εμφανίζονται στην επικράτεια της Αφρικής, οι οποίες συνεχίζουν να εξοντώνουν τα ήδη λίγα ζωικά ζώα ρινόκερου και άλλα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες βιολόγων, επί του παρόντος οι λευκοί ρινόκεροι, που ζουν και στη Βόρεια Αφρική, βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Εάν στο εγγύς μέλλον δεν ληφθούν μέτρα για τη διατήρηση του πληθυσμού αυτών των γιγάντων, τότε πολύ σύντομα αυτά τα καταπληκτικά ζώα δεν θα μείνουν στον κόσμο. Ο μαύρος ρινόκερος (οι φωτογραφίες παρουσιάζονται στο άρθρο) είναι πραγματικά μια άνευ προηγουμένου δημιουργία της φύσης και είναι λυπηρό το γεγονός ότι τώρα μπορεί να δει μόνο σε εικόνες.

Συμπέρασμα

Δεν έχει σημασία πόσο λυπηρό, αλλά σήμερα υπάρχουν περίπου 40 είδη ζώων στον πλανήτη μας σε κρίσιμη κατάσταση ή στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Αν η ανθρωπότητα συνεχίσει ανελέητα να εξοντώσει τους εκπληκτικούς εκπροσώπους της φύσης, τότε σύντομα απλά δεν θα παραμείνουν. Παρά το γεγονός ότι τώρα υπάρχει ενεργός αγώνας εναντίον των λαθρομεταναστών, ομάδες κυνηγών καταστρέφουν συνεχώς μοναδικά ζώα. Οι εγκληματίες αποκτούν όλο και πιο νέο εξοπλισμό και όπλα για να προσελκύσουν ακόμη και τα μεγαλύτερα άτομα. Προς το παρόν, ο μαύρος ρινόκερος δηλώνεται εξαφανισμένος, αλλά στη Γη εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί εκπρόσωποι του υποείδους αυτού του γίγαντα, τον οποίο μπορείτε ακόμα να προσπαθήσετε να σώσετε.

Πού κατοικεί ο μαύρος ρινόκερος

Ο μαύρος ρινόκερος βρίσκεται στην Κεντρική, Νότια και Ανατολική Αφρική: ζει στην επικράτεια της Κένυας, της Ναμίμπια, της Μοζαμβίκης, της Τανζανίας και της Ζιμπάμπουε. Στην Αιθιοπία, θεωρείται εξαφανισμένο. Οι σαβάνες θάμνων, οι ακακίες, τα ελαφρά δασικά δάση και οι άγονες στέπες είναι οι πιο χαρακτηριστικοί βιότοποι του μαύρου ρινόκερου. Στα βουνά ανυψώνεται σε ύψος έως 2.700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πώς να αναγνωρίσετε ένα μαύρο ρινόκερο

Ο μαύρος ρινόκερος είναι ένα πολύ μεγάλο ζώο. Το μήκος του σώματος του φτάνει τα 3 μέτρα και η μάζα του φτάνει τους 2 τόνους. Στο μαζικό κεφάλι διακρίνονται σαφώς δύο κέρατα και σε ορισμένες περιοχές ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί σε τρία ή και πέντε. Το μήκος της τελευταίας κόρνας φτάνει μερικές φορές στα 40 cm, είναι το μεγαλύτερο και πιο αξιοσημείωτο. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της φόρμας είναι η δομή του άνω χείλους: είναι ελαφρώς μυτερή και κρέμεται πάνω από τον πυθμένα. Παρά το όνομα, το φυσικό χρώμα του δέρματος του ισχυρού ζώου δεν είναι μαύρο, αλλά γκρι. Είναι ενδιαφέρον ότι το κέρας του ρινόκερου είναι μοναδικό στη δομή του. Αποτελείται εξ ολοκλήρου από κερατίνη - μια πρωτεΐνη που υπάρχει στα νύχια και τα μαλλιά ενός ατόμου, το κέλυφος ενός αρραβίδου, βελονιές, φτερά πουλιών. Όταν τραυματίζονται σε νεαρά ζώα, το κέρατο μπορεί να μεγαλώσει πίσω, στους ενήλικες δεν αναρρώνει. Η λειτουργία του δεν είναι πλήρως κατανοητή. Ωστόσο, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα θηλυκά που έχουν απομακρυνθεί από το κέρας, παύουν να δείχνουν ενδιαφέρον για τους απογόνους τους.

Τον τρόπο ζωής και τη βιολογία

Τη νύχτα, ο μαύρος ρινόκερος κοιμάται για περίπου οκτώ έως εννέα ώρες και ξυπνάει κατά τη διάρκεια της ημέρας, ξοδεύοντας χρόνο ψάχνοντας για φαγητό, πόσιμο νερό ή λάμπα με λάσπη. Ο ρινόκερος έχει πολύ κακή όραση, αλλά μια εξαιρετική αίσθηση οσμής. Σε μικρές αποστάσεις, ο μαύρος ρινόκερος είναι σε θέση να αναπτύξει μια σημαντική ταχύτητα - έως και 48 χλμ / ώρα. Τα πουλιά Buffalo και οι χελώνες που ζουν σε υδάτινα σώματα βοηθούν το ζώο να απαλλαγεί από κρότωνες και άλλα υποδόρια παράσιτα. Η διάρκεια ζωής ενός μαύρου ρινόκερου στην άγρια ​​φύση είναι 35 χρόνια.

