Ζώα

Κοινή Αλεπού (Κόκκινη Αλεπού)

Pin
Send
Share
Send
Send


Μια συνηθισμένη αλεπού (ή κόκκινη αλεπού) είναι ένα θηρευτικό θηλαστικό που ανήκει στην οικογένεια των σκύλων. Είναι το πιο κοινό και μεγαλύτερο είδος αλεπού. Το μέγεθος αυτών των ζώων δεν εμπνέει πολύ φόβο, αφού το μέγεθος μιας αλεπούς είναι συνήθως με ένα μικρό σκυλί. Το μήκος του σώματος τους κυμαίνεται από 60 έως 90 cm και το μήκος της θρυλικής ουράς δεν ξεπερνά τα 60 cm. Η εξαπατή κοκκινίλα ζυγίζει από 6 έως 9 κιλά.

Που διαχέεται;

Επί του παρόντος, ο οικότοπος αυτού του κόκκινου θηρευτή είναι εκτεταμένος. Το Fox είναι κοινό σε όλη την Ευρώπη και την Ασία, μέχρι τη Νότια Κίνα, στη Νότια Αφρική (Αλγερία, Μαρόκο, Αίγυπτο) και στη Βόρεια Αμερική, μέχρι τη βόρεια ακτή του Κόλπου του Μεξικού. Επιπλέον, αυτή η κοκκινωπή κεφαλή τεχνητώς εγκλιματίστηκε από έναν άνθρωπο στην Αυστραλία! Από τότε, αυτά τα ζώα έχουν εξαπλωθεί σχεδόν σε όλη τη μικρή ήπειρο. Θα σας πούμε περισσότερα για την επίλυση αλεπούδων διαφόρων περιοχών όταν μιλάμε για την οικολογία τους.

Πώς μοιάζει;

Η αλεπού είναι συνηθισμένη, η περιγραφή της οποίας δίνουμε τώρα είναι ένα μάλλον κομψό πλάσμα. Ανά πάσα στιγμή, η γούνα της αλεπούς ήταν διάσημη για την ομορφιά της, το μεταξωτό της και την κοκκινωπή-πορτοκαλί απόχρωση που παίζει στον ήλιο. Το στήθος της αλεπούς είναι λευκό και οι μαύρες "μπότες" είναι σαφώς ορατές στα άκρα των ποδιών. Το ρύγχος, όπως και όλα τα σκυλιά, είναι επίμηκες. Μια ιδιαίτερη γοητεία σε αυτό το πλάσμα δίνει έξυπνα μάτια, όπως μια γάτα. Η θρυλική ουρά της είναι χνουδωτή και μεγάλη. Αυξάνει οπτικά το μέγεθος της αλεπούς.

Γενικά, το χρώμα και το μέγεθος αυτών των αρπακτικών είναι τελείως διαφορετικά, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον οικοτόπο του ίδιου του ζώου. Για παράδειγμα, η αλεπού που ζει συνήθως στα βόρεια εδάφη (η φωτογραφία δίνεται στο άρθρο) είναι μεγαλύτερη από τους υποτρόφους της και η γούνα της είναι ελαφρύτερη. Με τη σειρά του, πιο κοντά στο νότο μπορείτε να συναντήσετε μικρές αλεπούδες με θαμπό γούνα. Ωστόσο, το πιο δημοφιλές χρώμα του είναι ένα λαμπερό κόκκινο, όχι για τίποτα που ήταν παρατσούκλι κόκκινο εξαπατήσει!

Τι τρώει;

Κυρίως οι κόκκινες αλεπούδες προτιμούν ανοιχτές περιοχές λιβαδιών όπου μπορείτε να πιάσετε ποντίκια, ψηλά, κουνέλια και ακόμη και ακρίδες. Το κύριο "μενού" τους είναι μικρά τρωκτικά από την οικογένεια Polevkov. Πιστεύεται ότι ο πληθυσμός των κόκκινων αλεπού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό τους σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό το χειμώνα: στην κρύα εποχή, τα ζώα αυτά κυνηγούν αποκλειστικά για τους ψηφοφόρους. Η κοινή αλεπού ρυθμίζει τον αριθμό των τρωκτικών που μοιάζουν με ποντίκια.