Η περίοδος αναπαραγωγής δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη εποχή. Οι μαύροι ρινόκεροι δεν σχηματίζουν παντρεμένα ζευγάρια και είναι μαζί μόνο για να συλλάβουν ένα μελλοντικό μοσχάρι. Η εγκυμοσύνη διαρκεί έως και 16 μήνες. Η μάζα του νεογέννητου συνήθως δεν υπερβαίνει τα 35 kg. Ωστόσο, είναι καλά προετοιμασμένη για τη ζωή ενηλίκων και μπορεί να περπατήσει μέσα σε λίγα λεπτά μετά τη γέννηση. Στο θηλασμό, είναι περίπου δύο χρόνια. Τρέφεται από νέους θάμνους και τους βλαστούς τους. Ο ενήλικος μαύρος ρινόκερος έχει λίγους φυσικούς εχθρούς. Ο βασικός ανταγωνιστής του είναι ο ελέφαντας της Αφρικής, και ο κροκόδειλος του Νείλου είναι επίσης επικίνδυνος.

Καταχωρήθηκε στο κόκκινο βιβλίο

Οι επιστήμονες εντοπίζουν τέσσερα υποείδη μαύρων ρινών. Ένας από αυτούς, ο οποίος ζούσε προηγουμένως στο Καμερούν, θεωρήθηκε εξαφανισμένος από το 2011. Τρεις άλλοι έχουν διαφορετικές καταστάσεις ασφαλείας. Τις τελευταίες τρεις γενιές, ο αριθμός των μαύρων ρινόκερων, ο οποίος καταλαμβάνει έδαφος στην Ανατολή, έχει μειωθεί κατά 90%. Ταυτόχρονα, πριν από λίγα χρόνια αποκαλύφθηκε μια τάση για φυσική αύξηση του πληθυσμού και, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 740 άτομα αυτού του υποείδους κατοικούν στη φύση. Ωστόσο, υπάρχει μια γενική τάση για το είδος στο σύνολό του.

Από το 1960, ο παγκόσμιος πληθυσμός μαύρων ρινόκερων μειώθηκε κατά 97,6%. Μέχρι το τέλος του 2010, υπήρχαν περίπου 4.800 μαύροι ρινόκεροι στη φύση. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ο αριθμός των μαύρων ρινόκερων μειώνεται ραγδαία. Το κυριότερο είναι η λαθροθηρία με σκοπό την εξόρυξη κέρατος. Πίσω στον Μεσαίωνα, στην εποχή της αλχημείας που ήταν ευρέως διαδεδομένη στην Ευρώπη, πιστεύεται ότι η ανάπτυξη των οστών των ρινόκερων διαθέτει θαυματουργή δύναμη. Πιστεύεται ότι δηλητηριασμένο κρασί, που χύνεται σε ένα φλιτζάνι φτιαγμένο από ένα τέτοιο υλικό, θα φουσκώνει αμέσως, και η σκόνη που εξάγεται από αυτό θα είναι σε θέση να ξαναβρεί την χαμένη νεολαία και να παρατείνει τη ζωή. Στην Ασία, για πολλούς αιώνες, το κέρατο του ζώου χρησιμοποιήθηκε στην παραδοσιακή ιατρική: σε όλες σχεδόν τις γνωστές συνταγές των ελιξιρίων της «νεότητας» και της «αθανασίας» ήταν υποχρεωτική συνιστώσα. Τα κέρατα χρησιμοποιούνται επίσης για την κατασκευή δαπανηρών αναμνηστικών: κύπελλα, λαβές μαχαιριών, γλυπτά κλπ.

Η ασταθής πολιτική κατάσταση στην αφρικανική ήπειρο, και μερικές φορές η έλλειψη τοπικών αρχών, εμποδίζουν την εφαρμογή διαφόρων οδηγιών διαφόρων περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες οδήγησαν σε μια τόσο καταστροφική κατάσταση. Είναι ενθαρρυντικό μόνο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός του μαύρου ρινόκερου άρχισε σταδιακά να ανακάμπτει.

Για αρκετούς αιώνες, οι άνθρωποι είδαν στον ρινόκερο ένα πολύτιμο αντικείμενο κυνηγιού. Μαζί με έναν ελέφαντα, ένα λιοντάρι, ένα βουβάλι και μια λεοπάρδαλη, ο ρινόκερος συμπεριλαμβάνεται στα λεγόμενα αφρικανικά μεγάλα πέντε. Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα και ταυτόχρονα τα πιο έγκυρα κυνηγετικά τρόπαια. Μέχρι τώρα, μπορείτε να πάρετε μια άδεια για να πυροβολήσετε ρινόκερους, και θα κοστίσει αρκετά δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Γιατί είναι ένας σύγχρονος άνθρωπος πρόθυμος να πληρώσει τόσο πολύ για τη δολοφονία χωρίς να σκεφτεί καθόλου τις συνέπειες των πράξεών του;

Περιγραφή ρινόκερου

Το κύριο χαρακτηριστικό των σύγχρονων ρινόκερων αντιπροσωπεύεται από την παρουσία κέρατων στη μύτη.. Ανάλογα με το είδος, ο αριθμός των κέρατων μπορεί να ποικίλει στο όριο των δύο τεμαχίων, αλλά μερικές φορές υπάρχουν άτομα με μεγάλο αριθμό από αυτά. Στην περίπτωση αυτή, το πρόσθιο κέρας αναπτύσσεται από το ρινικό οστό και το οπίσθιο κέρατο - από το πρόσθιο τμήμα του κρανίου του ζώου. Τέτοιες στερεές αναπτύξεις δεν είναι ο οστικός ιστός, αλλά η συμπυκνωμένη κερατίνη. Το μήκος των μεγαλύτερων γνωστών κέρατων ήταν 158 εκατοστά.