Οι λαγοί έχουν δευτερεύουσα σημασία στην τροφική αλυσίδα της αλεπούς, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, οι απατεώνες ασχολούνται σκόπιμα με την αλίευση κουνελιών και λαγών. Κατά τη διάρκεια της λεγόμενης λαγούρας, οι αλεπούδες μπορούν να γίνουν σαρωτές και να τρώνε τα πτώματά τους. Τα πουλιά παίζουν μικρότερο ρόλο στη σίτιση του κόκκινου θηρίου, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα χάσει την ευκαιρία του! Οι αλεπούδες αγαπούν να καταστρέφουν την τοποθέτηση αυγών πουλιών, να κλέψουν κατοικίδια κοτόπουλα, χήνες κλπ.

Παρεμπιπτόντως, αυτά τα ζώα, αν και ανήκουν στη σειρά της αρπακτικής, αλλά δεν περιφρονούν και φυτικές ζωοτροφές. Μια κοινή αλεπού τρώει διάφορα μούρα (φράουλες, βακκίνια, κεράσια), μήλα και σταφύλια με ευχαρίστηση. Σε περιόδους πείνας, τα ζώα αυτά τρώνε βρώμη, προκαλώντας σημαντική βλάβη στις καλλιέργειες.

Πώς κυνηγάει;

Το κύριο κυνήγι της κοινής αλεπούς είναι η σύλληψη των voles. Αυτή η διαδικασία πήρε ακόμη και το όνομά της - το μικρό ποντίκι. Έτσι, ακούει το ποντίκι: έχοντας αισθανθεί κάτω από το πυκνό χιόνι κάλυψης του τρωκτικού, το θηρίο πρώτα αρχίζει να ακούει προσεκτικά τις τσιμπήματα του, τα άλματα και τα σκουλήκια, και στη συνέχεια καταδύσεις κάτω από το χιόνι! Μερικές φορές η αλεπού μπορεί να ρίξει γρήγορα και με χειροπέδες το χιόνι σε διαφορετικές κατευθύνσεις, προσπαθώντας να πιάσει ένα μοσχάρι. Και πετυχαίνει.

Τρόπος ζωής

Συνήθως οι κόκκινες αλεπούδες ζουν σε ζευγάρια, σε σπάνιες περιπτώσεις - οικογένειες. Η κατοικία τους δεν είναι παρά ένα συνηθισμένο βράχο. Μπορούν να σκάψουν τα δικά τους αυλάκια για τον εαυτό τους ή να καταλάβουν κάποιου άλλου (π.χ., αλεπού, ασβούργο, μαρμότ). Τα σπίτια Fox δεν θα βρίσκονται οπουδήποτε: ένα μεμονωμένο οικόπεδο δεν πρέπει μόνο να παρέχει στους κατοίκους του μια κανονική ποσότητα τροφής, αλλά επίσης να βρίσκεται σε κατάλληλο μέρος. Αυτά τα μέρη είναι συχνά όλα τα είδη λόφων ή ρεματιές.

Οι οπές Fox έχουν συνήθως αρκετές εισόδους που οδηγούν μέσα από μεγάλες σήραγγες στον κύριο θάλαμο, τον τόπο φωλιάσματος. Συχνά επιλέγονται αυτά τα ζώα και, κατά συνέπεια, δημιουργούν φυσικά καταφύγια - ρωγμές, κοιλότητες, σπηλιές. Κατά κανόνα, τα ζώα αυτά δεν έχουν μόνιμες κατοικίες. Χρησιμοποιούν μόνο προσωρινά καταφύγια κατά την ανατροφή των απογόνων τους και το υπόλοιπο διάστημα που ζουν σε ανοικτές περιοχές όπου υπάρχουν πολλά ποντίκια. Στην άγρια ​​φύση, τα ζώα αυτά ζουν μόνο σε 7 χρόνια, αλλά συχνότερα το προσδόκιμο ζωής τους δεν υπερβαίνει τα 3 χρόνια. Παρατηρείται ότι στην αιχμαλωσία μπορούν εύκολα να ζήσουν ένα τέταρτο του ενός αιώνα.

Η οικολογία της κόκκινης αλεπούς

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η οικολογία αυτού του κόκκινου θηρίου είναι πολύ εκτεταμένη. Το χρώμα της αλεπούς και το μέγεθός της σχετίζονται άμεσα με τον βιότοπο του θηρίου και με ορισμένους παράγοντες που προκαλούν την ύπαρξη της αλεπούς σε ορισμένες περιοχές. Η κοκκινομάλλη εξαπάτηση με διαφορετικές πυκνότητες πλήττει όλες τις γεωγραφικές περιοχές του κόσμου: αυτές είναι οι τούνδρες, τα υποκαρτικά δάση, οι στέπες, οι έρημοι και ακόμη και οι οροσειρές σε όλες τις κλιματολογικές ζώνες.

Οποιοσδήποτε είναι ο βιότοπος της αλεπούς, είναι προτιμότερο να υπάρχουν ανοικτές περιοχές και περιοχές που έχουν ρεματιές, ελαιώνες, λόφους και κοιλάδες. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το χειμώνα το χιόνι σε τέτοια σημεία δεν είναι πολύ βαθιά, αλλά χαλαρά. Αυτό επιτρέπει στις αλεπούδες να εμπλακούν εύκολα στη συνήθη δραστηριότητά τους - το ποντίκι. Ξέρετε ήδη τι είναι.

Η αλεπού είναι συνηθισμένη, κατά κανόνα, καθιστική. Στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, καμία μετακίνηση δεν είναι χαρακτηριστική αυτών των ζώων. Οι κάτοικοι των βουνών, των τουννών και των ερήμων μεταναστεύουν κυρίως. Τα νεαρά ζώα στην περίπτωση αυτή εγκαταλείπουν το "γονικό σπίτι", κινούνται μέχρι και 30 χιλιόμετρα από αυτό.

Fox συνηθισμένο. Περιγραφή υποείδων

Αυτός ο τύπος αλεπούς είναι πλούσιος σε διάφορα υποείδη του. Συνολικά, υπάρχουν περισσότεροι από 40. Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι με την ποικιλία των υποείδων τους, οι απατεώνες είναι κατώτεροι μόνο από τον πρόγονο των κατοικίδιων σκύλων - τον λύκο. Από αμνημονεύτων χρόνων η αλεπού έχει επιδείξει μια εκπληκτική ικανότητα επιβίωσης. Ίσως γι 'αυτό το λόγο η ταξινόμηση της κόκκινης αλεπούς είναι τόσο πλούσια. Έτσι, αναγνωρίζονται τα πιο δημοφιλή υποείδη του:

  • Το ευρωπαϊκό δάσος,
  • Tobolsk,
  • Anadyr,
  • Yakut
  • Kamchatka,
  • Sakhalin,
  • Ussurian
  • Shantarskaya,
  • Ευρωπαϊκή στέπα,
  • Αζερμπαϊτζάν,
  • Dahur,
  • Turkmen,
  • Κριμαίας,
  • Καυκάσιος,
  • Turkestan,
  • Αρμενίων

Αναπαραγωγή

Όπως οι λύκοι τους, οι κόκκινες αλεπούδες είναι μονογαμικά ζώα. Δεν πολλαπλασιάζονται περισσότερο από μία φορά το χρόνο. Ταυτόχρονα, η εποχή αναπαραγωγής και η αποτελεσματικότητά της εξαρτώνται άμεσα από τη λιπαρότητα του θηρίου και από εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες. Συχνά συμβαίνει ότι περισσότερο από το 50% των θηλυκών αλεπούδων κατά τη διάρκεια των ετών δεν μπορεί να φέρει νέους απογόνους.

Οι ζωολόγοι σημειώνουν ότι η κόκκινη αλεπού αντιμετωπίζει τις γονικές ευθύνες της. Για παράδειγμα, τα αρσενικά όχι μόνο αυξάνουν ενεργά τους απογόνους τους, αλλά και φροντίζουν τα θηλυκά. Αλεπούδες-γονείς φροντίζουν επιμελώς τις τρύπες τους και, όπως και τα πρωτεύοντα, ψαρεύουν ο ένας τον άλλον. Εάν ένας από τους γονείς πεθάνει, ένα άλλο άτομο του αντίστοιχου φύλου παίρνει τη θέση του.

Πώς φαίνεται

Η κοινή ή κόκκινη αλεπού είναι ένα μεσαίου μεγέθους ζώο με επιμήκη χαριτωμένο λεπτό σώμα, σχετικά μικρά πόδια, επιμήκη ρύγχος, αιχμηρά αυτιά και μακρύ χνουδωτό ουρά. Το μήκος του σώματος είναι 60-90 cm, η ουρά - 33-60 cm, βάρος - 2, 2-10 kg.