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Ο ρινόκερος εμφανίστηκε πριν από αρκετά εκατομμύρια χρόνια και πολλές επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι ορισμένοι απολιθωμένοι ρινόκεροι δεν είχαν κέρατο στη μύτη.

Οι ρινόκεροι έχουν ένα τεράστιο σώμα και μικρά, παχιά άκρα. Σε κάθε τέτοιο άκρο εντοπίζονται τρία δάκτυλα, τα οποία συμπληρώνονται με φαρδιές οπλές. Το δέρμα είναι παχύ, γκριζωπό ή καφέ χρώμα. Τα ασιατικά είδη διακρίνονται από το δέρμα, το οποίο στο λαιμό και τα πόδια συλλέγεται σε ένα είδος πτυχών που μοιάζουν με πραγματική πανοπλία. Όλα τα μέλη της οικογένειας χαρακτηρίζονται από κακή όραση, αλλά αυτή η φυσική ανεπάρκεια αντισταθμίζεται από εξαιρετική ακοή και εκλεπτυσμένη οσμή.

Εμφάνιση

Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ενός μοναχικού θηλαστικού εξαρτώνται άμεσα από τα χαρακτηριστικά του είδους του:

  • Μαύρο ρινόκερο - ένα ισχυρό και μεγάλο ζώο που ζυγίζει από 2,0-2,2 τόνους με μήκος σώματος μέχρι τρία μέτρα και ύψος ενός και μισού μέτρου. Στο κεφάλι, κατά κανόνα, υπάρχουν δύο κέρατα, στρογγυλεμένα στη βάση, μέχρι 60 εκατοστά και ακόμα περισσότερο,
  • Λευκός ρινόκερος - ένα τεράστιο θηλαστικό, του οποίου το σωματικό βάρος φτάνει μερικές φορές πέντε τόνους με μήκος σώματος μέσα σε τέσσερα μέτρα και ύψος δύο μέτρων. Το χρώμα του δέρματος είναι σκοτεινό, γκρι-γκρι. Στο κεφάλι υπάρχουν δύο κέρατα. Η κύρια διαφορά από άλλα είδη είναι η παρουσία ενός φαρδιού και επίπεδου άνω χείλους, που προορίζεται για κατανάλωση ποικιλίας χλοώδους βλάστησης,
  • Ινδικό ρινόκερο - ένα τεράστιο ζώο, φτάνοντας σε βάρος δύο ή περισσότερων τόνων. Το ύψος ενός μεγάλου αρσενικού στους ώμους είναι δύο μέτρα. Κρέμεται το δέρμα, γυμνό, γκριζωπο-ροζ, διαιρούμενο με πτυχές σε αρκετά μεγάλες περιοχές. Στις παχιές πλάκες του δέρματος υπάρχουν οσφυϊκές οσμές. Η ουρά και τα αυτιά καλύπτονται με μικρές βούρτσες από άκαμπτα μαλλιά. Στους ώμους, υπάρχει μια βαθιά και καμπύλη πτυχή του δέρματος. Ένα κέρας είναι ένα τέταρτο έως ένα μέτρο και μήκος 60 cm.
  • Ρινόκερος του Σουμάτρα - ζώο με ύψος στο ακρώμιο 112-145 cm, με μήκος σώματος μεταξύ 235-318 cm και μάζα που δεν υπερβαίνει τα 800-2000 kg. Οι εκπρόσωποι των ειδών έχουν ρινικό κέρατο μήκους όχι μεγαλύτερο από το ένα τέταρτο του μήκους ενός μέτρου και ένα σύντομο κέρατο μήκους περίπου δέκα εκατοστών σε σκούρο γκρι ή μαύρο χρώμα. Στο δέρμα υπάρχουν πτυχώσεις που περιβάλλουν το σώμα πίσω από τα μπροστινά πόδια και τεντώνονται μέχρι τα οπίσθια άκρα. Μικρές πτυχές του δέρματος υπάρχουν επίσης στο λαιμό. Γύρω από τα αυτιά και στο τέλος της ουράς υπάρχει ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του είδους,
  • Ρινόκερος Javan η εμφάνιση είναι πολύ θυμίζει του ινδικού ρινόκερου, αλλά αισθητά κατώτερη σε αυτόν σε μέγεθος. Το μέσο μήκος του σώματος με το κεφάλι δεν υπερβαίνει τα 3.1-3.2 μέτρα, με το ύψος στο ακρώμιο σε επίπεδο 1.4-1.7 μέτρων. Οι ρινικές ίνες έχουν μόνο ένα κέρατο, το μέγιστο μήκος του οποίου για ένα ενήλικα αρσενικό δεν υπερβαίνει το ένα τέταρτο του μέτρου. Τα θηλυκά, κατά κανόνα, δεν έχουν κέρατα, ή αντιπροσωπεύεται από μια μικρή διαδικασία επίφυσης. Το δέρμα του ζώου είναι εντελώς γυμνό, καφέ-γκρι χρώματος, σχηματίζοντας πτυχώσεις στην πλάτη, στους ώμους και στην περιοχή της κρούστας.