Το σώμα της αλεπούς είναι λεπτό, χαριτωμένο, πολύ όμορφο, που τελειώνει με μια μεγάλη, αφράτη ουρά. Τα πόδια είναι μικρά, πολύ μικρά. Η γούνα είναι παχιά και μαλακή, συνήθως με κόκκινο χρώμα. Υπάρχουν όμως και αλεπούδες με σκούρο πορτοκαλί, ανοιχτό μαύρο, ασημί και καφέ χρώμα. Δύο φορές το χρόνο, οι αλεπούδες. Καλοκαιρινή γούνα είναι πολύ πιο σπάνια και μικρότερη, χειμερινή γούνα είναι πιο χοντρή και πλούσια.

Για την απόκτηση της γούνας, οι αλεπούδες εκτρέφονται ειδικά σε αιχμαλωσία. Στα τέλη του 19ου αιώνα, μια φυλή από ασημί-μαύρη (μαύρη καφέ) αλεπούδες εκτράφηκε τεχνητά. Στη συνέχεια, στη βάση του, μια σειρά από άλλες φυλές αναπαρήχθησαν: πλατίνα, bakurian, dacotan και άλλα.

Fox εξημέρωση

Στη χώρα μας, κάποτε, διεξήχθη ένα πείραμα σχετικά με την εξημέρωση των αλεπούδων: μόνο οι αλεπούδες, οι πιο ευεργετικές για τον άνθρωπο, επελέγησαν για αναπαραγωγή. Το αποτέλεσμα ήταν μια "κρατική αλεπούδων", η οποία σχεδόν έχασε την αλεπού της εμφάνισής της: η ουρά της ήταν λυγισμένη, εμφανίστηκε ένα διογκωμένο μέτωπο και τα πρηγμένα αυτιά. Ταυτόχρονα, η ποιότητα της γούνας έχει επιδεινωθεί στις αλεπούδες.

Red Fox (Fox)

Η αλεπού είναι ο κύριος χαρακτήρας σε πολλά παραμύθια, λέγεται πάντοτε ως έξυπνος κλέφτης με όμορφο γούνινο παλτό και χνουδωτή ουρά. Γιατί είναι η αλεπού που λέγεται πονηριά; Αλήθεια είναι αυτό, ή μόνο στα παραμύθια;

Κόκκινη αλεπού

Η κόκκινη αλεπού ανήκει στην οικογένεια Κινέζων. Έχει αιχμηρά αυτιά και επιμήκη ρύγχος. Και αυτό το θηρίο έχει μια ασυνήθιστα όμορφη μακρυμάλλη γούνα και μια μακριά χνουδωτή ουρά, η οποία χρησιμεύει ως «κουβέρτα» για τα μπροστινά πόδια και τη μύτη ενώ η αλεπού ξεκουράζεται.

Το μέγεθος αυτού του ζώου είναι μέτριο: το μήκος του σώματος δεν υπερβαίνει τα 90 εκατοστά και η ουρά είναι 40 έως 60 εκατοστά. Το ζώο ζυγίζει από 6 έως 10 κιλά. Η ηλικία στην οποία ζει η άγρια ​​φύση στην άγρια ​​φύση δεν έχει πάνω από 7 χρονών.

Στις κόκκινες αλεπούδες, το άκρο της ουράς είναι βαμμένο λευκό και τα πόδια έχουν μαύρα μπαλώματα.

Κόκκινη αλεπού προσπαθώντας να πηδήσει πάνω από την τρύπα

Στη φύση, μια απλή αλεπού έχει διαφορετικά χρώματα μαλλιού, αλλά στις εκμεταλλεύσεις όπου οι αλεπούδες εξέρχονται, υπάρχουν εκπρόσωποι χρώματος λευκόχρυσου και ασημί-μαύρου χρώματος. Τέτοιες σπάνιες αποχρώσεις αποτιμώνται μεταξύ των κυνηγών, οπότε αν η αλεπού που δραπετεύει από ένα αγρόκτημα γουναρικών έρχεται στην όψη του κυνηγού, δεν θα σταματήσει μέχρι να το πιάσει.

Red Fox Habitat

Αυτός ο τύπος αλεπούς ζει σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη, εκτός, ίσως, από τις αρκτικές δεξαμενές και τα νησιά. Η κόκκινη αλεπού μπορεί να βρεθεί σε όλη την ευρασιατική ήπειρο, στη Βόρεια Αμερική, στο βόρειο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου και ακόμη και στην Αυστραλία.

Οι αλεπούδες είναι εξαιρετικοί κολυμβητές. Παρεμπιπτόντως, μπορούν να βουτήξουν ακόμη και λίγο, ψάχνοντας για ψάρια.