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Το στρώμα του ρινόκερου μειώνεται, επομένως, εκτός από το πινέλο στην άκρη της ουράς, η ανάπτυξη του μαλλιού παρατηρείται μόνο κατά μήκος των άκρων των αυτιών. Οι εξαιρέσεις είναι εκπρόσωποι του είδους των ρινοκεραίων της Σουμάτρας, του οποίου ολόκληρο το σώμα καλύπτεται με σπάνιο καφέ μαλλί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μαύροι και οι λευκοί ρινόκεροι δεν έχουν κοπτήρες, και οι Ινδοί και οι Σουμάτρα είναι ιδιοκτήτες κυνόδοντες. Ταυτόχρονα, και για τα πέντε είδη, υπάρχουν τρεις γομφίοι σε κάθε πλευρά της κάτω και της άνω γνάθου.

Χαρακτήρας και τρόπος ζωής

Οι μαύροι ρινόκεροι σχεδόν ποτέ δεν δείχνουν επιθετικότητα στους συγγενείς τους και οι σπάνιες μάχες τελειώνουν σε ελαφρούς τραυματισμούς. Τα φωνητικά σήματα εκπροσώπων αυτού του τύπου δεν διαφέρουν σε ποικιλία ή ιδιαίτερη πολυπλοκότητα. Ένα ενήλικο ζώο snorts δυνατά, και όταν φοβάται, κάνει μια απότομη και σφύριγμα σφύριγμα.

Οι λευκοί ρινόκεροι, κατά κανόνα, συνδυάζονται σε μικρές ομάδες αποτελούμενες από περίπου δέκα έως δεκαπέντε άτομα. Τα ενήλικα αρσενικά είναι πολύ επιθετικά σε σχέση με το άλλο και οι μάχες συχνά προκαλούν το θάνατο ενός από τους αντιπάλους. Τα παλιά αρσενικά με τη βοήθεια των μυρωδιωδών σημάτων σηματοδοτούν τα εδάφη στα οποία βόσκουν. Σε ζεστές και ηλιόλουστες μέρες, τα ζώα προσπαθούν να κρυφτούν στη σκιά των φυτών και να βγουν έξω στο ύπαιθρο μόνο το σούρουπο.

Η υποτονικότητα του ινδικού ρινόκερου είναι παραπλανητική, επομένως οι εκπρόσωποι του είδους έχουν απλώς εξαιρετική ανταπόκριση και κινητικότητα. Στο πρώτο σημάδι κινδύνου και με αυτοάμυνα, ένα τέτοιο ζώο μπορεί να φτάσει ταχύτητες μέχρι 35-40 χλμ / ώρα. В условиях благоприятного ветра крупное непарнокопытное млекопитающее может почувствовать присутствие человека или хищника за несколько сотен метров.

Суматранские носороги ведут преимущественно одиночный образ жизни, а исключение представляет период рождения и последующего воспитания детёнышей. По наблюдениям учёных, это наиболее активный вид из всех существующих ныне носорогов. Το σήμα της κατοικήσιμης περιοχής πραγματοποιείται αφήνοντας περιττώματα και διαλύματα μικρών δέντρων.

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Οι αφρικανικοί ρινόκεροι έχουν μια συμβιωτική σχέση με τα βουρτσάκια που τρέφονται με ακάρεα από τα δέρματα ενός θηλαστικού και προειδοποιούν το ζώο για τον επικείμενο κίνδυνο και ο ινδικός ρινόκερος έχει παρόμοια σχέση με κάποια άλλα είδη πτηνών, συμπεριλαμβανομένης της λωρίδας.

Οι ρινοκεραχές της Javas ανήκουν επίσης στην κατηγορία των μεμονωμένων ζώων, επομένως ζευγάρια σε τέτοια θηλαστικά σχηματίζονται μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου ζευγαρώματος. Τα αρσενικά αυτού του είδους, εκτός από τα μυρωδικά σημάδια άφησαν πολλές γρατζουνιές, οι οποίες γίνονται με οπλές στα δέντρα ή στο έδαφος. Τέτοιες ετικέτες επιτρέπουν σε ένα μικρό θηλαστικό να επισημάνει τα όρια της επικράτειάς του.

Είδη Rhino

Η οικογένεια των ρινοκεραίων (Rhinoscerotidae) αντιπροσωπεύεται από δύο υποοικογένειες, μεταξύ των οποίων επτά φυλές και 61 γένη (57 γένη ρινόκερου εξαφανίζονται). Μέχρι σήμερα, πέντε μοντέρνα είδη ρινόκερου είναι πολύ καλά μελετημένα:

  • Μαύρο ρινόκερο (Diceros bicornis) - Αφρικανικά είδη που αντιπροσωπεύονται από τέσσερα υποείδη: D. bicornis minor, D. bicornis bicornis, D. bicornis michaeli και D. bicornis longipes (επισήμως εξαφανισμένα),
  • Λευκός ρινόκερος (Ceratotherium simum) - είναι ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος του γένους, που ανήκει στην οικογένεια των ρινοκεραίων και το τέταρτο μεγαλύτερο ζώο γης στον πλανήτη μας,
  • Ινδικό ρινόκερο (Ρινόκερος unicornis) - ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος όλων των σημερινών ασιατικών ρινών,
  • Ρινόκερος του Σουμάτρα (Dicerorhinus sumatrensis) - ο μοναδικός επιζώντας εκπρόσωπος του γένους Sumatran rhinoceros (Dicerorhinus) από την οικογένεια των ρινοκεραίων. Το είδος αυτό περιλαμβάνει το υποείδος D. sumatrensis sumatrensis (δυτικό ρινόκερο της Σουμάτρας), D. sumatrensis harrissoni (ανατολικός ρινόκερος της Σουμάτρας) και D. sumatrensis lasiotis.

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Σε λιγότερο από ένα τέταρτο του αιώνα, πολλά είδη ζώων έχουν εξαφανιστεί εντελώς στον πλανήτη μας, συμπεριλαμβανομένου του δυτικού μαύρου ρινόκερου (Diceros bicornis longipes).

Ο ρινόκερος του γένους ινδικών ρινόκερων (Rhinoseros) περιλαμβάνει επίσης το μη συζευγμένο θηλαστικό του είδους rhinoceros Javan (Rhinoceros sondaicus), που αντιπροσωπεύεται από το υποείδος Rh. sondaicus sondaicus (υποείδος τύπου), Rh. sondaicus annamiticus (υποείδος Βιετνάμ) και Rh. sondaicus inermis (ηπειρωτικό υποείδος).

Habitat

Οι μαύροι ρινόκεροι είναι τυπικοί κάτοικοι ξηρών τοπίων, δεμένοι με μια συγκεκριμένη ζώνη οικοτόπων που δεν εγκαταλείπεται καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Το πολυάριθμο υποείδος, D. bicornis minor, κατοικεί στο νοτιοανατολικό τμήμα της περιοχής, όπως η Τανζανία, η Ζάμπια, η Μοζαμβίκη και το βορειοανατολικό τμήμα της Νότιας Αφρικής. Το τυπικό υποείδος D. bicornis bicornis είναι προσκολλημένο στις ξηραντικές περιοχές των νοτιοδυτικών και βορειοανατολικών περιοχών της Ναμίμπια, της Νότιας Αφρικής και της Αγκόλας, ενώ το ανατολικό υποείδος D. bicornis michaeli συμβαίνει κυρίως στην Τανζανία.

Η περιοχή διανομής του λευκού ρινόκερου αντιπροσωπεύεται από δύο απομακρυσμένες περιοχές. Το πρώτο (νότιο υποείδος) ζει στην επικράτεια της Νότιας Αφρικής, στη Ναμίμπια, στη Μοζαμβίκη και στη Ζιμπάμπουε. Ο βιότοπος του βόρειου υποείδους αντιπροσωπεύεται από τις βόρειες και βορειοανατολικές περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και του Νοτίου Σουδάν.

Ο ινδικός ρινόκερος ξοδεύει τον περισσότερο καιρό μόνο, σε ένα μεμονωμένο οικόπεδο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται αποκλειστικά στο νότιο Πακιστάν, το Νεπάλ και την Ανατολική Ινδία και ένας μικρός αριθμός ζώων παρέμεινε στα βόρεια εδάφη του Μπαγκλαντές.

Παντού, με σπάνιες εξαιρέσεις, οι εκπρόσωποι του είδους ζουν σε αυστηρά προστατευμένες και επαρκώς μεγάλες εκτάσεις. Ο ινδικός ρινόκερος κολυμπά πολύ καλά, οπότε υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα τόσο μεγάλο ζώο κολυμπούν σε ένα ευρύ Brahmaputra.

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι του ρινοκερατού του Σουμάτρα κατοικούσαν τροπικά δάση και έλη σε Ασσάμ, Μπουτάν, Μπανγκλαντές, Μυανμάρ, Λάος, Ταϊλάνδη, Μαλαισία και επίσης συναντήθηκαν στην Κίνα και την Ινδονησία. Μέχρι σήμερα, οι ριμάτσες του Σουμάτρα βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, επομένως μόνο έξι βιώσιμοι πληθυσμοί έχουν επιβιώσει στη Σουμάτρα, το Βόρνεο και τη Χερσόνησο της Μαλαισίας.

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Οι ρινόκεροι, που ζουν μόνοι τους, σε χώρους ποτίσματος μπορούν να ανεχθούν τους συγγενείς τους, αλλά σε ένα μεμονωμένο οικόπεδο εμφανίζουν πάντα αδιαλλαξία και εμπλέκονται σε αγώνες. Ωστόσο, οι ρινόκεροι ενός κοπαδιού, αντίθετα, προστατεύουν τους εκπροσώπους της φυλής και είναι ακόμη σε θέση να βοηθήσουν τους τραυματίες αδελφούς τους.

Τυπικά ενδιαιτήματα του ρινόκερου του Javan είναι τα τροπικά πεδινά δάση, καθώς και τα υγρά λιβάδια και οι πλημμυρικές εκτάσεις του ποταμού. Πριν από λίγο καιρό, ολόκληρο το ηπειρωτικό τμήμα της Νοτιοανατολικής Ασίας, το έδαφος των Μεγάλων Νήσων Σούντα, το νοτιοανατολικό τμήμα της Ινδίας και οι ακραίες ζώνες της νότιας Κίνας συμπεριλήφθηκαν στην περιοχή διανομής αυτού του είδους. Μέχρι σήμερα, το ζώο μπορεί να δει μόνο στις συνθήκες του εθνικού πάρκου Ujung Kulon.