Τι τρώει κόκκινη αλεπού

Μια αλεπού είναι ένα αρπακτικό ζώο, έτσι μια ποικιλία μικρών ζώων μπορεί να φτάσει στο "τραπέζι" του. Κυρίως, αυτό - τα τρωκτικά. Επίσης, οι αλεπούδες τρώνε τα πουλιά, τα ψάρια (στα ωοτοκικά ποτάμια), τα ψάρια, τα έντομα και τα μούρα.

Τρόποι του κυνηγιού αλεπού είναι πολύ ενδιαφέρουσα, μπορεί να προσαρμοστεί στις συνήθειες οποιουδήποτε ζώου που «φρόντισε» ως τροφή. Για παράδειγμα, ένας σκαντζόχοιρος, μπορεί να σπρώξει δεξιά στο νερό ώστε να γυρίζει γύρω και μπορεί να αρπάζεται από την κοιλιακή χώρα, στην οποία δεν υπάρχουν βελόνες. Όταν κυνηγούν άγριες χήνες, τότε οι αλεπούδες προτιμούν να ενεργούν σε ζεύγη: το ένα αποσπά την προσοχή του κοπαδιού, το άλλο εκείνη τη στιγμή γλιστράει και σε ένα άλμα επιτίθεται στο θήραμα. Και τα τρωκτικά ξεχειλίζουν εύκολα από το χιόνι, βρίσκοντας ένα μέρος από τον ήχο. Ακόμα, δεν είναι τίποτα που οι αλεπούδες θεωρούνται ως πονηρά ζώα - ποιοι τρόποι μπορούν να επινοήσουν για να φτιάξουν φαγητό για τον εαυτό τους!

Fox "ποντίκι" - κυνήγι για το ποντίκι κάτω από το πάχος του χιονιού

Το κυνήγι γίνεται όλο το εικοσιτετράωρο, αν και η πιο επιτυχημένη στιγμή είναι το λυκόφως.

Γενικά, η αλεπού μπορεί να ονομαστεί παμφάγο ζώο. Το "μενού" του περιλαμβάνει περίπου 400 είδη διαφόρων ζώων και δεκάδες τύπους φυτικών τροφίμων. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πληθυσμός των κόκκινων αλεπού εξαρτάται άμεσα από τον αριθμό των τρωκτικών (ειδικά τα πεδία ποντικών), δεδομένου ότι τα ποντίκια είναι τα κύρια τρόφιμα αλεπού.

Ακούστε τη φωνή της αλεπούς

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τις αλεπούδες ως απαγωγείς πουλερικών. Πολύ συχνά, μια αλεπού εισέρχεται σε ένα μέρος για να κοιμηθεί τα κοτόπουλα και τα κλέβει. Αν και τα πουλιά δεν θεωρούνται το κύριο φαγητό της κόκκινης αλεπούς, το ζώο τα τρώει συχνά. Εκτός από τα κοτόπουλα, η αλεπού λατρεύει το κρέας των αλεπούδων, των χήνων και άλλων πουλιών.

Οι αλεπούδες που ζουν στις ερήμους πρέπει να είναι ικανοποιημένες με το κρέας των ερπετών. Εάν υπάρχει ένα ρηχό ποτάμι με ψάρια κοντά, τότε η αλεπού θα έρθει σίγουρα εκεί για να γιορτάσει, για παράδειγμα, σολομός. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το ζώο τρώει σκαθάρια και άλλα έντομα.

Κουτάξτε σε μια τρύπα που περιμένει τη μητέρα

Τα φυτικά τρόφιμα παρουσιάζουν ελάχιστο ενδιαφέρον για την αλεπού, αλλά ελλείψει ζωοτροφών, η αλεπού θα είναι ευχαριστημένη με φρούτα και μούρα, καθώς και με όλα τα χόρτα.

Μήπως μια κόκκινη αλεπού έχει εχθρούς στη φύση

Οι κύριοι αντίπαλοι και οι εχθροί των αλεπούδων είναι λύκοι και άλλα μεγάλα αρπακτικά ζώα. Αλλά οι βασικοί μαχητές του πληθυσμού της αλεπούς ήταν και παραμένουν άνθρωποι. Για χάρη της κομψής γούνας, οι κυνηγοί σκοτώνουν έναν τεράστιο αριθμό ατόμων και αυτό έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες για τον πληθυσμό αλεπούς.

Υπάρχουν πολλά είδη αλεπούδων στη φύση, συμπεριλαμβανομένης της πολικής αλεπούς.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org