Διατροφή με ρινόκερο

Οι μαύροι ρινόκεροι τρέφονται κυρίως με νεαρούς βλαστούς θάμνους που συλλαμβάνονται από το άνω χείλος.. Το ζώο δεν φοβάται καθόλου από αιχμηρά αγκάθια και καυστικό χυμό τρώγοντας βλάστηση. Οι μαύροι ρινόστροφοι τρέφονται το πρωί και το βράδυ όταν ο αέρας γίνεται πιο δροσερός. Καθημερινά αποστέλλονται στο πότισμα, το οποίο μερικές φορές βρίσκεται σε απόσταση μέχρι δέκα χιλιομέτρων.

Οι ινδοί ρινόκεροι είναι φυτοφάγα που τρέφονται με υδρόβια βλάστηση, νεαρούς βλαστούς καλαμιών και χόρτο ελεφάντων, τα οποία σπάνε με τη βοήθεια του ανώτερου κερατινοειδούς χείλους. Μαζί με άλλους ρινόκερους, ο Ιάβας είναι αποκλειστικά ζιζανιοκτόνο ζώο, η διατροφή του οποίου εκπροσωπείται από κάθε είδους θάμνους ή μικρά δέντρα, κυρίως τους βλαστοί τους, τα νεαρά φύλλα και τους πεσμένους καρπούς.

Οι ρινόκεροι είναι πολύ χαρακτηριστικοί να συσσωρεύονται σε μικρά δέντρα, να τα σπάσουν ή να τα λυγίζουν κάτω στο έδαφος, μετά από το οποίο σκίζουν το φύλλωμα με ένα ανθεκτικό άνω χείλος. Με ένα τέτοιο χαρακτηριστικό, οι ρινόκεροι μοιάζουν με αρκούδες, καμηλοπαρδάλεις, άλογα, λαλάδες, ψωμάκια και μανιτάδες. Την ημέρα, ένας ενήλικος ρινόκερος καταναλώνει περίπου πενήντα κιλά πράσινης χορτονομής.

Αναπαραγωγή και απόγονοι

Οι μαύροι ρινόκεροι δεν έχουν κάποια εποχή αναπαραγωγής. Μετά από δεκαέξι μήνες εγκυμοσύνης, γεννιέται μόνο ένα μωρό, το οποίο τρέφονται με γάλα κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής. Η αναπαραγωγή του λευκού ρινόκερου μελέτησε αρκετά ανεπαρκώς. Το ζώο φτάνει σε σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία επτά έως δέκα ετών. Ο χρόνος συρρίκνωσης, κατά κανόνα, πέφτει την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Η εγκυμοσύνη του γυναικείου λευκού ρινόκερου διαρκεί ενάμιση χρόνο, μετά την οποία γεννιέται ένα μικρό παιδί. Το διάστημα μεταξύ γενεών είναι περίπου τρία χρόνια.

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Το μωρό που μεγαλώνει δίπλα στη μητέρα του έχει μάλλον στενή επαφή με οποιαδήποτε άλλα θηλυκά και τα μικρά τους και ο ρινόκερος δεν ανήκει στην τυπική κοινωνική ομάδα.

Ο θηλυκός ρινόκερος φτάνει σε σεξουαλική ωριμότητα μέχρι την ηλικία των τριών ή τεσσάρων ετών και τα αρσενικά γίνονται ικανά για αναπαραγωγή μόνο στο έκτο έτος της ζωής. Η εγκυμοσύνη διαρκεί δεκαέξι μήνες, μετά από την οποία γεννιέται ένα μωρό. Τα σκουπίδια της γυναίκας αυτού του είδους του ρινόκερου φέρνουν κάθε πέντε χρόνια και η περίοδος θηλασμού διαρκεί μέχρι δύο χρόνια, κατά την οποία ο κύβος δεν αφήνει τη μητέρα του.

Φυσικοί εχθροί

Νέοι εκπρόσωποι οποιουδήποτε είδους σε σπάνιες περιπτώσεις πέφτουν θύματα των πιο μεγάλων θηρευτών που ανήκουν στην οικογένεια των αιλουροειδών: τίγρεις, λιοντάρια, τσιτάχ. Οι ρινόκεροι ενηλίκων δεν έχουν εχθρούς εκτός από τους ανθρώπους. Είναι ο άνθρωπος που είναι η κύρια αιτία της απότομης πτώσης του φυσικού πληθυσμού τέτοιων θηλαστικών.

Στην Ασία μέχρι σήμερα υπάρχει μια πολύ μεγάλη ζήτηση για κέρατα ρινόκερου, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πολύτιμων προϊόντων και χρησιμοποιούνται ενεργά στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική. Τα φάρμακα από το κέρας του ρινόκερου όχι μόνο εκτιμούνται πολύ, αλλά περιλαμβάνονται και στα ελιξίρια της «αθανασίας» ή της μακροζωίας. Η ύπαρξη αυτής της αγοράς έχει προκαλέσει την απειλή εξαφάνισης των ρινόκερων και το αποξηραμένο κέρας χρησιμοποιείται ακόμη για να απαλλαγούμε από:

  • αρθρίτιδα
  • άσθμα,
  • ανεμοβλογιά,
  • σπασμούς
  • βήχα
  • Δαιμονική εμμονή και τρέλα,
  • διφθερίτιδα,
  • τσιμπήματα σκυλιών, σκορπιούς και φίδια,
  • δυσεντερία,
  • επιληψία και συγκοπή,
  • πυρετός
  • τροφική δηλητηρίαση
  • ψευδαισθήσεις,
  • πονοκεφάλους
  • αιμορροΐδες και αιμορραγία από το ορθό,
  • ανικανότητα,
  • λαρυγγίτιδα
  • ελονοσία,
  • ιλαρά,
  • απώλεια μνήμης
  • μυωπία και τύφλωση νύχτας,
  • εφιάλτες
  • πανώλης και πολιομυελίτιδας,
  • πονόδοντο,
  • σκουλήκια και ακατάστατο εμετό.

Αυτό είναι ενδιαφέρον! Το Παγκόσμιο Ταμείο για την Άγρια Ζωή (WWF) το 2010 καθιερώθηκε η μέρα του Ρήνου, η οποία εορτάζεται ετησίως στις 22 Σεπτεμβρίου.

Εκτός από τη λαθροθηρία, η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη σε πολλές χώρες, μια τεράστια επίδραση στην ταχεία εξάλειψη αυτών των ζώων ασκείται από την καταστροφή του φυσικού οικοτόπου ως αποτέλεσμα έντονων γεωργικών δραστηριοτήτων. Τα μικρά θηλαστικά επιβιώνουν από περιοχές διανομής και δεν είναι σε θέση να βρουν μια αντάξια αντικατάσταση για τα εγκαταλελειμμένα εδάφη.

Κατάσταση πληθυσμού και ειδών

Ο μαύρος ρινόκερος σε ορισμένες περιοχές απειλείται με εξαφάνιση. Επί του παρόντος, ο γενικός πληθυσμός του είδους είναι περίπου 3,5 χιλιάδες κεφάλια. Ο σχετικά υψηλός και σταθερός αριθμός μαύρων ρινών παρατηρείται στο έδαφος της Ναμίμπια, της Μοζαμβίκης, της Ζιμπάμπουε και της Νότιας Αφρικής, γεγονός που επέτρεψε να του επιτρέψει να κυνηγήσει. Στις χώρες αυτές, χορηγείται ετησίως ένας ορισμένος αριθμός ποσοστώσεων, οι οποίες επιτρέπουν τον πυροβολισμό του μαύρου ρινόκερου. Το κυνήγι του λευκού ρινόκερου διεξάγεται επίσης σε πολύ σκληρή ποσόστωση και με τον αυστηρότερο έλεγχο.

Σήμερα, στο Διεθνές Κόκκινο Βιβλίο, οι ινδοί ρινόκεροι έχουν την ιδιότητα του ευπαθούς είδους και της κατηγορίας της VU. Ο συνολικός αριθμός των εκπροσώπων αυτού του είδους είναι περίπου δυόμισι χιλιάδες άτομα. Ωστόσο, γενικά, ο ινδικός ρινόκερος είναι ένα σχετικά ασφαλές είδος σε σύγκριση με τις ομογενείς της Ιαπωνίας και της Σουμάτρας.

Ο ρινόκερος της Ιάβας ανήκει σε εξαιρετικά σπάνια ζώα και ο συνολικός αριθμός των εκπροσώπων αυτού του είδους δεν υπερβαίνει τις έξι δωδεκάδες άτομα. Η διατήρηση των εκπροσώπων του ρινοκεραίου της Σουμάτρας σε αιχμαλωσία δεν δίνει ορατά θετικά αποτελέσματα. Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν πριν φτάσουν στην ηλικία των είκοσι και δεν φέρνουν τους απογόνους τους. Το χαρακτηριστικό αυτό οφείλεται στην έλλειψη γνώσης του τρόπου ζωής του είδους, η οποία δεν επιτρέπει τη δημιουργία των πλέον ευνοϊκών συνθηκών για το σωστό περιεχόμενο της αιχμαλωσίας.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους ρινόκερους

  • Οι ρινόκεροι του Σουμάτρα αποκαλούνται μερικές φορές τριχωτά ρινόκεροι, καθώς έχουν μακρόστενη γούνα, ενώ ο υπόλοιπος ρινόκερος είναι φαλακρός. Το είδος αυτό είναι το τελευταίο διατηρημένο είδος των μάλλινων ρινόκερων που ζούσαν στον πλανήτη περίπου 350 με 10 χιλιάδες χρόνια πριν.
  • Οι μαύροι ρινόκεροι έχουν ένα ιδιόμορφο, αρπακτικό άνω χείλος, το οποίο τους βοηθά να πιάσουν εύκολα τα φύλλα και τα κλαδιά.
  • Τα ονόματα "λευκό" και "μαύρο" δεν σημαίνουν το πραγματικό χρώμα των ρινόκερων. "Λευκό" (στα αγγλικά "Λευκό") - αυτή είναι ακριβώς η λανθασμένη αντίληψη της αφρικανικής λέξης "Weit"που σε μετάφραση σημαίνει "ευρύ" και περιγράφει το ευρύ στόμα αυτού του ρινόκερου. Ένας άλλος τύπος ρινόκερου ονομάστηκε "μαύρο" για να το διακρίνει κάπως από λευκό, ή ίσως επειδή ο ρινόκερος αγαπά να κυλήσει σε σκοτεινή λάσπη για να προστατεύσει το δέρμα του και φαίνεται σκοτεινότερο.
  • Οι ρινόκεροι θεωρούνται αργά και δυσκίνητα ζώα, αλλά μπορούν να φτάσουν σε ταχύτητες από 48 έως 64 χιλιόμετρα την ώρα.
  • Τα μικρά πουλιά που μεταφέρουν έχουν μια συμβιωτική σχέση με τους ρινόκερους. Αφαιρούν τα τσιμπούρια από την επιφάνεια του δέρματός τους και επίσης προειδοποιούν τους ρινόκερους για τον κίνδυνο των δυνατών κραυγών. Στη γλώσσα των λαών της Ανατολικής Αφρικής Σουαχίλι, αυτά τα πουλιά ονομάζονται "Askari wa kifaru"που σημαίνει "υπερασπιστές ρινόκερου".
  • Οι ρινόκεροι αφήνουν πίσω τους την κοπριά με μια μοναδική οσμή για κάθε άτομο ως "μήνυμα" σε άλλους ρινόκερους ότι η περιοχή αυτή είναι κατεχόμενη.
  • Το εξαφανισμένο είδος του ρινόκερου Indrikotherium θεωρείται το μεγαλύτερο θηλαστικό που κάποτε ζούσε στον πλανήτη (φτάνει μέχρι 8 μέτρα ύψος και ζυγίζει μέχρι 20 τόνους).
  • Τα κέρατα Rhino αποτελούνται από κερατίνη, όπως και τα ανθρώπινα νύχια.
  • Τα κέρατα Rhino χρησιμοποιούνται στην λαϊκή ανατολική ιατρική ως θεραπεία για θερμότητα και ρευματισμούς. Χρησιμοποιούνται επίσης για την κατασκευή διακοσμητικών αντικειμένων, όπως στυλογράφοι μαχαιριών.
  • Οι πλησιέστεροι συγγενείς των ρινόκερων είναι τα τασιάρες, τα άλογα και οι ζέβρες.

Η εξαφάνιση των ρινόκερων

Όλα τα υπάρχοντα είδη ρινόκερου απαριθμούνται στο κόκκινο βιβλίο, καθώς αυτά τα ζώα βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Ένας πολύ σπάνιος εκπρόσωπος του αρχαιότερου ρινόκερου είναι ο ρινόκερος της Σουμάτρας. Είναι επίσης το μικρότερο μέλος της οικογένειας των ρινόκερων.

Ο Rhino έπεσε υπό την απειλή της εξαφάνισης εξαιτίας της μαζικής εξόντωσης προκειμένου να εξαχθούν τα κέρατα. Τα κέρατα Rhino εκτιμούνται πολύ. Προηγουμένως, χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή κοσμημάτων, καθώς και στην ιατρική για την παρασκευή φαρμάκων. Ακόμη και στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι το κέρας του ρινόκερου έχει μοναδικές ιδιότητες, φέρνει καλή τύχη και δίνει αθανασία.

Αναπαραγωγή και μακροζωία

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι ρινόκεροι ζουν σε ζεύγη, αλλά όχι αρσενικό με θηλυκό. Μια ισχυρή ένωση σχηματίζεται μεταξύ της μητέρας και του μικρού. Και τα άτομα του άνδρα ζουν σε περήφανη απομόνωση μέχρι την εποχή του ζευγαρώματος.

Αυτό συμβαίνει συνήθως την άνοιξη, αλλά όχι μόνο. Τους φθινοπωρινούς μήνες, οι ρινόκεροι επίσης δεν είναι αντίθετοι στο να φλέγουν. Το αρσενικό βρίσκει γρήγορα τη γυναίκα με τη μυρωδιά των περιττωμάτων της, αλλά αν τυχαίνει να συναντάς έναν αντίπαλο στο δρόμο, τότε πρέπει να περιμένεις έναν σκληρό αγώνα μεταξύ τους.

Τα ζώα θα αγωνιστούν μέχρι ένας από αυτούς να πέσει στο έδαφος με ολόκληρο το σώμα του. Τα παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς μπορούν να τραυματιστούν τυχαία. Συνέβη ότι οι μάχες ήταν θανατηφόρες για έναν από τους αντιπάλους.

Στη συνέχεια, για σχεδόν είκοσι ημέρες, οι εραστές θα φλερτάρουν μεταξύ τους, θα οδηγούν μαζί για να είναι, να προετοιμαστούν για το ζευγάρωμα. Μια σεξουαλική επαφή στους ρινόκερους μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μία ώρα.

Αμέσως μετά το ζευγάρωμα, τα αρσενικά φύλλα για μεγάλο χρονικό διάστημα, και ίσως για πάντα η κυρία της καρδιάς. Η νεαρή κυρία πηγαίνει σε άδεια εγκυμοσύνης για μεγάλο χρονικό διάστημα δεκαέξι μηνών.

Συνήθως θηλυκά ρινόκεροι γεννούν ένα μωρό, πολύ σπάνια δύο. Το μωρό ζυγίζει πενήντα κιλά, είναι γεμάτο δύναμη και ενέργεια, γιατί ήδη μετά από μερικές ώρες ακολουθεί με τόλμη τη μαμά του. Για 12-24 μήνες, η μητέρα θα θηλάσει το μωρό με μητρικό γάλα.

Την επόμενη φορά, οι απόγονοι θα είναι μόνο τρία έως πέντε χρόνια μετά τη γέννηση. Το προηγούμενο παιδί είτε πηγαίνει μακριά αναζητώντας ένα νέο σπίτι, είτε αφήνει τη μητέρα του για κάποιο χρονικό διάστημα, έως ότου μεγαλώσει ο μικρότερος αδελφός του ή η αδελφή του.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org